Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-04-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 63/2020 14.04.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τέταρτος νεκρός και 100 τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
  • [02] Αρχίζει η σταδιακή άρση των περιορισμών στα κατεχόμενα
  • [03] Νοσοκομείο πανδημίας θα φτιάξουν στα κατεχόμενα
  • [04] Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα μέτρα στήριξης της «κυβέρνησης»
  • [05] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την μη στήριξη των ΜΜΕ
  • [06] Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς η υγεία, λέει η δικοινοτική τεχνική Επιτροπή Υγείας
  • [07] Αφέθηκαν ελεύθεροι 110 κρατούμενοι στα κατεχόμενα λόγω κορωνοϊού
  • [08] Δύο αδέλφια Τουρκοκύπριοι στην Βρετανία νικήθηκαν από τον κορωνοϊό
  • [09] Παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας: 449 σε μία εβδομάδα
  • [10] Οι αερογραμμές Πήγασος ανέστειλαν την λειτουργία τους μέχρις τις 15 Μαΐου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στους 98 οι νεκροί και στα 4,093 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [02] Νέα ολική απαγόρευση στην Τουρκία εντός του Σαββατοκύριακου και για τα επόμενα Σαββατοκύριακα ανακοίνωσε ο Έρντογαν
  • [03] Αναμένεται η αποφυλάκιση 90 χιλιάδων φυλακισμένων, εκτός πλαισίου όσοι έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα σκέψης
  • [04] Το Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδει ισχυρισμούς της Ελλάδας περί παραβίασης από την ίδια της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου με την ΕΕ
  • [05] Απεβίωσε λόγω κορωνοϊού ο πρόεδρος του Κόμματος Ανεξάρτητη Τουρκία (BTP)
  • [06] Η Τουρκία διόρισε πρέσβη στη Σενεγάλη

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τέταρτος νεκρός και 100 τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (14.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι εντός τελευταίων 24 ωρών διενεργήθηκαν 181 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα, βρέθηκε άλλο ένα κρούσμα και έχασε την ζωή του ένας ασθενής που βρισκόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Σημειώνοντας ότι το θετικό κρούσμα είναι εργαζόμενος στο ξενοδοχείο River Side Hotel που βρίσκεται σε καραντίνα, ο Πιλλί ανέφερε ότι ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν ανήλθε στα 4,393 και τα κρούσματα στα 100.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, ο ασθενής που έχασε την ζωή του χθες είναι ο 54χρονος Μεχμέτ Ουγούρ Καγιά, ο οποίος διέμενε στην περιοχή του κατεχόμενου Καραβά και νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας από τις 27 Μαρτίου. Ο ασθενής έπασχε και από διαβήτη, είπε ο λεγόμενος υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στα κατεχόμενα ανήλθαν στους τέσσερις.

    Ο Πιλλί ανέφερε επίσης ότι πέντε άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο, ενώ συνεχίζεται η νοσηλεία 34 ασθενών. Σημείωσε ότι μετά τον χθεσινό θάνατο δεν υπάρχει πλέον κανένας ασθενής να νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αρχίζει η σταδιακή άρση των περιορισμών στα κατεχόμενα

    Η Afrika (14.04.20) γράφει ότι αίρονται σταδιακά οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται στα κατεχόμενα λόγω του κορωνοϊού και ότι αύριο ανοίγουν ορισμένα «κυβερνητικά γραφεία».

    Σύμφωνα με δήλωση της λεγόμενης υπουργού εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, αύριο θα ανοίξει το «κτηματολόγιο». Σημειώνοντας ότι την ίδια μέρα μπορεί να ανοίξει τόσο το «τμήμα εγγραφής μηχανοκίνητων οχημάτων» όσο και το «ταχυδρομείο», η Μπαϊμπάρς επεσήμανε ότι αυτά τα «τμήματα» συμβάλλουν σοβαρά στα έσοδα του «υπουργείου οικονομικών».

    Η Μπαϊμπάρς ανέφερε επίσης ότι τα εν λόγω «τμήματα» θα ανοίξουν στο πλαίσιο των κριτηρίων που έθεσε το «υπουργείο υγείας» και ότι θα λειτουργούν με το σύστημα των ραντεβού που θα διευθετούνται διαδικτυακά. Είπε ότι λεπτομερής δήλωση για το θέμα θα γίνει σήμερα.

    Στο μεταξύ, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσουν τις δραστηριότητές τους κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών και πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο συμφωνιών που συνήψαν. Σύμφωνα με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» και φέρει σημερινή ημερομηνία, οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν σε περίπτωση που αποταθούν στο λεγόμενο υπουργείο οικονομικών και ενέργειας για να λάβουν άδεια υποβάλλοντας τα έγγραφα των συμφωνιών που υπέγραψαν και εκπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσει υγιεινής.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε η λειτουργία εταιρειών και/ή οργανισμών που παράγουν αναψυκτικά, στο πλαίσιο της έναρξης της λειτουργίας χώρων παραγωγής απόλυτα αναγκαίων προϊόντων.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Νοσοκομείο πανδημίας θα φτιάξουν στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (14.04.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι έγινε το πρώτο βήμα για δημιουργία νοσοκομείου πανδημίας στα κατεχόμενα, ετοιμάστηκε το σχέδιο και στόχος είναι να τελειώσει εντός 45 ημερών.

    Σε γραπτή δήλωση, το «υπουργείο» αναφέρει ότι το νοσοκομείο για την πανδημία θα ανεγερθεί σε χώρο που βρίσκεται στο νοσοκομείο Δρ. Μπουρχάν Ναλμπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία σε μια κλειστή έκταση 6,000 τετραγωνικό μέτρων. Θα διαθέτει τμήμα επειγόντων περιστατικών, μονάδα εντατικής θεραπείας, χειρουργείο, τομογράφο, εργαστήρια και συνολικά 92 δωμάτια και 182 κλίνες.

    Σήμερα ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί αναμένεται να προβεί σε παρουσίαση στο «υπουργικό συμβούλιο» σε σχέση με το νοσοκομείο για την πανδημία και να λάβει την έγκρισή του προκειμένου να βγει σε προσφορές.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα μέτρα στήριξης της «κυβέρνησης»

    H Yeni Bakis (14.04.20) γράφει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) επέκριναν την λεγόμενη κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε για στήριξη της οικονομίας στα κατεχόμενα, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για έλεγχο της μετάδοσης του ιού COVID-19.

    Ο πρόεδρος του DP Φικρί Ατάογλου, δήλωσε πως το Κόμμα του δεν κατανοεί τις ενέργειες της λεγόμενης κυβέρνησης και την κατηγόρησε πως σε μία τέτοια περίοδο, αντί να πρεσβεύει την ενότητα και την αλληλεγγύη, η «κυβέρνηση» λειτουργεί με πολιτικές σκοπιμότητες. Δηλώνοντας ότι το τελευταίο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης προέκυψε με τον «Κανονισμό για την Υποστήριξη της Ντόπιας Απασχόλησης Εργασίας» της 12ης Απριλίου, ο Ατάογλου ανέφερε ότι ο κανονισμός δημοσιεύτηκε μυστικά στην «επίσημη εφημερίδα» και ότι αυτό αποτελεί σκάνδαλο. Είπε επίσης ότι η οικονομική υποστήριξη των 1500 TL, που προβλέπεται για τη βιωσιμότητα της απασχόλησης, είναι μακριά από το πνεύμα της ισότητας και αποτελεί διάκριση ανάμεσα στους διαφόρους εργασιακούς τομείς. Είπε επίσης ότι «κυβέρνηση» πρέπει να εξηγήσει τον αποκλεισμό των τομέων που δεν καλύπτονται από αυτό το πακέτο στήριξης.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του YDP, Αχμέτ Γιονλούερ, επέκρινε επίσης την λεγόμενη κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε για στήριξη των εργαζομένων στα κατεχόμενα και την κάλεσε να διευκρινίσει με ποια κριτήρια έλαβε τις σχετικές αποφάσεις για στήριξη ή όχι των διάφορων τομέων εργασίας. Υποστήριξε επίσης πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι ενάντια στο «σύνταγμα» και παραβιάζουν την εργασιακή ισότητα.

    (ΚΣ)

    [05] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την μη στήριξη των ΜΜΕ

    Η Haberator (14.04.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις, Μεχμέτ Νταβουλτζού επέκρινε το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά ΜΜΕ από την στήριξη μισθού ύψους 1,500 τουρκικών λιρών που θα δώσει η «κυβέρνηση» στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιώντας πόρους από το λεγόμενο «Ταμείο Στήριξης Ντόπιας Απασχόλησης». Σε γραπτή του δήλωση, ο Νταβουλτζού επεσήμανε ότι τα έσοδα των ιδιωτικών ΜΜΕ προέρχονται από την διαφήμιση και πρόσθεσε ότι η παραγνώριση του γεγονότος ότι τα ιδιωτικά ΜΜΕ μένουν χωρίς έσοδα αυτή την περίοδο που είναι κλειστοί οι χώροι εργασίας με απόφαση της ίδιας της «κυβέρνησης» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλοπροαίρετη στάση εκ μέρους της «κυβέρνησης».

    Σημειώνοντας ότι κατά τον τελευταίο ένα μήνα πολλές εφημερίδες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν σε έντυπη μορφή και δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές, ο Νταβουλτζού υπογράμμισε ότι δεν θα παραμείνουν θεατές στην φίμωση του «ελεύθερου Τύπου» με ευκαιρία την κρίση λόγω του κορωνοϊού.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» των κομμάτων UBP-HP επέδειξε για άλλη μια φορά στάση εχθρική προς την δημοκρατία και άφησε τα ιδιωτικά ΜΜΕ εκτός της οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί στον ιδιωτικό τομέα. Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπενγκινχάν ανέφερε ότι ο Τύπος παρέχει μια πολύ σημαντική υπηρεσία και ειδικά αυτή την περίοδο οι συνθήκες στις οποίες εργάζεται είναι πιο δύσκολες. Υποστηρίζοντας ότι στόχος της «κυβέρνησης» είναι η φίμωση του ελεύθερου Τύπου, ο Μπένγκιχάν είπε ότι δεν θα το επιτρέψουν ποτέ αυτό ως άνθρωποι και οργανώσεις που πιστεύουν στην δημοκρατία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της συντεχνίας Ίσων Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης (HAK-SEN), Ερέν Μπουγιούκογλου, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουν την φίμωση του ελεύθερου Τύπου.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς η υγεία, λέει η δικοινοτική τεχνική Επιτροπή Υγείας

    Η K?br?s (14.04.20) γράφει ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς η πανδημία του κορωνοϊού και ότι στόχος της επιτροπής είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

    Σε γραπτή δήλωση που υπογράφουν όλα τα μέλη της Επιτροπής σημειώνεται ότι στον κατάλογο των αναγκών που ετοίμασε το «υπουργείο υγείας» με ειδικούς και έστειλε στην Ευρωπαϊκή ένωση μέσω της UNDP παράλληλα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπεριλαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά για την ασθένεια Covid-19, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός.

    Αναφέρεται ότι σε αυτό το πλαίσιο τους γνωστοποιήθηκε ότι θα μπορούσαν να τους παραχωρηθούν 2,000 πακέτα του φαρμάκου χλωροκίνης επειδή παράγεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Στην δήλωση υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή συστάθηκε το 2008 με συμφωνία των ηγετών των κοινοτήτων και γίνεται αναφορά στην δράση της έκτοτε.

    «Σκοπός της Επιτροπής είναι η προστασία κάθε είδους δικαιώματος της χώρας μας, των ανθρώπων μας στον τομέα της υγείας και κάνοντας το αυτό η χώρα μας ενεργεί κατόπιν αιτημάτων των αρμόδιων υπουργείων», σημειώνεται στην δήλωση, η οποία καταλήγει λέγοντας ότι με την εμφάνιση του κορωνοϊού οι συμπρόεδροι της Επιτροπής προέβησαν σε από κοινού ανάλυση των αναγκών και συμφώνησαν στο θέμα της κατηγοριοποίησής τους. (Ι/Τσ.)

    [07] Αφέθηκαν ελεύθεροι 110 κρατούμενοι στα κατεχόμενα λόγω κορωνοϊού

    Η Diyalog (14.04.20) γράφει ότι 110 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους ξένοι, επωφελήθηκαν σχετικής αλλαγής της «νομοθεσίας» για αποφόρτιση των φυλακών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και αφέθηκαν πρόωρα ελεύθεροι από τις φυλακές του ψευδοκράτους.

    Πρόκειται για 70 αλλοδαπούς και 40 «πολίτες της ΤΔΒΚ». Η απόφαση για αλλαγή της «νομοθεσίας» είχε ληφθεί σε συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου» στις 4 Απριλίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η απελευθέρωση των ατόμων αυτών, ειδικότερα των αλλοδαπών, έχει δημιουργήσει άλλα προβλήματα, αφού, λόγω των απαγορεύσεων στην διακίνηση και των ταξιδιών στο εξωτερικό, δεν γίνεται να απελαθούν στις χώρες τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας και το «υπουργείο εσωτερικών» του ψευδοκράτους βρίσκονται σε διαβουλεύσεις προσπαθώντας να βρουν λύση στο θέμα αυτό, αναφέρει η εφημερίδα όσον αφορά τους Τούρκους πολίτες που ήταν ανάμεσα στους αποφυλακισθέντες.

    (ΚΣ)

    [08] Δύο αδέλφια Τουρκοκύπριοι στην Βρετανία νικήθηκαν από τον κορωνοϊό

    Η Afrika (14.04.20) γράφει ότι δύο αδέλφια Τουρκοκύπριοι που διέμεναν στην Βρετανία έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για τον 62χρονο καθηγητή μαθηματικών Ερντάλ Γιλμάζ που έχασε την ζωή του πριν μία εβδομάδα και τον 66χρονο αδελφό του Ερμπάϊ Γιλμάζ, ο οποίος απεβίωσε χθες. Τα αδέλφια Γιλμάζ διέμεναν στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έφτασε στους 59 ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Βρετανία.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας: 449 σε μία εβδομάδα

    Η K?br?s (14.04.20) γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία ανακοίνωσε στοιχεία για τις παραβιάσεις των αποφάσεων που λήφθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, κατά την περίοδο 6-13 Απριλίου συνολικά 449 άτομα παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η «αστυνομία» ανέφερε ότι τα 134 από αυτά άτομα παραβίασαν την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει μεταξύ των ωρών 21.00 και 06.00.

    Εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι 12 χώροι εργασίας παρέμειναν ανοικτοί παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους και δύο άτομα παραβίασαν τους κανόνες της καραντίνας.

    Οι περισσότερες παραβιάσεις, 127 συνολικά, έγιναν στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Οι αερογραμμές Πήγασος ανέστειλαν την λειτουργία τους μέχρις τις 15 Μαΐου

    Η Yeni Duzen (14.04.20) γράφει ότι οι αερογραμμές Πήγασος (Pegasus Hava Yollari) αποφάσισαν την ακύρωση των πτήσεων τους μέχρι τις 15 Μαΐου. Η απόφαση της εταιρείας σχετίζεται με τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για περιορισμό της μετάδοσης του ιού Covid-19.

    (KΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στους 98 οι νεκροί και στα 4,093 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Ayd?nl?k (13.04.20), υπό τον τίτλο «η αυξητική τάση των κρουσμάτων μειώνεται», γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 34,456 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 4,093 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 98 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 511 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 61,049, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 1,296. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 410,556 εργαστηριακοί έλεγχοι ενώ 1,786 άτομα είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας και 1,063 άτομα είναι διασωληνωμένα. Την ίδια στιγμή συνολικά 3,957 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο.

    (ΔΨ)

    [02] Νέα ολική απαγόρευση στην Τουρκία εντός του Σαββατοκύριακου και για τα επόμενα Σαββατοκύριακα ανακοίνωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.04.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε χθεσινές του δηλώσεις μετά την τρίωρη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σειρά αποφάσεων και πρόσθετων μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα.

    Στα πλαίσια των υφιστάμενων μέτρων, ο Έρντογαν ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί και για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τουρκία, δηλαδή στις 18-19 Απριλίου. «Στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της πανδημίας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα για την προσεχή περίοδο και για όσο χρειαστεί. Το επόμενο κέρφιου θα εφαρμοστεί από τα μεσάνυκτα της 17ης Απριλίου μέχρι και τα μεσάνυκτα της 19ης Απριλίου», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε σε διάφορους τόπους το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

    Υπογραμμίζοντας ότι γνωρίζουν πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος με την απομόνωση του στο σπίτι, ο Έρντογαν εξήγησε ότι στόχος τους είναι να προστατεύσουν τα εκατομμύρια των πολιτών από τον ιό.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε όπως η ανέγερση του νοσοκομείου για ασθενείς με COVID-19 που θα κτιστεί στην περιοχή Basaksehir της Κωνσταντινούπολης, ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μάϊου.

    Ο Έρντογαν ανακοίνωσε επίσης την απόφαση για ανέγερση ακόμη δύο νοσοκομείων με 350 κλίνες στην Κωνσταντινούπολη για ασθενείς με COVID-19, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τον αγώνα της για καταπολέμηση της πανδημίας με αποφασιστικότητα.

    Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η Τουρκία σημειώνει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια της να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει καθόλου δυσκολίες στη παροχή προς το λαό όλων των απαραίτητων αναλώσιμων για την υγιεινή και καθαριότητα.

    «Με τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που κατάφεραν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο πιο έγκαιρα».

    Αναφερόμενους στους ισχυρισμούς περί σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και IMF, για παροχή στήριξης προς την Τουρκία, ο Έρντογαν διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία έστειλε μέχρι σήμερα βοήθεια σε 34 συνολικά χώρες με στόχο να συμβάλλει στην καταπολέμηση της πανδημίας και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να αποστέλλει βοήθεια και τις επόμενες μέρες.

    «Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η Τουρκία έχει τη δύναμη να διασφαλίσει την ασφάλεια και ευημερία του κάθε πολίτη της καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που υπάρχουν σε είδη υγιεινής, τρόφιμα και καθαριστικά», είπε.

    Αναφερόμενος στην υποβολή παραίτησης εκ' μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού και στο γεγονός ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον ίδιο, ο Έρντογαν είπε: «Δεν αποδέχθηκα την παραίτηση και του ζήτησα να συνεχίσει τα καθήκοντα του». Αφού αναφέρθηκε στις επιτυχείς προσπάθειες και ενέργειες του Σοϊλού στον αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και στις προσπάθειες του για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ασφάλεια στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, ο Έρντογαν ευχαρίστησε επίσης και τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την στήριξη του σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

    (ΑΚ)

    [03] Αναμένεται η αποφυλάκιση 90 χιλιάδων φυλακισμένων, εκτός πλαισίου όσοι έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα σκέψης

    Υπό τον τίτλο «Ενέκρινε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το νόμο για 'πρόωρη αποφυλάκιση', οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι, συγγραφείς και πολιτικοί μένουν εκτός πλαισίου», η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (14.04.20) γράφει ότι μετά από έξι μέρες συζητήσεων, το «ποινικό πακέτο» που ετοιμάστηκε από τα συγκυβερνώντα κόμματα της Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) και της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εγκρίθηκε στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε παρουσία 330 βουλευτών, με 279 ψήφους υπέρ και 51 εναντίον.

    Στο εν λόγω πακέτο, που είχε επικριθεί εξαιτίας του ότι περιείχε τροποποιήσεις για απαλλαγή της ποινής σε εγκλήματα εναντίον ατόμων, αλλά δεν συμπεριλάμβανε στην αμνηστία τα εγκλήματα σκέψης, δεν έγινε καμία αλλαγή. Οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι ακαδημαϊκοί, που τους έχει επιβληθεί ποινή σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο εξαιτίας των σκέψεων τους, παρά την απουσία οποιασδήποτε πράξη βίας, θα συνεχίσουν να παραμένουν στις φυλακές.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι με την τροποποίηση, που μειώνει την έκτιση ποινής στα μισά, τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα μέχρι έξι χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να αποφυλακισθούν. Σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται στις ανοιχτές φυλακές θα ολοκληρωθούν οι ποινές τους. Όσοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις ποινές τους, θα σταλθούν στα σπίτια τους με την αιτιολογία του κορωνοϊού. Οι κατάδικοι, που βρίσκονται στις κλειστές φυλακές και έχουν διαπράξει βαριά εγκλήματα, θα μεταφερθούν στις ανοικτές φυλακές, που έχουν ήδη εκκενωθεί με την αιτιολογία ότι θα απασχολούνται εκεί. Οι καταδικασθέντες για την σκέψη τους, δηλ. οι πολιτικοί κρατούμενοι, θα στερούνται από αυτή την ευκαιρία.

    Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση πρότεινε τροποποιήσεις για κάθε πρόνοια του νομοσχεδίου, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές από τα κόμματα AKP και MHP. Περισσότερες από 200 προτάσεις είχαν απορριφθεί κατά την διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, που διήρκεσε έξι μέρες.

    Σύμφωνα με την Hurriyet (14.04.20), το νομοσχέδιο που προτάθηκε από τα κόμματα AKP και MHP και εγκρίθηκε από την Τουρκικής Εθνοσυνέλευση έγινε νόμος. Σημειώνεται ότι με τις εκτελεστικές τροποποιήσεις του περί αμνηστίας νόμου, που αφήνει εκτός πλαισίου τα εγκλήματα τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίας και σεξουαλικά, ανοίγεται ο δρόμος για αποφυλακίσεις 90 χιλιάδων ατόμων. Στα πλαίσια του νόμου, η φυλάκιση υπό αναστολή επεκτάθηκε στα τρία χρόνια για μια φορά. Αναμένεται η δημοσίευση του νόμου στην επίσημη εφημερίδα για να τεθεί σε ισχύ.

    (ΔΨ)

    [04] Το Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδει ισχυρισμούς της Ελλάδας περί παραβίασης από την ίδια της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου με την ΕΕ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (13.04.20, MFA) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση του Εκπρόσωπου Τύπου του Χαμίτ Ακσόϊ, ο οποίος διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα για παραβίαση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου με την ΕΕ προβάλλοντας ως δικαιολογία την πανδημία του κορωνοϊού.

    Ο Ακσόϊ, υποστήριξε στη ανακοίνωση ότι ο Μηταράκης προέβαλε αυτούς τους ισχυρισμούς για να «αλλοιώσει τα γεγονότα» και με κίνητρο να συγκαλύψει τα εγκλήματα που έγιναν από τη χώρα του ενάντια στους αιτητές ασύλου. «Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι παράνομες διελεύσεις στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 92%. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

    Αυτούσια η ανακοίνωση στον σύνδεσμο εδώ.

    (ΑΚ)

    [05] Απεβίωσε λόγω κορωνοϊού ο πρόεδρος του Κόμματος Ανεξάρτητη Τουρκία (BTP)

    Η εφημερίδα Sabah (14.04.20), γράφει ότι σύμφωνα με είδηση της τελευταίας στιγμής, ο πρόεδρος του Κόμματος Ανεξάρτητη Τουρκία (BTP) Χαϊντάρ Μπας, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Τραπεζούντα με κορωνοϊό, απεβίωσε. Ο Μπας ήταν διασωληνωμένος από χθες σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά την επιδείνωση της κατάστασής του.

    (ΑΚ)

    [06] Η Τουρκία διόρισε πρέσβη στη Σενεγάλη

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Μilliyet (14.04.20), σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας και που φέρει την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο Prof. Dr. Αχμέτ Καβάς, διορίστηκε στη θέση του Πρέσβη της Τουρκίας στη Σενεγάλη.

    Ο Αχμέτ Καβάς αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Istanbul Medeniyet και γνωρίζει Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι αρμόδιος για θέματα Αφρικής.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 14 April 2020 - 9:00:47 UTC