Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 228/2020 02.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν συζητά ομοσπονδία στην πενταμερή ο Τατάρ ? Αποκλείει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν
  • [02] Ιζτζάν: «Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν»
  • [03] Στο τραπέζι οι διαφορές για σχηματισμό «κυβέρνησης» τετραμερούς συνεργασίας
  • [04] Νέα προσκόμματα σε Τουρκοκύπριο νεφροπαθή
  • [05] Είκοσι ένα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Στο 11.8% ο πληθωρισμός κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020
  • [07] Μείωση εξαγωγών υφαντουργικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Την ανάγκη για πραγματοποίηση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων, επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Αντιπροσωπεία στα Βαρώσια ανοίγει το Τούρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ανάπτυξης
  • [03] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα προβάλλοντας ως δικαιολογία το Ορούτς Ρέις αρνείται το διάλογο»
  • [04] Πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου
  • [05] Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [06] Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [07] Καταδικάστηκε σε 3,901 χρόνια φυλακή εμπλεκόμενος με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία
  • [08] Στις 30,110 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 190 οι νεκροί μέσα σε ένα 24ωρό

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν συζητά ομοσπονδία στην πενταμερή ο Τατάρ ? Αποκλείει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν

    Κάτω από τον τίτλο «'Δεν θα πάμε να συζητήσουμε ομοσπονδία'» και τον επίτιτλο «Ο πρόεδρος Τατάρ γνωστοποίησε με ξεκάθαρο τρόπο στην Λουτ την στάση του σε σχέση με την πενταμερή διάσκεψη», η Gunes (02.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ανέφερε στην Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα μεταβεί στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό για να συζητήσει λύση ομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις μετά από χθεσινή συνάντηση με την Λουτ στα κατεχόμενα που διήρκεσε δυόμιση ώρες, ο Τατάρ ανέφερε ότι η αξιωματούχος του ΟΗΕ διεξάγει επαφές για να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει έδαφος για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης 5+1 με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, των δύο κοινοτήτων και των Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε προτείνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είπε ότι τόνισε στην Λουτ ότι η πρόταση για σύγκληση άτυπης πενταμερούς είναι σημαντική από την άποψη έκφρασης των «νέων πραγματικοτήτων της Κύπρου», όπως ισχυρίστηκε, και την απόκτηση νέας βάσης στη διαπραγματευτική διαδικασία. Σημείωσε ότι ανέφερε στην Λουτ πως οπωσδήποτε πρέπει να συγκληθεί η διάσκεψη 5+1 κατά την οποία ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις που εξήγησε χθες και στην απεσταλμένη του ΟΗΕ.

    Υποστηρίζοντας ότι άλλαξαν οι πραγματικότητες της Κύπρου και η συγκυρία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η συγκυρία πλέον εμφανίζει περισσότερο το μοντέλο των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο».

    Είπε ότι ανέφερε στην Λουτ ότι υποστηρίζουν μιαν δίκαιη και μόνιμη λύση στην οποία θα προκύψει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους (win-win) και θα ωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι.

    Ερωτηθείς κατά πόσον έδωσε το μήνυμα ότι δεν θα πάνε σε μιαν διάσκεψη με την μορφή 5+1 για να συζητήσουν στην βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ απάντησε: «Φυσικά, το είπαμε αυτό άλλωστε. Υπάρχουν νέες πραγματικότητες στην Κύπρο. Πλέον πρέπει να γίνει μια διάσκεψη με τη μορφή 5+1 για να μπορέσουμε να βρούμε το έδαφος μιας συμφωνίας, η οποία θα μπορεί να περιέχει δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, για να μπορέσει να αρχίσει μια τέτοια διαπραγματευτική διαδικασία».

    Ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε στην Λουτ ότι τώρα αρχίζει μια νέα περίοδος στην Κύπρο, ότι δεν προέκυψε οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τις συνομιλίες που διεξάγονταν στη βάση της ομοσπονδίας εδώ και 52 χρόνια, ότι ένα από τα άτομα που το γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους αυτό είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος έζησε την διαδικασία στο Κραν Μοντάνα και ότι πρέπει πλέον να υπάρξει μετακίνηση σε μιαν διαδικασία διαπραγματεύσεων στη βάση δύο κρατών στηριγμένων στην κυριαρχική ισότητα.

    Ισχυριζόμενος ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει το δικαίωμα κυριαρχίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να αρχίσει από την άποψη της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να καθορίσουν το μέλλον τους (να ασκήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης).

    Επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι επέδειξαν την καλή τους βούληση σε πολλές διαπραγματευτικές διαδικασίες από το 1974 μέχρι σήμερα, στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ είπε: «Εξήγησα ότι παρά την καλή μας βούληση δεν μπορέσαμε να πάρουμε ανταπόκριση και ότι ούτε στο εξής θα μπορέσει να δώσει αποτέλεσμα μια διαπραγματευτική διαδικασία σε αυτή τη βάση και επομένως οι Τούρκοι της Κύπρου δικαιούνται να αρχίσει μια νέα σελίδα, μια νέα διαδικασία».

    Υποστηρίζοντας ότι επιβάλλονται αθλητικά, πολιτιστικά και εμπορικά εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε στην Λουτ ότι χρειάζεται δημιουργικότητα για να ανοιχθούν οι Τουρκοκύπριοι στον κόσμο και ότι σε αυτό το σημείο αναλογούν καθήκοντα στους ηγέτες του κόσμου και στα Ηνωμένα Έθνη.

    Σημείωσε ότι κατά την συνάντηση ανέφερε ότι η Κύπρος δεν είναι η ίδια όπως παλιά μετά τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια και ότι για μιαν δίκαιη συμφωνία πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι εξελίξεις.

    Ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Λουτ επέδειξε κατανόηση σε αυτά που της εξήγησαν μετά την δίκαιη στάση των Τουρκοκυπρίων.

    Είπε επίσης ότι δεν ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, διότι αυτό δεν εμπίπτει στους όρους εντολής της Λουτ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν, ο Τατάρ είπε: «Δεν βλέπουμε θετικά το ζήτημα της resumption of the talks. Δεν δεχόμαστε κάτι τέτοιο. Το είπαμε αυτό και σήμερα».

    Υποστηρίζοντας ότι γίνεται αποδεχτό και από τα Ηνωμένα Έθνη πλέον ότι άλλαξαν κάποια πράγματα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αδιαφορία έναντι της κατάστασης σάμπως και οι Ελληνοκύπριοι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη αδικία που γίνεται εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τατάρ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν την συνέχιση του στάτους κβο διότι είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς και όλη η βοήθεια πηγαίνει προς την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του. Επανέλαβε ότι στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται μόνο η Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ιζτζάν: «Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν»

    Η Halk?n Sesi (02.12.20) γράφει ότι ο αρχηγός του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζάν, υπογραμμίζοντας την σημασία των εργασιών που διεξάγει η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζείν Χολ Λουτ για την διεξαγωγή του διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες για την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά είναι ορθή και αρκετή.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Ιζτζάν δήλωσε: «Η μόνη διέξοδος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την υλοποίηση της ομοσπονδιακής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η επιδίωξη αποσχιστικών και διχοτομικών πολιτικών εξυπηρετεί μόνο την συνέχιση της μη λύσης».

    Επικρίνοντας την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Ιζτζάν ανέφερε καταληκτικά ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκτροχιάσει το κυπριακό πρόβλημα και να τους παρασύρει σε περιπέτειες.

    (ΔΨ)

    [03] Στο τραπέζι οι διαφορές για σχηματισμό «κυβέρνησης» τετραμερούς συνεργασίας

    Η Yeni Duzen (02.12.20) γράφει ότι συνάντηση πέραν των τριών ωρών πραγματοποίησαν χθες οι πρόεδροι τεσσάρων κομμάτων για σχηματισμό «κυβέρνησης τετραμερούς συνασπισμού» υπό τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν μέχρι την διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» εντός του Σεπτεμβρίου του 2021.

    Κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του CTP με την συμμετοχή των προέδρων των κομμάτων του Λαού (ΗΡ), Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και Δημοκρατικού (DP), δημιουργήθηκε η «σπονδυλική στήλη» της «τετραμερούς κυβέρνησης», σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο σημειώνει ότι δεν έγινε καμία δήλωση μετά την συνάντηση κατά την διάρκεια της οποίας τα κόμματα έθεσαν το καθένα τις προτεραιότητές του, ξεχωριστά από τις «εφτά αρχές» του CTP.

    Τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης τόσο οι «αρχές» του κάθε κόμματος όσο και το θέμα του διαμοιρασμού των «υπουργείων». Οι πρόεδροι των κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα για να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον θα υπάρξει αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΗΡ ζητά μιαν «κυβέρνηση» τεχνοκρατών το DP τηρεί αποστάσεις από αυτό και το TDP προτείνει μια μεταρρύθμιση 13 σημείων στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Το ΗΡ προβάλλει την θέση για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση, κάτι στο οποίο φέρεται να αντιτίθεται το CTP.

    Ο πρόεδρος του TDP, Τζεμάλ Όζγιγιτ αναγκάστηκε χθες να απαντήσει σε δημοσίευμα ιστοσελίδας, η οποία αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συνάντησης, υποστήριξε ότι το TDP θέλει να διορίζονται από την κατεχόμενη Κύπρο οι επικεφαλείς της «κεντρικής τράπεζας» και της «πολιτικής άμυνας», ο πρόεδρος του DP Ατάογλου ζητά «υπουργείο» και το ΗΡ θέλει την ακύρωση της ενοικίασης γης.

    Σύμφωνα με τον Όζγιγιτ, δεν είναι «κομψή» συμπεριφορά να διαρρέουν και μάλιστα παραποιημένα πράγματα που λέχθηκαν σε μιαν συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μόνο τέσσερα άτομα. Σημείωσε ότι διαθέτουν την πολιτική εμπειρία για να αντιληφθούν ότι αυτό μπορεί να έγινε σκόπιμα και πρόσθεσε ότι το κόμμα του μετέφερε για συζήτηση τις εξής «αρχές»: 1) τον «νόμο» για τις «υπηκοότητες», 2) τη μεταρρύθμιση στο «δημόσιο», 3) τον «νόμο» περί «εκλογών και δημοψηφισμάτων», 4) την επιτροπή τροποποίησης του «συντάγματος», 5) μιαν «δημοκρατική και αυτόνομη δομή» για τον Bayrak, 6) την αναθεώρηση του «νόμου» για τα βακούφια, 7) την έρευνα για τις παρεμβάσεις, 8) την αποδοχή της παραίτησης του Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, 9) την κατάληξη του θέματος του «πολεοδομικού σχεδίου», 10) την επένδυση στον τομέα της ενέργειας, 11) την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και την στήριξη των χαμηλά αμειβόμενων και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που επηρεάστηκαν από την πανδημία, 12) την αποδοχή των παραμέτρων του ΟΗΕ στην λύση του Κυπριακού και 13) τη διοίκηση των «θεσμών» των Τουρκοκυπρίων από τους ίδιους.

    Ο Όζγιγιτ ανέφερε επίσης ότι το ποια από αυτές τις προσεγγίσεις θα υλοποιηθεί σε μια πιθανή «κυβέρνηση» θα είναι ούτως ή άλλως θέμα διαλόγου και συναίνεσης.

    Η Havadis (02.12.20) γράφει ότι ειδικοί από τα τέσσερα κόμματα θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την οικονομική εικόνα που επικρατεί στα κατεχόμενα και ότι ο «γόρδιος δεσμός» είναι τα οικονομικά. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο διαμοιρασμός των «υπουργείων» στην τετραμερή συνεργασία θα περιέχει διάφορες διαφοροποιήσεις σε αντίθεση με τις προσδοκίες που υπάρχουν. Λόγω της αναφοράς ότι «η Τουρκία δεν θα δώσει χρήματα σε μιαν τέτοια κυβέρνηση», προγραμματίζεται να δοθεί το «υπουργείο οικονομικών» στο ΗΡ και να διοριστεί «υπουργός οικονομικών» ένα άτομο το οποίο έχει «θερμές σχέσεις» με την Άγκυρα, επισημαίνεται.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Νέα προσκόμματα σε Τουρκοκύπριο νεφροπαθή

    Κάτω από τον τίτλο «Έμεινε αντιμέτωπος με τον θάνατο», η Avrupa (02.12.20) επαναφέρει το θέμα του Τουρκοκύπριου νεφροπαθή Ερντάλ Εργιένερ, ο οποίος συνελήφθη από το καθεστώς λόγω μιας ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

    Χθες το «δικαστήριο» έθεσε στον Εργιένερ νέους όρους για να του επιστρέψει την κατασχεθείσα ταυτότητά του ούτως ώστε να μπορέσει να έρθει στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου για να υποβληθεί σε θεραπεία. Το «δικαστήριο» ζήτησε έναν εγγυητή, ο οποίος θα υπογράψει εγγύηση 75 χιλιάδων τουρκικών λιρών και χρηματική εγγύηση 3 χιλιάδων ΤΛ.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Εργιένερ δεν μπορεί να συνεχίσει την θεραπεία του στο νοσοκομείο Λάρνακας επειδή δεν μπορεί να περάσει στις ελεύθερες περιοχές και ότι χρειάζεται αιμοδιάλυση και μεταμόσχευση νεφρού. Σημειώνεται ότι ο δότης του νεφρού θα είναι η σύζυγός του.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Είκοσι ένα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (02.12.20), ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,375 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν είκοσι ένα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα δεκαέξι από τα νέα κρούσματα αφορούν άτομα που έφτασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό, εφτά αεροπορικώς και εννέα ατμοπλοϊκώς. Τα τρία είναι επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και δύο είναι εγχώριες μολύνσεις, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι έξι άτομα, που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό, έλαβαν εξιτήριο.

    Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 266,380 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,129 κρούσματα Covid-19, 1,029 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 95 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 72 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΔΨ)

    [06] Στο 11.8% ο πληθωρισμός κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020

    Η K?br?s (02.12.20) γράφει ότι η «κεντρική τράπεζα» του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα «δημόσια» οικονομικά παρουσίασαν πλεόνασμα 98,5 εκατομμυρίων ΤΛ, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο δημιουργήθηκε έλλειμμα της τάξης των 257,8 εκατομμυρίων ΤΛ, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του Covid-19.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2020, τα έσοδα του «προϋπολογισμού» ανήλθαν στα 2.331,9 εκατομμύρια ΤΛ και τα έξοδα στα 2.331,4 εκατομμύρια ΤΛ. Τα «δημόσια» οικονομικά παρουσίασαν πλεόνασμα 100,5 εκατομμυρίων ΤΛ.

    Η «κεντρική τράπεζα» ανακοίνωσε και τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν 12,87%, τον Απρίλιο 8,34%, τον Μάιο 8,64% και τον Ιούνιο 8,36%. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,18%.

    Το συνολικό ενεργητικό του τραπεζικού τομέα ήταν 42.045,6 εκατομμύρια ΤΛ τον Μάρτιο του 2020 και ανήλθε στα 43.146,3 εκατομμύρια ΤΛ στα τέλη Ιουνίου του 2020. Στα τέλη Σεπτεμβρίου παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 12,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο ανερχόμενο στα 48.597 εκατομμύρια ΤΛ. Το μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού ενεργητικού του τομέα κατά το τρίτο τρίμηνο καταλάμβανε ο δανεισμός με 56,09%. Η συνολική επάρκεια κεφαλαίου του τομέα μειώθηκε από 16,86% το δεύτερο τρίμηνο σε 16,06% το τρίτο τρίμηνο του 2020. Στις ιδιωτικές τράπεζες το ποσοστό επάρκειας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 είναι 13.5%, στις τράπεζες του «δημοσίου» 14,65% και στα παραρτήματα 19,8%.

    Στην ανακοίνωση περιέχονται και στοιχεία του «τμήματος εμπορίου» σε σχέση με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 το σύνολο των εξαγωγών σε δολάρια αυξήθηκε κατά 28,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς. Αύξηση της τάξης του 21,3% υπήρξε κατά το δεύτερο τρίμηνο και 14,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Οι εξαγωγές κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 ήταν 67 εκατομμύρια δολάρια. Το σύνολο των εισαγωγών μειώθηκε κατά 43,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, υποχωρώντας στα 119 εκατομμύρια δολάρια. Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, το σύνολο των εξαγωγών μειώθηκε κατά 25,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς υποχωρώντας στα 254,8 εκατομμύρια δολάρια.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Μείωση εξαγωγών υφαντουργικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια

    Η K?br?s (02.12.20) γράφει ότι ενώ πριν χρόνια υπήρχαν στα κατεχόμενα δεκάδες εργοστάσια υφαντουργικών προϊόντων, τα οποία εξήγαγαν τα ρούχα που παρήγαγαν, η πλειοψηφία αυτών των εργοστασίων έβαλαν λουκέτο. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, οι εξαγωγές υφαντουργικών προϊόντων της κατεχόμενης Κύπρου που ήταν 11 εκατομμύρια δολάρια το 2001, μειώθηκαν στο 1 εκατομμύριο δολάρια το 2019 και στις 249 χιλιάδες δολάρια κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020. Σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου γραφείου εμπορίου, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές του καθεστώτος σε υφαντουργικά προϊόντα σε δολάρια από το 2001 μέχρι το 2020 έχουν ως εξής:
    Έτος	Εξαγωγές	Εισαγωγές
     	(δολάρια)	(δολάρια)
    2001	11.110.475	4.653.814
    2002	10.892.778	6.601.346
    2003	10.242.696	11.526.809
    2004	11.740.475	18.812.460
    2005	9.930.052	28.383.370
    2006	7.759.853	32.854.136
    2007	6.789.209	38.107.504
    2008	3.727.264	35.957.394
    2009	2.326.900	32.326.015
    2010	4.022.957	38.178.881
    2011	3.724.569	40.279.751
    2012	3.234.043	40.398.103
    2013	3.590.022	43.440.191
    2014	3.409.529	45.039.835
    2015	2.490.978	37.504.814
    2016	2.236.15	46.897.947
    2017	2.363.240	46.734.188
    2018	2.570.902	45.127.845
    2019	1.081.593	48.273.184
    2020	  249.629	17.047.390
    (Μέχρι τον Αύγουστο)
    Σύνολο	103.493.318	658.126.977
    

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Την ανάγκη για πραγματοποίηση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων, επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-02.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις στα πλαίσια του, TRT World Forum 2020, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας πηγάζει από τις «μονομερείς και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις» που προσπαθούν να επιβάλουν η Ελλάδα και η «Ελληνοκυπριακής διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην περιοχή όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων, αναφέροντας και τα εξής:

    «Βλέπουμε πολύ συχνά πως αυτά τα κράτη μέλη (Ελλάδα και Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου) κάνουν κατάχρηση της αλληλεγγύη της ΕΕ για να στηρίξουν εθνικιστικές ατζέντες. Η επιχείρηση Ειρήνη που έγινε πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο εναντίον της Τουρκίας. Η επιχείρηση που έγινε στις 22 Νοεμβρίου, έγινε χωρίς τη δική μας έγκριση και δόθηκε εντολή για έρευνα στο εμπορικό πλοίο που έφερε την Τουρκική σημαία. Αυτό, αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Κακομεταχειρίστηκαν τα μέρη του πληρώματος προκαλώντας αναστάτωση. Μετά το τέλος της έρευνας που διήρκησε 11 ώρες, τελικά δεν βρέθηκε οτιδήποτε που είναι αντίθετο με το εμπάργκο όπλων. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την παράνομη ενέργεια. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δεν αναιρούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Διατηρούμε κάθε δικαίωμα και επιφυλασσόμαστε να απαντήσουν κατάλληλα και με βάση το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτό το λόγο, κάναμε και έκκληση για πραγματοποίηση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [02] Αντιπροσωπεία στα Βαρώσια ανοίγει το Τούρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ανάπτυξης

    Η Vatan (02.12.20) γράφει ότι το Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ανάπτυξης (ATBD) ανοίγει τη δεύτερη του αντιπροσωπεία στα Βαρώσια (Σημ. Μετ. Δεν διευκρινίζεται αν αναφέρεται ή όχι στην περίκλειστη πόλη). Όπως γράφει η εφημερίδα, η πρώτη αντιπροσωπεία άνοιξε πριν από περίπου δύο χρόνια στην Κερύνεια. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ATBD Ουγούρ Τερζίογλου, δήλωσε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου ως Συμβούλιο και υποστήριξε ότι παρατήρησαν πως το ενδιαφέρον βρετανικών και αμερικανικών εταιρειών στο νησί αυξήθηκε με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία».

    Είπε ότι η Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου «ATBD Κερύνειας», υπό την προεδρία του ιδρυτή του πρύτανη του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας», Σερχάτ Άκπιναρ έφτασε σε σχεδόν 60 μέλη σε σύντομο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι μεταξύ αυτών είναι βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη «ΤΔΒΚ». Είπε πως η Τουρκία υποστηρίζει θερμά το άνοιγμα των Βαρωσίων και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την πόλη. Είπε πως αποφάσισαν να ανοίξουν γραφείο στα Βαρώσια ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων και πρόσθεσε: «Τόσο τα μέλη μας όσο και οι βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες με τις οποίες είχαμε συνάντηση θέλουν να λάβουν μέρος στην ανοικοδόμηση των Βαρωσίων. Στην πραγματικότητα, ακούμε ότι υπάρχουν εταιρείες που κάνουν ήδη προετοιμασίες για αυτό το θέμα. Η Keller & Williams, μια εταιρεία ακινήτων των ΗΠΑ με καταστήματα σε πολλές χώρες του κόσμου, άνοιξε ένα κατάστημα στην Κερύνεια. Αναμένουμε να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών των εταιριών», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα προβάλλοντας ως δικαιολογία το Ορούτς Ρέις αρνείται το διάλογο»

    Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (MFA-01.12.20), ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Ακσόϊ, απαντώντας στην ερώτηση: «Η Ελλάδα προβάλλοντας ως δικαιολογία το Ορούτς Ρέις αρνείται το διάλογο. Τώρα που το Ορούτς Ρέις έχει ολοκληρώσει το έργο του, προβλέπετε να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Ελλάδας;», αναφέρει τα εξής:

    «Όπως είναι ήδη γνωστό, η Τουρκία τάσσεται από την αρχή υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Στην πραγματικότητα, ενώ είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση, αφού η Ελλάδα έκανε βήματα πίσω εξαιτίας του ότι το Ορούτς Ρέις ήταν στο πεδίο.

    Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε ότι το Ορούτς Ρέις έχει ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο και επέστρεψε στην Αττάλεια στις 29 Νοεμβρίου 2020. Η Τουρκία, όπως και προηγουμένως θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρει ο Άκσοϊ σε γραπτή του ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [04] Πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.12.20) επικαλούμενη πληροφορίες μετέδωσε ότι οι μαχητές του ISIS ετοίμαζαν την δολοφονία του Δήμαρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

    Πηγές από το Δημαρχείο επιβεβαίωσαν την είδηση και ανέφεραν πως ο Ιμάμογλου είχε πληροφορηθεί για το θέμα και ότι στις 23 Νοεμβρίου όλη η ομάδα προστασίας του Ιμάμογλου ενημερώθηκε για να αυξήσουν τα μέτρα προστασίας του. Επίσης, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αυξήθηκε ο αριθμός των ανδρών της ασφάλειάς του. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει επίσης επικαλούμενη άλλες πληροφορίες ότι τα άτομα που θα δολοφονούσαν τον Δήμαρχο συνελήφθησαν την τελευταία στιγμή.

    Ωστόσο, Hurriyet (02.12.20) γράφει ότι η Διεύθυνση Γενικής Ασφαλείας της Τουρκίας προέβη σε ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα και ανέφερε πως «δεν τίθεται θέμα απόπειρας δολοφονίας ή σύλληψης των δραστών».

    «Κατά καιρούς έρχονται τέτοιου είδους πληροφορίες σχετικά με πολιτικές προσωπικότητες ή πολύ δημοφιλείς προσωπικότητες, οι οποίες αξιολογούνται αυστηρά και εάν είναι απαραίτητο αναφέρονται στην αστυνομία. Εάν χρειαστεί, οι ομάδες προστασίας του ατόμου αυτού ενισχύονται. Ωστόσο, αυτά δεν ανακοινώνονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [05] Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.12.20), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter τη συμμετοχή του στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Σε Twitt του μετά το πέρας της συνόδου, ο Τσαβούσογλου έγραψε ότι στην ατζέντα της συνόδου, η Τουρκία εξέφρασε τις απόψεις της όσον αφορά στις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, καθώς επίσης και στο θέμα της παράνομης έρευνας που έγινε επί του τουρκικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΑΚ)

    [06] Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (02.12.20), το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Τουρκία και η Ρωσία προχώρησαν σε συμφωνία όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες για τη σύσταση κοινού μηχανισμού-κέντρου για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά την ολοκλήρωση των επαφών των δύο χωρών επί των τεχνικών λεπτομερειών όσον αφορά στη σύσταση του κοινού μηχανισμού ελέγχου μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών μνημόνιο συναντίληψης. Οι αναγκαίες εργασίες για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του Κέντρου συνεχίζονται και η ενεργοποίηση του θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν».

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι για τη λειτουργία του Κοινού Κέντρου Ελέγχου Ρωσίας-Τουρκίας που θα αναλάβει τον έλεγχο και την εποπτεία της περιοχής στον Ναγκόρνο Καραμπάχ θα εγκατασταθούν και θα τοποθετηθούν σε διάφορα παρατηρητήρια 30-50 Τούρκοι αξιωματούχοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    (ΑΚ)

    [07] Καταδικάστηκε σε 3,901 χρόνια φυλακή εμπλεκόμενος με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (02.12.20) γράφει ότι πρώην στρατιωτικός που εμπλέκεται στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκίας καταδικάστηκε 79 φορές σε ισόβια που ισοδυναμούν με 3,901 χρόνια φυλάκισης.

    Πρόκειται για τον Χακάν Καρακούς ο οποίος σύμφωνα με την καταδίκη του ήταν εκ των διοργανωτών του πραξικοπήματος. Τις τελευταίες μέρες ανακοινώνονται και άλλες βαριές καταδίκες πολλών εμπλεκομένων στο πραξικόπημα

    (ΚΣ)

    [08] Στις 30,110 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 190 οι νεκροί μέσα σε ένα 24ωρό

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (01.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 30,110 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 180,312 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 190 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 4,593. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 6,101 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 506,966 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 13,936. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 409,320.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 18,772,604 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,303 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.3%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (01.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι έχουν υπογράψει συμβόλαιο για αγορά 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου από την Κίνα και πρόσθεσε ότι αν όλα πάνε καλά αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός στις 11 Δεκεμβρίου. Εξηγώντας ότι αρχικά θα εμβολιαστούν οι λειτουργοί στον τομέα της υγείας, ο Κοτζά είπε ότι τον Απρίλιο σχεδιάζουν να κάνουν το εγχώριο εμβόλιο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Κοτζά είπε: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε εντατικούς εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Αν όλα προχωρήσουν κανονικά στις 11 Δεκεμβρίου θέλουμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα άτομα υψηλού κινδύνου».

    Εξήγησε επίσης ότι συνεχίζουν τις εντατικές τους διαβουλεύσεις με την Αμερικάνικη εταιρεία Pfize.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 2 December 2020 - 16:34:31 UTC