Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 186/2021 24.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα συνεχίσει να εξηγεί με υπομονή την πολιτική των δύο κρατών, δηλώνει ο Τατάρ
  • [02] Συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου ο Τατάρ
  • [03] Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και την Rosemary DiCarlo συναντήθηκε ο Ερτουγρούλογλου
  • [04] «Είμαστε φιλοξενούμενοι στην ίδια μας την πατρίδα», λέει η Ντογούς Ντεριά
  • [05] Χαιρετίζει την απόφαση για διελεύσεις εμβολιασμένων χωρίς αρνητικό τεστ ο Όζερσαϊ
  • [06] Ένας θάνατος και 71 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα ως βάση, υποστηρίζει η Κίπρις Ποστασί
  • [08] Ακόμα δεν επικοινώνησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, λέει η μητέρα της μικρής Άσια
  • [09] «Επέστρεψε ο εφιάλτης του συναλλάγματος!»
  • [10] Εκστρατεία υπογραφών για διαγραφή του Σανέρ από το επάγγελμα του αρχιτέκτονα
  • [11] Κατηγορίες μέλους του UBP κατά του «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τσαβούσογλου καλεί όλους «να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της ΤΔΒΚ και τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου που πηγάζουν από το Σύνταγμα του 1960»
  • [02] Συνάντηση με τον Μπορέλ είχε ο Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη
  • [03] Ερντογάν: «Δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία-Δεν είναι υγιείς οι σχέσεις μας τις ΗΠΑ»
  • [04] Μείωση του βασικού επιτοκίου ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζας της Τουρκίας
  • [05] Συνεχίζεται η ένταση που προέκυψε για το Κουρδικό στην Τουρκία
  • [06] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να αποσύρει απόφαση που αφορά στον περιορισμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη
  • [07] Στις 27,844 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα συνεχίσει να εξηγεί με υπομονή την πολιτική των δύο κρατών, δηλώνει ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (23.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εξηγεί με υπομονή την πολιτική του στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να προσεγγίσει αυτή την πολιτική με «ανοικτό μυαλό».

    Όπως αναφέρεται σε δήλωση της λεγόμενης προεδρίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ajans France Press (AFP) στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ δήλωσε ότι από την αρχή αγωνίζεται για να επαναβεβαιωθεί το ούτω καλούμενο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς και υποστήριξε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να κατέχουν το δικό τους κράτος.

    Επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η πολιτική στηρίζεται και από την Τουρκία, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν τόνισε ξανά αυτή την στήριξη κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο στην Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους «δύο λαούς» στην Κύπρο, αλλά επηρεάζει και τις στρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, παράλληλα με την Τουρκία και την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ ανέφερε ότι το θέμα αυτό ήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν επί 50 χρόνια και επανέλαβε την θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ παρά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και ότι από τότε το κυπριακό πρόβλημα κατέστη πιο δύσκολο και περίπλοκο.

    Ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει ακόμα και την συνεργασία στο θέμα των φυσικών πόρων του νησιού, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι για σύσταση συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χωριστά και ανεξάρτητα κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το αποδέχεται αυτό «με την δήθεν έγνοια της αναγνώρισης». Ανέφερε επίσης ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η ισορροπία είναι απαραίτητα για μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία.

    Αναφερόμενος ξανά στην ακύρωση των ραντεβού του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο λόγω της παρουσίας του στα εγκαίνια του Κέντρου T?rkevi (Σπίτι της Τουρκίας), ο Τατάρ υποστήριξε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δείχνουν την έλλειψη αποδοχής και ανοχής εκ μέρους τους.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος ουδέποτε στην ιστορία υπήρξε κάτω από την διοίκηση της Ελλάδας, ο Τατάρ απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να αποδεχτεί τις πραγματικότητες στο νησί.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να θέσουν το νησί υπό την ηγεμονία τους από τη δεκαετία του 1960, ότι συνεχίζεται αυτός ο αγώνας, ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας το 1974 έσωσε τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να ιδρύσουν κράτος σε μια διαδικασία που άρχισε από το 1963, ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως αυτό το «κράτος» και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από αυτό.

    Ερωτηθείς τι θα κάνει σε σχέση με το γεγονός ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα αντιδρούν στη νέα του πολιτική, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσει με υπομονή να εξηγεί την πολιτική στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών, την οποία χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη για μιαν ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να προσεγγίσει αυτή την πολιτική με «ανοικτό μυαλό».

    Υποστήριξε ότι ουδέποτε απέφυγε τον διάλογο, όμως αυτός ο διάλογος πρέπει να κτιστεί πάνω σε ορθή και ρεαλιστική βάση και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια πραγματικότητα που δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστεί.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (24.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας συναντήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο Κέντρο T?rkevi (Σπίτι της Τουρκίας) στην Νέα Υόρκη.

    Σε δηλώσεις του, ο Τατάρ ανέφερε ότι επισκέπτεται την Νέα Υόρκη για να παραστεί στα εγκαίνια του εν λόγω κέντρου με πρόσκληση του Προέδρου Έρντογαν και εξέφρασε περηφάνια για την συμμετοχή του στα εγκαίνια.

    Αναφερόμενος και πάλι στην αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Μετά από εκείνη την φωτογραφία προκλήθηκαν κάμποσες αναταράξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Βγήκαμε μέχρι και στα πρωτοσέλιδα. [?] Ο Αρχιεπίσκοπος είναι γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη φυσικά, η παρουσία του εδώ είναι το πιο φυσικό του δικαίωμα ως πολίτης, ήταν αυτό που έπρεπε να κάνει, όμως ιδού η άλλη πλευρά, εκείνη η νοοτροπία που έβγαλε την φωτογραφία του Ατατούρκ από τα βιβλία της Οξφόρδης που διένειμε πριν 10 ημέρες, αυτή την φορά έβαλε πυρά εναντίον του ανθρώπου λέγοντας πώς γίνεται να είναι στο ίδιο πλάνο με τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ και υπήρξαν κάμποσες αναταράξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Αναφέροντας ότι εμπιστεύονται την μητέρα πατρίδα Τουρκία, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενισχύεται καθημερινά και ότι απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι το Σπίτι της Τουρκίας στην Νέα Υόρκη.

    Ευχαριστώντας τους Τούρκους διπλωμάτες που αγωνίζονται για το Κυπριακό με όλη τους την δύναμη σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, ο Τατάρ επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση και ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους Τούρκους της Κύπρου, διότι «η ασφάλεια των Τούρκων της Κύπρου περνά μέσα από την εκεί παρουσία της Τουρκίας».

    «Και η ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας περνά μέσα από την θέση μιας πιο ισχυρής ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο και επομένως την αναβάθμιση του καθεστώτος της», κατέληξε ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και την Rosemary DiCarlo συναντήθηκε ο Ερτουγρούλογλου

    Ο παράνομος Bayrak (24.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ceyhun Bayramov συναντήθηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο πλαίσιο των επαφών του στην Νέα Υόρκη.

    Κατά την συνάντηση, ο Ερτουγρούλογλου εξήγησε στον συνομιλητή του την «νέα θέση» της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό που αφορά «λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

    Εξάλλου, ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και με την Rosemary DiCarlo, Βοηθό Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, στην οποία μετάφερε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Είμαστε φιλοξενούμενοι στην ίδια μας την πατρίδα», λέει η Ντογούς Ντεριά

    Υπό τον τίτλο «Μας κρατούν ενέχυρο», η Yeni Bak?? (24.09.21), στο πρωτοσέλιδό της, δημοσιεύει συνέντευξη της Ντογούς Ντεριά, «βουλεύτριας» με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP)στη δημοσιογράφο Μελτέμ Σακίν.

    «Έδωσαν τα χρήματα της κοινότητας»

    Υπενθυμίζοντας ότι ο «πρωθυπουργός» Σανέρ, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο, δώρισε στην Τουρκία 17 εκατ. τουρκικές λίρες, η Ντεριά είπε ότι τρία εκατομμύρια περισσότερα από τα χρήματα για το «προεδρικό» δόθηκαν στην Τουρκία. «Έδωσαν τα λεφτά της κοινότητας. Όπως ξέρετε, αυτό είναι κλοπή. Θα αναγείρουν το προεδρικό, σε ένα σημείο, όπου είναι ο πνεύμονας της Λευκωσίας. Δεν είναι αποδεκτό», υποστήριξε η Ντεριά.

    «Το να λύσεις το Κυπριακό σημαίνει να δώσεις λογαριασμό για τα λάφυρα»

    Η Ντεριά, στη συνέχεια, σημείωσε ότι να λύσεις το Κυπριακό πρόβλημα σημαίνει να εισέλθεις στο διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η εμπορία ανθρώπων καθώς και το εμπόριο ναρκωτικών δεν θα είναι τόσο εύκολα πια και οι κυβερνήσεις σε τέτοιες υποανάπτυκτες χώρες θα είναι υπό αμφισβήτηση. Υπογραμμίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού σημαίνει ότι θα δώσουν εξηγήσεις για τα λάφυρα, η Ντεριά είπε, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: «(?) θα υπάρξει νομισματική διαδικασία. Όμως, δεν θέλουν να το κάνουν αυτό. Υπάρχει υπόσχεση ότι το Βαρώσι θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του. Λέγοντας άνοιγμα ασφαλούς Βαρωσιού, πέρασαν τώρα στο Βαρώσι. Στην Τουρκία σταδιακά απομονώνονται. Ο Ερσίν Τατάρ πήγε στη Νέα Υόρκη. Έκανε τα εγκαίνια για το Σπίτι των Τούρκων. Ο Ερντογάν στην ομιλία του, δεν άγγιξε τη λέξη ‘ΤΔΒΚ’. Γιατί; Πώς θα προβάλετε την ΤΔΒΚ; Επειδή δεν μπορούσε».

    «Είμαστε φιλοξενούμενοι στην ίδια μας την πατρίδα»

    «Μας κρατούν εδώ ενέχυρο», είπε η Ντερία, επισημαίνοντας ότι όλοι που ζουν εκεί, νοιώθουν ότι είναι φιλοξενούμενοι στην ίδια τους την πατρίδα. Σημειώνοντας ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου θεωρείται από την Τουρκία ως μια στρατηγική περιοχή, η Ντεριά ανέφερε ότι βρίσκονται στο τραπέζι ως ατού (κόζι) για την Τουρκία. «Όσοι το επικρίνουν αυτό, γίνονται προδότες. Γνωρίζετε ποιος λέγεται προδότης; Αυτός που αισχροκερδεί και σκέφτεται για τη δική του γενική συνέλευση, ενώ το όριο της φτώχιας πλησιάζει τις πέντε χιλιάδες. Δεν γίνεται πατριώτης κάποιος που πετάει δυο τρεις προτάσεις πατριδοκαπηλίας. Ανέθεσαν στον Ερσίν Τατάρ αυτό το καθήκον για να διπλασιάσει το αδιέξοδο (?)», είπε η Ντεριά.

    «Δεν τους βολεύει η λύση»

    Στη συνέχεια η Ντεριά εξέφρασε την εξής άποψη: «Εάν η Τουρκία επιθυμούσε την ευημερία αυτής της χώρας και εάν βοηθούσε στην ανεύρεση λύσης, δεν θα ήταν έτσι η κατάσταση σήμερα. Θα έπρεπε να υποχωρήσει από αυτούς τους ισχυρισμούς, επειδή δεν υπέγραψε ούτε συμφωνία για το δίκαιο της θαλάσσης ούτε για την ΤΔΒΚ. Γι’ αυτό το λόγο, η λύση δεν τη βολεύει. Η Τουρκία, που αναφέρεται για διχασμό στη δική της χώρα, πρέπει να διερωτηθεί εάν διασπά το βόρειο μέρος της Κύπρου. Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι να ζεις σε ένα μέρος, όπου οι υποδομές δεν είναι αρκετές για ένα πολυμελή πληθυσμό, πολύ περισσότερο από τον δικό του τον πληθυσμό. Φτωχαίνουμε. Η τουρκική λίρα υποβαθμίζεται λόγω των καβγάδων της Τουρκίας με τον κόσμο. Υποτίθεται αποταμιεύομε, ξυπνάμε κάθε μέρα φτωχότεροι. (?)».

    (ΔΨ)

    [05] Χαιρετίζει την απόφαση για διελεύσεις εμβολιασμένων χωρίς αρνητικό τεστ ο Όζερσαϊ

    Ο αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, όσο αφορά τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα χωρίς αρνητικό τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά της νόσου Covid-19 από τις 27 Σεπτεμβρίου, γράφει η Diyalog (24.09.21).

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι στηρίζουν την εν λόγω απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι θα συμβάλλει στις τουριστικές δραστηριότητες, στην αναζωογόνηση της οικονομίας καθώς και στη ροή του συναλλάγματος.

    (ΔΨ)

    [06] Ένας θάνατος και 71 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (24.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα, γεγονός που ανεβάζει στους 77 τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την πανδημία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες διενεργήθηκαν 16,233 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 45 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 24 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 16, Κερύνεια 11, Αμμόχωστος 13, Μόρφου 1, Λεύκα 1 και Τρίκωμο 3.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 87 άτομα.

    Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,785,371 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 19,039 κρούσματα Covid-19, ενώ 17,852 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,111 ασθενών, 50 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,054 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 4,086 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα ως βάση, υποστηρίζει η Κίπρις Ποστασί

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα K?br?s Postas? (24.09.21) γράφει ότι υπάρχει αύξηση της ροής Σύριων άτυπων μεταναστών, που εισέρχονται παράνομα στα κατεχόμενα, με τη μεσολάβηση διακινητών από μη αναγνωρισμένα λιμάνια, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Ο αριθμός των Σύριων άτυπων μεταναστών, που μεταφέρονται στη χώρα μας από διακινητές ανθρώπων, αυξάνεται μέρα με τη μέρα, κυρίως αυτών που φιλοξενούνται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκιά και επιθυμούν είτε να ζήσουν κάτω από πιο ανθρώπινες συνθήκες ή να επανενωθούν με τις οικογένειες τους στη νότια Κύπρο [όπως αναφέρονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές].

    Αρκετοί ξεγελιούνται με υποσχέσεις ότι θα τους μεταφέρουν στη νότια Κύπρο, και πληρώνουν χιλιάδες δολάρια στους διακινητές για ένα ταξίδι ελπίδας. Ενώ βάρκες, που αποπλέουν από τη Μερσίνα, μεταφέρουν υπό μη ασφαλείς συνθήκες στη θάλασσα δεκάδες άτομα και οι Σύριοι άτυποι μετανάστες μεταφέρονται στη χώρα μας από παράνομους δρόμους, από άβατες παραλίες. Η χώρα χρησιμοποιείται ως βάση εμπορίας ανθρώπων μεταξύ Τουρκίας ? νότιας Κύπρου.

    Μετά την άφιξη τους στη χώρα μας από την Τουρκία, οι άτυποι μετανάστες, που συναντώνται με τους διακινητές που εργάζονται ως δίκτυο, μεταφέρονται και αφήνονται σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το νότο.

    Στην Αμμόχωστο, που έχουμε γίνει μάρτυρες πρόσφατα παρόμοιων θεαμάτων, οι περισσότεροι από τους άτυπους μετανάστες έχουν εντοπιστεί κοντά στο οδόφραγμα των Στροβιλιών, ενώ στο χωριό Αχερίτου, που γειτνιάζει με τις ελεύθερες περιοχές, έχουν εγκατασταθεί οι διακινητές.

    Αστυνομικές ομάδες της διεύθυνσης Αμμοχώστου εντόπισαν πριν δύο ημέρες έξι Σύριους άτυπους μετανάστες, ένα στο οδόφραγμα Στροβιλιών και πέντε στην Αχερίτου. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των συλληφθέντων Σύριων, συνολικά 32 Σύριοι άτυποι μετανάστες εισήλθαν στη χώρα τις τελευταίες δύο ημέρες και η τύχη των 26, εξαιρουμένων των 6 συλληφθέντων, αγνοείται».

    (ΔΨ)

    [08] Ακόμα δεν επικοινώνησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, λέει η μητέρα της μικρής Άσια

    Η K?br?s (24.09.21) γράφει ότι η μικρή Άσια, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σεχίρ της Άγκυρας με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (spinal muscular atrophy - SMA), άρχισε από προχθές να λαμβάνει το φάρμακο Spinraza, το οποίο επιβραδύνει την ασθένεια, αλλά δεν την σταματά. Η μόνη μόνιμη μέθοδος για να μπορέσει να επιβιώσει η μικρή Άσια είναι να πάρει το φάρμακο Zolgensma, που αποτελεί γονιδιακή θεραπεία και κοστίζει 2,5 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι αναπτέρωσε τις ελπίδες της οικογένειας του παιδιού η δήλωση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χαζτηπαντέλα ότι η Δημοκρατία είναι έτοιμη να καλύψει το κόστος θεραπείας της Άσια.

    Μιλώντας στην K?br?s, η μητέρα της Άσια, Γκιουλέρ Πολατλί ανέφερε ότι ακόμα δεν επικοινώνησε κανείς μαζί τους από την «νότια Κύπρο». «Δεν έχουμε ξεκάθαρες πληροφορίες. Διεξάγονται συνομιλίες, λένε, όμως δεν θα ήταν σωστό να ανακοινωθεί κάτι λανθασμένο χωρίς να υπάρξει ξεκάθαρη πληροφόρηση», σημείωσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Άσια πήρε την τουρκική υπηκοότητα και απέκτησε το δικαίωμα να της χορηγείται το φάρμακο που χρησιμοποιείται για επιβράδυνση της ασθένειας, η Πόλατλί είπε ότι η πρώτη δόση του εν λόγω φαρμάκου χορηγήθηκε στο παιδί προχθές. «Όμως ο βασικός μας στόχος είναι η γονιδιακή θεραπεία Zolgensma. Χρειάζονται 2,5 εκατομμύρια δολάρια γι’ αυτή την θεραπεία», πρόσθεσε.

    Η K?br?s Postas? (24.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας του καθεστώτος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η θεραπεία της εννέα μηνών Άσια άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στο νοσοκομείο Σεχίρ στην Άγκυρα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πολιτογράφησής της ως πολίτη της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ‘συμφωνίας συνεργασίας» στον τομέα της υγείας ανάμεσα στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [09] «Επέστρεψε ο εφιάλτης του συναλλάγματος!»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (24.09.21) γράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αποφάσισε μείωση των επιτοκίων κατά την χθεσινή του συνεδρία, κατεβάζοντας στο 18% το επιτόκιο επαναγοράς με προθεσμία μία εβδομάδα.

    Αυτή η απόφαση έκανε άνω κάτω τις αγορές και είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής αξίας της τουρκικής λίρας (ΤΛ) έναντι των ξένων νομισμάτων.

    Η μέση τιμή αγοράς ενός αμερικανικού δολαρίου χθες ήταν 8,8199 ΤΛ, ενός ευρώ 10,3501 ΤΛ και μίας στερλίνας 12,0738 ΤΛ. Οι μέσες τιμές συναλλάγματος κατά την έναρξη της εβδομάδας ήταν δολάριο 8,6670ΤΛ, ευρώ 10,2040 ΤΛ και στερλίνα 11,9755 ΤΛ.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι σόκαρε όλους χθες η ξαφνική άνοδος στις τιμές συναλλάγματος, που «βαθαίνει περισσότερο το οικονομικό αδιέξοδο».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Εκστρατεία υπογραφών για διαγραφή του Σανέρ από το επάγγελμα του αρχιτέκτονα

    Μία ομάδα από αρχιτέκτονες της τουρκοκυπριακής ένωσης επιμελητηρίων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών (KTMMOB) ξεκίνησε εκστρατεία υπογραφών για διαγραφή του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσάν Σανέρ από το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραχώρηση «υπηκοότητας» στον αρχιτέκτονα σχετικά με την ανέγερση του «προεδρικού», γράφει η Yeni D?zen (24.09.21).

    Οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι με την παραχώρηση «υπηκοότητας» στον εν λόγω αρχιτέκτονα παραβιάζονται τρία ξεχωριστά «άρθρα», σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του Σανέρ παραβιάζουν την επαγγελματικής δεοντολογία και τις ηθικές αρχές.

    (ΔΨ)

    [11] Κατηγορίες μέλους του UBP κατά του «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»

    Η Avrupa (24.09.21) γράφει ότι το μέλος του κομματικού συμβουλίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Γκιουνσέλ Ουζούν κατηγόρησε τον νέο επικεφαλής της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων», Αχμέτ Ουνσάλ ότι προβαίνει σε ενέργειες αντίθετες με την δομή της κοινωνίας στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Ουζούν, ο Ουνσάλ, ο οποίος κατάγεται από την Τουρκία, πήρε την «υπηκοότητα» του καθεστώτος μέσα σε τρεις μέρες και με τις ενέργειές του επιχειρεί να κάνει «πιο μουσουλμάνους» τους διαμένοντες στα κατεχόμενα.

    Σημειώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί ο Ουνσάλ επιχειρεί να τους κάνει «πιο μουσουλμάνους» αφού είναι όλοι μουσουλμάνοι, ο Ουζούν αναφέρει ότι παραχωρήθηκε «κατά παράβαση του νόμου» η «υπηκοότητα στον Ουνσάλ, ο οποίος προσπαθεί να αλλάξει την υφιστάμενη δομή της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» δημιουργώντας μια δομή που πρόκειται περισσότερο στη δική του θρησκευτική κοινότητα και παραγκωνίζοντας τα μέλη των άλλων κοινοτήτων και τους οπαδούς της κοσμικότητας.

    Σύμφωνα με τον Ουζούν, η πρώτη πράξη του Ουνσάλ ήταν να αλλάξει της δυτικού τύπου τουαλέτες στο σπίτι του και στο γραφείο του στην «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων» με τουαλέτες τουρκικού τύπου, λέγοντας σε όλους τους πιστούς να το κάνουν αυτό και οι ίδιοι.

    Ο Ουζούν αναφέρει επίσης ότι ο Ουνσάλ παρότρυνε όσους ανθρώπους της θρησκείας δεν έχουν γένια να αφήσουν και δεν επιτρέπει σε άτομα που αποφοίτησαν από θεολογική σχολή να διδάξουν χωρίς να περάσουν από σειρά μαθημάτων στη δική του θρησκευτική κοινότητα για ορισμένο χρονικό διάστημα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τσαβούσογλου καλεί όλους «να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της ΤΔΒΚ και τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου που πηγάζουν από το Σύνταγμα του 1960»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (24.09.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μέχρι τέλους να στηρίζει την Κύπρο, που αποτελεί για αυτούς εθνική υπόθεση, όπως ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή, ότι «όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της «ΤΔΒΚ και τα δικαιώματα που δόθηκαν στους Τούρκους της Κύπρου από το Σύνταγμα του 1960».

    Μιλώντας στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο οποίο παρευρέθηκαν Τούρκοι πολίτες που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην πρώτη φάση των εγκαινίων, ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ που συμμετείχε σε συνάντηση με την Τουρκική κοινότητα στο «Σπίτι της Τουρκίας» και δήλωσε τα εξής:

    «Θα συνεχίσουμε μαζί να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους την Κύπρο, που είναι εθνική μας υπόθεση. Συμμετείχαμε στις συνομιλίες στην Κύπρο και διαπραγματευτήκαμε για 54 χρόνια για την ομοσπονδία. Εμείς πάντοτε προσεγγίζαμε τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση και με μετριοπαθή στάση, στηρίξαμε τις διαδικασίες, αλλά η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία θεωρεί τους Τουρκοκύπριους μειονότητα και δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε μαζί τους, με τα σχέδια της έκανε ότι περνά από το χέρι της για το αντίθετο και εμείς την τελευταία φορά στο Κρανς Μοντάνα είπαμε ‘φτάνει πια δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε ξανά για ομοσπονδία, θα διαπραγματευτούμε πλέον για δύο κράτη’. Σήμερα, στα πλαίσια του οράματος που θέσαμε μαζί σας, με την δική σας ηγεσία και με την ηγεσία του Προέδρου μας, εργαζόμαστε μαζί με σας για να μην γίνεται σφετερισμός των δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου, και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους μέχρι τέλους. Όλοι είναι αναγκασμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της ΤΔΒΚ και τα δικαιώματα που παρέχονται με το Σύνταγμα του 1960. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους στήριξη στις προσπάθειες σας προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πορευτούμε μαζί σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

    Στις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι το «Το σπίτι της Τουρκίας», θα είναι ανοικτό για όλους και επανέλαβε ότι στο κτήριο θα στεγάζεται και η «αντιπροσωπεία της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [02] Συνάντηση με τον Μπορέλ είχε ο Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη

    Σύμφωνα με τη Milliyet (24.09.21), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα πλαίσια των επαφών που πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την 76η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, συναντήθηκε χθες με τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της Τουρκίας-ΕΕ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Μπορέλ έστειλε το μήνυμα ότι «αποτελεί προϋπόθεση για την ΕΕ η συνεργασία της με την Τουρκία για να υπάρξει περιφερειακή και διεθνής σταθερότητα».

    Επίσης, στα πλαίσια των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγκόλα, Tete Antonio και τον Υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, Hassoumi Massaoudou.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Yeni ?afak (23.09.21), ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Luigi Di Maio με τον οποίο συζήτησαν διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία και την Αφρική.

    Επιπλέον, ο Τούρκος Υπουργός φιλοξένησε τον Ιρανό ομόλογό του Hossein Amir-Abdollahian στο «Σπίτι της Τουρκίας» και όπως ανακοίνωσε, συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα.

    Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε επίσης ότι συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τον Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Συμμαχία των Πολιτισμών Miguel Angel Moratinos και τον Ισπανό ομόλογό του Jose Manuel Albares.

    (ΑΚ)

    [03] Ερντογάν: «Δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία-Δεν είναι υγιείς οι σχέσεις μας τις ΗΠΑ»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.09.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας» που εγκαινιάστηκε στη Νέα Υόρκη, μίλησε σε δημοσιογράφους για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας και δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία.

    «Τίποτα δεν λύνει το κουρδικό πρόβλημα.[?] Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στην Τουρκία. Έχουμε ήδη λύσει αυτό το πρόβλημα, το ξεπεράσαμε, το τελειώσαμε», είπε.

    Απατώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν μπορεί να πει ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι υγιείς και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να «διευθετήσει» τα ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

    «Για εμάς, η υπόθεση των (ρωσικών πυραύλων) S-400 έχει διευθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω. Εμείς, ως Τουρκία, ενεργούμε ειλικρινά, η στάση μας είναι ειλικρινής, αλλά δυστυχώς η Αμερική δεν ενήργησε τίμια, δεν το κάνει. Έχουμε ήδη εμπορικό όγκο περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις σχέσεις μας με την Αμερική. Ευχόμαστε και θα θέλαμε να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο εμπορικών συναλλαγών. Κάνουμε επίσης βήματα προς την αμυντική βιομηχανία. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι άλλη Τουρκία. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω», δήλωσε και πρόσθεσε « Θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. [?] Η Τουρκία αγοράζει ό,τι πρέπει για την άμυνά της».

    Είπε επίσης ο Ερντογάν ότι οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είναι οι καλύτερες.

    «Δυστυχώς, το σημείο στο οποίο φτάσαμε στην 19χρονη μου ζωή στην εξουσία ,ως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος, στις σχέσεις μου με την Αμερική δεν είναι δυστυχώς σε καλό σημείο. Δούλεψα καλά με τον γιο του Μπους, συνεργάστηκα καλά με τον Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν», είπε.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την έμφαση που έδωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε πως πρέπει να υπάρχει τίμημα για την πολύχρονη παρουσία της Αμερικής στην χώρα. «Γιατί η Αμερική μπήκε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια; Τι έκανε στο Αφγανιστάν και γιατί φεύγει τώρα από το Αφγανιστάν; [?] Και πού θα πάνε όλοι αυτοί οι πρόσφυγες τώρα; [?] Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πουν ‘Ανοίξτε τις πόρτες και αφήστε τον Αφγανικό λαό να εισέλθει στην Τουρκία’. [?.] Είναι η Αμερική που πρέπει να πληρώσει το τίμημα εδώ. Η Αμερική πρέπει να λάβει μέτρα σε αυτό το θέμα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα και να υπάρχει διάλογος με μια διοικητική αρχή στο Αφγανιστάν.

    Αναφέρθηκε επίσης στο νέο του βιβλίο: «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός» και στην πρόταση να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ΟΗΕ, με αρχή την κατάργηση του βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε πως αυτό είναι ένα ριζοσπαστικό βήμα που θα επιτρέψει στις 189 χώρες μέλη να λάβουν αποφασιστικά βήματα «και να θέσουν στην γωνιά», αν χρειαστεί τα 5 μόνιμα μέλη.

    Αναφέρθηκε και στο θέμα της «ρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» στην Τουρκία και είπε πως οι εργασίες για αυτό το θέμα συνεχίζονται. «Τα βήματα που θα κάνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι ωφέλιμα για τη χώρα και το έθνος μας. Γιατί, δυστυχώς, η καταστροφή που επιτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ σαφής και εμφανής. Είμαι υπέρ του τερματισμού αυτής της καταστροφής τώρα», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Μείωση του βασικού επιτοκίου ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζας της Τουρκίας

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (23.09.21), η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκία ανακοίνωσε χθες την απόφαση της να προχωρήσει στη μείωση του βασικού επιτοκίου από το 19% στο 18%, με απώτερο στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών και την μείωση του πληθωρισμού στη χώρα.

    Η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι ο πληθωρισμός για το μήνα Μάρτιο ανήλθε στο 19,25% ενώ οι προβλέψεις είναι ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα ανέλθει στο 14,1%.

    (ΑΚ)

    [05] Συνεχίζεται η ένταση που προέκυψε για το Κουρδικό στην Τουρκία

    Ο Τουρκικός τύπος αναφέρεται και σήμερα σε δηλώσεις τουρκικών πολιτικών μετά την ένταση που προέκυψε από τις δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που είπε πως το Κουρδικό μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Η φιλοκυβερνητική Yeni ?afak (24.09.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου. «Το CHP έγινε HDP και το HDP είναι ήδη ΡΚΚ», είπε.

    Σε δήλωσή του, ο ηγέτης του MHP ανέφερε επίσης ότι «το λεγόμενο Κουρδικό πρόβλημα χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός εκμετάλλευσης, άρνησης και προδοσίας, τον οποίο οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους δεν εγκατέλειψαν ποτέ».

    «Το να μιλάω για το λεγόμενο κουρδικό πρόβλημα, με άλλα λόγια, σημαίνει να χαρακτηρίζω τους αδελφούς μου κουρδικής καταγωγής ως πρόβλημα και ακόμη και να το επισημάνω. Στο όνομα αυτού συντελείται προδοσία στην πατρίδα και το έθνος. Το γεγονός ότι το CHP και το Εργατικό Κόμμα (IP) βλέπουν ταυτόχρονα το HDP ως νόμιμο όργανο και επεκτείνουν ένα κλαδί ελιάς στο PKK για το λεγόμενο κουρδικό ζήτημα είναι μια ντροπή που φέρνει νερό στον μύλο της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει πατριωτισμό στην καρδιά του αλλά να μην γνωρίζει, να δει ή να καταλάβει ότι το HDP σημαίνει PKK. Το να βλέπεις το HDP ως νόμιμο είναι μια σκουριασμένη αλυσίδα που συνδέεται με την έννοια της νομιμότητας. Ο ηγέτης του CHP διαπράττει ιστορικό λάθος», είπε.

    Η Hurriyet (24.09.21) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του CHP O?uz Kaan Sal?c? απάντησε επίσης στην κριτική που ασκείται στο κόμμα του για το ζήτημα που προέκυψε και δήλωσε: «Υπάρχει κουρδικό πρόβλημα, υπάρχει μια πραγματικότητα, η πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί αγνοώντας το», είπε.

    Μιλώντας στην αρθρογράφο της εφημερίδας, Χαντέ Φιράτ, ο Σαλιτζί ανέφερε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Πού θα βάλουμε το πολιτικό κόμμα που λέει ότι υπάρχει κουρδικό πρόβλημα και παίρνει πάνω από το 10 % των ψήφων;». Πρόσθεσε επίσης πως στην Τουρκία, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί σαφώς η ισότητα των ανθρώπων ενώπιον του νόμου. «Η Τουρκία πρέπει να επιτύχει κοινωνική ειρήνη, πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ειρήνης. Η τρομοκρατία πρέπει να τελειώσει στην Τουρκία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με πολιτικές, δημοκρατικές μεθόδους στο έδαφος του κοινοβουλίου και με τρόπο που δεν θα βλάψει την ενότητα και την ενιαία δομή της Τουρκίας».

    Αναφερόμενος στο θέμα του κλεισίματος του HDP, ο Σαλιτζί είπε ότι δεν θεωρεί πιθανό να κλείσει το HDP στη διαδικασία και επεσήμανε ότι το AKP και το πολιτικό κίνημα από το οποίο προήλθε το AKP αντιμετώπισαν περιπτώσεις κλεισίματος στο παρελθόν και είπε: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα στελέχη θα κάνουν τέτοιο λάθος. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την πολιτική τους στάση », είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να αποσύρει απόφαση που αφορά στον περιορισμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη

    Σύμφωνα με την Aksam (24.09.21), το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση του αντέδρασε στην απόφαση της Ελλάδας για επιβολή περιορισμών στα θρησκευτικά καθήκοντα στα σχολεία της Τουρκικής Μειονότητας στην Δυτική Θράκη και κάλεσε την Ελλάδα να αναθεωρήσει την απόφαση της.

    Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, το Υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, καλεί τις Ελληνικές αρχές να αποσύρουν την απόφαση τους για επιβολή περιορισμών στις θρησκευτικές υποχρεώσεις των καθηγητών αλλά και των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

    Συγκεκριμένα, στη χθεσινή του ανάρτηση, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε Εγκύκλιο που κυκλοφόρησε σε σχολείο της Τουρκικής Μειονότητας στη Ροδόπη, στις 22 Σεπτεμβρίου και η οποία παρεμπόδιζε τους μαθητές από το να παραστούν στην προσευχή της Παρασκευής.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 27,844 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (23.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 27,844 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 356,132 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 217 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 21,267.

    Σημειώνεται ότι το 85.69% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 69,28% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί 106,893,726.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 24 September 2021 - 11:44:45 UTC