Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 112/2021 15.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Φτώχυναν κατά 3,500 δολάρια στα τελευταία δέκα χρόνια, λέει ο Αρικλί
  • [02] Μεταβίβασαν στην Τουρκία γη για ανέγερση νοσοκομείου στην Λευκωσία
  • [03] «Επιμελητήριο» πολιτικών μηχανικών: Αφανίζεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα
  • [04] Να μην κατεβεί η σημαία από το κάστρο της Αμμοχώστου, δηλώνει ο «διευθυντής αρχαιοτήτων»
  • [05] Κατηγορεί ξανά για μεροληψία την ΕΕ το λεγόμενο ΥΠΕΞ
  • [06] Στα 7,940 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [07] Χωρίς την αντιπολίτευση καθορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής «εκλογών»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Ευχόμαστε όλοι οι σύμμαχοι μας να αφήσουν στην άκρη όλους τους πολιτικούς λογαριασμούς τους»
  • [02] Κουρτουλμούς: «Δεν μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία»
  • [03] Η επίλυση του Κυπριακού, θα έλυνε όλα τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει εμπειρογνώμονας
  • [04] Μετά τις Βρυξέλλες στο Αζερμπαϊτζάν ο Έρντογαν για επίσημες επαφές
  • [05] Νέες συλλήψεις στην Τουρκία για εμπλοκή στην οργάνωση ΦΕΤΟ
  • [06] Τα κατεχόμενα χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο από Τούρκους εγκληματίες, υποστηρίζει αρθρογράφος της Τ24
  • [07] Στις 5,626 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Φτώχυναν κατά 3,500 δολάρια στα τελευταία δέκα χρόνια, λέει ο Αρικλί

    Η K?br?s (15.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι η οικονομία της «ΤΔΒΚ» δεν έχει πλέον υψηλά έσοδα, ως αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των νέων θέσεων απασχόλησης σε τομείς με χαμηλή παραγωγικότητα. «Στα τελευταία δέκα χρόνια φτωχύναμε κατά περίπου 3,500 δολάρια με βάση το κατά κεφαλή εθνικό εισόδημα», ανέφερε ο Αρικλί, μιλώντας την Δευτέρα σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του στο λεγόμενο υπουργείο.

    «Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας και προσπαθούμε να ξεπεράσει η κοινωνία αυτή την κρίση με τη λιγότερη δυνατή ζημιά», είπε προσθέτοντας ότι με την πανδημία παρατηρήθηκε αύξηση και της ανεργίας.

    Ανέφερε ότι η πανδημία τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν προβλήματα που υπήρχαν αλλά ίσως να μην ήταν τόσο εμφανή μετά την κρίση του 2009 και την οικονομική επιβράδυνση που παρατηρούνταν από το 2017.

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, το κατά κεφαλή εισόδημα μειώθηκε κατά 3,500 δολάρια από το 2011 και η ανεργία αυξήθηκε στο 10% περίπου. Είπε ότι βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε σοβαρά λόγω της υπερβολικής εξάρτησης από τον τουρισμό και την ανώτατη εκπαίδευση. Σημείωσε ότι τα δομικά προβλήματα μεγάλωσαν και βάθυναν πιο πολύ με την κρίση και κατέστησαν πιο επείγοντα.

    Αναφερόμενος στον «προϋπολογισμό» του 2021, ο Αρικλί είπε ότι ψηφίστηκε με ένα έλλειμμα της τάξης των 830 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ), με την υπόθεση ότι το εγχώριο έλλειμμα είναι 1.980 εκατομμύρια ΤΛ και η Τουρκία θα παράσχει βοήθεια της τάξης των 1.150 εκατομμυρίων ΤΛ για κάλυψη του εν λόγω ελλείμματος. Ύστερα, πρόσθεσε, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 1.180 εκατομμύρια ΤΛ, αφού στη «συμφωνία» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας με την Τουρκία περιλαμβάνεται πρόνοια για συμβολή ύψους 800 εκατομμύριων ΤΛ εκ μέρους της Άγκυρας στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού». Είπε ότι τα 400 εκατομμύρια ΤΛ, που προβλέπονταν στο πακέτο μέτρων για τον Covid-19 το οποίο ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και δεν συμπεριλαμβάνονταν στον «προϋπολογισμό», έγιναν 600 εκατομμύρια ΤΛ τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το συνολικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου να υπολογίζεται στα 1.780 εκατομμύρια ΤΛ.

    Υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης επικεντρωμένο στην οικονομική ανάπτυξη, ο Αρικλί είπε ότι πρέπει να αρχίσουν μιαν περιεκτική εργασία που θα τους δώσει την δυνατότητα να σχηματίσουν συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτού του οράματος θα συνεχίσουν προηγούμενα σχέδια που θεωρούν ότι είναι σωστά και άρχισαν μερικά νέα σχέδια. Ανέφερε ότι διεύρυναν προς όφελος της «ΤΔΒΚ» την «συμφωνία» για τις ακτές με την Τουρκία και υπέγραψαν ένα «πρωτόκολλο» συνεργασίας, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών και θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε πολλούς τομείς για την «ΤΔΒΚ».

    Υποστήριξε ότι η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών είναι δυνατή πλέον με την συνεργασία με το Τμήμα Ταχυδρομείων Τουρκίας και την αποστολή γρήγορων φορτίων και διαμετακομιστικών φορτίων. Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται «νόμος» για τις φορτωτικές εταιρείες και το ηλεκτρονικό εμπόριο και πρόσθεσε ότι τα προϊόντα της «ΤΔΒΚ» εκτίθενται και πωλούνται στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου του κράτους της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μεταβίβασαν στην Τουρκία γη για ανέγερση νοσοκομείου στην Λευκωσία

    Η Yeni D?zen (15.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, ως εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Υγείας, την γη στην οποία θα ανεγερθεί νοσοκομείο δυναμικότητας 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Σε ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου επισημαίνεται ότι η εν λόγω γη βρίσκεται βορείως των εγκαταστάσεων του παράνομου Bayrak και ότι στο εξής η γη μεταβιβάζεται εκ μέρους της Διεύθυνσης Επενδύσεων Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας στον όμιλο που κέρδισε την προσφορά για τα έργα του νοσοκομείου 500 κλινών στην Λευκωσία και ετοιμασία των εγγράφων της προσφοράς.

    Το κτίριο του νοσοκομείου θα κατέχει μιαν έκταση 135,000 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει 360 δωμάτια ασθενών, 118 κλίνες εντατικής φροντίδας, 20 προσωρινές κλίνες και 2 κλίνες καταδίκων.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Επιμελητήριο» πολιτικών μηχανικών: Αφανίζεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα

    Η Vatan (15,06.21) γράφει ότι ο Γκιουρκάν Γιατσίογλου, πρόεδρος του «επιμελητηρίου πολιτικών μηχανικών» δήλωσε πως η κοινωνία στα κατεχόμενα διχάζεται με θέματα όπως αυτό που προέκυψε σε σχέση με την ανάρτηση της «σημαίας» στα τείχη της Αμμοχώστου και υποστήριξε επίσης ότι το «σχέδιο εξαφάνισης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει αρχίσει να υλοποιείται με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν με το όνομα της παροχής «δημόσιας» υπηρεσίας.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Γιατσίογλου, ανέφερε πως ως «επιμελητήριο», μόνο από τον Τύπο έχουν ενημερωθεί για το «προεδρικό μέγαρο» και το νοσοκομείο 500 κλινών που θα ανεγερθούν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν αντιτίθενται στις επενδύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη «χώρα» με επίκεντρο το κοινωνικό όφελος, ωστόσο ο τρόπος που υλοποιούνται αυτά τα έργα μακροπρόθεσμα θα καταστρέψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όπως είπε, κοιτάζοντας το πρόσφατο παρελθόν, παρόμοια έργα και διαγωνισμοί κατασκευάστηκαν κατά παράβαση «των νόμων και των διαδικασιών της χώρας ή δεν υποβλήθηκαν σε επαγγελματικό έλεγχο».

    (ΚΣ)

    [04] Να μην κατεβεί η σημαία από το κάστρο της Αμμοχώστου, δηλώνει ο «διευθυντής αρχαιοτήτων»

    Η Yeni D?zen (15.06.21) γράφει ότι ο «διευθυντής του τμήματος αρχαιοτήτων» Ναζίμ Τζεντ, έκανε μια δήλωση που προκάλεσε έκπληξη αφού, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την ανάρτηση της σημαίας του ψευδοκράτους στα τείχη της Αμμοχώστου, είπε πως η «σημαία» δεν μπορεί πλέον να κατεβεί, αλλά παράλληλα, δεν πρέπει να καταστραφεί το ιστορικό μνημείο.

    Σημείωσε πως το σκυρόδεμα που χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθεί η «σημαία» είναι πολύ βαρύ και καταστρέφει την ιστορική δομή του κτιρίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή και το συμβάν να μην κλιμακωθεί περαιτέρω.

    (ΚΣ)

    [05] Κατηγορεί ξανά για μεροληψία την ΕΕ το λεγόμενο ΥΠΕΞ

    Ο Bayrak (15.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα επέκρινε την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 2021, υποστηρίζοντας πως είναι μεροληπτική και δεν αντικατοπτρίζει «τις πολιτικές και νομικές πραγματικότητες στο νησί».

    «Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό στην προαναφερθείσα δήλωση στερούνται της πολιτικής και νομικής πραγματικότητας του νησιού. Με αυτήν τη δήλωση, οι εν λόγω χώρες της ΕΕ αποδεικνύουν και πάλι ότι δεν μπορούν να είναι αμερόληπτες», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στην δήλωση του λεγόμενου υπουργείου, όπου αναφέρεται επίσης πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απέτυχε σε όλες τις προηγούμενες ομοσπονδιακές διαδικασίες λύσης και ότι οι διαπραγματεύσεις για το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, «που απορρίφθηκαν κάθε φορά από την ελληνοκυπριακή πλευρά», έχουν πλέον εξαντληθεί.

    «Η επιμονή των ίδιων χωρών της ΕΕ στο ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, το οποίο δεν συνάδει με τις σημερινές συνθήκες, έχει την έννοια της ανοιχτής υποστήριξης για τη συνέχιση του στάτους κβο, το οποίο παρέχει μια ζώνη άνεσης για την ελληνική πλευρά. [?] Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είναι από κοινού ιδιοκτήτης του νησιού και των φυσικών της πόρων, υπέβαλε εποικοδομητικές προτάσεις για συνεργασία με μια κερδοφόρα αντίληψη στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι συστάσεις παραμένουν στο τραπέζι. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ και της Τουρκικής Δημοκρατίας και συνεχίζει να εμποδίζει την εγκαθίδρυση σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή με τις προκλητικές της δραστηριότητες. Δυστυχώς, οι προαναφερθείσες χώρες της ΕΕ, υπογράφοντας την εν λόγω δήλωση, ενθαρρύνουν τη μαξιμαλιστική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής διοίκησης», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 7,940 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (15.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,940 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 25 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 15 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 4 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα υπόλοιπα 6 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρισκόταν σε απομόνωση. Εξάλλου, χθες 27 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 5 κρούσματα, στην Κερύνεια 7, στην Αμμόχωστο 2 και στην Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 14 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,331,219 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,585 κρούσματα Covid-19, 7,316 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 235 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 205 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 34.

    (ΚΣ)

    [07] Χωρίς την αντιπολίτευση καθορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής «εκλογών»

    Η K?br?s (15.06.21) γράφει ότι εγκρίθηκε με πλειοψηφία η απόφαση για ορισμό των μελών της προσωρινής ειδικής ad hoc επιτροπής, η οποία θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των «βουλευτικών εκλογών» και θα ετοιμάσει τροποποιήσεις στον «νόμο» περί «εκλογών και δημοψηφισμάτων».

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην «επιτροπή», υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία είναι αντίθετη με το «νόμο», το «σύνταγμα» και τους εσωτερικούς «κανονισμούς της βουλής».

    Η επιτροπή θα αποτελείται από πέντε μέλη των κομμάτων της «κυβέρνησης»: 3 μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), 1 του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και 1 του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).

    Το UBP θα εκπροσωπείται στην «επιτροπή» από τους Σουνάτ Ατούν, Οζντεμίρ Μπέροβα και Μεχμέτ Γκιουντούζ, το DP από τον Σερντάρ Ντενκτάς και το YDP από τον Μπερτάν Ζάρογλου.

    Κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του θέματος στην «βουλή» υπήρξε ένταση και αντιπαραθέσεις.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Ευχόμαστε όλοι οι σύμμαχοι μας να αφήσουν στην άκρη όλους τους πολιτικούς λογαριασμούς τους»

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ελπίζει όλοι οι σύμμαχοι τους να αφήσουν στην άκρη τους πολιτικούς τους λογαριασμούς κα να επιδείξουν πλήρη αλληλεγγύη με την Τουρκία, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (14.06.21).

    Σημειώνοντας ότι επί ευκαιρίας της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι κατά την συνάντηση είχαν μια ανταλλαγή απόψεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που βρίσκονταν στην ατζέντα, με τον Μπάιντεν, που έχουν μακροχρόνια φιλία. Είπε ότι συζήτησαν με μια εποικοδομητική προσέγγιση τις πιθανότητες για συνεργασία τόσο σε θέματα που έχουν διαφορά απόψεων όσο και στους τομείς που έχουν κοινά συμφέροντα, προσθέτοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη, κατά την συνάντηση, τις νέες ευκαιρίες που αναδύθηκαν μετά την πανδημία, αξιολογήσαμε τα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να τεθούν σε εφαρμογή οι οικονομικές προοπτικές ανάμεσα μας. Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε απευθείας κανάλια διαλόγου προς όφελος των δύο συμμάχων και των στρατηγικών συνεταίρων».

    Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αναζωογονήσουν τους περιφερειακούς συμβουλευτικούς μηχανισμούς και την υφιστάμενη διμερή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και ειλικρινή. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, που δεν μπορεί να επιλυθεί ανάμεσα στις σχέσεις Τουρκίας ? ΗΠΑ. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι οι τομείς συνεργασίας μας αποτελούν ένα πιο ευρύ και πλούσιο φάσμα από τα προβλήματα μας. Πιστεύομε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ, που έχουν συμβάλλει αρκετά στην ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια στην Ευρω-ατλαντική γεωγραφική περιοχή, θα συνεχίσουν τις εργασίες τους με την ίδια ευαισθησία», είπε ο Ερντογάν.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο Ερντογάν τόνισε ότι συμφώνησαν για τη σημασία της διμερής και περιφερειακής τους συνεργασίας ως φίλοι, σύμμαχοι και στρατηγικοί συνέταιροι καθώς και τη διατήρησή της.

    Για τη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ερντογάν είπε ότι με την κ. Μέρκελ συνομιλούσαν συχνά μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσθέτοντας ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα και αντάλλαξαν απόψεις.

    Σημειώνοντας ότι κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισαν εκ νέου το άνοιγμα διαύλων διαλόγου μεταξύ τους, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να ληφθούν βήματα για να στηρίξουν τη θετική ατζέντα μεταξύ των χωρών μας. Ακόμη, έχουμε αποφασίσει ότι δεν υπάρχει νόημα για ανάμιξη άλλων και θα διεξάγουμε διμερείς συναντήσεις μεταξύ μας. Εάν χρειαστεί θα έχουμε και προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία».

    Αναφέροντας ότι είχε συναντήσεις με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεζ και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο Ερντογάν είπε: «Σε αυτές τις συναντήσεις συζητήσαμε διμερή και περιφερειακά θέματα καθώς και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποφασίσαμε τη συνέχιση του διαλόγου».

    Ερωτηθείς να σχολιάσει εάν υπήρχε οποιαδήποτε πρόταση για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, ο Ερντογάν απάντησε ότι έχουν μεταφέρει στο Μπάιντεν τη θέση της Τουρκίας για τους S-400 και για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, που είναι η ίδια, όπως και προηγουμένως. «Έχω εκφράσει ποια βήματα θα μπορούσαν να ληφθούν κοινώς σχετικά με την αμυντική βιομηχανία. Φυσικά, όλα αυτά δεν θα τελειώσουν εδώ σήμερα. Στην επόμενη διαδικασία, οι υπουργοί μας εξωτερικών και άμυνας θα διασφαλίσουν αυτή τη διαδικασία με συναντήσεις με τους ομολόγους τους», ανέφερε ο Ερντογάν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα αμοιβαία βήματα, που θα ληφθούν, ανάμεσα στις δύο χώρες, και τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η ένταση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, αφού ακόμη η Τουρκία επιμείνει σε γεωτρήσεις στην περιοχή, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμμερίζομαι την άποψη του κ. Μητσοτάκη. Είναι μια ήσυχη χρόνια και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να είναι. Είχαμε μια καλή συνάντηση και από τώρα και στο εξής, είπα στον ίδιο, εάν υπάρχει πρόβλημα είτε στο Αιγαίο είτε σε κάποια άλλη περιοχή, δεν θα αναμειγνύομε τρίτη χώρα ή κάποιο τρίτο στις δικές μας υποθέσεις. Εάν προκύψει ένα πρόβλημα, θα μου τηλεφωνήσει από την ιδιωτική τηλεφωνική γραμμή ή θα του τηλεφωνήσω και θα πάρουμε τα βήματα μας ως Τουρκία και Ελλάδα χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα. Εάν υπάρχουν προβλήματα, ας τα τοποθετήσουμε στο τραπέζι, ας εργασθούν οι φίλοι που διορίσαμε για αυτά, ας πάρουμε τελικές αποφάσεις και ας κάνουμε τα βήματα μετά από αυτή την τελική απόφαση».

    Ερωτηθείς να σχολιάσει πώς αντικατοπτρίζεται η συνάντησή του με τον Μπάιντεν στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ερντογάν σημείωσε ότι από άποψη συνέχισης των σχέσεων είναι θετική, προσθέτοντας ότι τον προσκάλεσε στην Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [02] Κουρτουλμούς: «Δεν μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.06.21), ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς υποστήριξε χθες ότι η Τουρκία είναι ο αρχαιότερος και ο πιο σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και για αυτό όπως ανέφερε, δεν μπορεί να υπάρχει το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία.

    Μιλώντας στα πλαίσια της διευρυμένης συνάντησης του Κόμματος του στην επαρχία Τεκίρνταγ, ο Κουρτουλμούς αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην παγκόσμια σφαίρα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ δυνατός πρωταγωνιστής τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών όσο και στο πεδίο της μάχης και είναι έτοιμοι να διαπραγματευτεί ως κυρίαρχη και ίση χώρα με όλους για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

    Υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Τουρκία έχει καταστεί ένας πολύ δυνατός πρωταγωνιστής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, o Κουρτουλμούς είπε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ τις θέσεις που προσπαθούν να τις επιβάλουν ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που ονομάζεται χάρτη της Σεβίλλης.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, είπε ότι αυτή αποτελεί το θεμέλιο λίθο και τη νομική βάση για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ΗΕ.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να χαλάσει το παιχνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κουρτουλμούς είπε ότι η Τουρκία απέδειξε ότι είναι ένας από τους πιο σοβαρούς πρωταγωνιστές στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στη σοβαρή συμβολή και στήριξη που παρείχε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση των υπό κατοχή εδαφών του από την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Κουρτουλμούς είπε ότι η Τουρκία κατάφερε επίσης να συμβάλει στη δημιουργία νέου ισοζυγίου στην περιοχή της Βόρειας Καυκάσιας. «Αυτό αποτελεί μια άλλη σημαντική εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη» ανέφερε ο Κουρτουλμούς.

    Σχετικά με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κουρτουλμούς είπε ότι προτεραιότητα του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν είναι να προχωρήσει σε βήματα προκειμένου η Τουρκία να καταστεί ακόμη πιο διεθνή και ακόμη πιο αποτελεσματική στην παγκόσμια σφαίρα. (?)

    (ΑΚ)

    [03] Η επίλυση του Κυπριακού, θα έλυνε όλα τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει εμπειρογνώμονας

    Η Αμάντα Πολ, εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουρκίας και Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (European Policy Center ? EPC), υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος και πολύ σημαντικός εταίρος, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (14.06.21, Yeni ?afak), είπε ότι θα ήταν υπέροχο εάν πραγματοποιείτο η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, που πρότεινε η Τουρκία. «Ο χρόνος θα δείξει, εάν θα γίνει ή όχι. Στην τελική, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο επεκτείνονται μέχρι το κυπριακό πρόβλημα».

    Υποστηρίζοντας ότι εάν επιλυθεί το Κυπριακό, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Πολ σημείωσε: «Τι κρίμα, δεν φαίνεται ότι θα γίνει κάτι τέτοιο». Σημειώνοντας ότι υπάρχει η τάση να θεωρούν υπεύθυνη την Τουρκία για τη μη επίλυση του Κυπριακού, η Πολ ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να φορτώσουν στην Τουρκία την αποτυχία του Σχεδίου Ανάν το 2004 και την κατάρρευση των συνομιλιών. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση και ότι πρέπει να ασκήσουν περισσότερη πίεση στους Ελληνοκύπριος για αυτό το θέμα.

    (ΔΨ)

    [04] Μετά τις Βρυξέλλες στο Αζερμπαϊτζάν ο Έρντογαν για επίσημες επαφές

    Σύμφωνα με την Aksam (15.06.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στις Βρυξέλλες, μετέβη σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν για επίσημες επαφές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έρντογαν θα επισκεφθεί την πόλη Σούσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου και θα παραστεί στην επίσημη τελετή για την απελευθέρωση των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν που για χρόνια βρίσκονταν υπό την κατοχή της Αρμενίας. Εκεί θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεβ.

    Το βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Μπακού και αύριο αναμένεται να αρχίσει τις επίσημες επαφές τους.

    Την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν θα προσφωνήσει το Εθνικό Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ενώ αναμένεται επίσης να παρακολουθήσει και τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Ομάδας Α Κατηγορίας του Αζερμπαϊτζάν.

    (ΑΚ)

    [05] Νέες συλλήψεις στην Τουρκία για εμπλοκή στην οργάνωση ΦΕΤΟ

    Η Hurriyet (14.06.21) γράφει ότι σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες σε 32 επαρχίες της Τουρκίας με επίκεντρο το Μπαλίκεσιρ συνελήφθησαν συνολικά 61 αστυνομικοί που θεωρούνται ως ύποπτοι για εμπλοκή τους στην οργάνωση ΦΕΤΟ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις δομές της Ασφάλειας και Αστυνομίας και οι 61 συλληφθέντες είναι αστυνομικοί οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή τους στην οργάνωση ΦΕΤΟ, αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν υπηρεσιακά τηλέφωνα και τεκμήρια που τους διασυνδέουν με την οργάνωση.

    (ΑΚ)

    [06] Τα κατεχόμενα χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο από Τούρκους εγκληματίες, υποστηρίζει αρθρογράφος της Τ24

    Ενώ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του Τούρκου μαφιόζου Σεντάν Πέκερ για τις διασυνδέσεις της εξουσίας με τον υπόκοσμο στην Τουρκία, ο αρθρογράφος Τολγκά Σιαρντάν της T24 (15.06.21) υποστηρίζει ότι τα κατεχόμενα έχουν τεράστια σημασία για τον υπόκοσμο της Τουρκίας.

    Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι άτομα, που εμπλέκονται με παρανομίες και δεν μπορούν να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό, καταφεύγουν στα κατεχόμενα. «Ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις του αρχηγού του οργανωμένου εγκλήματος [Σεντάν Πέκερ], το όνομα της Κύπρου [κατεχόμενα] εμφανίζεται να αναμειγνύεται με διάφορες υποθέσεις τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί για άλυτες δολοφονίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επιθέσεις, καζίνο, η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί», σημειώνει ο αρθρογράφος Σιαρντάν.

    (ΔΨ)

    [07] Στις 5,626 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.06.21) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,626 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 219,290 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 74 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,585. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 428 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,336,073 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 48,795. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,206,836.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 57,223,789 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 929 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,4 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27,9 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 15 June 2021 - 14:31:16 UTC