Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 212/2020 13.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την πενταμερή διάσκεψη συζήτησαν χθες Τατάρ και Σπέχαρ
  • [02] Συγχαρητήρια Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών σε Τατάρ
  • [03] Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την επίσκεψη Έρντογαν στο Βαρώσι
  • [04] Με διαμαρτυρίες θα υποδεχθούν τον Έρντογαν τουρκοκυπριακές οργανώσεις
  • [05] Τεστ PCR χρειάζονται οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν την παράνομη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα
  • [06] Κλείνει για τον Έρντογαν το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου
  • [07] Δεν είναι ενήμερα τα κόμματα για την στρατηγική για το Βαρώσι, λέει ο Έρχουρμαν
  • [08] Παλιά δεν επιτρέπαμε την είσοδο το Βαρώσι διότι ντρεπόμασταν, λέει ο Ταλάτ
  • [09] Υλοποιεί τις απειλές του κατά του Ελτσίλ ο Τατάρ
  • [10] Αύριο αρχίζουν οι εορτασμοί για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος
  • [11] Τούρκοι εξαγωγείς προωθούν τις εξαγωγές της κατεχόμενης Κύπρου
  • [12] Συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα στα κατεχόμενα
  • [13] Τρία νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τις προετοιμασίες για την παράνομη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου και Τατάρ
  • [02] Θέματα διμερών σχέσεων συζήτησε ο Έρντογαν με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό
  • [03] Ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία σήμερα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [04] «Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας», αναφέρει ο Έρντογαν
  • [05] Στις 2,841 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 88 θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την πενταμερή διάσκεψη συζήτησαν χθες Τατάρ και Σπέχαρ

    Η Gunes (13.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Τατάρ είχε χθες συνάντηση στο γραφείο του στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών και την επικεφαλή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οποία εξήγησε την «νέα προσέγγιση και πολιτική» της τουρκοκυπριακής πλευράς για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο.

    Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι ανήκουν στο παρελθόν οι συνομιλίες για ομοσπονδία που απέτυχαν μέχρι σήμερα και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αναζητηθεί μια πιθανή συμφωνία στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και των δύο κρατών. Ο Τατάρ ζήτησε από την Σπέχαρ να διαβιβάσει στον ΓΓ του ΟΗΕ αυτό το μήνυμα.

    Ο Τατάρ προέβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι επιχειρείται η απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από τον κόσμο με την επιβολή εμπάργκο και απομόνωσης κατόπιν απαίτησης της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι ο μόνος υποστηρικτής των Τουρκοκυπρίων σε αυτή τη διαδικασία είναι η Τουρκία. Υποστηρίζοντας ότι επομένως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δικαιούται να επικρίνει τις «αδελφικές και συμμαχικές σχέσεις» των Τουρκοκυπρίων με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία», ο Τατάρ χαρακτήρισε απαράδεχτη συμπεριφορά και αντίθετο με το διεθνές δίκαιο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα από καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι αντιβαίνουν των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών οι «αναχρονιστικοί περιορισμοί» που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους στον τομέα του αθλητισμού.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά την συνάντηση η Σπέχαρ σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ενεργοποίησης των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών για να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

    Ο Τατάρ απάντησε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντοτε στήριζε ειλικρινώς τις εργασίες των τεχνικών επιτροπών και τα ΜΟΕ και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που πρέπει να κάνει βήματα στο θέμα αυτό, αφού αυτή είναι που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για υλοποίηση τέτοιων προσεγγίσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή. Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξεπεράσει την «εμμονή» στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Στην συνάντηση η Σπέχαρ ενημέρωσε τον Τατάρ και για την αποστολή και τις εργασίες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ο Τατάρ ανέφερε στην αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι στο πλαίσιο των ΜΟΕ ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, να καταστεί πιο αποτελεσματικός στην πράξη ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, να μην προβάλλονται εμπόδια στα σημεία διέλευσης για τους ξένους τουρίστες και τους επενδυτές και να ανοίξει ειδικά το σημείο διέλευσης στην οδό Λήδρας.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν κατά μέσον όρο 200 κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά και στα κατεχόμενα μόλις 5-6 και πρόσθεσε ότι ενώ έπρεπε το κατοχικός καθεστώς να είχε κλείσει τα σημεία διέλευσης, δεν το έκανε, αλλά το έκανε η ελληνοκυπριακή πλευρά για πολιτικούς λόγους.

    Κατά την συνάντηση εγέρθηκε και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σπέχαρ εξέφρασε «τις γνωστές απόψεις και προειδοποιήσεις» και ο Τατάρ της απάντησε ότι η κίνηση του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη είναι ένα βήμα που «πάει πέρα από τα συνηθισμένα» και ανοίγει κατά τρόπον που προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τους παλιούς του κατοίκους το κλειστό Βαρώσι, το οποίο «μετατράπηκε σε σύμβολο του στάτους κβο». Είπε ότι στόχος είναι η επιστροφή μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών την οποία αναγνωρίζει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και επομένως αυτό είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Επεσήμανε ότι υπάρχει έντονη ζήτηση και αιτήσεις και από Ελληνοκύπριους πολίτες πάνω σε αυτό το θέμα και ρώτησε την Σπέχαρ «πώς θα αντιταχθείτε σε αυτές τις απαιτήσεις ως ΟΗΕ;» Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης τον τουρκικό ισχυρισμό ότι στο παρελθόν το Βαρώσι προσφέρθηκε πολλές φορές στους Ελληνοκύπριους είτε στο πλαίσιο πακέτων είτε σε προτάσεις συνολικής λύσης, αλλά το απέρριψαν. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική, οικονομική, νομική και ανθρωπιστική λογική για να μένει κλειστό και έρημο το Βαρώσι μετά από 46 χρόνια.

    Κατά την συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και για την επίσκεψη που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει στο νησί στα τέλη του τρέχοντος μηνός η προσωρινή ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ και για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που προγραμματίζει να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Τατάρ ανέφερε στην Σπέχαρ ότι η άτυπη πενταμερής αποτελεί τουρκική πρόταση και ότι οι νέες πολιτικές τους στη βάση της κυρίαρχης ισότητας πρέπει να αξιοποιηθούν ως ευκαιρία για να βρεθεί διέξοδος προς τα εμπρός για μιαν βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συγχαρητήρια Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών σε Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (13.11.20, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab συνεχάρη τηλεφωνικώς τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για την εκλογή του. Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Τατάρ επανέλαβε την γνωστή του θέση ότι τελείωσαν οι συνομιλίες για ομοσπονδία που διήρκεσαν χρόνια και απέτυχαν και ότι πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα έξω από τα καλούπια για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο. Ο Τατάρ ανέφερε στον συνομιλητή του ότι στις «εκλογές» ο τουρκοκυπριακός «λαός» τον εξουσιοδότησε για μιαν συμφωνία που προβλέπει συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ενεργήσει προς την κατεύθυνση αυτής της βούλησης.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να αρθεί η άδικη και αναχρονιστική απομόνωση που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι αντίκεινται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες ειδικά οι περιορισμοί που επιβάλλονται στο θέμα των απευθείας πτήσεων και στον τομέα του αθλητισμού.

    Όταν ο Βρετανός Υπουργός ήγειρε το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης είναι σύμφωνο με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και ότι προβλέπουν επιστροφή των ακίνητων περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους.

    Τέλος, ο Βρετανός Υπουργός ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διαδικασία του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την επίσκεψη Έρντογαν στο Βαρώσι

    Η Yeni Bak?s (13.11.20) γράφει ότι συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς και τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα πραγματοποιήσει την παράνομη του επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντοιγαν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εορτασμών για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Έρντογαν αναμένεται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι, θα λάβει μέρος στους εορτασμούς, θα παραστεί στα εγκαίνια του λεγόμενου «νοσοκομείου για την πανδημία» στην κατεχόμενη Λευκωσία και αργότερα θα μεταβεί για πικνίκ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εργασίες λόγω του «πικνίκ» του Έρντογαν στο Βαρώσι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Γίνεται καθαρισμός της περιοχής και αναδιαμορφώνεται το περιβάλλον, ενώ στα αριστερά της εισόδου προς την περίκλειστη πόλη φτιάχνεται χώρος ενοικίασης ποδηλάτων και ένα μπουφέ. Προψές χύθηκε μπετόν στον χώρο που θα χρησιμοποιείται για ενοικίαση ποδηλάτων, ενώ παρατηρήθηκε ότι δημιουργήθηκαν και ειδικές λωρίδες για τους ποδηλάτες και τοποθετήθηκαν ξύλινοι φράκτες στην άκρη του δρόμου.

    Ομάδες του λεγόμενου δήμου της κατεχόμενης Αμμοχώστου άρχισαν να φυτεύουν εκατοντάδες δέντρα, φυτά και κάκτους στο ανοικτό τμήμα του Βαρωσιού και να φτιάχνεται «Εθνικό Πάρκο» στον χώρο που προγραμματίζεται να γίνει το πικνίκ των Έρντογαν και Μπαχτσελί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταφέρθηκαν 20 φορτηγά γκαζόν για την δημιουργία του πάρκου που θα βρίσκεται κοντά στην λέσχη αξιωματικών του κατοχικού στρατού.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι μαζί με την επίσκεψη Έρντογαν στην περίκλειστη Αμμόχωστο αναμένεται να υπάρξουν και άλλα ανοίγματα. Από τις 15 Νοεμβρίου θα ανοίξει και νέα πύλη εισόδου για το κοινό στο Βαρώσι και θα δοθούν για χρήση του κοινού και άλλες λεωφόροι. Η νέα πύλη εισόδου θα είναι δίπλα στην πύλη της λέσχη αξιωματικών, σύμφωνα με την Yeni Bak?s, η οποία αναφέρει ότι έγινε καθαρισμός του δρόμου μέχρι και σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων από την εν λόγω πύλη και θα γίνει ασφαλτόστρωση.

    Η K?br?s (13.11.20) γράφει ότι ο χώρος ενοικίασης ποδηλάτων θα βρίσκεται δίπλα στο σημείο ελέγχου για είσοδο στην κλειστή πόλη και ότι οι υποδομές θα μπορούν να φιλοξενούν 200 ποδήλατα ενοικίασης. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι καθαρίστηκαν τα άγρια χόρτα στα πεζοδρόμια και τοποθετήθηκαν λωρίδες για να εμποδιστεί η είσοδος σε σπίτια που υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν και σε ανοικτά πηγάδια. Για την καθαριότητα και την αναδιαμόρφωση της περιοχής ήρθαν στα κατεχόμενα ομάδες από την Τουρκία. Ο κυκλικός κόμβος της πόλης στολίστηκε με λουλούδια και δέντρα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και ελιές που συμβολίζουν την ειρήνη.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα στην παραλία μήκους 3,400 μέτρων που βρίσκονται τα πολυτελή ξενοδοχεία του Βαρωσιού τοποθετήθηκε ένα προκατασκευασμένο καφέ για το πικνίκ.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Βαρώσι επισκέφθηκαν 55,985 άτομα από τις 8 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Οι επισκέψεις κατά τα σαββατοκύριακα ξεπερνούν τις 6,000.

    Η Yeni Duzen (13.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων τοπογράφων δήλωσε ότι κανένα μέλος της οργάνωσής του δεν είναι ενήμερο για το πάρκο που σχεδιάζεται στο Βαρώσι. Σημείωσε επίσης ότι χώροι για πικνίκ εντός των πόλεων δεν αρμόζουν στην κουλτούρα των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι το πάρκο που προγραμματίζεται να γίνει στο Βαρώσι θα μετατραπεί σε έναν έρημο και επικίνδυνο χώρο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Με διαμαρτυρίες θα υποδεχθούν τον Έρντογαν τουρκοκυπριακές οργανώσεις

    Κάτω από τον τίτλο «Με διαμαρτυρίες θα τύχει υποδοχής ο Έρντογαν», η Avrupa (13.11.20) γράφει ότι μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για το ομαδικό πικνίκ που θα γίνει στο Βαρώσι με την συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και ότι η τουρκοκυπριακή η οργάνωση «Δρόμος Ανεξαρτησίας» κάλεσε όσους ζητούν σεβασμό στη βούληση των Τουρκοκυπρίων να λάβουν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει η ίδια. Στήριξη στην εκδήλωση διαμαρτυρίας εξέφρασε ήδη το Αριστερό Κίνημα, ενώ αναμένεται να πράξει το ίδιο και η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα και άλλα κόμματα και οργανώσεις.

    Η εκδήλωση της οργάνωσης θα αρχίσει στις 14.00 από τον κυκλοφοριακό κόμβο «Πρόντο» στην κατεχόμενη Λευκωσία και θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την «βουλή» του καθεστώτος. Σε δήλωση εκ μέρους του «Δρόμου Ανεξαρτησίας», ο Μουσταφά Κελεσζαντέ αναφέρει ότι τυγχάνει σφετερισμού η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι αυτός ο σφετερισμός θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πικνίκ στο Βαρώσι. «Την ώρα που εκείνοι κάνουν σόου, εμείς θα είμαστε στον δρόμο, στο πεδίο», σημειώνει ο Κελσζαντέ στην δήλωσή του.

    Η Αριστερή Κίνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στηρίξει την εκδήλωση του «Δρόμου Ανεξαρτησίας» όταν έμαθε ότι θα γίνει πορεία προς την «πρεσβεία» στης Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Η Havadis (13.11.20) δημοσιεύει κοινή δήλωση 62 τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών οργανώσεων που καταδικάζουν τα βήματα της Τουρκίας στο Βαρώσι κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Έρντογαν άκουσε αυτή την φωνή».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τεστ PCR χρειάζονται οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν την παράνομη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (13.11.20, yeniduzen.com) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στα κατεχόμενα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ PCR.

    Στην δήλωση αναφέρεται ότι τα τεστ θα γίνονται δωρεάν στα κατεχόμενα μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα στο νέο «νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών (πανδημίας)» στην κατεχόμενη Λευκωσία, αφού οι δημοσιογράφοι παρουσιάσουν την δημοσιογραφική τους ταυτότητα και αναφέρουν το ΜΜΕ στο οποίο εργάζονται.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κλείνει για τον Έρντογαν το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

    Η Yeni Duzen (13.11.20) γράφει ότι το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου θα είναι κλειστό και δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις την Κυριακή 15 Νοεμβρίου μεταξύ των ωρών 10.00 το πρωί και 22.00 το βράδυ, «λόγω της πυκνής κίνησης VIP» ατόμων που θα υπάρχει εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου συγκοινωνιών, οι πτήσεις που αναβάλλονται θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί και μέλη του «Συνασπισμού του Έθνους».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν είναι ενήμερα τα κόμματα για την στρατηγική για το Βαρώσι, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (13.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι ακόμα και τα εντός «βουλής» πολιτικά κόμματα δεν είναι ενήμερα για το ποια είναι η «στρατηγική» ή ποιο είναι το «σχέδιο» του καθεστώτος για το κλειστό Βαρώσι. Ανέφερε ότι αυτό που γίνεται δεν είναι άνοιγμα του Βαρωσιού, αλλά άνοιγμα μιας περιοχής της πόλης για επισκέψεις και επανέλαβε:

    «Για λύση αυτού του προβλήματος να βγάλουμε το συντομότερο το Βαρώσι από το να είναι στρατιωτική περιοχή. Να το βγάλουμε για να καταστούν οι ακίνητες περιουσίες στο Βαρώσι 'δυνάμενες προς επιστροφή'. Ταυτοχρόνως να απευθυνθούμε στα Ηνωμένα Έθνη και να αρχίσουμε διαπραγμάτευση για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ στο θέμα της διοίκησης του Βαρωσιού».

    «Υπάρχει ο τουρκοκυπριακός λαός, υπάρχουν οι πολιτικοί, διοικητικοί και οικονομικοί θεσμοί του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε ζητώντας να γίνουν βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της διπλωματίας στο θέμα αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Παλιά δεν επιτρέπαμε την είσοδο το Βαρώσι διότι ντρεπόμασταν, λέει ο Ταλάτ

    Η K?br?s Postas? (13.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδέχθηκε ότι παλιά δεν επέτρεπαν σε δημοσιογράφους και αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάνε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να προβούν σε παρατηρήσεις διότι ντρεπόντουσαν. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Genc TV, ο Ταλάτ ανέφερε:

    «Παλιά, όταν δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι από την ΕΕ ζητούσαν να μπουν στο Βαρώσι και να κάνουν παρατηρήσεις, τους απορρίπταμε. Διότι ντρεπόμασταν. Ούτε πόρτα, ούτε παράθυρο έμεινε. Τα πάντα λεηλατήθηκαν. Αφαιρέθηκαν ακόμα και τα μάρμαρα. Μεταφέρθηκαν φορτηγά γεμάτα πράγματα, πωλήθηκαν στο υπουργείο οικονομικών στην δεκαετία του 1970. Καινούργια αυτοκίνητα, καινούργια έπιπλα. Λεηλατήθηκαν ακόμα και τα παλιά. Τώρα πηγαίνουμε μέσα σε εκείνα τα ερείπια και κάνουμε πικνίκ. Λέμε στον κόσμο 'ιδού έτσι είμαστε εμείς. Τι ντροπή, τι παράξενο».

    Ο Ταλάτ είπε επίσης ότι η Τουρκία παρεμβαίνει στην «δημοκρατία της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να εμποδιστεί. «Αν η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει στο σημείο που θέλει στη δημοκρατία μας έτσι ώστε να παραβιάζει τις εκλογικές μας απαγορεύσεις, σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ιδιαίτερη κρατική δομή σε πολιτική ισότητα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι γίνονταν και στο παρελθόν παρεμβάσεις από την Τουρκία στις «εκλογές» στα κατεχόμενα, αλλά ποτέ τόσο εμφανείς.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Υλοποιεί τις απειλές του κατά του Ελτσίλ ο Τατάρ

    Η Avrupa (13.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με τον λεγόμενο γενικό εισαγγελέα του καθεστώτος Σαρπέρ Αλτιντζίκ στον οποίο ανέφερε ότι η επιστολή που δημοσίευσε στον Τύπο ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS) Σενέρ Ελτσίλ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «αποτελεί πολιτική ενέργεια με κατάχρηση του καθήκοντος του εκπαιδευτικού και του αξιώματος του γενικού γραμματέα της KTOS».

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Ελτσίλ στην εν λόγω δήλωση ως «εκτός πραγματικότητας και κακόβουλες» και υποστήριξε ότι αποτελούν επίθεση με στόχο να φθείρει τόσο τον ίδιο όσο και το αξίωμα του «προέδρου της ΤΔΒΚ». Σημειώνοντας ότι είναι απαράδεχτες οι επιθέσεις εναντίον του «κράτους», ο Τατάρ ζήτησε από τον «γενικό εισαγγελέα» να προβεί στην απαραίτητη εξέταση του θέματος.

    Ο Αλτιντζίκ ανέφερε ότι θα προβεί επειγόντως στην απαραίτητη εξέταση.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Αύριο αρχίζουν οι εορτασμοί για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος

    Η Diyalog (13.11.20) γράφει ότι οι εορτασμοί για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος αρχίζουν αύριο Σάββατο 14 Νοεμβρίου με διάγγελμα που θα απευθύνει στις 12.00 το μεσημέρι από τον παράνομο Bayrak ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και με ρήψη 21 χαιρετιστήριων βολών αρχίζουν. Αύριο θα γίνει και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και στο μνημείο της ΤΜΤ επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανέγερση του μνημείου του Ραούφ Ντενκτάς.

    Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα γίνει τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ η «επίσημη» στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ θα πραγματοποιηθεί στις 12.30.

    Η Halk?n Sesi (13.11.20) γράφει ότι τελετές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες κατεχόμενες πόλεις και κωμοπόλεις της Κύπρου.

    Η Havadis (13.11.20) επισημαίνει ότι λόγω των εορτασμών και της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν την Κυριακή θα κλείσουν ορισμένοι δρόμοι στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 09.30 το πρωί. Η εφημερίδα καλεί τον κόσμο να μην βγει έξω την Κυριακή.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Τούρκοι εξαγωγείς προωθούν τις εξαγωγές της κατεχόμενης Κύπρου

    Η K?br?s (13.11.20) γράφει ότι το Συμβούλιο Εξαγωγέων Τουρκίας (ΤΙΜ) άρχισε το λεγόμενο «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΤΔΒΚ Εξαγωγική Εκστρατεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΙΜ, συνεχίζονται οι εργασίες του για ανάπτυξη των εξαγωγών της «ΤΔΒΚ». Το ΤΙΜ αποτελείται από 61 ενώσεις εξαγωγέων, 27 τομείς και 95 χιλιάδες εξαγωγείς και είναι ο ενιαίος εξαγωγικός οργανισμός της Τουρκίας. Το ΤΙΜ άνοιξε την πρώτη αντιπροσωπεία του στο εξωτερικό στις αρχές του τρέχοντος έτους στην κατεχόμενη Λευκωσία. Με το εν λόγω πρόγραμμα το ΤΙΜ μετέφερε στους εξαγωγείς από την κατεχόμενη Κύπρο τις εμπειρίες του στον τομέα των παγκόσμιων εξαγωγών.

    Στην τελετή λήξης του εκπαιδευτικού προγράμματος που έγινε διαδικτυακά έλαβαν μέρος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου» Τζαντάν Αβουντούκ και ο πρόεδρος του ΤΙΜ Ισμαήλ Γκιουλλέ.

    Σε δήλωσή του, ο Τατάρ ανέφερε ότι είναι μεγάλη τύχη για τους Τουρκοκύπριους το γεγονός ότι οι εξαγωγείς της «ΤΔΒΚ» επωφελούνται από τις διασυνδέσεις, την πείρα και τις εμπειρίες του ΤΙΜ διεθνώς και μπορούν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές σε διάφορα μέρη του κόσμου με την στήριξη των Τούρκων εξαγωγέων.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (13.11.20) γράφει ότι καμία εξέλιξη δεν υπήρξε μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στις 7 Νοεμβρίου με τα πολιτικά κόμματα για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ, ο οποίος χθες δήλωσε ότι στόχος του κόμματός του είναι η προσφορά στον «λαό» και ότι επιθυμούν να διαπιστώσουν την καλύτερη επιλογή γι' αυτό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι «πρόωρες εκλογές» είναι μια επιλογή σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στις προσπάθειες για σχηματισμό «κυβέρνησης».

    Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερντογάν Σοράκιν κατηγόρησε το UBP ότι με τις «ανεύθυνες και λαϊκίστικες προσεγγίσεις του» σέρνει την «χώρα» σε ένα «χαοτικό περιβάλλον».

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Χαλίλ Χιζάλ είπε ότι ο Σανέρ πρέπει να καταθέσει το συντομότερο την εντολή αν δεν θα μπορέσει να σχηματίσει «κυβέρνηση». «Αυτό ισχύει στις φυσιολογικές δημοκρατίες. Εμείς ζούμε σε μιαν χώρα που δεν έχει πρωθυπουργό εδώ και ένα μήνα», σημείωσε.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Γιενάλ Σενίν δήλωσε ότι αυτό που χρειάζονται είναι μια «κυβέρνηση» ευρείας συνεργασίας. «Χρειάζεται ένα μοντέλο το οποίο θα αγκαλιάσει ολόκληρη η κοινότητα», υποστήριξε.

    Η γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Αφέτ Όζτζαφερ δήλωσε ότι το UBP δεν τους απάντησε για διεξαγωγή δεύτερης συνάντησης μεταξύ τους. «Ακούσαμε πολλά σενάρια για κυβέρνηση. Δυστυχώς οι λογαριασμοί είναι μεγάλοι. Σίγουρα κάπως δεν μπορούν να βγουν από μέσα», πρόσθεσε.

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Μπερτάν Ζάρογλου δήλωσε ότι το UBP θα τους επισκεφθεί για τον δεύτερο γύρο, αλλά δεν είναι γνωστή η ημερομηνία της επίσκεψης. «Είπαν μόνο ότι θα επισκεφθούν. Ανέφεραν ότι εργάζονται και ότι έχουν επαφές με το ΗΡ», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Τρία νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (13.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,150 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν τρία νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Επίσης, δέκα άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, όπως ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, όλα τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό.

    Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 239,512 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 989 κρούσματα Covid-19, 940 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 44 ασθενών, 5 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 39 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τις προετοιμασίες για την παράνομη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου και Τατάρ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-12.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, Τσαβούσογλου και Τατάρ συζήτησαν τις προετοιμασίες που γίνονται στα κατεχόμενα εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στις 15 Νοεμβρίου.

    (ΑΚ)

    [02] Θέματα διμερών σχέσεων συζήτησε ο Έρντογαν με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-12.11.20), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, με τον οποίο και συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τη συνεργασία τους σε διεθνής πλατφόρμες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στον Μόρισον ότι η Τουρκία θεωρεί την Αυστραλία σημαντικό εταίρο στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και υποστήριξε ότι η Αυστραλία έχει τις ίδιες προοπτικές με την Τουρκία όσον αφορά σε διάφορα διεθνή ζητήματα.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Αυστραλού Πρωθυπουργού, σημειώνει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [03] Ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία σήμερα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του χθες κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι αντιπροσωπεία από την Ρωσία θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να έχουν επαφές σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    «Αύριο αναμένεται να φθάσει στην Τουρκία μια διευρυμένη αντιπροσωπεία από τη Ρωσία προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα και θέματα τακτικής όσον αφορά στο θέμα της εφαρμογής της εκεχειρίας και της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θα συζητηθούν επίσης οι τρόποι που θα διασφαλιστεί η σταθερότητα, η ειρήνη και η ομαλότητα στην περιοχή, το άνοιγμα των συνόρων, η διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή και η διασφάλιση ότι δεν θα παραβιάζονται τα δικαιώματα στην περιοχή», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

    (ΑΚ)

    [04] «Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας», αναφέρει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (13.11.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε ομιλία του χθες κατά την τέλεση εγκαινίων νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία Aselsan, ανέφερε ότι στόχος τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

    «Η κύρια προτεραιότητα μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που διαθέτουμε για να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Δεν θα ανεχθούμε την προμήθεια αμυντικών προϊόντων από το εξωτερικό αφού μπορούμε να έχουμε τη δική μας παραγωγή», ανέφερε, καλώντας τις τουρκικές εταιρείες και τους επαγγελματίες να επενδύσουν στο τομέα αυτό.

    Αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία αύξησε τον προϋπολογισμό της από $5.5 δις στα $60 δις, υποστήριξε ότι ενώ το 2002 τα σχέδια που αφορούσαν στην αμυντική βιομηχανία ήταν 62, σήμερα ανήλθαν στα 700, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυξήθηκαν από 56 σε 1,500.

    «Είμαστε ανάμεσα στις 10 χώρες που μπορούν να σχεδιάσουν, να παράγουν και να συντηρήσουν δικά τους πολεμικά πλοία», ανέφερε ο Έρντογαν, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις αμυντικές της ανάγκες αλλά και αυτές των εταίρων της.

    (ΑΚ)

    [05] Στις 2,841 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 88 θάνατοι

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-12.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,841 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 148,482 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 88 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,181.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 404,894 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 11,233. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 346,794.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 15,713,891δ διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,230 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,2%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 13 November 2020 - 12:30:58 UTC