Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 84/2020 16-18.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πυρκαγιές προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στα κατεχόμενα – Πρώτη φορά ζήτησαν βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία
  • [02] Ο Τατάρ επικρίνει την Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
  • [03] Ανέστειλε τις εκσκαφές και τις εργαστηριακές εξετάσεις λόγω κορωνοϊού, αλλά συνεχίζει τις έρευνες η ΔΕΑ
  • [04] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού μετά από 67 τεστ χθες στα κατεχόμενα
  • [05] Σωστή η απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, λέει Τουρκοκύπρια αρχίατρος
  • [06] Στο κτίριο της KTOS οι εισαγωγικές εξετάσεις για το English School
  • [07] Εστάλησαν πίσω στην Μερσίνα 175 Σύροι πρόσφυγες
  • [08] Επέστρεψε στα καθήκοντά του ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ
  • [09] Στήριξη από Έρογλου στην εκστρατεία ένταξης στον ΠΟΥ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Απάντηση Τουρκικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] Ακόμη 1,368 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και 44 νεκροί στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρό
  • [03] Την Πέμπτη εγκαινιάζεται το νέο νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο Κοτζά
  • [04] Ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας μετατέθηκε από τον Ερντογάν- Ανακοίνωσε και την παραίτηση του
  • [05] Ο Βολκάν Μπόζκιρ, ο μόνος υποψήφιος για την Προεδρία της ΓΣ των ΗΕ
  • [06] Τσαβούσογλου: «Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση των τρομοκρατών»
  • [07] Άλλος ένας ακαδημαϊκός κατηγορείται για προπαγάνδα ενάντια στο ΑΚΡ
  • [08] Σαράντα πέντε Δήμαρχοι που εκλέγηκαν από το φιλοκουρδικό HDP αντικαταστάθηκαν από το Τουρκικό κράτος

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πυρκαγιές προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στα κατεχόμενα – Πρώτη φορά ζήτησαν βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία

    Κάτω από τον τίτλο «Κάηκε η ψυχή μας», η K?br?s (18.05.20) γράφει ότι τον εφιάλτη των πυρκαγιών έζησε χθες η Κύπρος με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη χιλιάδες δέντρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κατεχόμενα έζησαν για ακόμα μια φορά «τον πόνο της απουσίας πυροσβεστικών ελικοπτέρων». Πυρκαγιές ξέσπασαν σε δασώδη περιοχή ανάμεσα στα κατεχόμενα χωριά Διόριος και το Καπούτι, καθώς και ανάμεσα στα χωριά Αγία Ειρήνη και Κορμακίτης. Οι πυρκαγιές απείλησαν κατοικημένες περιοχές και οι διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες του λεγόμενου Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής και σε οίκο ευγηρίας στο Καπούτι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τους χώρους διαμονής τους. Πυρκαγιές ξέσπασαν και το πρωί σε εφτά διαφορετικά σημεία μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών, για άγνωστο ακόμα λόγο, στις περιοχές των χωριών Κνώδαρα, Βιτσάδα και Τζιάος. Ο λεγόμενος δήμαρχος του Τζιάους, Χαλίλ Κασίμ δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε επτά διαφορετικά σημεία και υποστήριξε ότι πρόκειται για σαμποτάζ.

    Κάτω από τον τίτλο «Κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο νησί», η Diyalog (18.05.20) γράφει ότι λόγω του γεγονότος ότι δεν αρκούσαν τα οχήματα της λεγόμενης πυροσβεστικής και της «πολιτικής άμυνας» για κατάσβεση των πυρκαγιών, ζητήθηκε βοήθεια πρώτα από την Τουρκία και μετά από την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Από την Τουρκία ήρθαν τρία ελικόπτερα, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μετέβη στον χώρο των πυρκαγιών, διαπίστωσε ότι αργούσε η επέμβαση [των πτητικών μέσων από την Τουρκία] και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος «απέστειλε γρήγορα στον βορρά», κατά την έκφραση της εφημερίδας, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο. «Ο λαός της ΤΔΒΚ ευχαρίστησε τόσο την Τουρκία όσο και την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία πρώτη φορά μετά το 1974 παρέχει τέτοια βοήθεια», σημειώνει το δημοσίευμα.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ επικοινώνησε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά και του ανέφερε ότι θα σταλούν ελικόπτερα από την Τουρκία για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο Οκτάι είπε επίσης ότι ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Έρντογαν, ο οποίος παρακολουθεί την διαδικασία.

    Η Afrika (18.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Ακιντζί μετέβη στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Διόριος, επιθεώρησε την κατάσταση και ενημερώθηκε από τους «αρμόδιους». Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Ακιντζί ανέφερε ότι κάηκε μια από τις ωραιότερες δασώδεις περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου και εξέφρασε θλίψη για το γεγονός αυτό. Υπενθύμισε ότι είχαν φυτέψει δενδρύλλια στην περιοχή πριν οκτώ μήνες περίπου και πρόσθεσε ότι προσπαθούσαν με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές τους να κατασβήσουν την φωτιά.

    Ο Ακιντζί είπε ότι αναμενόταν βοήθεια από την Τουρκία και ότι τα ελικόπτερα είχαν ξεκινήσει από τα Άδανα, προσθέτοντας ότι ζήτησε βοήθεια και από την «νότια Κύπρο». Πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών ζητήθηκαν πυροσβεστικά ελικόπτερα και από την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, όμως τους ελέχθη ότι τα ελικόπτερά αυτά είναι χαλασμένα.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ, σε τηλεφωνική παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι είχε αναχωρήσει από την περιοχή επειδή προσπαθούσε να συντονίσει την «εξωτερική πτυχή του θέματος», προσθέτοντας ότι η «πυροσβεστική» και η «πολιτική «άμυνα» κατέβαλλαν προσπάθειες να κατασβήσουν την πυρκαγιά και ότι επιχειρούσαν εκ περιτροπής τρία ελικόπτερα από την Τουρκία και δύο πτητικά μέσα από την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των ΗΕ.

    Η Yeni Duzen (18.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό. Μιλώντας σε σύσκεψη στο κέντρο διαχείρισης της κρίσης στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Τατάρ είπε ότι οι προσπάθειες των πτητικών μέσων από την Τουρκία και την «νότια Κύπρο» για κατάσβεση της φωτιάς ήταν επιτυχημένες και πρόσθεσε ότι τα τρία ελικόπτερα από την Τουρκία θα έμεναν στα κατεχόμενα ψες και σήμερα θα βοηθούσαν στις προσπάθειες ψύξης. Ο Τατάρ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Τατάρ επικρίνει την Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

    Υπό τον τίτλο «Τατάρ: Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χωρίς όραμα και με ανομία», η Vatan (17.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού «λαού» και της Τουρκίας και ακολουθεί μια μεροληπτική στάση υπέρ των Ελληνοκυπρίων, γεγονός που, όπως υποστήριξε, αποτελεί ένδειξη σοβαρής έλλειψης οράματος και μη αναγνώρισης του δικαίου εκ μέρους της Ένωσης.

    Αντιδρώντας στην Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία συνεχίζουν τις έρευνες τους για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ασκώντας τα δικαιώματά τους που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους εμποδίσει ή να τους επικρίνει γι' αυτό.

    Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι απέτυχε να χειριστεί το θέμα της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζοντας τα κλασικά ιστορικά της λάθη, κρατά μεροληπτική στάση υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Στη συνέχεια, ο λεγόμενος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάνει μονόπλευρες κινήσεις παραβιάζοντας τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού «λαού» και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκική πλευρά είναι η πλευρά που είναι προτείνει συνεργασία και είναι διαλλακτική.

    Ο Τατάρ ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με το να παραβλέπει ότι η Τουρκική πλευρά έχει προτείνει δεκάδες φορές συνεργασία στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες με την σύσταση μιας ειδικής επιτροπής, γεγονός που θα συμβάλει στην περιεκτική λύση του Κυπριακού προβλήματος, δυσκολεύει και δεν στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, παίρνοντας θέση υπέρ των Ελληνοκυπρίων.

    «Αντί οι Υπουργοί των Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλέσουν τους Ελληνοκύπριους να σταματήσουν τις αδικίες που διαπράττουν εναντίον των Τουρκοκυπρίων προβαίνουν σε έκκληση προς την Τουρκία. Ό,τι θέλει ας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που θεωρούμε ορθό και θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα του λαού μας», υποστήριξε ο Τατάρ καταληκτικά.

    (ΔΨ)

    [03] Ανέστειλε τις εκσκαφές και τις εργαστηριακές εξετάσεις λόγω κορωνοϊού, αλλά συνεχίζει τις έρευνες η ΔΕΑ

    Η Afrika (18.05.20) γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) ανέστειλε τις εκσκαφές και τις εργαστηριακές της εξετάσεις από τις 16 Μαρτίου 2020, λόγω κορωνοϊού, όμως συζήτησε λεπτομερώς όλους τους φακέλους κατά τους τελευταίους δύο μήνες και έκανε ετοιμασίες για εκσκαφές. Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, το μέλος της ΔΕΑ, Πολ Ανρί δήλωσε ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες με τις δωρεές κατά την περίοδο 2020-2021, όμως πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για να διασφαλίσουμε την συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς». Σημείωσε ότι λόγω του κλεισίματος των οδοφραγμάτων σταμάτησαν οι εργασίες της δικοινοτικής ομάδας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκσκαφές σε στρατιωτικές περιοχές, ανάφερε ότι με συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2019 τους δόθηκε η δυνατότητα να προβούν σε εκσκαφές σε 30 στρατιωτικές περιοχές και ότι μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν εκσκαφές σε 7 περιοχές και μόνο σε μία ανεβρέθηκαν λείψανα.

    Το μέλος της ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ είπε ότι ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η Επιτροπή συμβάλλει στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι νέοι επιστήμονες και από τις δύο κοινότητες εργάζονται μαζί εδώ και χρόνια. Σημείωσε ότι η Επιτροπή συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της κάθε Πέμπτη, ότι δεν σταμάτησαν οι τηλεδιασκέψεις με την UNDP και την PFF και ότι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρωπολόγων. «Δηλαδή, ουσιαστικά δεν σταμάτησαν καθόλου οι εργασίες της ΔΕΑ. Επηρεάστηκαν αρνητικά μόνο οι εκσκαφές και οι εργασίες των ανθρωπολόγων», υποστήριξε.

    Το μέλος της ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης δήλωσε ότι το ποσοστό ανεύρεσης λειψάνων στις τελευταίες εκσκαφές ανέρχεται στο 20% και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο εξορθολογισμός των εργασιών της Επιτροπής με χρήση όλων των δυνατοτήτων και των τεχνολογικών εξελίξεων.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού μετά από 67 τεστ χθες στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (18.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 67 τεστ για την ασθένεια Covid-19 και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα τεστ χθες διενεργήθηκαν σε νοσοκομεία και κλινικές. Ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα ανήλθε στις 30,295.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σωστή η απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, λέει Τουρκοκύπρια αρχίατρος

    Η Afrika (17.05.20) γράφει ότι η Τουρκοκύπρια αρχίατρος στις «υπηρεσίες υγείας» στα κατεχόμενα, Δρ Φιγκέν Ιντζέ δήλωσε ότι δεν είναι τυχαία η σημερινή επιτυχία στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι διεξήγαγαν στις 23 Ιανουαρίου την πρώτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό που εμφανίστηκε στις 9 Μαρτίου στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, η Δρ. Ιντζέ είπε ότι ήταν πολύ σωστή η απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κλείσει τα οδοφράγματα γρήγορα. Σημείωσε και το εξής: «Και εγώ θα τα έκλεινα. Δεν είχε αρχίσει η πανδημία και το μοναδικό νοσοκομείο εδώ σε εμάς είχε βγει από μια πυρκαγιά. Είχε ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος αναφορικά με την καραντίνα περίπου χιλίων ατόμων σε ξενοδοχεία σε πρώτο στάδιο, αλλά είμαστε από τις χώρες που λάβαμε πρώτες μέτρα και υπήρξε πολύ διαφανής η διαδικασία της επιδημίας σε εμάς».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στο κτίριο της KTOS οι εισαγωγικές εξετάσεις για το English School

    Η K?br?s (17.05.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις για τους Τουρκοκύπριους μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν στο English School θα διεξαχθούν στις 23 Μαΐου στο κτίριο της KTOS. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Ελτσίλ ανέφερε ότι στην εξέταση θα λάβουν μέρος 18 μαθητές και θα τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίησή κατά την διάρκεια της. Η απόφαση για διεξαγωγή των εξετάσεων στα γραφεία της συντεχνίας φέτος, λήφθηκε επειδή δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στην νεκρή ζώνη και σε περίπτωση που υπήρχε τα παιδιά θα έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα μετά την εξέταση.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Εστάλησαν πίσω στην Μερσίνα 175 Σύροι πρόσφυγες

    Η K?br?s (17.05.20) γράφει ότι εστάλησαν πίσω στην Μερσίνα της Τουρκίας και οι 175 πρόσφυγες από την Συρία που είχαν εισέλθει στα κατεχόμενα στις 21 Μαρτίου 2020 και εγκαταστάθηκαν σε πολυκατοικία στο Τρίκωμο. Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπήρχαν 69 παιδιά και 30 γυναίκες. Οι 100 πρόσφυγες είχαν σταλεί στην Τουρκία πριν μερικές εβδομάδες και οι τελευταίοι 75 προχθές Σάββατο.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Επέστρεψε στα καθήκοντά του ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ

    Η Afrika (17.05.20) γράφει ότι με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ Αχμέτ Σεννάρογλου ανακοίνωσε ότι έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ο Σεννάρογλου είχε τεθεί υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες όπως η πλαστογράφηση εγγράφων και η απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Σύμφωνα με την ανάρτησή του, σε λεπτομερή δήλωση για το θέμα θα προβεί ο δικηγόρος του εντός των προσεχών ημερών.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στήριξη από Έρογλου στην εκστρατεία ένταξης στον ΠΟΥ

    Η K?br?s (17.05.20) γράφει ότι στήριξη στην διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να καταστεί η «ΤΔΒΚ» συνδεδεμένο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που άρχισε στις 22 Απριλίου από τον ακαδημαϊκό Μεχμέτ Χάσγκιουλερ, εξέφρασε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Έρογλου για την στήριξή του, ο Χάσγκιουλερ, ανέφερε ότι η εκστρατεία στηρίζεται από όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Απάντηση Τουρκικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, (MFA-15.05.20) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, στεγάζει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Άκσοϊ ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο.

    «Η ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όσον αφορά τη διαμάχη που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί συνέχεια της τελευταίας επαναλαμβανόμενης άγονης ρητορικής που δεν εξυπηρετεί πουθενά.

    Αυτή τη στάση, η οποία για την Τουρκία θεωρείται αδιάφορη έναντι των δικών της πρωτοβουλιών, αποτελεί προϊόν των άδικων και αβάσιμων ισχυρισμών της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, και δεν συμβάλει καθόλου στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η αλληλεγγύη, για την οποία ΕΕ έχει αποτύχει να επιδείξει ειδικότερα στο θέμα της καταπολέμησης της πανδημίας, αποδίδεται χωρίς όρους όταν αφορά στους Ελληνοκύπριους.

    Το τι πρέπει να πράξει η ΕΕ είναι, αντί να εθελοτυφλεί και να ενεργεί σαν φερέφωνο της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης εις το όνομα της αλληλεγγύης, να ενεργεί με βάση τη λογική, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο καθώς επίσης και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

    Επαναλαμβάνουμε όπως πάντα, την ετοιμότητα μας για διάλογο στη βάση της ισότητας», καταλήγει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    (ΑΚ)

    [02] Ακόμη 1,368 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και 44 νεκροί στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρό

    Σύμφωνα με την Hurriyet (18.05.20) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά σε δηλώσεις του στο Twitter στα πλαίσια της καθορισμένης διάσκεψης Τύπου για την παρουσία της πορείας εξάπλωσης του COVID-19 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι χθες εντοπίστηκαν 1,368 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από συνολικά 35, 369 εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόσθεσε ότι απεβίωσαν ακόμη 44 άτομα χθες.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσε ο Τούρκος Υπουργός, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 1,624,996 διαγνωστικοί έλεγχοι με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 149,435 και το συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τις 4,140. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι 914, οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι είναι 468. Επίσης, σύμφωνα με τον Κοτζά ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 109,962.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κοτζά, το Σάββατο 16 Μάϊου, διενεργήθηκαν στην Τουρκία 42,236 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 1.610 νέα κρούσματα με COVID-19, ενώ απεβίωσαν ακόμη 41 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2.004.

    Την Παρασκευή 15 Μαΐου διενεργήθηκαν 38,565 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 1,708 νέα κρούσματα. Απεβίωσαν 48 και αποθεραπεύθηκαν 2,103 άτομα.

    (ΑΚ)

    [03] Την Πέμπτη εγκαινιάζεται το νέο νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο Κοτζά

    Η Yenisafak (18.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου (Basaksehir Sehir Hastanesi) που κατασκευάζεται στην Κωνσταντινούπολη, θα γίνουν την Πέμπτη.

    Σε ανάρτηση του σε με μέσο κοινωνική δικτύωσης, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι επιθεώρησε τις εργασίες του νέου νοσοκομείου καθώς και το νοσοκομείο Έκτακτης Ανάγκης στην περιοχή Γεσίλκοϊ και το νοσοκομείο Χαντίμκοϊ. Αναφερόμενος στο νέο νοσοκομείο ανέφερε ότι θα ενισχύσει τις υποδομές υγείας μας με την χωρητικότητα του σε κλίνες αλλά και τις νέες τεχνολογίες σε σχέση με την υγεία που θα προσφέρει

    (ΚΣ)

    [04] Ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας μετατέθηκε από τον Ερντογάν- Ανακοίνωσε και την παραίτηση του

    Το πρακτορείο Ανατολή (18.05.20 A.A.com.tr) μεταδίδει ότι ο ναύαρχος και αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊζτί, μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο, με μία απόφαση που υπέγραψε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή ο αρθογράφος της Cumhuriyet Μπιρόλ Τζουγκέρ (17.05.20) γράφει ότι ο ναύαρχος ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2019, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Γιαϊζτί πέραν αυτού έγινε μια από τις συμβολικές μορφές του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση FETO αφού ήταν ο εφευρέτης του FETOMETER, πολλά άτομα στο τουρκικό ναυτικό που ανήκαν στην οργάνωση συνελήφθησαν λόγω αυτού του μηχανισμού.

    Ωστόσο, γράφει ο αρθογράφος πάρα τις επιτυχίες τους αυτές ο ναύαρχος μετατέθηκε σε μια νύχτα σε μία απόφαση έκπληξη η οποία υπογράφηκε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. Σύμφωνα με τον αρθογράφο, υπάρχουν διάφορες εικασίες για την απομάκρυνσης που εκτείνονται από κρίση στις σχέσεις του Γιαϊζτί με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μέχρι το ότι ήταν εξιλαστήριο θύμα η μετάθεση του, σε ένα πολιτικό συμβιβασμό που έκανε η Τουρκία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

    Σε ανταπόκριση για το ίδιο θέμα η ιστοσελίδα Veryansintv (16.05.20 ) γράφει ότι πολλά μέλη της οργάνωσης FETO είχαν ισχυριστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον προηγούμενο μήνα ότι εποικείται η απομάκρυνση του ναύαρχου. Σημειώνει επίσης πως ο Υπουργός Άμυνας ήταν ανήσυχος για τις τελευταίες κινήσεις του Γιαϊζτί, για τα ανοίγματα του και για το γεγονός ότι ο ναύαρχος δέχτηκε επαίνους από τον ίδιο τον Ερντογάν. Υποστηρίζει επίσης η ιστοσελίδα πως ο ναύαρχος ήταν στόχος των Ελληνικών Μέσων ενημέρωσης για τις ενέργειες του και τη δράση του στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Εξάλλου, σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η Yenicaggazetesi (18.05.20) γράφει ότι ο ναύαρχος παραιτήθηκε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται ανάρτηση στο twitter του δημοσιογράφου του Νεντίμ Σενέρ της Χουριγιέτ, ο οποίος με την σειρά του επικαλείται έμπιστες πηγές, ο ναύαρχος υπέβαλε την παραίτηση του υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν ψευδείς κατηγορίες εναντίον του στο Υπουργείο Άμυνας.

    (ΚΣ)

    [05] Ο Βολκάν Μπόζκιρ, ο μόνος υποψήφιος για την Προεδρία της ΓΣ των ΗΕ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AA (16.05.20), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του το Σάββατο αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρέσβης, Βολκάν Μπόζκιρ θα είναι ο μόνος υποψήφιος για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, η εκλογή του οποίου θα γίνει τον Ιούνιο.

    «Ο Πρέσβης Βολκάν Μπόζκιρ, υποψήφιος για την Προεδρία κατά την 75η Γενική Συνέλευση των ΗΕ διεξήγαγε περιεκτικό διάλογο με τα μέλη των ΟΗΕ, τους παρατηρητές και την κοινωνία των πολιτών. Είμαστε περήφανοι που ο Πρέσβης Μπόζκιρ, ο μόνος υποψήφιος για τις εκλογές του Ιουνίου θα αναλάβει αυτό το πολύ σημαντικό αξίωμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

    Ο Μπόζκιρ διετέλεσε πρώην Υπουργός Ευρώπης και αρχιδιαπραγματευτής καθώς επίσης και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θέση που κατέχει από τον Φεβρουάριο.

    (ΑΚ)

    [06] Τσαβούσογλου: «Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση των τρομοκρατών»

    Σύμφωνα με την Aksam (17.05.20) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο τουρκικό κανάλι A Haber, κληθείς να αξιολογήσει τις επαφές του Εθνικού Συμβουλίου Κούρδων της Συρίας με το YPG, υποστήριξε ότι η στάση τους είναι ξεκάθαρη και ότι δεν θα επιτρέψουν την νομιμοποίηση των τρομοκρατών. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την διαδικασία πολιτικής ενοποίησης του ΥPG και του PKK.

    Τόνισε επίσης ότι η εκπροσώπηση των Κούρδων δεν πρόκειται να αφεθεί στους τρομοκράτες. «Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Όχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία διαδρόμου τρομοκρατών εδώ, αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση τους εδώ. Οι τρομοκράτες είναι τρομοκράτες. Οι Κούρδοι αδελφοί μας ταυτίζονται με τους τρομοκράτες και αυτό αποτελεί προσβολή για τους Κούρδους αδελφούς μας. Είναι και προσβολή προς την Τουρκία, είναι προσβολή προς τη Συρία και το Ιράκ επίσης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [07] Άλλος ένας ακαδημαϊκός κατηγορείται για προπαγάνδα ενάντια στο ΑΚΡ

    Η Cumhuriyet (18.05.20) γράφει ότι η εισαγγελία της πόλης Γιοζγκάτ στην Τουρκία άρχισε δικαστική διαδικασία ενάντια στον καθηγητή και ακαδημαϊκό Γκαζί Τσαγλάρ που ζει στην Γερμανία για επικριτική ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο twitter σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο καθηγητής αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες εμπλοκής για «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση" το 2017.

    Ο Σερτζάν Αράν ο δικηγόρος του Τσαγλάρ ο οποίος υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο κατά τη διαδικασία δίκης που ξεκίνησε στο 1ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Γιοζγκάτ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εξήγηση σχετικά με την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι το κατηγορητήριο ενάντια στον πελάτη του είναι ασαφές και ακατάλληλο για υπεράσπιση. Είπε επίσης πως δεν υπάρχει «θεσμός πρόσθετου κατηγορητηρίου» και δήλωσε πως αυτό το ζήτημα, καθώς και ο όλος χειρισμός της υπόθεσης, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ποινικού δικαίου, ειδικά με την αρχή της δίκαιης δίκης στην Τουρκία. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε αυτήν την ένσταση. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΣ)

    [08] Σαράντα πέντε Δήμαρχοι που εκλέγηκαν από το φιλοκουρδικό HDP αντικαταστάθηκαν από το Τουρκικό κράτος

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24.com.tr (15.05.20) γράφει ότι οι Τουρκικές αρχές αντικατέστησαν μέχρι τώρα 45 Δήμαρχους που εκλέγηκαν με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις Δημοτικές εκλογές που έγιναν στην Τουρκία στις 31 Μαρτίου 2019.

    Την περασμένη βδομάδα συνελήφθηκαν ο Δήμαρχος του Σιίρτ, Μπεριβάν Χελέν Ισίκ, ο Δήμαρχος του Μπεϊκάν Ραμαζάν Σαρσιλμάζ, ο Δήμαρχος του Κουρταλάν Μπαράν Ασγκιούλ, ο Δήμαρχος του Ιγντίρ Γιασάρ Ακκούς και ο Δήμαρχος της Αλτίνοβα, Τζασίμ Μπουντάκ. Τα καθήκοντα τους θα εκτελούνται σύμφωνα με οδηγίες του Τουρκικού Υπουργείο Εσωτερικών, από τον Έπαρχο του Σιίρτ, Αλί Φουάτ Ατίκ.

    Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπλοκή σε τρομοκρατία.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 18 May 2020 - 15:56:19 UTC