Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 210/2020 11.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο για χάρη της διαπραγμάτευσης, λέει ο Τσαβούσογλου
  • [02] «Πήρε εντολή από το λαό να διαπραγματευτεί λύση δύο κρατών», ανέφερε ο Τατάρ στον Μπόρελ
  • [03] «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης» από τους Τουρκοκύπριους κατά των παρεμβάσεων της Τουρκίας
  • [04] Απάντηση στην επιστολή Βύρα για την περίκλειστη Αμμόχωστο από την «ένωση τουρκοκυπριακών δήμων»
  • [05] Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρέπει να ανοίξει το Βαρώσι, επαναλαμβάνει ο Έρχουρμαν
  • [06] «Η παραίτηση από τις παραμέτρους των ΗΕ σημαίνει την αποδοχή του στάτους κβο» δηλώνει ο Τορός
  • [07] Το UBP-DP και YDP άναψαν το πράσινο φως για «τριμερή συνασπισμό» στα κατεχόμενα
  • [08] Στον αέρα πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο του UBP - Ακυρώθηκε εκ νέου η συνεδρία της «κεντρικής επιτροπής» του κόμματος
  • [09] Μετά το συνέδριο του UBP θα επιστρέψει στα κατεχόμενα ο Όζγκιουργκιουν
  • [10] Ταυτόχρονη δενδροφυτεύση με τον Τατάρ σήμερα από τον Έρντογαν
  • [11] O Αλί Τζανσού νέος «πρόεδρος» της «Τουρκοκυπριακής ένωσης δημοσιογράφων»
  • [12] Ακόμη 4 κρούσματα εντοπίστηκαν χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Μπάιντεν τέσσερις μέρες μετά για την εκλογή του-Μήνυμα και στον Τραμπ για την καλή συνεργασία που είχαν
  • [02] Μπαχτσελί: «Δεν είμαστε ούτε κόλακες του Μπάιντεν, ούτε αγαπημένοι του Τραμπ» 3 Θα επισκεφτεί την Τουρκία ο Πομπέο
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για το Καραμπάχ
  • [05] Ντονμέζ: Αρχίζει δραστηριότητες τους πρώτους μήνες του 2021 στην Μαύρη Θάλασσα το γεωτρύπανο πλοίο Κανουνί
  • [06] Ορκίστηκε ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας – Ανακατατάξεις στο ΑΚΡ φέρνει η παραίτηση Άλμπαϊρακ
  • [07] Στα 2,529 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 87 νέοι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο για χάρη της διαπραγμάτευσης, λέει ο Τσαβούσογλου

    Η K?br?s (11.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι κατά τις πρόσφατες «εκλογές» οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μόνο για χάρη της διαπραγμάτευσης. Απευθυνόμενος στην 12η Διάσκεψη Πρέσβεων στο Προεδρικό Μέγαρο στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα φυλακιστεί στις ακτές της και θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στους φυσικούς πόρους η Τουρκία, η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας οι πρωτοβουλίες που μας αποκλείουν και μας θέτουν απέναντί τους μάλιστα», πρόσθεσε.

    Χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι είναι γνωστό ποιος εμποδίζει την επίτευξη λύσης στην Κύπρο και ότι «υπάρχει μια νοοτροπία που δεν βλέπει ως ίση την τουρκική κοινότητα στο νησί». Υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενέταξε στους κόλπους της «αυτή την νοοτροπία» και έφραξε τις ελπίδες για λύση, ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε:

    «Τώρα στηρίζει τουλάχιστον λεκτικά τις προσπάθειες οικειοποίησης του κοινού πλούτου. Καλά, από πού πηγάζει η αλαζονεία και η πλάνη που βρίσκεται πίσω από την εικασία ότι εμείς θα τα επιτρέψουμε αυτά; Μέχρι σήμερα δεν αποδέχθηκαν την πολιτική ισότητα. Σε ένα μέρος που δεν υπάρχει πολιτική ισότητα πρέπει να υπάρχει κυρίαρχη ισότητα. Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα καθίσουν πλέον στο τραπέζι μόνο για χάρη της διαπραγμάτευσης. Έδωσαν ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα στις τελευταίες εκλογές».

    Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός των πόρων, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «εκείνοι που δημιουργούν την αστάθεια στην περιοχή είναι εκείνοι που νομίζουν ότι θα μπορούσαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τούρκων.

    Σημειώνοντας ότι ο γείτονας χρειάζεται τον γείτονά του, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο μήνυμα που έδωσε ο Πρόεδρος Έρντογαν κατά τον πρόσφατο σεισμό στην Σμύρνη και πρόσθεσε:

    «Θέλουμε να διευθετήσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα συνομιλώντας. Δεν κλείνουμε την πόρτα μας στον χωρίς προϋποθέσεις διάλογο και στη διπλωματία. Ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας (Κυριάκος Μητσοτάκης) έγραψε επιστολή σε εφημερίδες στην Γαλλία, στην Γερμανία και στην Αγγλία προσπαθώντας να κερδίσει την κοινή γνώμη άλλων χωρών, εμείς απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό γράφοντας άρθρο σε μιαν ελληνική εφημερίδα. Είπαμε αν θέλετε ας ζήσουμε με ένταση και κλιμάκωση ή ας κάνουμε διπλωματία, διάλογο και συνεργασία. Η επιλογή ανήκει στην Ελλάδα».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να βαδίσει από όλους τους δρόμους, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε:

    «Τους προσφέρουμε κάθε είδους λογικό διπλωματικό άνοιγμα. Πάντα από την δική μας πλευρά προήλθαν συγκεκριμένες προτάσεις όπως εξελικτικές συνομιλίες, διαμοιρασμός εσόδων, περιφερειακή διάσκεψη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας προσωπικά πρότεινε την Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου για να συζητηθούν αυτά τα θέματα με όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτογραμμή και όχι μόνο με την Ελλάδα. Ως Τουρκία προτείνουμε να εργαστούμε μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες για να φέρουμε πλέον την δικαιοσύνη, την ηρεμία και την συνεργασία στην ευαίσθητη περιοχή μας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Πήρε εντολή από το λαό να διαπραγματευτεί λύση δύο κρατών», ανέφερε ο Τατάρ στον Μπόρελ

    Σύμφωνα με την Diyalog (11.11.20), ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, συνεχάρη χθες τηλεφωνικώς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την «εκλογή του».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, κατά τη συζήτηση, ο Τατάρ εξήγησε στον Μπορέλ ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» του ανέθεσε το καθήκον να εργαστεί «για την επίτευξη συμφωνίας για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».

    Υπογραμμίζοντας «την αδικία που βιώνει ο τουρκοκυπριακός λαός εξαιτίας της απομόνωσης και των απαγορεύσεων», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έπραξε όσα της αναλογούν στο θέμα αυτό, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της το 2004 για άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τατάρ εξέφρασε τέλος την προσδοκία του να συναντηθεί σύντομα με τον Μπορέλ με στόχο να του επεξηγήσει πιο εκτεταμένα τις θέσεις του.

    (ΑΚ)

    [03] «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης» από τους Τουρκοκύπριους κατά των παρεμβάσεων της Τουρκίας

    Κάτω από τον τίτλο «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης, Ελευθερία όχι Υποταγή», η Yeni Duzen (11.11.20) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα με συμμετοχή πέραν των 4,000 ατόμων η πορεία που διοργάνωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πλατφόρμα «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης». Οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρήθηκαν για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην βούληση των Τουρκοκυπρίων και τις πιέσεις που τους ασκεί και φώναζαν συνθήματα όπως «ελευθερία και όχι υποταγή», «η Κύπρος είναι κοσμική», «δημοκρατία για όλους», «ο τελευταίος λόγος στην Κύπρο ανήκει στους Κύπριους», «Άγκυρα κάτω τα χέρια σου από πάνω μας» και «βούληση και όχι παρέμβαση». Η πορεία εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο όταν έφτασε στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Παρά την εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί το σαββατοκύριακο, ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τέθηκε επικεφαλής της πορείας μαζί με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, τον πρόεδρο του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ, «βουλευτές» των δύο κομμάτων και τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.

    Παρουσιαστές στο συλλαλητήριο ήταν ο διευθυντής της Yeni Duzen Τζενκ Μουτλούγιακαλι και η δικηγόρος Αϊσέ Όζταμπάι. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε δήλωση από τους Γκιουλσέν Ερτσίν και Ορχάν Ερόνεν εκ μέρους της Πλατφόρμας που την διοργάνωσε. Στην δήλωση αναφέρθηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να παράγουν και να υπάρχουν και «δεν θα επιτρέψουμε να ταφεί στον φόβο αυτή η χώρα». Σημειώθηκε επίσης ότι η βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας παραγνωρίζεται, η αξιοπρέπειά της τσαλαπατιέται και γίνονται καταφανείς παρεμβάσεις στη δημοκρατία. Υπογραμμίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» ουδέποτε ανέχτηκε ούτε και ανέχεται καμία παρέμβαση απ' όπου και αν προέρχεται αυτή. Αναφέρθηκε και το εξής:

    «Αυτή η χώρα έγινε μια χώρα στην οποία άνθρωποι διαφορετικών απόψεων βλέπουν ο ένας τον άλλον με ανοχή και δεν μπορούν να φιμωθούν οι συνειδήσεις και τα μυαλά. Θα συνεχίσει να είναι τέτοια και στο εξής. Θα υπερασπιστούμε τους δικούς μας πόρους με κάθε κόστος. Παρά ταύτα, θα συνεχίσουμε να παράγουμε και να υπάρχουμε ενόσω παράγουμε».

    Σημειώνοντας ότι τα όσα συνέβησαν κατά τις «προεδρικές εκλογές» και μετά από αυτές αποτελούν «ντροπή για τη δημοκρατία» στην πολιτική ιστορία των Τουρκοκυπρίων, η Πλατφόρμα αναφέρει ότι όλα αυτά πέρασαν στην ιστορία ως μια μαύρη κηλίδα. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Εμείς δεν είμαστε εχθροί της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τρέφουμε αισθήματα αδελφοσύνης και όχι εχθρότητας προς τους λαούς της Τουρκίας. Η φωνή μας και η συνείδησή μας, είμαστε δίπλα σε όλους τους λαούς στους οποίους γίνονται παρεμβάσεις, εκφοβισμοί και εκβιασμοί, όπου και αν βρίσκονται αυτοί στον κόσμο».

    Στην δήλωση επισημάνεται επίσης ότι η Κύπρος δεν μπορεί να διοικείται από την Άγκυρα και προστίθεται:

    «Υπάρχουμε. Είμαστε εδώ. Είμαστε μια κοινότητα σύγχρονη που μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια και έχει την ικανότητα να σταθεί στα δικά της πόδια. Η κοινωνική ειρήνη και η ενότητα βάσει αρχών είναι για εμάς τόσο σημαντική όσο η δημοκρατία μας σε αυτά τα χώματα. Θα κάνουμε σε αυτά τα χώματα να υπάρχει μια αντίληψη στην οποία γυναίκες και άνδρες είναι ίσοι, υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα και στο περιβάλλον και κυριαρχεί η κουλτούρα της ειρήνης. Ενόσω υπάρχουν αυτά, θα υπάρχουμε και εμείς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές μέλλον στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετέχουν στο διεθνές δίκαιο. Απορρίπτουμε από τώρα όλα όσα θα μας ωθήσουν εκτός του διεθνούς δικαίου! [...]»

    Στην δήλωση αναφέρεται επίσης ότι η Πλατφόρμα Βούλησης και Δημοκρατίας θα οργανωθεί μαζί με άλλα κομμάτια της κοινωνίας και θα μεγαλώσουν την σπίθα που γεννήθηκε με την χθεσινή εκδήλωση με πνεύμα συλλογικότητας και συμμετοχής.

    Η εφημερίδα γράφει ότι μια αξιοπρόσεχτη λεπτομέρεια ήταν η παρουσία πάρα πολλών «αστυνομικών» στην πορεία. Οι «αστυνομικοί» έκαναν αισθητή την παρουσία τους είτε πεζοί, είτε με μοτοσικλέτες είτε με οχήματα. Ανώτεροι «αξιωματικοί της αστυνομίας» βρίσκονταν με τις ομάδες τους σε κάθε σημείο της εκδήλωσης, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι μια ομάδα διαδηλωτών στάθηκαν μπροστά στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και διαμαρτυρήθηκαν για τις ενέργειές της. Θέλησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική εκδήλωση μπροστά στην «πρεσβεία», αλλά συνέχισαν την πορεία τους, επισημαίνεται.

    Κάτω από τον τίτλο «Άγκυρα κάτω τα χέρια σου από πάνω μας», η Avrupa (11.11.20) γράφει ότι καθώς βάδιζαν προς την πλατεία, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «πρεσβεία κάτω τα χέρια από πάνω μας», «η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κοσμική», «ώμο με ώμο ενάντια στον φασισμό» και «δεν θέλουμε διορισμένο διαχειριστή». Κατά την εκδήλωση ακούστηκε και ως σύνθημα το «Αϊσέ γύρνα σπίτι σου».

    Κάτω από τον τίτλο «Η βούληση ανήκει σε αυτό τον λαό», η Havadis (11.11.20) γράφει ότι «με μιαν πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Λευκωσία και συμμετείχαν χιλιάδες άτομα υπήρξε διαμαρτυρία για την παρέμβαση του ΑΚΡ στην βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».

    Η Yeni Bak?s (11.11.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελευθερία όχι υποταγή» και η Halk?n Sesi (11.11.20) με τίτλο «Βούληση όχι παρέμβαση».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Απάντηση στην επιστολή Βύρα για την περίκλειστη Αμμόχωστο από την «ένωση τουρκοκυπριακών δήμων»

    Η K?br?s Postas? (11.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος της «τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων» Μαχμούτ Όζτσιναρ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Κογκρέσου Ευρωπαϊκών Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων Anders Knape, απαντώντας σε επιστολή που είχε αποσταλεί προηγουμένως από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

    Στην επιστολή του με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2020, ο Όζτσιναρ αναφέρει ότι ένιωσε την υποχρέωση να αναφέρει στον Ευρωπαίο αξιωματούχο τι σκοπεύει η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» με την απόφαση για την περίκλειστη Αμμόχωστο και τις απόψεις και δικαιολογίες της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα.

    Ο Όζτσιναρ ισχυρίστηκε ότι κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν χαρακτήρισε ως «παραβίαση» την «νόμιμη και δίκαιη», κατά την έκφρασή του, «τουρκική παρέμβαση» που έγινε το 1974 στην Κύπρο με βάση το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων ή ως «κατοχή» την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί. Υποστήριξε ότι αυτοί οι «ισχυρισμοί» δεν είναι τίποτε άλλο από «ελληνοκυπριακή πλαστογράφηση», η οποία σκοπεύει στην «παραποίηση των ιστορικών πραγματικοτήτων στο νησί». Ο Όζτσιναρ εξέφρασε και την τουρκική άποψη ότι η απόφαση της «κυβέρνησης» για την περίκλειστη Αμμόχωστο προβλέπει σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των παλιών κατοίκων του Βαρωσιού.

    Ο Όζτσιναρ ανέφερε επίσης ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο διόρισε επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς για διενέργεια επιστημονικής απογραφής στο Βαρώσι, με σκοπό την διευκόλυνση του καθορισμού των βημάτων που θα γίνουν στο μέλλον στην περίκλειση πόλη, την μελέτη και περιγραφή της κατάστασης των κινητών και ακίνητων περιουσιών που βρίσκονται στην πόλη και των περιβαλλοντικών κινδύνων. Υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των παλιών ιδιοκτητών.

    Ανέφερε ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από την εν λόγω επιτροπή, η περιοχή θα αφαιρεθεί από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης και «θα υλοποιηθούν τα παλιά ιδιοκτησιακά δικαιώματα» συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και των ξένων. «Αυτό», πρόσθεσε, «θα μετατρέψει για παράδειγμα την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών σε μιαν αρχή η οποία αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως 'αποτελεσματικό ένδικο μέσο', έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει τις αιτήσεις των παλιών Ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής και προσφέρει λύσεις με την μορφή της αποζημίωσης ή της ανταλλαγής».

    Ισχυριζόμενος ότι κανένα από αυτά τα βήματα δεν θα αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ που προνοούν σεβασμό στα δικαιώματα των «παλιών κατοίκων», ο Όζτσιναρ υποστήριξε ότι παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ θα ήταν ουσιαστικά η συνέχιση του στάτους κβο με κόστος τα δικαιώματα των κατοίκων αυτών. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος «με κανέναν απολύτως τρόπο δεν πλήττει πιθανές διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό.

    Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που προσπαθεί να εμποδίσει βήματα τα οποία θα διασφαλίσουν την επιστροφή της περιοχής στους παλιούς της κατοίκους και θα τερματίσουν αυτό το στάτους κβο και ισχυρίστηκε:

    «Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να παρουσιάσει λανθασμένη και επίτηδες κακή στα μάτια της διεθνούς κοινότητας αυτή την απόφαση με σκοπό να συνεχίσει και να διαχειριστεί το στάτους κβο που δημιουργεί μιαν 'ζώνη άνεσης' και με αυτό τον τρόπο η λεγόμενη κυβέρνηση της Κύπρου απορρίπτει τον διαμοιρασμό 'της ισχύος και της ευημερίας' με την τουρκοκυπριακή πλευρά».

    Ο Όζτσιναρ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις που έγιναν σε σχέση με την περίκλειστη Αμμόχωστο ειδικά τα έτη 1994 και 2014 και ισχυρίστηκε ότι γι' αυτό τον λόγο «είναι εξαιρετικά σημαντικό κάτω από αυτές τις συνθήκες το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει υπόψη και να αποδεχθεί ότι είναι ισχύουσες οι αποφάσεις της κυβέρνησής μου». Υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθούν τα δικαιώματα των παλιών κατοίκων της περιοχής είναι τα εν λόγω «εποικοδομητικά βήματα» της περιοχής και ισχυρίστηκε:

    «Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν αναπόφευκτο να κάνει η κυβέρνησή μου τα εποικοδομητικά βήματα που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παλιών κατοίκων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, όπως απαιτείται και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να μετατρέψει το καθεστώς του κλειστού Βαρωσιού από στρατιωτική σε μη στρατιωτική περιοχή».

    Αναφερόμενος σε ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, ο Όζτσιναρ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι, όπως ισχυρίστηκε, οι παλιοί Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες της περιοχής είναι ενθουσιασμένοι με την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος και την υποστηρίζουν, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις περιουσίες τους.

    Ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Βαρωσιού που άνοιξε το καθεστώς και ότι μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020, 39,965 άτομα είχαν επισκεφθεί την εν λόγω περιοχή. Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα βήματα θα συμβάλουν στο να εργαστούν μαζί όλοι οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και να γίνουν βήματα στις διαπραγματεύσεις.

    Καταλήγοντας ο Όζτσιναρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Knape θα κατευθύνει τα κράτη μέλη για να μην παραγνωρίζουν την, όπως ισχυρίστηκε, «ανειλικρινή στάση» των Ελληνοκυπρίων που σκοπεύουν την συνέχιση του απαράδεχτου στάτους κβο σε ολόκληρο το νησί.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρέπει να ανοίξει το Βαρώσι, επαναλαμβάνει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (11.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επανέλαβε την άποψη ότι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να ανοίξει και ότι αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μιλώντας χθες στον παράνομο Bayrak, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» το Βαρώσι πρέπει σε πρώτο στάδιο να αφαιρεθεί από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, διότι ο «νόμος» της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» του 2005 καθιστά αδύνατη την επιστροφή περιουσιών που βρίσκονται εντός στρατιωτικής ζώνης. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Και ύστερα θα απευθυνθείτε στα Ηνωμένα Έθνη και θα συζητήσετε το ζήτημα που αφορά τη διοίκηση. Αυτό είναι που εμείς λέμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

    Σημειώνοντας ότι δεν ενημερώθηκαν για το θέμα του Βαρωσιού, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε: «Μήπως δεν έχουμε τόσο δικαίωμα στο θέμα της ενημέρωσης όσο ο Δήμος Ικονίου; Γίνεται κάτι τέτοιο; Η βουλή δεν θα είναι ενήμερη, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είναι ενήμερη. Δεν θα είναι ενήμερος ο υπουργός εξωτερικών που το θέμα αυτό δόθηκε στη δική του ευθύνη στο υπουργικό συμβούλιο. Θα πέσει η κυβέρνηση γι' αυτό τον λόγο, δεν θα είναι καθόλου ενήμεροι η Ένωση Τουρκοκυπρίων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων και ακόμα θα συνεχίζεται αυτή η διαδικασία;»

    Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της Τουρκίας, ο Έρχουρμαν είπε ότι η «τουρκοκυπριακή δημοκρατία» πήγε δεκάδες χρόνια πίσω και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε «κυβέρνηση» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP).

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις εντός του UBP, ο Έρχουρμαν είπε ότι σέβεται την δήλωση του Φαϊζ Σουτζούογλου ότι θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του εν λόγω κόμματος, αλλά διερωτήθηκε γιατί συνέβησαν όλα όσα συνέβησαν. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Αν θα διδόταν στον κ. Ερσάν Σανέρ η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί αναμενόταν το συνέδριο του UBP; Γιατί δεν διεξήχθη ο δεύτερος γύρος του συνεδρίου του UBP και δεν έγιναν ικανοποιητικές δηλώσεις; Αφού μετά από ένα συνέδριο στο οποίο δεν εξελέγη πρόεδρος, ο Ερσάν Σανέρ άρχισε τις εργασίες σχηματισμού κυβέρνησης, πώς γίνεται να πηγαίνουν ξανά σε συνέδριο με πολλούς υποψήφιους; [...] Προσπαθούμε να συμπεριφερόμαστε με σοβαρότητα όσο περνάει από το χέρι μας, σύμφωνα με την εθιμοτυπία με αίσθημα ευθύνης, διατηρώντας τον σεβασμό μας. Όμως, η σοβαρότητα εξαφανίστηκε. Στο θέμα των παρεμβάσεων είναι όλοι ξεκάθαροι πλέον, υπάρχουν παρεμβάσεις. Δεν είναι ανοικτό προς συζήτηση ότι αυτές δεν συνάδουν με την δημοκρατία».

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Η παραίτηση από τις παραμέτρους των ΗΕ σημαίνει την αποδοχή του στάτους κβο» δηλώνει ο Τορός

    Η K?br?s Manset (11.11.20) γράφει ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τορός, σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι παρά το ότι η εγγυήτρια Τουρκία δηλώνει ότι οι συνομιλίες για ομοσπονδία έχουν τελειώσει, ο ίδιος προτρέπει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να δηλώσει τη δέσμευση του σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών.

    Κάνοντας μια χρονολογική ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τορός είπε ότι στα παρόν στάδιο η Γερμανία που προεδρεύει της ΕΕ πρότεινε με δική της πρωτοβουλία τη διενέργεια μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και προς το σκοπό αυτό είπε, η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, άρχισε προκαταρτικές εργασίες. «Δεν έχει καθοριστεί ακόμη μια ημερομηνία αλλά αυτή η προκαταρτική προσπάθεια θα αρχίσει. Αυτή είναι η κατάσταση...», είπε.

    Αναφέροντας ότι η παραίτηση από τις παραμέτρους των ΗΕ σημαίνει τη συνέχιση του στάτους κβο στο νησί, ο Τορός δήλωσε τα εξής: «Αφότου δόθηκαν οι άδειες στην αμερικάνικη εταιρεία Noble Energy, η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεση της, και αυτό οδήγησε στην καθυστέρηση των συνομιλιών που ήδη συνεχίζονταν και επίσης η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε να συμπεριφέρεται ωσάν να είναι η μόνη ιδιοκτήτης στο νησί. Χωρίς να υπολογίζουν καθόλου τους Τουρκοκύπριους στην εξίσωση, αλλά και παραβλέποντας την Τουρκία που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, προχώρησαν στην υπογραφή του EastMed και αυτό άλλαξε εντελώς την κατάσταση. Φυσικά, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη και παθητική σε αυτή την κατάσταση», υποστήριξε.

    Ο Τορός αναφέρθηκε επίσης στην ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους και υποστήριξε ότι αυτή η ένταση έχει κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή.

    Τέλος αναφέρθηκε στο συνεχιζόμενο αγώνα των Τουρκοκυπρίων εδώ και 60 χρόνια για την ύπαρξη τους, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι ένας αγώνας που βασίζεται στη διασφάλιση της πολιτικής τους ισότητας μέσα στην πατρίδα τους.

    Υποστηρίζοντας μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, ο Τορός εξήγησε ότι η απομάκρυνση από μια τέτοια λύση θα σημαίνει κα τη συνέχιση του στάτους κβο. «Είναι για αυτό που εύχομαι οι δηλώσεις του Τατάρ να είναι μόνο δηλώσεις που έμειναν στον προεκλογικό σκηνικό. Εύχομαι ότι θα εκφράσει τη δέσμευση του στις παραμέτρους των ΗΕ», κατέληξε.

    (ΑΚ)

    [07] Το UBP-DP και YDP άναψαν το πράσινο φως για «τριμερή συνασπισμό» στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (11.11.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Σειρά έχει ο διαμοιρασμός», γράφει ότι μετά την αρνητική απάντηση που έλαβε από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα του Λαού (HP) ο γενικός γραμματέας του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ, στον οποίο ανατέθηκε η «εντολή» για «σύσταση κυβέρνησης», γνωστοποιήθηκε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) άναψαν το πράσινο φως για σύσταση «τριμερούς συνασπισμού» μεταξύ UBP-DP και YDP.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο σύστασης «τριμερούς συνασπισμού». Πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν παραιτήθηκε από το ΔΚ, διασφαλίζουν τους τρεις «βουλευτές» που χρειάζονται και υποστήριξε ότι έχουν λάβει υπόσχεση για στήριξη και από τον Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

    Επίσης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, ανέφερε ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και θα συμμετάσχουν σε ένα «συνασπισμό» νοουμένου ότι θα γίνουν «εκλογές» μέσα στον επόμενο χρόνο. Εξήγησε επίσης ότι αν «από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν εξασφαλίσουν το 50%+1 των ψήφων, τότε η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».

    «Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών από τα τρία κόμματα είναι 25 και σε αυτή την περίπτωση δεν εξασφαλίζεται πλειοψηφία στη βουλή. Πως θα το ξεπεράσουμε αυτό; Για να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης δεν χρειάζονται πέραν των 26 ψήφων. Αν κατά την ψηφοφορία από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν εξασφαλιστεί το 50%+1 ψήφος τότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης», εξήγησε ο Αρικλί.

    (ΑΚ)

    [08] Στον αέρα πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο του UBP - Ακυρώθηκε εκ νέου η συνεδρία της «κεντρικής επιτροπής» του κόμματος

    Η Diyalog (11.11.20) γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) ακύρωσε ξανά χθες τη συνεδρία της «κεντρικής επιτροπής» στην οποία αναμενόταν να καθοριστεί η ημερομηνία του συνεδρίου του κόμματος.

    Ο Ερσάν Σανέρ, ο οποίος «πήρε εντολή» από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να πραγματοποιήσει επαφές με τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα για τη «σύσταση κυβέρνησης», μετά τις συναντήσεις που είχε με τα κόμματα, συγκάλεσε προχθές συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και στη συνέχεια της «κεντρική εκτελεστική επιτροπή» του κόμματος.

    Σε δηλώσεις του ο Σανέρ είπε ότι χρειάζονται χρόνο και γι' αυτό αποφάσισαν να αναβάλουν τη συνεδρία της «κεντρικής επιτροπής» του κόμματος. Τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ο Σανέρ είπε ότι σύμφωνα με το καταστατικό, το κόμμα πρέπει να πραγματοποιήσει συνέδριο το αργότερο πριν τις 7 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε ότι κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος έγινε αξιολόγηση των εσωκομματικών εξελίξεων.

    Ο Σανέρ ισχυρίστηκε επίσης ότι από τους 19 «βουλευτές» του κόμματος οι 18 υποστηρίζουν και συμφωνούν ότι ο ίδιος πρέπει να κατέλθει ως ο μόνος υποψήφιος στο συνέδριο για την προεδρία του κόμματος, αλλά υποστήριξε ότι επειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου η «υποψηφιότητα» του ακόμη δεν θεωρείται έγκυρη.

    Επικρίνοντας αυτούς που δηλώνουν ότι «το UBP θα πρέπει πρώτα να επιλύσει τα δικά του προβλήματα», ο Σανέρ απάντησε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για σύσταση «κυβέρνησης».

    (ΑΚ)

    [09] Μετά το συνέδριο του UBP θα επιστρέψει στα κατεχόμενα ο Όζγκιουργκιουν

    Η Avrupa (11.11.20) γράφει ότι «βουλευτής» και πρώην πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, ο οποίος διαμένει στην Κωνσταντινούπολη εδώ και μερικούς μήνες, δήλωσε ότι τον θλίβει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κόμμα λόγω του συνεδρίου για εκλογή νέου προέδρου και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου θα επιστρέψει στα κατεχόμενα.

    Διαψεύδοντας δημοσιεύματα που τον έφεραν να βρίσκεται ήδη στα κατεχόμενα, ο Όζγκιουργκιουν ανέφερε ότι θα επιστρέψει μετά το συνέδριο του κόμματος και θα συμμετέχει ενεργά στην πολιτική.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ταυτόχρονη δενδροφυτεύση με τον Τατάρ σήμερα από τον Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Diyalog (11.11.20), ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Δασών της Τουρκίας, Μπεκίρ Καρατζάμπεϊ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, είπε ότι προκειμένου να πρωτοπορήσουν, αποφάσισαν σήμερα [11η Νοεμβρίου-Εθνική Ημέρα Δενδροφύτευσης] να πραγματοποιήσουν από κοινού εκδήλωση όπου μαζί με 30 χώρες θα προχωρήσουν σε ταυτόχρονη δενδροφύτευση.

    Ο Καρατζάμπεϊ στις δηλώσεις του είπε και τα εξής: «Προκείμενου να κάνουμε τη διαφορά ανά το παγκόσμιο, αποφασίσαμε φέτος να προχωρήσουμε σε δενδροφύτευση με 30 φιλικές χώρες προς εμάς που έχουν το ίδιο κλίμα μαζί μας. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Μάλτα, η ΤΔΒΚ, η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μαζί με τους κρατικούς αξιωματούχους θα έχει απευθείας σύνδεση με τους αρχηγούς των κρατών αυτών και θα προχωρήσουν σε ταυτόχρονη δενδοφύτευση σε χώρους που έχουν καθοριστεί. Ο Πρόεδρος μας θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό σε 15 χώρες και η εκδήλωση θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα. Επίσης οι 10 περίπου χώρες που έχουν διαφορά ώρας μαζί μας θα βιντεογραφήσουν την εκδήλωση δενδροφύτευσης που θα πραγματοποιήσουν και θα μας στην αποστείλουν προκειμένου να την μεταδώσουμε ταυτόχρονα».

    Ο Καρατζάμπεϊ πρόσθεσε ότι για φέτος έγινε επίσης δενδροφύτευση σε 81 επαρχίες της Τουρκίας καθώς επίσης και στο ψευδοκράτος στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ.

    (ΑΚ)

    [11] O Αλί Τζανσού νέος «πρόεδρος» της «Τουρκοκυπριακής ένωσης δημοσιογράφων»

    Η K?br?s Manset (11.11.20) γράφει ότι το νέο «διοικητικό συμβούλιο» της «Τουρκοκυπριακής ένωσης δημοσιογράφων» (KTGB) συνεδρίασε χθες μετά το τακτικό συνέδριο της ένωσης που έγινε το προηγούμενο Σάββατο.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του «διοικητικού συμβουλίου», έγινε η κατανομή των νέων καθηκόντων των μελών της «ένωσης» και αποφασίστηκε ότι «πρόεδρος» αναλαμβάνει ο Αλί Τζανσού και γενική γραμματέας η Ντιλέκ Οντζιούλ Κοντάν.

    (ΑΚ)

    [12] Ακόμη 4 κρούσματα εντοπίστηκαν χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (11.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,360 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Επίσης, 9 άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, όπως ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, από τα τέσσερα νέα κρούσματα, τα δύο έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το δυο ατμοπλοϊκώς.

    Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 237,021 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 980 κρούσματα Covid-19, 925 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 50 ασθενών, 10 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 40 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Μπάιντεν τέσσερις μέρες μετά για την εκλογή του-Μήνυμα και στον Τραμπ για την καλή συνεργασία που είχαν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (11.11.20) γράφει ότι τέσσερεις μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    Στο μήνυμά του, ο Ερντογάν εκφράζει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να εργαστεί στενά με την αμερικανική κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, και τονίζει πως η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη.

    «Όπως συζητήσαμε κατά τη διάρκεια του Αντιπροεδρίας σας σε πολλές περιπτώσεις, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι στρατηγικής φύσης, βασισμένες σε καλά εδραιωμένα θεμέλια. Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο απαιτούν να αναπτύξουμε περαιτέρω και να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις με βάση κοινά ενδιαφέροντα και αξίες», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος περίμενε τα οριστικά αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών για να συγχαρεί τον νικητή

    Εξάλλου, η T24 (11.11.20) μετέδωσε ότι ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα και στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο και ευχαρίστησε για την συνεργασία και την ζεστή φιλία ανάμεσα τους.

    Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, Τραμπ και Ερντογάν δεν έκρυψαν ποτέ ότι διεξήγαγαν τις επαφές ανάμεσα στις χώρες τους βασισμένοι στις (καλές) προσωπικές τους σχέσεις, ενώ ο Ερντογάν έστειλε πολλές φορές το μήνυμα ότι είχε διαφορετικές σχέσεις με τον Τραμπ, από ότι με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ, γράφει η ιστοσελίδα, έκανε αναφορά στον Ερντογάν στην προεκλογική του εκστρατεία, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τον ακούει και ότι τα πηγαίνουν καλά. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι «ο Μπάιντεν δεν έχει διανοητική ικανότητα να αντιμετωπίσει ηγέτες όπως ο Ερντογάν».

    H Sozcu (11.11.20) επικαλούμενη δημοσίευμα των Financial Times γράφει ότι ο Ερντογάν, όπως και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο ηγέτης της Βραζιλίας Τζαίρ Μπολσονάρο, είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα πληγούν από την εκλογή του Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ.

    (ΚΣ)

    [02] Μπαχτσελί: «Δεν είμαστε ούτε κόλακες του Μπάιντεν, ούτε αγαπημένοι του Τραμπ»

    Το CNN Turk (11.11.20) μετέδωσε ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών δήλωσε πως η Τουρκία δεν είναι ούτε κόλακας του Μπάιντεν ούτε αγαπημένη του Τραμπ.

    Πρόσθεσε ότι προσδοκία της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είναι να μην κάνουν το λάθος να υποτιμήσουν την Τουρκία. «Εάν είμαστε φίλοι, πρέπει να ενεργήσουμε αναλόγως, εάν είμαστε σύμμαχοι, επίσης πρέπει να ενεργήσουμε αναλόγως. Εάν διαιρούμαστε σε στρατόπεδα εχθρών που δεν έχουν κατονομαστεί ή ανακοινωθεί, είναι δικαίωμά μας να το γνωρίζουμε», είπε.

    (ΚΣ)

    3 Θα επισκεφτεί την Τουρκία ο Πομπέο

    Τo Ankara Anatolia (11.11.20) γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί την Τουρκία, στο πλαίσιο περιοδείας επισκέψεων 7 χωρών που θα αρχίσει την Παρασκευή.

    Ο Πομπέο θα επισκεφτεί επίσης το Ισραήλ, την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (11.11.20) γράφει ότι ο Πομπέο δεν θα συναντηθεί με κανέναν αξιωματούχο στην Τουρκία και ότι η μόνη του προγραμματισμένη συνάντηση είναι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    (ΚΣ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για το Καραμπάχ

    Η Hurriyet (11.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαδιμήρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στους χώρες τους και τις εξελίξεις στην Συρία και στο Καραμπάχ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, ο Ερντογάν ανέφερε στον Πούτιν ότι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στο Καραμπάχ επιτεύχθηκε με την συμφωνία που υπογράφηκε για την περιοχή ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και τόνισε ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την Hurriyet, τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκε το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο Τσαβούσογλου και ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ουμίτ Ντουντάρ επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ τον οποίο και συνεχάρησαν για την «νίκη» του. Γράφει επίσης ότι ο Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σοϊγκού με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Καραμπάχ και την Συρία.

    (ΚΣ)

    [05] Ντονμέζ: Αρχίζει δραστηριότητες τους πρώτους μήνες του 2021 στην Μαύρη Θάλασσα το γεωτρύπανο πλοίο Κανουνί

    Η Yeni Safak (11.11.20) γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το πλοίο γεωτρύπανο Kanuni, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες για εκμοντερνισμό του και έφυγε από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας, θα αρχίσει τις δραστηριότητες του στη Μαύρη Θάλασσα τους πρώτους μήνες του 2021.

    Ο Ντονμέζ έκανε αυτές τις δηλώσεις στη επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην οποία αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του δικού του Υπουργείου. Όπως είπε θα πραγματοποιηθούν με αποφασιστικότητα τα βήματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ανέφερε ακόμα πως διεξάγουν έρευνες με τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και Ορούτς Ρέις, καθώς και με τα πλωτά γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ.

    (ΚΣ)

    [06] Ορκίστηκε ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας – Ανακατατάξεις στο ΑΚΡ φέρνει η παραίτηση Άλμπαϊρακ

    Η Yeni Safak (11.11.20) γράφει ότι Λουτφί Ελβάν, που διορίστηκε ως ο νέος Υπουργός Δημοσιονομικών και Θησαυροφυλακίου μετά την παραίτηση του Μπεράτ Άλμπαϊρακ, ορκίστηκε χθες στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (11.11.20) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει εντολή στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του πριν από ένα μήνα, λέγοντας: «Μην μου φέρετε τις προτάσεις για την οικονομία χωρίς να δείτε τον Λουτφί Ελβάν».

    Το Τ24 γράφει ακόμα πως η επιρροή του Ιμπραχήμ Καλίν στο ΑΚΡ αυξήθηκε με την αποχώρηση του Άλμπαϊρακ και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα βλέμματα, σημειώνει, είναι στραμμένα στις 19 Νοεμβρίου και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [07] Στα 2,529 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 87 νέοι θάνατοι

    Η Sabah (11.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,529 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 146,198 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 87 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,215.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 399,360 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 11,059. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 342,501.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 15,419,420 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,001 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,7%.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ξεπέρασε τις 3,000.

    Εξάλλου η Sozcu (11.11.20) γράφει ότι απαγορεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα η κυκλοφορία ατόμων άνω των 65 ετών μεταξύ των ωρών 10 το πρωί και 4 το απόγευμα, σε μία προσπάθεια να προστατευτούν από την πανδημία. Η Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 11 November 2020 - 14:22:10 UTC