Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 85/2020 19.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πέραν των 20 πυρκαγιών σε τρεις μέρες στα κατεχόμενα – 5,000 εκτάρια κάηκαν στο Διόριος – Σώθηκε η «βασίλισσα»
  • [02] Συζητούν την εξασφάλιση πυροσβεστικού ελικοπτέρου – Αποτρεπτικό το κόστος
  • [03] 31η μέρα χωρίς κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα - Επικρίσεις από «βουλευτή» του ΡΤΚ
  • [04] Σε νέες χαλαρώσεις και «ανοίγματα κλειστού κυκλώματος» προβαίνει το κατοχικό καθεστώς μετά από απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου»
  • [05] Συνελήφθη και πάλι ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καθολική τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ο Ερντογάν
  • [02] Ακόμη 1,158 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 31 νεκροί στην Τουρκία
  • [03] Ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πομπέο
  • [04] Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αποδέχτηκε την παραίτηση του ναύαρχου Γιαϊζτί
  • [05] Οι συλλήψεις συνεχίζονται στην Τουρκία
  • [06] Εθνική γιορτή νεολαίας, αλλά οι νέοι έχουν μείνει χωρίς ελπίδα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πέραν των 20 πυρκαγιών σε τρεις μέρες στα κατεχόμενα – 5,000 εκτάρια κάηκαν στο Διόριος – Σώθηκε η «βασίλισσα»

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν τελειώνει ο εφιάλτης των πυρκαγιών», η K?br?s (19.05.20) γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι απανωτές πυρκαγιές που ξεσπούν τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα. Οι ομάδες πυρόσβεσης κλήθηκαν να επέμβουν σε πέραν των 20 πυρκαγιών κατά τις τελευταίες τρεις μέρες. Πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στα κατεχόμενα χωριά Μαραθόβουνος, Γερόλακκος και Τρίκωμο κατέστρεψαν πολλά στρέμματα με σπαρτά. Στον Γερόλακκο κάηκαν 400 στρέμματα με ξηρά χόρτα και πέντε πεύκα. Η πυρκαγιά που άρχισε από τον Μαραθόβουνο και επεκτάθηκε μέχρι την Αγκαστίνα κατέστρεψε 500 στρέμματα με σιτάρι. Στο Τρίκωμο η φωτιά ξέσπασε σε χώρο απόρριψης σκυβάλων και τέθηκε υπό έλεγχο σε σύντομο χρονικό διάστημα προτού επεκταθεί σε χωράφια με σπαρτά.

    Στο μεταξύ, χθες αποκαλύφθηκε πιο ξεκάθαρα η καταστροφή από την προχθεσινή πυρκαγιά στον Κορμακίτη, η οποία κατέκαψε πέραν των 5,000 εκταρίων με δέντρα και βλάστηση, ενώ κατέστρεψε και ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων χρόνων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά ζώα δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την φωτιά στον Κορμακίτη και στο Καπούτι και κάηκαν ζωντανά.

    Ο λεγόμενος κοινοτάρχης του χωριού Καπούτι, Κεμάλ Κισάογλου δήλωσε ότι κάηκε και ελαιόδεντρο ηλικίας 800 χρόνων με την ονομασία «βασιλιάς» καθώς και πολλά άλλα αιωνόβια δέντρα.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Κουτρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε ότι ένα άτομο είναι ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς και ότι συνεχίζονται οι έρευνες για το θέμα.

    Η Afrika (19.05.20) γράφει ότι η «αστυνομία» συνέλαβε χθες ένα άτομο που κατ' ισχυρισμό σχετίζεται με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Διόριος και επεκτάθηκε μέχρι το Καπούτι. Στο όχημα του υπόπτου βρέθηκαν πολλά εύφλεκτα υλικά και άλλα στοιχεία. Η ανακοίνωση της «αστυνομίας» αναφέρει ότι το εν λόγω άτομο, ενώ οδηγούσε το όχημά του μεταξύ των χωριών Διόριος και Αγία Ειρήνη γύρω στις 11.00 το πρωί χθες, άναψε εύφλεκτο υλικό που είχε στην κατοχή του, το έριξε στο δάσος με σκοπό την πρόκληση πυρκαγιάς και απομακρύνθηκε. Πολίτης που βρισκόταν στην περιοχή έσβησε την φωτιά προτού προλάβει να επεκταθεί.

    Η Yeni Duzen (19.05.20) γράφει ότι μετά την πυρκαγιά που έκανε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δασικής γης, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο ποιος προκάλεσε την πυρκαγιά και πώς ξέσπασε αυτή.

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για πιθανότητα σαμποτάζ σε σχέση με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν την ίδια ώρα στην Μεσαορία, στον Κορμακίτη και στο Διόριος. Σημείωσε ότι θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο να έχει γίνει σαμποτάζ, «διότι υπάρχει υποψία και προς αυτή την κατεύθυνση». «Το γεγονός ότι κάηκαν τόσα μέρη δείχνει ότι κάτι δεν ήταν εντάξει», υποστήριξε.

    Πάντως, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε κάτι το διαφορετικό, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Ογούζ ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα η φωτιά στον Κορμακίτη άρχισε από αποτσίγαρο που ρίχτηκε στην άκρη του δρόμου, ενώ η φωτιά στην περιοχή Διόριος – Καπούτι άρχισε από την στρατιωτική περιοχή στο Διόριος και η πιθανή αιτία της είναι ηλεκτρικά καλώδια ή ηλεκτρικός μετασχηματιστής. Ο Ογούζ χαρακτήρισε την δασική πυρκαγιά στην περιοχή Διόριος-Καπούτι ως την μεγαλύτερη μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον πενταδάκτυλο το 1995. Είπε επίσης ανέμενε να έχουν αποτελέσματα οι εργασίες που διεξάγονταν χθες στον χώρο της πυρκαγιάς, αλλά επεσήμανε ότι κάηκαν πολλά «δέντρα μνημεία» ηλικίας πέραν των 500 χρόνων από την φωτιά.

    Εξάλλου, ο ασχολούμενος με τον τουρισμό, ερευνητής και πρόεδρος του λεγόμενου συνδέσμου τουρισμού της κατεχόμενης Λεύκας, Χασάν Καρλίτας δήλωσε ότι μεγάλο μέρος των «δέντρων μνημείων» στην περιοχή Διόριος έχουν καεί, αλλά έχει σωθεί το πιο ηλικιωμένο ελαιόδεντρο που ονομάζεται «βασίλισσα». Επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από την «πυροσβεστική», ο Καρλίτας σημείωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, διότι καταστράφηκαν δέντρα ηλικίας εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων χρόνων.

    Ο εκπαιδευτικός – φωτογράφος Γιλτάν Ταστσί επιβεβαίωσε ότι σώθηκε το δέντρο που αποκαλείται «βασίλισσα» ηλικίας 800 χρόνων και ανάρτησε φωτογραφία του εν λόγω δέντρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συζητούν την εξασφάλιση πυροσβεστικού ελικοπτέρου – Αποτρεπτικό το κόστος

    Η Gunes (19.05.20) γράφει ότι μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι θα ζητήσουν από την Τουρκία να εδρεύει στην κατεχόμενη Κύπρο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα ελικόπτερο και ότι στο παρελθόν επιχείρησαν να νοικιάσουν, αλλά το κόστος γι' αυτό είναι πολύ ψηλό.

    Απαντώντας σε άποψη που εξέφρασε ο λεγόμενος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς για αγορά ενός αεροπλάνου που βγάζει προς πώληση το Ίδρυμα Αεροπορίας Τουρκίας, ο Ογούζ ανέφερε ότι τα αεροπλάνα αυτά είναι σε μη χρησιμοποιήσιμη κατάσταση.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα κατά την διάρκεια της χθεσινής συνόδου της «βουλής», ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είπε ότι άρχισε η έρευνα των αιτίων της προχθεσινής πυρκαγιάς και όλες οι απαραίτητες εργασίες συμπεριλαμβανομένης και της εξασφάλισης πυροσβεστικού ελικοπτέρου. Σημείωσε ότι τυγχάνει διαχείρισης με συναίνεση η διαδικασία που αφορά την παρουσία στα κατεχόμενα ενός ελικοπτέρου από την Τουρκία ή και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν πάνω στο θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας παρακάλεσε τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας να βρίσκεται στα κατεχόμενα ένα ελικόπτερο που εδρεύει τώρα στο Αναμούρ της Τουρκίας. Είπε ότι θα αξιολογήσουν και το θέμα της ενοικίασης ελικοπτέρου, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κόστος γι' αυτό είναι πολύ μεγάλο.

    Αναφερόμενος στα πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία που συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα προχθές, ο Τατάρ εξέφρασε τις ευχαριστίες του, σημειώνοντας ότι η προστασία των δασών είναι σημαντικότερη από όλα τα άλλα και ότι γι' αυτό δεν έφερε αντίρρηση στην αποστολή βοήθειας από την «νότια Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] 31η μέρα χωρίς κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα - Επικρίσεις από «βουλευτή» του ΡΤΚ

    Η Gunes (18.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι από σύνολο 201 διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν χθες στα κατεχόμενα δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

    Σε ανακοίνωση χθες μετά την συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» που έγινε στην Μόρφου, ο Πιλλί υπενθύμισε ότι βρίσκονται στην 31η μέρα χωρίς εντοπισμό κρουσμάτων και πρόσθεσε ότι ο συνολικός αριθμός των διαγνωστικών τεστ που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα ανήλθε στις 30,496. Υπενθύμισε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παραμένουν 108 από τις 17 Απριλίου και ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 4. Πρόσθεσε ότι ο τελευταίος ασθενής με COVID-19 στα κατεχόμενα πήρε εξιτήριο από το «νοσοκομείο» στις 11 Μάϊου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Detay (19.05.20) η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Σιλά Ουσάρ Ιντζιρλί, μιλώντας χθες κατά τη συνεδρία της ολομέλειας της ψευδοβουλής, υποστήριξε ότι υπάρχει σύγχυση όσον αφορά στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που ανακοινώνονται ότι έγιναν και στον αριθμό των κρουσμάτων και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έχουν διενεργηθεί 30,000 τεστ, όπως ανακοίνωσε ο Πιλλί και ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμένει 108.

    Η Ιντζιρλί διευκρίνισε ότι στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ περιλαμβάνονται και τα γρήγορα τεστ και ζήτησε όπως υπάρχει διαφάνεια στο μέλλον για τα τεστ που θα γίνονται. «Στο στάδιο της ομαλοποίησης, πρέπει να γνωρίζουν όλοι τί είδους τεστ γίνονται, σε ποιους γίνονται και γιατί, επειδή χωρίς τεστ ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί», είπε.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της Ιντσιρλί, ο Πιλλί, μιλώντας στη ψευδοβουλή υποστήριξε ότι τα γρήγορα τεστ δεν είναι εντελώς ανώφελα και ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιήσει έκθεση με λεπτομερή στοιχεία για τους διαγνωστικούς ελέγχους που έγιναν και γίνονται στα κατεχόμενα, διαβεβαιώνοντας ότι συμπεριφέρονται συνεχώς με πλήρη διαφάνεια.

    (ΑΚ)

    [04] Σε νέες χαλαρώσεις και «ανοίγματα κλειστού κυκλώματος» προβαίνει το κατοχικό καθεστώς μετά από απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου»

    Η Detay (19.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Συνέχεια με άνοιγμα σε τύπο κλειστού κυκλώματος», στεγάζει χθεσινές δηλώσεις του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Κουντρέντ Όζερσαϊ, ο οποίος προέβη σε ανακοίνωση σειράς μέτρων που λήφθηκαν κατά τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» που διεξήχθη χθες στη κατεχόμενη Μόρφου.

    Ανακοινώνοντας τις «αποφάσεις» του «υπουργικού» για την μετάβαση στην επόμενη φάση και την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν στα κατεχόμενα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του COVID-19, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι «περνούν στο επόμενο στάδιο όπου θα γίνουν νέα ανοίγματα μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος κλειστού κυκλώματος», όπως το χαρακτήρισε. Συγκεκριμένα, ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι:

    -από τις 20 Μάϊου ανοίγουν παραλίες, παραλίες ξενοδοχείων και μπουφέ,

    -από τις 20 Μαΐου ανοίγουν ιντερνέτ καφέ και καφενεία σε διάφορα χωριά,

    -από τις 22 Μαΐου ανοίγουν παιδικά πάρκα,

    -από τις 24 Μαΐου θα επιτρέπονται θρησκευτικές τελετές σε θρησκευτικούς χώρους συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας για τη γιορτή του Ραμαζανιού,

    -από τις 27 Μαΐου ανοίγουν αθλητικά κέντρα,

    -από την 1η Ιουνίου ανοίγουν ξενοδοχειακές μονάδες και καζίνο καθώς επίσης και κέντρα στοιχημάτων νοουμένου ότι έχουν στην κατοχή τους κατάλληλα πιστοποιητικά,

    -από την 1η Ιουνίου ανοίγουν σχολές άθλησης,

    -από τις 20 Μαΐου και μετά η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 00.00 μέχρι και τις 6.00π.μ

    -από την 1η Ιουλίου και μετά και εφόσον οι συνθήκες του ιού παραμείνουν ως είναι, θα ανοίξουν αίθουσες για γαμήλιες δεξιώσεις.

    Αναφορικά με το θέμα που αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες, ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι θα γίνει ειδική συνάντηση με την kar-Is στις 20 Μαΐου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

    Επίσης, σχετικά με το σχέδιο παροχής στήριξης ύψους 1,500 ΤΛ στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης που αποφασίστηκε από το «υπουργείο εργασίας», ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι έγιναν πληρωμές ύψους 67 εκ ΤΛ και επωφελήθηκαν όπως είπε συνολικά 45,159 άτομα.

    (ΑΚ)

    [05] Συνελήφθη και πάλι ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ

    Η Afrika (19.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ, Αχμέτ Σεννάρογλου συνελήφθη και πάλι χθες μαζί με τον οδηγό του με την κατηγορία της απειλής για χρήση βία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σεννάρογλου απείλησε άτομο λέγοντας ότι «θα σου σφηνώσω μια σφαίρα στο κεφάλι», επειδή τον επέκρινε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός του Σεννάρογλου χτύπησε και απείλησε το εν λόγω άτομο. Αμφότεροι συνελήφθησαν μετά από καταγγελία στην «αστυνομία». Δεν είναι γνωστό το κατά πόσον θα προσαχθούν σήμερα ενώπιον «δικαστηρίου».

    Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο Σεννάρογλου είχε συλληφθεί την περασμένη βδομάδα με την κατηγορία της πλαστογραφίας και κλοπής 215 χιλιάδων τουρκικών λιρών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την K?br?s (19.05.20), με τα ΜΜΕ τα έβαλε ο πατέρας του λεγόμενου δημάρχου και «βουλευτής» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Οντέρ Σεννάρογλου. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Σεννάρογλου υποστήριξε ότι προτού καν ληφθεί οποιαδήποτε κατάθεση, κάποια ΜΜΕ άρχισαν να διαδίδουν «ανυπόστατες ειδήσεις» για τον γιο του και κατέβαλαν μιαν προσπάθεια λιντσαρίσματός του μετά την σύλληψή του στις 15 Μαΐου. Ισχυρίστηκε ότι κάποια ΜΜΕ παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και πρόσθεσε ότι αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα η δημοσίευση ονομάτων και φωτογραφιών ανθρώπων που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η ενοχή τους. Ο Σεννάρογλου εξέφρασε την θλίψη της οικογένειας για το θέμα και πρόσθεσε ότι λεπτομερή δήλωση θα γίνει από τους δικηγόρους τους στις προσεχείς μέρες.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Καθολική τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Ερντογάν: Αυτό το Μπαϊράμι μένουμε σπίτι», η Yeni Safak (19.05.20) γράφει ότι Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τετραήμερη καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και για τις 81 επαρχίες της Τουρκίας κατά τις ημέρες της μουσουλμανικής εορτής του Ραμαζανιού, [εορταστικές ημέρες που ακολουθούν τον ένα μήνα νηστειών], από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου.

    Στην 8η τηλεδιάσκεψή του μετά την συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, που προέδρευσε, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα προς την κανονικότητα υλοποιείται βήμα προς βήμα, μέσα στο πλαίσιο των εισηγήσεων της Επιστημονικής Επιτροπής.

    Ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ 15 επαρχιών θα επεκταθεί για ακόμη 15 ημέρες. Ενώ η επαναλειτουργία των τζαμιών θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου υπό έλεγχο με την προσευχή της Παρασκευής. Σημείωσε ότι η σχολική χρονιά έχει λήξη και η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

    Ανέφερε ότι επεκτάθηκε για ακόμη δύο μήνες η ειδική άδεια των 60 χιλιάδων κατάδικων των ανοιχτών φυλακών, που στάλθηκαν στα σπίτια τους εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού και έληγε στα τέλη του Μαΐου.

    Σχετικά με την οικονομία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι παίρνουν συνεχώς νέα βήματα για διευκολύνουν την καθημερινότητα, να αναζωογονήσουν την οικονομία και να αυξήσουν την παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση.

    Σημειώνοντας ότι το κάθε υπουργείο εργάζεται εντατικά, ο καθένας στο πεδίο του, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν σχέδια πώς θα αξιολογήσουν το νέο πολιτικό οικονομικό κλίμα που θα δημιουργηθεί μετά την πανδημία υπέρ τους. Πρόσθεσε ότι αυτοί που επιτέθηκαν στην οικονομία της Τουρκίας μέσω των τιμών του συναλλάγματος την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν ένα παιγνίδι εναντίον της οικονομίας της Τουρκίας, όπως γινόταν αρκετές φορές στο παρελθόν, και τους προειδοποίησε ότι θα τους κάνει να πληρώσουν το τίμημα, γράφει το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.05.20).

    Εν τω μεταξύ, ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (18.05.20) μεταδίδει ότι ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανότητες συνεργασίας στον αγώνα καταπολέμησης του ιού Kov?d-19, καθώς θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακά θέματα, με πρώτιστο το θέμα της Συρίας.

    (ΔΨ)

    [02] Ακόμη 1,158 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 31 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τo Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.05.20, AA), το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του Kovid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη 31 άτομα και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1,158, μετά τη διεκπεραίωση 25,141 εργαστηριακών αναλύσεων, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία είναι 4,171 και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε στις 150,593.

    Με βάση τα δεδομένα του τελευταίου εικοσιτετράωρού, ο συνολικός αριθμός εργαστηριακών αναλύσεων που διεξήχθησαν στην Τουρκία μέχρι στιγμής είναι 1,650,135, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι 903 και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι είναι 463. Ενώ, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύτηκαν ανήλθε στις 111,577.

    Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκεται σε ΜΕΘ και χρειάζεται να διασωληνωθεί ολοένα και μειώνεται. Τονίζοντας ότι ο ρόλος αυτών των ημερών, που διανύουν, για την καταπολέμηση της επιδημίας είναι πολύ σημαντικός και έκανε έκκληση άλλη μια φορά στον κόσμο να μείνει στα σπίτια τους.

    (ΔΨ)

    [03] Ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πομπέο

    H Sozcu (19.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου συζήτησε με τον Πομπέο θέματα που άπτονται της αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού COCID-19 και περιφερειακά θέματα.

    (ΚΣ)

    [04] Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αποδέχτηκε την παραίτηση του ναυάρχου Γιαϊζτί

    H Sozcu (19.05.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αποδέχτηκε την παραίτηση που υπέβαλε ο ναύαρχος και αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊζτί. Η παραίτηση του Ναυάρχου ήταν αποτέλεσμα της αιφνίδιας μετάθεσης του στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Τουρκία.

    Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση του Ναυάρχου, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γιαϊζτί εξέφρασε την δυσαρέσκεια του στην επιστολή παραίτησης τόσο για το γεγονός ότι η μετάθεση του ήταν αιφνίδια, όσο και για το ότι θα ήταν αδρανής στο νέο πόστο που του ανατέθηκε. «Δεν θέλω είμαι ένας ναύαρχος που έχει εγκαταλειφθεί δημόσια και του οποίου η τιμή έχει πληγεί. Δεν μπορώ να το αποδεχτώ. Ο χαρακτήρας και η περηφάνια μου για την Τουρκικότητα δεν το επιτρέπουν», ανέφερε.

    Εξάλλου, σε άρθρο του στην Hurriyet (18.05.20 ) o Νεντίμ Σενέρ , ο οποίος τονίζει ότι ο Γιαϊζτί είναι γνωστός ως ένας στρατιωτικός που διασφάλισε τα συμφέροντα της Τουρκίας αφού ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2019, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή αλλά και που διασφάλισε τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο ενάντια στην Ελλάδα. Ήταν επίσης ο εφευρέτης του FETOMETER, πολλά άτομα στο τουρκικό ναυτικό που ανήκαν στην οργάνωση συνελήφθησαν λόγω αυτού του μηχανισμού. «Ότι έκανε και έγραψε ο Γιαϊζτί ενόχλησε τις ΗΠΑ, της Ελλάδα, το Ισραήλ και τους Ελληνοκύπριους», έγραψε ο Σενέρ.

    Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που επικαλείται ο αρθρογράφος, ο ρόλος της μετάθεσης του ναυάρχου είναι αρκετά παράξενος και σχετίζεται με μια προσφορά πολεμικού εξοπλισμού. Ο Γιαϊζτί ενημέρωσε τους ανώτερους του για ένα σφάλμα σε τορπίλες κατά την διάρκεια επιθεώρησης που έκανε και τις οποίες η εταιρεία που είχε κερδίσει την προσφορά υποσχέθηκε να επιδιορθώσει. Ωστόσο η εταιρεία παραπονέθηκε έντονα για τον τρόπο που έγινε η επιθεώρηση των προϊόντων της και αυτό φαίνεται να κίνησε τις διαδικασίες για την μετάθεση του Γιαϊζτί.

    (ΚΣ)

    [05] Οι συλλήψεις συνεχίζονται στην Τουρκία

    H τουρκική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Turkish Minute (18.05.20) γράφει ότι ο χρήστης του Twitter Ταϊλάν Κουλάτσογλου, που ασκούσε κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, και ο δημοσιογράφος Χακάν Γκιολσεβέν συνελήφθησαν την Κυριακή, αφού είχαν στοχοποιηθεί από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσιεύαν άρθρα που ισχυρίζονταν ότι ο Κουλάτσογλου ήταν ο ιδρυτής ενός αντικυβερνητικού κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα «Κίνημα των Ανώνυμων» [Isimsizler Hareketi], με στόχο να προκαλέσει το χάος στην Τουρκία.

    Αμέσως μετά την σύλληψη του Κουλάτσογλου, ο Γκιουλσεβέν επέκρινε την σύλληψή του γράφοντας στο Twitter του ότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν τον Κουλάτσογλου εδώ και μέρες για τις συνέπειες. Το ερώτημα, προσθέτει ο Γκιουλσεβέν, είναι εάν το κράτος ελέγχεται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα ή αυτοί που κυβερνούν εργάζονται με αυτό τον τρόπο. Ακολούθησε τότε και η σύλληψη του Γκιούλσεβεν.

    Εν τω μεταξύ, δεν δόθηκε άδεια σε μέλη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CHP) να επισκεφθούν στις φυλακές τον Ερέν Γιλντιρίμ, αρχηγό της νεολαίας του κόμματος CHP στην περιοχή Γιουρεγίρ της πόλης των Αδάνων, που συνελήφθη το Σάββατο, λίγες ώρες μετά που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την οργάνωσή του ότι επιτέθηκε σε φιλανθρωπική οργάνωση προσκείμενη στην κυβέρνηση, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (18.05.20).

    Ο αρθρογράφος Μουσταφά Μπαλπάι της εφημερίδας Cumhuriyet (19.05.20), σχολιάζοντας το γεγονός της σύλληψης του Γιλντιρίμ, έγραψε: «Το γεγονός αυτό έχει όλα τα στοιχεία για να συνοψίσει την κατάσταση στην χώρα μας», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή τους θα είναι περισσότερο ευτυχισμένη αν συνδέσει ολοένα και περισσότερο κόσμο με την τρομοκρατία, και αν δεν μπορεί να τους συνδέσει, θα δημιουργήσει συνδέσμους.

    (ΔΨ)

    [06] Εθνική γιορτή νεολαίας, αλλά οι νέοι έχουν μείνει χωρίς ελπίδα

    Η Cumhuriyet (19.05.20) γράφει ότι ένας στους τέσσερις νέους στην Τουρκία είναι άνεργος, προσθέτοντας ότι σήμερα 19 Μαΐου, εθνική εορτή της Νεολαίας και του Αθλητισμού, ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ, οι νέοι που έπρεπε να ελπίζουν σε ένα μέλλον είναι αγχωμένοι από την ανεργία, την αβεβαιότητα του μέλλοντος και τα χρέη.

    Σύμφωνα με μια έκθεση της συντεχνίας των φοιτητών με τίτλο «Η κατάσταση των νέων στην εορτής της νεολαίας», αναφέρει ότι τα προβλήματα της νεολαίας έχουν εμβαθύνει με την επιδημία του Covid-19 και ότι αρκετοί σκέφτονται να παγοποιήσουν την εγγραφή τους στα πανεπιστήμια. Σημειώνεται ότι ένα εκατομμύριο 156 χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται καθώς σπουδάζουν, ενώ τώρα οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 19 May 2020 - 14:19:45 UTC