Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 235/2020 11.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ανέλαβαν οι νέοι «υπουργοί» - Από βδομάδας η «ψήφος εμπιστοσύνης» στη «βουλή»
  • [02] «Θρασεία και αναιδή» χαρακτηρίζει το καθεστώς την δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [03] «Αδελφοποίηση» κατεχόμενης Λευκωσίας - Κωνσταντινούπολης
  • [04] Δώδεκα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [05] Ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η «υπόθεση της Κύπρου», λέει ο Τατάρ
  • [06] «Δολοπλοκία» κατά των Κυπρίων το κόμμα των εποίκων, λέει η Avrupa
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου της ΕΕ
  • [02] Δεν λήφθηκε απόφαση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος
  • [03] Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας: «Δεν δεχόμαστε να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας με την απειλή κυρώσεων»
  • [04] «Η ΕΕ να επιλέξει μεταξύ της παγίδευσής της από Ελλάδα-Κύπρο και των ευκαιριών που της παρέχει η Τουρκία», δηλώνει ο Σιεντόπ
  • [05] «Η πόρτα της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτή», υποστηρίζει ο Τούρκος ΥΠΑΜ σε άρθρο του σε τουρκική εφημερίδα
  • [06] Πρωτόκολλο Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για διακίνηση των πολιτών τους με πολιτική ταυτότητα, ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου
  • [07] Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι μόνο δύο κόμματα μπορούν να περάσουν το εκλογικό μέτρο
  • [08] Επίθεση στα γραφεία του CHP στο Μπαλίκσεχιρ
  • [09] Στις 30,424 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία χθες και 220 νέοι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ανέλαβαν οι νέοι «υπουργοί» - Από βδομάδας η «ψήφος εμπιστοσύνης» στη «βουλή»

    Η K?br?s (11.12.20) γράφει ότι χθες υποβλήθηκε στην «βουλή» ο κατάλογος με τα ονόματα των «υπουργών» της νέας «κυβέρνησης» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικού (DP) και Αναγέννησης των εποίκων (YDP), ενώ έγιναν και οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα «υπουργεία». Χθες συνήλθε για πρώτη φορά και το νέο «υπουργικό συμβούλιο» στην πρώτη του συνεδρία με θέμα το «κυβερνητικό πρόγραμμα».

    Μετά την χθεσινή ενημέρωση των «βουλευτών» για τον κατάλογο των ονομάτων των νέων «υπουργών», αναμένεται ότι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα αναγνωστεί στην «βουλή» το πρόγραμμα της νέας «κυβέρνησης». Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα θα αρχίσουν μετά από δύο ημέρες και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Αν κατά την ψηφοφορία ο αριθμός των «βουλευτών» που θα δώσουν θετική ψήφο στην «κυβέρνηση» είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που θα δώσουν αρνητική ψήφο, τότε θεωρείται πως η «κυβέρνηση» έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι αρνητικές ψήφοι πλειοψηφήσουν, η «κυβέρνηση» δεν θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και ο «πρωθυπουργός» θα υποβάλει την παραίτησή του στον «πρόεδρο της δημοκρατίας».

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τα 50 μέλη της «βουλής» του καθεστώτος μειώθηκαν στα 49. Τα κόμματα που συμμετέχουν στην «κυβέρνηση» συνασπισμού διαθέτουν 25 «έδρες». Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αποχώρηση τριών «βουλευτών» από το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), η κατανομή των «εδρών» στην «βουλή» είναι η εξής:

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) 20, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) 12, Κόμμα του Λαού (HP) 6, Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) 3, Δημοκρατικό Κόμμα (DP) 3, Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) 2 και «ανεξάρτητοι» 3.

    Στο μεταξύ, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ως «πρωθυπουργός» στα παράνομα ΤΑΚ και Bayrak, ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι πρωταρχικός τους στόχος ως «κυβέρνηση» είναι να υποβάλουν τον «προϋπολογισμό» του 2021 στην «βουλή» και θα εργαστούν για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας μέχρι τις «πρόωρες εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2021 και να διευκολύνουν την επιχειρηματική ζωή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το συνέδριο του UBP και την εκλογή προέδρου του κόμματος, ο Σανέρ είπε ότι έχουν αποφασίσει ότι σε περίπτωση που συσταθεί «κυβέρνηση» θα πάνε στο συνέδριο με μόνο έναν υποψήφιο για την προεδρία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει παρέκκλιση απ' αυτό και ότι θα πραγματοποιηθεί στο συνέδριο αφότου η «κυβέρνηση» λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Θρασεία και αναιδή» χαρακτηρίζει το καθεστώς την δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Η K?br?s Postas? (11.12.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασε «με λύπη» την «θρασεία και αναιδή», όπως την χαρακτήρισε, δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «κατηγορώντας με αβάσιμους ισχυρισμούς» την Τουρκία.

    Σε γραπτή του δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο ισχυρίζεται ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία από τη μια παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού σε κάθε τομέα και κάθε στιγμή, ενώ από την άλλη συνεχίζει τις προσπάθειες να ξεγελάσει την διεθνή κοινή γνώμη με τις θρασείες δηλώσεις στις οποίες προβαίνει». Η δήλωση του λεγόμενου υπουργείου υποστηρίζει τα εξής:

    «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία από το μέσον της δεκαετίας του 1950 μετέτρεψε το νησί σε λίμνη αίματος μέσω τις τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ με το όνειρο της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, κατέφυγε σε κάθε είδους βία για να πετύχει αυτό τον σκοπό της. Η νότια Κύπρος πέταξε τους Τούρκους της Κύπρου έξω από την συνεταιρική Δημοκρατία του 1960 και με τις τρομοκρατικές ενέργειες που άρχισε τον Δεκέμβριο του 1963 προσπάθησε να αφανίσει τον τουρκοκυπριακό λαό από το νησί επιτιθέμενη για 11 χρόνια στο δικαίωμα ζωής που αποτελεί το πιο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Οι Τούρκοι της Κύπρου που απέκτησαν την ελευθερία τους μετά από την επική αντίσταση του λαού μας και τελικά την Ευτυχισμένη Ειρηνευτική Επιχείρηση, απέκτησαν το κράτος τους το 1983 και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν θα υποκύψουν ποτέ σε αυτές τις πιέσεις.

    Η ελληνοκυπριακή ηγεσία προσπαθεί να υλοποιήσει με το κράτος που σφετερίστηκαν και το καθεστώς του αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν με τα όπλα. Το αρμόδιο ελληνοκυπριακό υπουργείο, που μετέτρεψε σε λόγο ύπαρξης του την παρεμπόδιση του τουρκοκυπριακού λαού σε κάθε τομέα, έκανε αρχή του να εργάζεται με όλο του το είναι για να εμποδίζονται οι νέοι μας, τα παιδιά μας στους τομείς της κοινωνίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αν επιθυμεί κανείς να δει μιαν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να κοιτάξει ξεκάθαρα αυτές τις δραστηριότητες. Αυτή η νοοτροπία, που θεωρεί επιτυχία να πληγώνει τις νεαρές, μικρές καρδιές οι οποίες αναπτύσσονται και ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς γι' αυτές τις δραστηριότητες για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας σε διάφορους τομείς, συνεχίζει αυξάνοντας τις ενέργειες σφετερισμού των δικαιωμάτων μας με τον αέρα του μοναδικού ιδιοκτήτη του νησιού φυλακίζοντας τον τουρκοκυπριακό λαό στο τραπέζι με διαπραγματευτικές διαδικασίες για περίοδο που ξεπερνά τα 50 χρόνια.

    Πρέπει να είναι γνωστό ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα υποκύψει ποτέ στις προσπάθειες και τις πιέσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει τα όνειρά της αυτή η νοοτροπία που προσπαθεί να απομονώσει τον τουρκοκυπριακό λαό, καταπατώντας χωρίς δισταγμό τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τομέα της ζωής. Αν υπάρχει μία πλευρά που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, αυτή είναι η ελληνοκυπριακή ηγεσία. Δεν είμαστε μόνο εμείς που ζούμε αυτή την πραγματικότητα κάθε στιγμή, αλλά την περιγράφει πολύ καλά και η πρόσφατη και η παρελθούσα ιστορία.

    Υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, καταδικάζουμε με λύπη για άλλη μια φορά την θρασεία και αναιδή δήλωση που εξέδωσε το Ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών κατά την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατηγορεί την μητέρα πατρίδα Τουρκία με αβάσιμους ισχυρισμούς».

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Αδελφοποίηση» κατεχόμενης Λευκωσίας - Κωνσταντινούπολης

    Η Vatan (11.12.20) γράφει ότι υπογράφηκε χθες «πρωτόκολλο αδελφοποίησης» μεταξύ του δήμου της κατεχόμενης Λευκωσίας και του δήμου Κωνσταντινούπολης. Η τελετή έγινε διαδικτυακά και το «πρωτόκολλο», το οποίο υπογράφηκε από τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί και τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, στόχο έχει την συνεργασία σε όλους τους τομείς και κυρίως τον πολιτιστικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής, ο Χαρμαντζί ανέφερε ότι η Λευκωσία και η Κωνσταντινούπολη υπέγραψαν μιαν συνεργασία που οδηγεί σε νέα εποχή και επεσήμανε ότι οι δύο πόλεις έχουν πολλά κοινά σημεία. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Ως γνωστόν και στις δύο πόλεις υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες, από διαφορετικές εθνικές ομάδες, από διαφορετικές γλώσσες. Πιστεύω ότι αυτή η αδελφοσύνη μας θα δώσει πολύ αξιόλογα μηνύματα και στις κοινωνίες μαζί με τις οποίες ζούμε και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα επηρεάσουν θετικά όλους ανεξαιρέτως τους τομείς».

    Σημειώνοντας ότι οι δύο δήμοι μοιράζονται οράματα και υπηρεσίες σε τομείς όπως οι κοινωνικές πολιτικές, ο Χαρμαντζί είπε ότι προσπαθούν να βάλουν την υπογραφή τους σε πολλά πράγματα που γίνονται για πρώτη φορά «μέσα σε ένα περιβάλλον που μας περικυκλώνει, που μας περιζώνει όπως το κυπριακό πρόβλημα».

    Υπενθυμίζοντας ότι στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 υιοθετήθηκε η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Χαρμαντζί ανέφερε ότι και οι δύο δήμοι γνωρίζουν πολύ καλά την αλληλεγγύη και έχουν θεσμούς που «μοιράζονται τον ψωμί και τον μόχθο».

    Επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην «ΤΔΒΚ» οι νέοι της «χώρας» δεν μπορούν να σμίξουν με την διεθνή κοινότητα και δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ο Χαρμαντζί πρόσθεσε:

    «Θέλουμε πλέον οι νέοι μας να συμμετέχουν όπως τους αξίζει στις διεθνείς πλατφόρμες όπως οι συνομήλικοί τους με τις πλατφόρμες και τα γήπεδα που υπάρχουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Και να είστε βέβαιοι ότι θα ανοίξει μια νέα εποχή η συνεργασία του τουρκικού δήμου Λευκωσίας, που είναι ο μοναδικός θεσμός στην χώρα ο οποίος διαθέτει μιαν διεθνώς αναγνωρισμένη ταυτότητα, με τον δήμο Κωνσταντινούπολης που διαθέτει πολύ μεγάλη επιρροή διεθνώς και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα που θα μπορέσουμε να δώσουμε στους ανθρώπους μας κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [...] Η αδελφοσύνη της Λευκωσίας με την Κωνσταντινούπολη σε αυτή την μέρα με νόημα θα αποτελέσει ελπίδα τόσο για τα άτομα που ζουν στην Τουρκία όσο και για όσους ζουν στην Κύπρο και θα ανοίξει την πόρτα για μια συνεργασία στη βάση του συνεταιρισμού και της αδελφοσύνης και όχι στη βάση της καταδυνάστευσης».

    Στις δικές του δηλώσεις ο Ιμάμογλου ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει μιαν ξεχωριστή θέση για τον ίδιο λόγω των χρόνων που πέρασε στα κατεχόμενα και των φίλων που έκανε εκεί και πρόσθεσε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της συνεργασίας των δύο πόλεων με συναντήσεις όπου θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και βοήθειες. Είπε ότι είναι σημαντική η υπογραφή του «πρωτοκόλλου» κατά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει ξεχωριστή αξία για την Λευκωσία και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν εκεί.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δώδεκα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (11.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,470 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 12 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα δύο από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα πέντε ατμοπλοϊκώς, το ένα είναι επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και τα τέσσερα είναι εγχώριες μολύνσεις, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι 16 άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό έλαβαν εξιτήριο χθες και ένα άτομο μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 281,291 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,235 κρούσματα Covid-19, 1,095 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 134 ασθενών, 29 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 104 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η «υπόθεση της Κύπρου», λέει ο Τατάρ

    Η Vatan (11.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η «υπόθεση της Κύπρου» είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές πολιτικές αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με τον λεγόμενο σύνδεσμο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτοί οι περιορισμοί που, όπως ισχυρίστηκε, επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους σε σχέση με τις απευθείας πτήσεις, το αθλητικό εμπάργκο και όλες οι άλλες μορφές απομόνωσης.

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας «κυρίαρχος ίσος λαός» στο νησί, ο Τατάρ είπε ότι «μας προσθέτει δύναμη το μήνυμα που μας δίνετε σε μια τέτοια μέρα» και «θέλω να σας ευχαριστήσω γι' αυτό».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι απέτυχαν όλες οι προσπάθειες λύσης μέχρι σήμερα λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων, ο Τατάρ «απαίτησε να επιστραφούν στους Τουρκοκύπριους τα δικαιώματά τους».

    Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσει η ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» παρά τους άδικους και αντίθετους με τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορισμούς και τα εμπάργκο που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι η περιοχή θα προσφερθεί στην ανθρωπότητα μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών χωρίς να παραβιαστούν τα δικαιώματα των Βακουφίων και επεσήμανε την σημασία του βήματος που γίνεται στο Βαρώσι με την «πλήρη στήριξη» της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Δολοπλοκία» κατά των Κυπρίων το κόμμα των εποίκων, λέει η Avrupa

    Κάτω από τον τίτλο «Δολοπλοκία και όχι πολιτικό κόμμα», η Avrupa (11.12.20) αναφέρεται στην δήλωση του «βουλευτή» του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Μπερτάν Ζάρογλου ότι οι «υπηκοότητες» είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κατεχόμενη Κύπρος και γράφει το εξής:

    «Σύμφωνα με τον Αρικλί και τον Ζάρογλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της χώρας είναι οι υπηκοότητες. Θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι αυτή η χώρα. Οι υπηκοότητες φυσικά και θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του φασιστικού και εχθρού των Κυπρίων YDP. Άλλωστε, το YDP δεν είναι πολιτικό κόμμα, είναι μια δολοπλοκία που στήθηκε κατά των Κυπρίων. Πιο σωστά, είναι το αποκορύφωμα των πολιτικών της αφομοίωσης που ασκεί το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θα διανεμηθούν υπηκοότητες για να αυξήσουν τις ψήφους τους και να μπορέσουν να βαδίσουν τον ένδοξο δρόμο τους αυξάνοντας τις έδρες τους στην βουλή τους στις πρώτες εκλογές. Στο μεταξύ, τι θα κάνουν οι Κύπριοι; Θα προσπαθούν να μην τους αποξενώνουν για να μπορέσουν να κρατηθούν σε αυτό το καθεστώς».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου της ΕΕ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (MFA-11.12.20) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του σχετικά με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των Ηγετών των Κρατών Μελών της ΕΕ, αναφέρει τα εξής:

    «Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν ορισμένες χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Προεδρεύουσας χώρας από τις 1-2 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα για να υπάρξει διάλογος και επαφές με τη χώρα μας, εντούτοις, εξαιτίας των στενόμυαλων πολιτικών που ακολουθούν 1-2 χώρες εντός της Ένωσης, ακόμη δεν κατέστη εφικτό να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και η ΕΕ δεν σταμάτησε να αναζητεί περιοριστικά μέτρα που δεν θα έχουν κανένα όφελος.

    Ορισμένες χώρες κράτη μέλη, χρησιμοποιώντας με λανθασμένο τρόπο το δικαίωμα βέτο και με τις άδικες στάσεις τους και τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις, οδήγησαν την Τουρκία και την ΕΕ σε ένα φαύλο κύκλο. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ζημιά στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και βλάπτει τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στο Κυπριακό και στα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα περιφερειακά ζητήματα, απορρίπτουμε πλήρως την μονομερή και παράνομη συμπερίληψη τους στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου της 10ης Δεκεμβρίου, υπό την πίεση της άσκησης βέτο και εις το όνομα της αλληλεγγύης.

    Η Τουρκία, πάρα τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας, πάντοτε δηλώνει την ετοιμότητα της να προσέλθει σε εποικοδομητικές και συμβουλευτικές επαφές με ην Ελλάδα χωρίς όρους, για οικοδόμησή σταθερότητας στην περιοχή.

    Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ, από το 2004 μέχρι σήμερα, κατέβαλαν προσπάθειες μέσα στα πλαίσια καλής θέλησης για να μπορέσουν οι πόροι των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να αποτελέσουν εργαλείο σταθερότητας και όχι έντασης, και ήταν πάντοτε η πλευρά που προχωρούσε με εποικοδομητικές και θετικές ενέργειες.

    Με αυτή την απόφαση, η ΕΕ αγνοεί για άλλη μία φορά τον τουρκοκυπριακό λαό που είναι συνιδιοκτήτης του νησιού και τη θέληση του και τον έχει καταδικάσει στην επιβολή της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όσον αφορά το Κυπριακό και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη στάση που εμποδίζει την εξεύρεση μίας μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί.

    Αποτελεί την πιο υγιή διέξοδο, να συναντηθούν οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκυπρίους, για να συζητήσουν το ζήτημα των πόρων των υδρογονανθράκων που προκαλούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατανομή των εσόδων τους και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μία ευκαιρία από αυτή την άποψη η περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ θα συνεχίσουν να προστατεύονται με αποφασιστικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Είναι ντροπή για την ΕΕ το γεγονός ότι η Ελλάδα ωθεί τους μετανάστες πίσω στο Αιγαίο και ο Frontex εμπλέκεται σε αυτές τις ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών χωρίς να σταματήσουμε αυτές τις παραβιάσεις και τις πρακτικές συλλογικής απέλασης, οι οποίες είναι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζονται έντονα από τη διεθνή κοινή γνώμη. Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ευαισθησία της στη διαχείριση της μετανάστευσης όχι στη χώρα μας, αλλά στην Ελλάδα, ιδίως, στη συστηματοποίηση της απάνθρωπης μεταχείρισης των αιτούντων ασύλου.

    Θα ήταν προς το κοινό μας συμφέρον η άμεση έναρξη των εργασιών χωρίς όρους και επί όλων των θεμάτων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 18ης Μαρτίου ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ και η ενδυνάμωση της, χωρίς να επηρεάζεται το ένα θέμα από το άλλο. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην υπέρβαση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

    Όπως λέμε πάντα, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Πρέπει να ενεργεί με αρχές, στρατηγική και λογική».

    (ΑΚ/ΚΣ)

    [02] Δεν λήφθηκε απόφαση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (11.12.20), στη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ δεν έγινε τελικά αποδεκτό το αίτημα της Γαλλίας, της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, για εποβολή βαριών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

    Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, γίνεται αναφορά στην επιμονή της ΕΕ για αποκλιμάκωση της έντασης προκειμένου να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και υπογραμμίζεται ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον η ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Το σύνολο του τουρκικού Τύπου αναφέρεται στο χθεσινό ανακοινωθέν της ΕΕ πανηγυρίζοντας για το γεγονός ότι τελικά η ΕΕ δεν προχώρησε σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

    (ΑΚ)

    [03] Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας: «Δεν δεχόμαστε να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας με την απειλή κυρώσεων»

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.12.20) μετέδωσε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Πρέσβης Σεντάντ Ονάλ δήλωσε πως η Τουρκία δεν δέχεται να σταματήσει τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της υπό την απειλή κυρώσεων.

    Ο Ονάλ έκανε αυτές τις δηλώσεις, μιλώντας στην τελική σύνοδο του Συμποσίου «Νομική και Πολιτική Προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο» που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Δηλώνοντας ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ σημαντικό από την άποψη του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της κοινής γνώμης, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης μέσω του διαλόγου. «Κάνοντας το αυτό, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη διεθνή νομική διάσταση της επιχείρησης και να το εξηγήσουμε στους πολίτες μας», δήλωσε.

    Είπε ότι δύο είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο: Να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα «της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» ως συνιδιοκτήτη του νησιού και να προστατεύουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, που έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή.

    Παραθέτοντας τα «μονομερή βήματα που ελήφθησαν για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει «τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και αυτά των Τουρκοκυπρίων» και στο μέλλον, όπως έκανε και στο παρελθόν, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    «Το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κύριος λόγος γι' αυτό είναι η αδιάλλακτη στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία βλέπει ως μειονότητα τον τουρκοκυπριακό λαό, με τον οποίο είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι η λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση.

    «Προκειμένου να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση, πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η μέθοδος επαγωγής, όχι αφαίρεσης. Δηλαδή, υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατικές τάξεις και δύο ξεχωριστές πολιτείες στο νησί της Κύπρου. Οι προσπάθειες λύσης πρέπει να βασίζονται σε αυτές τις πραγματικότητες. Ένα μέλλον που κυριαρχείται από τη σταθερότητα μπορεί να οικοδομηθεί από κοινού», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ονάλ είπε ότι «δεν δεχόμαστε να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας με την απειλή κυρώσεων» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πάντοτε είναι υπέρ της συνεργασίας και έτοιμη για διάλογο για να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    (ΚΣ)

    [04] «Η ΕΕ να επιλέξει μεταξύ της παγίδευσής της από Ελλάδα-Κύπρο και των ευκαιριών που της παρέχει η Τουρκία», δηλώνει ο Σιεντόπ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (10.12.20), o Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ, σε ομιλία του σε συμπόσιο με τίτλο «Η νομική και η πολιτική προσέγγιση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο ρόλο της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στα συμφέροντα των διαφόρων χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην περιπλοκότητα των προβλημάτων που προκύπτουν από τα συμφέροντα αυτά, ο Σιεντοπ είπε πως «ιδιαίτερα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα προβλήματα έχουν επίσης καταστεί παγκόσμια» και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιστατικά και τις διαδικασίες που το επηρεάζουν και το διαμορφώνουν, πρέπει να προβάλουμε το όραμά μας για το μέλλον της Τουρκίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

    Αναφέροντας ότι επειδή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διακυβεύονται πολλά συμφέροντα, έτσι και τα προβλήματα είναι περίπλοκα και η «ενέργεια είναι υψηλή», ο Σιεντόπ είπε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται από καιρό στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας και υποστήριξε ότι «ένας από τους σημαντικότερους λόγους γι' αυτό είναι η παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή. «Η αγορά γεωτρύπανων από την Τουρκία, οι ερευνητικές μας δραστηριότητες στην περιοχή για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη έφεραν επιτακτικά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου στην ατζέντα μας», είπε.

    Υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Σιεντόπ είπε ότι ένα από αυτά είναι και το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι η διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, οι εσωτερικές συγκρούσεις και ο πόλεμος στη Συρία και τα προβλήματα του Λιβυκού λαού, είναι επίσης ορισμένα από τα άλλα προβλήματα.

    Ο Σιεντόπ αναφέρθηκε επίσης στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο σχετικά με τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο, λέγοντας ότι και αυτά τα προβλήματα εντάσσονται στα προβλήματα της Ανατολικής Μεσόγειου. «Όλα αυτά, συνδέονται στενά όχι μόνο με το διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και, σε μεγάλο βαθμό, είναι μια μάχη για να αποδείξουν την επιρροή τους διάφορες χώρες όπως η Κύπρος, η Συρία και ο Λίβανος», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου των Ηγετών της ΕΕ και στο γεγονός ότι περιλαμβάνονταν μέτρα για υποβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Σιεντόπ κάλεσε την ΕΕ να επιλέξει ανάμεσα στη δυνατότητα να παγιδευτεί σε μια άκαρπη προσέγγιση σε περιφερειακά προβλήματα με τις προκλήσεις της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και ανάμεσα στην ευκαιρία που της παρέχει η Τουρκία, η οποία μετατρέπει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε Ευρασία.

    «Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υπογραφούν αποφάσεις που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

    (ΑΚ)

    [05] «Η πόρτα της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτή», υποστηρίζει ο Τούρκος ΥΠΑΜ σε άρθρο του σε τουρκική εφημερίδα

    Η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα HDN (11.12.20), υπό τον πιο πάνω τίτλο, δημοσιεύει άρθρο του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πόρτα της διπλωματίας και του διαλόγου για την Τουρκία παραμένει ανοικτή για την επίλυση των επί δεκαετιών διαφορών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι πάντοτε η επίλυση των διαφορών μέσω της συνεργασίας και του διαλόγου που να βασίζεται στα κοινά συμφέροντα των πλευρών και στην αρχή της δικαιοσύνης, ο Ακάρ υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και η επιβολή όρων και προϋποθέσεων δεν είναι καθόλου παραγωγική.

    Αυτούσιο το άρθρο βρίσκεται στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://www.hurriyetdailynews.com/the-door-to-diplomacy-and-negotiations-is-open-op-ed-by-turkish-defense-minister-160753

    (AK)

    [06] Πρωτόκολλο Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για διακίνηση των πολιτών τους με πολιτική ταυτότητα, ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (10.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια πρωτοκόλλου που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, οι πολίτες των δύο χωρών θα μπορούν πολύ σύντομα να διακινούνται με την πολιτική τους ταυτότητα ανάμεσα στις δύο χώρες.

    «Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπογράψαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ceyhun Bayramov της αδελφής χώρας μας, Αζερμπαϊτζάν, αποφασίστηκε ότι θα μπορούμε να ταξιδεύουμε μόνο με πολιτικές ταυτότητες. Αυτό ταιριάζει στο Ένα Έθνος, δύο κράτη που είμαστε. Καλορίζικο να είναι».

    (ΑΚ)

    [07] Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι μόνο δύο κόμματα μπορούν να περάσουν το εκλογικό μέτρο

    Η Cumhuriyet (11.12.20) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MetroPoll για τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το συνολικό ποσοστό των αναποφάσιστων, των διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων και της «μη απάντησης» ήταν 26,8%.

    Εάν δεν υπάρξει αναγωγή αυτών των ψήφων, φαίνεται ότι μόνο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμματος (CHP) μπορούν να περάσουν το εκλογικό όριο που ανέρχεται στο 10%, υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία τονίζει επίσης ότι με βάση τα τελευταία 5 χρόνια, παρατηρείται ότι το AKP έχασε περίπου το 17% των ψήφων του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), λαμβάνει ποσοστό 36.9%.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 30,2%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμματος (CHP): 16,4%

    Καλό Κόμμα (Iyi Parti): 8,2%

    Κόμμα της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP): 7,6%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 6,7%

    Deva Partisi: 1,6%

    Κόμμα Ευδαιμονίας: 1,1%

    Gelecek Partisi 0,8%

    Άλλα Κόμματα: 0,8%

    Αναποφάσιστοι: 12,8

    Ψήφος Διαμαρτυρίας: 8,8%

    Δεν δίνω απάντηση: 5,2%

    (ΚΣ)

    [08] Επίθεση στα γραφεία του CHP στο Μπαλίκσεχιρ

    Η Cumhuriyet (11.12.20) γράφει ότι επίθεση δέχτηκαν χθες βράδυ τα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση και εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το θέμα, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [09] Στις 30,424 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία χθες και 220 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (10.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 30,424 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 206,202 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 220 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 5,232. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 5,918 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 1,748,567, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νόσησαν είναι 564,435 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 15,751. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 452,593.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 20,500,579 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,943ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.1%.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά την συνεδρία του επιστημονικού συμβουλίου στην Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός Κοτζά είπε ότι ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό της χώρας αναμένεται να αρχίσει περί τα τέλη Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και δεν θα είναι υποχρεωτικός.

    «Η Τουρκία θα παραλάβει 50 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε διάφορες φάσεις, με την πρώτη φάση να αρχίζει την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Κοτζά, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για αγορά του εμβολίου της εταιρείας Sinovac από την Κίνα.

    «Δεν σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τον πληθυσμό. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες μας να προχωρήσουν σε μαζικούς εμβολιασμούς», είπε.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Hurriyet (11.12.20) μετά την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ότι θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο από την Κίνα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους πρώτους Τούρκους πολιτικούς που θα εμβολιαστούν είναι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπατχτσελί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 11 December 2020 - 12:52:43 UTC