Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-04-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 64/2020 15.04.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα χθες
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Έρντογαν
  • [03] Παρέμβαση Ακιντζί για το άνοιγμα «κυβερνητικών τμημάτων» και επιχειρήσεων
  • [04] Έρχουρμαν: «Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις του επιστημονικού συμβουλίου»
  • [05] Επιφυλάξεις TDP για το άνοιγμα επιχειρήσεων για εξαγωγές
  • [06] Γιατροί ζητούν να μην χαλαρώσουν τα μέτρα στα κατεχόμενα
  • [07] ΚΤΟΕΟΣ: «Θα ήταν δολοφονία το άνοιγμα ορισμένων κυβερνητικών τμημάτων»
  • [08] Δεν είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο τομέας των οικοδομών
  • [09] Ο Αρικλί καλεί την λεγόμενη κυβέρνηση να εξεύρει περισσότερα διαγνωστικά τεστ
  • [10] Ανησυχία από την «τουρκοκυπριακή ένωση ξενοδόχων» για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό
  • [11] Συνδικαλιστής της Dev-Is και μέλος του CTP απεβίωσε στο Λονδίνο λόγω κορωνοϊού
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Τουρκία είναι ανοιχτή για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Στους 107 οι νεκροί και στα 4,062 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [03] Άρχισε η απελευθέρωση κρατουμένων από τις φυλακές λόγω κορωνοϊού
  • [04] Οι Τουρκικές αερογραμμές αναστέλλουν όλες τις πτήσεις τους στο εξωτερικό μέχρι τις 20 Μαϊου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα χθες

    Η Gunes (15.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι εντός τελευταίων 24 ωρών διενεργήθηκαν 162 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα νέο κρούσμα.

    Ο Πιλλί ανέφερε επίσης ότι χθες πήραν εξιτήριο τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό. Είπε ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν μέχρι χθες ανήλθε στα 4,555 και τα κρούσματα στα 100.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, συνολικά 66 ασθενείς πήραν εξιτήριο, τέσσερις έχασαν την ζωή τους, 30 εξακολουθούν να νοσηλεύονται και κανένας δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Έρντογαν

    Η Gunes (15.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τον οποίο αξιολόγησαν τον αγώνα που διεξάγεται για καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την συνομιλία αναφέρθηκε ότι η στήριξη της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα θα συνεχιστεί και αυτή την περίοδο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι συζητήθηκαν επίσης οι «διμερείς σχέσεις» κα περιφερειακά ζητήματα.

    Μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό A Haber TV, ο Τατάρ αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Έρντογαν, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τον ρώτησε για την κατάσταση σε σχέση με τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα, προέβησαν σε διαβούλευση και του εξέφρασε την στήριξη της Τουρκίας.

    Ο Τατάρ είπε ότι με την λήψη αυστηρών μέτρων κατάφεραν να σταματήσουν τον ιό σε κάποιον βαθμό και ότι αν συνεχίσει να είναι το ίδιο καλή η πορεία των πραγμάτων, σκέφτονται να ανοίξουν ορισμένους χώρους εργασίας. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Παρακολουθούμε από κοντά τον αγώνα που διεξάγει η Τουρκία. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα αεροπλάνα, οι φοιτητές, οι τουρίστες που θα ο από την Τουρκία. Μακάρι να απαλλαχτούμε σύντομα όλοι από αυτό τον ιό. Περιμένουμε ξανά τα αεροπλάνα που θα έρθουν από την Τουρκία, την κινητικότητα. Μακάρι να μην διαρκέσει πολύ. Αν οι υποθέσεις δεν πάρουν τον δρόμο τους μέχρι το τέλος του Μαΐου, τα προβλήματα θα μεγαλώσουν».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Παρέμβαση Ακιντζί για το άνοιγμα «κυβερνητικών τμημάτων» και επιχειρήσεων

    Η Afrika (15.04.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε χθες τις πληροφορίες για άνοιγμα ορισμένων «κυβερνητικών τμημάτων» και επιχειρήσεων στα κατεχόμενα. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί σημείωσε ότι προέχει η υγεία και πρόσθεσε:

    «Η υγεία θα χαράξει τον οδικό χάρτη της και η πολιτική θα ακολουθήσει. Δεν θα προσπαθήσουμε να εναρμονίσουμε την υγεία με τον οδικό χάρτη που θα χαράξει η πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα. Αν δεν υπάρχει αυτός ο χάρτης, ο καθένας θα συνεχίσει να λέει τα δικά του.

    Αναμφίβολα δεν θα μείνουμε πάντα έτσι. Θα προχωρήσουμε βήμα με βήμα προς την ομαλοποίηση χωρίς να εγκαταλείπουμε τα μέτρα. Όμως, μας χρειάζεται ένας οδικός χάρτης που θα χαράξουν οι ασχολούμενοι με την υγεία μας υπό το φως της επιστήμης και των όσων συμβαίνουν παγκοσμίως. Πρώτα πρέπει να ετοιμαστεί αυτός από κοινού και να εξηγηθεί στην κοινότητα. Αυτή είναι η άποψή μου».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Έρχουρμαν: «Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις του επιστημονικού συμβουλίου»

    Η Yeni Duzen (15.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν έκανε χθες έκκληση προς το «επιστημονικό συμβούλιο» να τοποθετηθεί επί του θέματος που βρίσκεται υπό συζήτηση στο κατεχόμενα για μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και για το άνοιγμα διαφόρων τμημάτων και χώρων εργασίας από την «κυβέρνηση».

    Ο Έρχουρμαν κάλεσε τα μέλη του «επιστημονικού συμβουλίου» να ενημερώσουν το κοινό για τις θέσεις και απόψεις τους επί του θέματος. «Θέλουμε να ακούσουμε τις θέσεις του επιστημονικού συμβουλίου προτού να ανακοινώνονται και να λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις. Πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τα δεδομένα που υπάρχουν. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό αυτό», διερωτήθηκε ο Έρχουρμαν υποστηρίζοντας ότι η «κυβέρνηση» για μια ακόμη φορά με τη στάση της δημιουργεί αχρείαστες συζητήσεις και διαφωνίες.

    (ΑΚ)

    [05] Επιφυλάξεις TDP για το άνοιγμα επιχειρήσεων για εξαγωγές

    Η K?br?s (15.04.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Χαλίλ Χιζάλ εξέφρασε την ελπίδα να έχει ληφθεί στην βάση επιστημονικών πραγματικοτήτων η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» να επιτρέψει το άνοιγμα επιχειρήσεων που διενεργούν εξαγωγές. «Αλλιώς το τίμημα θα είναι πιο βαρύ και θα το πληρώσουμε όλοι ως κοινότητα», ανέφερε ο Χιζάλ σε γραπτή δήλωση χθες, καλώντας την «κυβέρνηση» να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια τις απόψεις του «επιστημονικού συμβουλίου» στο θέμα του ανοίγματος των εν λόγω χώρων εργασίας. Σημείωσε το εξής ο Χιζάλ:

    «Από την αρχή τονίζουμε με έμφαση ότι πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονική βάση οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο θέμα του ανοίγματος. Το επιστημονικό συμβούλιο που αποτελείται από ειδικούς πρέπει να καθορίσει τα κριτήρια, και τα ανοίγματα πρέπει να αρχίσουν στον σωστό χρόνο με την λήψη των σωστών μέτρων και την παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτή την αντίληψη έλαβε η κυβέρνηση την απόφαση για άνοιγμα».

    Επικρίνοντας την «κυβέρνηση» για τους χειρισμούς της στο θέμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ο Χιζάλ υποστήριξε ότι το πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» είναι άδικο και δεν συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που έκλεισαν οι χώροι εργασίας τους και δεν έχουν κανένα εισόδημα. Ο Χιζάλ έκανε ειδική αναφορά στην μη στήριξη των ιδιωτικών ΜΜΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Γιατροί ζητούν να μην χαλαρώσουν τα μέτρα στα κατεχόμενα

    Η Afrika (15.04.20) γράφει ότι η πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων γιατρών, Δρ Οζλέμ Γκιουρκούτ δήλωσε ότι είναι επιτυχία το γεγονός ότι δεν αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα και επεσήμανε ότι για μακρό χρονικό διάστημα η ζωή δεν θα είναι η ίδια με εκείνη που ήταν στις 9 Μαρτίου, πριν την εμφάνιση της ασθένειας. Μιλώντας στην Havadis Web TV, η Δρ. Γκιουρκούτ είπε ότι σε αυτή την επιτυχία συνέβαλαν από την μια τα μέτρα που έλαβε η «κυβέρνηση» και από την άλλη η στάση που επέδειξε ο «λαός».

    Σημείωσε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για πάντα και ως εκ τούτου πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

    Η Δρ. Γκιουρκούτ επεσήμανε ότι σε συνεδρία της συντονιστικής επιτροπής του λεγόμενου υπουργείου υγείας ανέφεραν ότι σε περίπτωση επαναλειτουργίας κάποιων τομέων, οι εργαζόμενοι πρέπει να χωριστούν σε βάρδιες και ότι ακόμα και αν αλλάξουν οι βάρδιες το προσωπικό πρέπει να παραμείνει το ίδιο. Επεσήμανε την σημασία της τήρησης των κανόνων και των αποστάσεων καθώς και της απολύμανσης των χώρων εργασίας μετά από το τέλος της κάθε εργάσιμης ημέρας. Σημειώνοντας ότι ακόμα και αν τηρούνται όλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων, η Δρ. Γκιουρκούτ πρόσθεσε:

    «Λέμε τα ίδιο πράγμα από την αρχή. Αν θέλετε να ανοίξετε οποιονδήποτε τομέα, θα πρέπει να ολοκληρώσετε το νοσοκομείο. Ύστερα θα βγούμε σε μιαν οργανωμένη εργασιακή και δημόσια ζωή».

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δηλώσεις γιατρών οι οποίοι καλούν την «κυβέρνηση» να μην ανοίξει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μηνός τα «κυβερνητικά τμήματα» και τις επιχειρήσεις που προγραμματίζει να ανοίξει σήμερα. Την καλούν ακόμα να λάβει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις τους και να τους δώσει χρόνο για να μπορέσουν να ετοιμαστούν για μια πιθανή κλιμάκωση της επιδημίας.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (15.04.20, K?br?s Postas?) δημοσιεύει ανάρτηση της γιατρού Οζλέμ Έρντογμους του νοσοκομείου Άκτσιτσεκ στην κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία αναφέρει ότι τα «κρατικά τμήματα» και οι χώροι εργασίας πρέπει να οργανωθούν κατά τρόπον ώστε να μην προκαλείται εξάπλωση του ιού όταν ανοίξουν. Η Δρ. Έρντογμους επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν ξαφνικά στην κανονικότητα και ότι τα μέτρα πρέπει να χαλαρώνουν σταδιακά ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών.

    (Ι/Τσ.)

    [07] ΚΤΟΕΟΣ: «Θα ήταν δολοφονία το άνοιγμα ορισμένων κυβερνητικών τμημάτων»

    Η Detay (15.04.20) γράφει ότι η πρόεδρος της «Τουρκοκυπριακής συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης» (KTOEOS) Σελμά Εϊλέμ σε γραπτή της δήλωση υποστήριξε ότι θα ήταν δολοφονία εκ μέρους της λεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Κόμμα του Λαού, να αποφασίσει το άνοιγμα ορισμένων «κυβερνητικών τμημάτων» σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η Εϊλέμ κατηγόρησε τη λεγόμενη κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται το θέμα της πανδημίας COVID-19 χωρίς στρατηγική και χωρίς πλάνο και ότι όπως πάντα, αντί να ταχθεί υπέρ της πλευράς των εργαζομένων, στέκεται κοντά στο κεφάλαιο με μόνη έγνοια να κερδίσει πολιτικά οφέλη.

    Η Εϊλέμ κατηγορεί επίσης τη λεγόμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα το λεγόμενο υπουργείο εργασίας ότι δεν διενεργεί επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ στην κοινότητα αλλά και ότι αποκρύβει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. «Πώς είναι δυνατόν να ληφθούν επαρκή μέτρα από τη στιγμή που ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι γνωστός», διερωτήθηκε. Η Εϊλέμ προχώρησε επίσης σε σειρά προτάσεων προς τη λεγόμενη κυβέρνηση για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης. (...)

    (ΑΚ)

    [08] Δεν είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο τομέας των οικοδομών

    Η Haberator (15.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού συνδέσμου εργολάβων οικοδομών Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξει ο τομέας των οικοδομών στα κατεχόμενα στις 17 Απριλίου όπως λέγεται. Σε γραπτή του δήλωση, ο Γκιούρτζαφερ επεσήμανε ότι δεν είναι έτοιμες οι απαραίτητες υποδομές υγείας στην «χώρα» και εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων και επαναλειτουργία κάποιων τομέων εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Είπε ότι η ευθύνη γι' αυτό το λάθος θα είναι μεγάλη και θα βαραίνει την «κυβέρνηση».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ο Αρικλί καλεί την λεγόμενη κυβέρνηση να εξεύρει περισσότερα διαγνωστικά τεστ

    Η Yeni Bak?s (15.04.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, κατηγόρησε τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα ότι διαχειρίζεται την κατάσταση με την πανδημία με την αντίληψη ότι πρέπει να γίνουν διαγνωστικά τεστ αν προκύψουν κρούσματα και αυτό δεν είναι σωστή διαχείριση, όπως είπε. Προβάλλοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ανακοινώσει ότι θα διενεργήσει 20.000 συνολικά τεστ τις επόμενες μέρες, ο Αρικλί υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθείται εκεί είναι «αν διενεργήσουμε τεστ και βγουν θετικά τι θα κάνουμε, πως θα διαχειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους;».

    Ο Αρικλί συνέχισε υποστηρίζοντας τα εξής: «Αν δεν υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ, να βρείτε από κάπου. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνολικά 7,200 διαγνωστικά τεστ στη χώρα. Το καθήκον της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να βρει τεστ αν δεν υπάρχουν. 'Όπως διαχωρίζει λεφτά για να αγοράσει ambulans επειδή προκύπτει ανάγκη, έτσι πρέπει να διαθέσει και λεφτά για να αγοράσει επείγον και άλλα διαγνωστικά τεστ».

    Ο Αρικλί υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει γνωστός ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αν δεν γίνουν επαρκή τεστ και κάλεσε τη λεγόμενη κυβέρνηση να αγοράσει το συντομότερο και άλλα τεστ.

    (ΑΚ)

    [10] Ανησυχία από την «τουρκοκυπριακή ένωση ξενοδόχων» για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό

    Η Diyalog (15.04.20) στεγάζει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του «προέδρου» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάρ Τσιαγινέρ, ο οποίος εκφράζει τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουριστικό τομέα στα κατεχόμενα η πανδημία του κορωνοϊού.

    Σύμφωνα με τον Τσιαγινέρ, μετά που οι Τουρκικές Αερογραμμές έχουν αναστείλει όλες τις εξωτερικές τους πτήσεις μέχρι και τις 20 Μαΐου, δεν αναμένεται καμιά κινητικότητα στον τουρισμό της «ΤΔΒΚ» ακόμη και στην περίοδο του Ραμαζανιού.

    Σύμφωνα με τον Τσιαγινέρ, ακόμη και αν οι πτήσεις επαναρχίσουν στις 20 Μαΐου δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν τουρίστες στα κατεχόμενα από την Τουρκία. «Αναμένουμε να υπάρξει μια μερική κινητικότητα στον τουρισμό τον Ιούλιο», ανέφερε.

    Ο Τσιαγίνερ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι όπως όλοι οι άλλοι «τομείς της οικονομίας», έτσι και ο «τουριστικός τομέας» αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν η Τουρκία αρχίσει πτήσεις σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Τα ξενοδοχεία και τα καζίνο, σύμφωνα με τον Τσιανίνερ είναι αυτά που θα πληγούν περισσότερο.

    (ΑΚ)

    [11] Συνδικαλιστής της Dev-Is και μέλος του CTP απεβίωσε στο Λονδίνο λόγω κορωνοϊού

    Η Yeni Duzen (15.04.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι απεβίωσε χθες στο Λονδίνο ο αγωνιστής συνδικαλιστής και μέλος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ισμαήλ Όζμπαρις. O Όζμπαρίς διετέλεσε πρώην πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής συντεχνίας Emek-Is στο Λονδίνο, που ανήκει στην συντεχνία Dev-Is. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Όζμπαρις έχασε τη ζωή του εξαιτίας του COVID-19.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της συντεχνίας Dev-Is, Κοράλ Ασιάμ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Όζμπαρις και δήλωσε ότι ο Όζμπαρις βρισκόταν διασωληνωμένος τις τελευταίες ημέρες στην Μονάδα εντατικής θεραπείας μετά που διαγνώστηκε θετικός με κορωνοϊό.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του CTP Τουφάν Έρχουρμαν αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς χάσαμε τον αγαπημένο μας συναγωνιστή και αδελφικό φίλο Όζμπαρις που ζούσε στην Αγγλία, λόγω κορωνοϊού. Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Εύχομαι στην οικογένεια του και στους οικείους του καλή δύναμη».

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Τουρκία είναι ανοιχτή για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με την Hurriyet (14.04.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αξιολογώντας τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ότι είναι ανοικτοί στο διάλογο για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αλλιώς θα μπορούσαν να στείλουν το τρίτο γεωτρύπανό τους Κανουνί στην περιοχή.

    Σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από κοινού με την δεξαμενής σκέψης (think tank) Atlantic Council στην Ουάσιγκτον και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς (ΤΗΟ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών άργησε να χειριστεί το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πήρε σοβαρά από την αρχή την απειλή στην εξάπλωση του κορωνοϊού, γι' αυτό και ενέργησε νωρίς.

    Ανέφερε ότι επαναπάτρισαν περισσότερες από 25 χιλιάδες πολίτες τους από περισσότερες από 70 χώρες και ότι ετοιμάζονται να επαναπατρίσουν ακόμη 25 χιλιάδες πολίτες τους από 50 χώρες. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνούν αυτές τις περιόδους και τις μειονεκτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων, λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να τους προστατεύσει από την επιδημία. Τόνισε ότι θα συνεχίσουν την «ανθρωπιστική τους εξωτερική πολιτική», διευκρινίζοντας ότι έχει σταλθεί ήδη ιατρικός εξοπλισμός σε 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως, η Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, που έχουν βοηθήσει περισσότερο τις άλλες χώρες. Ανέφερε ότι έχουν λάβει αιτήματα για βοήθεια, μέχρι στιγμής, από 104 χώρες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα αιτήματα.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επιδημία Covid-19 έχει χειροτερέψει την κατάσταση και πρόσθεσε: «Είμαστε ανήσυχοι ότι η επιδημία μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων στην Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε ακόμη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και δυστυχώς αυτή την στιγμή, υπάρχουν ένα εκατομμύριο και μισό Σύριοι στις πύλες μας. Δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα νέο κύμα προσφύγων είτε από τον Ιντλίμπ είτε από ένα άλλο μέρος. Δεν είναι θέμα μόνο χωρητικότητας ή φορτίου. Είναι ταυτόχρονα θέμα ρίσκου υγείας για όλη την διεθνή κοινότητα».

    Θίγοντας τις σχέσεις τους με την Ρωσία, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι με την Ρωσία, που είναι και γειτονική χώρα και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, έχουν συνεργασία σε αρκετούς τομείς, παρόλο που σε κάποια θέματα έρχονται αντιμέτωποι, όπως στην Συρία, Ουκρανία και Λιβύη. Ανέφερε ότι και οι ΗΠΑ είναι σημαντικός σύμμαχος με την Τουρκία και ότι συνεργάζονται σε αρκετούς τομείς.

    Αναφερόμενος, τέλος και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα προέβη σε δραστηριότητες λόμπυ εναντίον της Τουρκίας, έναντι του καλέσματος της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για διάλογο στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Επανέλαβε ότι είναι ανοικτοί στο διάλογο για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να στείλουν το τρίτο γεωτρύπανο τους Kanuni στην περιοχή.

    (ΔΨ)

    [02] Στους 107 οι νεκροί και στα 4,062 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (15.04.20, AA) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 33,676 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 4,062 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 107 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 842 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 65,111 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 1,403. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 443,626 εργαστηριακοί έλεγχοι ενώ 1,809 άτομα είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Την ίδια στιγμή συνολικά 4,799 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του χθες ο Κοτζά δήλωσε ότι παρατηρείται μια τάση μείωσης στην τέταρτη βδομάδα του ξεσπάσματος της επιδημίας στην Τουρκία και υποστήριξε πως η μετάδοση του ιού είναι υπό έλεγχο. Είπε επίσης πως η πρόοδος που γίνεται και η μέθοδος που ακολουθείται είναι να εντοπίζονται τα κρούσματα, να ελέγχονται, να απομονώνονται, να τυγχάνουν θεραπείας και να γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών τους. Είπε επίσης πως η Τουρκία διαθέτει μια ομάδα 4,600 ατόμων για την ιχνηλάτιση 251,028 ατόμων τα οποία εντοπίστηκαν να έχουν επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τέλος ανέφερε πως η χώρα θα φτάσει στο απόγειο της επιδημίας σε 1-2 βδομάδες και ότι συνεργάζεται με διάφορες άλλες χώρες για την ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στην ασθένεια, αλλά παράλληλα κάνει και τις δικές της κλινικές δοκιμές.

    (ΚΣ)

    [03] Άρχισε η απελευθέρωση κρατουμένων από τις φυλακές λόγω κορωνοϊού

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ-24 (15.04.20) γράφει ότι άρχισε η απελευθέρωση κρατουμένων από τις Τουρκικές φυλακές μετά την σχετική νομοθεσία που υιοθέτησε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Την απόφαση επικύρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας. Η νέα νομοθεσία υιοθετήθηκε για αποφόρτιση των φυλακών λόγω του κινδύνου μετάδοσης του ιού COVID-19.

    Οι πρώτοι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από τις φυλακές Μαλτεπέ γύρω από τις οποίες λήφθηκαν πολύ αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Οι κρατούμενοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον Ερντογάν και στον Πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την απελευθέρωση τους.

    Περίπου 90,000 κρατούμενοι αναμένεται να επωφεληθούν της νέας νομοθεσίας η οποία ωστόσο έτυχε έντονης κριτικής επειδή αποκλείει την απελευθέρωση πολιτικών κρατούμενων.

    (ΚΣ)

    [04] Οι Τουρκικές αερογραμμές αναστέλλουν όλες τις πτήσεις τους στο εξωτερικό μέχρι τις 20 Μαϊου

    Η Vatan ( 15.04.20) γράφει ότι οι Τουρκικές Αερογραμμές (Turk Hava Yollar? -THY) ανακοίνωσαν την αναστολή όλων των διεθνών τους πτήσεων μέχρι τις 20 Μαΐου 2020, λόγω της παγκόσμιας επιδημίας της εξάπλωσης του ιού Covid-19, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

    Στην δήλωση υπενθυμίζεται ότι όλες οι εσωτερικές πτήσεις έχουν ανασταλεί μέχρι τις 20 Απριλίου 2020.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 15 April 2020 - 8:04:49 UTC