Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 209/2020 10.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έκφραση της βούλησής τους για λύση του προβλήματος στη Μεσόγειο με διάλογο η πρόταση για διάσκεψη με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, ισχυρίζεται ο Έρντογαν
  • [02] Το θέμα των Βαρωσίων και οι έξωθεν παρεμβάσεις συζητήθηκαν στη ολομέλεια της ψευδοβουλής
  • [03] Άρχισαν οι διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα
  • [04] Για σύσταση τετραμερούς «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής μίλησε ο αντιπρόεδρος του DP
  • [05] Σύγχυση στα κατεχόμενα μετά την ανακοίνωση Σουτζούογλου ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας
  • [06] Έκκληση Ιζτζάν για μη σχηματισμό «κυβέρνησης» με το UBP λόγω των παρεμβάσεων
  • [07] Η προσπάθεια των Τούρκων αξιωματούχων να υπερασπιστούν τον Τατάρ είναι παραδοχή των παρεμβάσεων, λέει η πρόεδρος της KTOS
  • [08] Τουρκοκύπριοι ακαδημαϊκοί σχολιάζουν την εκλογή Μπάιντεν
  • [09] Τρία νέα κρούσματα στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αποδέχτηκε την παραίτηση Άλμπαϊρακ ο Ερντογάν
  • [02] Ο Λουτφί Ελβάν ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας
  • [03] Συνδέει τον διορισμό του νέου Υπουργού με την εκλογή Μπάιντεν ο Τουρκικός Τύπος
  • [04] Ο Κιλιτσντάρογλου απαντά στις επικρίσεις ότι έσπευσε να συγχαρεί πρώτος τον Μπάιντεν-Ο Ερντογάν ακόμα δεν συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ
  • [05] Συνεχάρηκαν τον Αλίγιεφ Ερντογάν και Ακάρ
  • [06] Στα 2,576 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 85 νέοι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έκφραση της βούλησής τους για λύση του προβλήματος στη Μεσόγειο με διάλογο η πρόταση για διάσκεψη με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, ισχυρίζεται ο Έρντογαν

    Η Gunes (10.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στην παραγνώρισή της στο θέμα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Απευθυνόμενος στην 12η Διάσκεψη Πρέσβεων στο Προεδρικό Μέγαρο στην Τουρκία, ο Έρντογαν ισχυρίστηκε ότι η πρόταση της χώρας του για μια διάσκεψη στην οποία θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες της περιοχής που διαθέτουν ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Τουρκοκύπριοι είναι έκφραση της βούλησής τους για επίλυση του προβλήματος με διάλογο.

    Υποστήριξε και τα εξής ο Έρντογαν:

    «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που αναδιανέμονται οι αλυσίδες προμήθειας, καθορίζονται εκ νέου τα κέντρα παραγωγής και επιμελητείας, κτίζονται νέες περιφερειακές συμμαχίες και αναδιαμορφώνεται η πολιτική και οικονομική αρένα. Εξαρτάται από τα βήματα που θα κάνουμε σήμερα το σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματά της που πηγάζουν από την ιστορία της, το ανθρώπινό της κεφάλαιο και την γεωστρατηγική της θέση σε αυτό το σταυροδρόμι.

    Βεβαίως δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε να παραγνωριστεί η χώρα μας η οποία φέρει το βάρος κάθε είδους εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο όταν γίνεται λόγος για τους φυσικούς πόρους. Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου, πάντοτε συμπεριφερθήκαμε υπομονετικά και ψύχραιμα. Ενεργούμε με την αυτοπεποίθηση που παρέχει στη χώρα μας το γεγονός ότι έχουμε δίκαιο, δεν αποφεύγουμε ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ελπίζουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαχτεί μιαν ώρα αρχύτερα από την στρατηγική τύφλωση που απομακρύνει την Τουρκία από την ίδια. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα των απειλών, των εκβιασμών δεν θα μπορέσει να αποφέρει απολύτως κανένα όφελος. Η πρότασή μας για μια διάσκεψη στην οποία θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες της περιοχής που διαθέτουν ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Τουρκοκύπριοι είναι έκφραση της βούλησής μας για επίλυση του προβλήματος με διάλογο».

    Σημειώνοντας ότι τα 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα ενισχύουν την βούλησή τους προς αυτή την κατεύθυνση, ο Έρντογαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα λάβουν χαρμόσυνα νέα και από τις έρευνές τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να είναι δυνατή για υπερασπίζεται το δίκαιο και των φίλων και αδελφών της, όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι «όπως αναφέρω πάντοτε, είμαστε μια χώρα πολύ πιο μεγάλη από 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα».

    Ισχυριζόμενος ότι στην χώρα του βρίσκουν καταφύγιο όλοι οι αδικημένοι, ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε:

    «Ένα τέτοιο κράτος είμαστε εμείς. Πρώτα στη χώρα μας κατέφυγαν όλοι όσοι βρίσκονταν σε δύσκολη οικονομική θέση, από τους Εβραίους στην Ισπανία μέχρι τους αντιπολιτευόμενους στη Σοβιετική Ένωση, από τους αθώους στον Καύκασο και τα Βαλκάνια μέχρι τους ξένους στην Αφρική. Μια τέτοια χώρα είμαστε εμείς. Έστω και αν το επιθυμεί, η Τουρκία δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη της για τους αδελφούς της που βρίσκονται στην γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια μέχρι το Τουρκεστάν, από την Αφρική μέχρι την Μέση Ανατολή. Έστω και αν το επιθυμεί, η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στην Παλαιστίνη, στη Σομαλία, στην Υεμένη, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Αρακάν».

    Σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να παραμένουν και δεν παρέμειναν σιωπηλοί στην κατοχή, όπως την χαρακτήρισε, των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, ο Έρντογαν ισχυρίστηκε:

    «Ιδού, αυτή την στιγμή είμαστε στο Αφγανιστάν. Αυτή την στιγμή είμαστε στο Αζερμπαϊτζάν. Γιατί; Αυτοί είναι αδελφοί μας, ομοεθνείς μας. Έναντι της τυραννίας 28 χρόνων, το Τρίο του Μινσκ δυστυχώς με κάθε είδους παραβλέψεις έκανε τους αδελφούς μας Αζέρους να ζουν σαν φυγάδες εκεί, κατά την έκφραση των Αζέρων Τούρκων. Επειδή τα εδάφη τους βρίσκονται υπό κατοχή, αναγκάστηκαν να έρθουν στο κέντρο. Το Τρίο του Μινσκ δεν παρήγαγε λύση σε αυτή την ανηλεή κατοχή που διήρκεσε 28 χρόνια. [...] Όταν το συζητούσαμε αυτό μαζί τους, ουδέποτε παρήγαγαν μια λύση για εμάς. Διότι δεν είχαν την έγνοια να παράγουν λύση. Τώρα τα αδέλφια μας οι Αζέροι έκοψαν μόνοι τους τον ομφάλιό τους λώρο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Το θέμα των Βαρωσίων και οι έξωθεν παρεμβάσεις συζητήθηκαν στη ολομέλεια της ψευδοβουλής

    Σύμφωνα με τη Hakikat (10.11.20), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια της ολομέλειας της ψευδοβουλής, αναφέρθηκε στις έξωθεν παρεμβάσεις που πλήττουν τη «δημοκρατία» στα κατεχόμενα, λέγοντας τα εξής: «Αν υπάρχει δημοκρατία σε αυτή τη χώρα, τότε δεν είναι φυσιολογικές οι παρεμβάσεις και κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να νομιμοποιήσει αυτές τις παρεμβάσεις».

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η «χώρα», ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να ομαλοποιήσουν μια κατάσταση που δεν είναι κανονική. «Οι παρεμβάσεις δεν είναι φυσιολογικές και για αυτό δεν πρόκειται να αποδεχθώ την ομαλοποίηση μιας κατάστασης που δεν είναι φυσιολογική», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, ο Έρχουρμαν επέκρινε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η «περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων είναι έδαφος της ΤΔΒΚ» και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μέχρι και ο δήμαρχος Ικονίου, όπως είπε, δεν γνωρίζει τι γίνεται εκεί.

    Υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του στηρίζει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων με βάση το διεθνές δίκαιο, o Έρχουρμαν είπε ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στο εσωτερικό όσον αφορά στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι αφού υπάρχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ όσον αφορά τη διαχείριση των Βαρωσίων, οι ίδιοι εναντιώνονται σε όσους παίρνουν ρίσκο σε αυτό το θέμα. «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνουν στα Βαρώσια και δεν μπορούν να σκεφτούν και να καταλάβουν ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Τα προβλήματα στη χώρα μεγαλώνουν συνεχώς και μέρα με τη μέρα προστίθενται και άλλα», ανέφερε ο Έρχουρμαν.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στη ψευδοβουλή, ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, τόνισε την ανάγκη για σύσταση μιας «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής στα κατεχόμενα.

    Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Αρικλί είπε ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση στο Βαρώσια και πρόσθεσε ότι θα ήταν λάθος να εναντιώνονται κάποιοι σε εκδηλώσεις που γίνονται σε «δημόσια περιουσία».

    Επίσης, μιλώντας στη ψευδοβουλή, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα αυτή τη στιγμή και τόνισε ότι κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται.

    Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έγιναν κατά τις «εκλογές», ο Όζγιγιτ είπε ότι έχει υποβάλλει πρόταση στο «πρόεδρο» της ψευδοβουλής, Τεμπερουκέν Ουλουτσάϊ για να διευκρινιστεί κατά πόσο έχει γίνει έρευνα στο θέμα του κατά πόσον είχαν γίνει παρεμβάσεις ή όχι.

    Ο Όζγιγιτ δήλωσε επίσης ότι παρεμβάσεις έγιναν και στο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρόσθεσε ότι ζήτησε να διερευνηθεί και αυτό το θέμα.

    Αναφερόμενος στην εκλογή του Τζό Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ο Όζγιγιτ ευχήθηκε όπως ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ επιταχύνει τις ενέργειες του για να προχωρήσει σε βήματα όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού. Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Όζγιγιτ είπε ότι γίνεται προβοκάτσια.

    Μιλώντας τέλος στη ψευδοβουλή, ο «αναπληρωτής πρόεδρος» και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσάν Σανέρ υποστήριξε ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διεργασίες για τη σύσταση «κυβέρνησης» και στη συνέχεια θα καταθέσουν τον «προϋπολογισμό» για ψήφιση.

    Σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων και το Κυπριακό, ο Σανέρ υποστήριξε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στα δυο αυτά θέματα και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποκρύψουν από το «λαό» τα βήματα τους.

    (ΑΚ)

    [03] Άρχισαν οι διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (10.11.20) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ, ο οποίος έλαβε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, άρχισε χθες τις επαφές του με τα εντός «βουλής» κόμματα με στόχο την σύσταση νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) υπό τον Τουφάν Έρχουρμαν, ο Σανέρ ευχαρίστησε το CTP που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του για συνάντηση για τον σχηματισμό «κυβέρνησης». Είπε ότι αξιολόγησαν το θέμα της σύστασης «κυβέρνησης έργων» και πρόσθεσε ότι οι απόψεις των δύο κομμάτων θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανά τους. Σημείωσε επίσης ότι το UBP θα δοκιμάσει την τύχη του μέχρι την τελευταία στιγμή στο θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης».

    Ο Έρχουμαν δήλωσε ότι είναι εθιμοτυπικό το κόμμα που λαμβάνει εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» να επισκέπτεται το κόμμα που διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό «εδρών» μετά από το ίδιο και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ αναγκαίο από την άποψη της δημοκρατίας» να παραμένουν πιστοί στην εθιμοτυπία. Σημειώνοντας ότι τα δύο κόμματα είναι τα μεγαλύτερα στα κατεχόμενα και το ορθότερο είναι να υπάρχει υγιής επικοινωνία μεταξύ τους, ο Έρχουρμαν είπε ότι γνωρίζουν σε ποια θέματα διαφωνούν και σε ποια συμφωνούν και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν τις διαφωνίες τους στο Κυπριακό. Επισημαίνοντας ότι ο Σανέρ επιδιώκει τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης» μακρού βεληνεκούς, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι επομένως είπαν στον Σανέρ ότι αυτή την στιγμή δεν θεωρούν κατάλληλο να συμμετάσχουν σε μιαν τέτοια «κυβέρνηση» με το UBP.

    Ο πρόεδρος του ΗΡ, Γενάλ Σενίν χαρακτήρισε την χθεσινή τους συνάντηση ως συνάντηση προετοιμασίας κατά την οποία άκουσαν τις απόψεις του UBP σε σχέση με την «κυβέρνηση» και πιθανό συνασπισμό μεταξύ τους. Είπε ότι το UBP κάνει λόγο για μιαν «κυβέρνηση συνασπισμού» που θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για το έργο της και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αξιολογήσει στα αρμόδια όργανά του την διαδικασία έχοντας υπόψη και άλλες επιλογές και όχι μόνο την συνεργασία UBP-ΗΡ. «Και δική μας έγνοια είναι η χώρα μας», είπε και υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το κόμμα του έλαβε μέρος σε δύο «κυβερνήσεις» και βίωσαν διάφορα προβλήματα προσθέτοντας ότι ανέφεραν στο UBP ότι πρέπει να αξιολογήσουν το με ποιες φόρμουλες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Ανέφερε ότι το ΗΡ δεν αποφάσισε τελεσίδικα αν θα συμμετάσχει στην «κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι θα απαντήσουν στο UBP μετά την συζήτηση του θέματος στα αρμόδια όργανά τους.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και να συνεχίσουν την συνεργασία με το UBP, ο Σενίν απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές λένε ότι το θέμα είναι να αποφασιστεί κατά πόσον θα βαδίζουν μαζί αυτό τον δρόμο.

    Στο μεταξύ, η κομματική επιτροπή του ΗΡ που συνήλθε ψες αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε συνασπισμό με το UBP. Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση λήφθηκε με πλειοψηφία 40 ψήφων κατά της συνεργασίας, 10 υπέρ και 5 αποχές.

    Μιλώντας μετά την συνάντηση με τον Σανέρ, ο πρόεδρος του TDP Τζεμάλ Όζγιγιτ επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη σχηματισμού «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι λόγω των παρεμβάσεων, το κόμμα του δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην «κυβέρνηση» και να γίνει συνεργός σε αυτές τις παρεμβάσεις.

    Ο πρόεδρος του DP, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της σύστασης μιας «κυβέρνησης» ευρείας συνεργασίας. Είπε ότι ο «λαός» αναμένει την σύσταση «κυβέρνησης» μια ώρα αρχύτερα και υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να είναι «κυβέρνηση έργων». Σημείωσε ότι η προτεραιότητα του DP θα είναι η παραγωγή λύσεων στα προβλήματα, έστω και αν παραμείνει στην αντιπολίτευση. «Θέλω να αναφέρω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του YDP, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι θα στηρίξουν το UBP υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» το συντομότερο και πρόσθεσε ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό που υπάρχει και να συσταθεί «κυβέρνηση» το συντομότερο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Για σύσταση τετραμερούς «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής μίλησε ο αντιπρόεδρος του DP

    Η Yeni Bak?s (10.11.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Συμφωνήθηκε η σύσταση τετραμερούς συνασπισμού μεταξύ του UBP-DP-YDP-HP», γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τοζούν Τουναλί σε δηλώσεις του στην διαδικτυακή τηλεόραση της Yeni Bak?s, υποστήριξε ότι συμφωνήθηκε η σύσταση μιας «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής μεταξύ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Αναγέννησης και του Κόμματος του Λαού.

    Ο Τουναλί είπε ότι απ' ότι φαίνεται η σύσταση της «κυβέρνησης» θα είναι αυτή, δηλαδή μια τετραμερής «κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής. «Πρέπει να θέσουμε επί τάπητος αυτή την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση θα συσταθεί κυβέρνηση μεταξύ του UBP-DP-YDP-HP», είπε.

    (ΑΚ)

    [05] Σύγχυση στα κατεχόμενα μετά την ανακοίνωση Σουτζούογλου ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας

    Η Vatan (10.11.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Σουτζούογλου και πάλι υποψήφιος», γράφει ότι μετά την απόσυρση της «υποψηφιότητας» του για την προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας κατά το Σαββατοκύριακο όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος αλλά αναβλήθηκε, ο «βουλευτής» του κόμματος Φαϊζ Σουτζούογλου ανακοίνωσε χθες μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την «προεδρία» του κόμματος στο συνέδριο που θα γίνει το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

    Πριν τη δήλωση Σουτζούογλου, είχε προηγηθεί δήλωση του γενικού γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσάν Σανέρ, ο οποίος είπε τα εξής: «Αν καταφέρω να συστήσω κυβέρνηση, οι βουλευτές έχουν την υποχρέωση να σταθούν δίπλα μου».

    Ο Σουτζούογλου ανέφερε επίσης ότι μετά από όλα όσα διαδραματίστηκαν στο κόμμα, την απογοήτευση που υπήρχε με την παραίτηση μελών του κόμματος, και την απόσυρση της υποψηφιότητας του ιδίου όσο και του Χασάν Τατσόϊ, αποφάσισε να περιμένει λίγες μέρες ακόμη για το καλό του κόμματος. Πρόσθεσε στη συνέχεια, ότι στο παρών στάδιο, και αφού έχει αξιολογήσει την κατάσταση, αποφάσισε με πλήρη σεβασμό προς τη βάση του κόμματος, τη «χώρα» του αλλά και προς την «Μητέρα Πατρίδα» Τουρκία, να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το Σάββατο.

    Εξάλλου, η Avrupa (10.11.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Ερσάν Σανέρ θα είναι ο μόνος υποψήφιος», και με υπότιτλο «Πάλι άλλαξαν γνώμη στο UBP, το Σαββατοκύριακο θα γίνει το συνέδριο», γράφει ότι ο μιλώντας στην εφημερίδα Havadis, «ανώτερος αξιωματούχος» του κόμματος, χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του Σουτζούογλου να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα και διερωτήθηκε πως θα δικαιολογήσει τώρα αυτή την απόφαση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο ότι ο Ερσάν Σανέρ θα είναι υποψήφιος και πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος σήμερα, θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί η διεξαγωγή του συνεδρίου το Σάββατο.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο «βουλευτής» Μόρφου του UBP Μεντές Γκιουντούζ, είπε ότι κατά τη συνεδρία της «κεντρικής επιτροπής» του κόμματος στην οποία συμμετείχαν όλοι οι «βουλευτές», είχε αποφασιστεί ότι οι πέντε υποψήφιοι που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο που αναβλήθηκε, δεν θα επαναδιεκδικούσαν και ότι ο Ερσάν Σανέρ θα κατερχόταν στο συνέδριο ως ο μόνος υποψήφιος. O Γκιουντούζ πρόσθεσε ότι ενώ τα πέντε αυτά άτομα είχαν υπογράψει δέσμευση ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, το να έρχεται ένας από αυτούς να αναθεωρεί τη στάση του, δεν είναι ηθικό. «Η πολιτική ζωή αυτού του ατόμου τελειώνει. Ο ίδιος θα τελειώσει τον εαυτό του», πρόσθεσε.

    Στο ίδιο θέμα, η Yeni Duzen (10.11.20), γράφει ότι ο Φαϊζ Σουτζούογλου, σε δηλώσεις του στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Τζένκ Μουτλούγιακαλι, είπε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος του είναι να γίνει πρόεδρος του κόμματος και δεν έχει καμιά ένσταση ο Ερσάν Σανέρ να «συστήσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός».

    Κληθείς να απαντήσει γιατί απέσυρε τότε την υποψηφιότητα του και γιατί αποφάσισε τώρα να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, ο Σουτζούογλου είπε ότι δεν υπήρξαν απευθείας παρεμβάσεις προς τον ίδιο προσωπικά αλλά κάποιες εισηγήσεις μέσω τρίτων όπου εκφράζονταν κάποιες ανησυχίες της Τουρκίας.

    (ΑΚ)

    [06] Έκκληση Ιζτζάν για μη σχηματισμό «κυβέρνησης» με το UBP λόγω των παρεμβάσεων

    Η K?br?s (10.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξελέγη ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων στην βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί μιαν «κυβέρνηση» προϊόν παρεμβάσεων.

    Χαρακτηρίζοντας τα τεκταινόμενα ως «επίθεση κατά της ταυτότητας και της ύπαρξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας», ο Ιζτζάν ζήτησε να μην σχηματιστεί «κυβέρνηση» υπό τον γενικό γραμματέα του UBP, Ερσάν Σανέρ, ο οποίος έλαβε την εντολή από τον Τατάρ.

    Ο Ιζτζάν κάλεσε τα εντός «βουλής» κόμματα που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο να μην καταστούν μέρος αυτών των παρεμβάσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Η προσπάθεια των Τούρκων αξιωματούχων να υπερασπιστούν τον Τατάρ είναι παραδοχή των παρεμβάσεων, λέει η πρόεδρος της KTOS

    Η Havadis (10.11.20) γράφει ότι η πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS), Εμέλ Τελ δήλωσε ότι η «υπερφυσική προσπάθεια» των αξιωματούχων της Τουρκίας να υπερασπιστούν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι παραδοχή των παρεμβάσεων που υπήρξαν στις «εκλογές». Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, η Τελ επέκρινε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και σημείωσε ότι «από τις δηλώσεις τους γίνεται αντιληπτό ότι δεν γνωρίζουν την ιστορία της Κύπρου, τον αγώνα της τουρκοκυπριακής κοινότητας για κοινοτική ύπαρξη, δημοκρατία, δουλειά και ειρήνη και τον ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό τον αγώνα η Συντεχνία των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων, η οποία είναι η οργάνωση των κοσμικών, δημοκρατικών και πατριωτών εκπαιδευτικών»

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει και η άλλη άποψη που υποστηρίζει μιαν κοσμική, φωτεινή και πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία, η Τελ διερωτήθηκε από πότε είναι εχθρότητα προς την Τουρκία να λέγονται ανοικτά τα λάθη. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Γίνεται αντιληπτό ότι ακολουθείται μια πολιτική της φίμωσης των Τουρκοκυπρίων για να συνεχίσει η τάξη πραγμάτων εκείνων που τρέφονται από το πλιάτσικο στο βόρειο τμήμα του νησιού μας και από το καθεστώς. Εκείνοι που χρεοκόπησαν την οικονομία στην Τουρκία υιοθετούν ως τακτική κίνηση την επίθεση στην Κύπρο, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στις αξίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας για να αλλάξουν την ημερήσια διάταξη».

    Υπενθυμίζοντας ότι Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία είναι εγγυήτριες της εδαφικής ακεραιότητας και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τελ πρόσθεσε:

    «Αν όλοι υποχρεούνται να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι ιερή για εμάς η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου που είναι η πατρίδα μας. Το να ζητούνται δύο χωριστά κράτη στο νησί από τη μια αντίκειται στις διεθνείς συμφωνίες κάτω από τις οποίες υπάρχει και η υπογραφή της Τουρκικής Δημοκρατίας και από την άλλη είναι διχασμός».

    Η Τελ ανέφερε επίσης ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο εξυπηρετεί τον πόλεμο και όχι την ειρήνη και ότι δεν υπάρχουν κερδισμένοι σε αυτή την αποσχιστική πολιτική. Κατέληξε λέγοντας ότι με αυτή την πολιτική οι Τουρκοκύπριοι ψυχραίνονται προς την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τουρκοκύπριοι ακαδημαϊκοί σχολιάζουν την εκλογή Μπάιντεν

    Η Yeni Duzen (10.11.20) δημοσιεύει απόψεις Τουρκοκυπρίων ακαδημαϊκών ειδικών στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις για το πώς θα επηρεάσει το Κυπριακό και την διαδικασία εξεύρεσης λύσης η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και γράφει ότι όλοι συμφωνούν πως ο Μπάιντεν γνωρίζει καλά το Κυπριακό και ότι η πορεία των πραγμάτων εξαρτάται από τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

    Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», Αχμέτ Σοζέν εκτίμησε ότι αν το Κυπριακό εισέλθει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, θα υπάρξουν επαφές του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών και όχι του Μπάιντεν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ανάφερε ότι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι το προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ειδικά όταν αρχίσει το μεγάλο παζάρι μέσα στο οποίο θα βρίσκονται τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι μας περιμένει μια πολύ διαφορετική περίοδος σε σχέση με την θητεία Τραμπ, αφού «οι αμερικανικοί θεσμοί και οι διεθνείς οργανισμοί θα συμμετέχουν πιο πολύ στην περιοχή». «Αν γίνει θέμα παζαρέματος και η Κύπρος εδώ, η κατάσταση μπορεί να πάει προς τα αλλού. Αν επιδεινωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και έρθουν νέες κυρώσεις, αν η Τουρκία εισέλθει σε μια τροχιά πλήρους απομάκρυνσης από τη Δύση, δεν μπορεί να αναμένεται οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό», κατέληξε.

    Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής», Μπιλγκέ Αζγκίν ανέφερε ότι ο Μπάιντεν γνωρίζει το Κυπριακό και ότι θα βλέπει θα γεγονότα «πιο περιφερειακά και στρατηγικά». Εκφράζοντας την άποψη ότι οι υφιστάμενοι δύο ηγέτες στην Κύπρο δεν πρόκειται να λύσουν το Κυπριακό, ο Αζγκίν ανέφερε ότι η προσέγγιση Τραμπ ήταν η μη ανάμειξη των ΗΠΑ στα προβλήματα και ότι ο Μπάιντεν προέρχεται από μια διαφορετική παράδοση που υποστηρίζει την περισσότερη εμπλοκή και ηγεσία διεθνώς. «Επομένως, θεωρώ ότι ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα στον δρόμο του εξαναγκασμού της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων χωρών στην υπόθεση των υδρογονανθράκων», είπε.

    Η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο «Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής», Γιοντζά Όζντεμιτ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα είναι γνωστά και ότι οι αξιωματούχοι της τουρκικής πλευράς δεν επιθυμούν και πολύ ειρηνευτικές συνομιλίες. Υποστήριξε ότι η Κύπρος μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη του Μπάιντεν «στο στάδιο εξισορρόπησης της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζει την αυξανόμενη σημασία της περιοχής. «Αν και είναι μια πιο θετική περίοδος από την περίοδο Τραμπ, δεν είναι πολύ λαμπρή η υφιστάμενη κατάσταση. Δεν είμαι βέβαιη για το τι μπορεί να γίνει στην υφιστάμενη συγκυρία», κατέληξε.

    Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», Γιουτζέλ Βουράλ εξέφρασε την άποψη ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίσει την στάση που επιδείκνυε ο Τραμπ στο Κυπριακό και ότι κατά την επανεξέταση της πολιτικής των ΗΠΑ για την Κύπρο στη νέα περίοδο «οπωσδήποτε θα βγει σε πρώτο πλάνο ο ρόλος της Τουρκίας». «Το κρίσιμο πράγμα είναι το τι θα μπορεί να αλλάξει στις σχέσεις Τουρκίας Αμερικής. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Οποιαδήποτε αλλαγή εδώ θα επηρεάσει την Κύπρο θέλοντας και μη», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τρία νέα κρούσματα στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (10.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,686 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν τρία νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τέσσερα άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, από τα τέσσερα νέα κρούσματα, τα δύο έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το ένα ατμοπλοϊκώς.

    Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 235,661 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 976 κρούσματα Covid-19, 916 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 55 ασθενών, 11 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 44 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αποδέχτηκε την παραίτηση Άλμπαϊρακ ο Ερντογάν

    Η Yeni Safak (10.11.20) γράφει ότι σε γραπτή της δήλωση η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, αναφέρει ότι έγινε δεκτή η παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Άλμπαϊρακ.

    «Σε μια περίοδο που ακόμη και οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω της επιδημίας του Covid-19 εκτός από τις περιφερειακές και παγκόσμιες πολιτικές κρίσεις, η χώρα μας συνέχισε το δρόμο της με την ελάχιστη δυνατή ζημιά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, χάρη στις προσπάθειες του Άλμπαϊρακ», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (10.11.20) γράφει επίσης ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας σε δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε κρίση στην Τουρκική κυβέρνηση. Είπε επίσης πως το θέμα δεν αφορά το ΑΚΡ αλλά το Υπουργικό και ότι είναι στην ευχέρεια του Προέδρου ο διορισμός ή η αποδοχή παραίτησης των Υπουργών.

    Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet (10.11.20) κάνει εκτενή αναφορά στο παρασκήνιο της παραίτησης του Άλμπαϊρακ και γράφει ότι o Βουλευτής Σμύρνης του Καλού Κόμματος της Τουρκίας, Αϊτούν Τσιράι, ισχυρίστηκε σε ανάρτηση του στο twitter ότι ο απερχόμενος Υπουργός, πριν υποβάλει την παραίτηση του αντάλλαξε γροθιές με τον Νατσί Αγμπάλ, τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον οποίο διόρισε αιφνιδιαστικά το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν. Ο Τσιράι, επικαλούμενος πηγές, γράφει ότι αυτό που συμβαίνει αποτελεί κυβερνητική κρίση και υποστηρίζει πως ο Ερντογάν κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αγμπάλ για να τον ενημερώσει για την οικονομία. Όταν ο Αγκμπάλ ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε για εξηγήσεις τον γαμπρό του τον Άλμπαιρακ. Ο τέως Υπουργός πήγε με άγχος στο Μέγαρο αλλά δεν μπόρεσε να δει τον Ερντογάν και η υπόθεση κατέληξε σε ανταλλαγή γροθιών όταν στην έξοδο συναντήθηκε με τον Αγμπάλ.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Άλμπαϊρακ έκλεισε τον λογαριασμό του στο Instagram από τον οποίο είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του.

    Εξάλλου, σε άρθρο του στην Haber Turk (10.11.20) ο Μουχαρέμ Σαρίκαγια, γράφει ότι κανείς δεν γνώριζε ότι ο Άλμπαϊρακ θα ανακοίνωνε την παραίτησή του με τον τρόπο που το έκανε και ότι χρειάστηκαν 26 ώρες μέχρι να ανακοινώσει η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας ότι αποδέχεται την παραίτηση, ενώ σημειώνει και το ύφος της ανακοίνωσης της Διεύθυνσης ότι «αποδέχεται την απόφαση του Άλμπαϊρακ να μην συνεχίσει τα καθήκοντα του». Ο Σαρίκαγια υποστηρίζει επίσης ότι ο άμεσος διορισμός του νέου Υπουργού Οικονομικών υποδηλώνει πως δεν θα υπάρξει ευρύς ανασχηματισμός διότι, όπως υποστηρίζει, μια σαρωτική αλλαγή στο υπουργικό θα έδινε την εντύπωση ότι πάμε για πρόωρες εκλογές.

    (ΚΣ)

    [02] Ο Λουτφί Ελβάν ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας

    Η Yeni Safak (10.11.20 ) γράφει ότι ο Λουτφί Ελβάν διορίστηκε ως ο νέος Υπουργός Δημοσιονομικών και Θησαυροφυλακίου μετά την παραίτηση του Μπεράτ Άλμπαϊρακ από τη θέση. Η απόφαση για το διορισμό του δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Ο Ελβάν εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το 2007 και το 2011 και διετέλεσε πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Διετέλεσε επίσης Υπουργός Μεταφορών την περίοδο 2013-2015 και Υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2016-2018.

    Η Cumhuriyet (10.11.20) γράφει ότι ο νέος Υπουργός στις πρώτες του δηλώσεις είπε πως του προκάλεσε έκπληξη ο διορισμός του και ότι ο Άλμπαϊρακ δεν θα μπορέσει να είναι παρόν στην τελετή παράδοσης του υπουργείου λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

    (ΚΣ)

    [03] Συνδέει τον διορισμό του νέου Υπουργού με την εκλογή Μπάιντεν ο Τουρκικός Τύπος

    Η Cumhuriyet (10.11.20 ) γράφει ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στον νέο Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αφού φοίτησαν και οι δύο στο Πανεπιστήμιο Delaware στην Αμερική. Ο Ελβάν πήρε το δεύτερο του μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο, ενώ ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε εκεί το πρώτο του πτυχίο.

    Σε άλλο δημοσίευμα η Cumhuriyet (10.11.20) γράφει επίσης πως ο Ερντογάν ετοιμαζόταν ούτως ή άλλως για ανασχηματισμό μετά την παραίτηση του γαμπρού του και σημειώνει πως η κρίση που ξέσπασε δεν είναι μόνο κυβερνητική αλλά και οικογενειακή. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τέως Υπουργός παραιτήθηκε ο ίδιος πριν ο Ερντογάν προβεί σε ανασχηματισμό και τον παύσει από την θέση του ενώ σημειώνει πως και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών φαίνεται να επηρέασε στο παρασκήνιο το θέμα της παραίτησης του Άλμπαϊράκ. Ο Ερντογάν ήθελε να κινηθεί γρήγορα για να κτίσει τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, υποστηρίζει η εφημερίδα, και ήθελε να παύσει από τα καθήκοντα του τον Άλμπαϊρακ που είχε συνάψει στενές σχέσεις με τον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Κιλιτσντάρογλου απαντά στις επικρίσεις ότι έσπευσε να συγχαρεί πρώτος τον Μπάιντεν-Ο Ερντογάν ακόμα δεν συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

    Η Milliyet (10.11.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στις επικρίσεις ότι έσπευσε να συγχαρεί πρώτος τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι δεν διαφοροποίησε την στάση του και ακολούθησε την πρακτική που ακολουθεί πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Ο Κιλιτσντάρογλου, που έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας (SP) Τεμέλ Καραμολλάογλου, είπε πως δεν υπήρξε εκ μέρους του οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

    Ο Τουρκικός Τύπος χθες είχε συνδέσει τα συγχαρητήρια του ηγέτη της Τουρκικής Αντιπολίτευσης με δηλώσεις που είχε κάνει ο Μπάιντεν για τον Ερντογάν κατά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, η Sozcu (10.11.20) γράφει ότι ο Ταγγίπ Ερντογάν είναι ανάμεσα στου ξένους ηγέτες που δεν έχουν συγχαρεί ακόμα τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ για την εκλογή του. Η εφημερίδα επικαλείται άρθρο του πρακτορείου Bloomberg στο οποίο αναφέρεται ότι οι ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας και της Τουρκίας δεν συνεχάρησαν τον Μπάιντεν. «Αυτή η σιωπή αποκαλύπτει τις διπλωματικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    (ΚΣ)

    [05] Συνεχάρηκαν τον Αλίγιεφ Ερντογάν και Ακάρ

    Η Aksam (10.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιχσάν Αλίγιεφ τον οποίον και συνεχάρη «για τη λαμπρή νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Καραμπάχ».

    Ο Αλίγιεφ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Ερντογάν και τον τουρκικό λαό για την πολιτική και ηθική υποστήριξή τους στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Οι δύο άντρες ανέφεραν πως η υποστήριξη και οι αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες τους θα συνεχιστούν.

    Εξάλλου, το CNN Turk (10.11.20) μετέδωσε ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επίσης συνεχάρη το Αζερμπαϊτζάν.

    «Συγχαίρουμε τη νίκη των Τούρκων του Αζερμπαϊτζάν που πολέμησαν για έναν δίκαιο αγώνα για να τερματίσουν τις βάρβαρες επιθέσεις της Αρμενίας. [...] Γιορτάζουμε τη νίκη των Τούρκων των Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να πάρουν πίσω τα δικά τους εδάφη που έχουν καταληφθεί εδώ και 30 χρόνια, για να τερματίσουν τις βάρβαρες επιθέσεις της Αρμενίας. [...]», αναφέρεται στην δήλωση.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 2,576 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 85 νέοι θάνατοι

    Η Sabah (10.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,576 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 145,411 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 85 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,047.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 396,831 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 10,972. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 340,286.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 15,273,222 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,867ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,7%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 10 November 2020 - 14:11:53 UTC