Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 187/2021 25-27.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Tην πρόταση για λύση δύο κρατών επανέλαβε ο Τατάρ στον ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Δεν θα υποχωρήσει από τη θέση των δύο κρατών, δηλώνει ο Τατάρ στο NTV
  • [03] Επαφές Τατάρ στη Νέα Υόρκη
  • [04] Στις 8.15 απόψε η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό
  • [05] Συνάντηση Ερτουγρούλογλου - Λακρουά στην Νέα Υόρκη 6 Σανέρ: Λύση μπορεί να βρεθεί με βάση τις πραγματικότητες στο νησί
  • [07] Κατηγορίες κατά της Bureau Veritas για το χαλλούμι
  • [08] Επικρίσεις κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για τις δηλώσεις του στην Καθημερινή
  • [09] Στα 71 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Στο 58,41% ανήλθε ο αριθμός των ατόμων που έκαναν διπλή δόση εμβολίου στα κατεχόμενα
  • [11] «Από το 2002 έχουμε ανεγείρει 5 φοιτητικές εστίες στην ΤΔΒΚ», δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Νεολαίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αναμένει διαφορετικές προσεγγίσεις από τον Πούτιν για τη Συρία ο Ερντογάν
  • [02] Η Τουρκία φιλοξενεί Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών
  • [03] Έκκληση για δικαιοσύνη, δημοκρατία και ειρήνη απευθύνει το HDP για τις εκλογές
  • [04] Προσπάθεια για ενίσχυση της Συμμαχίας του Έθνους
  • [05] Ολοκληρώθηκε η «Άσκηση Καταιγίδα Μεσογείου» στα κατεχόμενα
  • [06] Στις 25,861 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Tην πρόταση για λύση δύο κρατών επανέλαβε ο Τατάρ στον ΓΓ του ΟΗΕ

    Η Halk?n Sesi (27.09.21) γράφει ότι συνάντηση 25 λεπτών περίπου είχε το Σάββατο το βράδυ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες στην έδρα των ηνωμένων Εθνών.

    Σε δήλωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία αναφέρεται ότι στην συνάντηση παρόντες ήταν ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, ο σύμβουλός του Οσμάν Ερτούγ και ο ούτω καλούμενος εκπρόσωπος της «ΤΔΒΚ» στην Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά.

    Σύμφωνα με την δήλωση, ο Τατάρ έδωσε εκ νέου έμφαση στην τουρκοκυπριακή πολιτική που υποστηρίζεται και εκ μέρους της Τουρκίας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς, του ισότιμου διεθνούς της καθεστώτος και της θεσμικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη.

    Στην δήλωση αναφέρεται επίσης ότι ο Τατάρ εξήγησε τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα του νέου προσωπικού αντιπροσώπου που θα διορίσει ο Αντόνιο Γκουτέρρες στη θέση της Τζέιν Χολ Λουτ και ότι ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε με τον Τατάρ στο θέμα αυτό.

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις και τις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη που «δηλητηριάζουν το κλίμα», κατά την έκφρασή του, πριν την άτυπη τριμερή συνάντηση και υποστήριξε ότι βαθαίνουν το χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο «λαούς» ενέργειες όπως οι επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου επειδή παρέστη στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, το σκίσιμο σελίδας και η απόσυρση βιβλίου εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας λόγω αναφοράς στον Ατατούρκ και οι εξαιρετικά επιθετικές και σε εχθρικό τόνο αναφορές και κατηγορίες κατά της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτές οι επιτροπές πρέπει να λειτουργούν με την συμμετοχή θεσμικών αξιωματούχων των δύο πλευρών και την στήριξη των δύο ηγετών για να μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές. Πρόσθεσε ότι η ζωή στην Κύπρο δεν πρέπει να σταματήσει επειδή υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα και ότι σε αυτό το θέμα στηρίζουν τόσο τις Τεχνικές Επιτροπές όσο και ενέργειες σε σχέση με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα γίνουν στο πλαίσιο συγκεκριμένων αρχών.

    Σύμφωνα με την δήλωση της λεγόμενης προεδρίας, κατά την συνάντηση που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε με τρόπο που στήριζε αυτή την προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς και αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση που θα διεξαχθεί σήμερα με την συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν θα υποχωρήσει από τη θέση των δύο κρατών, δηλώνει ο Τατάρ στο NTV

    Η G?ne? (27.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι κατά την τριμερή συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει από τη θέση για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV μετά την συνάντηση που είχε προχθές με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι θα απαιτήσουν τα δικαιώματά τους και ότι τόνισε πολλές φορές ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνο με συνεργασία δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

    Χαρακτηρίζοντας αδικία για τους Τουρκοκύπριους και απαράδεχτο να παρουσιάζονται οι Ελληνοκύπριοι ωσάν να κατέχουν την διοίκηση ολόκληρης της Κύπρου κάτω από το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην ομιλία του, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης μπορεί να έρχεται και να κάνει ομιλία εδώ, αλλά ο Τούρκος ηγέτης δεν μπορεί να κάνει ομιλία. Δεν μπορούν να γίνουν επίσημες συναντήσεις με τον Τούρκο ηγέτη. Εμείς θα το εξηγήσουμε αυτό στον ΓΓ του ΟΗΕ με την στήριξη της Τουρκίας και διεξάγουμε αυτό τον αγώνα παντού στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε».

    Ο Τατάρ είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρρες γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και τις αδικίες που γίνονται στους Τουρκοκύπριους. Σημείωσε ότι, κατά την συνάντησή τους, εξήγησε στον Γκουτέρρες ότι δεν είναι ρεαλιστική η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως «πρέπει να συνεχιστεί το στάτους κβο και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντάνα» και ότι η μόνη πραγματικότητα είναι πως πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς που πηγάζουν από το παρελθόν.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν λύση στην βάση της ομοσπονδίας και ότι οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν θα γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους, η πρόθεσή των οποίων είναι να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Σημειώνοντας ότι το πιο ισχυρό τους ατού είναι το γεγονός ότι στηρίζει και η Τουρκία αυτή την νέα τους πολιτική, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αγωνίστηκε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών και ότι στην δική του ομάδα υπάρχουν άτομα τα οποία είχαν συμμετάσχει και στην ομάδα Ντενκτάς.

    Σημείωσε ότι έκανε μιαν ομιλία στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και ευχαρίστησε όλους όσοι βρίσκονται δίπλα τους στον αγώνα τους, διότι αυτό είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα.

    «Είναι σημαντική και η Ανατολική Μεσόγειος. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που ενδιαφέρει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και την Ελλάδα και άλλες χώρες», ανέφερε και επανέλαβε την ικανοποίησή του για την στήριξη που του παρέχει η Τουρκία.

    Ερωτηθείς αν είχε οποιανδήποτε συνάντηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ απάντησε αρνητικά και υπενθύμισε ότι θα συναντηθούν κατά την τριμερή που θα διεξαχθεί σήμερα. Είπε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να μην διακοπεί ο διάλογος στο Κυπριακό που συζητείται εδώ και 50 χρόνια και ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της κατά την τριμερή, ότι απαιτεί τα δικαιώματά της και επαναλαμβάνει ότι μόνο με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο.

    Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους να υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο της ομοσπονδίας εντός της ΕΕ και με αυτό τον τρόπο να αποκοπούν οι δεσμοί μας με την Τουρκία. Θέλουμε και εμείς μιαν συνολική, δίκαιη λύση, όμως αυτή η λύση πρέπει οπωσδήποτε να συσταθεί από δύο χωριστά, κυρίαρχα ίσα και ανεξάρτητα κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Αυτή την στιγμή ζούμε ελεύθεροι. Αν υπάρξει μια συμφωνία όπως λένε εκείνοι, θα έρθει το τέλος μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Αυτό απαιτεί η αξιοπρεπής πολιτική. Υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους αυτή την πολιτική. Οι προσδοκίες του τουρκοκυπριακού λαού είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμες όσο αυτές των Ελληνοκυπρίων. Δεν έχει γίνει οποιοδήποτε συγκεκριμένο βήμα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση. Πάντα απαντήσεις γενικόλογες παίρνουμε από την άλλη πλευρά. Δεν έμεινε τίποτα που δεν έκαναν στον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος ανταποκρίθηκε με καλή πρόθεση σε μιαν πρόσκληση και στάθηκε δίπλα μου στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας. Στα σχολεία στην ελληνοκυπριακή πλευρά έσκισαν σελίδες βιβλίων που υπήρχε η φωτογραφία του Ατατούρκ και μάζεψαν τα βιβλία. Αυτή είναι η νοοτροπία που έχουμε απέναντί μας. Παρά ταύτα, εμείς δεν φεύγουμε από τον διάλογο. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε είδους συνάντηση σε εξάρτηση από τους δικούς μας όρους.

    Αργά ή γρήγορα όλοι πρέπει να δουν τις πραγματικότητες της Κύπρου. Η Κύπρος έχει μιαν πολύ πονεμένη ιστορία. Πρέπει πλέον να κοιτάξουμε μπροστά και να συνεχιστούν η παρουσία του τουρκικού στρατού και οι εγγυήσεις της Τουρκίας για μια δίκαιη λύση και για να μην υπάρξει επιστροφή ξανά στις συνθήκες σύγκρουσης της προ του 1974 περιόδου. [?]»

    Τατάρ στο France 24: Μπορεί να γίνει Σιγκαπούρη της Ευρώπης η Κύπρος

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στο γαλλικό France 24, ο Τατάρ επανέλαβε ότι τονίζει την λύση δύο κρατών κατά τις επαφές του στην Νέα Υόρκη, ότι ουδέποτε απέφυγε τις συνομιλίες και ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί, όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε σχέση με τη βάση της διαπραγμάτευσης.

    Ισχυρίστηκε ότι μια ρεαλιστική συμφωνία είναι εφικτή μόνο στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών και ότι οι ζωές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι χωριστές και δεν επηρεάζει η μία την ζωή της άλλης.

    Υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν πολλές εξελίξεις εδώ και 60 χρόνια και δεν τίθεται θέμα επιστροφής στη δεκαετία του 1960, ο Τατάρ είπε: «Σέβομαι τους Ελληνοκύπριους ως έναν χωριστό λαό. Έχουν γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα. Όμως, περιμένω να είναι αμοιβαίος αυτός ο σεβασμός».

    Υποστηρίζοντας ότι τα «δύο χωριστά κράτη» μπορούν να έχουν φιλικές σχέσεις και συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια και το περιβάλλον, ο Τατάρ είπε ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει η Σιγκαπούρη της Ευρώπης ως ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα νόμιμο βήμα, αλλά όλα αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να συζητηθούν μετά την αναγνώριση της «κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων.

    Τατάρ σε Bayrak: Ζητά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ «κρατών»

    Εξάλλου, μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Σε ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας σημειώνεται ότι σε δηλώσεις στον παράνομο σταθμό, ο Τατάρ είπε ότι κατά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τατάρ ανέφερε ότι στηρίζει τη πρόταση έξι σημείων την οποία είχε υποβάλει στην Γενεύη και ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από την λύση δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

    Ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» και στέκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε [στον ΓΓ του ΟΗΕ] ότι πρέπει να αλλάξει το στάτους κβο που παρέμεινε αμετάβλητο εδώ και 50 χρόνια, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία στην υγεία και σε άλλους τομείς στην Κύπρο και ότι θα μπορούσαν να γίνουν βήματα χρήσιμα και για τους «δύο λαούς» στο νησί αφού συνεχίζεται η ζωή.

    Υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία σε αυτή την μορφή στο πλαίσιο της άσκησης εξουσιών από κράτος σε κράτος, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι εργασίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και ότι η συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς θα μπορούσε να μετατραπεί σε συνεργασία μεταξύ κρατών. Ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε λεπτομερώς στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι μια λύση στη βάση των πραγματικοτήτων στην Κύπρο θα μπορούσε να υπάρξει μετά από τέτοιες διαδικασίες.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, ο Τατάρ την χαρακτήρισε «πολύ επιθετική» και υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμβολή στον διάλογο μιλώντας με αυτό τον τρόπο.

    Επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θέσεις για τα γεγονότα του 1963 και του 1974 στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα «δεν μάτωσε η μύτη κανενός» στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι αυτά εξήγησε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα προβεί σε αξιολόγηση μετά από όλες αυτές τις ομιλίες.

    Σημείωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει λεπτομερώς για τον «οδικό χάρτη Γκουτέρρες» μετά από την σημερινή τριμερή συνάντηση και ότι εκτός αυτού αποχωρεί η Τζέιν Χολ Λουτ και αναμένεται ο διορισμός ενός εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όμως, του γνωστοποιήσαμε ξανά ότι δεν πρέπει να υπερβεί το καθήκον και την αρμοδιότητα του. Αναφέραμε ξανά στον Γενικό Γραμματέα ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μιας εντύπωσης του τύπου ότι θα αρχίζουν επίσημες διαπραγματεύσεις προτού εκπληρωθεί η απαίτησή μας για ίση κυριαρχία και ισότιμο διεθνές καθεστώς με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιο ευρείες εξουσίες. Επειδή είναι αναγκασμένος να λάβει υπόψη και αυτά που λέμε εμείς, είπε ότι ο εκπρόσωπος που θα διοριστεί στη θέση της Τζέιν Λουτ θα ασκεί τα καθήκοντά του κατά τρόπο που δεν θα έχει περισσότερες εξουσίες από εκείνη. [?]

    Η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ έχει γίνει αποδεχτή πλέον. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους. Όλοι εδώ γνωρίζουν τι είναι τι. Μεταφέραμε ξανά την πολιτική μας στον ΓΓ του ΟΗΕ. Αναφέραμε και ότι ως αποτέλεσμα αυτής θα καθίσουμε στο τραπέζι με ίσο καθεστώς. Εξηγήσαμε ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Απαίτησή μας από τα ΗΕ είναι η αποδοχή μιας λύσης στη βάση της ισότητας πλέον. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επαφές Τατάρ στη Νέα Υόρκη

    Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναφέρονται στις επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη.

    Η K?br?s (25.09.21) γράφει ότι Τατάρ ανέφερε πως δεν θα παραιτηθούν από τις εγγυήσεις της Τουρκίας, ούτε από το αίτημα τους για κυριαρχία.

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε συνάντηση που είχε στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι ήταν πολύ περήφανος και χαρούμενος που συμμετείχε στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση. Επέκρινε επίσης την αντίδραση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια.

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι εμπιστεύονται την «μητέρα πατρίδα Τουρκία», που όπως είπε, γίνεται πιο ισχυρή μέρα με τη μέρα και πρόσθεσε πως το «Σπίτι της Τουρκίας» είναι ένα παράδειγμα αυτής της ενίσχυσης. Ευχαρίστησε τους Τούρκους διπλωμάτες «που πάλεψαν για την Κύπρο με όλες τους τις δυνάμεις σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου».

    «Η Τουρκία ήταν πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Θα είναι έτσι στο μέλλον, γιατί η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων εξαρτάται από την παρουσία της Τουρκίας. Η ασφάλεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας εξαρτάται επίσης [?] από το καθεστώς μιας ισχυρότερης ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, αυτές είναι οι κοινές μας αξίες, τα εθνικά μας συμφέροντα, η εθνική μας υπόθεση», είπε.

    Η K?br?s Postas? (27.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συνάντηση με την προσωρινή Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

    Ο «ειδικός εκπρόσωπος του Τατάρ Εργκούν Ολγκούν, το μέλος της επιτροπής διαπραγματεύσεων Οσμάν Ερντούγ και ο «εκπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στη Νέα Υόρκη Μεχμέντ Ντανά ήταν επίσης παρόντες στη συνάντηση.

    Σε ανάρτησή του για το θέμα, ο Τατάρ σημείωσε ότι ο καθηγητής Νόρτον Μεζβίνσκι έκανε αξιολογήσεις για την Κύπρο κατά την επίσκεψή του στην «αντιπροσωπεία της ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [04] Στις 8.15 απόψε η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό

    Ο παράνομος Bayrak (27.09.21) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Οι Τατάρ και Αναστασιάδης θα παρευρεθούν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προς τιμήν των ηγετών. Το γεύμα θα ξεκινήσει στις 8.15 μμ ώρα Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι προχθές ο Τατάρ συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Bayrak αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους άλλων χωρών που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης.

    (ΚΣ)

    [05] Συνάντηση Ερτουγρούλογλου - Λακρουά στην Νέα Υόρκη

    Η Diyalog (27.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχε συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον Ζαν Πιερ Λακρουά, βοηθό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αρμόδιο για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου του, κατά τη συνάντηση ο Ερτουγρούλογλου μετέφερε στον Λακρουά τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό.

    (ΚΣ)

    6 Σανέρ: Λύση μπορεί να βρεθεί με βάση τις πραγματικότητες στο νησί

    Ο παράνομος Bayrak (26.09.21) μετέδωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Έρσαν Σάνερ υποστήριξε ότι μια μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο εάν λάβουμε υπόψη όλα όσα συνέβησαν στο νησί εδώ και πολλά χρόνια και αν ενεργήσουμε με βάση τις πραγματικότητές.

    Σε γραπτή δήλωση που έγινε μέσω του Γραφείου Τύπου του UBP, ο Σανέρ υποστήριξε επίσης ότι η πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή στο σύνταγμα του 1960 «ήταν ένα αίτημα με σκοπιμότητες».

    Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «λόγω της ασυμβίβαστης και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς», δεν περιμένουν αποτελέσματα από τη άτυπη συνάντηση Γκουτέρρες-Αναστασιάδη-Τατάρ που διοργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Επέκρινε έντονα την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας τον ότι «ονειρεύεται να επιστρέψει τον Τουρκοκύπριο λαό πίσω στο 1974» και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έδιωξε τους Τουρκοκυπρίους από την Κυπριακή Δημοκρατία και την μετέτρεψε σε «ελληνικό κράτος».

    «Όσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και άλλες χώρες που σχετίζονται με το Κυπριακό αγνοούν τα γεγονότα και επιμένουν στις λανθασμένες αποφάσεις τους, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν την ελληνοκυπριακή σύγκρουση και το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν θα κάνουμε πίσω από το νέο μας όραμα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως τον πρόεδρό μας Τάταρ, ο οποίος προχωρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία προστατεύοντας το κράτος και την κυριαρχία μας. Θα αναπτύξουμε αυτήν τη χώρα, θα είναι πιο δυνατή και σίγουρα θα πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο», είπε

    (ΚΣ)

    [07] Κατηγορίες κατά της Bureau Veritas για το χαλλούμι

    Η K?br?s (26.09.21) γράφει ότι ο Κεμάλ Όζτουρκ, εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου» και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του, υποστήριξε ότι δεν συμπεριφέρεται αμερόληπτα και με διαφάνεια η εταιρεία Bureau Veritas, στην οποία ανατέθηκε ο έλεγχος για το κατά πόσον το χαλλούμι παράγεται σύμφωνα με τους όρους κατοχύρωσής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Όζτουρκ ανέφερε ότι η εταιρεία έδωσε στους παραγωγούς γάλακτος στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές τον οδηγό της αίτησης σε σχέση με το πώς πρέπει να παράγεται το χαλλούμι, όμως αυτός ο οδηγός δεν δόθηκε στους παραγωγούς στις κατεχόμενες περιοχές.

    «Έπρεπε να αρχίσει να εργάζεται και εδώ σε εμάς την ημέρα που άρχισε να εργάζεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά η εταιρεία, η οποία πρέπει να συμπεριφέρεται αμερόληπτα και με διαφάνεια», είπε και πρόσθεσε: «Ακόμα δεν έχει διοριστεί και κάποιος ο οποίος θα έρθει να μας ελέγχει και να κοιτάξει αν έχουμε απαλλαχτεί από τις ζωικές ασθένειες. Αυτό θα το κάνει η Κομισιόν της ΕΕ. Δεν έχουμε πληροφόρηση σε αυτό το θέμα».

    Επισημαίνοντας ότι στη γεωγραφική κατοχύρωση του χαλλουμιού δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε «βορρά και νότο», όπως χαρακτήρισε τις κατεχόμενες και τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές του νησιού, ο Όζτουρκ σημείωσε ότι κατά την παραγωγή πρέπει να χρησιμοποιείται γάλα ζώων εγχώριας ράτσας και υπογράμμισε τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν από την κατοχύρωση του χαλλουμιού. Πρόσθεσε το εξής:

    «Το όφελος που θα μας αποφέρει η κατοχύρωση είναι ότι θα πωλείται προς 8 ευρώ, 8 στερλίνες το χαλλούμι που τώρα πουλούμε προς 4 δολάρια. Κατά την γνώμη μας, η συνέχιση της γεωργίας στην χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή την κατοχύρωση».

    Είπε ότι αυτή την στιγμή στα κατεχόμενα υπάρχουν 11 εταιρείες που μπορούν να επεξεργαστούν και να εξάγουν 300-350 τόνους γάλατος ημερησίως και πρόσθεσε ότι παράγονται ετησίως 155 εκατομμύρια λίτρα γάλα στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Επικρίσεις κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για τις δηλώσεις του στην Καθημερινή

    Ρατσιστικές, θρασείς και αναχρονιστικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (27.09.21, brtk.net), υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ελληνοκυπριακές ελίτ συνεχίζουν να βλέπουν ως μειονότητα τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Σε γραπτή ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο αναφέρεται στην δήλωση ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία» και ισχυρίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν αντιλήφθηκε ότι έχουμε εισέλθει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή στο Κυπριακό και ότι ο βασικός όρος επίτευξης μιας αποδεχτής συμφωνίας περνάει μέσα από την αποδοχή των πραγματικοτήτων.

    «Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε με αυτή την ευκαιρία ότι ο καλύτερος και πιο ρεαλιστικός δρόμος είναι να ζουν οι δύο λαοί στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας εντός των δικών τους χωριστών κρατών», ισχυρίζεται η ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου.

    Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην ανακοίνωση:

    «Οι αναχρονιστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου που έδειξαν ότι δεν άλλαξε με κανένα τρόπο η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, η οποία δεν ανέχεται την τουρκική ύπαρξη στο νησί, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ελληνοκυπριακές ελίτ συνεχίζουν να βλέπουν ως μειονότητα τον τουρκοκυπριακό λαό. [?] Η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να προβεί σε πλύση εγκεφάλου στον ελληνοκυπριακό λαό και να τον εμβολιάσει με ρατσισμό εξηγεί και την διάσταση της προκατάληψης και της εχθρότητας προς τον τουρκοκυπριακό λαό. [?] Ο Χρυσόστομος, ο οποίος βλέπει την Κύπρο ως κομμάτι του Ελληνισμού, φαίνεται από τις δηλώσεις που κάνει, ότι ζει αποκομμένος από τις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί [?] Είναι ένα γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό. Η ΤΔΒΚ έχει καθορίσει ένα νέο όραμα λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός και τις συνθήκες που άλλαξαν. Το νέο μας όραμα που αποφασίστηκε υπό το φως των πραγματικοτήτων [?] έχει λάβει την πλήρη στήριξη και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα 71 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (27.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 17,732 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 54 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 14 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 30, Κερύνεια 4, Αμμόχωστος 9, Τρίκωμο 9 και Μόρφου 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 111 άτομα.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκε ακόμα ένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα, γεγονός που ανεβάζει στους 78 τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την πανδημία.

    Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,843,582 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 19,239 κρούσματα Covid-19, ενώ 18,252 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 911 ασθενών, 51 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 853 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)

    [10] Στο 58,41% ανήλθε ο αριθμός των ατόμων που έκαναν διπλή δόση εμβολίου στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (27.09.21) αναφέρεται στα ποσοστά εμβολιασμένων στα κατεχόμενα και γράφει ότι 227,158 άτομα, δηλαδή ποσοστό 59,47% έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου. Την ίδια στιγμή, 223,142 δηλαδή ποσοστό 58,41% εμβολιάστηκε και με την δεύτερη δόση. Την τρίτη δόση έβαλαν 40,909 άτομα.

    (ΚΣ)

    [11] «Από το 2002 έχουμε ανεγείρει 5 φοιτητικές εστίες στην ΤΔΒΚ», δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Νεολαίας

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (27.09.21,www.kibrispostasi.com), ο Τούρκος Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Μεχμέτ Κασάπογου, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Kanal7 στην Τουρκία, ανέφερε ότι το 2002 δεν υπήρχαν καθόλου φοιτητικές εστίες στην «ΤΔΒΚ», ενώ σήμερα, όπως υποστήριξε, η Τουρκία έχει ανεγείρει 5 συνολικά φοιτητικές εστίες στην «ΤΔΒΚ» και συνεχίζει την ανέγερση και άλλων φοιτητικών εστιών σε διάφορες «επαρχίες».

    Ο Κασάπογλου δήλωσε επίσης ότι παλαιότερα δίνονταν υποτροφίες και δάνεια σε 451,550 φοιτητές ενώ σήμερα δίνονται υποτροφίες και δάνεια σε 1 εκατομμύριο 434 χιλιάδες 277 φοιτητές.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αναμένει διαφορετικές προσεγγίσεις από τον Πούτιν για τη Συρία ο Ερντογάν

    O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, είπε ότι ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα έπρεπε να βρίσκονταν σε αυτή τη θέση, μεταδίδει το τουρκικό κανάλι NTV (24.09.21).

    Κληθείς μετά την προσευχή της Παρασκευής να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε τα εξής:

    «Ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε πολύ διαφορετική θέση, επειδή, μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ. Αλλά, δυστυχώς, είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν έπρεπε να είναι έτσι ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ».

    Σε ερώτηση «τι είδους μηνύματα θα δώσει η Τουρκία στη Ρωσία σχετικά με την πολιτική της στη Συρία», ο Ερντογάν επισήμανε τα ακόλουθα, λέγοντας ότι οι προσδοκίες τους από το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι διαφορετικές:

    «Δυστυχώς, το κράτος στη Σύρια αποτελεί απειλή για εμάς στο νότιο μέρος της χώρας μας. Αναμένω διαφορετικές προσεγγίσεις από τη Ρωσία εδώ, κατ’ ακρίβεια από τον κ. Πούτιν, εξαιτίας της αλληλεγγύης, ως μια φιλική χώρα. Πρέπει να διεξάγουμε μαζί αυτό τον αγώνα στο νότο. Όπως φάνηκε αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέση με τη Συρία. Ποιοι βρίσκονται τώρα εκεί; Είναι το Ιράν, η Ρωσία και εμείς. Εάν θα μετατρέψουμε την περιοχή εκεί σε μια λεκάνη ειρήνης, θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε μεταξύ μας τους όρους και την κατάσταση».

    (ΔΨ)

    [02] Η Τουρκία φιλοξενεί Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-26.09.21) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι η Τουρκία θα φιλοξενήσει σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 στην Κωνσταντινούπολη, την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Τουρκικού Συμβουλίου Τουρκόφωνων Χωρών.

    Στα πλαίσια της συνάντησης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων χωρών. Συγκεκριμένα, θα παραστούν οι Υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργισίας και Ουζμπεκιστάν καθώς επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, που συμμετέχει στο Συμβούλιο υπό το καθεστώς του παρατηρητή.

    Στα πλαίσια της συνόδου, θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Επιπλέον, στο περιθώριο της συνόδου, ο Τούρκος Υπουργός Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τους ομολόγους του.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (26.09.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Abdulaziz Kamilov με τον οποίο συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για το Αφγανιστάν.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι Τουρκία και Ουζμπεκιστάν θα εργαστούν για την αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών καθώς επίσης και για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού των δύο χωρών.

    (ΑΚ)

    [03] Έκκληση για δικαιοσύνη, δημοκρατία και ειρήνη απευθύνει το HDP για τις εκλογές

    Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε έγγραφο 11 άρθρων, για τη δημοκρατική στάση των υποψηφίων πριν και μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το 2023 στην Τουρκία, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.09.21)

    Οι συμπρόεδροι του HDP, Περβίν Μπουλτάν και Μιτχάτ Σαντζάρ δημοσιοποίησαν τις λεπτομέρειες του εκλογικού μανιφέστου τους, υπό τον τίτλο «Έκκληση για δικαιοσύνη, δημοκρατία και ειρήνη», επισημαίνοντας ότι για την ετοιμασία του πραγματοποίησαν επισκέψεις από χωριό σε χωριό και από επαρχία σε επαρχία στις τέσσερις γωνιές της χώρας, για να ακούσουν και να βρουν λύσεις στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν το λαό.

    Οι αρχές, που θεωρούν ότι είναι απαραίτητες, για την πολιτική ευθύνη όλων των πολιτικών παραγόντων, είναι οι εξής:

    1. Ισχυρή δημοκρατία: Πλουραλισμός και εκπροσώπηση στην εθνοσυνέλευση από όλους τους τομείς της κοινωνίας είναι μια θεμελιώδης ανάγκη. Η εξασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των κοινωνικών τμημάτων.

    2. Αμερόληπτη και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία

    3. Βούληση του λαού και όχι του διορισμένου καθεστώτος: Νομικές ρυθμίσεις ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πρακτική των διορισμένων δημάρχων, πρυτάνεων, κ.α., που εξαφανίζουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

    4. Δημοκρατική λύση στο Κουρδικό πρόβλημα: Η λύση του Κουρδικού προβλήματος είναι αναγκαία και το HDP είναι έτοιμο να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τα προβλήματα όλων των κοινωνικών τμημάτων της Τουρκίας και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους στο ζήτημα, για μια δημοκρατική λύση και ειρήνη.

    5. Μια ειρηνική εξωτερική πολιτική: Οι στρατηγικές για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία, υπέρ της ειρήνης στην πατρίδα, στην περιοχή και στο κόσμο είναι το θεμέλιο για την αναζήτηση της εξωτερικής πολιτικής της νέας περιόδου. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να απομακρυνθούμε από συγκρούσεις με άλλες χώρες και κυρίως με γειτονικές μας χώρες.

    6. Ισότητα και ελευθερία στις γυναίκες

    7. Δικαιοσύνη στην οικονομία

    8. Καταλληλόλητα στη δημόσια διοίκηση

    9. Σεβασμός στη φύση

    10. Ελεύθερη ζωή για τους νέους

    11. Δημοκρατικό Σύνταγμα

    Αυτές είναι οι βασικές αρχές, που επιθυμεί και βλέπει το HDP να διοικείται η νέα περίοδος.

    (ΔΨ)

    [04] Προσπάθεια για ενίσχυση της Συμμαχίας του Έθνους

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των κομμάτων DEVA [Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου] και Gelecek [Κόμμα του Μέλλοντος] στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών της Συμμαχίας του Έθνους [Millet ?ttifak?], γράφει η Yeni ?afak (26.09.21).

    Σε δηλώσεις του στο δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάι, ο Κιλιντσάρογλου είπε: «Ο αριθμός των συμμετεχόντων στη Συμμαχία μπορεί να αυξηθεί. Αλλά ο αριθμός δεν είναι το θέμα. Φυσικά, ο αρχηγός του κάθε κόμματος θα κάνει διαφορετικές αξιολογήσεις. Αλλά ο στόχος θα είναι προσανατολισμένος στην ενότητα μας, για να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό».

    (ΔΨ)

    [05] Ολοκληρώθηκε η «Άσκηση Καταιγίδα Μεσογείου» στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με το CNN Turk (25.09.21), το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση «Μάρτυρας Σμηναγός Τζενγκίζ Τοπέλ-Μεσογειακή Καταιγίδα», η οποία διεξήχθη στα κατεχόμενα από τις 20-24 Σεπτεμβρίου, 2021.

    Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας στην ανάρτηση του δημοσιεύει φωτογραφίες από την άσκηση.

    Για το ίδιο θέμα, η Hurriyet (26.09.21) γράφει ότι η άσκηση που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί από την «διοίκηση των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας», παρουσία και των τουρκικών δυνάμεων ξηράς, θαλάσσης και αέρος, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

    Σε ανακοίνωση της, η «διοίκηση των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας» αναφέρει ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΤΔΒΚ θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο και την ίδια στιγμή θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στα πλαίσια των συμφωνιών διεθνών εγγυήσεων και συμμαχίας».

    (ΑΚ)

    [06] Στις 25,861 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 25,861 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 341,221 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 228 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 24,875.

    Σημειώνεται ότι το 86.10% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 70.18% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 107,840,404 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 27 September 2021 - 12:11:12 UTC