Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 113/2021 16.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στις 22 Ιουνίου η συνάντηση Τατάρ-Λουτ ? Δηλώνει εθνικιστής ο Τατάρ
  • [02] Μεροληπτική η στάση της ΕΕ στο Κυπριακό, ισχυρίζεται το καθεστώς
  • [03] Σε Διπλωματικό Φόρουμ στην Αττάλεια ο Τατάρ
  • [04] Θέλουν προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία
  • [05] Ανησυχίες για την μεταβίβαση του οικοπέδου για ανέγερση του νέου νοσοκομείου στην «τουρκική πρεσβεία»- Στις 15 Νοεμβρίου ο θεμέλιος λίθος
  • [06] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας «εκλογών»
  • [07] Ο Τούρκος μαφιόζος Αλααττίν Τσακιτζί θα ζει στα κατεχόμενα
  • [08] Ο λεγόμενος υπουργός υγείας μεταβαίνει στην Άγκυρα για επαφές
  • [09] Στα 37 τα χθεσινά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [10] Μισθοί πείνας στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν έχει νόημα και αξία η Κοινή Διακήρυξη των MED-7»
  • [02] Ακιντζί: «Η ΜΙΤ με εντολές της Άγκυρας παρενέβη στις εκλογές»
  • [03] Ενημέρωση Οκτάϊ από αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα
  • [04] Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν διακήρυξη για ενίσχυση της συνεργασίας τους
  • [05] Επαφές στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου
  • [06] Στις 21 Ιουνίου η πρώτη ακροαματική διαδικασία για κλείσιμο του HDP
  • [07] Στις 5,855 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες
  • [08] Το 59% του πληθυσμού της Τουρκία έχει εμβολιαστεί, αναφέρει ο Κοτζά

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στις 22 Ιουνίου η συνάντηση Τατάρ-Λουτ ? Δηλώνει εθνικιστής ο Τατάρ

    Η G?ne? (16.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι στις 22 Ιουνίου θα τον επισκεφτεί η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία εργάζεται για να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ή για το πώς θα δημιουργηθεί αυτό με πρόθεση την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ή μιας δεύτερης διάσκεψης όπως η πενταμερής της Γενεύης σε περίπτωση που καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κοινό έδαφος.

    Μιλώντας την Τρίτη μετά από συνάντηση με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ, ο Τατάρ είπε ότι θα αναφέρει στην Λουτ ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μιαν διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο της αποδοχής της κυριαρχίας τους, όπως πρότειναν στα έξι σημεία που υπέβαλαν στην Γενεύη.

    Αναφερόμενος στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και στην στήριξη που εκφράζεται από τους 27 σε λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι ετοιμάζουν απάντηση στην ΕΕ που «μεροληπτεί ξεκάθαρα» και συνεχίζουν να γνωστοποιούν στους συνομιλητές τους, στα Ηνωμένα Έθνη και στις εμπλεκόμενες χώρες ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις και ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μόνο ανάμεσα σε δύο ίσα ανεξάρτητα κράτη που ζουν πλάι-πλάι.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι εντός του σαββατοκύριακου θα μεταβεί στην Αττάλεια της Τουρκίας για να λάβει μέρος σε Διπλωματικό Φόρουμ ως «πρόεδρος της ΤΔΒΚ», κατόπιν πρόκλησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Είπε ότι θα έχει διάφορες επαφές στο πλαίσιο του Φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν 1,300 ανώτατοι αξιωματούχοι, όπως αρχηγοί κρατών, υπουργοί εξωτερικών και διαμορφωτές κοινής γνώμης. «Ατενίζω το μέλλον με ελπίδα και είμαι χαρούμενος που το μοιράζομαι αυτό με τον λαό μου», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ επανέλαβε ότι πρέπει να εγκρίνουν και οι δύο πλευρές μιαν συμφωνία στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το τι θα πουν οι Τούρκοι της Κύπρου. Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει μιαν λύση. Το αναφέραμε αυτό ξεκάθαρα. Το εξηγήσαμε σε όλο τον κόσμο».

    Επισημαίνοντας την στήριξη της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε ως «την ισχυρότερη χώρα της περιοχής και εγγυήτρια δύναμη», ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται μόνο 40 μίλια μακριά από την Κύπρο, η Ελλάδα 700 μίλια μακριά και η Βρετανία 3,500 μίλια μακριά. «Όταν κοιτάζουμε τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες στα θέματα ενέργειας και στρατηγικής, στις θάλασσες, στον αέρα και στην «Γαλάζια Πατρίδα».

    Σημειώνοντας ότι παρακολούθησε με ικανοποίηση την στάση της Τουρκίας και το ενδιαφέρον που επιδείχτηκε σε αυτήν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Εμείς αναζητούμε το δίκαιο μας. Δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός. Όσο κυρίαρχοι είναι εκείνοι, τόσο κυρίαρχοι είμαστε και εμείς. Όσο νόμιμο είναι το δικό τους κράτος, τουλάχιστον άλλο τόσο νόμιμο είναι και το δικό μας κράτος. Καταβάλλουμε εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για να καταστεί δυνατή η λύση σε αυτή τη βάση ισότητας. Δεν μπορούμε να γίνουμε μπάλωμα κανενός. Δεν δεχόμαστε την εξουσία και την κυριαρχία του. Αυτό που μας αρμόζει είναι μια συμφωνία στη βάση της ισότητας».

    Υποστηρίζοντας ότι ανέβηκε ο πήχης με την στήριξη που τους παρέχει η Τουρκία η οποία αναφέρει σε όλες τις πλατφόρμες που συμμετέχει ότι «πρέπει πλέον να υπάρχουν δύο ίσα κράτη στην Κύπρο», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι κατάφεραν να σπάσουν πολλά καλούπια και εξέφρασε ικανοποίηση για το στάδιο στο οποίο έφτασαν.

    Κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση της συμμετοχής μερικών Ελλήνων Υπουργών στο διπλωματικό Φόρουμ στην Αττάλεια λόγω της δικής του συμμετοχής, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αυτή είναι δική τους ντροπή» και πρόσθεσε ότι «αυτή την απόφαση έλαβε η Τουρκική Δημοκρατία».

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον σύνδεσμο των οικογενειών πεσόντων και παλαιών πολεμιστών, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται για τις σημαίες στα τείχη της κατεχόμενης Αμμοχώστου και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να γίνονται θέμα συζήτησης οι σημαίες», οι οποίες αποτελούν «έκφραση του αγώνα» του τουρκοκυπριακού «λαού» και «της ανεξαρτησίας» του.

    Αναφερόμενος σε ποίημα του Ραούφ Ντενκτάς, ο Τατάρ είπε ότι έχει δύο σημαίες και ότι συνεχίζεται ο αγώνας τους για να κυματίζουν οι σημαίες με το μισοφέγγαρο σε αυτή την χώρα.

    Υποστήριξε ότι αν χρειάζεται κάποια ρύθμιση, πρέπει να υποβάλουν σχέδιο οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί και να λυθεί το θέμα των σημαιών κατά τρόπο που δεν θα παθαίνουν ζημιά τα ιστορικά μνημεία.

    Αναφέροντας ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται ο εθνικισμός του, ο Τατάρ είπε: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τον εθνικισμό μου. Αγαπώ το έθνος μου. Είμαι εθνικιστής. Αγαπώ την πατρίδα μου. Είμαι πατριώτης».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μεροληπτική η στάση της ΕΕ στο Κυπριακό, ισχυρίζεται το καθεστώς

    Η G?ne? (16.06.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την μεροληπτική της στάση στο Κυπριακό και επεσήμανε ότι καθήκον της Ένωσης είναι «να διασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές για μιαν βιώσιμη λύση στην βάση των συμφερόντων των πλευρών και να στηρίξει μιαν πιθανή συμφωνία».

    Σε γραπτή δήλωση για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Ιουνίου, η «προεδρία» υπενθυμίζει ότι συνεχίζεται η αναζήτηση κοινού εδάφους και ισχυρίζεται ότι «ούτως εχόντων των πραγμάτων, είναι μια νέα ένδειξη της μεροληψίας της ΕΕ το γεγονός ότι, προβάλλοντας ως δικαιολογία τα παρελθόντα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, υποστηρίζει την βάση της ομοσπονδίας, που έχει καταλήξει πολλές φορές σε αποτυχία λόγω της απόρριψης της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία, αναλώθηκε και την χρησιμοποιείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως μέσο για να συνεχίσει το στάτους κβο».

    «Μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να είναι εφικτή μόνο με την αμοιβαία αποδοχή των δύο πλευρών», αναφέρεται στην δήλωση, η οποία καταλήγει ισχυριζόμενη ότι η εξεύρεση κοινού εδάφους για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές είναι εφικτή μόνο με την αποδοχή των «υφιστάμενων πραγματικοτήτων», της ισότητας των δύο πλευρών με κάθε έννοια, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου καθεστώτος τους.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σε Διπλωματικό Φόρουμ στην Αττάλεια ο Τατάρ

    Η G?ne? (16.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα λάβει μέρος στο Διπλωματικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί στην Αττάλεια μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου. Σε δηλώσεις χθες, ο Τατάρ είπε ότι στο Φόρουμ που θα διεξαχθεί με οικοδεσπότη τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπό την αιγίδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, θα συζητηθούν περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα. Ανέφερε ότι σε αυτό θα συμμετέχουν έξι πρόεδροι και αρχηγοί κρατών και 38 Υπουργοί Εξωτερικών.

    Μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Τατάρ θα προεδρεύσει συνεδρίας του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Αττάλεια.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Θέλουν προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία

    Η Avrupa (16.06.21) γράφει ότι την άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος πρέπει να προσαρτηθεί στην Τουρκία εξέφρασε το 48% των συμμετεχόντων σε έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο το τουρκικό Πανεπιστήμιο Kadir Has. Στην έκθεση με τίτλο «Έρευνα Εντυπώσεων της Κοινής Γνώμης για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική 2021» αναφέρεται ότι το ποσοστό εκείνων που προτιμούν την επιλογή ότι «η ΤΔΒΚ πρέπει να προσαρτηθεί στην Τουρκία» αυξήθηκε κατά 8,5 μονάδες σε σχέση με πέρσι φτάνοντας στο 48%.

    Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται από το τουρκικό BBC, σημειώνεται ότι η έρευνα, κατά την οποία μελετήθηκαν οι τάσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεξήχθη μεταξύ 29 Απριλίου και 21 Μαΐου 2021 σε 26 επαρχίες της Τουρκίας με συμμετοχή 1,000 ατόμων με την μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων.

    Σημειώνοντας ότι η έκθεση αναφέρει ότι το 76,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως δεν έχουν ακούσει ποτέ την έννοια «Γαλάζια Πατρίδα» που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο, η εφημερίδα αναφέρει ότι το ποσοστό εκείνων που προτιμούν την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία έφτασε στο ψηλότερο σημείο που ήταν ποτέ.

    Εξάλλου, το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα τάχθηκαν υπέρ μιας λύσης «δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας» στην Κύπρο.

    Στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας κάτω από ποιες συνθήκες η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία», το 37,3% των συμμετεχόντων απάντησαν «αν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα» και το 28,2% ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αμέσως και χωρίς όρους.

    Εξάλλου στην έκθεση φαίνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται ως το πιο φιλικό κράτος στην Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην κορυφή των χωρών που θεωρούνται απειλή για την χώρα.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, αυξήθηκε και η στήριξη προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ανησυχίες για την μεταβίβαση του οικοπέδου για ανέγερση του νέου νοσοκομείου στην «τουρκική πρεσβεία»- Στις 15 Νοεμβρίου ο θεμέλιος λίθος

    Η Yeni D?zen (16.06.21) γράφει ότι ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας μεταβίβασε στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, ως εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Υγείας, την γη στην οποία θα ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο δυναμικότητας 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρώην λεγόμενοι υπουργοί υγείας και εσωτερικών, αμφισβήτησαν τη «μεταβίβαση», τονίζοντας ότι πρέπει δοθούν εξηγήσεις αναφορικά με τι καλύπτει αυτή. Από την άλλη, ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε ότι η μεταβίβαση της γης έγινε «πριν από ενάμισι μήνα» και δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενό της. Δηλώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν επίσης οι απαραίτητες εργασίες, ο Σανέρ δήλωσε ότι στόχος είναι να τεθούν τα θεμέλια του νέου νοσοκομείου στις 15 Νοεμβρίου.

    Ο Εμπρέ Χατζί «υφυπουργός του υπουργείου εσωτερικών», στον οποίο τέθηκαν ερωτήσεις για το θέμα, απέφυγε να απαντήσεις και είπε ότι δεν είχε ενημέρωση, σημειώνει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η «μεταβίβαση» έγινε με την «έκθεση παράδοσης». Η μεταβίβαση της γης του νοσοκομείου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, γράφει η Yeni D?zen, που σημειώνει επίσης ότι ενώ τα ενδιαφερόμενα μέρη επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι το «υπουργικό συμβούλιο» δεν είχε την εξουσία να μεταβιβάσει την πράξη του τίτλου, τόνισαν ότι ήταν απαραίτητο να εξηγηθεί εάν η κυριότητα του γης μεταβιβάστηκε.

    Σε δηλώσεις του ο Χασάν Φιντίκ, «πρώην υφυπουργός του υπουργείου εσωτερικών», είπε πως το θέμα πρέπει να διερευνηθεί από το «κτηματολόγιο» και ανέφερε ότι το «συμβούλιο υπουργών» δεν έχει την εξουσία να προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

    Ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου, «πρώην υπουργός υγείας» είπε ανάμεσα σε άλλα: «Ποιοι είναι οι φορείς λήψης αποφάσεων; Υπάρχει ήδη ένας κόσμος υπό τον έλεγχο του στρατού. Τα ζητήματα ιδιοκτησίας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί στη χώρα. Πώς φέρνουν αυτήν την υπόθεση μεταφοράς στην ημερήσια διάταξη;».

    Η πρώην «υπουργός υγείας» Γκιουλσέν Μποζκουρτ ανέφερε: «Είναι προφανές ότι κυβερνούμαστε από την απέναντι ακτή».

    Η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Σιλά Ουσάρ Ιντζιρί, έθεσε τις εξής ερωτήσεις: «Ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης του νοσοκομείου που θα χτιστεί; Σε ποιον θα ανήκει η διεύθυνση του νοσοκομείου αφού τεθεί σε χρήση;»

    Διερωτώμενη γιατί η γη στην οποία θα κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο μεταβιβάστηκε στην «τουρκική πρεσβεία», η Ιντζιρλί τόνισε ότι εκτός από τον λόγο της μεταβίβασης, θα πρέπει επίσης να απαντηθούν οι ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον θα ανήκει η ιδιοκτησία και η διαχείριση του νοσοκομείου.

    (ΚΣ)

    [06] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας «εκλογών»

    Η Yeni D?zen (16.06.21) γράφει ότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ενημέρωσε τη «βουλή» ότι πρέπει να καθοριστεί η ημερομηνία των «αναπληρωματικών εκλογών» [για την κενωθείσα «έδρα» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ], αλλά δεν έλαβε απάντηση. Το «συμβούλιο» προέβη σε δήλωση σχετικά με τις ειδήσεις στον Τύπο ότι οι «αναπληρωματικές εκλογές» δεν θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2021

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το «συμβούλιο» ενημέρωσε τη «βουλή» με «επείγουσα επιστολή» ότι η ημερομηνία των «εκλογών» θα πρέπει να καθοριστεί πριν από τις 21 Απριλίου, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

    «Η ημερομηνία εκλογής δεν έχει καθοριστεί από τη βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι δυνατόν για το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο να διενεργήσει εκλογικές εκλογές βάσει της νομοθεσίας», ανέφερε.

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση των «αγωγών» που κατέθεσαν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα του Λαού στο «συνταγματικό δικαστήριο» σε σχέση με την σύσταση ad hoc επιτροπής από τη «βουλή» για καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

    (ΚΣ)

    [07] Ο Τούρκος μαφιόζος Αλααττίν Τσακιτζί θα ζει στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Νέος φιλοξενούμενος στην πίσω αυλή ο Αλααττίν Τσακιτζί», η Avrupa (16.06.21) γράφει ότι η Τουρκία στέλνει στα κατεχόμενα τον Αλααττίν Τσακιτζί, έναν από τους δύο πλέον επικίνδυνους νονούς της μαφίας. Επικαλούμενη πληροφορίες του Τολγκά Σαρντάν της τουρκικής ιστοσελίδας Τ24, η εφημερίδα αναφέρει ότι λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε στην Τουρκία μετά από τις δηλώσεις του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, αποφασίστηκε να ζει εκτός των συνόρων της Τουρκίας ο Τσακιτζί μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος επικαλείται πληροφορίες από πηγές της ασφάλειας μάλιστα, σύμφωνα με τις οποίες η «νέα αναγκαστική διεύθυνση διαμονής» του Τσακιτζί είναι κατεχόμενη Κύπρος, όπου ετοιμάστηκε και ένα γραφείο για τον εν λόγω μαφιόζο.

    Σημειώνοντας ότι μετά από τις δηλώσεις Πεκέρ είπαν στον Τσακιτζί «σιώπα και εξαφανίσου», το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Τσακιτζί που σύμφωνα με επίσημα αρχεία διευθύνει την πιο πολυπληθή εγκληματική οργάνωση της Τουρκίας, θα αναγκαστεί να διαμένει στην Κύπρο μέχρι να βγει έγκριση από την μητέρα πατρίδα».

    Επισημαίνει επίσης ότι Τσακιτζί θεωρείται ένας από τους κύριους λόγους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα ο Σεντάτ Πεκέρ, αρχηγός της άλλης εγκληματικής οργάνωσης της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ο λεγόμενος υπουργός υγείας μεταβαίνει στην Άγκυρα για επαφές

    Η Halk?n Sesi (16.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ουνάλ Ουστέλ μετέβηκε στην Άγκυρα, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην συνάντηση θα αξιολογηθούν τα μέτρα που λήφθηκαν στην πανδημία, οι εμβολιασμοί και το θέμα των αφίξεων και αναχωρήσεων από τα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [09] Στα 37 τα χθεσινά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (16.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,778 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 37 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 31 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα υπόλοιπα 5 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρισκόταν σε απομόνωση. Εξάλλου, χθες 17 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 15 κρούσματα, στην Κερύνεια 13, στην Αμμόχωστο 2 και στην Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,340,997 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,622 κρούσματα Covid-19, 7,333 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 255 ασθενών, 22 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 221 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 34.

    (ΚΣ)

    [10] Μισθοί πείνας στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (16.06.21) γράφει ότι το «όριο της πείνας» αυξάνεται κάθε μήνα που περνά λίγο και περισσότερο στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι τον Μάιο το «όριο πείνας» αυξήθηκε κατά 0,52% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και έφτασε τις 4,065 Τουρκικές Λίρες (ΤΛ).

    Το όριο υπολογίστηκε σε 4,044 ΤΛ Απρίλιο, 3,920 ΤΛ τον Μάρτιο και 3,906 ΤΛ τον Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με υπολογισμό που πραγματοποιήθηκε από την «Τουρκική Ένωση Δημόσιων Αξιωματούχων» (ΚΤΑΜS), ο καθαρός ελάχιστος μισθός των 3,828 ΤΛ, απέχει πολύ από του να αρκεί για μια ισορροπημένη, υγιεινή και επαρκή διατροφή για μία τετραμελή οικογένεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το «όριο πείνας» είναι 6,2% υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν έχει νόημα και αξία η Κοινή Διακήρυξη των MED-7»

    «H Κοινή Διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στο τέλος της Συνάντησης των Μεσογειακών χωρών MED-7 μετά τη σύνοδο που έγινε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου δεν έχει κανένα νόημα και αξία για μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ταντζιού Μπιλγκίτς, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (MFA-15.05.21).

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η μονομερής και αβάσιμη προσέγγιση που υιοθετείται και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το σώμα αυτό, που εφαρμόζει και ακολουθεί τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις και πολιτικές του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της συνεργασίας στην περιοχή».

    Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης ότι «δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα πραγματικό περιβάλλον συνεργασίας στην περιοχή χωρίς την Τουρκία και την ΤΔΒΚ». «Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά την πρόταση του Προέδρου μας για μία περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Ακιντζί: «Η ΜΙΤ με εντολές της Άγκυρας παρενέβη στις εκλογές»

    Σε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Μετίν Κάαν Κουρτουλούς της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (16.06.21), ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξηγεί πώς οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) έκαναν παρεμβάσεις στις τελευταίες λεγόμενες προεδρικές εκλογές με εντολές της Άγκυρας για να τον απομακρύνουν από τη θέση του, επισημαίνοντας ότι του είπαν χαρακτηριστικά: «Ακόμη και εάν κερδίσεις, δεν θα μπορέσεις να μείνεις».

    Αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι υποστήριξαν ότι η Τουρκία παρενέβη στις «προεδρικές εκλογές» με πρωτοφανή τρόπο στα ιστορικά δεδομένα, για να κερδίσει την «εκλογική μάχη» ο Ερσίν Τατάρ, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι στη σκιά των συζητήσεων για «παρεμβάσεις» ανοίχθηκαν οι κάλπες βγάζοντας στην «εξουσία» τον Ερσίν Τατάρ και απομακρύνοντας τον Μουσταφά Ακιντζί. Οχτώ μήνες από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Τατάρ, η ομίχλη πάνω από τις κάλπες αντί να διαλύεται, πυκνώνει, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε στα κατεχόμενα έκθεση με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, που ετοιμάστηκε από Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και περιέχει δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί και του Σερντάρ Ντεκτάς.

    Εξιστορώντας τα συμβάντα που βίωσε κατά την «προεκλογική εκστρατεία», ο Ακιντζί ανέφερε ότι μέσω του «διευθυντή του γραφείου του» τον πλησίασαν άτομα, που ήταν μέλη της ΜΙΤ και του είπαν ότι «θα ήταν καλό για τον ίδιο, για την οικογένεια του και για όλους να αποσύρει την υποψηφιότητά του». Πρόσθεσε ότι τα ίδια άτομα του είπαν ακόμη ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να χάσει στις «εκλογές», προειδοποιώντας τον ότι ακόμη και εάν κερδίσει, δεν θα μείνει στο «αξίωμα».

    Σημειώνοντας ότι κατά την «προεκλογική περίοδο» ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε απευθείας επαφή μαζί του, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι οι επεμβάσεις γίνονταν από τους φορείς με απευθείας εντολές από τον Ερντογάν. Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι η «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα χρησιμοποιείτο ως «εκλογικό επιτελείο» εκείνη την περίοδο, επισημαίνοντας τα εξής:

    «Το κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) είχε μετατραπεί σχεδόν σε πιόνι σε αυτές τις εκλογές. Οι κύριοι εργολάβοι των εκλογών ήταν άλλοι. Το UBP χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις εκλογές ως υπεργολάβος. Μόλις τελείωσαν οι εκλογές, ήλθε στην ατζέντα η γενική συνέλευση του UBP και αυτή τη φορά οι επεμβάσεις καταγράφηκαν εκεί».

    Σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επιθυμεί να φέρει την ίδια κατάσταση της Τουρκία στο νησί [στα κατεχόμενα], ο Ακιντζί είπε: «Ο κ. Ερντογάν, ως ο μόνος άρχοντας της Άγκυρας, επιθυμεί να διοικεί το ίδιο και εδώ, όπως διοικεί εκεί το δικό του περίγυρο».

    Στη συνέχεια, ο Ακιντζί ανέφερε ότι οι επιθέσεις εναντίον του άρχισαν αμέσως μετά το Κραν Μοντάνα με βαριές βρισιές και απειλές κατά του ιδίου και της οικογένειας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όσο πλησίαζε η περίοδος των «εκλογών» άρχισαν να γίνονται εντονότερες οι παρεμβάσεις από την Άγκυρα. «Αναφορικά με τις εκλογές μας, εάν χρειαστεί θα το πω ανοιχτά, επέμβηκε η ΜΙΤ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας τα εξής:

    «Φυσικά, όλες αυτές οι παρεμβάσεις, ποτέ δεν είχαν γίνει τόσο ανοιχτά, μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν, στην ΤΔΒΚ, ακόμη και πριν από αυτή, σε περιόδους που ήταν είτε η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είτε το ομόσπονδο κράτος, ακόμη και πριν την επιχείρηση του 74’ [τουρκική εισβολή], γνωρίζαμε ότι η Άγκυρα έδινε βαρύτητα με τους αξιωματούχους εκείνης της περιόδου ‘ποιος θα ήταν ο αρχηγός’. Δηλαδή ήμασταν μάρτυρες τέτοιου είδους περιστατικών στην πρόσφατη ιστορία μας. Όμως, πότε δεν βιώσαμε τέτοια εμπειρία, κατά την οποία η συγκυβέρνηση του AKP - MHP ενεργούσε μαζί σχεδόν με όλους τους θεσμούς και φορείς της Τουρκίας για τις εκλογές δραστηριοποιώντας την πρεσβεία εδώ [κατεχόμενα] ως εκλογικό επιτελείο. [?] Δεν παρατηρήθηκε ξανά εκλογή με τόσα χρήματα, απειλές, υποσχέσεις και επιθέσεις με τρολαρίσματα».

    Ερωτηθείς ποια ήταν η πρώτη αντίδρασή του για τις απειλές κατά της οικογένειας του, ο Ακιντζί σημείωσε ότι βρίσκεται στην πολιτική εδώ και 45 χρόνια και ότι στην ηλικία των 28 χρονών έγινε δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι από την στιγμή που εκτίθεσαι στην πολιτική έχεις να αντιμετωπίσεις διάφορα, αρκεί να παραμείνεις στις αξίες και στα ιδανικά σου είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης είτε από τη θέση του κυβερνώντος. Προειδοποίησε την οικογένεια του ότι όσο πλησίαζαν οι «εκλογές», οι επιθέσεις θα ήταν πιο έντονες, αλλά δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι οι απειλές θα έφθαναν μέχρι το σημείο να απειλούν τη ζωή τους. «Υπήρχαν φυσικά και άλλες απειλές, που δεν ξέρουμε. Αλλά μπορείτε να υπολογίσετε. Εάν εκλεγεί ο Ακιντζί, η Τουρκία θα κόψει τα χρήματα εδώ. Η Τουρκία δεν θα σας βοηθήσει», επισήμανε ο Ακιντζί.

    Στην ερώτηση «γιατί η Άγκυρα δεν επιθυμούσε την επανεκλογή του», ο Ακιντζί είπε ότι εκτιμά ο λόγος, που ο Ερντογάν δεν ήθελε την επανεκλογή του ήταν ότι ήθελε να διοικεί με τον ίδιο τρόπο, που διοικεί την Τουρκία και τα κατεχόμενα. Δεύτερος λόγος είναι το Κυπριακό, σημείωσε ο Ακιντζί, προσθέτοντας ότι μετά το Κραν Μοντάνα, ο ίδιος δεν θεώρησε ότι η κατάσταση θα ωφελήσει είτε τους ίδιους είτε την Τουρκία, γιατί παγίωση του στάτους κβο, σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να ζουν υπό «εμπάργκο», αβεβαιότητα για το μέλλον για τους νέους, κ.α.

    «Στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της Κύπρου. Σημαίνει ότι θα μείνει εκτός ενεργειακής εξίσωσης. Σημαίνει ότι οι σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής θα συνεχίσουν να δηλητηριάζονται. [?] Εν συντομία, η κυβέρνηση του AKP μαζί με το MHP, έχει πράξει αρκετά λάθη στην εξωτερική πολιτική της, κατά τη γνώμη μου. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική τους, όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, αλλά και οι πολίτες στην Τουρκία θα πληρώσουν το τίμημα», υποστήριξε ο Ακιντζί.

    (ΔΨ)

    [03] Ενημέρωση Οκτάϊ από αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (15.06.21), ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάϊ συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της «κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας της ΤΔΒΚ-Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» με επικεφαλής τον Ορχάν Ερντέμ.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό της Τουρκίας, αξιολογήθηκαν οι εργασίες της αντιπροσωπείας, η οποία πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες «επαφές» στα κατεχόμενα.

    Στην αντιπροσωπεία που μετέβη στα κατεχόμενα συμμετείχαν ο Τσιγντέμ Έρντογαν Αταμπέκ, Βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Σακάρια, ο Βουλευτής του ίδιου Κόμματος στην Αλεξανδρέττα, Χατζί Μπαϊράμ Τούρκογλου, ο Βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στην Κιουτάχεια, Αχμέτ Ερμπάς και ο Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην επαρχία Τσιορούμ, Τουφάν Κοσέ.

    (ΑΚ)

    [04] Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν διακήρυξη για ενίσχυση της συνεργασίας τους

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA-(15.06.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε χθες την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει το συντομότερο δυνατό προξενείο στην πόλη Σούσα (Shusha) του Αζερμπαϊτζάν, η οποία έχει «απελευθερωθεί» πρόσφατα από την «κατοχή» της Αρμενίας, με απώτερο στόχο να συμβάλει στις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν για τη γρηγορότερη ανοικοδόμηση της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Μιλώντας στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίγιεβ με τον οποίο συμμετείχαν σε ειδική τελετή που έγινε στην πόλη Σούσα για την «απελευθέρωση των επί χρόνια υπό κατοχή εδαφών» του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συμβάλει με κάθε τρόπο στις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν για ανοικοδόμηση της περιοχής.

    «Καλούμε όλους να κοιτάξουν το μέλλον. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία. Εμείς, ως Τουρκία επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τις γεωγραφικές μας σχέσεις μέσα από αυτή τη συνεργασία», ανέφερε.

    Υπογραμμίζοντας ότι σε συνεργασία με τις άλλες χώρες αλλά κυρίως με τη Ρωσία θα καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή, ο Έρντογαν διαβεβαίωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα ανακτήσει την παλιά του δόξα και ταυτότητα.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη Συνεδρία του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

    Υπογραμμίζοντας ότι μαζί με το Αζερμπαϊτζάν έχουν προχωρήσει σε σημαντικά βήματα όσον αφορά στο διμερές εμπόριο, ο Έρντογαν ανακοίνωσε ότι στόχος τους είναι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να φθάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023.

    Ο Έρντογαν ανακοίνωσε επίσης ότι υπέγραψαν μαζί με τον Αζέρο Πρόεδρο Αλίγιεβ τη «Διακήρυξη της Σούσας», η οποία αποτελεί τον οδικό χάρτη που θα καθορίσει τις σχέσεις των δυο χωρών στο μέλλον. «Είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτό το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη εδώ στη Σούσα. Αυτό το πρωτόκολλο προβλέπει τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς καθώς επίσης και το όραμα μας σχετικά με την περιοχή αυτή», δήλωσε ο Έρντογαν, εξηγώντας ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση και εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, την αλληλοστήριξη τους σε περίπτωση απειλής ή επίθεσης από τρίτη χώρα στα υπό την κυριαρχία εδάφη τους, τη συνεργασία τους σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, την ενδυνάμωση και επέκταση της συνεργασίας τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οργανωμένων εγκλημάτων, λαθρεμπορίας ναρκωτικών και παράνομης μετανάστευσης, κ.α.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Αλίγιεβ ευχαρίστησε την Τουρκία για την αδιάκοπη στήριξη που παρέχει στη χώρα του και για την τεράστια συμβολή της στην «απελευθέρωση των εδαφών τους» στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    (ΑΚ)

    [05] Επαφές στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-15.06.21), ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους δήλωσε ότι η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση θα οδηγήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε ένα άλλο επίπεδο και θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

    Μιλώντας στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των επαφών του εκεί, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ΕΕ για την οικονομική πολιτική, Βαλτίς Ντρομπόσκις.

    Αξιολογώντας τις επαφές του με τους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Μους τις χαρακτήρισε εποικοδομητικές, λέγοντας ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και να συζητήσουν τη θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις.

    Υπενθυμίζοντας ότι στις 24-25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των Ηγετών της ΕΕ, ο Μους είπε ότι σε αυτή θα τεθεί στο τραπέζι μαζί με άλλα θέματα και το μέλλον των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στις επαφές που είχαμε πριν από τη Σύνοδο, συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα ήταν προς όφελος τόσο της Τουρκίας, όσο και της ΕΕ η δημιουργία μιας θετικής ατζέντας και η συνέχιση της στρατηγικής μας συνεργασίας. Μπορώ να δηλώσω ότι στις επαφές μας η ΕΕ επέδειξε αποφασιστικότητα για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επιδεικνύει πάντοτε εποικοδομητική στάση και προσέγγιση όσον αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση των διαφόρων περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων, ο Μους πρόσθεσε ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών η συνεργασία τους με την ΕΕ προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα αυτά.

    Επαναλαμβάνοντας ότι ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα που περιλαμβάνονται στη θετική ατζέντα Τουρκίας-ΕΕ είναι και το θέμα της ανάγκης για επικαιροποίηση της Συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση, ο Μους είπε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε ένα άλλο επίπεδο και θα μπορούσε να επιφέρει οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 21 Ιουνίου η πρώτη ακροαματική διαδικασία για κλείσιμο του HDP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (15.06.21), το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πραγματοποιήσει στις 21 Ιουνίου την πρώτη ακροαματική διαδικασία που αφορά στην προσφυγή που αφορά στην υπόθεση για το κλείσιμο του φιλό-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει την έκθεση που έχει ετοιμάσει και θα παρουσιάσει στην επιτροπή το άτομο που διορίστηκε για να συντάξει την έκθεση, και θα αποφασίσει κατά πόσο θα αποδεχθεί ή όχι το κατηγορητήριο.

    Στην ακροαματική διαδικασία, το Συνταγματικό θα συζητήσει επίσης κατά πόσο θα αποδεχθεί το αίτημα για πολιτική απαγόρευση του κόμματος και το αίτημα να μπλοκαριστούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Αν γίνει αποδεκτό το κατηγορητήριο, τότε αναμένεται να σταλεί πίσω στο Κόμμα προκειμένου να ετοιμάσει την προκαταρκτική του υπεράσπιση.

    Σημειώνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας ετοίμασε κατηγορητήριο ζητώντας το κλείσιμο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και τη φυλάκιση 451 μελών του κόμματος με τη δικαιολογία ότι ασκούν πολιτική παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Επιπλέον, 69 μέλη του κόμματος αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δηλώσεις τους που σχετίζονται με «τρομοκρατικές οργανώσεις».

    (ΑΚ)

    [07] Στις 5,855 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (15.06.21) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,855 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 223,846 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 84 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,186. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 532 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,342,028 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 48,795. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,206,836.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 57,447,635 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 886 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,4 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27,9 %.

    (ΑΚ)

    [08] Το 59% του πληθυσμού της Τουρκία έχει εμβολιαστεί, αναφέρει ο Κοτζά

    Σύμφωνα με την Aksam (16.05.21), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα πολύ σημαντική όσον αφορά στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι σημειώθηκε ημερήσιο ρεκόρ στον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν, αφού αυτός έφθασε στο 1 εκατομμύριο 240 χιλιάδες 311 άτομα. «Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας», ανέφερε.

    Μιλώντας στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου χθες, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου το ποσοστό των εμβολιασμένων στην Τουρκία με την πρώτη δόση του εμβολίου ανήλθε στο 36% του συνολικού πληθυσμού (21.930.832) και με τη δεύτερη δόση στο 23% (13.932.90). Πρόσθεσε ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί είναι 35.862.922, αριθμός που αναλογεί στο 59% του συνολικού πληθυσμού.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 16 June 2021 - 14:43:07 UTC