Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 226/2020 28-30.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων συζητήθηκε στο λεγόμενο προεδρικό
  • [02] Σανέρ: «Το Κυπριακό είναι κοινό μας ζήτημα με την Τουρκία»
  • [03] Απόψε αναμένεται η απόφαση του ΗΡ για σχηματισμό «κυβέρνησης»
  • [04] Κινητοποιήθηκε η τουρκική «πρεσβεία» στο θέμα της παραχώρησης γης στην Κερύνεια
  • [05] Οκτώ νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Στα 1103 ανήλθαν συνολικά
  • [06] Νέα μέτρα στα κατεχόμενα για την νόσο Covid-19
  • [07] Τα νέα μέτρα επηρεάζουν τους Τούρκους εποχιακούς εργάτες στα κατεχόμενα
  • [08] Οι αριθμοί των φοιτητών στα κατεχόμενα
  • [09] Πέρασε σε κερδοφορία η «ΚΙΒ-ΤΕΚ», δηλώνει ο Τάτσοϊ
  • [10] Δόθηκε άδεια για τρίτη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Άκκουγιου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Σεντόπ επέκρινε την απόφαση της ΕΕ για τα Βαρώσια
  • [03] Αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για την άσκηση Μέδουσα
  • [04] Στην Αττάλεια επέστρεψε το Ορούτς Ρέις
  • [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει τα απειλητικά μηνύματα εναντίον του Μουφτή της Ξάνθης
  • [06] Ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας 6,7% ανακοίνωσε το TurkStat
  • [07] Στις 29,281 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά με Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 185 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων συζητήθηκε στο λεγόμενο προεδρικό

    Η Halk?n Sesi (28.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προήδρευσε σύσκεψης του «Ανωτάτου Συντονιστικού Συμβουλίου». Κατά την σύσκεψη, συζητήθηκαν οι εργασίες στην περιοχή της περίκλειστης περιοχής Βαρωσίων καθώς και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων. Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες και για τα μέτρα που λήφθηκαν.

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν και ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπατσερί, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων υποστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ, ο διοικητής των δυνάμεων ασφάλειας υποστράτηγος Ζορλού Τομπάλογλου, η λεγόμενη υπουργός εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας Χασάν Τατσόι, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί και ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, καθώς και ο «πρόεδρος» της «επιτροπής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών της πρωθυπουργίας», Σουάτ Γελντενέρ.

    (ΔΨ)

    [02] Σανέρ: «Το Κυπριακό είναι κοινό μας ζήτημα με την Τουρκία»

    Υπό τον τίτλο «Σανέρ: Μας αναμένουν ωραιότερες ημέρες», η Gunes (30.11.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσίν Σανέρ, σε ομιλία του κατά την συνάντηση με μέλη του κόμματος στην κατεχόμενη Λεύκα, υποστήριξε ότι σε περίπτωση που θα αναπτυχθεί η φιλική τους σχέση με την Τουρκία και συνεχίσουν να κάνουν τα σωστά βήματα, αναμένονται ωραιότερες για τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Αναφερόμενος στις «προεδρικές εκλογές», ο Σανέρ υποστήριξε ότι ήταν σημείο καμπής για τις σχέσεις τους με την μητέρα πατρίδα και πρόσθεσε: «Η ύπαρξη ενός 'προέδρου' που θα ενεργεί μαζί με την μητέρα πατρίδα είναι όρος για την 'ΤΔΒΚ'. Διαφορετικά οι δυσκολίες θα αυξηθούν. Η ανάπτυξη και η διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων. Εάν δεν το κάνετε αυτό, δεν πράττετε το καθήκον σας. Εάν έχετε ένα σχέδιο, η Τουρκία θα το αξιολογήσει και θα συμβάλλει σ' αυτό. (...) Όμως στα πολύ ευαίσθητα θέματα, δεν είναι ορθό να κάνετε δηλώσεις που θα ζημιώσουν την Τουρκία, ή να επιχειρήσετε να κατευθύνετε το Κυπριακό όπως εσείς επιθυμείτε. Το κυπριακό ζήτημα είναι κοινό μας ζήτημα με την Τουρκία».

    Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, ο Σανέρ υποστήριξε: «Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για υδρογονάνθρακες και στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε μέχρι τέλους μαζί με την μητέρα πατρίδα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους στην χρησιμοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Επικρίνοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ο Σανέρ ισχυρίστηκε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξέχασε τις υποσχέσεις της που έδωσε στον τουρκοκυπριακό λαό, που αγνοεί ότι ο τουρκοκυπριακός λαός έχει τόσα δικαιώματα στο νησί και στο φυσικό πλούτο του, όσο και οι Ελληνοκύπριοι, έλαβε λανθασμένες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού. Ας λάβουν ότι απόφαση θέλουν, έχουμε δίκαιο και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας».

    Εν τω μεταξύ, η Gunes (28.11.20) γράφει ότι ο Σανέρ, σε δηλώσεις του κατά την συνάντηση με μέλη του κόμματος στην κατεχόμενη Κερύνεια, ισχυρίστηκε ότι η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων θα ανοίξει εξ ολοκλήρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    (ΔΨ)

    [03] Απόψε αναμένεται η απόφαση του ΗΡ για σχηματισμό «κυβέρνησης»

    Κάτω από τον τίτλο «Το κλειδί στο ΗΡ», η Havadis (30.11.20) γράφει ότι τα κόμματα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και Δημοκρατικό (DP) απάντησαν θετικά στην πρόταση του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν για σχηματισμό «κυβέρνησης» τετραμερούς συνεργασίας CTP-HP-TDP-DP, ενώ το ΗΡ αναμένεται να λάβει την απόφασή του στο κομματικό συμβούλιο που θα συνέλθει απόψε. Οι πρόεδροι των τεσσάρων κομμάτων μαζί με τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί παρακάθισαν σε κοινό δείπνο την Παρασκευή το βράδυ κατά το οποίο ο Έρχουρμαν τους πρότεινε τον σχηματισμό «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής.

    Το YDP προτίμησε να μείνει εκτός της συνεργασίας σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να της παρέχει στήριξη χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν πρόωρες «εκλογές». Οι κομματικοί ηγέτες που συμμετείχαν στο δείπνο συμφώνησαν ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί «κυβέρνηση» για πρόωρες «εκλογές» στο πλαίσιο ορισμένων αρχών που αφορούν την πανδημία και την οικονομία.

    Ο πρόεδρος του ΗΡ, Γιενάλ Σενίν ανέφερε ότι θα διαμορφώσουν την απόφασή τους στο κομματικό συμβούλιο και θα απαντήσουν απόψε στην πρόταση για τετραμερή συνεργασία. Σημειώνεται ότι το ΗΡ παρουσιάζεται διχασμένο στο θέμα αυτό και ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση θα διαδραματίσει η στάση του τέως προέδρου του κόμματος, Κουτρέτ Όζερσαϊ.

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν υπάρχει συμφωνία στις αρχές», η Halk?n Sesi (29.11.20) αναφέρεται στο παρασκήνιο της εν λόγω συνάντησης και γράφει ότι προέκυψαν κάποιες «σοβαρές δυσκολίες» στο θέμα των αρχών κατά την διάρκεια του δείπνου. Κάποια κόμματα έχουν πρόβλημα με τις εφτά αρχές που παρουσίασε ο Έρχουρμαν, γράφει το δημοσίευμα στο οποίο σημειώνεται ότι το YDP εξέφρασε τους ενδοιασμούς του στο θέμα των «υπηκοοτήτων» και στο πολεοδομικό σχέδιο, ενώ το TDP υπέβαλε περισσότερα αιτήματα στο θέμα του Βαρωσιού και της «βούλησης» των Τουρκοκυπρίων.

    «Είναι γνωστό ότι στο ΗΡ υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν θα εγκρίνουν τον τετραμερή συνασπισμό», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας: «Εκτός αυτού το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα των οικονομικών πόρων. Ενώ λέγεται ότι η Άγκυρα δεν θα μπορεί να παρέχει οικονομικούς πόρους, συζητήθηκε το θέμα του εσωτερικού δανεισμού. Όμως αναφέρθηκε ότι ούτε αυτό είναι υγιές. Αυτό το θέμα βρίσκεται μπροστά στα κόμματα ως ένα σοβαρό πρόβλημα».

    Η σημερινή Halk?n Sesi (30.11.20) γράφει ότι σε περίπτωση που το ΗΡ απαντήσει αρνητικά στην πρόταση του Έρχουρμαν για τετραμερή συνασπισμό και ο πρόεδρος του CTP καταθέσει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης», αναμένεται να ανατεθεί εκ νέου η «εντολή» στον αναπληρωτή πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες σχηματισμού «κυβέρνησης» UBP-ΗΡ και πάλι, αφού αυξάνεται συνεχώς εντός του ΗΡ ο αριθμός εκείνων που βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Κινητοποιήθηκε η τουρκική «πρεσβεία» στο θέμα της παραχώρησης γης στην Κερύνεια

    Η Avrupa (30.11.20) γράφει ότι το «καζάνι βράζει» καθώς η «κυβέρνηση» ακόμα δεν προέβη σε δήλωση προς την κοινή γνώμη σε σχέση με την παραχώρηση γης 20 στρεμμάτων στην κατεχόμενη Κερύνεια αξίας 3,5 εκατομμυρίων στερλινών στον οργανισμό με την ονομασία «Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης Τουρκοκυπρίων Κατάρ».

    Μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, η τουρκική «πρεσβεία» στην κατεχόμενη Λευκωσία επικοινώνησε με ορισμένους «υπουργούς» της λεγόμενης κυβέρνησης προειδοποιώντας τους για το θέμα. Αξιωματούχος της «πρεσβείας» ανέφερε στους «υπουργούς» ότι ο εκ των ιδρυτών της εν λόγω οργάνωσης ονόματι Ερμάν Τσετίμ προσπαθεί να αποκομίσει κέρδος παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως σχετιζόμενο με την τουρκική υπηρεσία συλλογής πληροφοριών (ΜΙΤ) και ότι έχει απαγορευθεί η είσοδος του εν λόγω ατόμου στην τουρκική «πρεσβεία».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι αν και απερρίφθη η πρώτη πρόταση που υπεβλήθη στο «υπουργικό συμβούλιο» για συνεργασία με το Κατάρ, η ίδια πρόταση τέθηκε ξανά ενώπιον του «υπουργικού» από τον λεγόμενο υπουργό Χασάν Τάτσοϊ κάτω από άλλο κεφάλαιο. Αναφέρει επίσης ότι άγνωστος παραμένει ο λόγος για τον οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στην «πρεσβεία» για τον Ερμάν Τσιτίμ, ο οποίος εκτελεί χρέη αντιπροέδρου του «τουρκοκυπριακού ισλαμικού συνδέσμου».

    Όπως αναφέρεται, το θέμα της γης στην κατεχόμενη Κερύνεια και οι δραστηριότητες του Ερμάν Τσετίμ στην κατεχόμενη Κύπρο συζητήθηκαν και με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Οκτώ νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Στα 1103 ανήλθαν συνολικά

    Η Vatan (30.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,093 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν οκτώ νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα δύο ατμοπλοϊκώς, το ένα είναι επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και το άλλο προήλθε από εγχώρια μόλυνση, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι χθες έλαβαν εξιτήριο οκτώ άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 263,412 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,103 κρούσματα Covid-19, 1,023 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 75 ασθενών, 15 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 60 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Νέα μέτρα στα κατεχόμενα για την νόσο Covid-19

    Σύμφωνα με την K?br?s (28.11.20), η επιδημιολογική επιτροπή στα κατεχόμενα έχει καταργήσει την κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, με αποτέλεσμα από την 1η Δεκεμβρίου να υπάρχει μόνο μια κατηγορία. Σύμφωνα με αυτή την αλλαγή, τα άτομα, που θα έρχονται από το εξωτερικό στα κατεχόμενα, θα πρέπει να προσκομίζουν κατά την άφιξή τους αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών και θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες. Μετά το τέλος της καραντίνας θα διενεργείται PCR τεστ.

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι τα επιπρόσθετα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι τα άτομα, που θα έρχονται από το εξωτερικό [εκτός από αυτά που θα έρχονται από την «νότια Κύπρο» και θα μένουν λιγότερο από τρεις ημέρες], θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα αφού προσκομίσουν κατά την άφιξη τους αρνητικό τεστ PCR που έγινε 72 ώρες προηγουμένως και το εισιτήριο επιστροφής τους. Επιπλέον, κατά την άφιξη τους θα διεξάγεται και δεύτερο PCR και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα, αλλιώς θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιδημιολογικής επιτροπής, τα άτομα που εργάζονται ή φοιτούν στο «νότο» [ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές] καθώς και οι κηδεμόνες τους θα υποβάλλονται σε τεστ «ρουτίνας» PCR μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου. Αυτά τα άτομα, μεταξύ αυτών των ημερομηνιών, θα πρέπει να αιτηθούν στο «νοσοκομείο πανδημίας», συμπληρώνοντας τις αιτήσεις με τα έγγραφα, που θα προσκομίσουν από τους χώρους εργασίας τους και τα σχολεία φοίτησής τους, για να μπορέσουν να υποβληθούν σε PCR τεστ. Από τις 7 Δεκεμβρίου μέχρι και την λήξη αυτών των μέτρων, τα εν λόγω άτομα θα πρέπει να προσκομίζουν το αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 10 ημερών κάθε φορά που θα μεταβαίνουν στην «νότια Κύπρο». Το ίδιο θα ισχύει και για όσους κατοικούν στο «νότο», αλλά εργάζονται στο «βορρά». Θα πρέπει να προσκομίζουν το αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 10 ημερών, χωρίς να χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα 7 ημερών.

    Η ανακοίνωση σημειώνει ότι τα άτομα, που θα μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των εργαζομένων και των φοιτητών θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα. Αναφορικά με τα άτομα, που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές για λιγότερο από 24 ώρες, θα πρέπει να προσκομίσουν στις «εισόδους ελέγχου» αρνητικό τεστ PCR που έγινε εντός των τελευταίων 24 ωρών. Εάν αυτά τα άτομα επιθυμούν να μείνουν περισσότερο από μια μέρα, τότε θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών.

    Σημειώνεται ότι οι οδηγοί ταξί, που διαμένουν στα κατεχόμενα και μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές, θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών κατά την επιστροφή τους εάν περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από την μεταφορά επιβατών.

    Σχετικά με άτομα, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και έχουν εμπορικές ή/και επιχειρηματικές σχέσεις στις ελεύθερες περιοχές, θα μπορούν να πηγαινοέρχονται καθημερινά μέσω των οδοφραγμάτων και δεν θα τίθενται σε καραντίνα εφόσον οι επισκέψεις είναι εντός των ωρών εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι που θα εισέρχονται από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, θα χρειάζεται να προσκομίζουν μόνο αρνητικό τεστ PCR που έγινε εντός των τελευταίων 72 ωρών, ενώ δεν θα απαιτείται αρνητικό τεστ PCR για τους οδηγούς των ασθενοφόρων και το ιατρικό προσωπικό.

    (ΔΨ)

    [07] Τα νέα μέτρα επηρεάζουν τους Τούρκους εποχιακούς εργάτες στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (28.11.20) γράφει ότι τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή επηρεάζουν τους εποχιακούς εργάτες που έρχονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    Ο λεγόμενος υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Ερτσίν Τεκακπινάρ, σε δηλώσεις στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων TAK, ανέφερε ότι γύρω στους 1200 εποχιακούς εργάτες που θα έλθουν από την Τουρκία στα κατεχόμενα για την συγκομιδή των εσπεριδοειδών θα τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα.

    Σημειώνοντας ότι η κατάσταση έχει συζητηθεί από τους «αρμοδίους» τριών «υπουργείων», των «υπουργείων» υγείας, γεωργίας και φυσικών πόρων και εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, ο Τεκάκπινάρ δήλωσε ότι αφού αξιολογηθούν όλες οι πιθανότητες, θα λάβουν απόφαση εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

    (ΔΨ)

    [08] Οι αριθμοί των φοιτητών στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «37 χιλιάδες εγγεγραμμένοι φοιτητές δεν ήρθαν», η Yeni Duzen (29.11.20) γράφει ότι στις 37 χιλιάδες ανήλθε ο αριθμός των ξένων φοιτητών που σύμφωνα με «επίσημα» στοιχεία ενεγράφησαν φέτος στα λεγόμενα πανεπιστήμια, αλλά δεν ήρθαν στην κατεχόμενη Κύπρο λόγω της πανδημίας.

    Οι αριθμοί των φοιτητών που παραθέτει η εφημερίδα είναι οι εξής:

    Συνολικός αριθμός φοιτητών: 103,000

    Αριθμός «ενεργών εγγεγραμμένων» φοιτητών: 78,000

    Ξένοι φοιτητές που ήρθαν και φοιτούν στο νησί: 40,000

    Φοιτητές «πολίτες» της «ΤΔΒΚ»: 13,000

    Φοιτητές από Τουρκία: 35,000 (6,000 φοιτητές από την Τουρκία ήρθαν και φοιτούν με φυσική παρουσία, ενώ 29,000 Τούρκοι φοιτητές συμμετέχουν στην εκπαίδευση μέσω διαδικτύου)

    Ξένοι φοιτητές: 30,000 (22,000 από αυτούς βρίσκονται στο νησί και φοιτούν με φυσική παρουσία, ενώ 8,000 συμμετέχουν μέσω διαδικτύου).

    (Ι/Τσ.)

    [09] Πέρασε σε κερδοφορία η «ΚΙΒ-ΤΕΚ», δηλώνει ο Τάτσοϊ

    Η Avrupa (30.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» στα κατεχόμενα (ΚΙΒ-ΤΕΚ) κατάφερε να αποπληρώσει όλα τα χρέη της προς το «κράτος» και την «αγορά» και να περάσει σε κερδοφορία. Προβαίνοντας σε αποτίμηση των εργασιών του «υπουργείου» του κατά την διάρκεια της θητείας του, ο Τάτσοϊ είπε ότι θα αυξήσουν τις δυνατότητές τους και στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι με τις δύο ηλεκτρογεννήτριες που τους χάρισε η Τουρκία δεν θα χρειάζεται πλέον να παίρνουν ηλεκτρισμό από τις ελεύθερες περιοχές σε περίπτωση βλάβης σε οποιανδήποτε από τις υφιστάμενες τους γεννήτριες.

    Σύμφωνα με τον Τάτσοί, το χρέος 2,5 εκατομμυρίων της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» θα εξοφληθεί πλήρως στα τέλη Δεκεμβρίου και θα υπάρχει πλεόνασμα 70 εκατομμυρίων. Είπε ότι αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» έχει να λαμβάνει 80 εκατομμύρια από το «κράτος», φαίνεται ότι εξοφλείται εντελώς το χρέος των 190 εκατομμυρίων που είχε η «αρχή».

    Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν, εντός του 2030 η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» θα χρειάζεται να παράγει 850 μεγαβάτ και ότι προβλέπεται πως το 2035 οι ανάγκες θα αυξηθούν στα 1,150 μεγαβάτ.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Δόθηκε άδεια για τρίτη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Άκκουγιου

    Κάτω από τον τίτλο «Δόθηκε άδεια στους Ρώσους για τρίτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού του Άκκουγιου», η Yeni Bak?s (30.11.20) γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών πόρων ανακοίνωσε ότι δόθηκε άδεια για ανέγερση τρίτης μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου. Σύμφωνα μα ανάρτηση του υπουργείου στο Tweeter, ο πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα προσφέρει περισσότερη ποικιλία στις ενεργειακές πηγές της χώρας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Σεντόπ επέκρινε την απόφαση της ΕΕ για τα Βαρώσια

    Η Yeni Safak (30.11.20) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ επέκρινε την απόφαση της ΕΕ για τα Βαρώσια και υποστήριξε ότι στοχοποιεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και εχθρική συμπεριφορά ενώ αγνοεί την θέληση των Τουρκοκυπρίων, όπως έκανε και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν.

    «Με τα λάθη, την προκατειλημμένη συμπεριφορά και τις άδικες κατηγορίες, αυτή η απόφαση δεν θα συνεισφέρει [...] στις προσπάθειες για μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Υποστήριξε επίσης πως η «ΤΔΒΚ» είναι η μοναδική αρχή που μπορεί να ενεργήσει αναφορικά με το Βαρώσια και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα της πόλης και η αναζωογόνηση της περιοχής για τουρισμό θα είναι επωφελής για τους ιδιοκτήτες και ότι αυτή η απόφαση θα είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Κάλεσε επίσης την ΕΕ να επιδείξει «κοινή λογική» και να μην θυσιάσει τις σχέσεις με την Τουρκία για τα συμφέροντα μεμονωμένων μελών. «Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ να εξασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν δεχόμαστε απειλητικές ρητορικές», ανέφερε ο Σεντόπ.

    (ΚΣ)

    [02] «Να δοθεί απάντηση στην πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων», δηλώνει ο Καϊμακτζί

    Σύμφωνα με τη Milliyet (28.11.20), ο υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτζί, αξιολογώντας στην εφημερίδα ποιες θα είναι οι προσδοκίες της Τουρκίας από τη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Δεκεμβρίου, υπενθύμισε ότι από τις 15 Ιουλίου 2016, υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ της ΕΕ και την Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Επικρίνοντας την ΕΕ για την «κακή της στάση» έναντι της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καϊμακτζί είπε ότι δυστυχώς η Ελλάδα, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και η Γαλλία χρησιμοποιούν την ΕΕ και στρέφονται εναντίον της Τουρκίας.

    Υποστηρίζοντας ότι βλέπουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο εδώ και αρκετό καιρό, ο Καϊμακτζί υπενθύμισε ότι είναι η ίδια η ΕΕ που έχει αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και συνέδεσε με τους πολιτικούς όρους το θέμα της επανέναρξης των τελωνειακής ένωση. Ο Καϊμακτζί υποστήριξε επίσης ότι παρόλο που η Τουρκία έπρεπε να εκπληρώσει τα τελευταία 6 κεφάλαια στον διάλογο για την ελευθεροποίηση της βίζας, εντούτοις δεν παίρνει θετικά μηνύματα από την απέναντι πλευρά, αφού αυτή τη στιγμή προβάλλεται η πανδημία ως δικαιολογία για την καθυστέρηση που παρατηρείται.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ που θα γίνει στις 10-11 Δεκεμβρίου, και στις προσδοκίες της Τουρκίας από αυτή τη σύνοδο, ο Καϊμακτζί είπε ότι βλέπουν ως απομακρυσμένο το ενδεχόμενο για επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, και μίλησε για το ενδεχόμενο επίσημης αναβολής. «Εκτός από αυτό, ενδέχεται να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ανώτερους γραφειοκρατικούς αξιωματούχους μας συμπεριλαμβανομένων και απαγορεύσεων στις γεωτρητικές μας δραστηριότητες. Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα για αναστολή ακόμη της υπάρχουσας τελωνειακής ένωση. Αυτό για μένα δεν είναι ρεαλιστικό, επειδή η Τουρκική οικονομία και η Ευρωπαϊκή οικονομία συνδέονται. Αυτές είναι οι επιλογές», ανέφερε ο Καϊμακτζί.

    Κληθείς να απαντήσει ποια θα είναι η διέξοδος για να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες δυσκολίες που υπάρχουν ο Καϊμακτζί υποστήριξε τα εξής: «Η διέξοδος θα είναι να δοθεί απάντηση στην πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Το λιγότερο θα πρέπει να αποκλιμακώσουν λίγο την κατάσταση, να διεξαχθεί η σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων και να συμπεριλάβουν σιγά σιγά τους Τουρκοκύπριους στα θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα πέριξ της Κύπρου και στο διαμοιρασμό των εσόδων», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [03] Αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για την άσκηση Μέδουσα

    Η Cumhuriyet (30.11.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εξέφρασε έντονη αντίδραση ενάντια στην κοινή άσκηση «Μέδουσα 2020» που αρχίζει σήμερα στην Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στην άσκηση συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αίγυπτος και των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Σε ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΑΜ υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα πως η εν λόγω άσκηση έδειξε για άλλη μια φορά τα μέρη που επιθυμούν ένταση και δεν επιθυμούν την ειρήνη και τον διάλογο και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεχίζει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, συνεχίζει την προκλητική παρενόχληση και τις παραβιάσεις της και να υιοθετεί μια ασυμβίβαστη στάση αντί για διάλογο.

    (ΚΣ)

    [04] Στην Αττάλεια επέστρεψε το Ορούτς Ρέις

    Σύμφωνα με την Aksam (30.11.20), το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών πόρων σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το ερευνητικό σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες ερευνητικές του δραστηριότητες στο οικόπεδο Demre που άρχισε στις 10 Αυγούστου και αφού περισυνέλλεξε δεδομένα σε βάθος 10.955 (2B) km, επέστρεφε στο λιμάνι της Αττάλειας.

    (ΑΚ)

    [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει τα απειλητικά μηνύματα εναντίον του Μουφτή της Ξάνθης

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-28.11.20), δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Χαμί Ακσόϊ ο οποίος επικρίνει τα γραπτά ρατσιστικά απειλητικά μηνύματα που δέχθηκε ο Μουφτής της Ξάνθης στην Ελλάδα, Αχμέτ Μετέ στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας που διαμένει.

    «Αυτό το περιστατικό δείχνει για μια ακόμη φορά τη μισαλλοδοξία ρατσιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων στην Ελλάδα όσον αφορά στην ύπαρξη της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», αναφέρει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι αναμένουν από το Ελληνικό κράτος να διερευνήσει το εν' λόγω περιστατικό και να οδηγήσει τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη, διεξάγοντας έρευνα με τη δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία.

    (ΑΚ)

    [06] Ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας 6,7% ανακοίνωσε το TurkStat

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (30.11.20, ΑΑ) μετέδωσε ότι το Ινστιτούτο Στατιστικών Ερευνών Τουρκίας (TurkStat) ανακοίνωσε ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας της τάξης του 6,7% κατά το τρίτο τετράμηνο του έτους (Ιούλιος Σεπτέμβριος). Κι αυτό, παρά τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω του covid-19, όπως τονίζει. Το ακάθαρτο εγχώριο προϊόν της χώρας αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εκτάκτων μέτρων της οικονομίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και να αυξηθεί κατά 5,8% το 2021, αναφέρεται στην είδηση.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 29,281 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά με Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 185 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (30.11.20), ο Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 29,281 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 168,212 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 185 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 4,015. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 6,439 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 494,351 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 13,558. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 400,242.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 18,415,636 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,011 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.4%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (30.11.20), το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν όπου αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι νέα μέτρα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά το πέρας της συνεδρίας ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσφωνήσει το λαό ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 30 November 2020 - 12:34:42 UTC