Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 227/2020 01.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Προσπαθούν να εξηγήσουν στον κόσμο ότι η ορθότερη λύση είναι τα δύο κράτη, λέει ο Τατάρ
  • [02] Μήνυμα Σανέρ ενόψει Λουτ: Να έρθουν στο τραπέζι εναλλακτικά μοντέλα λύσης
  • [03] Ζητούν έναρξη συνομιλιών με βάση τα αποτελέσματα της τριμερούς στο Βερολίνο
  • [04] Ελιγμός της Τουρκίας η διακοπή των εργασιών του Ορούτς Ρέις, λέει ο Τύπος
  • [05] Σε πέραν των 200 υποθέσεων δεν πλήρωσε χρήματα η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών
  • [06] Επίκειται απόλυση άλλων 4-5 μελών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων
  • [07] Με πανό υπέρ της ομοσπονδίας υποδέχτηκαν την Λουτ τουρκοκυπριακές οργανώσεις
  • [08] Προς σχηματισμό «κυβέρνησης» τετραμερούς συνεργασίας για «εκλογές»
  • [09] Δηλώσεις Τατάρ αναρτήθηκαν σε κρατική ιστοσελίδα του Αζερμπαϊτζάν
  • [10] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Τατάρ
  • [02] Ο Ακάρ επανέλαβε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και δικαιώματα της Τουρκίας και των αδελφών τους στην Κύπρο
  • [03] Την Γαλλία επέκρινε ξανά ο Ερντογάν
  • [04] Κρίσιμος μήνας για την τουρκική διπλωματία, αναφέρει αρθρογράφος της Μιλιγιέτ
  • [05] Ο Ερντογάν ανακοίνωσε νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19
  • [06] Στις 31,219 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά με Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 188 οι νεκροί
  • [07] Δημοσκόπηση δείχνει πως το 76% των Τούρκων πολιτών συμφωνούν με το άνοιγμα των Βαρωσίων
  • [08] Συνεχίζονται οι μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Προσπαθούν να εξηγήσουν στον κόσμο ότι η ορθότερη λύση είναι τα δύο κράτη, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (01.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ορθότερη λύση στην Κύπρο είναι τα δύο κράτη. Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Τουρκοκυπρίων απόστρατων αξιωματικών, ο Τατάρ είπε ότι στόχος τους είναι η προώθηση του ούτω καλούμενου αγώνα ύπαρξης του τουρκοκυπριακού «λαού» στην «ΤΔΒΚ». Ισχυρίστηκε ότι είναι γνωστές οι πραγματικότητες της Κύπρου και ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στο νησί.

    Υποστήριξε ότι η παρουσίαση του «κράτους που βρίσκεται στον νότο», κατά την έκφρασή του, ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη αδικία που γίνεται στους Τουρκοκύπριους και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται συνέπειες του ψηφίσματος 186 που ενέκριναν τα Ηνωμένα Έθνη το 1964 και την ένταξή της στην ΕΕ. «Και αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία που μας γίνεται. Το αναφέρω αυτό συνεχώς στις ξένες αποστολές. Εδώ υπάρχει μια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και διαρκής συμφωνία στην Κύπρο παραγνωρίζοντας αυτή την αδικία, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας ως ένα χωριστό λαό. Επιθυμούμε να ζήσουμε στο κράτος της ΤΔΒΚ με την δική μας ταυτότητα, τις παραδόσεις μας, τις εθνικές μας προσδοκίες και τα συμφέροντά μας, μέσα σε ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια».

    Σημειώνοντας ότι σε αυτό τον δρόμο πρέπει να κινηθούν μαζί με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια Τουρκία, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά το Κραν Μοντάνα και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι απέτυχαν οι συνομιλίες για λύση ομοσπονδίας.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν που επισκέφθηκε την κατεχόμενη Κύπρο για την επέτειο ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» δήλωσε ότι η ορθότερη λύση στην Κύπρο είναι η φόρμουλα δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα στην βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Και εμείς προσπαθούμε να το εξηγήσουμε αυτό στον κόσμο τώρα».

    Ο Τατάρ είπε ότι προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την πολιτική μέσω οργανώσεων και οργανισμών όπως ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος απόστρατων αξιωματικών.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μήνυμα Σανέρ ενόψει Λουτ: Να έρθουν στο τραπέζι εναλλακτικά μοντέλα λύσης

    Η Gunes (01.12.20) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ κάλεσε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να αποδεχθούν πλέον ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο, λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και να εργαστούν για συζήτηση εναλλακτικών μοντέλων λύσης.

    Σε γραπτή δήλωση με την ευκαιρία της επίσκεψης της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί, ο Σανέρ ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί «ρεαλιστική» την λύση δύο κρατών στο νησί και στηρίζει πλήρως τις πολιτικές που εκφράστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υποστηρίζοντας ότι στο Κραν Μοντάνα απέτυχαν οι συνομιλίες για ομοσπονδία που διεξάγονταν επί 40 χρόνια και ότι στις συνομιλίες αυτές που διεξήχθησαν με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και του ΟΗΕ, η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ την κυριαρχική ισότητα των Τούρκων της Κύπρου, ότι δεν θα εγκρίνει μιαν συμφωνία που περιέχει την συνέχιση των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας, ότι επιθυμεί σοβαρές εδαφικές παραχωρήσεις και ότι στο περιουσιακό απαιτεί ρυθμίσεις που θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τουρκοκυπριακού «λαού». Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Σανέρ:

    «Ήταν η διαπίστωση μιας πραγματικότητας η δήλωση του τότε προέδρου κ. Μουσταφά Ακιντζί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα ότι 'φάνηκε πως η γενιά μας δεν θα μπορέσει να βρει λύση ομοσπονδίας', υπογραμμίζοντας την πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. Τελικά εντός των τριών χρόνων που πέρασαν από το 2017 μέχρι το 2020, ο κ. Ακιντζί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη δεν μπόρεσαν καν να φτάσουν κάπου στο θέμα του τι αντιλαμβάνεται, τι στοχεύει ο καθένας μιλώντας για ομοσπονδία.

    Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν νοιάζεται να μοιραστεί με τους Τούρκους της Κύπρου την διοίκηση και τον πλούτο του νησιού και θεωρεί τον εαυτό της κυρίαρχο και εμάς μια μειονότητα που πρέπει να μπαλωθούμε στην ίδια.

    Ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, κανείς να μην περιμένει από εμάς να πούμε ναι σε διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί και το αποτέλεσμά τους είναι γνωστό.

    Για πέραν των 40 χρόνων στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά δημοκρατικά κράτη, δύο χωριστοί λαοί. Ο τουρκοκυπριακός λαός οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει των εκμηδενισμό των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας που η ελληνοκυπριακή βουλή ομόφωνα κήρυξε ως εκ των ων ουκ άνευ για μιαν συμφωνία. Οι Τούρκοι της Κύπρου έχουν δικαίωμα τουλάχιστον όσο και οι Ελληνοκύπριοι γείτονές τους στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και δεν τίθεται θέμα να υποκύψουν στις μονομερείς αποφάσεις και στην αξιοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Επομένως, πρέπει πλέον να βγούμε εκτός των γνωστών στεγανών. Ως Κόμμα Εθνικής Ενότητας καλούμε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να αποδεχθούν πλέον ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και να εργαστούν για συζήτηση εναλλακτικών μοντέλων λύσης. Καθώς αρχίζει τις επαφές της η προσωρινή Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θέλουμε ως κόμμα να τους υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία του τουρκοκυπριακού λαού θεωρεί ρεαλιστική την λύση δύο κρατών όπως προέκυψε στις πρόσφατες εκλογές.

    Ως Κόμμα Εθνικής Ενότητας στηρίζουμε πλήρως τις πολιτικές που εκφράστηκαν από τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε σχέση με την λύση δύο κρατών, το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζουμε για ακόμα μια φορά ότι αυτά τα βήματα συνάδουν με τα πραγματικά συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού και τις πραγματικότητες στο νησί».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ζητούν έναρξη συνομιλιών με βάση τα αποτελέσματα της τριμερούς στο Βερολίνο

    Η Vatan (01.12.20) γράφει ότι η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, ο Σύνδεσμος Ειρήνης, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) και το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) ζήτησαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μια ώρα αρχύτερα στο πλαίσιο που έθεσε στο Βερολίνο λαμβάνοντας την δέσμευση των πλευρών και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων που έγιναν αμοιβαία αποδεχτές από τις πλευρές μέχρι σήμερα.

    Σε κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν χθες, οι εν λόγω οργανώσεις σημειώνουν ότι το Κυπριακό προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον όλων των Κυπρίων, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένταξη ανάμεσα στις χώρες της περιοχής και διασάλευση των μεταξύ τους σχέσεων.

    «Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για επίτευξη μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο», αναφέρουν οι οργανώσεις στην δήλωσή τους προσθέτοντας ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διακοινοτικές συνομιλίες που άρχισαν ανάμεσα στις πλευρές το 1968.

    Υπογραμμίζοντας ότι το πιο κατάλληλο μοντέλο λύσης είναι η δικοινοτική, διζωνική ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος στη βάση της πολιτικής ισότητας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή εκπροσώπηση όπως έγινε αποδεχτό και από τις δύο πλευρές, η ανακοίνωση αναφέρει το εξής:

    «Υποστηρίζουμε την συμπλήρωση από τις πλευρές του πλαισίου που πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες και συμφώνησαν οι πλευρές στο Βερολίνο για ίδρυση μιας Ενωμένη Ομοσπονδιακής Κύπρου σε αυτή τη βάση λύσης. Θέλουμε να ξέρετε ότι σημαίνει μη επιθυμία λύσης η λύση δύο κρατών που προβλέπει διαίρεση του νησιού μας ή η απαίτηση για ένωση μέρους και /ή και ολόκληρου του νησιού μας σε μιαν άλλη χώρα και ότι θα αντιτιθέμεθα πάντοτε σε αυτό. Για να μην υπάρξει εκ νέου η απογοήτευση με την εγκατάλειψη του τραπεζιού από την ελληνοκυπριακή ηγεσία όπως στο Κραν Μοντάνα, ζητούμε ο ΓΓ του ΟΗΕ να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μια ώρα αρχύτερα στο πλαίσιο που έθεσε στο Βερολίνο λαμβάνοντας την δέσμευση των πλευρών και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων του Κυπριακού που έγιναν αμοιβαία αποδεχτές από τις πλευρές μέχρι σήμερα. Η λύση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού μας κάτω από μιαν ομοσπονδιακή στέγη θα προσφέρει δυνατότητες σταθερότητας και συνεργασίας όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλες τις χώρες της περιοχής μας [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ελιγμός της Τουρκίας η διακοπή των εργασιών του Ορούτς Ρέις, λέει ο Τύπος

    Κάτω από τον τίτλο «Την ανάγκασε η ΕΕ με την απειλή κυρώσεων», η Avrupa (01.12.20) γράφει ότι η Τουρκία τερμάτισε τις έρευνές της για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η αποφασιστικότητα για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία κατά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 10-11 Δεκεμβρίου ανάγκασε τον Ταγγίπ Έρντογαν να κάνει βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας το πλοίο γεωτρύπανο Ορούτς Ρέις που διεξήγαγε έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε δήλωση της ΕΕ σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα ενεργήσουν με βάση μια δήλωση ή μια κίνηση, αλλά θα λάβουν υπόψη τις συμπεριφορές και τις δηλώσεις που έγιναν κατά την διάρκεια ολόκληρης της περιόδου αξιολόγησης. Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης και την δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως σημειώνεται, υποστήριζε τον Ταγγίπ Έρντογαν μέχρι σήμερα, ότι «είναι καλό σημάδι η επιστροφή του Ορούτς Ρέις σε τουρκικό λιμάνι πριν την σύνοδο κορυφής».

    Κάτω από τον τίτλο «Ελιγμός Ορούτς Ρέις πριν την σύνοδο κορυφής», η Havadis (01.12.20) αναφέρεται στην ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Tweeter με την οποία ανακοινώνεται η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια και στην δήλωση Μέρκελ, η οποία είπε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη κατά την σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας: «Η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους μετανάστες στον κόσμο. Πόσο δυσκολευτήκαμε εντός της ΕΕ κατά τις συζήσεις για τους μετανάστες. Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σε πέραν των 200 υποθέσεων δεν πλήρωσε χρήματα η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών

    Κάτω από τον τίτλο «Υπάρχουν αιτήσεις, δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμή», η Yeni Duzen (01.12.20) γράφει ότι η πρόσκληση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ προς Ελληνοκύπριους να υποβάλουν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» για τις περιουσίες τους στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, έφερε στην ημερήσια διάταξη τις πληρωμές στην επιτροπή που «επιβραδύνθηκαν και σχεδόν σταμάτησαν», κατά την έκφραση της εφημερίδας.

    Σχολιάζοντας τις εν λόγω δηλώσεις Τατάρ, ο πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», Αϊφέρ Σαϊντ Έρκμεν ανέφερε:

    «Το όλο ζήτημα είναι να εκφέρει άποψη το υπουργείο εσωτερικών. Κατά την περασμένη χρονιά ξεχωρίστηκαν 100 εκατομμύρια για την Επιτροπή, αλλά δεν δόθηκαν. Φέτος πάλι 100 εκατομμύρια. Όμως δεν δόθηκαν. Υπάρχουν πέραν των 200 υποθέσεων που δεν πληρώθηκαν τα χρήματά τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να πεις κάτι».

    Ο Έρκμεν ανέφερε τις αποφάσεις που έλαβε η «Επιτροπή» τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι Ελληνοκύπριοι που θέλουν να πάρουν δάνειο από τράπεζες στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές μπορούν να υποθηκεύουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να πραγματοποιείται πώληση των εν λόγω περιουσιών ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Υπάρχουν κάποια μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Παλιά ένας Ελληνοκύπριος δεν μπορούσε να υποθηκεύσει την περιουσία του στον βορρά και να πάρει δάνειο από μια τράπεζα στον νότο. Πλέον έχουν μιαν τέτοια δυνατότητα. Στέλνουν έναν ειδικό εδώ. Αυτό το άτομο έρχεται και μελετά την περιουσία επί τόπου, λαμβάνει πληροφόρηση από πράκτορες και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να δώσει εκείνη την περιουσία ως υποθήκη. Και ο άνθρωπος παίρνει το δάνειό του. [...] Επιπλέον ένας Ελληνοκύπριος στον νότο μπορεί να πουλήσει την περιουσία του στον βορρά σε έναν άλλο Ελληνοκύπριο. Πάνε 1,5-2 χρόνια που λήφθηκε αυτή η απόφαση. Και όταν υπάρχει πώληση από έναν Ελληνοκύπριο σε έναν άλλο Ελληνοκύπριο, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν λαμβάνει οποιοδήποτε τέλος μεταβίβασης υπό μορφή κινήτρου. Όμως, κανονικά πρέπει να είναι 6%».

    Εξάλλου, μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι γνωρίζει πως είναι «εξαιρετικά αδύναμος» ο προϋπολογισμός της εν λόγω επιτροπής και ότι πρόσφατα μειώθηκαν οι βοήθειες που της δίδονται. Σημειώνοντας ωστόσο ότι συνεχίζονται και αυξάνονται οι αιτήσεις Ελληνοκυπρίων σε αυτή την επιτροπή επειδή θεωρούν ότι δεν θα λυθεί το Κυπριακό και δεν θα μπορέσουν να πάρουν τις περιουσίες τους, ο Ταλάτ επεσήμανε ότι η επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις όμως δεν πληρώνονται τα χρήματα στους ανθρώπους. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Και αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Διότι άτομα, που έχουν περιουσία και δεν μπόρεσαν να πάρουν απάντηση από την επιτροπή ή δεν τους καταβλήθηκε η αποζημίωση που πήραν, μπορεί να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ και κάποτε προσφεύγουν. Αυτή είναι μια σημαντική αρνητική εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της επιτροπής. Στο θέμα της αποτελεσματικότητας της επιτροπής δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα εκτός από την αδυναμία καταβολής χρημάτων. Το βασικό θέμα που αμφισβητείται είναι η μη καταβολή των χρημάτων που καθορίζει. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Όταν ένας πρόεδρος της δημοκρατίας προβαίνει σε δήλωση πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, πρέπει να αξιολογεί πολύ καλά εκείνο το θέμα. Μια επιτροπή που ο προϋπολογισμός της είναι εξαιρετικά αδύναμος σήμερα και δεν μπορεί να καλύψει ακόμα και τις απαιτήσεις εκτός του Βαρωσιού, αν βάλουμε ενώπιον της και την αξία των περιουσιών στο Βαρώσι με την προσθήκη του Βαρωσιού, κατά την γνώμη μου ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν μιλάει υγιώς. Εκτός από την επανάληψη αυτών που του λέγονται από την Τουρκία και τα λόγια που τίθενται ενώπιον του εντός του UBP, δεν μπορεί να επιδείξει μιαν υγιή προσέγγιση που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

    Κατά την δική μας περίοδο γίνονταν πληρωμές. Λαμβάναμε πολύ σοβαρές βοήθειες και από την Τουρκία γι' αυτό. Μάλιστα είχε περάσει ο νόμος ακίνητων περιουσίων όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών ο Αμπντουλλάχ Γκιουλ. Καταβάλαμε πολλές προσπάθειες κατά την θητεία του ως δύο χώρες. Αυτή η ρύθμιση εγκρίθηκε με τις προσπάθειες των δύο χωρών. Πάλι κατά την δική μας περίοδο είχε γίνει δεχτό από το ΕΔΑΔ ότι αυτή η επιτροπή αποτελεί ικανοποιητικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Επομένως, ο κ. Γκιουλ, ως κάποιος που γνώριζε πολύ καλά την υπόθεση, μας είπε πολύ ξεκάθαρα μπορείτε να προβείτε σε κάθε είδους πληρωμή, εμείς ως Τουρκία θα σας στηρίξουμε. Οι δε σημερινές απόψεις φαίνονται πολύ διαφορετικές. Θεωρείται ότι θα καταστεί δυνατό να κερδισθεί κάτι αφήνοντας σε εκκρεμότητα τα γεγονότα.

    Είναι ένα όνειρο το να μετατραπεί το Βαρώσι σε πεδίο επενδύσεων Τούρκων επενδυτών. Διότι το μέρος εκείνο έχει ιδιοκτήτες. Λένε ας υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και ας πάρουν το αντίτιμο γι' αυτές. Ύστερα γυρίζουν και μιλούν ότι θα έρθουν επενδυτές από την Τουρκία και θα επενδύσουν. Κατά την γνώμη μου, δεν ξέρουν τι λένε».

    Ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί δήλωσε στην εφημερίδα ότι επιβραδύνθηκαν πολύ οι πληρωμές της Επιτροπής μετά το 2014 και ότι σταμάτησαν εντελώς εντός του 2019 λόγω προβλήματος ρευστότητας. Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον «νόμο» που διέπει την λειτουργία της επιτροπής, αυτή μπορεί να προβεί σε τριών ειδών εισηγήσεις: 1) επιστροφή της περιουσίας, 2) αποζημίωση της περιουσίας και να περάσει έτσι η ιδιοκτησία της στο «κράτος» και 3) ανταλλαγή της περιουσίας. Ο Χακκί εξέφρασε την άποψη ότι η αποζημίωση δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή σε ένα περιβάλλον που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

    Τέλος, επικαλούμενη πληροφορίες από το «υπουργείο οικονομικών», η εφημερίδα γράφει ότι έστω και αν στον «προϋπολογισμό» φαινόταν να υπάρχει κονδύλι για τις αποζημιώσεις που θα πλήρωνε η Επιτροπή, αυτά τα χρήματα έρχονταν από την Τουρκία. Επειδή κατά τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει τις πληρωμές που χρειάζεται.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επίκειται απόλυση άλλων 4-5 μελών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων

    Η Avrupa (01.12.20) γράφει ότι η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φαζιλέτ Όζντεφνε δήλωσε ότι η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) επιτελεί σοβαρό έργο εδώ και χρόνια. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Όζντεφνε είπε ότι η ΔΕΑ κατέστη ενεργή κατά την περίοδο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, ότι δεν άλλαξε αυτή η κατάσταση κατά την θητεία όλων των υπολοίπων «προέδρων» και συνεχίζει τις εργασίες της χωρίς να πολιτικοποιείται.

    Επεσήμανε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «έριξε στα σκουπίδια» την μέχρι σήμερα πείρα και δομή της Επιτροπής και ότι έχοντας προκαταλήψεις τερμάτισε τα καθήκοντα της Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ και της Μινά Μπαλμάν. Σημείωσε επίσης ότι έχει λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα έχει σταλεί σχετική γνωστοποίηση και σε άλλους 4-5 εργαζόμενους της ΔΕΑ. Είπε ότι μέχρι σήμερα δεν επετράπη η πολιτικοποίηση της Επιτροπής και ότι πρώτη φορά συμβαίνει αυτό σήμερα. Υποστήριξε ότι θα επηρεαστεί αρνητικά διεθνώς η τουρκοκυπριακή κοινότητα αν καταστεί μη λειτουργική η ΔΕΑ, η οποία έγινε αποδεχτή ως εσωτερικό ένδικο μέσο στο ΕΔΑΔ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων. Επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΑ εκπαιδεύτηκαν για να εκτελούν τα καθήκοντά τους σε διεθνή πρότυπα.

    Απαντώντας στην Όζντεφνε, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Χασάν Τάτσοϊ είπε ότι πρέπει να δει κανείς από ποιον και πώς είχε διοριστεί ως μέλος της ΔΕΑ η Γκιουλτντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ. Υπενθύμισε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απομάκρυνε από την εν λόγω θέση τον Ρουστέμ Τατάρ, πατέρα του νυν Τουρκοκύπριου ηγέτη, και διόρισε στην θέση του την Κιουτσιούκ με την οποία μπορούσε να εργάζεται καλύτερα. Ο Τάτσοϊ υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι η χώρα η οποία δίδει τα περισσότερα χρήματα στην ΔΕΑ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τάτσοϊ ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι τερμάτισαν τις συνομιλίες προβάλλοντας ως δικαιολογία τις εγγυήσεις. Είπε ότι πρέπει να κάνουν τα βήματά τους γνωρίζοντας ότι οι ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση και ότι εργάζονται για να έρθει σε καλύτερο σημείο η «ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στο Βαρώσι, ο Τάτσοϊ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση σε σχέση με το τι θα γίνει στο Βαρώσι εξαρτάται από τις «αρχές» της «ΤΔΒΚ» και ότι μπορεί να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του. «Εδώ υπάρχει ένα κράτος και αυτό το κράτος λαμβάνει τις αποφάσεις», ισχυρίστηκε προσθέτοντας: Εμείς τις λαμβάνουμε, εμείς τις εφαρμόζουμε και είμαστε περήφανοι γι' αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Με πανό υπέρ της ομοσπονδίας υποδέχτηκαν την Λουτ τουρκοκυπριακές οργανώσεις

    Η K?br?s Postas? (01.12.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι στις 11.30 σήμερα το πρωί άρχισε στα κατεχόμενα η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για τοπ Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία απόψε αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αύριο θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη μέσω Αθήνας όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

    Το πρόγραμμα της Λουτ στην Άγκυρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι στα κατεχόμενα, στα φώτα του Λήδρα Πάλας και κατά μήκος της πορείας του οχήματος της αξιωματούχου του ΟΗΕ προς το λεγόμενο προεδρικό, τουρκοκυπριακές οργανώσεις υποδέχτηκαν την Λουτ με πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Ομοσπονδιακή Κύπρος Αμέσως Τώρα» και «Βήμα με βήμα προς την ειρήνη».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Προς σχηματισμό «κυβέρνησης» τετραμερούς συνεργασίας για «εκλογές»

    Η K?br?s (01.12.20) γράφει ότι το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) άναψε πράσινο φως για σχηματισμό «κυβέρνησης» τετραμερούς συνεργασίας υπό τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν μέχρι την διεξαγωγή «εκλογών». Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να διεξαχθεί νέα συνάντηση του CTP και του ΗΡ με τα κόμματα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και Δημοκρατικό (DP).

    Σε ψεσινή συνεδρία, το συμβούλιο του ΗΡ εξουσιοδότησε τον πρόεδρό του κόμματος Γιενάλ Σενίν να διεξάγει συνομιλίες για σχηματισμό «εκλογικής κυβέρνησης».

    Ο Σενίν δήλωσε ότι σήμερα θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους σε σχέση με τους όρους και το πλαίσιο της «κυβέρνησης» ευρείας βάσης και θα αρχίσουν συναντήσεις τους. Σημείωσε ότι θα λάβουν μιαν ξεκάθαρη απόφαση, θετική ή αρνητική, σε σχέση με το τι θα κάνουν. Είπε ότι θα θέσουν επί τάπητος και τις δικές τους «ευαισθησίες» που πηγάζουν από τις εμπειρίες τους και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε και εμείς κάποιες προσθήκες στις αρχές εφτά σημείων που μας υπέβαλε ο κ. Τουφάν».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δηλώσεις Τατάρ αναρτήθηκαν σε κρατική ιστοσελίδα του Αζερμπαϊτζάν

    Η Gunes (01.12.20) γράφει ότι η Κρατική Προεδρία Διασποράς του Αζερτμπαϊτζάν ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ για το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη βδομάδα κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φιλίας Αζερμπαϊτζάν – Κύπρου υπό τον Ορχάν Χασάνογλου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τατάρ είχε συγχαρεί το Αζερμπαϊτζάν για την νίκη του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπογράμμισε την σημασία της ανάπτυξης των πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις «δύο αδελφές χώρες», όπως χαρακτήρισε την κατεχόμενη Κύπρο και το Αζερμπαϊτζάν.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (01.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,593 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν πέντε νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το ένα είναι επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι χθες δεν έλαβε εξιτήριο κανείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 265,005 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,108 κρούσματα Covid-19, 1,023 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 80 ασθενών, 15 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 65 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Τατάρ

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (01.12.20, ΑΑ), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει ενημέρωση για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Επιπρόσθετα, ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβεϊτ.

    (ΔΨ)

    [02] Ο Ακάρ επανέλαβε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και δικαιώματα της Τουρκίας και των αδελφών τους στην Κύπρο

    Η Hurriyet (30.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε: «Ο γείτονας μας αποφεύγει πεισματικά τις συνομιλίες, αναζητώντας λύσεις δια άλλων οδών. Διαπράττουν λάθος».

    Στο πλαίσιο των θεμάτων ασφάλειας και άμυνας, ο Ακάρ είχε τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων στρατηγό Ουμίτ Ντουντάρ, τον διοικητή της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Χασάν Κουτσιούκακγιουζ, τον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ καθώς και τους υφυπουργούς του υπουργείου άμυνας Γιουνούς Εμρέ Καραοσμάνογκλυ και Αλπασλάν Καβακλίογλου, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 και δόθηκαν οδηγίες. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διανύουν μια έντονη περίοδο. Μέχρι στιγμής, έχετε εκπληρώσει τα καθήκοντα που σας ανατέθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Σας συγχαίρω. Εύχομαι να εκπληρώσουμε, από εδώ και πέρα, τα καθήκοντα που θα μας αναθέσουν με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια με διαλόγου και σε συντονισμό», ανέφερε ο Ακάρ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της νηοψίας του τουρκικού εμπορικού πλοίου με το όνομα Ροζελίν-Α στις 22 Νοεμβρίου, ο Ακάρ επανέλαβε ότι ήταν σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας: «Στο πλοίο βρέθηκε μόνο υλικό για ανθρωπιστική βοήθεια. Σε σχέση με αυτό, έχουμε κάνει και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στο νομικό επίπεδο».

    Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ υποστήριξε: «Δεν είμαστε εμείς, που αυξάνουμε την ένταση και κλιμακώνουμε τα συμβάντα. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ότι είναι απαραίτητο προς την κατεύθυνση της λύσης, με το να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα μας εντός των σχέσεων καλής γειτονίας και πραγματικού διαλόγου. Δυστυχώς, ο γείτονας μας αποφεύγει πεισματικά τις συναντήσεις και τις συνομιλίες σε αυτό το θέμα. Αναζητεί λύσεις δια άλλων οδών. Παρόλο που το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα στους ίδιους ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση με άλλο τρόπο, ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν λύση με αυτό τον τρόπο, ακόμη επιμένουν σε αυτό το θέμα. Κάνουν λάθος».

    Σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων ανάμεσα των δύο γειτονικών χωρών Τουρκία και Ελλάδα θα μπορούσαν να λυθούν με διάλογο, ο Ακάρ ισχυρίστηκε: «Τους λέμε, ας συναντηθούμε, ας συζητήσουμε. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μπορούμε να διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών, μπορούμε να διαπραγματευτούμε υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ (...). Εάν και όλα αυτά είναι ξεκάθαρα, δυστυχώς επιδεικνύουν μια παράτυπη στάση και αποφεύγουν όλα αυτά. Ενώ η πραγματικότητα είναι αυτή, επαναλαμβάνουν ρυθμικά, 'εσείς κλιμακώνετε, εσείς αυξάνετε την ένταση, εσείς προκαλείτε'. Ελπίζουμε ότι θα αντιληφθούν ότι αυτή η οδός δεν οδηγεί στην πραγματικότητα σε λύση. Η οδός που ακολουθούμε εμείς είναι η σωστή. Στην οδό που πιστεύουμε, Θα συνεχίσουμε την στάση μας με την αρχή να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντας μας, καθώς και να διατηρούμε τις σχέσεις μιας καλής γειτονίας. Γνωρίζουμε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και τι είναι απαραίτητο να γίνει σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας καθώς και των αδελφών μας στην Κύπρο και εντός αυτού του πλαισίου θα συνεχίσουμε να προχωράμε με ένα σταθερό τρόπο».

    (ΔΨ)

    [03] Την Γαλλία επέκρινε ξανά ο Ερντογάν

    To ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (01.12.20) μετέδωσε ότι μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε έμμεσα ως επικρίνουν την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παίζουν τους 3 πιθήκους μπροστά στις σοβαρές σκηνές που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία» ενώ επικρίνουν όσα λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία. «Η γραμμή όπου τα σύνορα της ελευθερίας τελειώνουν στη χώρα μας είναι ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος», δήλωσε.

    «Για παράδειγμα, όσοι κατηγορούν τη χώρα μας για τα πάντα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο Πάρκο Gezi, παίζουν τους τρεις πίθηκους μπροστά στις τρομερές σκηνές στη Γαλλία [...] και την βία της αστυνομίας και μεταδίδουν ειδήσεις που αυξάνουν την ένταση ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία». «Αυτή είναι η Γαλλία, δεν μπορείτε να δείτε τίποτα άλλο, μην περιμένετε τίποτα άλλο, ωστόσο, επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες λόγω της αντιδημοκρατικής στάσης της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Γαλλία», είπε και πρόσθεσε τα ακόλουθα:

    «Η κυβέρνηση μας, ο στρατό μας, η θρησκεία μας, η αμυντική μας βιομηχανία, οι επενδύσεις μας, οι έρευνές μας στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα δέχτηκαν επίθεση. Κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν τη χώρα μας να επιτύχει τους στόχους τους. Αλλά δεν θα πετύχουν», είπε και πρόσθεσε ότι ως χώρα και ως έθνος, είναι έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν όλα.

    (ΚΣ)

    [04] Κρίσιμος μήνας για την τουρκική διπλωματία, αναφέρει αρθρογράφος της Μιλιγιέτ

    Υπό τον τίτλο «Κρίσιμος μήνας», ο αρθρογράφος της Milliyet (01.12.20) Σαμί Κοχέν γράφει ότι αρχίζει μια κρίσιμη διαδικασία από άποψης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, σχετικά με την απόφαση, που αναμένεται να ληφθεί κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

    Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτές οι κατηγορίες εστιάζονται σε τέσσερα θέματα, οι αρμοδιότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία της Άγκυρας με την Λιβύη, το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και η στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Γαλλία προσπαθούν εδώ και καιρό με πρωτοβουλίες η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ο Κοχέν αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς από τώρα πώς θα αντικατοπτρισθεί αυτό στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εάν ληφθεί ή όχι απόφαση για κυρώσεις. Τονίζει, όμως, ότι οι επικείμενες ημέρες είναι πολύ δύσκολες για την τουρκική διπλωματία.

    Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και κάποια πλεονεκτήματα μαζί με τα μειονεκτήματα της εκστρατείας εναντίον της Άγκυρας, ο Κοχέν υποστηρίζει ότι τα μειονεκτήματα είναι η αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, η εχρθότητα προς την πολιτική του Ερντογάν και η ισλαμοφοβία εντός της Ευρώπης.

    «Το ελληνικό-ελληνοκυπριακό δίδυμό μπορεί να επηρεάσει την πλατφόρμα [Σύνοδο] ως μέλη της ΕΕ. Σε κάποιες αποφάσεις, η ΕΕ ενεργεί βάση της ιδέας της αλληλεγγύης. Όχι πάντα (...). Σε πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ, η πρόταση για κυρώσεις δεν έλαβε πλήρης στήριξη, αλλά παρέμεινε στην ατζέντα», εξηγεί ο Κοχέν.

    Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν χώρες που τάχθηκαν υπέρ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, λόγω του γεγονότος ότι θεωρούν την Τουρκία ως ανταγωνίστρια χώρα και η πολιτική του Ερντογάν τους προκαλεί ανησυχία.

    Στη συνέχεια, αναφέρει ότι τα πλεονεκτήματα είναι η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ ή οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να πάει κόντρα της Τουρκίας. «Οι αξιωματούχοι της ΕΕ το γνωρίζουν αυτό, ακόμη το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ηγέτες των χωρών που βρίσκονται στο αντίθετο μέτωπο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αυτοί που επιθυμούν τις κυρώσεις. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι υπέρ μια πιο ρεαλιστικής και ορθολογιστικής στάσης. Η Γερμανία [ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ] είναι υπέρ αυτής της στάσης. Έλα που όμως, οι ελπίδες για ομαλοποίηση έχουν επισκιαστεί από το παράνομο επεισόδιο νηοψίας εναντίον του τουρκικού πλοίου στην Μεσόγειο», ισχυρίζεται ο Κοχέν και υποστηρίζει ότι η πολιτική που ακολουθεί τελευταίως η Τουρκία αποδεικνύει ότι, όποια και αν είναι η αντίδραση κάποιων χωρών της ΕΕ, υπάρχει μια «νέα πραγματικότητα». Αγνοώντας λοιπόν αυτή την πραγματικότητα, προσπαθούν να τιμωρήσουν την Τουρκία, υποστηρίζει ο Κοχέν και αναφέρει καταληκτικά ότι οι επικείμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές και κρίσιμες τόσο για την Τουρκία, όσο και για ΕΕ.

    (ΔΨ)

    [05] Ο Ερντογάν ανακοίνωσε νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19

    To ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (01.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η Τουρκική κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Covid-19 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, που μιλούσε μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ανακοίνωσε ανάμεσα σε άλλα επέκταση των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένου κατ' οίκον περιορισμού τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές. Οι νέες ρυθμίσεις αρχίζουν να εφαρμόζονται από σήμερα Τρίτη.

    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα θα υπάρχει απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί ενώ το Σαββατοκύριακο ο κατ΄ οίκον περιορισμός θα αρχίζει από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής και θα ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί της Δευτέρας. Από την απαγόρευση εξαιρούνται φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων που εκτελούν κατοίκων παραδόσεις στα σπίτια.

    Επιπλέον, άτομα μέχρι 20 ετών και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών απαγορεύεται να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Τα εστιατόρια θα μπορούν επίσης να λειτουργούν με την υπηρεσία της κατ΄οίκον διανομής.

    Η λειτουργία των νηπιαγωγείων αναστέλλεται, ένα μέτρο που είχε ήδη ληφθεί για τις μεγάλες μητροπόλεις της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

    Κηδείες και γάμοι θα διενεργούνται με την παρουσία μέχρι 30 ατόμων. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία κολυμβητηρίων, τουρκικών λουτρών και πάρκων διασκέδασης.

    Θα υπάρχει επίσης ρύθμιση για την παρουσία των ατόμων που κυκλοφορούν σε πολυσύχναστους δρόμους. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης πως θα απαιτείται η επίδειξη μιας εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο που θα αποδεικνύει αν είναι μολυσμένοι ή όχι από τον ιό όσοι εισέρχονται σε καταστήματα.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επέστησε στην προσοχή στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία και κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόζουν ευλαβικά το τρίπτυχο «μάσκες, απόσταση, προστασία». Είπε πως κατανοεί την κούραση των πολιτών αλλά τόνισε πόσο σημαντικό είναι να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας. Πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει συμφωνήσει με τη Κίνα για προμήθεια 50 εκατομμυρίων εμβολίων και πως οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν τους προσεχείς μήνες, αρχής γενομένης από τους λειτουργούς υγείας. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν, είπε.

    Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως η πανδημία δεν μπορεί να κρατήσει πίσω την Τουρκία και ανακοίνωσε την συνέχιση της οικοδόμησης κτηρίων συμπεριλαμβανομένου του μεγάρου όπερας, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη στην Άγκυρα.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 31,219 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά με Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 188 οι νεκροί

    Σύμφωνα με την Hurriyet (01.12.20), ο Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 31,219 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 176,656 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 188 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 4,485. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 6,514 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 500,865 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 13,746. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 404,727.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 18,592,292 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,190 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.4%.

    (ΔΨ)

    [07] Δημοσκόπηση δείχνει πως το 76% των Τούρκων πολιτών συμφωνούν με το άνοιγμα των Βαρωσίων

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (30.11.20) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MAK τον Νοέμβριο, αναφορικά με διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία αλλά και το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 76% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τις προσπάθειες ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, 12% διαφωνεί και 10% δεν έχει άποψη.

    Αν γίνονταν τώρα εκλογές στην Τουρκία, μόνο τρία κόμματα θα περνούσαν το εκλογικό μέτρο και θα εισέρχονταν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο, μετά τη μαθηματική κατανομή των αναποφάσιστων, μόνο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) μπορούν να περάσουν το όριο.

    Συγκεκριμένα το ΑΚΡ θα λάμβανε 36,1%, το CHP 21,1%, το Καλό Κόμμα 10.1%, το φιλο-κουρδικό Κόμμα της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) 8,1%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 8%, το Κόμμα του Μέλλοντος 2%, το DEVA 2%, το Κόμμα της Ευδαιμονίας 1,3%, άλλα Κόμματα 1,3% ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 12%. Το εκλογικό μέτρο στην Τουρκία ανέρχεται στο 10%.

    Από την άλλη πλευρά, η αναλογία εκείνων που θέλουν να επιστρέψουν στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα είναι 46% ενώ εκείνοι που θέλουν να συνεχίσουν με το σύστημα προεδρικής κυβέρνησης είναι 35%. Την ίδια στιγμή 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 5% δεν έδωσαν απάντηση.

    Σε ερώτηση, αν εμπιστεύονται τα αποτελέσματα που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, αναφορικά με τους αριθμούς των κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19, 28% απάντησε «καθόλου», 27% απάντησε «ναι, αλλά όχι όσο στην αρχή της πανδημίας», 23% απάντησε «ναι» και 22% δεν έδωσε απάντηση.

    Σε ερώτηση αν θα αλλάξουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές. 45% απάντησε «τίποτε δεν θα αλλάξει», 23% απάντησε πως θα αλλάξουν προς το χειρότερο, 19% πως θα αλλάξουν προς το καλύτερο και 13% δεν έδωσε απάντηση.

    Σε ερώτηση για το πιο είναι το πιο σημαντικό γεγονός που ταλανίζει την χώρα, 51% απάντησε «η οικονομία», 17% απάντησε η πανδημία του covid-19, 14% απάντησε «θέματα δικαιοσύνης και κοινωνικά ζητήματα», 8% δήλωσε ζητήματα που αφορούν στα σύνορα της χώρας και 10% άλλα ζητήματα.

    Τέλος, σε ερώτηση αν υποστηρίζουν την αποστολή στρατού στο Αζερμπαϊτζάν, 83% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά, 12% απάντησαν αρνητικά και 5% δεν απάντησαν.

    (ΚΣ)

    [08] Συνεχίζονται οι μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν

    Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (01.12.20) μεταδίδει ότι σήμερα στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) στη Σμύρνη έχουν τεθεί υπό κράτηση 82 άτομα, από τα οποία τα 70 είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

    Επιπρόσθετα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (01.12.20, ΑΑ) γράφει ότι σε άλλη επιχείρηση στην Σανλιούρφα, έχουν συλληφθεί άλλα 19 ύποπτα άτομα, ανάμεσα τους συνταγματάρχες και αντισυνταγματάρχες, ως μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 1 December 2020 - 14:46:30 UTC