ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΟΥΛΙΟΣ
[Ιανουάριος]
[Φεβρουάριος]
[Μάρτιος]
[Απρίλιος]
[Μάιος]
[Ιούνιος]
[Ιούλιος]
[Αύγουστος]
[Σεπτέμβριος]
[Οκτώβριος]
[Νοέμβριος]
[Δεκέμβριος]
1 Ιουλίου: Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκρίνει την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου που αφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή υποσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυβέρνησης ολόκληρης της Κυπρου. Παράλληλα επιβεβαιώνει την ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης για ό,τι συμβαίνει στα κατεχόμενα και απορρίπτει ταυτόχρονα κάθε αναγνώριση των κατεχόμενων.
2 Iουλίου: Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζιου συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο Γκουστάβ Φεϋσέλ ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο τον συντονισμό όσων ασχολούνται με τη λύση του κυπριακού.
4 Ιουλίου: Στα κατεχόμενα παραιτείται ο "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους Χακί Ατούν και διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
6 Ιουλίου: Αρχίζει στη Λευκωσία το πρώτο συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (περιφέρειας Ευρώπης) με τη συμμετοχή 80 αντιπροσώπων από περισσότερες από 1000 οργανώσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου κηρύσσει ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.
Ο ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϋ επισκέπτεται την Κυπρο όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Κληρίδη και Ντενκτάς με τους οποίους θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, της αποστρατικοποίησης και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.
8 Ιουλίου: Ολοκληρώνονται οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού περιφέρειας Ευρώπης. Αποφασίζεται η σύσταση 9μελούς οργάνου το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Περιφέρειας Ευρώπης.
Ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος σερ Ντέιβιντ Χάνεϋ ενημερώνει τους Κληρίδη και Μιχαηλίδη για τις επαφές του στην Αγκυρα και συζητά τα πέντε βασικά θέματα που συνιστούν την ουσία του Κυπριακού.
Ο Ντενκτάς απορρίπτει την πρόταση του Κληρίδη για αποστρατικοποίηση ισχυριζόμενος ότι ενδεχόμενη εγκαθίδρυση πολυεθνικής δύναμης στην Κυπρο "θα οδηγήσει τις συμφωνίες του 1960 σε εκφυλισμό".
9 Ιουλίου: Κρίση στο κόμμα που ίδρυσε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. Ο αντιπρόεδρος του κομματος Ελεύθερων Δημοκρατών, (ΚΕΔ) Φρίξος Κολώτας, παραιτείται λόγω διαφωνιών στους χειρισμούς του κυπριακού από τον Γιώργο Βασιλείου.
11 Ιουλίου: Νέο πολιτικό σχήμα δημιουργείται στο χώρο του κέντρου από τη συνένωση των κομμάτων ΔΕΚ και του ΑΔΗΣΟΚ. Το νέο πολιτικό σχήμα θα έχει νέο όνομα, πρόγραμμα, έβλημα και καταστατικό και θα αναπτυχθεί όπως ανακοινώνεται το φθινόπωρο.
13 Ιουλίου: Διαπιστώνεται ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών Χαν Σουνγκ Τζιου και Γκουστάβ Φεϋσέλ έχουν διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό από τη διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Βρετανός σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και οι Αμερικανοί και επισημαίνουν την ανάγκη συντονισμού όλων των εμπλεκομένων και διατήρησης από τον ΟΗΕ του "πρώτου λόγου".
14 Ιουλίου: Με πάνδημο μνημόσυνο άρχισαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κύπρο για τη συμπλήρωση 22 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
15 Ιουλίου: Το πραξικόπημα καταδικάζει με βδελυγμία ο Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος καλεί τον κυπριακό ελληνισμό σε ενότητα και ομοψυχία. Σε έκτακτη συνεδρίαση της η κυπριακή βουλή καταδικάζει και αυτή το πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρική εισβολή.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε Βρετανία και Αυστραλία.
16 Ιουλίου: Περιοδεία στο τρίγωνο Αθηνα-Αγκυρα-Λευκωσία ξεκινά η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ μεταφέροντας προτάσεις που αποτελούν τη βελτιωμένη έκφραση του γ.γ. Μπούτρος Γκάλι για το Κυπριακό και οι οποίες υιοθέτηκαν από το Συμβουλιο Ασφαλείας.
17 Ιουλίου: Ο Μπούτρος Γκάλι ενημερώνει το Συμβουλιο Ασφαλείας για τις επαφές που είχε με τους Κληρίδη και Ντενκτάς σχετικά με το Κυπριακό. Ο κ.Γκάλι μετέφερε στο Συμβουλιο ότι οι δυο πλευρές είναι έτοιμες για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και όχι για απευθείας ενώ προσφώνησε τον Ντενκτάς ως πρόεδρο.
18 Ιουλίου: Με τον Γλαύκο Κληρίδη συναντάται η Μαντλίν Ολμπράιτ. Η συζήτηση χαρακτηρίζεται εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα ενώ στη συνάντησή της με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς συζητώνται θέματα που αφορουν την ασφάλεια της Κύπρου και ειδικότερα το θέμα της ασφάλειας στη γραμμή αντιπαράταξης.
19 Ιουλίου: Ο Ραουφ Ντενκτάς θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη νέου διαλόγου την αποδοχή από τον Κυπριο Πρόεδρο της δέσμης ιδεών Γκάλι. Τη θέση αυτή υποστήριξε και στις συνομιλίες που είχε με την Μαντλίν Ολμπράιτ.
Νωρίτερα, στη Λευκωσία η κ.Ολμπράιτ ανακοινωνε ότι θα υπάρξει συναντηση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του διοικητή του τουρκικού στρατού στην Κυπρο υπό την αιγίδα του διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι κατά τη συνάντηση θα ζητηθεί ουσιαστική απαγκίστρωση και όχι απαγκίστρωση μερικών μέτρων ενώ θα αποδεχθεί τις τρεις φάσεις που προνοεί το σχέδιο του 1989.
Με τη παγκύπρια συγκέντρωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Παλλας κορυφώνονται οι εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής. Ο κυπριακός λαός διατράνωσε την απόφασή του για αγώνα, για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση των δικαίων του.
20 Ιουλίου: Κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν την αποφράδα ημέρα της εισβολής και τη συνεχιζόμενη παρανομη κατοχή της βόρειας Κύπρου.
Στην Αυστραλία δεκάδες μαυροφορομένες Ελληνοκύπριες πραγματοποιούν ειρηνική διαδήλωση έξω από το τουρκικό προξενείο της Μελβούρνης.
22 Ιουλίου: Ο Γκουστάβ Φεϋσέλ συναντάται με τον Κληρίδη στον οποίο μεταφέρει την επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών για την πραγματοποίηση εντος του Ιουλίου της συνάντησης μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων υπο την αιγίδα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.
23 Ιουλίου: Ο Κληρίδης ανακοινώνει στον απεσταλμένο του Αμερικανου Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να παρακαθήσει σε στρατιωτικό διάλογο μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων εάν συμμετάσχει και ο διοικητής των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων.
25 Ιουλίου: Η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για την απελευθέρωση των δυο συλληφθέντων νεαρών ερασιτεχνών ψαράδων τους οποίους το καθεστώς Ντενκτάς παραπέμπει σήμερα σε δίκη με την κατηγορία ότι εισήλθαν δήθεν σε ύδατα που ελέγχονται από τις δυνάμεις κατοχής. Οι δύο νεαροί προφυλακίζονται από ψευδοδικαστήριο ενώ η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τα διαβήματα για την απελευθέρωσή τους.
26 Ιουλίου: Εντονη κινητικότητα παρουσιάζεται απο τη Γερμανία και τη Γαλλία για εξεύρεση βιώσιμης και ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενωσης της γερμανικής βουλής Ρουντολφ Ζάιτρες ο οποίος επισκέπτεται την Κυπρο εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και προσθέτει ότι η χώρα του επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κυπρου με την ΕΕ.
27 Ιουλίου: Νέα οχυρωματικά έργα και θέσεις μάχης κατασκευάζουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στα Λυμπια της Κύπρου στη γραμμή αντιπαράταξης.
29 Ιουλίου: Ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκονται στην Κύπρο όπου αρχίζουν επαφές για το κυπριακό και την ένταξη της Μεγαλονήσου στην ΕΕ. Ο Κέστερ Χίσλιπ συναντάται με τον Κληρίδη και ενημερωνεται για το κυπριακό.
30 Ιουλίου: Ο Μισέλ Μπαρνιέ συναντάται με τον Κληρίδη στο πλαίσιο σειράς επαφών που εγκαινίασε η γαλλική κυβερνηση με τις 12 υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χωρες.
31 Ιουλίου: Στο Βερολίνο βρίσκονται απο το μεσημερι οι 22 Κύπριοι μοτοσυκλετιστές προκειμένου να συναντηθούν με μοτοσυκλετιστές από άλλες ευρωπαϊκές χωρες για να συντονίσουν τις ενέργειες ενόψει της επικείμενης αντικατοχικής πορείας που θα ξεκινήσει από την πρώην διαιρεμενη γερμανική πόλη με τελικό προορισμό στις 11 Αυγούστου την κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|