Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

2 Δεκεμβρίου: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στις 6.09 το πρωί και γίνεται αισθητή σε όλη την Κύπρο.

3 Δεκεμβρίου: Την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων από την Κύπρο, τη διάλυση της Εθνοφρουράς και την εγκατάσταση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Νησί, ζητά ο Κληρίδης μιλώντας στη Λισαβόνα στη σύνοδο του του ΟΑΣΕ. Καταγγέλει την Τουρκία για την άρνησή της να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και των κώδικα συμπεριφοράς των κρατών του ΟΑΣΕ.

4 Δεκεμβρίου: Ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν πρόκειται να ανακοπεί ούτε να σταματήσει. "Αυτό που μπορεί να το σταματήσει είναι η συμφωνία για τη λύση του κυπριακού και η συμφωνία για την αποστρατικοποίηση της Κυπρου" τονίζει.

8 Δεκεμβρίου: Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί διαβεβαιώνει τον ομόλογό του Κύπριο υπουργό Αλέκο Μιχαηλίδη που βρίσκεται στο Ισραήλ, ότι η τουρκο-ισραηλινή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας δεν στρέφεται κατ΄ουδένα τρόπο εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και οποιασδήποτε άλλης χώρας.

10 Δεκεμβρίου: Δίδεται στη δημοσιότητα η έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του οργανισμού στην Κυπρο, στην οποία διαπιστώνει επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή αντιπαράταξης κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Ο κ.Γκάλι υπογραμμίζει την ασκηση αχρείαστης και δυσανάλογης φονικής βίας από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά σε βαθμό που δεν έχει συμβεί από το 1974.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπαρτμεντ ο οποίος διαβεβαιώνει ότι οι πρσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ταυτόσημες με εκείνες της διεθνούς κοινότητας.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζιου συναντάται με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και συζητούν το θέμα του στρατιωτικού διαλογου και της έναρξης των απευθείας συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραουφ Ντενκτάς.

13 Δεκεμβρίου: Ανακοινώνεται ότι η Κυπρος βρίσκεται σε συνενοηση με τη Ρωσία για σύναψη συμφωνίας αγοράς πυραυλικού συστήματος S300. Η τουρκική κυβέρνηση φανερά ενοχλημένη προγραμματίζει ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ στη Μόσχα με στόχο την αποτροπή αγοράς του εξοπλισμού της Εθνοφρουράς.

Ο Προεδρεύων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ιρλανδός υπουργός Ντινγκ Σπρινγκ διαβεβαιώνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου ότι οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου για την ένταξη στην Ενωση θα ξεκινήσουν όπως έχει προγραμματιστεί.

15 Δεκεμβρίου: Οι τρίτες από την ίδρυση του κράτους, δημοτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο.

Στα κατεχόμενα αρχίζει η απογραφή που διενεργεί το τουρκικό κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

16 Δεκεμβρίου: Την προσδοκία της Βρετανίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπρου στην ΕΕ, εκφράζει ο υπουργός υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ που εκτιμά οτι η πορεία της στην στην Ενωση είναι πραγματικότητα που δεν μπορεί να εμποδιστεί. Ο Βρετανός υπουργός που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κυπρο, συναντάται με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη στους οποίους επισημαίνει την ανάγκη για επιβράδυνση των εξοπλιστικών ρυθμών στη Μεγαλόνησο ενόψει της προοπτικής επίτευξης προόδου στο κυπριακό την οποία τοποθετεί μέσα στους επόμενους μήνες.

17 Δεκεμβρίου: Ο Μπιλ Κλίντον σε κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντερ και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Τζων Μρουτον στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίλυση του κυπριακού. Ο Σαντερ απο την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι η πολιτικη της ΕΕ στο θέμα Κύπρος δεν έχει αλλάξει διότι είναι υποψήφιο μέλος της Ενωσης.

18 Δεκεμβρίου: Για πρώτη φορά η Τουρκία παρουσιάζεται υπόλογη διεθνώς για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής τμήματος της Κύπρου. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαιώνει προσφυγή της Ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου για παράνομη κατοχή της περιουσίας της από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και αποφασίζει ότι υπάρχει συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency