Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 188/2021 28.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Δεν μπορεί να υπάρχει βιασύνη να λυθεί σύντομα το Κυπριακό
  • [02] Μεταφέρθηκε στην Κύπρο για να λάβει την θεραπεία της η μικρή Άσια
  • [03] Έρχουρμαν: «Δεν θα γίνει αποδεκτή η λύση δύο κρατών»
  • [04] Κουρτουλμους: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού υποδηλώνει πως τασσόμαστε υπέρ της κυριαρχίας της ΤΔΒΚ»
  • [05] Σκιές στην «ανεξαρτησία» της «ΤΔΒΚ» έριξαν οι δηλώσεις Έρντογαν στις 20 Ιουλίου, λέει ο Καράγιαλτσιν
  • [06] Στα 63 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Τουρίστες από την Νορβηγία θα αρχίσουν να καταφτάνουν στα κατεχόμενα από τις 8 Οκτωβρίου
  • [08] Επικρίσεις για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για το ταξίδι του Τατάρ στη Νέα Υόρκη
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί αύριο ο Έρντογαν
  • [02] Η Τουρκία θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, ανακοίνωσε ο Έρντογαν
  • [03] Η αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Πολωνίας θα συνεχιστεί, είπε ο Τούρκος Πρέσβης
  • [04] Νέες επικρίσεις Ακάρ κατά των ΗΠΑ για παροχή στήριξης στο YPG
  • [05] Το HDP δεν αναζητά συμμαχίες για τις βουλευτικές εκλογές, ανοιχτοί για διάλογο για τις προεδρικές
  • [06] Δημοσκόπηση MAK: «Η συστηματική πτώση του AKP συνεχίζεται»
  • [07] Νέα καθήκοντα στη Μαύρη Θάλασσα ετοιμάζεται να αναλάβει το Γιαβούζ
  • [08] Στις 27,188 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Δεν μπορεί να υπάρχει βιασύνη να λυθεί σύντομα το Κυπριακό

    Ο παράνομος Bayrak (28.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι υπέβαλε εκ νέου τις τουρκοκυπριακές θέσεις κατά την δίωρη τριμερή συνάντηση που είχε χθες σε γεύμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τατάρ, εξέφρασε τις δικές του απόψεις.

    Δηλώσεις σε Bayrak

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του σταθμού μετά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αφιέρωσε δύο ώρες στο Κυπριακό μετά τις εντατικές επαφές και συναντήσεις που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα δείχνει το σημασία που αποδίδει στο ζήτημα, γεγονός για το οποίο τον ευχαρίστησε.

    Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που λέει ότι θα λύσουμε αύριο το πρωί το Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιασύνη να λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πρόβλημα που διαρκεί εδώ και 60 χρόνια.

    Υπενθυμίζοντας ότι τα ίδια πράγματα έλεγε και πριν την «εκλογή» του στην λεγόμενη προεδρία, ο Τατάρ επεσήμανε ότι ουδέποτε είπε ότι θα λύσει το Κυπριακό μέσα σε τρεις μήνες, όπως είχαν κάνει κάποιοι προκάτοχοί του.

    «Δεν είναι δυνατόν να καθίσουμε επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να γίνουν αποδεχτά η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας που πηγάζουν από την ιστορία και τις διεθνείς συμφωνίες», επανέλαβε ο Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «προσπάθησε να πάρει αλλού την υπόθεση».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τζέιν Χολ Λουτ θα αναλάβει άλλα καθήκοντα και ότι στη θέση της θα διοριστεί νέος ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το άτομο αυτό πρέπει να διοριστεί σε διαφορετική θέση και να φέρει κινητικότητα στην διαδικασία.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά αντιτίθεται στη συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα ή στο Βερολίνο.

    Υποστηρίζοντας ότι όσα συνέβησαν στο παρελθόν και οι ευκαιρίες που υπήρχαν έμειναν στο παρελθόν, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αρχίσει μιαν διαδικασία συνομιλιών χωρίς την έγκριση και των δύο πλευρών. Επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες και κοινό έδαφος, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους με το άτομο που θα διοριστεί στη θέση της Λουτ και πρόσθεσε:

    «Όμως, μπορεί να παιχθούν και διαφορετικά παιχνίδια. Μπορεί να υπάρξουν κάποια τετελεσμένα που θα βολεύουν την ελληνοκυπριακή πλευρά για δημιουργία της εντύπωσης για άμεση έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών που θα μπορούσε να οδηγήσει την υπόθεση σε διαφορετικά μέρη. Θα αντιταχθώ ξεκάθαρα σε αυτά ως ο εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς εδώ, δεν είναι δυνατόν να εισέλθουμε σε οποιανδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς την αποδοχή της πρότασης έξι σημείων που υπέβαλα στην Ελβετία, της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας».

    Είπε ότι θα συναντηθεί με τον νέο εκπρόσωπο που θα διορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, όμως οι αρμοδιότητες του προσώπου αυτού δεν πρέπει να ξεπερνούν τις αρμοδιότητες της Τζέιν Χολ Λουτ και πρόσθεσε ότι θα διαφυλαχθεί η θέση που έθεσαν μαζί με την Τουρκία «έναντι διάφορων πιθανών παιχνιδιών».

    Σημειώνοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει στήριξη στις εργασίες των τεχνικών επιτροπών στην Κύπρο, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές παρόμοιες προσπάθειες, επειδή οι εργασίες τόσο στον τομέα της υγείας όσο και σε άλλα θέματα θα μπορούσαν να αγγίξουν όλους και να συμβάλουν στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Σημειώνοντας ότι αυτές οι απόψεις υποστηρίχθηκαν και εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι η τουρκική πλευρά θα στηρίξει την εντατικοποίηση των εργασιών των τεχνικών επιτροπών και την επιτυχία τους με περισσότερες αρμοδιότητες.

    Μετά την έκφραση της ενόχλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην συνάντηση ότι η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών δίδει προτεραιότητα στην «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστές διοικήσεις και δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο και διερωτήθηκε πώς θα γίνει μια μόνιμη και δίκαιη συμφωνία στο νησί αν δεν βλέπει κανείς αυτές τις «πραγματικότητες».

    Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Πρέπει να υπάρξουν ανοίγματα για να κτιστεί καλύτερα το μέλλον, όμως δεν μπορούμε να ξεχνάμε το παρελθόν, διότι οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν πολύ, πλήρωσαν τίμημα. Πρέπει να μας ικανοποιήσει πλήρως μια οποιαδήποτε συμφωνία που θα συνεχίσει την ύπαρξή μας σε αυτό το νησί κατά ασφαλή τρόπο. Από εδώ και μπρος δεν θα επιστρέψουμε στην προ του 1974 περίοδο. Κατά την συνάντηση προσπάθησα να εξηγήσω γιατί ζητώ την κυριαρχική μου ισότητα και το δικό μου κράτος».

    Σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη διεξήγαγε επαφές με εκπροσώπους διαφορετικών χωρών, θεσμών και οργανισμών και εξήγησε το Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι πλέον φαίνεται νέα βάση στην Κύπρο.

    «Ο Γενικός Γραμματέας αντιλαμβάνεται καλά την κατάστασή μας», είπε ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας ότι ο Γκουτέρρες τους ανέφερε ότι δεν θα αρχίσει οποιανδήποτε διαδικασία συνομιλιών χωρίς την έγκριση των ηγετών.

    Ο Τατάρ και η αντιπροσωπεία του αναμένεται να επιστρέψουν στα κατεχόμενα απόψε.

    Δηλώσεις σε δημοσιογράφους

    Σύμφωνα με τον Bayrak (brtk.net), απαντώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι κατά την τριμερή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι μετάνιωσε που ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε την ευκαιρία λέγοντας «όχι» στο Σχέδιο Ανάν.

    Σημειώνοντας ότι κατά την συνάντηση συζήτησαν «τι είδους αντιλήψεις μπορούν να αναπτύξουν» για βελτίωση της ζωής στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέφερε ότι η ίδια πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι έτοιμη για κάθε είδους συνεργασία. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος απάντησε ότι η «ΤΔΒΚ» θα παρέχει στήριξη στις εργασίες που γίνονται για να ενισχυθούν περαιτέρω οι 12 τεχνικές επιτροπές, ως δύο «κράτη» που ζουν στο ίδιο νησί και να αυξηθεί η ευημερία των δύο «λαών» με τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε διάφορα θέματα όπως η υγεία.

    Ισχυριζόμενος ότι θα συνεχιστεί το στάτους κβο αν δεν γίνει αποδεχτή η ύπαρξη δύο λαών και δύο κρατών στο νησί, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την αντικειμενική στάση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν μεγάλη αδικία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Το επιβεβαιώνει αυτό και ο Γενικός Γραμματέας μέσα στις ομιλίες του, στον βορρά υπάρχει ένα κράτος. Αυτό το κράτος έχει πλήρως εξοπλισμένους θεσμούς και οργανισμούς. Επομένως, δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε από το κράτος μας από εδώ και στο εξής».

    Υποστηρίζοντας ότι μια συμφωνία θα είναι εφικτή με συνεργασία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Γι’ αυτό, ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εκεί να βγάλει μιαν τέτοια απόφαση. Έχουμε την θέση ότι σε περίπτωση που βγει αυτή η απόφαση, εμείς θα καθίσουμε στο τραπέζι για να διεξάγουμε επίσημες διαπραγματεύσεις και να φτάσουμε σε συνολική λύση. Το επανέλαβα σήμερα και εκεί, αλλά [?] δεν το δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, [?] δηλαδή είμαστε αντιμέτωποι με μιαν νοοτροπία που δεν αποδέχεται ότι έχουμε δικαίωμα χωριστής κυριαρχίας [?]

    Αυτό που θα κάνουμε εμείς τώρα είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομία μας, το κράτος μας. Διότι όταν κοιτάξουμε την Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ριζώσουν τα εθνικά συμφέροντά μας μαζί με την Τουρκία στην Γαλάζια Πατρίδα, στον εναέριο χώρο παντού και μια ισχυρή ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» και ότι αυτό θα πάρει χρόνο, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα παρατήσουμε τον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους και η μεγαλύτερη ευθύνη μας τώρα είναι να εξηγούμε περισσότερο τον εαυτό μας στη διεθνή κοινότητα, να μπορούμε να μοιραζόμαστε περισσότερο με τον κόσμο τις προσδοκίες μας και να τον κάνουμε να αποδεχτεί την θέση αυτή αναλόγως».

    Απαντώντας στις επικρίσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε εξαιρετικά μεγάλες ευκαιρίες. Μια από αυτές ήταν το Σχέδιο Ανάν. Και αργότερα το Κραν Μοντάνα».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι για να μην έρθουν σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, θα μπορούν να επιστρέφονται περιουσίες σε όσους αποτείνονται στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας του 1974, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα βήμα που έγινε για να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, κατά τους προσεχείς μήνες ο ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να τους καλέσει ξανά σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν αποφεύγει τον διάλογο και πάντα είναι έτοιμος να συνομιλήσει, όμως επίσημες διαπραγματεύσεις με στόχο την συνολική επίλυση του Κυπριακού θα αρχίσουν μόνο όταν γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Κατέληξε λέγοντας ότι εκτός αυτού, δεν υπάρχει πρόβλημα για ανεπίσημα γεύματα και συναντήσεις.

    Απάντηση στο ΑΑ

    Ο παράνομος Bayrak (28.09.21, brtk.net) μεταδίδει επίσης ότι απαντώντας σε ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) σε σχέση με το πώς πήγε η τριμερής συνάντηση, ο Τατάρ είπε:

    «Ήταν ένα καλό γεύμα. Συζητήσαμε τα διάφορά θέματα, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο, όμως φυσικά αυτό ήταν απλώς ένα γεύμα. Εντός μερικών ημερών ο Γενικός Γραμματέας θα προβεί σε δήλωση σε σχέση με την συνάντηση. Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε τα πάντα. Πιστεύουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα μπορέσει νε βρει νέους δρόμους. Τα δικαιώματά μας, η κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση, με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή την στιγμή, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για προστασία των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού και συζήτηση των δρόμων προς το μέλλον».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μεταφέρθηκε στην Κύπρο για να λάβει την θεραπεία της η μικρή Άσια

    Η Yeni D?zen (28.09.21) γράφει ότι η μικρή Άσια, που πάσχει από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (spinal muscular atrophy - SMA) και πήρε την τουρκική υπηκοότητα για να μπορέσει να λάβει στην Τουρκία φάρμακο που επιβραδύνει την ασθένεια, μετέβηκε στην Κύπρο μέσω Ελλάδας για να λάβει την γονιδιακή θεραπεία που απαιτεί η ασθένεια της και ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Η μικρή θα λάβει την θεραπεία στο Μακάριο Νοσοκομείο, στο οποίο και μεταφέρθηκε από χθες το μεσημέρι, γεγονός που όπως σημειώνει η εφημερίδα δίνει ελπίδα τόσο στην ίδια, όσο και στους κατοίκους του νησιού.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα φέρει το φάρμακο Zolgensma από την Ελλάδα και η θεραπεία θα αρχίσει αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

    Σε δηλώσεις του ο πατέρας της Άσια, Οζάν Πολατλί, ανέφερε ότι στην αρχή δεν το πίστεψαν, επειδή εδώ και μήνες τους δίνονταν υποσχέσεις οι οποίες δεν κρατούνταν. «Ευχαριστούμε τους Ελληνοκύπριους αξιωματούχους», δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο Χαλίλ Καραπασάογλου, εκπρόσωπος της ομάδας Πρωτοβουλίας Υγείας για την μικρή Άσια, είπε πως αναμένουν 90-95% θετικά αποτελέσματα από το φάρμακο και πρόσθεσε ότι όλο το κόστος θα καλυφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Εξάλλου, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού υγείας Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος ανέφερε πως στο πλαίσιο του «Πρωτοκόλλου υγείας» που υπογράφηκε με την Τουρκία, η Άσια είχε μεταφερθεί στις 23 Αυγούστου στην Τουρκία. Εξέφρασε επίσης την λύπη του επειδή κάποιοι, όπως είπε, παρουσίαζαν τα γεγονότα λες και το «υπουργείο» δεν ενδιαφερόταν για την θεραπεία της Άσια.

    (ΚΣ)

    [03] Έρχουρμαν: «Δεν θα γίνει αποδεκτή η λύση δύο κρατών»

    Η Yeni D?zen (28.09.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η πολιτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στον διεθνή χώρο δεν θα οδηγήσει πουθενά και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να γίνουν βήματα προς μια συνολική λύση αυτή τη στιγμή και να υπάρξει εξέλιξη όσον δεν αλλάζει η διεθνής συγκυρία.

    Ο ηγέτης του CTP έκανε αυτές τις δηλώσεις συμμετέχοντας σε διαδικτυακή εκπομπή ηλεκτρονικής εφημερίδας ?zg?r Gazete. «Τίποτε δεν φαίνεται ότι θα συμβεί τώρα με πρωτοβουλία των δύο ηγετών», είπε και πρόσθεσε πως κύριο μέλημα του κόμματος είναι πως η τρέχουσα κατάσταση θα συνεχιστεί και πως ο χρόνος της κοινωνίας χάθηκε σε κάτι που δεν ήταν ρεαλιστικό.

    Πρόσθεσε επίσης πως η θέση για λύση δύο κρατών που υποστηρίζει σθεναρά ο Τατάρ δεν θα γίνει αποδεκτή από τον κόσμο.

    (ΚΣ)

    [04] Κουρτουλμους: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού υποδηλώνει πως τασσόμαστε υπέρ της κυριαρχίας της ΤΔΒΚ»

    Ο Bayrak (28.09.21) μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Νούμαν Κουρτουλμούς, δήλωσε: «Υποστηρίξαμε την κυριαρχία της ΤΔΒΚ ανοίγοντας το Βαρώσι».

    Ο Κουρτουλμούς έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκδήλωση στην Σμύρνη, όπου αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό.

    Δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με «μεγάλη ευαισθησία».

    «Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας βρίσκοντας πολύ περισσότερους πόρους εκτός από τους πόρους που βρέθηκαν», είπε.

    Πρόσθεσε πως η Τουρκίας άνοιξε το Βαρώσι, παρά το γεγονός ότι της έλεγαν πως δεν μπορεί να το ανοίξει και υποστήριξε πως κάνοντας το αυτό η Άγκυρα δήλωσε πως «τάσσεται υπέρ της κυριαρχίας της ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [05] Σκιές στην «ανεξαρτησία» της «ΤΔΒΚ» έριξαν οι δηλώσεις Έρντογαν στις 20 Ιουλίου, λέει ο Καράγιαλτσιν

    Η Yeni D?zen (28.09.21) γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μουράτ Καράγιαλτσιν υποστήριξε ότι σκιές «στην ανεξάρτητη ταυτότητα της ΤΔΒΚ» έριξαν οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν εντός της λεγόμενης βουλής κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου 2021 όταν εξήγγειλε την ανέγερση κτιρίων για την «προεδρία» και την «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στην δημοσιογράφο Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, ο Καράγιαλτσιν ανέφερε ότι ο ίδιος ανέμενε να πει κάτι άλλο ο Έρντογαν όταν δήλωνε πως θα εξάγγελλε «χαρμόσυνες ειδήσεις» στα κατεχόμενα, όμως δεν το έκανε.

    Σημειώνοντας ότι τα κράτη δεν κερδίζουν σεβασμό με καινούργια και ακριβά κτίρια, ο Καράγιαλτσιν είπε ότι ακόμα και αν χρειαζόταν η ανέγερση τέτοιων κτιρίων, η εξαγγελία δεν έπρεπε να γίνει από τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

    Υποστήριξε ότι από την ίδρυση της «ΤΔΒΚ» υπάρχει μια «αλληλοσύνδεση» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για τους «γνωστούς λόγους» και ότι η μη αναγνώριση του καθεστώτος από άλλα κράτη προσέδωσε «διάρκεια και ένταση» σε αυτή την κατάσταση. «Επιπλέον βιώθηκαν καταστάσεις που δόθηκε η εντύπωση ότι δεν επιδείχθηκε αρκετή φροντίδα στην ανεξάρτητη πολιτική ταυτότητα της ΤΔΒΚ», είπε και πρόσθεσε:

    «Αυτή η κατάσταση έγινε ακόμα πιο εμφανής στα τελευταία χρόνια. Η ομιλία που έκανε τον περασμένο Ιούλιο στην βουλή ο κ. Έρντογαν είναι το τελευταίο εντυπωσιακό παράδειγμα που μεταφέρθηκε στην κοινή γνώμη γι’ αυτό. Θεωρώ πως είναι καθήκον αξιοπρέπειας για την Τουρκία, ακόμα και υποχρέωση να επιδεικνύει φροντίδα στο ανώτατο επίπεδο για την ανεξάρτητη πολιτική ταυτότητα της ΤΔΒΚ [?]»

    Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής των δύο κρατών, ο Καράγιαλτσιν υποστήριξε ότι αυτή έπρεπε να ακολουθηθεί αμέσως μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων.

    Εξάλλου, ο Καράγιαλτσιν χαρακτήρισε λάθος τις δηλώσεις ότι το Βαρώσι κρατείτο κλειστό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ότι η περιοχή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όπως όλα τα άλλα κατεχόμενα μέρη.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 63 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (28.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 25,417 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 63 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 51 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 9 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 23, Κερύνεια 8, Αμμόχωστος 14, Τρίκωμο 5 και Μόρφου 1.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 50 άτομα.

    Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα χθες και ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία παρέμεινε στους 78.

    Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,868,999 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 19,302 κρούσματα Covid-19, ενώ 18,302 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 924 ασθενών, 54 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 865 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες διενεργήθηκαν 5,584 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα κατά της πανδημίας

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τουρίστες από την Νορβηγία θα αρχίσουν να καταφτάνουν στα κατεχόμενα από τις 8 Οκτωβρίου

    Η Detay (28.09.21), κάτω από τον τίτλο: «Ο στόχος είναι 35,000 τουρίστες», γράφει ότι τουρίστες από τη Νορβηγία θα αρχίσουν να καταφτάνουν από τις 8 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα με πτήσεις της εταιρείας Northern Travel από τη Γερμανία στο πλαίσιο της «Χειμερινής Επιχείρησης της Βόρειας Κύπρου».

    Το έργο αυτό εντάσσεται στους στόχους του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού για επέκταση του τουρισμού στους 12 μήνες στα κατεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό τρία αεροπλάνα την εβδομάδα θα αρχίσουν πτήσεις από την Νορβηγία στα κατεχόμενα και αυτές προστίθενται στις ναυλωμένες πτήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερις πόλεις της Γερμανίας.

    Ο υπεύθυνος της Northern Travel (NTL), Ντογάν Γιαλκί δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ναυλωμένες και προγραμματισμένες πτήσεις που ξεκίνησαν από την Ευρώπη στο πλαίσιο του χειμερινού τουρισμού και σημείωσε ότι «στοχεύουν να φέρουν 35 χιλιάδες επιβάτες στην ΤΔΒΚ το 2021 και το 2022».

    Επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι πτήσεις που ξεκίνησαν από τη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι 2 αεροπλάνα έχουν φτάσει μέχρι στιγμής και προσγειώθηκαν στο (παράνομο) αεροδρόμιο της Τύμπου με 155 επιβάτες στο ένα και 149 επιβάτες στο άλλο. Εξηγώντας ότι θα πραγματοποιηθούν ναυλωμένες πτήσεις με τις Freebird Airlines και τακτικές πτήσεις με τις Turkish Airlines και Pegasus Airlines από διάφορες πόλεις της Ευρώπης, ο Γιαλκί είπε πως σχεδιάζουν να φέρουν 6.000 επιβάτες από την Ευρώπη στα κατεχόμενα μέχρι το τέλος του 2021. Είπε ακόμη ότι οι πτήσεις από τη Νορβηγία θα ξεκινήσουν από τις 8 Οκτωβρίου 2021 και προγραμματίζονται τρεις πτήσεις την εβδομάδα από τη Νορβηγία από τον Νοέμβριο.

    (ΚΣ)

    [08] Επικρίσεις για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για το ταξίδι του Τατάρ στη Νέα Υόρκη

    Η Avrupa (28.09.21) γράφει ότι η πρόεδρος της συνδικαλιστική οργάνωσης των τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), Εμέλ Τελ επέκρινε έντονα το ποσό που δαπανήθηκε για το ταξίδι του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσάν Τατάρ που μετέβηκε στη Νέα Υόρκη για την 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Σε ανακοίνωση της η Τελ διερωτάται αν είναι αλήθεια πως δαπανήθηκε το ποσό των 160,000 δολαρίων για το ταξίδι του Τατάρ.

    Ανέφερε επίσης πως «ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του ΑΚΡ έχουν αναπτύξει επεκτατικές πολιτικές εις το όνομα της Γαλάζιας Πατρίδας για να διαιωνίσουν τον διχασμό της χώρας και να αρπάξουν τους φυσικούς πόρους της».

    «Έχουμε ενημερωθεί ότι ο Τατάρ και η ομάδα του, που πήγαν στη Νέα Υόρκη για να παπαγαλίσουν τις οδηγίες που έλαβε από τον Ερντογάν και το καθεστώς AKP, χρησιμοποίησαν 160 χιλιάδες δολάρια (1 εκατομμύριο 420 χιλιάδες τουρκικές λίρες) από το Υπουργείο Οικονομικών», είπε η Τελ.

    Ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει αναγκαία η αμφισβήτηση αυτού του πολυτελούς ταξιδιού του Τατάρ και της ομάδας του από τους πολίτες που πρέπει να λάβουν απαντήσεις για το πού δαπανήθηκαν τα χρήματα.

    «Πήγε στη Νέα Υόρκη μόνο για να γίνει αυτονομιστής, ειδικά σε αυτήν την περίοδο [?] που έκλεισαν χιλιάδες χώροι εργασίας και οι καταστηματάρχες πτώχευσαν. Ποιοι είναι οι λόγοι για τον Τάταρ και την ομάδα του να ξοδεύουν τόσα πολλά; [?] Είναι υποχρέωση των πολιτών να αμφισβητούν αυτές τις δαπάνες σε μια εποχή που οι πολίτες δεν βρίσκουν φαγητό και ψωμί, δεν μπορούν να αγοραστούν φάρμακα για τους ασθενείς, οι εξετάσεις πληρώνονται και τα σχολεία εξακολουθούν να στερούνται εκπαιδευτικών και υποδομών», τόνισε στην ανακοίνωση η Τελ.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί αύριο ο Έρντογαν

    Η Hurriyet (28.09.21) γράφει ότι η Τουρκική Προεδρία, σε γραπτή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μεταβαίνει αύριο 29 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στα πλαίσια της συνάντησης του Έρντογαν με το Ρώσο ομόλογό του θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν, περιφερειακά θέματα και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκία θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, ανακοίνωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-27.09.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε ένα «νέο ιστορικό βήμα» στο θέμα που αφορά στην κλιματική αλλαγή και ανακοίνωσε ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα επικυρώσει σύντομα τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, πριν από την πραγματοποίηση της συνόδου της Γλασκόβης που θα γίνει στις 22-23 Νοεμβρίου.

    «Θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας του Παρισιού πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου που θα γίνει το Νοέμβριο στη Γλασκόβη για την Κλιματική Αλλαγή», δήλωσε ο Έρντογαν, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, αλλά δεν προχώρησε στην επικύρωση της εξαιτίας διαφωνιών που υπήρχαν.

    «Στα πλαίσια των τελευταίων εξελίξεων και μετά από τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στη χώρα, αποφασίσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στο Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα», ανέφερε ο Έρντογαν.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το CnnTurk (27.09.21), ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν μιλώντας χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη επί ευκαιρία της 76ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, εξηγώντας ότι στα πλαίσια των επαφών του εκεί, εξήγησε τις βασικές θέσεις και προσεγγίσεις της χώρας του και το όραμα του «Ότι είναι εφικτός ένας πιο δίκαιος Κόσμος».

    (ΑΚ)

    [03] Η αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Πολωνίας θα συνεχιστεί, είπε ο Τούρκος Πρέσβης

    Ο Τούρκος Πρέσβης στη Βαρσοβία Τσενγκίζ Καμίλ Φιράτ δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Πολωνία, που αγόρασε πρόσφατα από την Τουρκία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη [drones - τύπου Bayraktar TB2], θα συνεχίσουν να ενισχύονται στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και του εμπορίου, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (27.09.21, Yeni ?afak).

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο Πρέσβης Φιράτ ανέφερε ότι η Τουρκία και η Πολωνία είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Πολωνία τους στηρίζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτοί στηρίζουν την Τουρκία στο γεωγραφικό χώρο που βρίσκεται και εμείς τους στηρίζουμε στο δικό τους γεωγραφικό χώρο», σημείωσε ο Πρέσβης.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επισκέφθηκε την Τουρκία τον περασμένο Μάιο, ο Πρέσβης Φιράτ είπε ότι αναμένεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την Πολωνία μέσα στον επόμενο χρόνο. Σημείωσε δε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Πολωνία στην επόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίσκεψη από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Υπογράμμισε επίσης ότι αντιπροσωπείες του κοινοβουλίου και του στρατού είχαν ξεχωριστές συναντήσεις και ότι οι σχέσεις τους επιταχύνονται.

    Αναφέροντας ότι συνεχίζεται η αμυντική συνεργασία με την Πολωνία, που αγόρασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar (TB2), ο Τούρκος Πρέσβης είπε: «Έχουμε πωλήσει στην Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πολύ σημαντικό αμυντικό εξοπλισμό. Αυτή είναι η αρχή. Επίκεινται και άλλα».

    Στη συνέχεια, ο Πρέσβης Φιράτ ενημέρωσε ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Πολωνία μια ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι επισκέπτονται πόλεις και αξιολογούν τις εμπορικές προοπτικές. «Εμείς λέμε στους Τούρκους επιχειρηματίες, που έρχονται εδώ, να μην σκέφτονται ότι η Πολωνία είναι μια αγορά 40 εκατομμυρίων, αλλά ότι από εκεί θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατομμυρίων», είπε καταληκτικά ο Τούρκος Πρέσβης Φιράτ.

    (ΔΨ)

    [04] Νέες επικρίσεις Ακάρ κατά των ΗΠΑ για παροχή στήριξης στο YPG

    Σύμφωνα με το CnnTurk (27.09.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Τουρκία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρέχουν στήριξη και πυρομαχικά στην οργάνωση YPG, κάτι που δεν συνάδει όπως ανέφερε, με το πνεύμα της εταιρικής τους σχέσης και συνεργασίας.

    Ο Ακάρ στις δηλώσεις του, υπενθύμισε τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, αναφέροντας ότι η χώρα του εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία αυτή. «Εμείς έχουμε κάνει αυτά που μας αναλογούν στα πλαίσια της συμφωνίας και έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε αύξηση στις εναέριες επιθέσεις», δήλωσε ο Ακάρ αναφερόμενος στο Ίντλιμπ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της για καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», ο Ακάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Όλες οι δραστηριότητες μας τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ γίνονται στα πλαίσια του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ασφάλειας των γειτόνων μας. Ωστόσο, όπως λέμε πάντοτε, είναι πολύ σημαντικό για μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του έθνους μας, των συνόρων μας και της πατρίδας μας. Για αυτό, θα συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα αγωνιστικότητας και δυναμισμού τον αγώνα μας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τις ενέργειες μας μέχρι να εξουδετερώσουμε και τον τελευταίο τρομοκράτη».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα μέτρα που έδωσε εντολή να ληφθούν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Ακάρ είπε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βιώνουν μια πολύ έντονη περίοδο. «Μέχρι σήμερα έχετε εκπληρώσει με επιτυχία όλα τα καθήκοντα που σας έχουν ανατεθεί. Και εγώ σας συγχαίρω για αυτό. Ελπίζω ότι θα συνεχίσετε και στο μέλλον με την ίδια σοβαρότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα να εκπληρώνετε τα καθήκοντα που σας ανατίθενται σε συνεννόηση και συντονισμό μαζί μας», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [05] Το HDP δεν αναζητά συμμαχίες για τις βουλευτικές εκλογές, ανοιχτοί για διάλογο για τις προεδρικές

    Υπό τον τίτλο «Το HDP ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για τις προεδρικές εκλογές», η Cumhuriyet (28.09.21) γράφει ότι το φίλο-κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών HDP, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του εκλογικού του μανιφέστου, ξεκαθάρισε την στάση του δίνοντας έμφαση στην επίλυση του Κουρδικού προβλήματος.

    Δίνοντας τέλος στις συζητήσεις σχετικά με το σε ποια συμμαχία θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές, το HDP ανακοίνωσε ότι δεν ψάχνει συμμαχίες για τις βουλευτικές εκλογές.

    «Το κόμμα έχει κλείσει τις πόρτες του στις συμμαχίες και θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι για τις προεδρικές εκλογές είναι ανοικτοί για διαπραγματεύσεις, υπό τον όρο ότι υπάρχουν κοινά σημεία σύμφωνα με τις αρχές του εκλογικού τους μανιφέστου.

    (ΔΨ)

    [06] Δημοσκόπηση MAK: «Η συστηματική πτώση του AKP συνεχίζεται»

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.09.21), ο πρόεδρος της εταιρείας έρευνας και δημοσκοπήσεων ΜΑΚ, Μεχμέτ Αλί Κουλάτ είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησής τους για τις εκλογές, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λαμβάνει 31,1%, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 21,9% και το Καλό Κόμμα (?Y?) 13,4%.

    Σημειώνοντας ότι η συστηματική πτώση συνεχίζεται στο AKP, ο Κουλάτ παρατήρησε ότι ενώ ρώτησαν τους νέους ψηφοφόρους, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές, «σε ποια συμμαχία θα έδιναν την ψήφο τους, στη Συμμαχία της Δημοκρατίας [Cumhur ?ttifak?] ή στη Συμμαχία του Έθνους [Millet ?ttifak?];» το 12% απάντησε στο κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στην ερώτηση.

    Η έρευνα διεξάχθηκε σε 30 από τους 61 Δήμους, με τη συμμετοχή 5 χιλιάδων 700 ατόμων.

    Στην ερώτηση «ποιο πολιτικό κόμμα θα ψήφιζαν εάν οι γενικές εκλογές διεξάγονταν αύριο», τα ποσοστά των κομμάτων, πριν την κατανομή των αναποφάσιστων, διαμορφώθηκαν ως εξής: το ΑΚΡ λαμβάνει 31,1%, το CHP 21,9%, το ?Y? 13,4% και το HDP 7,3%.

    Ο Κουλάτ θεωρεί ότι τουλάχιστον 2% των ψηφοφόρων του HDP βρίσκονται καμουφλαρισμένοι εντός των ποσοστών του ΑΚΡ, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του ΑΚΡ είναι χαμηλότερο του 30%.

    Στο μεταξύ, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έλαβε 7,1%, το κόμμα του Μέλλοντος [Gelecek Partisi] 2,6% και το κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου [DEVA] 2,6%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα χαμηλότερα ποσοστά.

    (ΔΨ)

    [07] Νέα καθήκοντα στη Μαύρη Θάλασσα ετοιμάζεται να αναλάβει το Γιαβούζ

    Σύμφωνα με το CnnTurk (27.09.21) η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), σε ανάρτηση της στον λογαριασμό της στο Twitter, ανακοίνωσε ότι το πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ ετοιμάζεται να αναλάβει νέα καθήκοντα στη Μαύρη Θάλασσα μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησής του.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Γιαβούζ έχει ήδη αναχωρήσει από το Λιμάνι Χαϊνταρμπασια και έχει αγκυροβολήσει στα ανοικτά του Γενί Καμπί. Μετά από την ολοκλήρωση των τεχνικών προετοιμασιών, το Γιαβούζ θα αναχωρήσει για την Μαύρη Θάλασσα όπου και αναμένεται να αναλάβει νέα καθήκοντα.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι το γεωτρύπανο Φατίχ, μετά τον εντοπισμό 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα κατά τον τελευταίο χρόνο, βρίσκεται στο πηγάδι T?rkali-5 και συνεχίζει τις γεωτρήσεις του εκεί.

    (ΑΚ)

    [08] Στις 27,188 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με το Cnn Turk (27.09.21) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 27,188 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 353,324 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 206 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 25,160.

    Σημειώνεται ότι το 86.28% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 70.59% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 108,305,902 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 28 September 2021 - 12:22:30 UTC