Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

2 Φεβρουαρίου: Η κυπριακή κυβερνηση δηλώνει ότι κοινή πεποίθηση Κυπρου και Ελλαδας είναι ότι τυχόν περιπλοκή του Κυπριακού με τις άλλες ελληνοτουρκικές διαφορές θα διαιωνίσει το πρόβλημα. Το Κυπριακό δεν μπορεί να εμπλακεί με άλλα θέματα γιατί είναι ανεξάρτητο. Δεν μπορεί να είναι μέρος πακέτου λύσης των διαφορων Ελλαδας-Τουρκίας, δηλώνει ο Κασουλίδης και επαναλαμβάνει ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από τη λυση του Κυπριακού.

Την ίδια μέρα το ΡΙΚ αποκαλυπτει ότι ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα ενισχύεται ε άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό υλικό. Ο Αττίλας αναβαθμίζεται με νέο οπλισμό. Ο Κασουλίδης δηλωνει ότι έγιναν διαβήματα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

3 Φεβρουαρίου: Μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνει ότι "πρέπει να είμαστε έτοιμοι για καθε ενδεχόμενο εφόσον υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Ελλαδας-Τουρκίας και εφόσον παραμένουν άλυτα θέματα και υπαρχει κυβερνητικήκ αστάθεια στην Τουρκία". Διαβεβαιώνει την ετοιμότητα της Κυπρου στην περίπτωση σύρραξης και τονίζει ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ.

Την ίδια μέρα αρχίζει επταήμερη επίσκεψη στην Κυπρο ο εισηγητής για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόρδος Φίνσμπεργκ. Σκοπός της επίσκεψης η προετοιμασία γνωμοδότησης για την πολιτική κατάσταση στο νησί ενόψει της έκθεσης που θα ετοιμασει ο εισηγητής της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ολλανδός γερουσιαστης Ερικ Γιουργκενς

5 Φεβρουαρίου: Ο λόρδος Φίνσπεργκ, που επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο συναντάται και συζητά τις πτυχές του Κυπριακού με τον Γλαύκο Κληρίδη, τον πρόεδρο της Κυπριακής βουλης Αλέξη Γαλανό και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

Στο μεταξύ η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, δηλωνει ο πρέσβης Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ο οποίος σε δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί οτι θέση των ΗΠΑ ειναι οτι η το κυπριακό πρόβλημα δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε ενιαίο πακέτο των ελληνοτουρκικών διαφορών

6 Φεβρουαρίου: Ο λόρδος Φίνσπεργκ δηλωνει μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι "στην Κυπρο χρειάζεται να επικρατήσει δικαιοσύνη και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κυπρο Ζιλ Ανουί συναντάται με τον Κληρίδη και δηλώνει ότι η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σημαντική παράμετρος για την επίλυση του κυπριακού. Ο ίδιος δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρχει πρόθεση της ΕΕ να συστήσει μόνιμη επιτροπή και ειδική ομάδα εργασίας για την Κυπρο.

7 Φεβρουαρίου: Ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικων, Αμυνας αρχίζει τετραήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού επαναλαμβάνει ότι κατά τη νύχτα της ελληνοτουρκικής κρίσης η κυπριακή κυβερνηση προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ότι η συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας την ημέρα της έντασης ήταν πολύ καλή.

8 Φεβρουαρίου: Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απειλεί ότι στην περίπτωση που οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίσουν τους Ελληνοκύπριους ως νόμιμη κυπριακή κυβερνηση τότε θα εξαλειφθεί η πιθανότητα ρύθμισης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι στην περίπτωηση που η Κυπρος γίνει μέλος της ΕΕ το ψευδοκράτος του θα ενοποιηθεί με την Τουρκία, "για να κλείσουμε αυτή την υπόθεση", όπως λέει.

9 Φεβρουαρίου: Ιδρύεται στην Κυπρο νέο κομμα με την επωνυμία "Νέοι Ορίζοντες" το οποίο ανακοινώνει την αυτόνομη κάθοδο του στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Γραμματέας της προσωρινής Κεντρικής Γραμματείας του κόμματος αναλαμβάνει ο Νικος Κουτσού που δηλώνει ότι στόχος των "Νέων Οριζόντων" είναι η αποσύνδεση από τις συνομιλίες κορυφής και η στήριξη λύσης στο σύνταγμα της Ζυρίχης, βελτιωμένο με βάση το κοινοτικο κεκτημένο. Το κόμμα απορρίπτει λύση βασισμένη σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η ιδρυτική συνέλευση ανακοινώνεται ότι θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου.

13 Φεβρουαρίου: Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησής του να εργαστεί για την επιλυση του Κυπριακού και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο κυπριακό επειδή δεν υπάρχει ακόμη κυβέρνηση στην Τουρκία.

15 Φεβρουαρίου: Τουρκοκυπριακή εφημερίδα αποκαλύπτει ότι επιδόθηκε στον λόρδο Φίνσπεργκ πολυσέλιδο κείμενο στο οποίο εμπεριέχονται οι θέσεις τους για την επίλυση του κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά εισηγείται μεταξύ των άλλων να γίνει χωριστά δημοψήφισμα στις δυο κοινότητες πριν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζεται ότι δεν αναγνωρίζει τη μονομερή και παράνομη αίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για ένταξη και ζητείται η υποβολή με τη συγκατάθεση και έγκριση των δυο πλευρών εξ ονόματος της ομοσπονδίας που θα εγκριθεί, νέα αίτηση.

16 Φεβρουαρίου: Η κυπριακή εφημερίδα"Αλήθεια" αποκαλύπτει ότι πέντε ημέρες πριν την ελληνοτουρκική κριση στο Αιγαίο, στις 25 Ιανουαρίου, έγινε "μινι απόβαση" της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου. Τουρκικά αρματαγωγά μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι και την 31η Ιανουαρίου, ημέρα το ξημέρωμα της οποίας βρήκε Ελλαδα και Τουρκία στη διαδικασία της αποκλιμάκωσης της έντασης.

19 Φεβρουαρίου: Ο διευθυντής του τμήματος νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικων, Κέρι Κάβανο συναντάται με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο περιοδείας του σε Αθήνα, Κυπρο και Αγκυρα στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ για αποκατάσταση του κλίματος που διασαλεύτηκε από την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο.

20 Φεβρουαρίου: Ο Κάβανο συναντάται με τον Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος αμέσως μετά σε δηλώσεις του εμφανίζεται αδιάλλακτος στις θέσεις του για την επίλυση του Κυπριακού. "Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει γέφυρα μεταξύ των δυο πλευρών όσο οι ελληνοκύπριοι επιμενουν να αναγνωρίζεται ως η κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου", δηλώνει.

21 Φεβρουαρίου: Φθάνει στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλαδας, Μιλτιάδης Εβερτ επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ν.Δ.

Την Κυπρο επίσης επισκέπτονται την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος της ΕΕ για το Κυπριακό Ιταλός Φεντερίκο Ντι Ρομπέρτο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού υπό το πρίσμα της ένταξης της Νησου στην Ενωση και ο ο πολιτικός διευθυντής στο τμήμα δυτικής Ευρώπης του "Φόρεϊν Οφφις" Τζέρεμυ Κρίνστοκ για συνομιλίες με τον Κληρίδη και τον Ντενκτάς.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency