Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 114/2021 17.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επιστολή του «αντιπρόσωπου» του καθεστώτος στη Νέα Υόρκη στον ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Τατάρ και Ερτουγρούλογλου συμμετέχουν σε Διπλωματικό Φόρουμ στην Αττάλεια
  • [03] Λύση μόνο με δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη μπορεί, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [04] Μεγάλες ποσότητες εμβολίων θα αποστείλει η Τουρκία, δηλώνει ο Κοτζά
  • [05] Στα 45 ανήλθαν χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [06] Προτείνει άνοιγμα θεολογικών σχολείων ο Ατούν ? Άγνοια δηλώνει ο «υπουργός» παιδείας
  • [07] Τατάρ: «Πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο την προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων»
  • [08] Δύο δισεκατομμύρια δολάρια βρόμικο χρήμα διακινείται ετησίως στα κατεχόμενα
  • [09] Ελικόπτερα και drones για τις πυρκαγιές
  • [10] Πολυδύναμο κέντρο δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Λευκωσία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: Η επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στον Καύκασο θα είναι προς όφελος όλων
  • [02] Φορτίο με κοκαΐνη από το Εκουαδόρ κατασχέθηκε στο λιμάνι της Μερσίνας
  • [03] Το 44,2% δεν θα ψήφιζε Ερντογάν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
  • [04] Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας
  • [05] Στις 6,221 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επιστολή του «αντιπρόσωπου» του καθεστώτος στη Νέα Υόρκη στον ΓΓ του ΟΗΕ

    Ο παράνομος Bayrak (17.06.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο «μόνιμος αντιπρόσωπος» της «ΤΔΒΚ» στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες επιστολή με την οποία απαντά στις θέσεις που εξέφρασε ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Αντρέας Χατζηχρυσάνθου στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 11 Ιουνίου 2021 κατά την συζήτηση της έκθεσης σε σχέση με τις δραστηριότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού εντός του 2020.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, ο Ντανά υποστήριξε ότι ο «αντιπρόσωπος της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτήρισε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας, καταχράται για άλλη μια φορά του θεσμούς του ΟΗΕ. Επανέλαβε επίσης τον τουρκικό ισχυρισμό ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μέχρι σήμερα στο Κυπριακό είναι η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία απορρίπτει πλήρως τον διαμοιρασμό της ισχύος και του πλούτου με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Σημειώνοντας ότι το Σχέδιο Συνολικής Λύσης του Κυπριακού απορρίφθηκε το 2004 εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Ντανά ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία και πάλι ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα το 2017.

    Υποστήριξε μάλιστα ότι κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που διεξήχθη στην Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να εμποδίσει την συζήτηση των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ η ίδια δεν έφερε καμία νέα πρόταση στο τραπέζι, παρά την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ πως πρέπει πλέον να συζητείται με διαφορετικό τρόπο το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Ντανά είπε ότι δεν είναι προς όφελος κανενός στο νησί να παραμείνει κλειστό το Βαρώσι, το οποίο έχει μετατραπεί σε σύμβολο του στάτους κβο εδώ και χρόνια. Ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και ότι τα βήματα που γίνονται εκεί από την «κυβέρνηση» του καθεστώτος διεξάγονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ και Ερτουγρούλογλου συμμετέχουν σε Διπλωματικό Φόρουμ στην Αττάλεια

    Ο παράνομος Bayrak (17.06.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναχωρεί σήμερα Πέμπτη για την Τουρκία όπου θα λάβει μέρος στο Διπλωματικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί στην Αττάλεια μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου. Πρόσκληση έλαβε και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αναχωρεί και αυτός σήμερα για την Τουρκία για να συμμετάσχει στο Φόρουμ.

    Τατάρ και Ερτουγρούλογλου αναμένεται ότι θα έχουν διάφορες επαφές στο πλαίσιο του Φόρουμ, στο οποίο, όπως μεταδίδεται, θα λάβουν μέρος 1,300 ανώτατοι αξιωματούχοι, όπως αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και υπουργοί εξωτερικών.

    Το Φόρουμ θα αρχίσει την Παρασκευή 18 Ιουνίου το μεσημέρι με ομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα μιλήσει και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και θα διεξαχθούν πάνελ στα οποία θα συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    Το Φόρουμ θα τελειώσει την Κυριακή 20 Ιουνίου στις 11.00 το πρωί με διάσκεψη Τύπου που θα παραθέσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Λύση μόνο με δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη μπορεί, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (17.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι το Κυπριακό είναι κοινός αγώνας της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» και ότι πρέπει να εξηγούν την δίκαιη υπόθεσή τους για να μπορέσουν να διαμορφώσουν το μέλλον.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία «της επιτροπής του συμβουλίου φίλων σοφών», ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι και οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται το μοντέλο συνεταιρισμού στη βάση της ομοσπονδίας και δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. Ισχυρίστηκε ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο με δύο χωριστά και ανεξάρτητα κράτη και ότι αυτό πρέπει να εξηγούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Αναφερόμενος στη σημασία των σχέσεών τους με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα τους, εγγυήτρια δύναμη και η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής.

    Υποστήριξε ότι πρέπει να προωθήσουν την «ΤΔΒΚ» και ότι η επιτροπή μπορεί να συμβάλει σε αυτό το σημείο.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ομέρ Κελές ενημέρωσε τον Τατάρ για τις εργασίες τους και σημείωσε ότι δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μεγάλες ποσότητες εμβολίων θα αποστείλει η Τουρκία, δηλώνει ο Κοτζά

    Η G?ne? (17.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά δήλωσε ότι η Τουρκία θα αποστείλει στην κατεχόμενη Κύπρο μεγάλες ποσότητες εμβολίων κατά του Covid-19. Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα με τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Ουνάλ Ουστέλ, ο Κοτζά επεσήμανε ότι λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν τα καθήκοντα και οι ευθύνες των υπουργείων υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Είπε επίσης ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας η Τουρκία βρίσκεται σε επικοινωνία με το «υπουργείο» υγείας της «ΤΔΒΚ» και συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς.

    Σημειώνοντας ότι παρείχαν στον τουρκοκυπριακό «λαό» το ιατρικό υλικό και τα εμβόλια που μπορούσαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο Κοτζά ανέφερε ότι από αύριο θα δίνονται εμβόλια σε μεγάλες ποσότητες στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ουστέλ είπε ότι πάντα νιώθει πολύ χαρούμενος όταν βρίσκεται στην Τουρκία και ευχαρίστησε τον Κοτζά, τον Πρόεδρο Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Οκτάι για την βοήθεια που προσφέρουν στην «ΤΔΒΚ». Ανέφερε ότι εργάζονται εντατικά και συστηματικά για να ελέγξουν την πανδημία και συνεχίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις για να αναζωογονήσουν την οικονομία.

    Ο Ουστέλ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων για να διεξάγονται εμβολιασμοί με γοργούς ρυθμούς και εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου μέχρι να κατέβουν στα άτομα ηλικίας άνω των 20 χρόνων και να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος της «χώρας» από οικονομικής άποψης.

    Ο Ουστέλ είπε επίσης ότι με τα εμβόλια που προγραμματίζεται να έρχονται κάθε εβδομάδα, θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί το ποσοστό που έθεσαν στόχο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αρχίζοντας μιαν εκστρατεία για τους εμβολιασμούς.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 45 ανήλθαν χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (17.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 10,586 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 45 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 40 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα υπόλοιπα 2 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρισκόταν σε απομόνωση. Εξάλλου, χθες 15 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 16 κρούσματα, στην Κερύνεια 22, στην Αμμόχωστο 1 και στο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 16 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,351,583 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,667 κρούσματα Covid-19, 7,348 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 285 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 236 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 24 περιστατικών και 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 34.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Προτείνει άνοιγμα θεολογικών σχολείων ο Ατούν ? Άγνοια δηλώνει ο «υπουργός» παιδείας

    Η Avrupa (17.06.21) γράφει ότι η «κυβέρνηση» μειοψηφίας των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) συνεχίζει να εφαρμόζει κατά γράμμα την ρήση που λέει πως «ό,τι υπάρχει στην Τουρκία θα υπάρχει και εδώ» και ότι αυτή την φορά ετοιμάζεται να βάλει στο κεφάλι τους τον «μπελά των θρησκευτικών σχολείων».

    Ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Σουνάτ Ατούν κινητοποιήθηκε για να ανοίξουν θρησκευτικά σχολεία στα κατεχόμενα και ετοίμασε «πρόταση νόμου» για να αλλάξει η ερμηνεία της λέξης «σχολείο» που υπάρχει στο «άρθρο» 2 του «νόμου» του «γραφείου γενικής μέσης εκπαίδευσης».

    Η πρόταση Ατούν που δημοσιεύεται στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος προβλέπει την προσθήκη των όρων «θεολογικό γυμνάσιο», «θεολογικό λύκειο» και «θεολογικό κολέγιο» εντός της έκφρασης «σχολείο».

    Αν γίνει αποδεχτή η αλλαγή που προτείνει ο Ατούν, θα καταστεί δυνατή η λειτουργία γυμνασίων και λυκείων που θα προσφέρουν μόνο θρησκευτική εκπαίδευση και μικρά παιδιά θα στέλνονται σε θρησκευτικά σχολεία, σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

    [01] Μήπως το «υπουργείο παιδείας» διεξήγαγε επιστημονική μελέτη για την αλλαγή που ζητείται και αποφάσισε ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο;

    [02] Μήπως έγινε κάποια μελέτη αναφορικά με το ότι είναι ανεπαρκές για να καλύψει την ζήτηση το θεολογικό κολέγιο Χαλά Σουλτάν που λειτουργεί αυτή την στιγμή;

    [03] Ποιος ο σκοπός αυτής της αλλαγής;

    [04] Παιδιά 11 χρόνων που αποφοιτούν από το δημοτικό σχολείο θα στέλνονται σε θρησκευτικά σχολεία που θα ονομάζονται «θεολογικά γυμνάσια»;

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, την εντολή για να γίνει αυτό το βήμα από τον Ατούν έδωσε πέρσι τον Φεβρουάριο ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα άνοιγαν δύο σχολεία για ιμάμηδες στην Αμμόχωστο και στην Κερύνεια και απείλησε λέγοντας «να ξέρουμε αν θα υπάρξει οποιοδήποτε κώλυμα, καθυστέρηση, νάζι».

    Η Halk?n Sesi (17.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι ως «υπουργείο» δεν γνώριζαν για την «πρόταση νόμου» του Ατούν και ότι την έμαθε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνοντας επίσης ότι δεν έχουν κάνει τέτοια μελέτη ως «υπουργείο» και δεν υπάρχει μια τέτοια ανάγκη, ο Αμτζάογλου ανέφερε:

    «Δεν έχουμε μιαν τέτοια έγνοια. Ο κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να φέρνει στη βουλή τον νόμο που θέλει. Είναι ένα θέμα και μια πρόταση για το οποίο δεν έγινε καμία επιστημονική έρευνα και δεν είναι ενήμερο το υπουργείο. [?] Δεν υπήρξε διαβούλευση μαζί μας και ενημέρωση [?]».

    Σχολιάζοντας το θέμα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι ο Ατούν, που είναι «βουλευτής» της «κυβέρνησης», χωρίς να είναι ενήμερο το «υπουργείο παιδείας», υποβάλλει πρόταση «νόμου» για ένα θέμα, που κάποιος θα μπορούσε να προβλέψει πως θα προκαλούσε νέες συζητήσεις εντός της κοινότητας σε σχέση με την κοσμικότητα και επιπλέον το κάνει αυτό την ώρα που ο «υπουργός» δηλώνει ότι δεν βλέπει να υπάρχει τέτοια ανάγκη. «Δεν είναι φανερό τι προσπαθεί να κάνει ο καθένας. Είναι μια κυβέρνηση πανηγυριών στα σπίτια», κατέληξε ο Έρχουρμαν.

    Εξάλλου, σε δική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι είτε έγινε για να αλλάξει την ημερήσια διάταξη στα κατεχόμενη η ενέργεια Ατούν, είτε για να φανεί αρεστός σε κάποιους, δεν θα επιστρέψουν να οδηγηθεί αυτή η «χώρα» προς τα πίσω, να εκφυλιστεί το κοσμικό σύστημα εκπαίδευσης και να υπάρξει κοροϊδία της νοημοσύνης των ανθρώπων με ένα στιλ «απομεινάρι από τον μεσαίωνα».

    Τέλος, η K?br?s Postas? (17.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι η παιδεία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που διαμορφώνει το μέλλον της κοινωνίας και η διασάλευση της παιδείας είναι το σημαντικότερο μέσο εκφυλισμού της κοινωνίας. Είπε ότι πρόσφατα επιχειρούνται βήματα προς την κατεύθυνση της αλλαγής του τρόπου ζωής των Τουρκοκυπρίων και την κοσμική και δημοκρατική αντίληψη στην παιδεία τους. Σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να αντιτάσσονται σε αυτή την αντίληψη.

    Επισημαίνοντας ότι υποβλήθηκε μια πρόταση σε σχέση με την παιδεία από λεγόμενο βουλευτή του «κυβερνώντος» κόμματος χωρίς να το γνωρίζει ο «υπουργός» παιδείας, ο Όζγιγιτ επέκρινε τους «κυβερνώντες» λέγοντας: «Δεν έχουν χαμπάρι όχι μόνο για τα προβλήματα του λαού, αλλά και ο ένας για τον άλλον».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τατάρ: «Πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο την προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων»

    Η K?br?s Postas? (17.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «έκλεισε το μάτι» στην «πρόταση νόμου» του λεγόμενου βουλευτή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Σουνάτ Ατούν για να αποκτήσουν «νομικό καθεστώς» ως σχολεία τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα κολέγια που διαθέτουν τμήματα θεολογίας, δηλώνοντας ότι «στο σύνολο της χώρας υπάρχει ανάγκη για λειτουργούς της θρησκείας που έχουν λάβει τη σωστή εκπαίδευση».

    Ο Τατάρ συναντήθηκε την Πέμπτη με αντιπροσωπεία της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» και των κατά επαρχία εκπροσώπων της υπό τον Φαχρεττίν Ογντού.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι έλκυσε την προσοχή το γεγονός ότι η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την πρόταση «νόμου» του Ατούν.

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι η «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων» είναι ένας από τους σημαντικούς «θεσμούς» τους και υπογράμμισε τη σημασία της «εκτέλεσης της ισλαμικής θρησκείας, της πίστης μας, της λατρείας μας».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι αποδίδουν σημασία στην εργασία που γίνεται σε ολόκληρη την «χώρα» μαζί με τους λειτουργούς της θρησκείας και υποστήριξε ότι το σημαντικό είναι η «εθνική μας ενότητα» ως ένας λαός με ψηλό ηθικό.

    Ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε στα κατεχόμενα υπήρξε επιβολή θρησκείας ή άσκηση πίεσης για την θρησκεία, ο Τατάρ επεσήμανε την ελευθερία πίστης και λατρείας και υποστήριξε ότι ως μια «κοσμική χώρα» αποδίδουν σημασία στην ελευθερία της πίστης.

    «Είμαστε στον σωστό δρόμο. Ως κράτος πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο αυτό τον θεσμό», υποστήριξε.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, όταν κοιτάξει κανείς την αύξηση του πληθυσμού χρειάζεται να δημιουργηθούν δυνατότητες και είναι σημαντικό να υπάρχουν σε ολόκληρη την «χώρα» λειτουργοί της θρησκείας που έχουν λάβει σωστή εκπαίδευση.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η θρησκευτική Γιορτή των Θυσιών φέτος συμπίπτει με την 20η Ιουλίου και ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν έχει δηλώσει ότι θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα εκείνη την ημέρα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Δύο δισεκατομμύρια δολάρια βρόμικο χρήμα διακινείται ετησίως στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (17.06.21) γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Έρευνας Οικονομικού Εγκλήματος της Τουρκίας (MASAK), ένα ποσό της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων διακινείται ετησίως στην κατεχόμενη Κύπρο σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ηλεκτρονικά στοιχήματα. Αυτή την «έκθεση σοκ», όπως χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα, αποκάλυψε χθες μιλώντας στο tv2020 ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας Ερχάν Αρικλί, ο οποίος δήλωσε ότι ετοιμάζουν «νομοσχέδιο» για να ελέγξουν το ηλεκτρονικό στοίχημα.

    Ο Αρικλί είπε μάλιστα ότι αν ελέγξουν αυτά τα χρήματα που είναι διπλάσια από τον ετήσιο «προϋπολογισμό» του καθεστώτος, δεν θα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα το «κράτος» και θα εισέλθει σε μιαν διαδικασία γρήγορης ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, ηλεκτρονικό στοίχημα παίζεται σε εκατοντάδες διαμερίσματα στην κατεχόμενη Κερύνεια. «Όλοι το ξέρουν, όλοι το λένε, όμως κλείνουν τα αυτιά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι συλλαμβάνονται 5-10 άτομα, αλλά τα πραγματικά αφεντικά παραμένουν άφαντα.

    Είπε ότι αν εγκριθεί το «νομοσχέδιο» που ετοιμάζουν, θα εισρέουν στα ταμεία του καθεστώτος 100-150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τον ηλεκτρονικό τζόγο και πρόσθεσε ότι ακόμα και 100-150 εκατομμύρια τουρκικές λίρες να εισπράττουν αυτό θα τους ανακουφίσει πολύ.

    Αναφερόμενος στο λαθρεμπόριο καυσίμων που κατ’ ισχυρισμό διεξάγεται στα κατεχόμενα, ο Αρικλί είπε ότι μόνο δύο εταιρείες εισάγουν καύσιμα στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι έδωσαν προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο σε αυτές τις εταιρείες για να αυτοματοποιήσουν το σύστημά τους, κάτι το οποίο θα βάλει τέρμα στους ισχυρισμούς περί λαθρεμπορίου καυσίμων.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ελικόπτερα και drones για τις πυρκαγιές

    Η K?br?s (17.06.21) γράφει ότι ο διευθυντής του λεγόμενου τμήματος δασών, Τζεμίλ Καρζάογλου δήλωσε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 οι συνομιλίες που διεξάγουν για ενοικίαση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου στα κατεχόμενα και ότι το ημερήσιο ενοίκιο για το εν λόγω ελικόπτερο θα ανέρχεται στις 40 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ).

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Καρζάογλου είπε ότι αυτή την στιγμή δύο μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones) τους παρέχουν φωτογραφίες από αέρος και ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες που άρχισαν από τον Απρίλιο κατά των δασικών πυρκαγιών.

    Ανέφερε επίσης ότι έστησαν τέσσερις σταθμούς παρακολούθησης και έχουν μοντάρει στις περιοχές που χρειάζεται τις τρεις από τις τέσσερις κάμερες που τους δόθηκαν ως δωρεά. «Εργαζόμαστε συνεχώς και παρακολουθούμε», είπε και πρόσθεσε ότι 5-6 σημεία στα κατεχόμενα εντάσσονται αυτή την στιγμή στο πεδίο ευθύνης της Τουρκίας. Σημείωσε ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Δασών της Τουρκίας και ότι «η βοήθεια απέχει ένα τηλεφώνημα μακριά».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Πολυδύναμο κέντρο δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Λευκωσία

    Η K?br?s (17.06.21) γράφει ότι άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το «Κέντρο Λευκωσία», η μεγαλύτερη επένδυση που έκανε ο δήμος της κατεχόμενης Λευκωσίας με δικούς του πόρους.

    Το Κέντρο βρίσκεται στην Ομορφίτα και σε αυτό στεγάζονται ανοικτό παζάρι, αγορά και χώροι ταυτόχρονης διεξαγωγής διάφορων δραστηριοτήτων στους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της οικονομίας. Διαθέτει κλειστό θέατρο 85 θέσεων και αμφιθέατρο, αίθουσα 280 τετραγωνικών μέτρων για εκθέσεις και αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, εστιατόρια, καφετέριες, δύο αίθουσες συνεδριάσεων και διοικητικά κτίρια.

    Η όλη εγκατάσταση έχει εμβαδόν 12 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και κόστισε εννιά εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ). Τα επτά εκατομμύρια ΤΛ δόθηκαν από τον «δήμο» και τα 1,8 εκατομμύρια ΤΛ από το «Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας» της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: Η επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στον Καύκασο θα είναι προς όφελος όλων

    Σύμφωνα με τη Milliyet (17.06.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι όλες οι χώρες της περιοχής του Καυκάσου, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα είναι κερδισμένος αν επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

    Προσφωνώντας χθες το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, ο Έρντογαν δήλωσε και τα εξής: «Όχι μόνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά όλες οι χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, και ολόκληρος ο κόσμος θα έχει να επωφεληθεί από την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου. Ως αποτέλεσμα της νίκης στο Αζερμπαϊτζάν έχει επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τα αποτελέσματα αυτής της νίκης θα είναι ορατά με το πέρασμα του χρόνου».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν παρέχοντας πλήρη στήριξη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία θα είναι μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και στο μέλλον.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την έκκληση του Αζερμπαϊτζάν για σύσταση μιας πλατφόρμας στην οποία θα συμμετέχουν οι 6 χώρες της περιοχής (Ρωσία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Αρμενία και Γεωργία).

    (ΑΚ)

    [02] Φορτίο με κοκαΐνη από το Εκουαδόρ κατασχέθηκε στο λιμάνι της Μερσίνας

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (17.06.21), ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τελωνείο συνολικά 1 τόνος και 150 κιλά κοκαΐνη που βρίσκονταν συσκευασμένα σε 1000 συνολικά πακέτα.

    Σε ανακοίνωση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Μους είπε ότι η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε, αποτελεί την μεγαλύτερη ποσότητα που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα. Τα ναρκωτικά βρίσκονταν μέσα σε κοντέινερ σε φορτηγό πλοίου που είχε αναχωρήσει από το Εκουαδόρ και κατέφθασε στο λιμάνι της Μερσίνας.

    Επίσης, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας αναφέρει ότι η Γενική Διεύθυνση Επιτήρησης και Ελέγχου Τελωνείων, παρακολουθούσε το συγκεκριμένο πλοίο που αναχώρησε από το Εκουαδόρ, δηλώνοντας ότι θα κατέφθανε στην Τουρκία μεταφέροντας μπανάνες και μόλις το πλοίο έφθασε στο λιμάνι της Μερσίνας, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα κοντέινερ του πλοίου, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε η μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών που μετέφερε.

    Το Υπουργείο αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πλοίο τέθηκε υπό παρακολούθηση εδώ και ένα μήνα μετά από υποψίες για μεταφορά ναρκωτικών.

    (ΑΚ)

    [03] Το 44,2% δεν θα ψήφιζε Ερντογάν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (17.06.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ORC για τον μήνα Ιούνιο.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικώς με δείγμα 8,350 ατόμων σε 30 μητροπολιτικές πόλεις και 12 επαρχίες της Τουρκίας μεταξύ 8 και 14 Ιουνίου 2021.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τον Ερντογάν αν διεξαχθούν εκλογές την προσεχή Κυριακή ήταν 44,2%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 42,8% δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν. Το 13% των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι αναποφάσιστοι.

    Στην ερώτηση αν υπήρχαν γενικές εκλογές αυτήν την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίσετε, οι απαντήσεις ήταν οι εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης( AKP) 33,9%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 25,3%, Καλό Κόμμα (IYI Parti) 12,0%, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 10,4%, (φιλο-κουρδικό) Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) 8,1% και Κόμμα DEVA 2,1%.

    Στην ερώτηση ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα για σας στην Τουρκία, το 45,7% απάντησε η οικονομική κρίση, το 16,5% η ανεργία, το 13,2% ο Covid-19, το 6,4% η εκπαίδευση, το 4,2% η δικαιοσύνης και το 7,1% απάντησε άλλα θέματα.

    Στην ερώτηση τι είναι το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, το 47,8% απάντησε πως δεν γνωρίζει, το 24,2% απάντησε διώρυγα, το 15,4% απάντησε πως είναι τηλεοπτικό κανάλι και το 12,6% απάντησε πως πρόκειται για δίοδο από την οποία θα περνούν πλοία.

    Σε άλλη ερώτηση για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, το 38,1% ανέφερε πως υποστηρίζει το έργο, 41,1% ότι δεν το υποστηρίζει και 20,9% ότι δεν το ενδιαφέρει.

    Σε ερώτηση αν εμπιστεύονται το δικαστικό σώμα στην Τουρκία, το 74,9% απάντησε αρνητικά και μόνο το 25,1% θετικά.

    Το 49,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το 40,5% είπε πως δεν πρέπει να διεξαχθούν και το 10,3% απάντησε πως δεν έχει άποψη για το θέμα.

    (ΚΣ)

    [04] Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (17.06.21) γράφει ότι η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Άννγκρετ Κράμπ-Κάρενμπαουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer) θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Η Γερμανίδα Υπουργός θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογο της Χουλουσί Ακάρ. Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο Υπουργών θα είναι η εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και οι τρέχουσες εξελίξεις στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

    Πρόσφατα υπήρξαν σημαντικές διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Γερμανίας, σημειώνει η ιστοσελίδα.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 6,221 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,221 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 227,163 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 71 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,632. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 548 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,348,249 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 48,795. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,206,836.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 57,674,798 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 881 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,4 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27,9 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 17 June 2021 - 15:36:47 UTC