Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 83/2020 15.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Στόχος μας η συνέχιση της ύπαρξης της ΤΔΒΚ» - Ο Ακιντζί πρέπει να συνεχίσει μέχρι την διεξαγωγή «εκλογών»
  • [02] Νέα μέτρα από το «υπουργικό συμβούλιο» για επιστροφή στην καθημερινότητα
  • [03] Την σημασία των προσπαθειών της «κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας» δείχνει η ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζει η «βουλή»
  • [04] Σοϊντάν: Δεν υπέβαλαν πρόταση για επανέναρξη των διελεύσεων οι Τουρκοκύπριοι στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας
  • [05] Ατακάν: «Δεν επαναρχίζουν οι πτήσεις στις 28 Μαΐου»
  • [06] Μετά το Μπαϊράμι αναμένεται να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Ουστέλ
  • [07] Μηδέν κρούσματα στα κατεχόμενα και χθες από 988 εργαστηριακές εξετάσεις
  • [08] Στήριξη από Ταλάτ και Τούρκους καλλιτέχνες στην εκστρατεία ένταξης στον ΠΟΥ
  • [09] Ακόμα καίει η πυρκαγιά στην Μια Μηλιά
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Εάν υπέβαλλαν έγκαιρα αίτημα για άδεια πτήσης, θα παραχωρείτο», αναφέρει το Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [02] Τέσσερεις Δήμαρχοι του φιλοκουρδικού HDP στην Νοτιανατολική Τουρκία συνελήφθηκαν
  • [03] Στους 55 οι νεκροί και στα 1,635 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [04] Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλή του ΝΑΤΟ
  • [05] Η αναβάθμιση μέρος συστήματος των F-35 έχει αναβληθεί για 9 μήνες
  • [06] Ανοίγουν τα τζαμιά στις 12 Ιουνίου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Στόχος μας η συνέχιση της ύπαρξης της ΤΔΒΚ» - Ο Ακιντζί πρέπει να συνεχίσει μέχρι την διεξαγωγή «εκλογών»

    Η Gunes (15.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η πραγματική προσδοκία του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτή την γεωγραφική περιοχή ως ένας «χωριστός λαός» και ως μια «χωριστή οντότητα». Μιλώντας στο TV-Radyo Anadolu που εκπέμπει μέσω διαδικτύου στο Παρίσι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής όταν ρωτήθηκε για το τι θα πράξει σε περίπτωση που εκλεγεί στην λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας:

    «Σε αυτό τον θώκο πρέπει να προωθηθεί η ΤΔΒΚ, πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο, πρέπει να κτιστούν καλές σχέσεις με τον κόσμο. Αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση οι καλές σχέσεις με την Τουρκία για να προστατευθεί η ανεξαρτησία και η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτή την γεωγραφική περιοχή, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πραγματική προσδοκία του τουρκοκυπριακού λαού είναι να μπορέσει να συνεχίσει την ύπαρξή του ως ένας χωριστός λαός, ως μία χωριστή οντότητα. Αν εκλεγώ, που πιστεύω ειλικρινά ότι θα συμβεί αυτό με την στήριξη του λαού, θα εργαστώ πρώτα και κύρια για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει με μεγαλύτερη ευημερία σε συνεργασία με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ρισκάρω ποτέ την ασφάλειά μας. Κύριο μου καθήκον θα είναι να παράγω διάφορες πολιτικές μαζί με τον λαό μας, τις οργανώσεις μας, τις ομάδες μας και να είμαι ηγέτης τους, να ηγηθώ».

    Στο μεταξύ, μιλώντας ψες σε εκπομπή του παράνομου Bayrak (14.05.20, https://www.brtk.net/basbakan-tatarsaglik-altyapisi-guclendirildi/), ο Τατάρ ανέφερε ότι εδώ και 25 ημέρες δεν εμφανίστηκε κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ομαλοποίησης της κατάστασης χωρίς εφησυχασμό. Υπενθυμίζοντας ότι απέστειλε επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ζητώντας την καταγραφή της «επιτυχίας» της «ΤΔΒΚ» στα αρχεία του, ο Τατάρ είπε ότι πήρε εξιτήριο και ο τελευταίος ασθενείς με κορωνοϊό και «τέλειωσε εντελώς ο ιός» στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 170 κλίνες για την πανδημία, ότι το «κράτος» πήρε και το λεγόμενο Αμερικανικό Νοσοκομείο Κερύνειας που έχει δυναμικότητα 160 κλινών και ότι το νοσοκομείο αυτό θα είναι έτοιμο εντός 3-4 μηνών.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Πύλα, ο Τατάρ είπε ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του καθεστώτος ακόμα δεν έχει λάβει ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα και υποστήριξε ότι το ρίσκο μόλυνσης με τον ιό είναι υψηλό στην περιοχή λόγω του γεγονότος ότι ο λαός εκεί βρίσκεται σε επαφή με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εξέφρασε δε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν «πολύ σοβαρές ρυθμίσεις» για την Πύλα.

    Ο Τατάρ είπε ακόμη ότι αποφάσισαν ότι από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται να μεταφέρονται από την Βρετανία Τουρκοκύπριοι που έχασαν την ζωή τους εκεί από τον κορωνοϊό για να κηδευτούν στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για να έρθουν στα κατεχόμενα ειδικά «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και ξένοι υπήκοοι με άδεια εργασίας και πρόσθεσε ότι θα αξιολογηθούν αυτά τα αιτήματα.

    Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι μαζικές συγκοινωνίες, ο Τατάρ απάντησε ότι δεν μπορεί να πει κάτι ξεκάθαρα, αλλά θεωρεί ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν να γίνει μετά τον Σεπτέμβριο.

    Υποστηρίζοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες της «κυβέρνησης» για ανάκαμψη της οικονομίας, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι θα καταστεί δυνατό να γίνει αυτό με τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, τις επαφές που κάνει η «κυβέρνηση» με την Τουρκία και το ενάμιση δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες που θα διοχετεύσει στην αγορά η «κεντρική τράπεζα». Πρόσθεσε και το εξής ο Τατάρ:

    «Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον προϋπολογισμό. Αναζητούμε κάποιους πόρους. Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, όμως πιστεύω ότι μετά από τον Ιούνιο θα υπάρξει επανάκαμψη. Άρχισαν να φαίνονται μερικοί οδικοί χάρτες. Θα διαχειριστούμε αυτή την διαδικασία με την μέθοδο του εσωτερικού δανεισμού».

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το λεγόμενο οικονομικό και δημοσιονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία για το 2020, ο Τατάρ είπε:

    «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πολύ καλές. Έχει έρθει ένα κονδύλι 750 εκατομμυρίων ΤΛ. Τώρα συνεχίζονται οι εργασίες για το πρωτόκολλο του 2020. Υπάρχει συμβολή στα δημόσια οικονομικά, στις υποδομές, στον πραγματικό τομέα, στα αμυντικά έξοδα. Δεν είναι δυνατόν ακόμα να δοθεί κάποια ημερομηνία για το πρωτόκολλο. Συνεχίζονται οι εργασίες».

    Ο Τατάρ ανέφερε θα συνεχίσουν να παρέχουν την στήριξη των 1,500 ΤΛ σε εργαζόμενους που οι εργασίες τους είναι κλειστές και ότι ζήτησαν από τους εργοδότες να μην προβούν σε απολύσεις κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αποκοπών, είπε ότι θα επιστραφούν, όμως είναι δύσκολο να δοθεί ξεκάθαρη ημερομηνία για τον χρόνο που θα γίνει αυτό.

    Σχολιάζοντας το θέμα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών, ο Τατάρ είπε το εξής:

    «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εκλογικό κλίμα στην χώρα. Γι' αυτό δεν έχει νόημα η συζήτησή τους. Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να επικεντρωθούμε σε μιαν νέα τάξη πραγμάτων. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ακιντζί πρέπει να συνεχίσει τα καθήκοντά του μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Νέα μέτρα από το «υπουργικό συμβούλιο» για επιστροφή στην καθημερινότητα

    Η Vatan (15.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Επιστροφή στη καθημερινότητα», στεγάζει δηλώσεις του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, μετά τη χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου».

    Ανακοινώνοντας σειρά «αποφάσεων» που λήφθηκαν χθες μετά την εφτάωρη «συνεδρία του υπουργικού» της οποίας προέδρευε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, για τη σταδιακή άρση των περιορισμών ο Όζερσαϊ, ανακοίνωσε τα εξής:

    - Τερματίζεται από σήμερα, 15 Μαΐου το καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με το οποίο εργάζονταν οι «δημόσιοι υπάλληλοι». Από τη Δεύτερα, όλοι οι «δημόσιοι υπάλληλοι» επιστρέφουν στην εργασία τους σε κανονικούς ρυθμούς. Αναφορικά με τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εναπόκειται στη δικαιοδοσία του κάθε προϊστάμενου να παραχωρήσει διευκολύνσεις,

    -Από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και από τις 18 Μαΐου αρχίζουν τα κατ' ιδίαν ιδιωτικά φροντιστήρια,

    -Από τις 20 Μαΐου ανοίγουν τα κουρεία, κομμωτήρια και όλα τα σαλόνια ομορφιάς,

    -Από τις 20 Μαΐου ανοίγουν τα εστιατόρια, καφετέριες και χώροι εστίασης,

    -Από ψες τερματίστηκε η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ των ωρών 22.00-6.00 και από τις 20 Μαΐου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας με νέο ωράριο, δηλαδή από τις 00.00-6.00,

    -Από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μεταφερθούν οι σωροί όλων των θυμάτων από COVID-19 που έχασαν τη ζωή τους στη Μ. Βρετανία για να μπορούν να τελεστούν οι κηδείες τους στα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», έγινε αξιολόγηση διαφόρων απόψεων και προτάσεων για το πως θα μπορέσουν να ξεπεραστούν και υποστήριξε ότι βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης της κατάστασης και θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

    Ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε επίσης ότι το λεγόμενο υπουργικό προέβη σε ειδική «ρύθμιση» που απαγορεύει μέχρι το τέλος Ιουνίου την αναστολή εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών και σε Τούρκους «υπηκόους» εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.

    (ΑΚ)

    [03] Την σημασία των προσπαθειών της «κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας» δείχνει η ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζει η «βουλή»

    Η Gunes (15.05.20) γράφει ότι η λεγόμενη βουλή υποστήριξε ότι η βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε η Κομισιόν της ΕΕ για τον τουρκοκυπριακό «λαό» καταδεικνύει πόσο ορθά αποδίδει σημασία η «βουλή» στις διεθνείς σχέσεις καθώς και την αναντίλεκτη σημασία των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών της λεγόμενης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία διεξάγει τις επαφές με την ΕΕ.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες η «βουλή», η τουρκοκυπριακή «κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία» στο Ευρωκοινοβούλιο που αποτελείται από τους λεγόμενους βουλευτές Ογουζχάν Χασίπογλου, Φικρί Τόρος και Ερέκ Τσαγατάι προέβη σε πολλές πρωτοβουλίες για να τηρήσει η ΕΕ τις υποσχέσεις που κατ' ισχυρισμό έδωσε στους Τουρκοκύπριους το 2004, να «συμπεριφερθεί πιο δίκαια» για την κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη και να τους παρέχει βοήθεια με αυτή την αντίληψη. Αναφέρει και τα εξής η δήλωση:

    «Η εκπροσώπηση των Τουρκοκύπριων βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, το θέμα της οικονομικής βοήθειας, η δίκαιη λειτουργικότητα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και η εφαρμογή του Κανονισμού για το Απευθείας Εμπόριο είναι μόνο μερικές από αυτές [τις πρωτοβουλίες]. Με αυτή την αντίληψη, συνέχισε τις προσπάθειές της [η αντιπροσωπεία] στο πλαίσιο των υφιστάμενων δυνατοτήτων και κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 και ανέλαβε πρωτοβουλίες για διασφάλιση της προστασίας των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού. Φάνηκε για άλλη μια φορά η σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για προστασία των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού και κατά την προσεχή περίοδο τόσο στην ΕΕ όσο και στις άλλες διεθνείς πλατφόρμες.

    Στην εξασφάλιση της στήριξης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επηρέασαν οι ανιδιοτελείς προσπάθειες πολλών θεσμών και ατόμων στην χώρα μας. Είναι πλήρης η πεποίθησή μας ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν με το λιγότερο κόστος οι δύσκολες μέρες στις οποίες αναμένεται να εισέλθει η χώρα μας.

    Με ευχή και στόχο αυτή η διαδικασία να καταστεί ευκαιρία για να ενισχυθούν οι δεσμοί του λαού μας με τον κόσμο, η βουλή της δημοκρατίας θα συνεχίσει να στηρίζει τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σοϊντάν: Δεν υπέβαλαν πρόταση για επανέναρξη των διελεύσεων οι Τουρκοκύπριοι στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας

    Ο διευθυντής της Yeni Duzen (15.05.20) Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, Δρ. Τζενκ Σοϊντάν δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ελεγχόμενες διελεύσεις από τα σημεία διέλευσης, όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κατέθεσε καμία πρόταση για το θέμα κατά την προχθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του Μουτλούγιακαλι, ο Δρ. Σοϊντάν είπε ότι ρώτησαν τους Ελληνοκύπριους για το θέμα των διελεύσεων, όμως δεν έλαβαν απάντηση. «Νομίζω ότι ακόμα δεν ξεκαθάρισε το θέμα», είπε.

    Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον έχει ξεκαθαρίσει το θέμα για τους Τουρκοκύπριους, ο Δρ. Σοϊντάν είπε: «Για να πω την αλήθεια, ούτε εμείς έχουμε ξεκάθαρη άποψη. Στο νότο δεν έχουν καταστεί μηδενικά τα κρούσματα ακόμα».

    Ερωτηθείς κατά πόσον πρέπει να υπάρξουν μηδενικά κρούσματα για να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης και κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε κίνδυνο επειδή δεν δημιουργήθηκε ανοσία, ο Δρ. Σοϊντάν είπε: «Από ιατρικής άποψη έχετε δίκαιο, είναι δύσκολα τα πράγματα και όταν απομονωθούμε εντελώς. Γι' αυτό ουσιαστικά μπορεί να αρχίσουν ελεγχόμενες διελεύσεις με διενέργεια τεστ για Covid-19. [...] Μπορεί να υπάρξουν διελεύσεις με μέτρηση της θερμοκρασίας και ζητώντας έκθεση για τεστ Covid-19, με αυτή την έννοια ελεγχόμενες. Φυσικά, ως μέλη Τουρκοκύπριοι ούτε εμείς θέσαμε στο τραπέζι κάποιαν εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση».

    Σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές ή το αντίθετο, ο Δρ. Σοϊντάν ανέφερε ότι κατά την προχθεσινή σύσκεψη συζήτησαν τα προβλήματα των Τουρκοκύπριων ασθενών που νοσηλεύονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, προσθέτοντας ότι νοσηλεύονται 10 καρκινοπαθείς και δόθηκε άδεια, για παράδειγμα, να περάσει ένας Τουρκοκύπριος που αντιμετώπιζε πρόβλημα στα μάτια.

    Κατέληξε λέγοντας το εξής: «Ζητήσαμε να ξεκαθαρίσουν αυτές οι διαδικασίες. Ζητήσαμε εβδομαδιαίες συναντήσεις ως τεχνική επιτροπή. Και επίσης πότε θα ανοίξουν τα αεροδρόμια, τι σκέφτονται. Πρέπει να τα συζητήσουμε αυτά βεβαίως».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ατακάν: «Δεν επαναρχίζουν οι πτήσεις στις 28 Μαΐου»

    Η Detay (15.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι πτήσεις στις 28 Μαΐου», στεγάζει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού δημοσίων έργων και μεταφορών, Τολγκά Ατακάν ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς περί επανέναρξης προγραμματισμένων πτήσεων στις 28 Μαΐου. «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ημερομηνία ούτε κάτι ξεκάθαρο για το πώς θα αρχίσουν οι προγραμματισμένες πτήσεις και υπό ποιους όρους», ήταν η απάντηση του λεγόμενου υπουργού σε ισχυρισμούς.

    Σε δηλώσεις του στον παράνομο Bayrak, υπενθύμισε ότι μαζί με την απόφαση για τη σταδιακή άρση των μέτρων άρχισε ήδη να επαναλειτουργεί και ο «τομέας της οικονομίας», και υποστήριξε ότι η οικονομική δραστηριότητα των «πολιτών» είναι πολύ σημαντική για τα «έσοδα του κράτους».

    Αναφορικά με τις «εισόδους στη χώρα», ο Ατακάν εξήγησε ότι υπάρχει πλάνο που περιλαμβάνει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, όπως είπε, από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να επιστρέψουν στη «χώρα» όλοι οι «Τουρκοκύπριοι πολίτες» που διαμένουν στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι σε συντονισμό με το λεγόμενο υπουργείο υγείας, όλοι όσοι «εισέρχονται στην ΤΔΒΚ» θα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες.

    Αναφορικά με το δεύτερο και τρίτο στάδιο, ο Ατακάν είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη προγραμματισμένες ημερομηνίες. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε τον αναγκαίο προγραμματισμό για το πρώτο στάδιο, δηλαδή ασχολούμαστε με θέματα όπως πόσοι Τουρκοκύπριοι πολίτες βρίσκονται στο εξωτερικό και πού είναι, αλλά και με το θέμα του πού θα τεθούν σε καραντίνα όταν έρθουν», πρόσθεσε.

    Ο Ατακάν προειδοποίησε επίσης όλους τους «πολίτες» να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με ευλαβικό τρόπο όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και υγιεινής και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε εφησυχασμός εκ' μέρους τους μπορεί να καταστρέψει την επιτυχία που σημείωσαν στο θέμα της καταπολέμησης της εξάπλωσης της πανδημίας, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργηθεί και δεύτερο κύμα εξάπλωσης.

    Για το άνοιγμα των «αεροδρομίων», ο Ατακάν είπε ότι προτού αποφασιστεί αυτό θα πρέπει να καθοριστούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που θα λαμβάνονται καθώς επίσης και οι μέθοδοι που θα ακολουθούν.

    (ΑΚ)

    [06] Μετά το Μπαϊράμι αναμένεται να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Ουστέλ

    Η Detay (15.05.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Ουνάλ Ουστέλ σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία, υποστήριξε ότι στόχος τους είναι όπως οι τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες στα κατεχόμενα ανοίξουν μετά το Μπαϊράμι, όπως είπε, και υπό συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που θα είναι κατάλληλοι για την προστασία των «πολιτών» από τον COVID-19.

    O Ουστέλ εξήγησε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διεργασίες τους μαζί με την «τουρκοκυπριακή ένωση ξενοδόχων» για τον καθορισμό των κριτηρίων που θα διέπουν το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων και πρόσθεσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα κριτήρια αυτά.

    (ΑΚ)

    [07] Μηδέν κρούσματα στα κατεχόμενα και χθες από 988 εργαστηριακές εξετάσεις

    Η Vatan (15.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα συνολικά 988 εργαστηριακές εξετάσεις από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιο θετικό κρούσμα του COVID-19.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα παραμένει 108 και των θυμάτων 4. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν ανήλθε στις 28,621. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας ασθενής σε ΜΕΘ, διασωληνωμένος ή υπό θεραπεία, δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός.

    (ΑΚ)

    [08] Στήριξη από Ταλάτ και Τούρκους καλλιτέχνες στην εκστρατεία ένταξης στον ΠΟΥ

    Η K?br?s (15.05.20) γράφει ότι στήριξη στην διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να καταστεί η «ΤΔΒΚ» συνδεδεμένο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που άρχισε στις 22 Απριλίου από τον ακαδημαϊκό Μεχμέτ Χάσγκιουλερ, εξέφρασε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Εκφράζοντας την εκτίμηση και την στήριξή του στον «αγώνα» του Χάσγκιουλερ, ο Ταλάτ ανέφερε ότι «αν ήμουν εγώ, θα στήριζα αμέσως αυτή την εισήγηση και θα υπέβαλλα αίτηση».

    Ο Χάσγκιουλερ ευχαρίστησε τον Ταλάτ για την στήριξη και πρόσθεσε ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των υπογραφών.

    Στήριξη στην εκστρατεία εξέφρασαν και γνωστοί Τούρκοι καλλιτέχνες, όπως οι Hadise, Gulsen, Funda Arar και Kubat, οι οποίοι κάλεσαν τον τουρκικό λαό να στηρίξει την εκστρατεία και να υπογράψει. Οι καλλιτέχνες μοιράστηκαν και τον σύνδεσμο που οδηγεί στην σελίδα συλλογής υπογραφών μέσω του λογαριασμού τους στο Tweeter.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ακόμα καίει η πυρκαγιά στην Μια Μηλιά

    Κάτω από τον τίτλο «Μεγάλη η ζημιά», η K?br?s (15.05.20) γράφει ότι ακόμα αναδύονται καπνοί από τον χώρο φύλαξης παλιοσίδερων στον οποίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πριν τρεις μέρες (την περασμένη Τρίτη) στην περιοχή της κατεχόμενης Μια Μηλιάς. Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ψύξης στον χώρο της πυρκαγιάς και ότι ακόμα δεν διευκρινίστηκαν τα αίτιά της, η εφημερίδα δημοσιεύει απόψεις ειδικών που αναφέρουν ότι οι καπνοί προκαλούν σοβαρή ζημιά στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

    Ο γενικός γραμματέας του Κινήματος Πράσινη Ειρήνη στα κατεχόμενα είπε ότι από τα λάδια των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων μπορεί να δημιουργηθούν χημικές ουσίες που να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, ενώ μέλος του συνδέσμου βιολόγων σημείωσε ότι οι χημικές ουσίες που σκορπίζονται στον αέρα μπορεί να συμβάλουν στο παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου και να προκαλέσουν καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Εάν υπέβαλλαν έγκαιρα αίτημα για άδεια πτήσης, θα παραχωρείτο», αναφέρει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Υπό τον τίτλο «Απάντηση από το ΥΠΕΞ για τον ισχυρισμό ότι 'δεν δόθηκε άδεια να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια'», το τηλεοπτικό κανάλι CNNTurk (15.05.20) μεταδίδει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ισχυρίστηκε ότι το αεροπλάνο, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία], δεν υπέβαλε έγκαιρα αίτημα για να περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, προσθέτοντας: «Ήταν μια εκδήλωση των προσπαθειών της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα ζητήματα για την πολιτική της ατζέντα, αντιθέτως με τα συμφέροντα των δικών της ανθρώπων».

    Ο Ακσόι, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του σχετικά με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της βόρειας Κύπρου», δεν επιτρέπεται στα αεροσκάφη τα οποία είναι εγγεγραμμένα στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της βόρειας Κύπρου», ή μεταφέρουν φορτίο προς ή και από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της βόρειας Κύπρου», να πετούν πάνω από τη χώρα τους και να προσγειώνονται/απογειώνονται στα αεροδρόμια της χώρας τους.

    Διευκρίνισε, όμως ότι για τα ασθενοφόρα αεροσκάφη που μεταφέρουν ασθενείς, οι πτήσεις διάσωσης ή τα αεροσκάφη που μεταφέρουν υγειονομικό εξοπλισμό, δίνεται θετική απάντηση, στην περίπτωση που υποβάλλεται αίτημα και αναγνωρίζεται ως εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους. Επιπρόσθετα, ανεξάρτητα από τη σημαία, συμπεριλαμβάνονται και τα αεροσκάφη που αιτούνται αναγκαστική προσγείωση για τεχνικούς λόγους, ανέφερε ο Ακσόι.

    Απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα ότι δεν δόθηκε άδεια σε αεροσκάφος που μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της βόρειας Κύπρου» , ο Ακσόι ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος, που αναχώρησε από την Κίνα, δεν υπέβαλε αίτημα άδειας πτήσης πριν από την απογείωσή του. Σημείωσε ότι το εν λόγω αεροσκάφος μόνο όταν έφθασε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας ζήτησε άδεια πτήσης ενημερώνοντας ότι θα προσγειωθεί στη Λάρνακα. «Σ' αυτή την περίπτωση, δεν δόθηκε άδεια στο αεροσκάφος να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, σύμφωνα με τους τυπικούς περιορισμούς για τις πτήσεις που αφορούν την 'ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου'».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να συντονιστούν και να δοθεί εξαίρεση σ' αυτό το αεροσκάφος, ο Ακσόι ισχυρίστηκε ότι αν είχε υποβληθεί έγκαιρα αίτηση για την εν λόγω πτήση, τότε θα μπορούσε να δοθεί εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρόσθεσε, ότι άδεια σε τέτοιους είδους πτήσεις έχει δοθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένου και προσγειώσεις σε αεροδρόμια της χώρας τους.

    Καταληκτικά, ο Ακσόι ισχυρίστηκε ότι ήταν μια εμφανή προσπάθεια της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», που γνωρίσει αυτή την διαδικασία, να εκμεταλλευτεί ένα ανθρωπιστικό ζήτημα για τα δικά της συμφέροντα.

    (ΔΨ)

    [02] Τέσσερεις Δήμαρχοι του φιλοκουρδικού HDP στην Νοτιανατολική Τουρκία συνελήφθηκαν

    Η Yenisafak (15.05.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών έπαυσε από τα καθήκοντα τους 3 Δημάρχους που ανήκουν στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Πρόκειται για τον Δήμαρχο του Σιίρτ, Μπεριβάν Χελέν Ισίκ, τον Δήμαρχο του Μπεϊκάν Ραμαζάν Σαρσιλμάζ, και τον Δήμαρχο του Κουρταλάν Μπαράν Ασγκιούλ. Τα καθήκοντα τους θα εκτελούνται σύμφωνα με οδηγίες του Τουρκικού Υπουργείο Εσωτερικών, από τον Έπαρχο του Σιίρτ, Αλί Φουάτ Ατίκ.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24.com.tr (15.05.20) μετέδωσε ότι οι τρεις προαναφερθέντες Δήμαρχοι καθώς και ο Δήμαρχος του Ιγντίρ Γιασάρ Ακκούς, συνελήφθηκαν με κατηγορίες που σχετίζονται με εμπλοκή σε τρομοκρατία.

    (ΚΣ)

    [03] Στους 55 οι νεκροί και στα 1,635 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (15.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 34,821 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,635 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 55 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 2,315 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 144,749 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,007. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,508,824 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 963 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 508 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 104,030 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασε το 1,500,000 και ότι συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Επίσης το 71% των κρουσμάτων έχει αποθεραπευτεί. Επανέλαβε ότι όπλα στον αγώνα ενάντια στον ιό είναι η μάσκα και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου ανάμεσα στα άτομα.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλή του ΝΑΤΟ

    Η Yenisafak (15.05.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλή του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, Ερντογαν και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην μετά την πανδημία εποχή.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης πως ο Στόλτενμπεργκ έμπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για την βοήθεια που παρέχει σε διάφορες χώρες για αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

    (ΚΣ)

    [05] Η αναβάθμιση μέρος συστήματος των F-35 έχει αναβληθεί για 9 μήνες

    H Aksam (15.05.20)γράφει ότι κάποιες βελτιώσεις που θα υλοποιούνταν σχετικά με το Lightning II, Block 4 του μαχητικού αεροσκάφους F-35 για την μεταφορά πυρηνικών όπλων έχουν αναβληθεί για εννέα μήνες. Σημειώνεται ότι το μέγεθος της αναβάθμισης του Block 4 έχει ήδη αυξήσει το κόστος του μεγάλου προϋπολογισμού για τα F-35.

    Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή των ΗΠΑ [Government Accountability Office – GAO], η αναβάθμιση του εν λόγω συστήματος έχει αναβληθεί για το 2021. Αναφέρεται ότι με τις συνεχείς καθυστερήσεις και αναβαθμίσεις, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

    Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι τώρα η αναβάθμιση θα κοστίσει 13.9 δισεκατομμύρια δολάρια με τις βελτιώσεις και τις αγορές ανταλλακτικών. Ενώ είχε υπολογιστεί ότι τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα ήταν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σ' ένα κύκλο 66 ετών, το συνολικό κόστος του προγράμματος F-35 έχει ήδη ξεπεράσει το 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    (ΔΨ)

    [06] Ανοίγουν τα τζαμιά στις 12 Ιουνίου

    Η Yenisafak (15.05.20) γράφει ότι ο Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς δήλωσε πως τα τεμένη στην Τουρκία, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά λόγω της επιδημίας του ιού COVID-19 από τις 15 Μαρτίου, ενδέχεται να ανοίξουν στις 12 Ιουνίου.

    «Στις 12 Ιουνίου θα αρχίσουμε να προσευχόμαστε στις αυλές των τζαμιών μας», ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε και σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει πως στην Τουρκία θα συνεχίσει να μην γίνεται η προσευχή της Παρασκευής για τις επόμενες 4 βδομάδες. Επιπλέον, ακόμα κι όταν ανοίξουν τα τεμένη θα υπάρχουν σημαντικοί κανόνες ασφάλειας αφού οι πολίτες θα πρέπει να φέρνουν τα δικά τους χαλιά προσευχής και 1 άτομο θα επιτρέπεται να προσεύχεται κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα. Απολυμαντικά θα τοποθετηθούν επίσης σε όλες τις εισόδους των τζαμιών και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 15 May 2020 - 13:50:40 UTC