Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 211/2020 12.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Κόκκινες γραμμές οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η κυρίαρχη ισότητα, λέει ο Τατάρ
  • [02] Καλάθι για πικνίκ στέλνει διαμαρτυρόμενη στον Έρντογαν η «Μπαράκα»
  • [03] Συγχαρητήρια Τατάρ σε Μπάιντεν και Αζερμπαϊτζάν
  • [04] Πρόκληση τα μονομερή βήματα στο Βαρώσι, λέει ο Όζγιγιτ
  • [05] Φυτεύουν δέντρα στο Βαρώσι, λέει ο Έρντογαν - 3,000 δενδρύλλια και στην περιοχή Διόριος-Καπούτι
  • [06] Μήνυμα υπέρ της προσάρτησης από το CHP: Ανέθεσε στον Δήμαρχο Αλεξανδρέττας την ανάπτυξη σχέσεων με τα κατεχόμενα
  • [07] Έξι νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Όταν η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταλείψουν την κακομαθημένη τους στάση στην Ανατολή Μεσόγειο, τότε θα είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας»
  • [02] «Καμιά ισχύ και αξία δεν έχει η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Ορούτς Ρέις», αναφέρει το Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [03] Νέα NAVTEX από την Τουρκία για το Ορούτς Ρέις νότια του Καστελλόριζου
  • [04] «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τετελεσμένα στον Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [05] Τσαβούσογλου: «Η Αρμενία θα πληρώσει το τίμημα αν παραβιάσει την εκεχειρία με το Αζερμπαϊτζάν»
  • [06] Σκληρή απάντηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία
  • [07] Με τον Αρχηγό της ΜΙ6 συναντήθηκε χθες ο Καλίν
  • [08] Στη «σημασία του μηνύματος Κιλιτσντάρογλου προς Μπάιντεν» αναφέρεται η Ayd?nl?k
  • [09] Στις 2,693 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 86 θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Κόκκινες γραμμές οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η κυρίαρχη ισότητα, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (12.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η «κυρίαρχη ισότητα» αποτελούν κόκκινες γραμμές για τους Τουρκοκύπριους. Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων υποστράτηγο Σεζάι Όζτουρκ, τον διοικητή των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγο Ζορλού Τοπάλογλου και άλλους Τούρκους στρατιωτικούς διοικητές, ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο νησί ο τουρκικός στρατός, οι Τουρκοκύπριοι ζουν με ηρεμία, ασφάλεια και ευημερία και ότι με την εισβολή το 1974 ο τουρκικός στρατός διασφάλισε την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και έφερε ηρεμία σε ολόκληρο το νησί.

    Ισχυριζόμενος ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε θα παραιτηθούν των εγγυήσεων της Τουρκίας. Υποστηρίζοντας ότι η κυρίαρχη ισότητα και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι κόκκινες γραμμές για τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Λόγω της δικής μου εκλογής, διακηρύξαμε αυτά τα μηνύματά μας στον κόσμο, σε διάφορες αρχές της ΕΕ και στους Ελληνοκύπριους γείτονές μας. Συνεχίζουμε αυτή μας την πολιτική με την έγκριση του λαού μας εντός της δικής μας δημοκρατίας και προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε όλο τον κόσμο ότι απέκτησαν σημασία οι συνθήκες που άλλαξαν στην Κύπρο. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος».

    Υποστηρίζοντας ότι οι στρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή αύξησαν πιο πολύ την σημασία της Τουρκίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι κατέστη πιο σημαντική η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» τόσο στην «Γαλάζια Πατρίδα» όσο και στην «δίκαιη υπόθεση» των Τουρκοκυπρίων και σε κάθε είδους υπεράσπισή της.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο υποστράτηγος Σεζάι Όζτουρκ, αφού συνεχάρη τον Τατάρ για την εκλογή του, ανέφερε ότι η χώρα του θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και της «ΤΔΒΚ». Ισχυρίστηκε ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι υποστηρίζουν σχέσεις καλής γειτονίας και μιαν λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τετελεσμένα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Καλάθι για πικνίκ στέλνει διαμαρτυρόμενη στον Έρντογαν η «Μπαράκα»

    Η Avrupa (12.11.20) γράφει ότι η τουρκοκυπριακή οργάνωση «Μπαράκα» αύριο θα συγκεντρωθεί μπροστά στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο όπου θα αναγνώσει δήλωση προς τα ΜΜΕ και θα αφήσει ένα καλάθι για πικνίκ στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να το δώσει στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα κάνει πικνίκ στο τμήμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το οποίο άνοιξε από το καθεστώς.

    «Θα πακετάρουμε από την χώρα μας όσους δεν σέβονται την βούλησή μας, τους εχθρούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή της η «Μπαράκα».

    Εξάλλου, η οργάνωση «Δρόμος Ανεξαρτησίας» εξέδωσε επίσης δήλωση αναφέροντας ότι την ώρα που διεξάγεται το πικνίκ την Κυριακή η ίδια θα διεξάγει κινητοποίηση «για την βούλησή, τα προς το ζην και την υγεία» τους.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συγχαρητήρια Τατάρ σε Μπάιντεν και Αζερμπαϊτζάν

    Η Gunes (12.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν για την νίκη του στις εκλογές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως άτομο που επισκέφθηκε το νησί μας κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και «δοκίμασε» τις πραγματικότητες της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείο, ο Μπάιντεν θα λάβει υπόψη το γεγονός ότι ο σεβασμός στο ισότιμο καθεστώς των τουρκοκυπρίων και η ισότιμη μεταχείρισή τους είναι προϋπόθεση για την διαρκή σταθερότητα και συνεργασία στο νησί και στην περιοχή μας.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης ότι με άλλο μήνυμα που εξέδωσε, ο Τατάρ συνεχάρη και το Αζερμπαϊτζάν για την ειρηνευτική συμφωνία που πέτυχε με την Αρμενία και την νίκη του στον πόλεμο που διήρκεσε 45 μέρες. Κατέληξε λέγοντας: «Η χαρά των Αζέρων αδελφών μας είναι και δική μας χαρά. Συγχαίρω τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν και εύχομαι ο μεγαλοδύναμος Αλλάχ να αναπαύσει την ψυχή των πεσόντων που έδωσαν την ζωή τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους και να γιατρέψει σύντομα τους τραυματίες. Πιστεύουμε ότι η τρίχρωμη σημαία του Αζερμπαϊτζάν θα κυματίζει για πάντα στα βουνά του Καραμπάχ. Το Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν, το Αζερμπαϊτζάν είναι Καραμπάχ».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πρόκληση τα μονομερή βήματα στο Βαρώσι, λέει ο Όζγιγιτ

    Η Manset (12.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ επανέλαβε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του «αγώνα ύπαρξης» που διεξάγουν οι Τουρκοκύπριοι υιοθέτησαν τις αρχές του Ατατούρκ και σέβονται και αγαπούν απεριόριστα την Τουρκία, όμως αναμένουν τον ίδιο σεβασμό και από πλευράς Τουρκίας.

    Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Όζγιγιτ είπε ότι όπως οι Τουρκοκύπριοι δεν ανακατεύονται στο ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία, το ίδιο ζητούν να κάνει και η Τουρκία για τους ίδιους. Ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής:

    «Οι αξιωματούχοι στην Τουρκία πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Άστε μας να εκλέξουμε όποιον θέλουμε. Εμείς ανακατευόμαστε στο αν θα διοικήσει την Τουρκία το ΑΚΡ ή το CHP; Όποιον θέλουν ας εκλέξουν. Αν η επιθυμία είναι η συνέχιση της αγάπης και του σεβασμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας έναντι της Τουρκίας, άστε αυτή την κοινότητα να διοικήσει τον εαυτό της. Πρέπει πλέον να συζητηθούν διεξοδικά αυτά».

    Σύμφωνα με τον Όζγιγιτ, υπάρχουν κάποιοι στην κατεχόμενη Κύπρο που σιγοντάρουν τις παρεμβάσεις της Τουρκίας, όμως παραπονιούνται όταν οι παρεμβάσεις γίνονται «στο δικό τους σπίτι».

    Αναφερόμενος στην πορεία και το συλλαλητήριο που διεξήχθησαν την Τρίτη το βράδυ στην κατεχόμενη Λευκωσία κατά των παρεμβάσεων της Τουρκίας, ο Όζγιγιτ υποστήριξε ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπήρχαν και μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. «Η Κύπρος είναι μικρός τόπος. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα διδάγματα από αυτό», είπε.

    Αναφερόμενος στο πικνίκ που θα πραγματοποιηθεί στο Βαρώσι στις 15 Νοεμβρίου κατόπιν έκκλησης του Προέδρου Έρντογαν, ο Όζγιγιτ σημείωσε ότι είναι πρόκληση τα μονομερή βήματα που γίνονται στο Βαρώσι πάνω στον πόνο του άλλου χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα. Είπε ότι διαπράχθηκε ένα μεγάλο λάθος στο Βαρώσι και ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Φυτεύουν δέντρα στο Βαρώσι, λέει ο Έρντογαν - 3,000 δενδρύλλια και στην περιοχή Διόριος-Καπούτι

    Η Gunes (12.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρέστη χθες σε τελετή φύτευσης 3,000 δενδρυλλίων χαρουπιάς και ελιάς στην περιοχή Διόριος-Καπούτι, η οποία είχε καταστραφεί τον περασμένο Μάιο από πυρκαγιά. Η τελετή έλαβε χώρα στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την «11η Νοεμβρίου Εθνική Γιορτή Αναδάσωσης» στην Τουρκία με θέμα «Ανάσα στο Μέλλον, Ανάσα στον Κόσμο». Η εν λόγω γιορτή διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρσι στην Τουρκία και φέτος διευρύνθηκε με την συμμετοχή 30 χωρών, στις οποίες φυτεύτηκαν δέντρα ταυτοχρόνως. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος είναι η φύτευση 300 χιλιάδων δενδρυλλίων στο τέλος του έργου.

    Πριν την έναρξη της φύτευσης των δενδρυλλίων, ο Τατάρ είχε συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, στον οποίο εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υλική και ηθική στήριξη που τους παρέχει η Τουρκία κατά τις προσπάθειες αναδάσωσης της περιοχής που κάηκε στην καταστροφική πυρκαγιά.

    Η Halk?n Sesi (12.11.20) γράφει ότι απευθυνόμενος στον Τατάρ, ο Έρντογαν είπε ότι η χώρα του παρέχει στην «ΤΔΒΚ» κάθε στήριξη που χρειάζεται σε ελικόπτερα, βαριά μηχανήματα, τεχνική εκπαίδευση και πυροσβεστικά οχήματα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για μια πιο πράσινη και ευημερούσα χώρα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους «ψευδο-οικολόγους», κατά την έκφρασή του.

    Εκφράζοντας θλίψη για την πυρκαγιά που υπήρξε στα κατεχόμενα τον περασμένο Μάιο, ο Έρντογαν κατέληξε λέγοντας: «Αυτή την στιγμή συνεχίζονται οι δραστηριότητες αναδάσωσης στην ΤΔΒΚ. Στο σαββατοκύριακο θα είμαστε μαζί σας κ. Τατάρ. Μάθαμε ότι γίνεται αναδάσωση στον χώρο που θα κάνουμε πικνίκ. Θα ζήσουμε μαζί σας εκείνη την ομορφιά του χώρου του πικνίκ».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Μήνυμα υπέρ της προσάρτησης από το CHP: Ανέθεσε στον Δήμαρχο Αλεξανδρέττας την ανάπτυξη σχέσεων με τα κατεχόμενα

    Η Avrupa (12.11.20) γράφει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανέθεσε στον Δήμαρχο Αλεξανδρέττας Λουτφού Σαβάς το καθήκον της παροχής στήριξης στο έργο της αντιπροσωπείας του CHP στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τον Σαβάς να παρέχει στήριξη ως Δήμαρχος Αλεξανδρέττας στις εθνικές γιορτές και στις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προσπάθειες που διεξάγονται ανάμεσα στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ».

    Εκφράζοντας χαρά και τιμή για το καθήκον που του ανατέθηκε, ο Σαβάς είπε ότι η «ΤΔΒΚ» κατέχει μια πολύ σημαντική θέση από ιστορικής, γεωγραφικής και πολιτικής άποψης και πρόσθεσε: «Εμείς πάντοτε θεωρούμε την ΤΔΒΚ ως ένα κομμάτι της πατρίδα μας».

    Επισημαίνοντας ότι στα κατεχόμενα ζουν πολλά άτομα που κατάγονται από την Αλεξανδρέττα και έλαβαν «υπηκοότητα» από το κατοχικό καθεστώς, ο Σαβάς ανέφερε ότι υπάρχει ένας «ειδικός δεσμός» ανάμεσα στην Αλεξανδρέττα και την κατεχόμενη Κύπρο, όπου επιχειρηματίες από την Αλεξανδρέττα έχουν κάνει επενδύσεις.

    Σημειώνοντας ότι το θαλάσσιο λεωφορείο, που αναμένεται σύντομα να αρχίσει δρομολόγια ανάμεσα στην Αλεξανδρέττα και στην κατεχόμενη Κύπρο, θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων ανάμεσα στις «δύο χώρες», ο Σαβάς είπε ότι θα φέρει εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο το καθήκον που του ανέθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

    «Θα καταβάλουμε έντονη προσπάθεια για να αναγνωριστεί πολιτικά η ΤΔΒΚ σε όλο τον κόσμο», κατέληξε.

    Σχολιάζοντας το θέμα, η Avrupa αναφέρει ότι πρέπει να έχει θιγεί ο Κιλιτσντάρογλου επειδή δεν τον προσκάλεσε ο Πρόεδρος Έρντογαν στο πικνίκ που θα κάνει στο Βαρώσι την προσεχή Κυριακή 15 Νοεμβρίου και γι' αυτό ανέθεσε στον Δήμαρχο Αλεξανδρέττας την ανάπτυξη των σχέσεων με την «ΤΔΒΚ». «Γιατί την Αλεξανδρέττα; Άραγε ήθελε να δώσει το μήνυμα της προσάρτησης;» διερωτάται η Avrupa χαρακτηρίζοντας το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ως «οπαδό της κατάκτησης» και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ως «οπαδό της προσάρτησης».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Έξι νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (12.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,341 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν έξι νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Επίσης, πέντε άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, όπως ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, από τα πέντε από τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό και το ένα είναι εγχώριο.

    Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 238,362 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 986 κρούσματα Covid-19, 930 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 51 ασθενών, 6 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 45 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Όταν η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταλείψουν την κακομαθημένη τους στάση στην Ανατολή Μεσόγειο, τότε θα είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας»

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (11.11.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), συνεχάρη τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για τη νίκη της χώρας του και την επιτυχία τους να απελευθερώσουν εντελώς τα υπό κατοχή από την Αρμενία, όπως ισχυρίστηκε, εδάφη τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ανέφερε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις, στα πλαίσια της συμφωνίας που έχουν συνάψει με τη Ρωσία, θα επιβλέπουν ως ειρηνευτική δύναμη την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Έρντογαν είπε ότι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ θα πρέπει να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας και διπλωματίας προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει στην περιοχή. «Θέλουμε να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο με όλα τα κράτη της περιοχής και να ενεργούμε από κοινού. Δεν νιώθουμε εχθρότητα για κανέναν, ούτε και έχουμε προκαταλήψεις για κανέναν. Καλούμε όλους να οικοδομήσουμε από κοινού μια νέα εποχή με ηρεμία, ασφάλεια και δικαιοσύνη. Και στην Ανατολή Μεσόγειο, όταν η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταλείψουν την κακομαθημένη τους στάση, θεωρώ ότι θα είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτά που μας αναλογούν», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Ο Έρντογαν ευχαρίστησε επίσης τον τέως Υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών στην Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για σημαντική επιτυχία και όφελος για τη χώρα, από τα δύο πλοία σεισμικών ερευνών και τα τρία γεωτρύπανα «σε μια περίοδο που υπήρχαν παγκόσμια οικονομικά προβλήματα».

    Εξηγώντας ότι ήταν ο ίδιος ο Αλμπαϊράκ που ζήτησε να αποδεσμευτεί λόγω των προβλημάτων υγείας του, ο Έρντογαν είπε ότι αποδέχθηκε το αίτημα του και γι' αυτό προχώρησε στον διορισμό του Λουτφί Ελβάν στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

    Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς περί ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, ο Έρντογαν τους χαρακτήρισε ανεδαφικούς και υποστήριξε ότι οι ειδήσεις που δημοσιεύονται για αυτό το θέμα, είναι «κενού περιεχομένου» και κατασκευάζονται σε γραφεία.

    Ο Έρντογαν στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης σε νέα περίοδο στην οικονομία στην Τουρκία και υποστήριξε ότι θα προχωρήσουν σε μέτρα για την ανοικοδόμηση της Τουρκικής οικονομίας που θα οδηγήσουν σε σταθερότητα της αγοράς και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για επενδύσεις από ξένους επενδυτές.

    Υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα, ο Έρντογαν είπε ότι αυτά θα συμβάλουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα και θα επιφέρουν σταθερότητα στα μακροοικονομικά, ισορροπημένη ανάπτυξη και σταθερότητα στις τιμές.

    (ΑΚ)

    [02] «Καμιά ισχύ και αξία δεν έχει η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Ορούτς Ρέις», αναφέρει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-11.11.20), δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Ακσόϊ, ο οποίος απαντώντας σε ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας (Ορούτς Ρέις) στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει τα εξής:

    «Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα (11 Νοεμβρίου) άλλη μια ανακοίνωση με την οποία επανέλαβε τις γνωστές του αντιρρήσεις σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που το πλοίο μας Ορούτς Ρέις συνεχίζει να διεξάγει στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα, οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική και δεν έχουν καμιά ισχύ και αξία για εμάς.

    Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τόσο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ. Εάν η Ελλάδα είναι ειλικρινής όπως δήλωσε στην ανακοίνωσή της και επιθυμεί λύση στην περιοχή, τότε αντί να κάνει δηλώσεις που να αυξάνουν την ένταση, να πραγματοποιεί στρατιωτικές δραστηριότητες και να υποκινεί παραπλανώντας τις τρίτες χώρες εναντίον της Τουρκίας προκειμένου να προκαλέσει το θυμό της, θα πρέπει να δώσει θετική απάντηση στην έκκληση μας για διάλογο άνευ όρων».

    (ΑΚ)

    [03] Νέα NAVTEX από την Τουρκία για το Ορούτς Ρέις νότια του Καστελλόριζου

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (11.11.20), η Τουρκία ανακοίνωσε την ανανέωση της NAVTEX για έρευνες του Ορούτς Ρέις στην περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου.

    Η νέα οδηγία έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 23ης Νοεμβρίου, ενώ σημειώνεται ότι η προηγούμενη ολοκληρωνόταν στις 14 Νοεμβρίου. Το Ορούτς Ρεις συνοδεύεται κατά τις δραστηριότητες του στην περιοχή από τα πλοία Αταμάν και Τζιενγκίζχαν.

    (ΑΚ)

    [04] «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τετελεσμένα στον Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (12.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του σήμερα κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αναφέρθηκε στο θέμα της εφαρμογής της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και είπε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην κοινή ειρηνευτική δύναμη που θα επιβλέπει και θα επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας για την εκεχειρία.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα του, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ τετελεσμένα στην περιοχή και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια που γίνεται να φυλακιστεί η Τουρκία από τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου μέχρι τον κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Δεν θα μέναμε αδιάφοροι απέναντι σε μια σύμπραξη της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι εμείς έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας. Όπως εμείς δεν παραβλέπουμε τα δικαιώματα κανενός, έτσι και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να παραγνωρίσει τα δικά μας δικαιώματα. Θα γίνουμε μάρτυρες, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των S400, ο Ακάρ είπε ότι όπως κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν το πυραυλικό σύστημα των S-300, έτσι και αυτοί κατά τον ίδιο τρόπο θα χρησιμοποιούν τους S400.

    Σχετικά με τα F-35, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο πελάτης του προγράμματος F-35, αλλά είναι επίσης και εταίρος. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη συμβατότητα των S-400 και F-35. Η πρόταση για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [05] Τσαβούσογλου: «Η Αρμενία θα πληρώσει το τίμημα αν παραβιάσει την εκεχειρία με το Αζερμπαϊτζάν»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (12.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Αρμενία ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα να παραβιάσει την ειρηνευτική συμφωνία και τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Αζερμπαϊτζάν όσον αφορά στην ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Τσαβούσογλου κάλεσε τις δυνάμεις της Αρμενίας είτε να εγκαταλείψουν τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εθελοντικά, εφαρμόζοντας την συμφωνία, είτε όπως είπε, ο ηρωικός στρατός τους Αζερμπαϊτζάν θα πάρει τα εδάφη αυτά όπως έπραξε μέχρι σήμερα.

    Αναφερόμενος στην εγκαθίδρυση ειρηνευτικού μηχανισμού που θα επιβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η Τουρκία θα έχει ισάξιο ρόλο με αυτόν της Ρωσίας, που δεν θα είναι άλλος από το να επιτηρεί και να ελέγχει την εφαρμογή της εκεχειρίας.

    «Η διένεξη μπορεί να επιλυθεί μόνο εφόσον παραδοθούν όλα τα κατεχόμενα εδάφη από την Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες σχετικά με το στάτους του Καραμπάχ θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο.

    (ΑΚ)

    [06] Σκληρή απάντηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-11.11.20), με χθεσινή του ανακοίνωση, δια του Εκπροσώπου Τύπου του Χαμί Ακσόϊ, απαντώντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Νοεμβρίου το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρει ότι Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να συζητήσουν θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και να προωθήσει την ισχυρή στάση των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο, αναφέρει τα εξής:

    «Δεν έχουμε καμιά ένσταση στις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην χώρα μας που επιθυμούν να έχουν επαφές με εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, ξένοι επισκέπτες που επισκέπτονται την Τουρκία μπορούν να το πράττουν ελεύθερα και να πραγματοποιούν συναντήσεις με θρησκευτικούς ηγέτες άλλων χωρών. Η Τουρκία κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανά το παγκόσμιο, αφού αποτελεί χώρα που φιλοξενεί για δεκαετίες, ανθρώπους από διαφορετικές θρησκείες. Επιπλέον, η πρόοδος που έχει επιτύχει η Τουρκία όσον αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες τα τελευταία 20 χρόνια, είναι ευρέως αναγνωρίσιμη. Και παρόλο που διάφορες θρησκευτικές μειονότητες ανά το παγκόσμιο, και ειδικότερα οι Μουσουλμανικές μειονότητες υποχρεούνται να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και προσευχές κάτω από δυσμενείς συνθήκες και συνεχείς απειλές, οι μη-Μουσουλμάνοι Τούρκοι πολίτες μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα και οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις προστατεύονται στην Τουρκία. Συνεπώς, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών είναι εντελώς άσχετη.

    Θα ήταν πιο κατάλληλο για τις ΗΠΑ, να δουν πρώτα τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία όσον αφορά στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους, ειδικότερα σε θέμα ρατσισμού, Ισλαμοφοβίας και εγκλημάτων μίσους.

    Η αντίδραση μας όσον αφορά στο θέμα αυτό έχει διαβιβαστεί στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και η προτροπή μας να επικεντρωθούμε σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

    (ΑΚ)

    [07] Με τον Αρχηγό της ΜΙ6 συναντήθηκε χθες ο Καλίν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-12.11.20), o Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συναντήθηκε χθες με τον Αρχηγό της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6 της Μεγάλης Βρετανίας, Richard Moore ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.

    Κατά τη συνάντηση, Καλίν και Moore συζήτησαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική τους, το ενδεχόμενο για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών, τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Λιβύη, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και διατήρηση της σταθερότητας σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΑΚ)

    [08] Στη «σημασία του μηνύματος Κιλιτσντάρογλου προς Μπάιντεν» αναφέρεται η Ayd?nl?k

    Η τουρκική Aydinlik (12.11.20), σε δημοσίευμά της με τίτλο «Τι σημασία έχει το μήνυμα Κιλτσντάρογλου προς τον Μπάιντεν, γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία στο μήνυμα που απέστειλε στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, έγραψε τα εξής: «Συγχαίρω τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους. Εύχομαι η φιλία μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ και οι σχέσεις μας ως δυο στρατηγικοί εταίροι να ενδυναμωθούν».

    Η εφημερίδα, δίδοντας έμβαση στην αναφορά Κιλιτσντάρογλου για «ενδυνάμωση των σχέσεων τους ως στρατηγικοί εταίροι», υποστηρίζει τα εξής:

    «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τις ΗΠΑ.

    Δηλαδή, σημαίνει ότι η Τουρκία λέει ΝΑΙ στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ.

    Λέει ΝΑΙ στην παραχώρηση εδαφών προς το PYD. Λέει ΝΑΙ στη δημιουργία οργανωμένου στρατού εναντίον της Τουρκίας από το PYD στα νοτιοδυτικά σύνορά της.

    Στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ΝΑΙ.

    Η Τουρκία θα παραιτηθεί από τον αγώνα της στη Γαλάζια Πατρίδα και αυτό επειδή είναι αντίθετος με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ που τάχθηκαν ενάντια στην υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη και στον αγώνα μας που αφορά στην Αποκλειστική Οικονομικής μας Ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η οποία υποστήριξε επίσης για ενεργειακά και το φυσικό αέριο, ότι πρέπει να αποσύρουμε τα πλοία μας από την Ανατολική Μεσόγειο».

    Η εφημερίδα συνεχίζει αφήνοντας αιχμές εναντίον του Εκπροσώπου Τύπου του CHP, Ουνάλ Τσιεβικόζ, ο οποίος τάχθηκε επίσης εναντίον των ερευνών και δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά την ίδια στιγμή και εναντίον της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Κιλιτσντάρογλου.

    (ΑΚ)

    [09] Στις 2,693 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 86 θάνατοι

    Η Yeni Safak (11.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,693 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 145,989 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 86 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,112.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 402,053 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 11,145. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 344,613.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 15,565,409 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,095 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,2%.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-11.11.20), στα πλαίσια των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας, το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από τις 12 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους που συνωστίζεται κόσμος, όπως λεωφόρους, πλατείες και δημόσιους δρόμους.

    Επιπλέον, σύμφωνα με διάταγμα του Υπουργείου, τίθεται σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών σε 81 επαρχίες της Τουρκίας μεταξύ των ωρών 10 π.μ-4.μμ.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 12 November 2020 - 12:55:37 UTC