Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 189/2021 29.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ήρθαν σε ένα επιθυμητό σημείο για τους Τουρκοκύπριους στο Κυπριακό, λέει ο Τατάρ
  • [02] Αντιπροσωπείας της λεγόμενης βουλής μετέβηκε στο Στρασβούργο
  • [03] Μπαϊμπάρς: «Πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκαν 700 υπηκοότητες μέσα σε ένα μήνα»
  • [04] «Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ»
  • [05] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη μικρή Άσια
  • [06] Συνάντηση Ερτουγρούλογλου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
  • [07] Επαφές Αμτζάογλου στη Άγκυρα
  • [08] Με προβλήματα αρχίζει τις εργασίες της η λεγόμενη βουλή
  • [09] Στα 86 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] O Έρντογαν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου
  • [02] «Δεν μας αγγίζουν οι απειλές για νέες κυρώσεις» απαντά ο Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ
  • [03] Συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε ο Τσαβούσογλου
  • [04] Αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν να μην είναι τόσο θετική τελικά
  • [05] Μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα ωφελήσει όλη την περιοχή, είπε ο Καλίν
  • [06] Πρωτόκολλο για ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων Τουρκίας-Γαλλίας
  • [07] Μήνυμα προς το AKP χαρακτήρισε η Άκσενερ το εκλογικό μανιφέστο του HDP
  • [08] Στις 28,892 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ήρθαν σε ένα επιθυμητό σημείο για τους Τουρκοκύπριους στο Κυπριακό, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (29.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι με την στήριξη της Τουρκίας ήρθαν σε ένα επιθυμητό σημείο στο Κυπριακό που προτάσσεται «το κράτος και η κυριαρχία» εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό βρισκόταν τόσο πολύ στην ημερήσια διάταξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης η πολιτική των δύο κρατών.

    Σημείωσε ότι δεν είπε ότι θα λύσει το Κυπριακό μέσα σε τρεις μήνες, όμως έθεσε επί τάπητος την πολιτική «της κυριαρχίας και των δύο κρατών» και προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα του «λαού», κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος σε όσους λένε για την επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη ότι «πήγατε, συναντηθήκατε και τι έγινε;», ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η επίσκεψη και αυτές οι συναντήσεις είναι σημαντικές και αφορούν «το μέλλον, την επιβίωση και την εθνική υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού».

    Υποστήριξε ακόμη ότι ενεργούν μαζί με την Τουρκία για τα εθνικά τους συμφέροντα και για έλεγχο της περιοχής στον εναέριο χώρο της γαλάζιας πατρίδας.

    «Μπορεί να μην αναγνωριζόμαστε, αλλά όλοι ξέρουν πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι μετέτρεψαν σε μόνιμη αυτή την πολιτική και την μετέφεραν στην ημερήσια διάταξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Αναφέροντας ότι «μείναμε καρφωμένοι στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών εδώ και 60 χρόνια», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει πλέον να κοιτάξουμε αυτές τις παραμέτρους και ότι τα Ηνωμένα Έθνη τις κοιτάνε λέγοντας «πώς θα ενώσω τις δύο πλευρές στο όνομα της δημιουργικότητας». Είπε ότι είδε πως ο Γενικός Γραμματέας έχει καλή πρόθεση, ότι καταλαβαίνουν πλέον τον τουρκοκυπριακό «λαό» και προσεγγίζουν το θέμα αναλόγως και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει πλέον ξεδιαλύνει το πνεύμα της υπόθεσης του κυπριακού ζητήματος.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης και σημαντική δύναμη στην περιοχή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί η Τουρκία και ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά αν εντασσόταν η Τουρκία στην ΕΕ.

    Χαρακτηρίζοντας «σημαντική, ρεαλιστική και αξιόλογη για την εθνική υπόθεση» την πολιτική που εφαρμόζουν με την στήριξη της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε ότι κανείς δεν πρέπει να ρίχνει σκιές στον «ιερό και αξιόλογο αγώνα» που διεξάγουν και να μειώνει την δουλειά που κάνουν.

    Σημειώνοντας ότι έφτασαν στο επιθυμητό στάδιο στην υπόθεση της Κύπρου, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι αποτελεί παρελθόν η ομοσπονδία και υπογράμμισε την σημασία της αναφοράς στα γεγονότα και στις πραγματικότητες, της πολιτικής των δύο κρατών, του να κάνουν αποδεχτή αυτή την πολιτική και του να τυγχάνουν κατανόησης και συμπάθειας.

    Υπενθυμίζοντας ότι με πρόσκληση του Προέδρου Έρντογαν συμμετείχε στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας στην Νέα Υόρκη όπου δόθηκε ένας όροφος στην «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, παρακολούθησε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού και είχε επαφές με αρχηγούς κρατών, Τουρκοκύπριους που ζουν εκεί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

    Σημειώνοντας ότι κατά τις επισκέψεις του βρήκε την ευκαιρία να εξηγήσει «τις πραγματικότητες της Κύπρου», κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ ανέφερε ότι συζήτησαν λεπτομερώς το θέμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι αυτό είναι σημαντικό για να συνεχιστεί η ισότητα, διότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης είχε την ευκαιρία να μιλήσει στην Γενική Συνέλευση, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν είχε τέτοια ευκαιρία. Ο Τατάρ επανέλαβε ότι είναι σημαντικό για τα «δύο κράτη και την κυριαρχία» το γεγονός ότι το ανέφερε αυτό ο Πρόεδρος Έρντογαν κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση.

    Υποστήριξε ότι η νέα πολιτική σε αυτό το θέμα ενισχύει τον τουρκοκυπριακό «λαό» και πρόσθεσε ότι οι «διμερείς τεχνικές επιτροπές», κατά την έκφρασή του, συνεχίζουν υπό την μορφή δύο κρατών και ότι ζήτησαν να λειτουργούν και άλλες επιτροπές όπως εκείνη που αφορά την υγεία και να αγγίζουν την ζωή των «λαών».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να διορίσει έναν νέο απεσταλμένο για την Κύπρο και ότι εξέφρασαν την απαραίτητη ευαισθησία πάνω σε αυτό το θέμα κατά τις συναντήσεις τους στη Νέα Υόρκη, όπου μετέφεραν την νέα πολιτική του τουρκοκυπριακού «λαού» και έδωσαν έμφαση στα «δύο κράτη και την κυριαρχία».

    Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, το «υπουργικό συμβούλιο», τη «βουλή» και την κοινή γνώμη για τις επαφές του στην Νέα Υόρκη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιπροσωπείας της λεγόμενης βουλής μετέβηκε στο Στρασβούργο

    Η Diyalog (29.09.21) γράφει ότι αντιπροσωπεία της λεγόμενης βουλής μετέβηκε στο Στρασβούργο για την φθινοπωρινή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (AKPA).

    Η συνέλευση θα διεξαχθεί μεταξύ 27-30 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της αντιπροσωπείας είναι ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Οζντεμίρ Μπέροβα και ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Αρμαγάν Τζαντάν

    Εκτός από τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης, οι «βουλευτές» παρακολουθούν την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλες τις άλλες συνεδριάσεις της επιτροπής.

    Ο Τζαντάν παρευρέθηκε χθες στις συνεδριάσεις των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων και στη συνέχεια όλοι οι «βουλευτές» ακολούθησαν τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης. Η «εκπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στο Σταρσβούργο Αϊντα Σοϊλού παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της αντιπροσωπείας, η οποία επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή.

    (ΚΣ)

    [03] Μπαϊμπάρς: «Πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκαν 700 υπηκοότητες μέσα σε ένα μήνα»

    Η Yeni Bak?? (29.09.21) γράφει ότι η λεγόμενη βουλευτής του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» χρησιμοποιεί ως πολιτικό μέσο για εξασφάλιση ψήφων το θέμα των «υπηκοοτήτων» και δεν προσεγγίζει θετικά το θέμα της ψήφισης του «νομοσχεδίου για την υπηκοότητα» για το οποίο εργάζονταν τρία χρόνια.

    Σημειώνοντας ότι πληροφορήθηκαν πως μέσα σε ένα μήνα δόθηκε «υπηκοότητα» σε 700 άτομα, η Μπαϊμπάρς είπε ότι πρέπει να βγει ο «αρμόδιος υπουργός» να προβεί σε δηλώσεις και να διευκιρινίσει το θέμα.

    Η Μπαιμπάρς εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσον αυτές οι «υπηκοότητες» παραχωρήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι γνωριζουν πως γίνονται προσπάθειες για εγγύτητα των ατόμων αυτών μετά με ένα συγκεκριμένο κόμμα, ενέργεια που σκοπό έχει τον επηρεασμό των αποτελεσμάτων των «εκλογών».

    Σημειώνοντας ότι πάντα έλεγαν ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού πρέπει να είναι φυσιολογικός και ότι κατά την διάρκεια της θητείας του κόμματός της στην «κυβέρνηση» τηρούσαν συγκεκριμένη ποσόστωση στις «υπηκοότητες» που παραχωρούνταν, η Μπαϊμπάρς ανέφερε ότι η παρούσα «κυβέρνηση» δεν έχει τέτοιαν έγνοια.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ»

    H K?br?s Postasi (29.09.21) γράφει ότι ο Αλεξάντερ Ντούγκιν (Aleksandr Dugin) ηγέτης του Διεθνούς Ευρασιατικού Κινήματος δήλωσε το εξής: «Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ».

    Ο Ντούγκιν έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι. Μιλώντας στην εκπομπή «Πεδία απόψεων» στο Εθνικό Κανάλι, ανέφερε ότι η συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση της Μέσης Ανατολής.

    Ο Ντούγκιν είπε ότι η Γαλάζια Πατρίδα θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Σότσι μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Ο Πούτιν παρακολουθεί προσεκτικά τη Γαλάζια Πατρίδα. Ο Ερντογάν θα πρέπει να εξηγήσει άμεσα τη σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας στη Σύνοδο Κορυφής του Σότσι. Εάν εξηγήσει καλά τη θέση της ΤΔΒΚ σε αυτήν την ιδέα (στη Γαλάζια Πατρίδα) στον Πούτιν, αυτός μπορεί να το αποδεχτεί. Στον Πούτιν δεν αρέσει η διαπραγμάτευση, αλλά συμβολικές ανταλλαγές συμβαίνουν. Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα αναγνωρίζει επίσης την ΤΔΒΚ».

    Υποστήριξε επίσης ότι η Δύση καταρρέει και ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κόσμου.

    «Θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση. Μετά την ντροπιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στην πραγματικότητα εμφανίστηκε ένας πολυπολικός κόσμος. Αυτός είναι άλλος κόσμος τώρα. [?] Δεν υπάρχει πλέον κάτι σαν δυτικό στρατόπεδο, σοσιαλιστικό στρατόπεδο εδώ. Τώρα υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν εκπροσωπούν αυτά τα ανεξάρτητα κράτη και το σχήμα της Μέσης Ανατολής εξαρτάται από αυτούς τους δύο ηγέτες. Πώς θα διαμορφωθεί η Μέση Ανατολή; Εξαρτάται απόλυτα από αυτούς τώρα», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη μικρή Άσια

    Η K?br?s (29.09.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Νέα Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αναλήφθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία η θεραπεία της μικρής Άσια.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ιζτζάν ευχαρίστησε τους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας που έλαβαν αυτή την απόφαση και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι που αν μην μπορούν να πετύχουν οι δύο κοινότητες αν συνεργαστούν».

    Ο Ιζτζάν ανέφερε επίσης ότι αυτό το γεγονός θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές που τρέφονται με εχθρότητα και μίσος στον 21ο αιώνα.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP), Μεχμέτ Τσακιτζί επέκρινε την «κυβέρνηση» του καθεστώτος για το γεγονός ότι η μικρή Άσια νοσηλεύεται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές του νησιού. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Τσακιτζί πρόσθεσε τα εξής για το θέμα:

    «Δείξατε για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή την χώρα. Το κτίσιμο προεδρικού μεγάρου έγινε πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή. Ως ΤΚΡ θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ενάντια σε κάθε είδους ανισότητα».

    Επικρίσεις για το θέμα ασκεί και η Yeni Bak?? (29.09.21), η οποία κάτω από τον τίτλο «Δεν γίνεται έτσι κράτος!» γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ έκανε εισφορά 10 χιλιάδων τουρκικών λιρών (ΤΛ) για την μικρή Άσια, την ώρα που η «κυβέρνησή» του έστειλε βοήθεια ύψους 17 εκατομμυρίων ΤΛ για τους πυρόπληκτους στην Τουρκία, γεγονός ου προκάλεσε πολλές επικρίσεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι» στα κατεχόμενα δεν στήριξαν την μικρή Άσια, την ώρα που δαπανούν εκατομμύρια σε «εκλογές», συνέδρια και επισκέψεις στο εξωτερικό. Αναφέρει επίσης ότι «εκείνοι που νομίζουν ότι εκπροσωπούν την κοινωνία συνεχίζουν να το παίζουν ότι κυβερνούν» και ότι η «κυβέρνηση» εκτελεί εντολές, δεν νοιάζεται για την κατάσταση των «πολιτών» και έχει την αντίληψη «να μην χάσω την καρέκλα μου, να στείλει χρήματα η Τουρκία και συνεχίσουμε να κάνουμε το κέφι μας».

    Ο αρθρογράφος της Avrupa (29.09.21) Μεχμέτ Λεβέντ στεγάζει το σημερινό του σχόλιο υπό τον τίτλο «Ένα μάθημα ανθρωπιάς από την Κυπριακή Δημοκρατία» και αναφερόμενος στον λεγόμενο υπουργό υγείας Ουνάλ Ουστέλ, γράφει ότι εκείνοι που δήλωσαν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για την μικρή Άσια, δεν παραχώρησαν καν ένα αεροπλάνο ασθενοφόρο για να μεταφέρει το βρέφος από την Άγκυρα στην Λευκωσία. Σημειώνει επίσης ότι ούτε η Τουρκία, που όταν την συμφέρει κομπάζει λέγοντας ότι είναι «σαν το νύχι και το κρέας» με τους Τουρκοκύπριους, παραχώρησε αεροπλάνο ασθενοφόρο, αλλά ούτε και επέτρεψε στο αεροπλάνο που μετέφερε την μικρή Άσια να ταξιδέψει έστω για μία φορά προς την Κύπρο, με αποτέλεσμα η διάρκεια της πτήσης να διπλασιαστεί.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συνάντηση Ερτουγρούλογλου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

    Ο παράνομος Bayrak (29.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου πραγματοποίησε συνάντηση με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Pete Sessions.

    Κατά την συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Κογκρέσο, ο Ερτουγρούλογλου ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Επαφές Αμτζάογλου στη Άγκυρα

    Η Diyalog (29.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού Ολγκούν Αμτζάογλου είχε συνάντηση στην Άγκυρα με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Παιδείας, Μαχμούρ Οζέρ.

    Σε δηλώσεις του ο Αμτζάογλου χαρακτήρισε τις συναντήσεις με τους Οκτάι και Οζέρ πολύ εποικοδομητικές και ανέφερε ότι επικεντρώθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δύο «χωρών», ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης.

    «Η υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στην ψηφιακή εκπαίδευση, την ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση, την επαγγελματική κατάρτιση και το υλικό είναι ανεκτίμητη για περίπου 53,000 μαθητές και 6.000 εκπαιδευτικούς στη χώρα. Μπορώ να πω ότι η συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας περιελάβανε σημαντικά θέματα και εξελίξεις για τη χώρα μας. Το ενδιαφέρον και η εγγύτητα που είδαμε στην Άγκυρα μας έδωσαν δύναμη. Ευχαριστώ από καρδιάς την μητέρα πατρίδα μας για τη συμβολή της και την ιδιαίτερη προσοχή της», είπε.

    (ΚΣ)

    [08] Με προβλήματα αρχίζει τις εργασίες της η λεγόμενη βουλή

    Η K?br?s (29.09.21) γράφει ότι λίγες μέρες έμειναν για την έναρξη των εργασιών της λεγόμενης βουλής, ωστόσο παρουσιάζονται προβλήματα επειδή δεν μπορεί να υπάρξει απαρτία.

    Η «κυβέρνηση», η οποία διέθετε 25 «βουλευτές» πριν από την κοινοβουλευτική ανάπαυλα του καλοκαιριού, παρέμεινε με 24 «έδρες» μετά την παραίτηση του Μπερτάν Ζαρόγλου από το Κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων (YDP) και αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός για την απαρτία. «Η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 2 ανεξάρτητων βουλευτών», σημειώνει η εφημερίδα.

    Η «ολομέλεια» της λεγόμενης βουλής έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ενώ το νέο νομοθετικό έτος αρχίζει στην 1η Οκτωβρίου.

    «Ωστόσο, μένει να δούμε αν θα υπάρξει απαρτία για να συγκληθεί η ολομέλεια. Το πρόβλημα της απαρτίας, το οποίο είναι από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στα πολιτικά παρασκήνια, ανησυχεί περισσότερο τους κυβερνητικούς εταίρους. Όπως είναι γνωστό, το κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την τελευταία του συνεδρίαση πριν από τις 3μηνες καλοκαιρινές διακοπές, αν και προσπάθησε για 3 συνεχόμενες ημέρες, επειδή δεν κατάφερε να πετύχει απαρτία», σημειώνει η εφημερίδα.

    Πρόβλημα δημιουργεί και το γεγονός ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν δεν βρίσκεται στα κατεχόμενα, γεγονός που κατεβάζει τον αριθμό των «βουλευτών» της «κυβέρνησης» στους 23.

    «Έχει μεγάλη σημασία το τι είδους απόφαση θα λάβουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ζάρογλου, Μεσούτ Γκεντς, Χασάν Τοπάλ και Χασάν Μπουγούκογλου, για την επίτευξη της απαρτίας. Εάν μόνο δύο από τους ανεξάρτητους βουλευτές και την αντιπολίτευση δεν υποστηρίξουν την απαρτία, το κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να ανοίξει», γράφει η εφημερίδα.

    Σε δηλώσεις του πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος και «ανεξάρτητος βουλευτής», Μπερτάν Ζάρογλου ανέφερε ότι υπάρχει πάντα το πρόβλημα της απαρτίας στο «κοινοβούλιο» και είπε: «Το Κόμμα του Έθνους είναι ένα ξεχωριστό πολιτικό κόμμα. Τα υπουργεία της κυβέρνησης είναι γνωστά για διαφθορά. [?] Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξω μια προσέγγιση διαχείρισης σε αυτήν την κατάσταση».

    Ο ανεξάρτητος «βουλευτής», Χασάν Τοπάλ δήλωσε ότι υποστηρίζουν το άνοιγμα του «κοινοβουλίου» και είπε: «Το κύριο καθήκον μας είναι να ανοίξουμε το κοινοβούλιο. Εάν η κυβέρνηση λειτουργεί, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ωστόσο, καθήκον μας ως βουλευτές είναι να διασφαλίσουμε το άνοιγμα του κοινοβουλίου».

    Ο ανεξάρτητος «βουλευτής» Μπουγούκογλου δήλωσε ότι το κύριο καθήκον τους είναι να ανοίξουν το «κοινοβούλιο» και πως κάνουν ό,τι μπορούν γι’ αυτό

    (ΚΣ)

    [09] Στα 86 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (29.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 21,539 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 86 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 60 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 4 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 22 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 25, Κερύνεια 17, Αμμόχωστος 11 και Τρίκωμο 7.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 117 άτομα.

    Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα χθες και ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία παρέμεινε στους 78.

    Μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,890,538 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 19,386 κρούσματα Covid-19, ενώ 18,419 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 891 ασθενών, 51 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 835 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες διενεργήθηκαν 5,567 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα κατά της πανδημίας

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] O Έρντογαν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-28.09.21), διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στα πλαίσια της επικείμενης Συνόδου των Ηγετών των G20, που θα γίνει στη Ρώμη στις 30-31 Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν, σε δηλώσεις του στον Τύπο πριν από την αναχώρηση του από την Νέα Υόρκη όπου μετέβη για να παραστεί στη 76η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, είχε δηλώσει ότι συνεργάστηκε καλά με τους πρώην Αμερικανούς Προέδρου George W. Bush, Barack Obama και Donald Trump, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις του με τον νυν Πρόεδρο Μπάιντεν δεν έχουν αρχίσει καλά.

    (ΑΚ)

    [02] «Δεν μας αγγίζουν οι απειλές για νέες κυρώσεις» απαντά ο Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (29.09.21), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας στις πρόσφατες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στη αγορά δεύτερη παρτίδας του αμυντικού συστήματος των S-400, τότε πιθανότατα να είναι αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις, έστειλε το μήνυμα ότι «οι αποφάσεις των ΗΠΑ δεν τους έχουν επηρεάσει μέχρι σήμερα».

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε συνέντευξη του στον Αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CBS, όπου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αγορά δεύτερης παρτίδας του πυραυλικού συστήματος S-400, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα θέσει στην ημερήσια διάταξη την επιβολή νέων κυρώσεων.

    Ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του, απαντώντας στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, δήλωσε και τα εξής: «Οι κυρώσεις από την CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων), δεν είναι κάτι νέο, είναι κάτι που βρίσκεται συνέχεια υπό συζήτηση. Οι αποφάσεις μας μέχρι σήμερα δεν επηρεάστηκαν καθόλου από αυτό».

    Κληθείς να σχολιάσει τι θα περιλαμβάνεται στη σημερινή ατζέντα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι θα δοθεί βαρύτητα στις εξελίξεις στη Συρία και εξήγησε επίσης ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη. «Λίγο πολύ είναι γνωστά τα θέματα που θα περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη θα είναι και οι διμερείς σχέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στις σχέσεις μας και το εμπόριο αυξάνεται. Προηγουμένως, υπήρχε μείωση. Η συνάντηση δεν θα αφορά μόνο στο Ίντλιμπ, θα δοθεί έμφαση στο Ίντλιμπ αλλά και στη Συρία. Υπάρχουν επίσης επιθέσεις στην περιοχή Άφριν, και από την άλλη το YPG/PKK δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει από την περιοχή όπως υποσχέθηκε η Ρωσία. Υπάρχει επίσης και τη ζήτημα της ανθρωπιστική βοήθειας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι πραγματοποιούν σε επίπεδο Πρεσβευτών επαφές με την προσωρινή Κυβέρνηση των Ταλιμπάν και ανακοίνωσε ότι θα αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια και προμήθειες στο Αφγανιστάν μέσω Πακιστάν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο θα υπάρξει συνάντηση με την Αίγυπτο σε επίπεδο Υπουργού ή Προέδρου, ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάντηση ή επίσκεψη. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα ήταν πιο θετικό να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση μετά και την πρόσφατη συνάντηση που έγινε μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών».

    (ΑΚ)

    [03] Συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (28.09.21) ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβόσογλου ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Rolf Wenzel.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση συζήτησαν τη συμβολή της Τράπεζας Αναπτύξεως σε σχέδια που γίνονται στην Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [04] Αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν να μην είναι τόσο θετική τελικά

    Υπό τον τίτλο «Διπλωματικό συμπέρασμα από Άγκυρα προς Ουάσιγκτον πριν τη Σύνοδο με Πούτιν», η αρθρογράφος της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (29.09.21) Μπαρτσίν Γινάντς γράφει ότι εάν και δεν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, οι επαφές της αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών στην Ουάσιγκτον τα μέσα του Σεπτεμβρίου ήταν ωφέλιμες ως προς την αύξηση της προνοητικότητας και ενός πιο υγιούς διαλόγου.

    Ενώ όλων τα μάτια ήταν στραμμένα στην Νέα Υόρκη εάν θα πραγματοποιείτο συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, είχαν ήδη πραγματοποιηθεί διπλωματικές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον πριν την άφιξη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, σημειώνει η Γινάντς, προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών υπό την προεδρία του Τούρκου Υφυπουργού Σεντάτ Ονάλ μετέβη στην Ουάσιγκτον για περιεκτικές συνομιλίες, που θα διαμόρφωναν τις περιφερειακές σχέσεις με πολιτική διάσταση των διμερών σχέσεων τους.

    Τον Ονάλ τον συνόδευαν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου για θέματα Συρίας, ο Γενικός Διευθυντής για θέματα Μέσης Ανατολής, ο Γενικός Διευθυντής του Καύκασου και ο Γενικός Διευθυντής ναυτιλίας και αεροπορίας, αναφέρει η αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι σε αυτές τις συναντήσεις ανταλλάχθηκαν απόψεις για περιφερειακά θέματα από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το Αφγανιστάν, τις σχέσεις με Ισραήλ, Ιράν, Συρία ακόμη και η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίων ? Αζέρων.

    Σύμφωνα με δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, «Οι ΗΠΑ διεξάγουν τέτοιου είδους συναντήσεις και σε αυτό το επίπεδο με πολύ λίγες χώρες».

    Η αρθρογράφος καταληκτικά υποστηρίζει ότι στα μάτια του Ερντογάν είναι το κριτήριο για μια υγιή σχέση είναι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, δηλ., όποιο και εάν είναι το συμπέρασμα από την σημερινή συνάντηση με το Πούτιν θα παρουσιαστεί ως επιτυχία, αλλά δεν θα αντανακλά την πραγματική κατάσταση.

    (ΔΨ)

    [05] Μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα ωφελήσει όλη την περιοχή, είπε ο Καλίν

    Μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Μπακού και Γερεβάν θα φέρει την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλιν, σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber Global (28.09.21), γράφει η Yeni ?afak (28.09.21, Y?).

    Σημειώνοντας ότι κοιτάζουν θετικά την επανέναρξη συνομιλιών με την κυβέρνηση του Γερεβάν, ο Καλίν υποστήριξε: «Υπάρχουν θέματα, που πρέπει να επιλυθούν στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υπογράφτηκε εκεχειρία, αλλά δεν έγινε συμφωνία ειρήνης. Μια συμφωνία ειρήνης θα επιφέρει σε ολόκληρη την περιοχή ειρήνη. Η Αρμενία είναι μια φτωχή χώρα και η οικονομία της θα μπορεί να επωφεληθεί από την ειρήνη».

    Σχολιάζοντας το θέμα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο Καλίν είπε ότι οι ΗΠΑ πίστευαν ότι μπλόφαραν για το θέμα. «Λάβαμε τέσσερις προσφορές από την Κίνα. Ήλθαν προτάσεις από Ρωσία, Κίνα. Κάποιοι πίστευαν ότι ο Πρόεδρος μας μπλόφαρε για τις προτάσεις που μας ήλθαν. Όταν πήραμε τους S-400, αντιλήφθηκαν ότι οι Τούρκοι ήταν σοβαροί», ανέφερε ο Καλίν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει κανονισμός ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να αγοράσουν αμυντικό εξοπλισμό εκτός του ΝΑΤΟ, παραθέτοντας τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρώτα το τακτοποιούν μεταξύ τους και αργότερα μπορούν να πάρουν από άλλες χώρες.

    (ΔΨ)

    [06] Πρωτόκολλο για ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων Τουρκίας-Γαλλίας

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (28.09.21, ΑΑ), υπογράφτηκε μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εμπορίου Μεχμέτ Μους και του Γάλλου Υφυπουργού Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Φρανγκ Ρλέστερ πρωτόκολλο σχετικά με την έκτη συνάντηση της Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Γαλλίας ((JETCO), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

    Αναφερόμενος στην ώθηση, που απέκτησα οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας με την συνάντηση των Προέδρων τον περασμένο Μάρτιο και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο, ο Υπουργός Μους είπε ότι επιθυμούν να δουν αυτή την ώθηση των σχέσεων να αντανακλάται επίσης στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

    (ΔΨ)

    [07] Μήνυμα προς το AKP χαρακτήρισε η Άκσενερ το εκλογικό μανιφέστο του HDP

    Αξιολογώντας το εκλογικό μανιφέστο του φίλο-κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP ) ως «Μήνυμα στην κυβέρνηση», η αρχηγός του Καλού κόμματος (?Y? Parti) Μεράλ Άκσενερ είπε ότι πιστεύει πως δόθηκε αυτό το μήνυμα, εξαιτίας των βημάτων που η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει για τα νομοσχέδια σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις για το νέο σύνταγμα και για το νόμο περί πολιτικών κομμάτων, γράφει η Cumhuriyet (29.09.21).

    Η Άκσενερ υποστηρίζει ότι το εκλογικό μανιφέστο του HDP ήταν έκκληση προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας τα εξής: «Το HDP απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, επειδή είναι σαν να λέγει ‘Εμείς έχουμε καταγράψει αυτά που πρέπει να γίνουν, εάν θέλετε συμβιβασμό, θα συμβιβαστούμε στο πεδίο’. Το AKP [κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] έχει έγνοιες για την περιοχή και το HDP το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Επιθυμούν να προσεγγίσουν την κυβέρνηση με ήπια ισχύ [soft power]».

    Υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση του HDP γνωρίζει πολύ καλά ότι το ?Y? Parti ποτέ δεν θα συμμαχήσει μαζί τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η Άκσενερ είπε ότι οι φημολογίες ότι το HDP θα συμμαχήσει με τη Συμμαχία του Έθνους [Millet ?ttifak?] και οι φήμες για «κρυφές συμμαχίες» είναι εντυπώσεις, που θέλει η κυβέρνηση να δώσει. «Αυτή η φημολογία δεν βοηθά καθόλου τη Συμμαχία του Έθνους, αντιθέτως αυτές οι κινήσεις είναι για να κερδίσει η Συμμαχία της Δημοκρατίας [Cumhur ?ttifak?] τις χαμένες ψήφους στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας», επισήμανε η Άκσενερ.

    Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) ότι θα μπορούσαν να δουν το HDP ως θεμιτό μέσο για την επίλυση του Κουρδικού προβλήματος, η πτέρυγα του ?Y? Parti εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα κόμματα και το CHP με το ?Y? Parti είναι δύο ξεχωριστά πολιτικά κόμματα.

    (ΔΨ)

    [08] Στις 28,892 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (28.09.21) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,892 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 356,661 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 239 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 30,336.

    Σημειώνεται ότι το 86.45% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 70.98% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 108,734,111 εμβολιασμοί. O συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα από τη μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 7, 095,580.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 29 September 2021 - 12:48:01 UTC