Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-04-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 65/2020 16.04.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα 105 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
  • [02] Ετοίμασαν πακέτο στήριξης της απασχόλησης 90 εκατομμυρίων ΤΛ μηνιαίως
  • [03] «Η Τουρκία είναι στο πλευρό της ΤΔΒΚ όπως κάθε φορά», υπενθυμίζει ο Τατάρ
  • [04] Προτείνει δικοινοτικό νοσοκομείο πανδημίας στην περίκλειστη Αμμόχωστο το κόμμα των εποίκων
  • [05] Προτείνεται η μετατροπή του Λήδρα Πάλας σε νοσοκομείου πανδημίας
  • [06] Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις για κινδύνους από το άνοιγμα κάποιων τομέων της οικονομίας
  • [07] Υψηλό το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στους 115 οι νεκροί και στα 4,281 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [02] Η Τουρκία επιβάλλει καραντίνα σε 227 οικισμούς σε 58 επαρχίες
  • [03] To Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μοιράστηκε εικόνες της πορείας του Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [04] Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης στο Αιγαίο
  • [05] Ο Ακάρ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ
  • [06] Δημοσκόπηση της Μετροπόλ δείχνει ότι το 55.8% στηρίζει τον Έρντογαν στους χειρισμούς του κατά της εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία
  • [07] Αμφισβήτηση του Ερντογάν καταδεικνύει η παραίτηση του Σοϊλού και ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης του COVID-19, υποστηρίζει ο πρόεδρος της KONDA
  • [08] Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο για συνέχιση της εκπαίδευσης στην Τουρκία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
  • [09] Προσπάθειες εκφοβισμού της εφημερίδας Cumhuriyet καταγγέλλει η αντιπολίτευση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα 105 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (16.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι εντός τελευταίων 24 ωρών διενεργήθηκαν 171 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν πέντε νέα κρούσματα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 105.

    Είπε ότι θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν δύο άτομα ηλικίας 82 και 78 χρόνων στο Τρίκωμο που πήγαν να υποβληθούν σε εγχείρηση και δεν παρουσίαζαν οποιοδήποτε σύμπτωμα, ένα άτομο που βρισκόταν σε καραντίνα σε φοιτητική εστία στην κατεχόμενη Μόρφου, ένας εργαζόμενος στο ξενοδοχείο River Side Hotel που βρισκόταν υπό παρακολούθηση και ένα άτομο που βρισκόταν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο Dome στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ο Πιλλί ανέφερε επίσης ότι χθες πήραν εξιτήριο οκτώ ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό. Είπε ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν μέχρι χθες ανήλθε στα 4,731.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, συνολικά 74 ασθενείς πήραν εξιτήριο μέχρι σήμερα, τέσσερις έχασαν την ζωή τους, 24 εξακολουθούν να νοσηλεύονται και κανένας δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ετοίμασαν πακέτο στήριξης της απασχόλησης 90 εκατομμυρίων ΤΛ μηνιαίως

    Η K?br?s (16.04.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την τελική μορφή του «κανονισμού» σε σχέση με την καταβολή στήριξης στην απασχόληση. Μιλώντας μετά την συνεδρία του «σώματος», ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν 60 χιλιάδες άτομα από το πακέτο και ότι δημιουργήθηκε ένα σύστημα παροχής στήριξης της τάξης των 90 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) μηνιαίως.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές θα επωφεληθούν από την χορηγία των 1,500 ΤΛ, όχι όμως και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο. Σημείωσε ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις κλειστών επιχειρήσεων που οι εργαζόμενοί τους δεν θα επωφεληθούν από την βοήθεια των 1,500 ΤΛ και ανοικτών επιχειρήσεων που οι εργαζόμενοί τους θα επωφεληθούν. Πρόσθεσε ότι θα δοθεί χορηγία 500 ΤΛ για κάθε εργαζόμενο των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοικτές.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, από την βοήθεια των 1,500 ΤΛ θα μπορούν να επωφεληθούν και αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι και λογιστές, οι οποίοι είτε εργάζονται μόνοι τους είτε απασχολούν ένα μόνο άτομο. Όσοι απασχολούν πέραν του ενός ατόμου δεν θα μπορούν να επωφεληθούν οι ίδιοι, αλλά μόνο οι υπάλληλοί τους, ανέφερε. Σημείωσε ότι αυτό το κριτήριο θα ισχύει και για τους καταστηματάρχες και διευκρίνισε ότι όσοι απασχολούν μέχρι και τέσσερα άτομα θα παίρνουν την βοήθεια των 1,500 ΤΛ τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπάλληλοί τους, ενώ στις επιχειρήσεις που απασχολούν πέραν των τεσσάρων υπαλλήλων μόνο οι υπάλληλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από την βοήθεια.

    Όπως ανέφερε ο Όζερσαϊ, οι εργαζόμενοι στα έντυπα ΜΜΕ και οι οδηγοί ταξί θα μπορούν να επωφεληθούν από την βοήθεια των 1,500 ΤΛ, παρά το γεγονός ότι οι χώροι εργασίας τους παραμένουν ανοικτοί. Είπε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στα καζίνο θα πάρουν βοήθεια 800 ΤΛ, υπό τον όρο ότι οι χώροι εργασίας τους έχουν διευθετήσεις τις οφειλές τους προς το «κράτος».

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στα κατεχόμενα χωριά Γιαλούσα, Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα στην Καρπασία, ο Όζερσαϊ είπε ότι αύριο το «υπουργικό συμβούλιο» θα εξετάσει το θέμα και θα αποφασίσει κατά πόσον θα συνεχιστούν οι περιορισμοί.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Η Τουρκία είναι στο πλευρό της ΤΔΒΚ όπως κάθε φορά», υπενθυμίζει ο Τατάρ

    Η Diyalog (16.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι δίπλα τους στον αγώνα καταπολέμησης του κορωνοϊού όπως κάθε φορά.

    Αξιολογώντας τα μέτρα που ελήφθησαν, τις οικονομικές εξελίξεις και αυτά που συμβαίνουν στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού στον ανταποκριτή του Τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που διαγνώσθηκε στα κατεχόμενα ήταν στις 10 Μαρτίου σε ένα Γερμανό τουρίστα και ότι ενέργησαν άμεσα. Ανέφερε ότι μόλις εμφανίστηκε ο ιός, η «κυβέρνηση» προέβλεψε τον κίνδυνο, γι' αυτό σταμάτησε όλες τις ναυλωμένες πτήσεις, έκλεισε τα σχολεία, δόθηκαν διοικητικές άδειες σε χιλιάδες εργαζομένους, έκλεισε χώρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και ότι συμβουλεύουν συνεχώς τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

    Στη συνέχεια, ανέφερε ότι εντοπίζονται καθημερινά 2 με 3 κρούσματα και ότι το σύστημα υγείας τους είναι σε θέση να ανταπεξέλθει με τον αριθμό των ασθενών που έχουν.

    Αναφερόμενος ότι η οικονομική δομή της «ΤΔΒΚ» είναι συνδεμένη με τον τουρισμό, την ανώτερη εκπαίδευση και κάποιες άλλες υπηρεσίες, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι όλες οι «συνοριακές πύλες» και όλοι οι τομείς έχουν κλείσει στα πλαίσια των μέτρων που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση του κορωνοϊού εκτός από κάποιες ουσιώδεις υπηρεσίες. Υπογραμμίζοντας ότι σ' αυτό το σημείο υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, ο Τατάρ σημείωσε ότι συνεχίζουν να εργάζονται συστηματικά και ότι σιγά σιγά οι τομείς θα ανοίξουν, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναπτύξουν νέες πολιτικές για την ντόπια παραγωγή, την κατανάλωση και την απασχόληση.

    Σχολιάζοντας το θέμα μεταφοράς φαρμάκων από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το αίτημα για φάρμακα από την ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αχρείαστο και ότι η Τουρκία τους παρέχει κάθε είδους ιατρικές προμήθειες. Πρόσθεσε ότι όπως έχει πληροφορηθεί από τον «υπουργό υγείας» δεν έχουν ανάγκη για τέτοιο είδους φάρμακο και αν ζητηθεί θα μπορούν να το μεταφέρουν από την Τουρκία.

    Καταλήγοντας, δήλωσε: «Είναι ανώφελο να απασχολείται η ημερήσια διάταξη μ' αυτό το θέμα και να αιτούνται φάρμακα από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι λες και θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα αλλού. Τέτοια πράγματα μπορούν να συμβούν από ανθρώπινη άποψη, αλλά αυτό δεν επείγει».

    (ΔΨ)

    [04] Προτείνει δικοινοτικό νοσοκομείο πανδημίας στην περίκλειστη Αμμόχωστο το κόμμα των εποίκων

    Η K?br?s (16.04.20) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Αζέρ Οζκάν επέκρινε την «κυβέρνηση» για την οικονομική της πολιτική και για την εξαγγελία περί ανέγερσης νοσοκομείου πανδημίας. Σε γραπτή του δήλωση, ο Οζκάν υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» δεν διαθέτει κάποιο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα και ότι «η μόνη της ελπίδα είναι τα χρήματα που θα έρθουν από την Τουρκία». «Όταν αργούν τα χρήματα, χαλάει η ψυχολογία της κυβέρνησης», ανέφερε.

    Επικρίνοντας το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» έθεσε θέμα ανέγερσης νοσοκομείου πανδημίας παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του «κράτους», ο Οζκάν είπε ότι το κόστος του νοσοκομείου αυτού λέγεται ότι θα ανέλθει στια 35 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Σημειώνοντας ότι ένα νοσοκομείο πανδημίας είναι απαραίτητο, ο Οζκάν πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου.

    Για τον λόγο αυτό, ο Οζκάν πρότεινε δύο επιλογές στην «κυβέρνηση»: 1) Να μετατραπεί σε νοσοκομείο πανδημίας ένα κτίριο που θα θεωρηθεί κατάλληλο στην περίκλειστη Αμμόχωστο και να προσφερθεί αυτό το κτίριο για χρήση και των δύο κοινοτήτων και 2) Να μετατραπεί σε νοσοκομείο πανδημίας το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο Beach Club που χρησιμοποιείται ως φοιτητική εστία του «Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου» (στην κατεχόμενη Αμμόχωστο) και ανακαινίστηκε ως λέσχη αξιωματικών.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Προτείνεται η μετατροπή του Λήδρα Πάλας σε νοσοκομείου πανδημίας

    Η K?br?s (16.04.20) γράφει ότι η λεγόμενη Συμμαχία Ανεξαρτησίας προέβη σε έκκληση για μετατροπή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας σε νοσοκομείο πανδημίας για να χρησιμοποιείται και από τις δύο κοινότητες. Σε γραπτή δήλωση, η Συμμαχία αναφέρει ότι η αποδοχή ιατρικού υλικού από την ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε με καλή θέληση για να αποτελέσει έναυσμα για καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    «Αν οι πλευρές έχουν πράγματι τέτοια θέληση, η Συμμαχία μας προβαίνει σε έκκληση για να ανοίξουν το Ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας για χρήση ως κοινό νοσοκομείο και των δύο πλευρών για τους ασθενείς που υποφέρουν από τον κορωνοϊό», αναφέρει η δήλωση καταλήγοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έπρεπε να είχε ενημερώσει την «κυβέρνηση» για την πρωτοβουλία να αποδεχθεί ιατρική βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους και να είχε λάβει την έγκρισή της.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις για κινδύνους από το άνοιγμα κάποιων τομέων της οικονομίας

    Η Afrika (16.04.20) γράφει ότι ο πρώην αρχίατρος στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, Δρ. Μπουλέντ Ντιζνταρλί προειδοποίησε την «κυβέρνηση» να μην βιάζεται να ανοίξει κάποια «κυβερνητικά τμήματα» και τομείς της οικονομίας που θα φέρουν έσοδα στο «κράτος». «Αν αρχίσουμε την κοινωνική ζωή χωρίς να γίνει νοσοκομείο πανδημίας, θα υπάρξει τραγωδία. Δεν λέω ότι μπορεί να υπάρξει τραγωδία, λέω ότι θα υπάρξει», επεσήμανε ο Δρ. Ντιζνταρλί σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

    Σημειώνοντας ότι η κατεχόμενη Κύπρος ακόμα δεν έχει ζήσει την πανδημία, ο Δρ. Ντιζνταρλί προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση.

    Εξάλλου, η K?br?s (16.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου βιολόγων Χασάν Σαρπτέν δήλωσε ότι η πιθανότητα ανοίγματος ορισμένων τομέων της οικονομίας και κάποιων «κρατικών τμημάτων» προκαλεί ανησυχία από την άποψη της πιθανότητας επανέναρξης της εξάπλωσης του Covid-19. Σε γραπτή του δήλωση, ο Σαρπτέν ανέφερε ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατό να εμποδιστεί η πανδημία διεθνώς και ότι η μοναδική επιλογή που υπάρχει ακόμα είναι η κοινωνική απομόνωση με την παρεμπόδιση της επαφής.

    Υποστήριξε και τα εξής ο Σαρπτέν: «Η 'ομαλοποίηση' είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά σε μια χώρα που στέκεται όρθια κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως εμείς. Όμως, γίνονται δεχτές με ανησυχία οι δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης ότι 'περάσαμε σε οριζόντια πορεία' κοιτάζοντας το γεγονός ότι είναι χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και το άνοιγμα κάποιων τομέων και κρατικών τμημάτων με άρση των περιορισμών άρον-άρον. Έτσι, είναι τουλάχιστον αστείο, κοιτάζοντας μόνο μερικές βδομάδες, να δημιουργείται ένα κλίμα ότι 'νικήσαμε τον ιό' κάνοντας αυτό που δεν έκανε καμία άλλη χώρα στον κόσμο και να λέγεται ότι καταφέραμε μιαν επιτυχία που θα αποτελέσει μάλιστα παράδειγμα για όλο τον κόσμο [...]»

    Τέλος, η Yeni Duzen (16.04.20) γράφει ότι ο πνευμονολόγος Δρ. Γιαγμούρ Άλνταγ υπογράμμισε ότι η Covid-19 είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια και υπενθύμισε ότι έχασαν την ζωή τους οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας στα κατεχόμενα. Προειδοποίησε ότι αν δραστηριοποιηθούν ορισμένοι χώροι εργασίας σημαίνει ότι θα υπάρξει πολυκοσμία και θα προκληθεί ένα «δράμα». «Πρόσφατα ήρθαν πολλά φάρμακα που χρειαζόμαστε για την θεραπεία. Άνοιγμα χωρίς κάλυψη των ελλείψεων δεν θα είναι πολύ σωστή επιλογή. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας των γιατρών TIP-IS, Δρ. Αχμέτ Βαρίρ δήλωσε ότι η πορεία της εισόδου των ασθενών στην μονάδα εντατικής θεραπείας εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Είπε ότι στα κατεχόμενα δεν έχουν την αναγκαία υποδομή για εντατική θεραπεία και ότι υπάρχουν κάποια μηχανήματα που περιμένουν. «Ας μην αναγκαστούμε να γίνουμε όπως κάποιες χώρες αρνητικά παραδείγματα. Δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για απολύτως τίποτα», κατέληξε αναφερόμενος στην πρόθεση επαναλειτουργίας ορισμένων τομέων της οικονομίας στις 17 Απριλίου.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Υψηλό το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Χαμηλός ο αριθμός των τεστ και των κρουσμάτων μας, υψηλό το ποσοστό θανάτων», η Yeni Duzen (16.04.20) γράφει ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 14 Απριλίου είχαν χάσει την ζωή τους μόνο τέσσερα άτομα από κορωνοϊό στα κατεχόμενα, το ποσοστό των θανάτων σε σχέση με τα συνολικά κρούσματα είναι υψηλό και ανέρχεται στο 4%.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανησυχία προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι έχασαν την ζωή τους τα τέσσερα από τα πέντε άτομα που νοσηλεύτηκαν στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Η εφημερίδα συγκρίνει το ποσοστό θνησιμότητας στα κατεχόμενα με εκείνο στις ελεύθερες περιοχές και στην Τουρκία, που την ίδια ημέρα ήταν 1,4% και 2,15% αντίστοιχα.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι ο αριθμός των τεστ στα κατεχόμενα σε αναλογία πληθυσμού είναι χαμηλός, αφού μέχρι τις 14 Απριλίου είχαν γίνει 4,555 τεστ, που αντιστοιχούν με το 1,13% του πληθυσμού. Σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό αυτό ήταν 2,47% στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, 0,53% στην Τουρκία, 1,78% στην Ιταλία και 1,57% στην Γερμανία.

    Ο επικεφαλής του εργαστηρίου Σίμια, Χασάν Τέρτεμιζ δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι χαμηλός ο αριθμός των τεστ που γίνονται στα κατεχόμενα και επεσήμανε ότι πρέπει να αυξηθούν, αφού η διενέργεια πολλών τεστ μπορεί να στηρίξει τον αγώνα κατά της ασθένειας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στους 115 οι νεκροί και στα 4,281 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (16.04.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 34,090 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 4,281 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 115 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 875 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 69,392 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 1,518. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 477,716 εργαστηριακοί έλεγχοι ενώ 1,518 άτομα είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Την ίδια στιγμή συνολικά 5,674 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε πως ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων και ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται εντατική θεραπεία και αναπνευστική υποστήριξη τείνει να παραμένει σταθερός. «Έχουμε δύο δυνατότητες: Πρόληψη και θεραπεία. Ας αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας», είπε ο Κοτζά.

    (ΚΣ)

    [02] Η Τουρκία επιβάλλει καραντίνα σε 227 οικισμούς σε 58 επαρχίες

    H Yeni Safak (15.04.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου εσωτερικών καραντίνα επιβλήθηκε σε 227 οικισμούς σε 58 επαρχίες στην Τουρκία. Στις περιοχές αυτές κατοικούν 250,000 άτομα, όπως αναφέρθηκε, αλλά περισσότερες πληροφορίες δεν δόθηκαν. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφορικά με την εφαρμογή της καραντίνας σε ορισμένες περιοχές, πόλεις και χωριά της Τουρκίας, σημειώνεται ότι: "Από τις 15.00 της 15ης Απριλίου εφαρμόζονται νέα μέτρα καραντίνας σε συνολικά 227 οικισμούς σε 58 επαρχίες. Η απόφαση για την καραντίνα καταργήθηκε σε 41 οικισμούς σε 14 επαρχίες".

    Εξάλλου, η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί στις 23-24-25-26 Απριλίου και 1-2-3 Μαΐου δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

    (ΚΣ)

    [03] To Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μοιράστηκε εικόνες της πορείας του Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο

    Ο τηλεοπτικός σταθμός A Haber (16.04.20) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κοινοποίησε εικόνες από το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός και τη φρεγάδα που το συνοδεύει. Οι εικόνες λήφθηκαν από μη επανδρωμένο όχημα (drone). « Η μικρή μαύρη κηλίδα είναι η φρεγάδα Μπαρμπαρός και το πλοίο που την συνοδεύει [...]. Το Τουρκικό ναυτικό διεξάγει συνεχείς περιπολίες με drones για να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης στο Αιγαίο

    Σύμφωνα με την Sozcu (16.04.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες με τις ενέργειες της να εξοπλίζει με όπλα τα 16 νησιά της, και ισχυρίστηκε ότι δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με τον Ακάρ, η Ελλάδα, παραβιάζονταν τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προβλέπει αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, στέλνει στρατεύματα και όπλα σε 16 νησιά του Αιγαίου. «Εμείς δεν απειλούμε την Ελλάδα. Όμως δεν θα δείξουμε αδυναμία στο θέμα της άμυνας μας. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνίες», προειδοποίησε ο Ακάρ.

    «Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με την Ελλάδα με διάλογο, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας που έχουμε. Όμως, η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα, δυσκολεύει την επίλυση των προβλημάτων μας σε μια κοινή βάση. Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχαν με τους Έλληνες ομολόγους τους και στις επαφές των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών με στόχο να συζητηθούν τα προβλήματα και να αναπτύξουν από κοινού Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναφορικά με τις διαφορές τους στο Αιγαίο, ο Ακάρ υπενθύμισε ότι οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας αποφάσισαν από κοινού να εργαστούν επί ενός Σχεδίου Εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι το τέλος του 2020. Στα πλαίσια αυτά είπε, Αθήνα και Άγκυρα πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα τρείς διαφορετικές συναντήσεις. Εξήγησε ότι ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα και τέταρτη συνάντηση αλλά λόγω της εμφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτή δεν μπόρεσε να γίνει. «Εμείς στηρίζουμε αυτές τις συναντήσεις και θεωρούμε ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Ακάρ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ

    Το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (16.04.20, AA) γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Η διάσκεψη έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του ιού COVID-19.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, στη σύσκεψη ο Ακάρ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία για αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη που προσφέρει η χώρα σε φίλους και συμμάχους στα μέτρα των δυνατοτήτων της. Είπε επίσης ότι οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού συνεχίζονται χωρίς να έχουν επηρεαστεί.

    (ΚΣ)

    [06] Δημοσκόπηση της Μετροπόλ δείχνει ότι το 55.8% στηρίζει τον Έρντογαν στους χειρισμούς του κατά της εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία

    H Hurriyet (16.04.20) γράφει ότι ο αρθρογράφος της εφημερίδα Αμπτουλκαντίρ Σελβί, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Τι έδειξε η δημοσκόπηση της Μετροπόλ;», δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Μετροπόλ στην Τουρκία το Μάρτιο, αναφορικά με τους χειρισμούς και την πολιτική που εφάρμοσε ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στο θέμα της καταπολέμησης της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19.

    O αρθρογράφος σημειώνει ότι το 55.8% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, απαντώντας στην ερώτηση «Εγκρίνεται την στάση που επέδειξε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του στην Προεδρία;», απάντησε καταφατικά δηλώνοντας ότι στηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ πριν ένα μήνα, αυτοί που απάντησαν θετικά στην ίδια ερώτηση ήταν 41.1%.

    Η Μετροπόλ σημειώνει επίσης στη δημοσκόπηση ότι αύξηση σημειώθηκε και στην στήριξη προς τον Έρντογαν και από τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η στήριξη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προς τον Έρντογαν αυξήθηκε από 86.1% που ήταν πριν ένα μήνα σε 92.6% και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από 60.9% σε 73.3%. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέρει ο αρθρογράφος, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το Φεβρουάριο μόλις 4.3% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξέφρασε στήριξη στον Έρντογαν ενώ το Μάρτιο το ποσοστό αυτό, ανήλθε στο 19.6% αφού σχετίζεται και με το θέμα της πανδημίας στη χώρα. 9.7% από το Καλό Κόμμα (IYI Parti) δήλωσε ότι στηρίζει τον Έρντογαν το Φεβρουάριο ενώ το Μάρτιο το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 23.8%. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη υποστήριξη προς τον Τούρκο Πρόεδρο εξέφρασε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σύμφωνα με η δημοσκόπηση αφού αυτή ανήλθε στο 25.8% χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η δημοσκόπηση της Μετροπόλ δεν επικεντρώθηκε μόνο στην πολιτική Έρντογαν αναφορικά με το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τυγχάνει περισσότερης στήριξης σε περιόδους κρίσεων. Αυτό φάνηκε σύμφωνα με τον Σελβί, και στη στήριξη που είχε ο Έρντογαν κατά την περίοδο του πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου στην Τουρκία (67.6%), ενώ κατά την περίοδο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της οργάνωσης ΦΕΤΟ το ποσοστό στήριξης στον Έρντογαν ήταν 71.1%.

    Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι σχετικά με την «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» στην Τουρκία, η στήριξη που είχε ο Έρντογαν για την επιχείρηση στη Συρία ήταν 48%.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αναλύοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μετροπόλ, Οζέρ Σεντζιάρ υποστήριξε ότι ο λόγος που αυξάνεται η στήριξη προς τον Τούρκο Πρόεδρο ιδιαίτερα κατά την περίοδο κρίσεων, είναι επειδή ο λαός ειδικά σε περιόδους κρίσης χρειάζεται δυνατούς ηγέτες. Πρόσθεσε επίσης ότι όλη αυτή η στήριξη προς τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, αν και πολύ νωρίς, δείχνει ότι το Τουρκικό έθνος εμπιστεύεται τον Έρντογαν και αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ακόμη και για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

    (ΑΚ)

    [07] Αμφισβήτηση του Ερντογάν καταδεικνύει η παραίτηση του Σοϊλού και ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης του COVID-19, υποστηρίζει ο πρόεδρος της KONDA

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T-24 (16.04.20) γράφει ότι ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών KONDA Μπεκίρ Αγιρντίρ, αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με την παραίτηση του Υπουργού εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού και την μη αποδοχή της από τον Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι η παραίτηση κατέδειξε αμφισβήτηση της εξουσίας του Τούρκου Προέδρου και το όλο θέμα έχει αναδείξει τον Σοϊλού σε καθοριστικό παράγοντα της κυβερνητικής συμμαχίας.

    Ο Αγιρντίν είπε επίσης πως η απόφαση παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης στον αγώνα κατά της επιδημίας, τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο κηρύχθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας. «Δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί πόση σοβαρή είναι η κρίση», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης πως η κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία πριν το ξέσπασμα της κρίσης της επιδημίας ήταν ήδη κακή και πως η κατάσταση πλέον επιδεινώνεται , ενώ επέκρινε τον Ερντογάν και την κυβέρνηση τoυ ΑΚΡ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση αλλά και για το γεγονός ότι ενώ ασχολείται με το θέμα αυτό, έχει παραμερίσει τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα.

    Υποστήριξε επίσης ότι το ΑΚΡ έχει χάσει τους μισούς του ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2015 στη χώρα και ότι ο Ερντογάν, ένεκα των χειρισμών του έχει χάσει την ικανότητα του να προσελκύσει τις μάζες που αποκοπήκαν από το κόμμα του.

    (ΚΣ)

    [08] Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο για συνέχιση της εκπαίδευσης στην Τουρκία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

    Η εφημερίδα Sozcu (15.04.20) γράφει ότι η ολομέλεια της Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες τροποποιητικό νομοσχέδιο όσον αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Τουρκία. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα πανεπιστήμια, καθώς επίσης και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να παρέχουν εκπαίδευση για μικρό χρονικό διάστημα και για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συρρίκνωση των αδειών ανάπαυσης των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, το οποίο σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που έγινε αποδεκτό είναι στα πλαίσια της αναπλήρωσης της εκπαίδευσης που πρέπει να γίνει για το χαμένο χρόνο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα εξαιτίας του κορωνοϊού και δεν θα είναι σε ισχύ για όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Το Υπουργείο κάλεσε επίσης του πολίτες που ήδη έχουν προγραμματίσει καλοκαιρινές διακοπές να μην τις ακυρώσουν.

    Το Υπουργείο, διευκρινίζει επίσης ότι για το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα εργαστεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ρύθμιση για καταβολή υπερωριών.

    (ΑΚ)

    [09] Προσπάθειες εκφοβισμού της εφημερίδας Cumhuriyet καταγγέλλει η αντιπολίτευση

    Κάτω από τον τίτλο: «Η Cumhuriyet δεν φιμώνεται», η εφημερίδα (16.04.20, Cumhuriyet) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες εκφοβισμού μετά από κριτική που άσκησε η εφημερίδα στον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Φαχρεττίν Αλτούν. Όπως κατήγγειλε ο Κιλιτσντάρογλου η εφημερίδα έχει μεγάλη ιστορία και δεν μπορεί να φιμωθεί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 16 April 2020 - 17:59:26 UTC