Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 236/2020 12-14.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την λύση δύο κρατών υποστηρίζουν πλέον στο τραπέζι, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία ή τελεσίδικη πρόσκληση για επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Επικρίνει τις αποφάσεις της ΕΕ το «υπουργείο εξωτερικών» του καθεστώτος
  • [04] Καταργούνται οι διελεύσεις χωρίς καραντίνα στα κατεχόμενα
  • [05] Στα 1,270 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Αύξηση που τρομάζει στις εγχώριες μολύνσεις
  • [06] Σήμερα διαβάζεται το «πρόγραμμα» της «κυβέρνησης» στη «βουλή» - 3,5 δισεκατομμύρια ΤΛ το έλλειμμα, λέει ο Σανέρ
  • [07] Τουρκικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία του UBP καταγγέλλει ο Σουτζούογλου
  • [08] Πληροφορίες για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» έδωσε η πρώην λεγόμενη υπουργός εσωτερικών Μπαϊμπάρς
  • [09] Θέλει να επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό ο Τορέ
  • [10] Η «ΤΔΒΚ» πλήρωσε για την επιδιόρθωση του αγωγού νερού και όχι η Τουρκία, υποστηρίζει η Avrupa – Διαψεύδει ο Τατάρ
  • [11] Το ΕΒΚΑΦ είναι υπεύθυνο για τις εκκλησίες στα κατεχόμενα, δηλώνει το ίδρυμα
  • [12] Η πανδημία μείωσε τον τουρισμό κατά 73% στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να απελευθερωθεί από την πίεση που της υπέβαλλαν η Ελλάδα και η Κύπρος
  • [02] Καλίν και Τσελίκ αξιολογούν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο
  • [03] Την ανάγκη για να ληφθούν νέα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει Nikolaus Meyer-Landrut
  • [04] «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ σε Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει η εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας
  • [05] Νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα στην Τουρκία με επίκεντρο τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας
  • [06] Στις 26,919 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 218 οι νεκροί
  • [07] Νέα δημοσκόπηση από τη εταιρεία Optimar στην Τουρκία
  • [08] Η ειδησεογραφία στην Τουρκία διανύει την χειρότερη περίοδο από το 90', αναφέρει Τουρκάλα δημοσιογράφος

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την λύση δύο κρατών υποστηρίζουν πλέον στο τραπέζι, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η Havadis (14.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πλέον υποστηρίζουν την λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ότι έγινε αισθητή και η πλήρης στήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε αυτή την πολιτική κατά την διάρκεια της επίσκεψης που ο τελευταίος πραγματοποίησε στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε στην κατεχόμενη Κερύνεια με επιχειρηματίες και «πολίτες», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με την πολιτική τους για τα δύο κράτη και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ενισχύουν την «ΤΔΒΚ».

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία, σημειώνεται ότι ο Τατάρ ανέφερε ότι εξηγούν στον κόσμο την «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι με την βοήθεια της Τουρκίας θα συνεχίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους.

    Αναφερόμενος στην σημασία του να κοιτάνε το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη, ο Τατάρ επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του «κράτους της ΤΔΒΚ» και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «ΤΔΒΚ» ενισχύθηκε πιο πολύ λόγω της θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων περνούν μέσα από την λύση δύο κρατών στην Κύπρο και πρέπει να υπερασπίζονται την «εθνική υπόθεσή» τους.

    Εξάλλου, η Gunes (14.12.20) γράφει ότι μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με την ένωση Τουρκοκυπρίων εργολάβων οικοδομών, ο Τατάρ είπε ότι λήφθηκαν κάποιες θετικές αποφάσεις για το μέλλον της «ΤΔΒΚ» μαζί με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της περίκλειστης Αμμοχώστου. Επανέλαβε ότι δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι συνομιλίες για μιαν συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι με την νεοσυσταθείσα «κυβέρνηση» θα υπερασπιστούν την πολιτική των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει την εν λόγω πολιτική τους, ο Τατάρ είπε ότι προσπαθούν να γνωστοποιήσουν σε όλο τον κόσμο ότι η «ΤΔΒΚ» θα ενισχυθεί με τις εργασίες που θα κάνει εντός του πεδίου της «κυριαρχίας» της και πρόσθεσε ότι για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό πρέπει να στηρίξουν ειδικά την οικονομίας.

    Επισημαίνοντας την σημασία των τομέων του τουρισμού, της ανώτατης εκπαίδευσης και των οικοδομών, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης αναπτύσσοντας την οικονομία με αυτούς του τομείς.

    Υποστήριξε ότι έγιναν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον τομέα της υγείας οι τουρίστες και οι φοιτητές που έρχονται στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία ή τελεσίδικη πρόσκληση για επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, δηλώνει ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (14.12.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι μιλώντας σε εκπομπή του διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού Ses K?br?s Web TV και στον δημοσιογράφο Αϊτούγ Τουρκιάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη πρόσκληση προς τον ίδιο για να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

    «Είχαμε κάποιες επαφές με το Αζερμπαϊτζάν. Μπορεί να έχει υπάρξει ή θα υπάρξει και μια πρωτοβουλία της Τουρκίας. Όμως, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη ημερομηνία και τελεσίδικη πρόσκληση», είπε αναφερόμενος στο θέμα ο Τατάρ.

    Μιλώντας για την «κυβέρνηση» της τριμερούς συνεργασίας, ο Τατάρ ευχήθηκε να μην είναι μια εντελώς «εκλογική κυβέρνηση» και ανέφερε ότι ο ίδιος δεν παρενέβη για την σύσταση του «υπουργικού συμβουλίου». Μπορεί να υπήρξαν κάποιες συζητήσεις μετά την εξαγγελία των ονομάτων των «υπουργών», όμως μπορούν όλοι να προσφέρουν υπηρεσίες, υποστήριξε.

    Ερωτηθείς αν συνομίλησε με τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μετά τις «εκλογές», ο Τατάρ είπε ότι μίλησαν μόνο μία φορά και ότι θα τηλεφωνήσει ο ίδιος στον Ακιντζί πριν την Πρωτοχρονιά. «Έχουμε μιαν φιλία που ανάγεται στο παρελθόν», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επικρίνει τις αποφάσεις της ΕΕ το «υπουργείο εξωτερικών» του καθεστώτος

    Η Hakikat (14.12.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε τις αποφάσεις που έλαβε η σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Σε γραπτή του δήλωση, το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι οι αποφάσεις αυτές δείχνουν ότι η ΕΕ είναι ένα κλαμπ συμφερόντων που στερείται δικαίου και δικαιοσύνης. Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι οι αποφάσεις έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ΕΕ μετατράπηκε σε έναν παίκτη που υποδαυλίζει την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο διαβάζοντας εξαιρετικά λανθασμένα τις πραγματικότητες στην περιοχή.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Καταργούνται οι διελεύσεις χωρίς καραντίνα στα κατεχόμενα

    O Bayrak (11.12.20) μετέδωσε ότι «Ανώτατη Επιτροπή Λοιμωδών Ασθενειών» εξάγγειλε νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, άτομα που έχουν ασθενήσει με Covid-19 και επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα, «θα μπορούν να εισέλθουν», 14 μέρες μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του τελευταίου τεστ που έκαναν.

    Επανεκτιμήθηκε και αποφασίστηκε ότι θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τις 23.12.2020 και ώρα 23.59 η απόφαση που λήφθηκε και δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα» αναφορικά με είσοδο χωρίς καραντίνα στα κατεχόμενα για όσους έρχονται για επισκέψεις μέχρι 3 μέρες με ναυλωμένες πτήσεις, ιδιωτικές πτήσεις, προγραμματισμένες πτήσεις και ατμοπλοϊκώς. Όμως, η απόφαση για είσοδο χωρίς καραντίνα για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για διάστημα μικρότερο των τριών ημερών θα επαναξιολογηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

    Όσον αφορά τους διερχομένους από τα οδοφράγματα και με βάση την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνονται εκατέρωθεν της πράσινης γραμμής, αποφασίστηκε ότι όσοι περνούν στο πλαίσιο εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, θα συνεχίσουν να περνούν σε περίπτωση που αποδείξουν τον λόγο της διέλευσής τους και επιδεικνύοντας αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης PCR μία φορά κάθε 10 μέρες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

    Θα συνεχιστεί επίσης η διέλευση δια μέσου των κατεχομένων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη με αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης PCR που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 3 ημέρες.

    Εκτός αυτού, αποφασίστηκε να ανασταλούν από τις 23.59 η ώρα στις 13 Δεκεμβρίου 2020 οι διελεύσεις χωρίς καραντίνα για περίοδο μικρότερη των 24 ωρών από και προς τα κατεχόμενα με παρουσίαση εξέτασης PCR με αρνητικό αποτέλεσμα.

    (ΚΣ)

    [05] Στα 1,270 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Αύξηση που τρομάζει στις εγχώριες μολύνσεις

    Η Yeni Duzen (14.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες Κυριακή ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,384 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 13 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα τρία από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα δύο ατμοπλοϊκώς και τα οκτώ είναι εγχώριες μολύνσεις, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι τέσσερα άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό έλαβαν εξιτήριο χθες.

    Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 285,486 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,270 κρούσματα Covid-19, 1,117 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 147 ασθενών, 32 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 114 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Κάτω από τον τίτλο «Αύξηση που τρομάζει στις εγχώριες μολύνσεις», η Halk?n Sesi (14.12.20) γράφει ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχύτητα εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφού τα οκτώ από τα 13 κρούσματα που βρέθηκαν χθες ήταν εγχώριες μολύνσεις. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σε σύνολο 19,098 διαγνωστικών ελέγχων βρέθηκαν 162 κρούσματα από τα οποία τα 42 ήταν εγχώριες μολύνσεις, αναφέρει η εφημερίδα.

    Θετικός στον ιό βρέθηκε και ο αρχίατρος στο «κρατικό» νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας Δρ. Αντίλ Όζγιλαν, ενώ σε καραντίνα βρίσκεται και ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί, ως επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Το τεστ του Πιλλί, πάντως, έδειξε αρνητικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, πολλές εγχειρήσεις αναβλήθηκαν στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία μετά την διαπίστωση ότι νοσοκόμα είχε μολυνθεί με Covid-19. Λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε διενεργήθηκαν PCR τεστ σε όλους τους εσωτερικούς ασθενείς με αρνητικό αποτέλεσμα.

    Ένδειξη του γεγονότος ότι ο ιός βρίσκεται παντού είναι ότι θετικοί στον Covid-19 αποδείχθηκαν ένας οδηγός του δήμου της κατεχόμενης Λευκωσίας, ένας οδηγός τράπεζας επίσης στην κατεχόμενη Λευκωσία και ένας μαθητής σε γυμνάσιο στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας προειδοποίησε ότι πρόσφατα έπαψαν να τηρούν τα μέτρα και πρόσθεσε ότι όλοι βρίσκονται σε κίνδυνο σήμερα και υποχρεούνται να τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες. «Οι προσεχείς μέρες είναι πιο επικίνδυνες και αν δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα», είπε ο Πιλλί.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σήμερα διαβάζεται το «πρόγραμμα» της «κυβέρνησης» στη «βουλή» - 3,5 δισεκατομμύρια ΤΛ το έλλειμμα, λέει ο Σανέρ

    Η K?br?s (14.12.20) γράφει ότι σήμερα θα διαβαστεί στη «βουλή» το «πρόγραμμα» της «κυβέρνησης» τριμερούς συνεργασίας των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης των εποίκων (UBP-DP-YDP) και ότι δύο μέρες μετά την ανάγνωσή του, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν οι συζητήσεις στην «ολομέλεια» για το εν λόγω «πρόγραμμα». Μία μέρα μετά το πέρας των συζητήσεων θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για να λάβει η νέα «κυβέρνηση» ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ προήδρευσε χθες συνεδρίας με τους «υπουργούς» στην οποία συζητήθηκε το «κυβερνητικό πρόγραμμα». Μετά την συνεδρία δήλωσε ότι στόχος τους είναι να κάνουν έργα τα οποία θα απαντήσουν στις προσδοκίες του «λαού». Είπε ότι δεν επρόκειτο για συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» και ότι στόχος τους είναι να διεξαχθεί η ψηφοφορία για να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης στην «βουλή» την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον Covid-19 δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις προσπάθειες που θα καταβάλουν μαζί με την Τουρκία το 2021 θα περάσει πιο άνετα για τους ίδιους κατά την διαδικασία ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας.

    Σημειώνοντας ότι μόλις λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης, θα καταθέσουν γρήγορα στην «βουλή» τον «προϋπολογισμό» του 2021, στον οποίο προβλέπεται έλλειμμα 3,5 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ), ο Σανέρ πρόσθεσε: «Θέλω να αναφέρω ότι θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με σίγουρα βήματα εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες βοήθειες στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2021 που θα υπογράψουμε με την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους αριθμούς σε σχέση με τις ναυλωμένες πτήσεις που σταμάτησαν μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου και θα επαναρχίσουν την Πρωτοχρονιά καθώς και για το θέμα τις ακύρωσης των αδειών των στρατιωτικών, ο Σανέρ είπε ότι είναι χαμηλές οι μολύνσεις με Covid-19 και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την πανδημία στα κατεχόμενα και παραδέχθηκε ότι υπάρχει αύξηση το τελευταίο διάστημα χωρίς ωστόσο να είναι σοβαρή η κατάσταση.

    Σημείωσε ότι είναι σημαντικές οι απόψεις του «συμβουλίου υγείας» και πρόσθεσε ότι είναι και η οικονομία σημαντική, επισημαίνοντας ότι θα αξιολογηθούν οι απόψεις και θα ληφθούν αποφάσεις για την οικονομία χωρίς να προβαίνουν σε παραχωρήσεις σε θέματα υγείας. Σύμφωνα με τον Σανέρ, θα αξιολογηθεί η κατάσταση στις 16 Δεκεμβρίου και θα χαραχθεί ένας οδικός χάρτης.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τουρκικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία του UBP καταγγέλλει ο Σουτζούογλου

    Η Yeni Duzen (12.12.20) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Φαϊζ Σουτζούογλου, αναφέρθηκε στο θέμα της αποχώρησης του από τον δεύτερο γύρο της κούρσας για την ηγεσία του κόμματος. Όπως δήλωσε ο Σουτζούογλου, υπήρξαν παρεμβάσεις ενάντια στην υποψηφιότητα του από την Τουρκία, αφού του ασκήθηκαν πιέσεις να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ανέφερε επίσης πως συναντήθηκε με δύο άτομα που του ανέφεραν πως ήρθαν έχοντας αυτό τον σκοπό (να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη) και να του μεταφέρουν ότι θα υπήρχε υποστήριξη στην άλλη υποψηφιότητα. Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει την ταυτότητα τους.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Avrupa (13.12.20) αποκαλύπτει τα άτομα τα οποία προσέγγισαν τον Σουτζούογλου για να του ασκήσουν πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητα του και γράφει ότι ένα από αυτά είναι ο Μπιναλί Γιλτιρίμ (Σημ. Μεταφραστή: Πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας και συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν).

    Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι ο Σουτζούογλου δήλωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για την ηγεσία στο προσεχές συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, που αναμένεται να γίνει είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο.

    (ΚΣ)

    [08] Πληροφορίες για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» έδωσε η πρώην λεγόμενη υπουργός εσωτερικών Μπαϊμπάρς

    Η Yeni Duzen (13.12.20) δημοσιεύει συνέντευξη της πρώην λεγόμενης υπουργού εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, στην οποία ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι σε τρία χρόνια που ήταν «υπουργός» δόθηκαν 7,600 «υπηκοότητες».

    Ερωτηθείς για μια αναφορά στο «πρωτόκολλο της μειονοτικής κυβέρνησης» ότι «με τις ευαισθησίες του λαού θα διεξαχθούν μελέτες για την ιθαγένεια λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των υπαλλήλων που έχουν άδεια εργασίας στη χώρα» και για δηλώσεις του Ορχάν Αρικλί, ενός εκ των εταίρων της «κυβέρνησης» που είπε πως «είναι σε αναμονή 8,000 υπηκοότητες», η Μπαϊμπάρς, είπε: «Στα σχεδόν 3 χρόνια, μέχρι την ημέρα που έδωσα τη θέση μου, έγιναν περίπου 7600 άτομα πολίτες (της ΤΔΒΚ). Αυτός ο αριθμός είναι στην πραγματικότητα μια μορφή που αναπτύσσεται παράλληλα με τον ηλικιακό πληθυσμό σε 3 χρόνια. Υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που περιμένουν υπηκοότητα, αλλά πρέπει να γίνουν με μια συγκεκριμένη σειρά. Δεν αποτρέψαμε κανέναν που δικαιούται να πάρει υπηκοότητα».

    Ανέφερε ακόμα πως υπήρχαν άτομα που έλαβαν «υπηκοότητα» χωρίς καμία βάση μετά από «κατ' εξαίρεση» απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», λόγω των φιλικών σχέσεων που είχαν με κάποιους, σημειώνοντας ότι τα άτομα αυτά ήρθαν στην «χώρα» απλώς για 2-3 χρόνια και δεν έκαναν καμία επένδυση, ενώ δεν δόθηκε προτεραιότητα σε παιδιά που είτε γεννήθηκαν είτε μεγάλωσαν στα κατεχόμενα. «Ελπίζω ότι αυτά δεν θα συμβούν ξανά στην προσεχή περίοδο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά προκάλεσαν κοινωνική δυσαρέσκεια και πόλωση που φάνηκε στις «προεδρικές εκλογές». Ανέφερε πως κανένας δεν εμποδίζει αυτούς που «έχουν το δικαίωμα να πάρουν υπηκοότητα». «Το σημαντικό είναι να δώσουμε σε όσους δικαιούνται τα δικαιώματά τους και όχι αυθαίρετα να αποκτήσουν υπηκοότητα», είπε.

    Τέλος, σε ερώτηση αν ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση εκ μέρους της Τουρκίας κατά την περίοδο που ήταν υπουργός για παραχώρηση «υπηκοοτήτων», η Μπαϊμπάρς, απάντησε αρνητικά. «Όχι, ποτέ», είπε.

    (ΚΣ)

    [09] Θέλει να επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό ο Τορέ

    Η Gunes ( 12.12.20) γράφει ότι ο «αντιπρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ, είχε συνάντηση με Αζέρους που ζουν στα κατεχόμενα. Κατά την συνάντηση, ο Τορέ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα τα ακόλουθα: «Το Αζερμπαϊτζάν είναι το έθνος μας. Είναι κοινές οι θλίψεις και οι χαρές μας. Η απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή δημιούργησε μια εορταστική ατμόσφαιρα στην ΤΔΒΚ καθώς και στον τουρκικό κόσμο.».

    Ο Τορέ είπε επίσης πως θέλει να επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό.

    (ΚΣ)

    [10] Η «ΤΔΒΚ» πλήρωσε για την επιδιόρθωση του αγωγού νερού και όχι η Τουρκία, υποστηρίζει η Avrupa – Διαψεύδει ο Τατάρ

    Η Avrupa (14.12.20) γράφει ότι το ποσό των 900 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας (ΤΛ) πληρώθηκε για επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού από το Αναμούρ της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ότι τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν από την «ΤΔΒΚ».

    Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες και τα 100 εκατομμύρια ΤΛ που χρειάστηκαν για την ανέγερση του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών στην κατεχόμενη Λευκωσία καταβλήθηκαν από την «ΤΔΒΚ» και όχι από την Τουρκία, όπως δηλώθηκε. Ως γνωστόν έγινε πρόκληση για προσφορές ύψους 35 εκατομμυρίων ΤΛ για το νοσοκομείο, όμως καμία τουρκοκυπριακή εταιρεία δεν ενδιαφέρθηκε να υποβάλει πρόταση και τελικά η προσφορά κατακυρώθηκε σε μιαν εταιρεία από την Τουρκία.

    Η εφημερίδα γράφει ότι εικάζεται πως το κόστος επιδιόρθωσης της βλάβης του αγωγού και της ανέγερσης του νοσοκομείου συμπεριλαμβάνεται στο έλλειμμα των 3,5 δισεκατομμυρίων ΤΛ που προβλέπεται για τον «προϋπολογισμό» της ΤΔΒΚ» για το 2021.

    Η K?br?s Postas? (14.12.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή σήμερα το πρωί, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ διέψευσε το δημοσίευμα της Avrupa και επεσήμανε ότι η βλάβη στον αγωγό επιδιορθώθηκε με κονδύλια που έστειλε η Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Το ΕΒΚΑΦ είναι υπεύθυνο για τις εκκλησίες στα κατεχόμενα, δηλώνει το ίδρυμα

    Κάτω από τον τίτλο «'Η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ είναι υπεύθυνη για τις εκκλησίες'», η Vatan (14.12.20) γράφει ότι το ΕΒΚΑΦ ισχυρίστηκε ότι το ίδιο είναι υπεύθυνο για τις εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα και ότι δαπάνησε «σοβαρά κονδύλια» για συντήρηση αυτών των εκκλησιών. Σε γραπτή του δήλωση, το ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται ότι το ΕΒΚΑΦ, που είναι ένα ίδρυμα 450 χρόνων, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια εντός του προϋπολογισμού του για να αναστηλώσει και να προστατεύσει όλους τους χώρους λατρείας».

    Το ΕΒΚΑΦ αναφέρει επίσης ότι μόνο για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και ότι την ίδια προσέγγιση επέδειξε σε σχέση και με άλλες εκκλησίες.

    Ένα άλλο σημαντικό βήμα για προστασία των εκκλησιών σχετίζεται με το άνοιγμα των αναστηλωμένων εκκλησιών για χρήση, υποστηρίζεται στην δήλωση, η οποία αναφέρει ότι παλιά οι αναστηλωμένες εκκλησίες παρέμεναν κλειστές.

    Σύμφωνα με το ΕΒΚΑΦ, αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτάθηκαν προς το ίδιο λέγοντας ότι καταστρέφονται οι αναστηλωθείσες με χρήματα της ΕΕ εκκλησίες όταν δεν χρησιμοποιούνται και επομένως πρέπει να λειτουργούν ως χώροι στους οποίους γίνονται κοινωνικές/ πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Το ίδρυμά μας επέδειξε θετική και εποικοδομητική προσέγγιση σε αυτή την κατάσταση και έδωσε τις εκκλησίες προς χρήση των δήμων της περιοχής για κοινωνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, παρέχουμε στους δήμους κάθε είδους στήριξη για φροντίδα και επιδιόρθωση των εκκλησιών. Και οι δήμοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις εκκλησίες για λειτουργίες όπως εργόχειρο γυναικών και να τις προστατεύουν από κάθε είδους ζημιά επιδιορθώνοντάς τις. Και αυτή η κατάσταση είναι ένα άλλο παράδειγμα της φροντίδας που επιδεικνύουμε για όλους τους χώρους λατρείας».

    Σημειώνοντας ότι αν υπάρχουν ελλείψεις σε σχέση με την κατάσταση των εκκλησιών το ίδρυμα αναφέρει ότι είναι έτοιμο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του στο θέμα αυτό και χαρακτήρισε χωρίς νόημα και κακοπροαίρετη την προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΕΒΚΑΦ δεν παρέχει την απαραίτητη φροντίδα όλους τους χώρους λατρείας.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Η πανδημία μείωσε τον τουρισμό κατά 73% στα κατεχόμενα

    H K?br?s (12.12.20) γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του «Γραφείου Τουρισμού», ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα δια ξηράς και θαλάσσης, την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020, ήταν κατά 942,300 μικρότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2019 εισήλθαν στα κατεχόμενα 1 εκατομμύριο 295,028 άτομα ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 εισήλθαν 352,728 άτομα.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτό δείχνει τον μεγάλο αντίκτυπο που είχε η πανδημία του covid-19 στα κατεχόμενα που οδήγησε σε μείωση του τουρισμού κατά 73%. Τον Ιούλιο του 2019 η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν 39,8%, τον Αύγουστο 57% και τον Σεπτέμβριο 63,9%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020, ήταν 15% για τον Ιούλιο, 4.6% για τον Αύγουστο και 5,5% για τον Σεπτέμβριο.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να απελευθερωθεί από την πίεση που της υπέβαλλαν η Ελλάδα και η Κύπρος

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (12.12.20, ΑΑ) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στα εγκαίνια του περιφερειακού δρόμου Μάνισα-Ακχισάρ μέσω τηλεσύνδεσης, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απελευθερωθεί από την πίεση στην οποία έχει βουλιάξει.

    «Παρόλες τις εντατικές μας προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα με διάλογο και καλή πρόθεση, δεν βρίσκουμε σωστή την στάση της που επιδεικνύει. Είναι εντελώς λάθος οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ να είναι όμηροι των μηχανορραφιών ένα δυο κρατών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απελευθερωθεί μια ώρα αρχύτερα από την πίεση στην οποία την βούλιαξαν εκ προθέσεως η Ελλάδα και οι 'ελληνοκύπριοι της νότιας Κύπρου' [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία]. Δεν θα κατορθώσουν να φθάσουν πουθενά προσπαθώντας να τιμωρήσουν την Τουρκία εξαιτίας της δίκαιης υπόθεσης της, με το να την απομονώνουν και να την περιθωριοποιούν. Όποιες αποφάσεις και αν ληφθούν, η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη και γαλήνη σε παγκόσμια και περιφερειακή κλίμακα», υποστήριξε ο Ερντογάν.

    Αξιολογώντας τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «υπάρχουν χώρες εντός της ΕΕ, που είναι λογικές και επιδεικνύοντας μια θετική στάση, ματαίωσαν αυτό τον παιγνίδι», προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδωσε την απάντηση που προσδοκούσαν κάποιες χώρες στην Σύνοδο Κορυφής», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (11.12.20, ΑΑ).

    «Επειδή οι αξιώσεις τους δεν ήταν δίκαιες. Οι αξιώσεις τους, στην πραγματικότητα, ήταν εντελώς αντίθετες με μια διαδικασία που αποδίδει δικαιοσύνη στην Τουρκία. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η δική μας θετική στάση έναντι όλων αυτών, ματαίωσαν τις δικές τους προσδοκίες», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής.

    Σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ σημαντική, επειδή παρουσίασε αυτά τα λάθη, ο Ερντογάν είπε: «Να' ναι καλά, οι χώρες εντός της ΕΕ, που έχουν κοινή λογική και ματαίωσαν αυτό το παιγνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση. Όπως γίνονται τώρα οι νέες προετοιμασίες για την Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021, υπάρχει μια προσδοκία όπως διαπραγματευτεί αυτή η εργασία εκεί. Θα το εκφράσω ξεκάθαρα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να βγει οτιδήποτε από εκεί. Επειδή υπάρχει μια διαδικασία που αποδίδει δίκαιο στην Τουρκία. Πρέπει να αποδοθούν τα δικαιώματα μας εντός αυτής της διαδικασίας για την Τουρκία. Επειδή αυτή την στιγμή, χώρες μέλη της ΕΕ έχουν αρκετά δικαιώματα, που πρέπει να δώσουν στην Τουρκία. Από το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας μέχρι τις τελωνειακές εξαιρέσεις. Εύχομαι να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία δίκαια με τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Εξωτερικών μας μαζί με τους ηγέτες».

    (ΔΨ)

    [02] Καλίν και Τσελίκ αξιολογούν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο

    Η Milliyet (12.12.20, ΑΑ) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιληφθούν την σημασία της στρατηγικής σχέσης Τουρκίας – ΕΕ και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα παρεμποδίσει τις σχέσεις τους.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του αξιολογώντας τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βλέπει την ένταξή της ως μια στρατηγική προτεραιότητα. «Μετά από αυτή την διαδικασία, θα ήταν προς το συμφέρον όλων των πλευρών, το να εστιάσουν οι δυο πλευρές στη θετική ατζέντα», πρόσθεσε ο Καλίν.

    Σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει την άδικη στάση της που επιδεικνύει εναντίον του Τουρκοκυπριακού «λαού» με την επιμονή της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία], ο Καλίν ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Για να μπορεί να βρεθεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, οι πραγματικότητες στο νησί δεν πρέπει να αγνοούνται. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα νόμιμα δικαιώματά της στην Κύπρο και θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική για την επίλυση των προβλημάτων. Η Τουρκία κοιτάζει θετικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον δίκαιο διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Τελικά, η πρόταση μας για Περιφερειακή Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου θα εξυπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Η Τουρκία, όπως έχουμε εκφράσει αρκετές φορές είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα άνευ όρων. Η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν με μια κοινή ατζέντα για να λύσουν τα προβλήματά τους και να δώσουν μια νέα ώθηση στις σχέσεις τους, στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός πραγματικού συνεταιρισμού καθώς και ενός διαλόγου που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην εμπιστοσύνη. Στο θέμα της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, της προσφυγικής συμφωνίας και της απελευθέρωσης της βίζας, η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας λαμβάνοντας συγκεκριμένα βήματα».

    Καταληκτικά δήλωσε ότι οι κρίσεις στην περιοχή μπορούν να λυθούν μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία.

    Υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την ύπαρξη της Τουρκίας», η Milliyet (12.12.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι απορρίπτουν τις μονομερείς και παράνομες αποφάσεις, που προστέθηκαν στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κράτος, είπε ότι χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει Ευρώπη. Σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την Τουρκία, ο Τσελίκ πρόσθεσε ότι αυτό είναι το κλειδί για το κοινό μέλλον όλων των Ευρωπαίων και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει κανένα θεμελιώδες πρόβλημα χωρίς την Τουρκία.

    Απορρίπτοντας τις αποφάσεις, που προστέθηκαν στο κείμενο των Συμπερασμάτων ο Τσελίκ δήλωσε ότι αυτή η προσέγγιση απέχει πολύ από ένα πραγματικό ευρωπαϊκό όραμα.

    (ΔΨ)

    [03] Την ανάγκη για να ληφθούν νέα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει Nikolaus Meyer-Landrut

    Σύμφωνα με τη Milliyet (14.12.20), ο επικεφαλής της ΕΕ στην Τουρκία, Πρέσβης Nikolaus Meyer-Landrut σε δηλώσεις, του στα πλαίσια συνάντησης που έγινε στην Τουρκία για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνόδου των Ηγετών των Κρατών Μελών της ΕΕ, είπε ότι αναμένουν από την Τουρκία και την Ελλάδα να προχωρήσουν σε από κοινού νέα βήματα που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ τους, τα οποία θα συμβάλουν επίσης στην αποκλιμάκωση της έντασης.

    Αναφέροντας ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και το Συμβούλιο προέβησαν σε αξιολόγηση των βημάτων που έγιναν από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Meyer-Landrut δήλωσε και τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταγράψει το βήμα σχετικά με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Για την αποκλιμάκωση της έντασης, αναμένουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα προχωρήσουν από κοινού στη λήψη νέων βημάτων που θα επιτρέψουν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ τους. Η δημιουργία μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, για την ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων τους στη βάση των κοινών τους συμφερόντων, ήταν ακόμη ένα θέμα που συζητήθηκε», ανέφερε.

    «Ανατέθηκε στο Συμβούλιο να ετοιμάσει μια περιεκτική έκθεση όσον αφορά στο πως θα προχωρήσουν οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Η θέση της ΕΕ σχετικά με την Κύπρο είναι ότι στηρίζει τη διαδικασία των ΗΕ», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Meyer-Landrut δήλωσε τα εξής: «Στο τελικό ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε μετά τη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ, έχει καταγραφεί ότι συνεχίζονται οι 'μονομερείς και προκλητικές ενέργειες' στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ίδια στιγμή, επέκριναν το μονομερές άνοιγμα μέρους της πόλης των Βαρωσίων στην ΤΔΒΚ. Στο ανακοινωθέν, γίνεται έκκληση για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού».

    (ΑΚ)

    [04] «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ σε Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει η εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

    Η Vatan (13.12.20) γράφει ότι η εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Αντιπλοίαρχος Σιεμπνέμ Ακτόπ, σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, η Ακτόπ δήλωσε: «Εντός αυτού του πλαισίου, συνεχίζονται οι εκπαιδεύσεις σε πέντε εκπαιδευτικά κέντρα στη Λιβύη, με σκοπό την συγκρότηση ενός τακτικού στρατού στην Λιβύη και την ανάπτυξή του σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Θα συνεχίσουμε, ως Τουρκία, να βρισκόμαστε δίπλα στους αδελφούς μας Λιβύους, όπως είμαστε μέχρι σήμερα, με την προσέγγιση ότι η «Λιβύη ανήκει στους Λιβύους'. Παρέχεται προστασία και συνοδεία στο ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά στην Ανατολική Μεσόγειο και στο γεωτρύπανο μας Φατίχ με το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oceanic στην Μαύρη Θάλασσα».

    «Όσο για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, όπως πάντα, είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπεραμύνεται ότι πρέπει τα προβλήματα να λυθούν με διάλογο και συνομιλίες χωρίς όρους. Η Ελλάδα συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της κλιμάκωσης της έντασης με προκλητικές δηλώσεις, ασκήσεις και παραβιάσεις στην περιοχή. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας τους και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θα συνεχίσουν να είναι η εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί Κύπρος, σύμφωνα με τις Συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεως», υποστήριξε η Ακτόπ.

    (ΔΨ)

    [05] Νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα στην Τουρκία με επίκεντρο τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.12.20), το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα υπό τον προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, προκειμένου να συζητηθεί ο αγώνας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    Στη σημερινή συνεδρίαση, θα γίνει αξιολόγηση των υφιστάμενων μέτρων και περιορισμών που εφαρμόζονται στην Τουρκία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ αναμένεται να τεθεί και στο τραπέζι το ενδεχόμενο υποβολής νέων περιοριστικών μέτρων. Στη σημερινή συνεδρία, αναμένεται επίσης να αποφασιστεί κατά πόσο θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων κατά την περίοδο των εορτών.

    Στη συνεδρίαση, θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η νέα περίοδος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνόδου των Ηγετών της ΕΕ.

    Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν θα παρουσιάσει και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου, και αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες επί όλων των προβλημάτων χωρίς όρους. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν στο τραπέζι τα βήματα που θα ληφθούν σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

    Στη συνεδρία, ο Τούρκος Πρόεδρος θα προβεί επίσης σε ενημέρωση σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 26,919 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 218 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (13.12.20) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 26,919 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 181,199 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 218 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 22,215. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 5,103 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 1,836,728, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 16,417. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 1,603.780.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 21,079,716 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,973 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.1%.

    Επίσης, σύμφωνα με τη HDN (13.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι άρχισε να σημειώνεται πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων στις μεγάλες επαρχίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, γεγονός που οφείλεται, όπως είπε, στα πιο αυστηρά μέτρα και στον κάτοικόν περιορισμό που επιβάλλεται τα Σαββατοκύριακα. Ο Κοτζά εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες και ότι θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. «Η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και το Κοτζάελι σημείωσαν μείωση της τάξεως του 30% στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ στη Άγκυρα η μείωση είναι της τάξεως του 40%», είπε.

    (ΑΚ)

    [07] Νέα δημοσκόπηση από τη εταιρεία Optimar στην Τουρκία

    Ο αρθρογράφος της Hurriyet (14.12.20) Αμπτουλκαντίρ Σελβί, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Αποτελέσματα έκπληξη από δημοσκόπηση», αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τουρκία από τις 3-9 Δεκεμβρίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Optimar.

    Σύμφωνα με τον Σελβί, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 26 επαρχίες της Τουρκίας, με δείγμα 2000 ατόμων με τη μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο. Σύμφωνα με αυτή, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση σε ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε στις προεδρικές εκλογές», απάντησαν ως εξής: 33.8% τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ενώ για τους ενδεχόμενους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος έδωσαν τις εξής απαντήσεις: Μανσούρ Γιαβάς 6.6%, Εκρέμ Ιμάμογλου 4.7%, Μεράλ Άκσενερ 5.1% και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 4.5%.

    Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση, «Σε περίπτωση που στο 2ο γύρο των εκλογών βρίσκονται ο Έρντογαν και Κιλιτσντάρογλου ποιον θα ψηφίζατε;», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση είπαν 42.2% τον Κιλιτσντάρογλου και 47.8% τον Έρντογαν.

    Όσον αφορά στα ποσοστά που εξασφαλίζουν τα κόμματα, χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστων, η δημοσκόπηση κατέδειξε τα πιο κάτω:

    * AK Party (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 41.2%

    * CHP(Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 23.7%

    * MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 11.1%

    * IYI Party (Καλό Κόμμα): 10.9%

    * HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών): 8.4%

    Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης τη συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), να λαμβάνει ποσοστό 52.3% και τη «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), και προστίθενται το Saadet Partisi (Κόμμα Ευδαιμονίας) και HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών) να λαμβάνει 43.9%.

    (AK)

    [08] Η ειδησεογραφία στην Τουρκία διανύει την χειρότερη περίοδο από το 90', αναφέρει Τουρκάλα δημοσιογράφος

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (14.12.20) γράφει ότι η Τουρκάλα δημοσιογράφος Σιιρίν Παϊζίν [Sirin Payz?n], δημοσιογράφος του CNNTurk, εξηγεί στον Κεμάλ Γκιοκτάς στο K?sa Dalga podcast τα συμβάντα στο παρασκήνιο του τηλεοπτικού σταθμού CNNTurk, τον πόλεμο εξουσίας εντός του σταθμού, καθώς και τις παρεμβάσεις από την κυβέρνηση στις εκπομπές.

    «Μετά τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, εξαιτίας των εσωτερικών καβγάδων, η διεύθυνση του σταθμού άλλαξε εντελώς», αναφέρει η δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε μια νέα εποχή με περισσότερο έλεγχο. «Για αρκετό καιρό, προσπαθήσαμε να έχουμε μια ισορροπία. Μπορούσα να κάνω αναφορές για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς. (...) Μετά το 2015, αυτό ήταν αδύνατον», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι υπήρχε κατάλογος με ονόματα, που δεν μπορούσαν να προσκαλέσουν στις εκπομπές τους, η Παϊζίν δήλωσε ότι δεν είχαν δικαίωμα να συζητήσουν οτιδήποτε είχε σχέση με τους Κούρδους και το Κουρδικό ζήτημα. Αντιλήφθηκαν στη συνέχεια, ότι αυτός ο κατάλογος με τα ονόματα προερχόταν από εκπροσώπους της Άγκυρας.

    Υπογραμμίζοντας ότι τα ΜΜΕ στην Τουρκία διένυσαν μια άσχημη περίοδο κατά την δεκαετία του 90', με παρεμβάσεις και λογοκρισίες, η Παϊζίν ανέφερε: «Σκέψου, είμαστε σε χειρότερη κατάσταση τώρα από τότε. Σήμερα, δεν μπορούμε να πάρουμε συνέντευξη από οποιοδήποτε ηγέτη της Ευρώπης. Όλοι γνωρίζουμε τι εκστρατεία θα διεξάγει η κυβέρνηση εναντίον μας, εάν μεταδώσουμε κάτι από την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πάρουμε συνέντευξη από τον Μακρόν».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 14 December 2020 - 13:57:04 UTC