Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 185/2021 23.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θλίψη Τατάρ για τις αντιδράσεις κατά του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
  • [02] Αντίθετος με διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες ο Τατάρ
  • [03] Τατάρ: «Δεν θα υποχωρήσουμε από την πρόταση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών»
  • [04] Χαιρετίζει την ανάπτυξη νέων ιδεών του Γκουτέρες ο Ιζτζάν
  • [05] Κονδύλι 105 εκ. ΤΛ από την τουρκική «πρεσβεία» για επενδύσεις στα «δημαρχεία»
  • [06] Διαφημίσεις για τα έργα στήριξης της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα προκαλούν ενόχληση
  • [07] Διασυνδέσεις με το καθεστώς έχουν ιδιοκτήτες εταιρείας ύποπτης για πλαστά PCR και AdaPass
  • [08] Στα 80 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Ο Αρικλί θα ενάγει την επιτροπή για το συμβόλαιο των καυσίμων
  • [10] Δεκατέσσερα κόμματα αναμένεται να συμμετάσχουν στις «βουλευτικές εκλογές»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η Τουρκία έχει νόμιμα συμφέροντα στην Κύπρο»
  • [02] Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί στις 29 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν
  • [03] Αναχώρησε από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν
  • [04] Ο Καλίν συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο
  • [05] «Μακάρι να ήταν πρόεδρος ο Ντεμιρτάς», δηλώνει βουλευτής του CHP
  • [06] Στις 28,168 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θλίψη Τατάρ για τις αντιδράσεις κατά του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

    Η Vatan (23.09.21) γράφει ότι θλίψη εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ για τις αντιδράσεις και τις άσχημες επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που γίνονται από τις ηγεσίες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων κατά του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου λόγω της συμμετοχής του στα εγκαίνια του Κέντρου T?rkevi στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ υποστηρίζει ότι ενώ έπρεπε να χειροκροτηθεί από την άποψη της παγκόσμιας ειρήνης το γεγονός ότι συμμετείχαν στην τελετή οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, είναι «διδακτική» η αντίδραση του διδύμου Ελλάδας ? Ελληνοκυπρίων και η αναβολή των συναντήσεων των ηγεσιών τους με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

    «Αυτές οι ενέργειες που γίνονται με πολιτικά κίνητρα δείχνουν σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο φανατισμός και η έλλειψη ανεκτικότητας της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής πλευράς», ισχυρίζεται ο Τατάρ και καταλήγει υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Σε μια τέτοια περίοδο που καταβάλλεται προσπάθεια για συμφωνία στην Κύπρο είναι εμφανές ότι θα πλήξουν τις εν λόγω προσπάθειες αυτού του είδους οι συμπεριφορές που θα βαθύνουν περαιτέρω την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς. Καταδικάζουμε αυτού του είδους τις απαράδεχτες ενέργειες και αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να εξαγάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα».

    Τατάρ: «Προσπάθειες διαστρέβλωσης από Αναστασιάδη»

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (23.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι σε γραπτή δήλωση της λεγόμενης προεδρίας αναφέρεται ότι ο Τατάρ υποστήριξε ότι φαίνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί να παρουσιάσει ως επίσημο το ανεπίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου.

    «Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτή η προσπάθεια είναι ένα εντελώς άσκοπο εγχείρημα στηριζόμενο στην διαστρέβλωση», ισχυρίζεται στη δήλωσή της η «προεδρία» και υποστηρίζει τα εξής:

    «Χωρίς να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς, δηλαδή χωρίς να επανακαθοριστούν αυτές οι αρχές που υπάρχουν από την αρχή και να δημιουργηθεί η απαραίτητη βάση, είναι εμφανές ότι δεν θα καταστεί δυνατή η έναρξη επίσημων συνομιλιών. Καλούμε την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει αυτές τις χειριστικές και παραπλανητικές συμπεριφορές».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντίθετος με διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (23.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να προσφωνήσει και ο ίδιος την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού «λαού» και χαρακτήρισε μονόπλευρο και αδικία το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα δίδεται μόνο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού στην Κύπρο υπάρχουν «δύο λαοί», κατά την έκφρασή του.

    Σύμφωνα με την λεγόμενη προεδρία, παρεμβαίνοντας σε ζωντανή εκπομπή του σταθμού Haber Global, ο Τατάρ είπε ότι πολλοί ξένοι πολιτικοί δεν γνωρίζουν τις «ιστορικές πραγματικότητες» του Κυπριακού και δεν είναι ενήμεροι για την «παράνομη και άδικη» κατάσταση που κατ’ ισχυρισμό προέκυψε με την «παράνομη», όπως την χαρακτήρισε, ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε ότι με την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ, άλλαξε υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς η ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που προστατευόταν με την συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Τατάρ επανάλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι πλήρωσαν μεγάλο τίμημα μέχρι σήμερα, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας και ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να στηρίζεται μόνο στη συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.

    Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν με την βία των όπλων από την κυπριακή Δημοκρατία και ότι υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους και ότι απέρριψαν όλες τις προτάσεις μέχρι σήμερα παρά την ελαστικότητα που επέδειξαν οι Τουρκοκύπριοι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εγκατέλειψαν την αντίληψη που αφορά τη μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί, όμως δεν είναι η ίδια όπως παλιά η Ανατολική Μεσόγειος και η τουρκική πλευρά άλλαξε τους «κανόνες του παιχνιδιού».

    Χαρακτηρίζοντας σημείο καμπής τις πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι εκεί γράφτηκε ιστορία και ότι πλέον δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την πολιτική των δύο ίσων κυρίαρχων χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι. Ανέφερε ότι η νέα βούληση εκφράστηκε με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και είναι σημαντική για το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού». Είπε ότι η νέα πολιτική στο Κυπριακό είναι σημαντική και στο πλαίσιο της ασφάλειας της Τουρκίας και της πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις νέες προτάσεις που θα θέσει στο τραπέζι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να συγχύσει την διεθνή κοινότητα και πρόσθεσε ότι ουδέποτε μπορούν να γίνουν αποδεχτές αυτές οι προτάσεις, αφού «εμείς δεν επιτρέπουμε την καταπίεση της ΤΔΒΚ». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Δεν θα κάνουμε κανένα βήμα που θα εκμηδενίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον αγώνα για ανεξαρτησία και θα πλήξει την στάση μας. Το παιχνίδι που παίζεται είναι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της ΤΔΒΚ στα Ηνωμένα Έθνη και με αυτό τον τρόπο να υπάρξουν απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο Ερτζιάν. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Ο αγώνας μας στην ουσία του κυπριακού ζητήματος είναι ζήτημα ίσης κυριαρχίας. Όσο κυρίαρχη είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόσο κυρίαρχοι είμαστε και εμείς».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, όταν ο κόσμος κοιτάξει τις πραγματικότητες της Κύπρου, βλέπει και αυτός ότι δεν είναι εφικτή πλέον η επιστροφή στο 1960, μια ομοσπονδία ή ένας συνεταιρισμός σε αυτή την συγκυρία.

    Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από την συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες, ο Τατάρ είπε ότι καθήκον του ΓΓ του ΟΗΕ είναι να διαπιστώσει κατά πόσο μπορεί να εξευρεθεί μέση οδός, κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος. Πρόσθεσε τα εξής:

    «Το είχαμε πει αυτό στην Γενεύη. Τότε δεν υπήρχε κοινό έδαφος. Δεν φαίνεται να υπάρχει και τώρα. Το αποδέχεται και ο ίδιος αυτό. Ο Γενικός Γραμματέας θα διορίσει ξανά αντιπρόσωπό, είχαμε και εμείς διάφορες απόψεις και στο θέμα του διορισμού. Μπορεί προσωπικά να διορίσει, όμως είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι με έναν ειδικό αντιπρόσωπο τον οποίο θα διορίσει για συνομιλίες δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όμως, προσωπικά μπορεί να διορίσει. Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να απαλλαχτεί από εκείνες τις απόψεις που περιέχουν τις παραμέτρους της δικοινοτικής ομοσπονδίας, που ήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά τη δεκαετία του 1960. Δε υπάρχει κοινό έδαφος. Πλέον υπάρχει μια νέα πολιτική στην Κύπρο. Αυτή η νέα πολιτική είναι μια θέση που περιέχει τα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχίας. Αυτή είναι η θέση της τουρκικής πλευράς. Στηρίζει αυτή την πολιτική και η Τουρκική Δημοκρατία. Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε από αυτή την θέση. Αυτά που λέει ο Αναστασιάδης δεσμεύουν τον ίδιο, όμως για να καταστεί δυνατόν να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο χρειάζεται η έγκριση και των δύο πλευρών. Η συμφωνία που θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε εμείς είναι όπως εξήγησα. Δεν σκέφτομαι να υποχωρήσω. Θα μιλήσω εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού λαού εκεί. Αυτή είναι μια κοινή υπόθεση. Η μητέρα πατρίδα πάντοτε βρισκόταν στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου. Χρωστώ ένα ευχαριστώ στην Τουρκική Δημοκρατία σε αυτή την πολιτική που αξιοποιούμε με την πλήρη στήριξη της μητέρας πατρίδας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Δεν θα υποχωρήσουμε από την πρόταση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών»

    Η G?ne? (23.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Τατάρ παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή υπογραφής του «πρωτοκόλλου» αδελφοποίησης ανάμεσα στην Ένωση Δήμων μεσογείου της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής λεγόμενης ένωσης «δήμων».

    Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η εκδήλωση έγινε στα κατεχόμενα και το ότι σε αυτήν συμμετείχαν 79 δήμοι από την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι αυτό δίνει δύναμη στην εθνική τους υπόθεση και στον «λαό» τους σε αυτό το κρίσιμο στάδιο. Ανέφερε ότι αυτά τα «πρωτόκολλα» θα παρέχουν στις «τοπικές διοικήσεις» την ευκαιρία για συνεργασία και αλληλεγγύη σε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσουν και τους δεσμούς τους με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι δόθηκε σημαντική θέση στις τοπικές διοικήσεις στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και υποστήριξε ότι στη βάση της πραγματικότητας ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο συστάθηκαν χωριστοί τουρκικοί και ελληνικοί δήμοι στη Λευκωσία, στη Λάρνακα, στη Λεμεσό, στην Πάφο και στην Αμμόχωστο. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Όμως, όταν η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία δεν μπόρεσε να χωνέψει τα δικαιώματα που δόθηκαν στο Σύνταγμα στους Τούρκους της Κύπρου και στις τοπικές διοικήσεις, όπως και τα άλλα δικαιώματα, άρχισε μιαν μεγάλη επίθεση κατά του λαού μας στις 23 Δεκεμβρίου 1963 έχοντας στόχο την ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος με την βία των όπλων. [?] Δεν μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, όμως συνεχίζουμε τον δρόμο μας ξέροντας αυτά που βιώθηκαν στο παρελθόν.

    Ενώ συνεχίζονται οι επαφές στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας να προστατεύσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ και του τουρκοκυπριακού λαού, να μην κάνουμε τον λαό μας μειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και να υπερασπιστούμε το κράτος και την κυριαρχία μας. Δεν θα υποχωρήσουμε από την πρόταση λύσης μας στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που θέσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά στην Γενεύη και υποστηρίζεται και εκ μέρους της ισχυρότερης και μεγαλύτερης χώρας της περιοχής μητέρας πατρίδας Τουρκίας».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να τρέχει κανείς πίσω από το «όνειρο της ομοσπονδίας» την ώρα που αποτελεί πραγματικότητα πως δεν είναι εφικτή μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο και ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού αποτελούν την μεγαλύτερη τους ασφάλεια.

    «Ο πιο ρεαλιστικός δρομος για λύση είναι η λύση στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών. Αυτές τις πραγματικότητες εξηγώ στην Νέα Υόρκη και θα συνεχίσω να τις εξηγώ», ισχυρίστηκε ευχόμενος η ελληνοκυπριακή πλευρά να τερματίσει την «αδιάλλακτη στάση της» και να προσεγγίσει την συμφωνία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Χαιρετίζει την ανάπτυξη νέων ιδεών του Γκουτέρες ο Ιζτζάν

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αρχηγός του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζάν για την ανάπτυξη ιδεών εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για διευκόλυνση της επανέναρξης της διαδικασίας των συνομιλιών, γράφει η Haberat?r (23.09.21).

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ιζτζάν είπε ότι δεν είναι αποδεκτό να εισέλθουν σε αναζητήσεις νέας περιπέτειας, ενώ υπάρχουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που πρέπει οι πλευρές να εφαρμόσουν, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το Άρθρο 25 της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών τα ψηφίσματα είναι δεσμευτικά.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος είναι το κοινό σπίτι όλων των Κυπρίων, ο Ιζτζάν υποστήριξε ότι «ούτε με την πολιτική της Άγκυρας για ξεχωριστά κράτη, ούτε με τις μανούβρες του Αναστασιάδη μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό».

    Σημειώνοντας ότι η λύση θα είναι στη βάση των προτάσεων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ο Ιζτζάν τόνισε τη σημασία του κοινού αγώνα όσων πιστεύουν στην ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Υποστήριξε ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, δήλωσε ο Ιζτζάν, απευθύνοντας έκκληση για επανέναρξη και τελεσφόρηση της διαδικασίας των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

    (ΔΨ)

    [05] Κονδύλι 105 εκ. ΤΛ από την τουρκική «πρεσβεία» για επενδύσεις στα «δημαρχεία»

    Υπογράφτηκε χθες βράδυ το «πρωτόκολλο αδελφοποίησης και συνεργασίας» ανάμεσα στην Ένωση Δήμων Μεσογείου της Τουρκικής Δημοκρατίας και την «τουρκοκυπριακή ένωση δήμων», σύμφωνα με το παράνομο BRTK (23.09.21).

    Σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής του «πρωτοκόλλου», ο λεγόμενος δήμαρχος Μόρφου και πρόεδρος της «τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων», Μαχμούτ Όζτσιναρ ανέφερε ότι το «πρωτόκολλο», που υπογράφτηκε θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της «χώρας» τους.

    Ο δε πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Μεσογείου της Τουρκικής Δημοκρατίας Χακάν Τουτουντζού είπε ότι υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι το εν λόγω «πρωτόκολλο» θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων, που μοιράζονται την ίδια γεωγραφία.

    Μιλώντας στην ίδια τελετή, ο Τούρκος «πρέσβης» στην κατεχόμενη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπαστσερί σημείωσε ότι αυτό το «πρωτόκολλο» θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στους δήμους των δύο «χωρών» και ότι οι ωφέλειες θα εμφανιστούν σύντομα.

    Υποστηρίζοντας ότι οι «δήμοι» στα κατεχόμενα βιώνουν αρκετές δυσκολίες στην προσπάθεια τους να προσαρμόσουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, λόγω της έλλειψης στήριξης διοικητικών και οικονομικών ρυθμίσεων, ο Μπαστσερί είπε ότι θα αρθεί αυτή η έλλειψη με το «νομοσχέδιο» που θα περάσει από τη «βουλή». Καταληκτικά, σημείωσε ότι από το 2004 μέχρι και σήμερα παραχωρήθηκε κονδύλι ύψους 105,5 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών από την τουρκική «πρεσβεία» για επενδύσεις σε υποδομές στα «δημαρχεία».

    (ΔΨ)

    [06] Διαφημίσεις για τα έργα στήριξης της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα προκαλούν ενόχληση

    Υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση και τα δημαρχεία ενοχλήθηκαν από τις ‘πρωτότυπες διαφημίσεις’ του γραφείου ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας», η K?br?s Postas? (23.09.21) γράφει ότι οι διαφημίσεις για τις εργασίες του «γραφείου ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» (KE?) της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα προκάλεσαν ενόχληση στα «δημαρχεία», στους «υπουργούς» και κυρίως στην λεγόμενη κυβέρνηση, ιδιαίτερα λίγο πριν το συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

    Σχολιάζοντας τις «πρωτότυπες διαφημίσεις» του γραφείου της τουρκικής «πρεσβείας», στις οποίες τονίζεται η στήριξη που παρέχει το εν λόγω γραφείο στις εργασίες υποδομής σε «δήμους» και «υπουργεία», πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτή η κατάσταση φθείρει πολιτικά την «κυβέρνηση».

    Από την άλλη, η ανακοίνωση για την στήριξη που δίνεται στα «δημαρχεία» του UBP πριν τις «δημοτικές εκλογές», αφήνει την εντύπωση ότι οι υποψήφιοι του UBP θα στηριχθούν στις «εκλογές», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΔΨ)

    [07] Διασυνδέσεις με το καθεστώς έχουν ιδιοκτήτες εταιρείας ύποπτης για πλαστά PCR και AdaPass

    Η K?br?s (23.09.21) γράφει ότι αγανάκτηση προκάλεσε το γεγονός ότι εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά γυναίκα που ήταν υπεύθυνη να καταχωρεί πληροφορίες στο ηλεκτρονικό σύστημα σε σχέση με έκδοση πιστοποιητικών για τεστ PCR και AdaPass (το αντίστοιχο του Safe Pass) στα κατεχόμενα.

    Η «αστυνομία» συνέλαβε την γυναίκα που εργάζεται στην Εταιρεία Εκπαίδευσης και Συμβούλων Global Development και έναν «αστυνομικό» που λέγεται ότι τύπωνε τα πλαστά AdaPass. Η γυναίκα εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά σε μη εμβολιασμένους για το ποσό των 650 τουρκικών λιρών (ΤΛ). Οι ύποπτοι προσήχθησαν στο «δικαστήριο» χθες στις 15.00 η ώρα με την κατηγορία της «κυκλοφορίας πλαστού επίσημου εγγράφου» και «πλαστογραφία».

    Σχολιάζοντας το θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για σοβαρό αδίκημα που επισύρει βαριά τιμωρία και ότι μια άλλη σημαντική πτυχή αποτελεί η χρήση των εν λόγω εγγράφων για την διακίνηση των ανθρώπων και την κοινωνική τους ζωή.

    «Πέρα από την διάπραξη αδικήματος, το θέμα του πλαστού AdaPass επηρεάζει αρνητικά την κοινότητά μας, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να ισχύει το AdaPass και κατά τις διελεύσεις με τον νότο», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι γυρεύουν την ευκαιρία για να παρουσιάσουν αναξιόπιστο το σύστημα που υπάρχει στα κατεχόμενα.

    «Με αυτή την έννοια, αυτή η πλαστογραφία αλείφει βούτυρο στο ψωμί εκείνων που θέλουν να παρουσιάσουν μη σοβαρή την ΤΔΒΚ», γράφει η εφημερίδα ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των πλαστογράφων.

    «Αυτό το αδίκημα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αθώο αδίκημα που διέπραξαν 1-2 άτομα», σημειώνει το δημοσίευμα εκφράζοντας την άποψη ότι θα υπάρξει και συνέχεια αν εγκαταλειφθεί η υπόθεση.

    Εξάλλου, η Avrupa (23.09.21) χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «Σκάνδαλο AdaPass» και γράφει ότι η «αστυνομία» δεν φαίνεται πολύ πρόθυμη να διεξαγάγει έρευνα. «Συνέλαβε την εργαζόμενη στην εταιρεία, αλλά δεν άγγιξε τον ιδιοκτήτη και τον διευθυντή της εταιρείας», σημειώνει προσθέτοντας ότι οι πλαστογράφοι πούλησαν πλαστά πιστοποιητικά και κέρδισαν πολλά χρήματα.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συλληφθείσα υπάλληλος είναι η Τζεμαλιγιέ Μουτλού και ότι διευθύντρια της Εταιρείας Εκπαίδευσης και Συμβούλων Global Development είναι η Ντουϊγκού Έρογλου - Πεχλιβάν, σύζυγος του δημοσιογράφου Αλιχάν Πεχλιβάν, προστατευόμενου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του λεγόμενου υπουργού υγείας, Ουνάλ Ουστέλ.

    «Μήπως μόνη της έκανε αυτή την πλαστογραφία η συλληφθείσα εργαζόμενη στην εταιρεία Τζεμαλιγιέ Μουτλού; Μήπως υπέγραψε και πούλησε το AdaPass χωρίς την υπογραφή της διευθύντριας;» διερωτάται η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης της Avrupa και ο αρχισυντάκτης της θεωρούνται υπεύθυνοι για όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται σε αυτήν και τους συλλαμβάνει αμέσως η «αστυνομία».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που η Τζεμαλιγιέ Μουτλού οδηγείτο ενώπιον «δικαστηρίου», ο Αλιχάν Πεχλιβάν και η σύζυγός του κάθονταν στον κήπο του «υπουργείου» υγείας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 80 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (23.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 15,700 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 80 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 71 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 8 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 28, Κερύνεια 14, Αμμόχωστος 21, Μόρφου 4, Λεύκα 2 και Τρίκωμο 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 123 άτομα.

    Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,769,138 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 18,967 κρούσματα Covid-19, ενώ 17,765 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,128 ασθενών, 61 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,058 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 9 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία παρέμεινε στους 76, αφού χθες δεν καταγράφηκαν θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Στις 22 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 4,411 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ο Αρικλί θα ενάγει την επιτροπή για το συμβόλαιο των καυσίμων

    Ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών και ενέργειας Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι η σύναψη του συμβολαίου για την αγορά καυσίμων δεν έγινε με αμεροληψία και ότι ο ίδιος θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη την «κεντρική επιτροπή συμβολαίων», γράφει η Halk?n Sesi (23.09.21).

    Αξιολογώντας σε συνέντευξη Τύπου τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα αγοράς καυσίμων κακής ποιότητας, ο Αρικλί είπε ότι θα υποβάλλει μήνυση εναντίον της επιτροπής, σημειώνοντας ότι θα βρεθούν οι υπεύθυνοι για την υπογραφή του εν λόγω συμβολαίου.

    (ΔΨ)

    [10] Δεκατέσσερα κόμματα αναμένεται να συμμετάσχουν στις «βουλευτικές εκλογές»

    Κάτω από τον τίτλο «Αυτό είναι ρεκόρ», η Diyalog (23.09.21) γράφει ότι 14 κόμματα αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στις πρόωρες «βουλευτικές» εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Απρίλιο του 2022.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτή την στιγμή εκπροσωπούνται στην βουλή τα εξής έξι κόμματα:

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP)

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP)

    Κόμμα του Λαού (ΗΡ)

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP)

    Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP)

    Κόμμα της Αναγέννησης (YDP)

    Εξάλλου, ο «βουλευτής» του YDP, Μπερτάν Ζάρογλου αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε το Milli Parti (MP), το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δίδει βαρύτητα στη διεξαγωγή των τοπικών του συνελεύσεων για να μπορέσει να λάβει μέρος στις «εκλογές».

    Εκτός «βουλής» υπάρχουν τα εξής κόμματα:

    Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ)

    Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP)

    Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΤΚΡ)

    Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP)

    Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP)

    Κόμμα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης (DAP)

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ακόμα δεν ξεκαθάρισε το κατά πόσον θα συμμετάσχει στις εκλογές» το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (?AP) του Αρίφ Κίρνταγ, ο οποίος λαμβάνει μέρος σε όλες τις «εκλογικές» αναμετρήσεις.

    Η Vatan (23.09.21) γράφει ότι το νεοσυσταθέν Κόμμα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης (Demokrasi ve Adalet Partisi ? DAP) ανακοίνωσε ότι το 1ο Τακτικό του Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου 2021 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αφού προηγηθούν τα τοπικά του συνέδρια.

    Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές μέχρι και 72 ώρες πριν από το συνέδριο και πρέπει να υποβάλλονται προσωπικά από τους ενδιαφερόμενους.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η Τουρκία έχει νόμιμα συμφέροντα στην Κύπρο»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (23.09.21) δημοσιεύει άρθρο της Χιλάλ Καπλάν, η οποία είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Νέα Υόρκη, κατά τα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του στην Καπλάν, ο Τατάρ είπε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά, καμία λύση δεν υπήρξε στην Κύπρο και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θεωρεί πως ολόκληρη η Κύπρος της ανήκει. «Αυτή είναι μια παράνομη και εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά», ισχυρίστηκε.

    Ανέφερε επίσης πως αν οι Ελληνοκύπριοι εισέλθουν σε μία περιοχή εκδίδοντας Navtex, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δράσει ανάλογα με την βοήθεια της Τουρκίας. «Το έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, μην προκαλείτε αυτήν την ένταση. Μην ενεργείτε μονομερώς. Αν και θεωρείτε τον εαυτό σας ως τον μοναδικό κυρίαρχο της Κύπρου και τα πλούτη γύρω από την Κύπρο [?] αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει μιαν διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο όπου όλες οι πλευρές θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα διάφορα ζητήματα, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έδωσε καμία απάντηση.

    Όσον αφορά τα μηνύματα που έδωσε ο Ερντογάν για την Κύπρο στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τατάρ είπε: « Ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν η φωνή και η δύναμή μας για να απευθυνθούμε στη διεθνή κοινότητα για αυτό το θέμα. Τον ευχαριστούμε».

    Ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για την προσφορά ενός ορόφου στην «ΤΔΒΚ» στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

    «Οι Τούρκοι στην Κύπρο έχουν ίση κυριαρχία και δικαιώματα. Δεν θα κάνουμε ποτέ βήμα πίσω», είπε.

    Πρόσθεσε ότι μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 25 Σεπτεμβρίου και στις 27 του μηνός, θα συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε γεύμα με πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Δεν με ενδιαφέρει η βρετανική πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και το ‘πάμε πίσω στη συμφωνία του 1960’ των Ελληνοκυπρίων. Η λύση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει για 50 χρόνια. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ από την Τουρκία έφερε πολλά στην Κύπρο. Καθώς η Τουρκία δυναμώνει, οι Τουρκοκύπριοι έχουν γίνει ισχυρότεροι. Η ισότιμη κυριαρχία είναι ο μόνος τρόπος», είπε.

    Ο Τατάρ επέκρινε επίσης την δήλωση του Ουνάλ Τσεβικόζ, επικεφαλή σύμβουλο του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και βουλευτή Κωνσταντινούπολης που άσκησε κριτική στην πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την επιθετική και επεκτατική. Αναφέροντας πως δεν δέχεται τέτοιες δηλώσεις, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Είναι σαφές ότι τόσο η ΤΔΒΚ όσο και η Τουρκία έχουν δικαιώματα στην Γαλάζια Πατρίδα. Δεν πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς που λέγονται και αφήνονται στον αέρα. Όταν κοιτάξετε τον χάρτη, η Ελλάδα απέχει 700 μίλια από το νησί της Κύπρου. Η Τουρκία είναι 40 μίλια μακριά. Είμαι έκπληκτος. Η Τουρκία είναι ηπειρωτική χώρα με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων σε τόσο κοντινή γεωγραφία και υπάρχει μια ακτογραμμή σχεδόν 2000 χιλιομέτρων. Η δικαιοδοσία μας είναι σαφής. Παρακολουθώ με θλίψη και δυσκολεύομαι να καταλάβω πότε βγαίνουν οι φίλοι μας και αποκαλούν τον αγώνα μας για την Γαλάζια Πατρίδα επεκτατικό. Γιατί αν ο στόχος είναι να πάρουμε αυτό που δικαιωματικά είναι δικό μας, εξαρτάται από τον αγώνα αυτό».

    (ΚΣ)

    [02] Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί στις 29 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν

    Η Yeni ?afak (23.09.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα στις 29 Σεπτεμβρίου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βαλιδιμήρ Πούτιν

    Στη συνάντηση αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που υποστηρίζουν τη συμφωνία για την Ιντλίμπ, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η κατάσταση των τουρκικών στρατιωτικών παρατηρητηρίων στο Ιντλίμπ και οι θέσεις τους θα αναθεωρηθούν σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις.

    Θα συζητηθεί επίσης η ανάγκη αναβίωσης των κοινών περιπολιών Τουρκίας-Ρωσίας «ενάντια στην αυξανόμενη απειλή στην περιοχή και η χρήση συστημάτων επιτήρησης».

    (ΚΣ)

    [03] Αναχώρησε από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν

    Η T?rkiye (23.09.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε από τις ΗΠΑ.

    Ο Ερντογάν μετέβη στην Κωνσταντινούπολη με το αεροπλάνο «TC-TRK» από τη Νέα Υόρκη, όπου μετέβηκε για να παραστεί στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (23.09.21) γράφει ότι ο Ερντογάν συνέχισε τις επαφές του με ξένους ηγέτες πριν την αναχώρηση του από την Νέα Υόρκη. Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Μπουρούντι Ντανισιμίγιε.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Καλίν συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (23.09.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλλιβαν στον Λευκό Οίκο.

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ο Covid-19 και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, καθώς και το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Κύπρος, η Ανατολική Μεσόγειος και άλλες περιφερειακές εξελίξεις.

    Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας. Έμφαση δόθηκε στην ενεργοποίηση των απαραίτητων μηχανισμών για τον όγκο εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών για να φθάσουν στον στόχο των 100 δισ. δολαρίων και στην αύξηση των αμοιβαίων επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

    Στη συνάντηση, τονίστηκε επίσης ότι η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την πρόληψη νέων ανθρωπιστικών κρίσεων που μπορεί να συμβούν στο Αφγανιστάν και για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα το συντομότερο δυνατό.

    (ΚΣ)

    [05] «Μακάρι να ήταν πρόεδρος ο Ντεμιρτάς», δηλώνει βουλευτής του CHP

    Η Ak?am (23.09.21) γράφει ότι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Aykut Erdo?du, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε στον πρώην συμπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και ανέφερε: «Μακάρι να ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ντεμιρτάς».

    «Μακάρι ο Ντεμιρτάς να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μακάρι να υπήρχε τέτοια πολυφωνία στη χώρα μας», είπε.

    Ο βουλευτής του CHP έκανε αυτή την δήλωση αναφερόμενος στις δηλώσεις του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που είπε πως το Κουρδικό μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Η εφημερίδα σημειώνει πως η δήλωση του Erdo?du εντείνει την ένταση που ξέσπασε τελευταία στην Τουρκία αναφορικά με το Κουρδικό.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 28,168 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την T24 (23.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,168 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 351,655 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 242 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 23,096.

    Σημειώνεται ότι το 85.51% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 68.91% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί 106,492,764.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 23 September 2021 - 14:21:11 UTC