Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 237/2020 15.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Προτεραιότητα η επιστροφή περιουσιών στο Βαρώσι, δηλώνει ο Τατάρ
  • [02] Επηρεάζει αρνητικά τους καταστηματάρχες το κλείσιμο της οδού Λήδρας, λέει ο Τατάρ
  • [03] Διάβασε το πρόγραμμα της «κυβέρνησης» στην «βουλή» ο Σανέρ
  • [04] Κλείνουν τα οδοφράγματα οι κατοχικές αρχές
  • [05] Αντιδρούν για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές
  • [06] Εξαιρετικά λανθασμένο βήμα οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, λέει ο Σανέρ
  • [07] Ο ηγέτης του Νέου Κόμματος Ευημερίας της Τουρκίας δηλώνει πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος
  • [08] Ο Έρχουρμαν καλεί σε ενέργειες για στήριξη της παραγωγής χαλουμιού στα κατεχόμενα
  • [09] Στα 1,278 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει και επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400
  • [02] Τούρκοι αξιωματούχοι επικρίνουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας
  • [03] Είναι εκτός συζήτηση η παραίτηση από τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου
  • [04] «Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [05] Νέο κατοίκον περιορισμό για τέσσερις μέρες εξήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος χθες
  • [06] Στις 29,617 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και ακόμη 229 νεκροί
  • [07] Πέφτουν οι υπογραφές σήμερα για νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Προτεραιότητα η επιστροφή περιουσιών στο Βαρώσι, δηλώνει ο Τατάρ

    Η Gunes (15.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η πρωταρχική αρχή σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού δεν θα μπορούσε να είναι η «απώλεια χρήσης». Μιλώντας χθες σε εκπομπή διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού, ο Τατάρ είπε ότι η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» θα λάβει τις αποφάσεις για τις περιουσίες στο Βαρώσι, προσθέτοντας ότι οι περιουσίες στην περίκλειστη πόλη δεν δόθηκαν σε κανέναν και επομένως προτεραιότητα είναι η επιστροφή.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, χρειάζεται η θέσπιση ενός «νόμου» για να δημιουργηθούν πόροι για την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών».

    Είπε ότι θα υπογραφεί με την Τουρκία ένα νέο οικονομικό «πρωτόκολλο» ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) για το 2021 και πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την έγκριση του «προϋπολογισμού» από την «βουλή» μπορεί να υπάρξει έγκριση για ένα ποσό στο βαθμό που χρειάζεται, σημειώνοντας ότι το ξεκάθαρο ποσό της βοήθειας θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι η «ΤΔΒΚ» ενισχύθηκε περισσότερο λόγω της στρατηγικής της θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι αυτό είναι μια επιτυχία του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της συνέχισης των μέτρων που θα προστατεύουν την υγεία του «λαού» και υπογράμμισε ότι οι «πολίτες» πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Είπε επίσης ότι για να καταστεί δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, πρέπει να είναι όλοι προσεχτικοί και μετρημένοι κατά τις διελεύσεις στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές του νησιού.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επηρεάζει αρνητικά τους καταστηματάρχες το κλείσιμο της οδού Λήδρας, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (15.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το γεγονός ότι δεν ανοίγει το σημείο διέλευσης στην περιοχή Λοκματζή, όπως οι Τουρκοκύπριοι αποκαλούν το οδόφραγμα στην οδό Λήδρας, επηρεάζει αρνητικά την αγορά στην περιοχή Αράστα και ισχυρίστηκε ότι «αυτή η διαδικασία αντίκειται στις πολιτικές της ΕΕ». Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία από το κατεχόμενο χωριό Λουρουτζίνα, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι τα οδοφράγματα άνοιξαν το 2003 κατά την διάρκεια της θητείας του Ντερβίς Έρογλου στην λεγόμενη πρωθυπουργία και πρόσθεσε ότι από τότε άνοιξαν και άλλα σημεία διέλευσης. Υποστήριξε ακόμη ότι ο ίδιος βλέπει πάντα θετικά τις διελεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    Εκφράζοντας την λύπη του για το κλείσιμο του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας λόγω της πανδημίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι διαβίβασαν πολλές φορές προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σε αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΕ τις αντιδράσεις σε σχέση με το γεγονός ότι δεν άνοιξε ακόμα το οδόφραγμα, το οποίο έκλεισε από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Σημείωσε ότι οι αξιολογήσεις σε σχέση με την πανδημία γίνονται από την «Ανώτατη Επιτροπή Λοιμωδών Ασθενειών» και επισημαίνοντας την αύξηση των κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές του νησιού υπογράμμισε το ρίσκο που εμπεριέχουν για την υγεία οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα οδοφράγματος στην περιοχή των χωριών Λουρουτζίνα και Λύμπια, ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος αυτού θα συμβάλει πολύ στην περιοχή που το τελευταίο διάστημα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσει η ιστορία και η αρχιτεκτονική της. «Έχει μεγάλη ιστορία η Λουρουτζίνα που είναι ένα αυθεντικό τουρκικό χωριό και μεγάλωσαν σημαντικά ονόματα στην περιοχή», ανέφερε σημειώνοντας ότι πάντα θα βρίσκονται δίπλα στην Λουρουτζίνα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διάβασε το πρόγραμμα της «κυβέρνησης» στην «βουλή» ο Σανέρ

    Η Gunes (15.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ διάβασε χθες στην «βουλή» το πρόγραμμα της «κυβέρνησης» τριμερούς συνεργασίας των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης των εποίκων (UBP-DP-YDP).

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις που έλαβαν χώρα εντός του 2020, ο Σανέρ μίλησε για την πανδημία, την αλλαγή Προέδρου στις ΗΠΑ και την συνέχιση των συζητήσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση του τελευταίου από την Ένωση.

    «Η Τουρκία συνέχισε με επιτυχία τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο», είπε χαρακτηρίζοντας χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα εξέλιξη για τους ίδιους και την Τουρκία την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν. Αναφερόμενος στην περίκλειστη Αμμόχωστο και στο Κυπριακό, ο Σανέρ ισχυρίστηκε:

    «Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού στις αρχές Οκτωβρίου είναι κατά την γνώμη μας ένα πολύ σημαντικό ιστορικό και ανθρωπιστικό βήμα που θα έχει επίδραση η οποία αλλάξει το παιχνίδι στην Κύπρο και θα προκαλέσει αποτελέσματα προς όφελος του τουρκοκυπριακού και του ελληνοκυπριακού λαών. Έχουμε την άποψη ότι έχουν μεγάλη σημασία για την χώρα μας και οι προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήσαμε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Για πρώτη φορά, ο κ. πρόεδρος Ερσίν Τατάρ υπέβαλε στην κρίση των ψηφοφόρων μας με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα θέσει στο τραπέζι την λύση δύο κρατών, θα διασφαλίσει το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού κατά τρόπο σύμφωνο με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών και κέρδισε τις εκλογές. Εξελέγη πρόεδρος της δημοκρατίας με την βούληση και την κρίση του τουρκοκυπριακού λαού.

    Πάλι για πρώτη φορά, από το στόμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ως η πλέον αρμόδια αρχή της Τουρκίας, τέθηκε στην ημερήσια διάταξη όλου του κόσμου με ξεκάθαρο τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών στο κυπριακό πρόβλημα που προβλέπουν λύση ομοσπονδίας. Η Τουρκία τόνισε ξεκάθαρα ότι τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών και ότι μπορεί να μεταβεί στην διάσκεψη 5 συν 1 που προγραμματίζεται να διοργανωθεί στο Κυπριακό για να θέσει στην ημερήσια διάταξη την λύση δύο κρατών. [...]»

    Αναφερόμενος στα έργα που προγραμματίζει να κάνει η νέα «κυβέρνηση», ο Σανέρ είπε:

    «Θα αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες, θα γίνουν επαφές για να υπογραφεί το πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2021 με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον νόμο με την υιοθέτηση μιας μεταρρυθμιστικής προσέγγισης για αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο. Θα γίνει εργασία με τις ευαισθησίες του λαού μας για να αποκτήσει μιαν τάξη και πειθαρχία το θέμα των υπηκοοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες των εργαζομένων που βρίσκονται στην χώρα μας με άδεια εργασίας. Θα οδηγηθεί σε κατάληξη το πολεοδομικό σχέδιο Αμμοχώστου, Τρικώμου και Αγίου Σεργίου λαμβάνοντας την άποψη των ενδιαφερόμενων δήμων και των πλευρών και την συμμετοχή του λαού. Θα προστατευθεί η ισότητα ευκαιριών στις προσλήψεις στο κράτος. Μια άλλη προτεραιότητα της κυβέρνησης συνασπισμού είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνέχιση της διαδικασίας του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού σε συνεργασία με την προεδρία της δημοκρατίας και την Τουρκία και το να κάνει βήματα προς τα εμπρός για επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών στο θέμα της Κύπρου σε διαβούλευση με την προεδρία της δημοκρατίας και την Τουρκία. [...]

    Θα συσταθεί μια ειδική επιτροπή στην πρωθυπουργία που θα συμβάλει τεχνικά στο άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού και θα υποβάλλει εισηγήσεις για διασφάλιση της μέγιστης συμβολής αυτού του ανοίγματος στον τουρκοκυπριακό τουρισμό και γενικά στην οικονομία της χώρας. [...]

    Θα διεξαχθούν εργασίες προς την κατεύθυνση της στήριξης των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού ενώπιον των θεσμών και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των εργασιών εναρμόνισης της ΕΕ και της οικονομικής βοήθειας και η συνέχιση της συνεργασίας που εγκαταστάθηκε με την ΕΕ. Θα διασφαλιστεί ότι θα τεθούν προτεραιότητες στις εργασίες εναρμόνισης με την ΕΕ και θα επιτευχθούν οι στόχοι με χρονοδιάγραμμα βραχυπρόθεσμα και θα υλοποιηθούν έργα για αύξηση της δυνατότητας θέσπισης νόμων οι σκοπεύουν την στήριξη της διαδικασίας εναρμόνισης με την ΕΕ. Η πρωθυπουργία της ΤΔΒΚ, θέτοντας ενεργά σε λειτουργία το Συντονιστικό Συμβούλιο για το Χαλούμι, θα κάνει ενεργητικές εργασίες σε θέματα όπως η προστασία των δικαιωμάτων μας στην ΕΕ και σε άλλες χώρες, η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων στην παραγωγή χαλουμιού και η εξάλειψη των ζωικών ασθενειών. [...]

    Θα παρακολουθείται σχολαστικά η ανέγερση εγκαταστάσεων για κάθε είδους καύσιμο που έρχεται στην χώρα και οι έλεγχος ποιότητας και τα πρότυπα που εφαρμόζουν. Θα συνεχίσουν και θα αυξηθούν σε συνεργασία με την Τουρκική Δημοκρατία οι εργασίες για μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδια και φυσικού αερίου από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και οι έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. [...]

    Ο βασικός στόχος στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας που θα ασκηθεί διά μέσου του υπουργείου εξωτερικών μας είναι η προστασία των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού διεθνώς σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στο Κυπριακό στο πλαίσιο ενεργητικών προσεγγίσεων που αναπτύσσονται σε αρμονία με την διεθνή συγκυρία και τις εξελίξεις που τεκταίνονται και η περαιτέρω προώθησή τους. Κατέρρευσαν λόγω της αδιαλλαξίας της Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων το 2017 στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα οι διαπραγματεύσεις στην βάση της ομοσπονδίας που διεξήχθησαν για πάνω από 50 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή και στην ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτή η βάση καταργήθηκε. Στις 18 Οκτωβρίου 2020 ο κ. πρόεδρος της δημοκρατίας μας έλαβε από τον λαό μας εξουσιοδότηση στο θέμα της λύσης στη βάση της κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατών. Η κυβέρνησή μας θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση με πλήρη αρμονία σε διαβούλευση με την προεδρία της δημοκρατίας και την μητέρα πατρίδα Τουρκία και θα καταβάλει προσπάθεια για να πάρει η ΤΔΒΚ την θέση που της αξίζει διεθνώς μιαν ώρα αρχύτερα. Θα συνεχίσει μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο φυσικό αέριο που είμαστε ίσοι ιδιοκτήτες και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας παραγνωρίζοντας τον τουρκοκυπριακό λαό, θα δοθεί ανάλογη απάντηση μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία στα βήματα που θα κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα προωθηθεί η αποφασιστικότητά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ακόμα στο τραπέζι οι προτάσεις συνεργασίας και οι εκκλήσεις μας στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου στο θέμα του φυσικού αερίου που θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα διεξαχθεί μια πολύπλευρη διπλωματία προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της πρότασής μας για περιφερειακή διάσκεψη στο θέμα του φυσικού αερίου, η οποία θα διοργανωθεί με την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και θα μπορούν να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Θα προωθηθεί μαζί με την προεδρία της δημοκρατίας και την Τουρκία η κρατική πολιτική που καθορίστηκε στο θέμα των βημάτων που θα γίνουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για το κλειστό Βαρώσι το οποίο άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο και θα εξηγηθεί αυτή μας η πολιτική σε κάθε πλατφόρμα με ενεργή διπλωματική αντίληψη. Προς υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων θα προωθηθούν όλες οι δυνατότητες για να μπορέσουν να είναι πιο αποτελεσματικές οι αντιπροσωπείες μας στο εξωτερικό. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Κλείνουν τα οδοφράγματα οι κατοχικές αρχές

    Η K?br?s Postas? (14.12.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι «Ανώτατη Επιτροπή Λοιμωδών Ασθενειών» εξάγγειλε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

    [01] Αυξάνεται στις 10 ημέρες η περίοδος καραντίνας 7 ημερών που ίσχυε προηγουμένως για είσοδο στα κατεχόμενα. Θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα άτομα που παρουσιάζουν εξέταση PCR που διενεργήθηκε κατά τις τελευταίες τρεις μέρες και είχε αρνητικό αποτέλεσμα. Τα άτομα αυτά θα τίθενται σε καραντίνα 10 ημερών και στο τέλος αυτής της περιόδου θα υποβάλλονται σε νέα εξέταση PCR.

    [02] Αποφασίστηκε η παράταση επ' αόριστον της απόφασης που αφορά τον τερματισμό της εισόδου χωρίς καραντίνα για άτομα που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για περίοδο τριών ημερών ή μικρότερη με ναυλωμένες πτήσεις, ιδιωτικές πτήσεις, προγραμματισμένες πτήσεις και ατμοπλοϊκώς.

    [03] Αποφασίστηκε ο τερματισμός των διελεύσεων προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου 2020 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων). Αυτή η απόφαση αφορά και τα άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται και σπουδάζουν στις ελεύθερες περιοχές ή και περνούν στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    [04] Αποφασίστηκε ο τερματισμός των διελεύσεων στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου 2020 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων) και για τους οδηγούς ταξί που επιθυμούν να μεταφέρουν επιβάτες στις ελεύθερες περιοχές.

    [05] Αποφασίστηκε η απαγόρευση των εορτασμών/ γλεντιών για την πρωτοχρονιά που θα γίνονταν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις την 1η Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων).

    [06] Αποφασίστηκε να κλείσουν οι ταβέρνες, τα μπαρ, τα κλαμπ και παρόμοιοι χώροι διασκέδασης από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου 2020.

    [07] Αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοικτά τα καφέ και τα εστιατόρια υπό τον όρο ότι εφαρμόζουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής που καθορίστηκαν προηγουμένως. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διασφαλιστεί μια ρύθμιση κατά την οποία τα άτομα σε κάθε τραπέζι να μην ξεπερνούν τα έξι, η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών να είναι τουλάχιστον ενάμιση μέτρο και η απόσταση μεταξύ των καθισμάτων να είναι 60 εκατοστά. Όσα καφέ και εστιατόρια δεν εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες θα υπόκεινται σε ποινική δίωξη στο πλαίσιο του «νόμου» περί λοιμωδών ασθενειών.

    [08] Επειδή παρατηρήθηκε ότι ακόμα δεν εφαρμόζονται τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 για τον τομέα των μεταφορών, από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 θα κινούνται ποινικές διαδικασίες για οχήματα που η θέση του οδηγού δεν χωρίζεται από του επιβάτες με διαχωριστικό.

    [09] Άτομα που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να υποβληθούν σε τεχνητή γονιμοποίηση δεν θα φεύγουν από τα κέντρα καραντίνας μετά το πέρας της 10ήμερης περιόδου της καραντίνας τους.

    [10] Αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν πρωτοχρονιάτικα γλέντια και παρόμοιες διασκεδάσεις στους δρόμους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021.

    Η «επιτροπή» θα συνέλθει ξανά στις 24 Δεκεμβρίου 2020 και θα επαναξιολογήσει τις ληφθείσες αποφάσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αντιδρούν για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές

    H Yeni Duzen (15.12.20) γράφει ότι οι μια ομάδα Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, των οποίων η καθημερινή πρόσβαση στην εργασία τους εμποδίστηκε μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την «Ανώτατη Επιτροπή Λοιμωδών Ασθενειών», προέβη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το λεγόμενο υπουργείο υγείας και την «πρωθυπουργία».

    Με την χθεσινή απόφαση της επιτροπής, απαγορεύεται η διέλευση στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

    Οι 100 περίπου εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε εργαζόμενοι, έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει πως δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια και ένταση κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους και την αστυνομία, καθώς και με οδηγούς, αφού η εκδήλωση παρεμπόδισε την κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία.

    Εκπρόσωπος των εργαζομένων συναντήθηκε με τον λεγόμενο υφυπουργό υγείας Αλί Τσαϊγκιούρ, ωστόσο δεν υπήρξε ικανοποιητικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν πως δίνουν στην «κυβέρνηση» χρόνο να αλλάξει την απόφαση μέχρι αύριο το πρωί». Δήλωσαν επίσης πως εάν η απόφαση δεν αντιστραφεί, θα αναλάβουν δράση αύριο το πρωί.

    Εξάλλου, η K?br?s (15.12.20) γράφει ότι μετά την χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης, οι Τουρκοκύπριοι εργάτες που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίθεση τους στην απόφαση της «Ανώτατης Επιτροπής Λοιμωδών Ασθενειών». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα, ότι οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν στην «δικαιοσύνη» για να προστατέψουν τα δικαιώματα τους και να απαιτήσουν τις οικονομικές τους απώλειες και καλούν την «κυβέρνηση» να αναθεωρήσει την απόφαση της.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης πως μεγάλη αντίδραση υπήρξε και από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων που κάλεσαν επίσης την «κυβέρνηση» να αναθεωρήσει την απόφαση, δηλώνοντας πως η μη λειτουργία τους θα οδηγήσει σε περεταίρω οικονομική καταστροφή.

    (ΚΣ)

    [06] Εξαιρετικά λανθασμένο βήμα οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, λέει ο Σανέρ

    Ο παράνομος Bayrak (15.12.20, brtk.net) μεταδίδει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά λανθασμένο βήμα» την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Ισχυρίστηκε τα εξής στην δήλωσή του ο Σανέρ:

    «Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι η μοναδική εγγύηση της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί και της κυριαρχίας του κράτους του. Με την δύναμη που κατέχει και τις σωστές πολιτικές που ακολουθεί, η Τουρκία είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Είναι εξαιρετικά λανθασμένη η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία επειδή αγόρασε του πυραύλους S-400 για την ίδια και την σταθερότητας της περιοχής. Η απελευθέρωση της πώλησης όπλων για τους Ελληνοκύπριους που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τη μια και ο τερματισμός της πώλησης των πυραύλων Patriot στην Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της τήρησης των υποσχέσεων στο πλαίσιο του σχεδίου των πολεμικών αεροσκαφών F-35 από την άλλη είναι μια σοβαρή αντίφαση και λανθασμένη επιλογή. Οι ΗΠΑ πρέπει να διορθώσουν αυτό το λάθος μιαν ώρα αρχύτερα και να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με την Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ο ηγέτης του Νέου Κόμματος Ευημερίας της Τουρκίας δηλώνει πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

    Η Diyalog (15.12.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Νέου Κόμματος Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) της Τουρκίας, Φατίχ Έρμπακαν δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» και να ανοίξει πρεσβεία στα κατεχόμενα. «Αυτό θα ήταν ένα πολύ ωφέλιμο βήμα», δήλωσε.

    Ο Έρμπακαν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Κόμματος. Υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις που επιδεικνύουν στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών στο ζήτημα Ναγκόρνο Καραμπάχ επέδειξαν την ίδια στάση απέναντι και στην «ΤΔΒΚ», ο Ερμπάκαν είπε:

    «Τα κράτη, ειδικά οι μουσουλμανικές χώρες, απέφυγαν να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ για να μην αντιμετωπίσουν ορισμένες διεθνείς κυρώσεις και δυσκολίες. Το αδελφό κράτος Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα την ΤΔΒΚ και να ανοίξει πρεσβεία στη Λευκωσία. Εάν γίνει αυτό το βήμα, το σύνθημα 'δύο κράτη, ένα έθνος' θα αντικατασταθεί από το σύνθημα 'τρία κράτη, ένα έθνος'. Αυτό θα είναι τιμή για το Αζερμπαϊτζάν και μεγάλη επιτυχία για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Και θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη εξέλιξη όσον αφορά το μέλλον και την ασφάλεια της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας».

    (ΚΣ)

    [08] Ο Έρχουρμαν καλεί σε ενέργειες για στήριξη της παραγωγής χαλουμιού στα κατεχόμενα

    Ο Bayrak (15.12.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, σε ανάρτηση του σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στην παραγωγή χαλουμιού στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μιαν σωστή στρατηγική παραγωγής, προτύπων και μάρκετινγκ, αφού η ΕΕ, με πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς, συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην «εξαγωγή» χαλουμιού μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, λέγοντας πως δεν μπορεί να εφαρμόσει την πρακτική που εφαρμόζει στο μέλι και στο ψάρι χωρίς εύλογη αιτία. «Εν τω μεταξύ στην Τουρκία και σε άλλες χώρες εντατικοποιείται η παραγωγή χαλουμιού με άλλο όνομα», επισημαίνει ο Έρχουρμαν.

    Σημειώνει ακόμα ότι πρέπει να αντιληφθούν πως ο τρόπος να σταθούν στα πόδια τους είναι να φροντίσουν τις αξίες τους, ανάμεσα στις οποίες είναι και το χαλούμι, και να ενεργήσουν με ενότητα.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Yeni Duzen (15.12.20) γράφει ότι στην ανάρτηση του ο Έρχουρμαν δημοσίευσε και μια φωτογραφία της συσκευασίας τυριού Izgarella που είναι χαλούμι τουρκικής παραγωγής.

    (ΚΣ)

    [09] Στα 1,278 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (15.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,851 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 8 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα πέντε από τα νέα κρούσματα είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο είναι κρούσματα που έφτασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και το ένα αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

    Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 287,337 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,278 κρούσματα Covid-19, 1,124 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 148 ασθενών, 34 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 113 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει και επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-14.12.20) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση, με την οποία επικρίνει και απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή «μονομερών», όπως τις χαρακτηρίζει κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, εξαιτίας της αγοράς του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

    «Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Τουρκία προμηθεύτηκε το σύστημα S400», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ πολλές φορές αναγνώρισε δίκιο στην Τουρκία για το θέμα αυτό.

    «Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι οι S400 θα προκαλέσουν αδυναμία στο σύστημα του ΝΑΤΟ στερείται τεχνικής βάσης. Επιπλέον, η Τουρκία έχει προτείνει πολλές φορές να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό αντικειμενικά, ρεαλιστικά και μακριά από πολιτικές προκαταλήψεις μέσω της σύστασης μιας ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετείχε και το ΝΑΤΟ. Επομένως, από αυτή την άποψη, η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων και η άρνηση της για επίλυση του θέματος αυτού δια του διαλόγου και της διπλωματίας όπως αρμόζει σε δύο συμμάχους, είναι εντελώς παράλογη», αναφέρει η ανακοίνωση.

    «Η Τουρκία θα προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων βημάτων εναντίον αυτής της απόφασης που θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας και θα απαντήσει κατάλληλα. Η Τουρκία δεν θα παραλείψει ποτέ να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια.

    Σε αυτό το πνεύμα, καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την άδικη απόφασή τους για κυρώσεις την οποία ανακοίνωσαν σήμερα και να διορθώσουν το συντομότερο αυτό το σοβαρό λάθος. Ως Τουρκία τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε το θέμα διά του διαλόγου και της διπλωματίας στα πλαίσια του πνεύματος της συμμαχίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Τούρκοι αξιωματούχοι επικρίνουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας

    Σύμφωνα με τη Milliyet (14.12.20), μετά από την ανακοίνωση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για την προμήθεια των S-400, αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους επέκριναν την απόφαση αυτή.

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει τα αποφασιστικά της βήματα για να επιτύχει τους στόχους της στο τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας», δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

    Επίσης, σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Προεδρίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πετύχει το στόχο της που είναι μια ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν.

    «Οποιαδήποτε απόφαση που έχει ληφθεί εναντίον εμένα προσωπικά ή του ιδρύματός μας στο εξωτερικό, δεν θα αλλάξει ούτε την δική μου στάση ούτε και της ομάδας μου. Οι κυρώσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν με κανένα τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία», δήλωσε.

    Την απόφαση των ΗΠΑ επέκρινε επίσης με ανακοίνωση του στο Twitter και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκταϊ, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα της χώρας του για να προχωρήσει σε βήματα για την ενδυνάμωση των εθνικών της συμφερόντων και της αμυντικής της βιομηχανίας υπό την ηγεσία του Προέδρου τους Έρντογαν. «Από οποιαδήποτε χώρα και αν επιβληθούν κυρώσεις δεν θα είναι ικανές να διαταράξουν την αποφασιστική στάση της Τουρκίας. Επικρίνουμε αυτή την απόφαση και καλούμε τις ΗΠΑ να διορθώσουν το λάθος τους το συντομότερο», έγραψε ο Οκτάϊ στο Twitter του.

    Επίσης, σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας των δύο χωρών. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κάθε είδους βήματα με αποφασιστικότητα για την αμυντική μας βιομηχανία», είπε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Sozcu (15.12.20), την αντίδραση του για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας εξέφρασε και ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και βουλευτής Κωνσταντινούπολης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ουνάλ Τσεβικόζ.

    Σε ανακοίνωση του ο Τσεβικόζ υποστήριξε ότι η αγορά των S-400 από τη Ρωσία είναι κυριαρχική απόφαση της Τουρκία και για αυτό, όπως είπε, δεν θα αποδεχθούν ποτέ τις κυρώσεις.

    Επικρίνοντας έντονα την απόφαση των ΗΠΑ, ο Τσεβικόζ είπε η απόφαση αυτή ενδιαφέρει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. «Αυτό που αναμέναμε ήταν η επίλυση του προβλήματος μέσω του διαλόγου και της διπλωματικής οδού αντί με την επιβολή κυρώσεων. Ως ΡΤΚ, δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε είδους προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», αναφέρει ο Τσεβικόζ.

    (ΑΚ)

    [03] Είναι εκτός συζήτηση η παραίτηση από τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (14.12.20, AA) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα για παραίτησης από τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο είτε λόγω ότι θα έλθουν κυρώσεις είτε γιατί θα τους επικρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ομιλία του για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Τσαβούσογλου είπε: «Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε όταν χρειαστεί οι ιδρυτές του παιγνιδιού, αλλά όταν έλθει η στιγμή, χαλάμε τα παιγνίδια αυτών που στήνουν παιγνίδι εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δυνατοί και να γράψουμε την δική μας ιστορία».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία ακολουθεί μια ενεργή εξωτερική πολιτική και ότι δεν μένει θεατής στα γεγονότα που υπόκεινται σε μια παγκόσμια ριζική αλλαγή, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι εάν κανείς δεν μπορεί να ενεργήσει αντίθετα της Τουρκίας στη Συρία, Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Καύκασο ή στο Αφγανιστάν είναι εξαιτίας της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής της.

    «Εμείς δεν αναμένουμε όλοι να μας αγαπήσουν, αλλά αναμένουμε ότι όλοι θα σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πια ένας παγκόσμιος παράγοντας, όλοι θα μάθουν να την σέβονται», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

    Αναφέροντας ότι προασπίζουν τον διάλογο και τον δίκαιο διαμοιρασμό από την αρχή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Εμείς και η ΤΔΒΚ είπαμε 'ας κερδίσουν όλοι'. Ως αντίκρισμα, είδαμε πάντα τις μονομερείς πολιτικές τους και εμείς κάναμε την παρουσία μας αισθητή. Υποστηρίζουμε την έκκληση μας για διάλογο και δίκαιο διαμοιρασμό με βήματα που λάβαμε στο πεδίο. Θα συνεχίσουμε να υπεραμυνόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».

    Υπενθυμίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ενγκίν Αλτάι αναφέρθηκε για το πνεύμα του 1974 στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Καθώς λαμβάνουμε και εμείς αυτά τα βήματα, το δηλώνω με ειλικρίνεια ότι ενεργούμε με το πνεύμα του 1974. Ενεργούμε με τον πνεύμα του μακαρίτη Ετζεβίτ, του μακαρίτη Νετζμετίν Έρμπακαν, του μακαρίτη Αλπαρσλάν Τουρκές και διατηρούμε αυτό το πνεύμα ζωντανό». Όμως, στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρώσιων επικρίθηκε από μέλη του CHP.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου διερωτήθηκε αν όλες οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία. «Δεν γίνεται! Υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, ενέργεια, μεταναστευτικό, άλλα θέματα, η ελευθεροποίηση της βίζας. Επιθυμούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα βελτιώνοντας τις σχέσεις μας ή να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας ξεπερνώντας τα προβλήματα. Είναι καθήκον μας να λάβουμε τα βήματα προς την κατεύθυνση που θεωρούμε απαραίτητη και που έχουμε δίκαιο. Είναι εκτός συζήτηση να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είτε λόγω πιθανών κυρώσεων είτε λόγω επικρίσεων από την ΕΕ», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

    Επαινώντας την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας ότι δεν χρειάζεται να στηρίζονται πια σε ξένο κεφάλαιο, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Μπορεί να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κανείς δεν μπορεί να λυγίσει το χέρι της Τουρκίας, αντιθέτως, εμείς λυγίζουμε τα χέρια τους και τις πλεύσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΔΨ)

    [04] «Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV (14.12.20, ΑΑ), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Ελλάδα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας: «Αντίς να συνομιλεί με την Τουρκία, που είναι ο ομόλογος της, περιμένει βοήθεια από την ΕΕ και από άλλους. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι αδιέξοδο».

    Σε δηλώσεις του σε τηλεδιάσκεψη με στρατιωτικούς Τούρκους αξιωματούχους, ο Ακάρ, σχολιάζοντας τις NAVTEX που εξέδωσε τελευταίως η Ελλάδα, υποστήριξε ότι αυτό το θέμα το έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο η γειτονική τους χώρα. «Εδώ και τρεις μήνες δεκάδες NAVTEX έχουν εκδοθεί και από αυτές μόνο δύο χρησιμοποιήθηκαν, τις υπόλοιπες δεν τις χρησιμοποίησαν. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά παραβίαση. Είναι άκρως παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Στο πλαίσιο των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας και ο Ακάρ έδωσε οδηγίες στους στρατιωτικούς διοικητές.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Ακάρ είπε: «Δεν εποφθαλμιούμε τα δίκαια κανενός. Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της εύρεσης πολιτικής λύσης στα προβλήματα». Υπογραμμίζοντας ότι το στηρίζουν αυτό μέχρι τέλους, ο Ακάρ δήλωσε: «Έχουμε πει 'ναι' σε κάθε είδους συνομιλιών. Διερευνητικές συναντήσεις, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνομιλίες που θα συζητηθούν τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή στρατιωτικής εμπλοκής υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε όλα είπαμε 'ναι'. Παρόλα αυτά, βρήκαμε την κατάλληλη ανταπόκριση; Δυστυχώς, δεν βρήκαμε. Ελπίζουμε όμως ότι θα βρούμε».

    Σημειώνοντας ότι η στάση της Τουρκίας υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας δεν πρέπει να ερμηνευτεί λανθασμένα ως συμβιβασμός, ο Ακάρ υποστήριξε: «Δεν πρέπει να σχολιαστεί με αυτό τον τρόπο. Δεν πρέπει να παρερμηνευθεί. Είμαστε πολύ αποφασισμένοι και ικανοί σχετικά με αυτό το θέμα. (...) Έχουμε πράξει ότι είναι αναγκαίο να γίνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα μας και το δίκαιο μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνική και επιστημονική στήριξη στις έρευνες, καθώς και να ν να παρέχουμε ασφάλεια και συνοδεία στις έρευνες στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα λάβει το κράτος μας με τα αρμόδια υπουργεία. Θα το εξασφαλίσουμε αυτό με την στήριξη των ερευνητικών μας πλοίων».

    Επαναλαμβάνοντας ότι στηρίζουν μια πολυμερής Διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ ανέφερε: «Η Ελλάδα μαζί με την 'νότια Κύπρο' προβαίνουν σε ανάρμοστες ενέργειες. Δεν έχουν οποιοδήποτε σκοπό ή κέρδος. Όμως νομίζουν ότι θα κερδίσουν κάτι με το να προσκαλούν συνεχώς κάποιες χώρες εκεί και να εμφανίζονται μαζί τους, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Ό,τι και αν γίνει, δεν θα επιτρέψουμε να παραχωρήσουν τα δικαιώματα των Κύπριων αδελφών μας, δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε τετελεσμένα εκεί».

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό, ο Ακάρ ισχυρίστηκε: «Αντίς να έλθουν, να καθίσουν και να συζητήσουν με την Τουρκία τα προβλήματα μας και να βρούμε λογικές πολιτικές λύσεις, προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις με πλοία και αεροπλάνα. Το έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες και θα το δηλώσουμε άλλη μια φορά. Επειδή αυτοί βασίζονται στην ΕΕ ή χτυπούν άλλες πόρτες. Πρέπει να το αντιληφθούν ότι αυτό είναι αδιέξοδο. Αλλά δυστυχώς δυσκολεύονται να το καταλάβουν».

    Σχολιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400, ο Ακάρ δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν και να επιλύσουν το θέμα αλληλεπίδρασης του συστήματος S-400 και των F-35. Πρόσθεσε ότι έχουν εκπονήσει μελέτες για το θέμα αυτό και θα συνεχίσουν τις ενέργειες τους με βάση αυτές.

    «Το επαναλαμβάνουμε ότι ως σύμμαχοι της Τουρκίας, η απόφαση αυτή σχετικά με τα F-35 δεν είναι σωστή, δίκαιη ή λογική και δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο ή με τους οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες. Ελπίζω οι φίλοι και σύμμαχοι μας να διορθώσουν αυτά τα λάθη τους», δήλωσε καταληκτικά ο Ακάρ.

    (ΔΨ)

    [05] Νέο κατοίκον περιορισμό για τέσσερις μέρες εξήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.12.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ανακοίνωσε χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της οποία προέδρευε, την απόφαση για επιβολή κατ'οίκον περιορισμού σε όλη της χώρα από τις 31 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται στη χώρα για αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

    «Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα από την επιβολή περιοριστικών και άλλων μέτρων», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι αυτά οφείλονται και στις θυσίες των πολιτών.

    Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο Έρντογαν υπογράμμισε ότι η Τουρκική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δύσκολες δοκιμασίες. «Η Τουρκία θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για βελτίωση και ανάπτυξη του κλίματος για επενδύσεις», πρόσθεσε.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις του χθες ανακοίνωσε επίσης πακέτο για στήριξη των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας ύψους 5 δις ΤΛ.

    Αναφερόμενος επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Έρντογαν είπε ότι αυτή περιλάμβανε σημαντικά μηνύματα στήριξης προς της χώρα αυτή που για 30 χρόνια ζούσε σε κατοχή, η οποία τερματίστηκε επιτυχώς με τη νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Ο Έρντογαν αναφέρθηκε επίσης στη αυξημένη ρητορική για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας αυτές τις ενέργειες πολύ λυπηρές. «Φυσικά η Τουρκία, αυτό που περιμένει για χρόνια από την ΕΕ δεν είναι κυρώσεις αλλά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε για πλήρη ένταξη. Και επίσης, αυτό που περιμένει από τις ΗΠΑ, που είναι σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ, δε είναι κυρώσεις αλλά να στηρίξει τον αγώνα μας για καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και των δυνάμεων που στρέφονται ενάντια μας στην περιοχή. Εμείς ποτέ δεν είμασταν μια χώρα που επιθυμούσε συγκρούσεις και διενέξεις με οποιοδήποτε κράτος ή με τους γείτονες μας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ως κράτος και έθνος θα αποδεχθούμε χωρίς αντίρρηση να παραβιάζονται και να παραβλέπονται τα δικαιώματα, τα δίκαια συμφέροντα μας και η κυριαρχία μας. Όπως εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα συμφέροντα κανενός, έτσι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παραβιάσει και τα δικά μας δικαιώματα», δήλωσε.

    (AK)

    [06] Στις 29,617 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και ακόμη 229 νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.12.20),o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 29,617 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 204,289 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 229 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 28,164. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 5,064 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 1,886,345 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 16,646. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 1,631,944.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 21,284,005 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,980 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 2.9%.

    (ΑΚ)

    [07] Πέφτουν οι υπογραφές σήμερα για νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν

    Σύμφωνα με την Aksam (15.12.20), Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν προχωρούν σήμερα στην υπογραφή νέας συμφωνίας για δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την επαρχία Ιγντίρ (Igd?r) της Τουρκίας στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν (Nahc?van Ozerk) του Αζερμπαϊτζάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη συμφωνία θα υπογράψουν σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ και ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Περβίζ Σιαχμπαζοβ. Με τη συμφωνία, διασφαλίζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από την επαρχία Ιγντίρ της Τουρκίας στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν.

    Η Τουρκική Δημοκρατία και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν με τη πιο πάνω συμφωνία, δεσμεύονται να στηρίξουν με κάθε τρόπο τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, αναφέρει η εφημερίδα.

    Την αποπεράτωση του έργου έχουν αναλάβει ο κρατικός φορέας δικτύου αερίου της Τουρκίας BOTAS και η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 15 December 2020 - 12:26:07 UTC