Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιλιάδες πρώην αντάρτες προσλαμβάνονται απ' το δημόσιο στο Ιράκ
  • [02] Γκέιτς: Στενότερη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας
  • [03] Και η Βρετανία υπέρ κυρώσεων κατά Τεχεράνης
  • [04] Περισσότερες Αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις φθάνουν στην Αϊτή
  • [05] Γιατρούς, διασώστες και φάρμακα στέλνει η Ελλάδα στην Αϊτή
  • [06] Aπάντηση Αθήνας στην προσφυγή των Σκοπίων στο ΔΔΧ
  • [07] Οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν την έδρα του Τέντ Κέννεντυ
  • [08] Νέα έκθεση για την οικονομική ελευθερία διεθνώς

  • [01] Χιλιάδες πρώην αντάρτες προσλαμβάνονται απ' το δημόσιο στο Ιράκ

    20-01-2010

    Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 50 χιλιάδες πρώην Σουνίτες αντάρτες που αποφάσισαν να ενταχθούν στις υπό Αμερικανική ηγεσία στρατιωτικές δυνάμεις.

    Επίσης ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης του Ιράκ δήλωσε ότι 96 χιλιάδες πρώην αντάρτες αναμένεται ότι θα προσληφθούν σε θέσεις του δημοσίου μέχρι τα μέσα του χρόνου.

    Οι μαχητές αυτοί έχουν ήδη συνεργαστεί με τις Αμερικανικές δυνάμεις για τον τερματισμό των βιαιοτήτων σε τοπικό επίπεδο, σηματοδοτώντας έτσι και την αντιστροφή του ρεύματος στο πόλεμο στο Ιράκ.

    [02] Γκέιτς: Στενότερη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας

    20-01-2010

    Ο Ρόμπερτ Γκέιτς με τον Μανμοχάν Σίνγκ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζήτησε στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας για την επίτευξη σταθερότητας στη Νότια Ασία. Ο κ. Γκέιτς πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Νέο Δελχί όπου συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σίνγκ και τον Υπουργό Εξωτερικών Κρίσνα.

    Ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι ο κ. Γκέιτς υποσχέθηκε στην ηγεσία της Ινδίας ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, παρά την ημερομηνία απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' τη χώρα το 2011.

    Σήμερα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, θα συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογο του.

    [03] Και η Βρετανία υπέρ κυρώσεων κατά Τεχεράνης

    20-01-2010

    Ντέηβιντ Μίλιμπαντ

    Η Βρετανία εξέφρασε υποστήριξη για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι οι οικονομικές κυρώσεις 'μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην άσκηση πίεσης στα κατάλληλα σημεία' όπως είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε όμως παράλληλα ότι αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να σχεδιαστούν με τρόπο που δεν θα επηρεάσει τον Ιρανικό λαό.

    Πάντως η Κίνα ζητά ευελιξία στο θέμα της αντιπαράθεσης με το Ιράν και επίλυση του ζητήματος 'με διάλογο και διαβουλεύσεις'.

    Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας του Ιράν επανέλαβε την Τρίτη προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι είναι έτοιμη να πλήξει δυτικά πλοία στο Περσικό Κόλπο αν δεχτεί επίθεση για το θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

    [04] Περισσότερες Αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις φθάνουν στην Αϊτή

    20-01-2010

    Ο Αμερικανικός στρατός εντείνει την παρουσία του στην Αϊτή, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό, καθώς τα ΗΕ συμφώνησαν να στείλουν περισσότερες ειρηνευτικές δυνάμεις με στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας και την χορήγηση βοήθειας.

    Αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν τη Τρίτη στον προαύλιο χώρο του κατεστραμμένου προεδρικού μεγάρου της Αϊτής μεταφέροντας στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια.Μια ομάδα στρατιωτών κατευθύνθηκε προς το κύριο νοσοκομείο του Πόρτ-Ο-Πρένς, όπου το ιατρικό προσωπικό αγωνίζεται να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων τραυματιών.

    Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ συμφώνησε ομόφωνα να προσθέσει άλλους 2.000 στρατιώτες και 1.500 αστυνομικούς στους χιλιάδες ειρηνοφρουρούς του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στο νησί.Οι επιπρόσθετες δυνάμεις των ΗΕ θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας.Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου στέλνει το μήνυμα ότι 'η διεθνής κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό της Αϊτής'.

    Στο μεταξύ ο Αμερικανικός στρατός ρίχνει από αέρος απολύτως απαραίτητα τρόφιμα και νερό στους σεισμόπληκτους, παρακάμπτοντας έτσι τα προβλήματα στο αεροδρόμιο του Πόρτ-Ο-Πρένς.Επίσης πλωτό νοσοκομείο χιλίων κλινών του Αμερικανικού ναυτικού φθάνει σήμερα στην Αϊτή.

    Υπολογίζεται ότι απ' το σεισμό σκοτώθηκαν περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι στην Αϊτή, ενώ 3 εκατομμύρια Αϊτινοί, δηλαδή το ένα-τρίτο του πληθυσμού της χώρας, έχει επηρεαστεί από πλήγμα του εγκέλαδου. Οι αρχές της Αϊτής υπολογίζουν ότι 75 χιλιάδες πτώματα έχουν ήδη ταφεί σε ομαδικούς τάφους.

    [05] Γιατρούς, διασώστες και φάρμακα στέλνει η Ελλάδα στην Αϊτή

    20-01-2010

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι ειδική πτήση με Μπόινγκ 747 θα μεταφέρει στην Αϊτή ειδική ομάδα Ελλήνων γιατρών και διασωστών, μαζί με φάρμακα και στην επιστροφή του το αεροσκάφος θα μεταφέρει 400 Ευρωπαίους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στην Αϊτή.

    Η χορηγός αεροπορική εταιρεία, HellenicImperialAirways, θα καλύψει άνω του 50% του κόστους αυτής της αποστολής, όπως ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Συγκεκριμένα η αποστολή περιλαμβάνει 25 νοσηλευτές και διασώστες και θα μεταφέρει σημαντικές ποσότητες ιατροφαρμακευτικού υλικού. Οι Έλληνες εθελοντές θα παραμείνουν στην Αϊτή επί 10 με 15 μέρες, ανάλογα με τις ανάγκες και θα αντικατασταθούν από δεύτερη ομάδα που θα μεταφέρει και αυτή τρόφιμα και φάρμακα.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε ότι 'από την αρχή η Ελλάδα, δεδομένων των ιστορικών σχέσεων της με την Αϊτή, έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200 χιλιάδων Ευρώ, στα πλαίσια άμεσων μέτρων που ελήφθησαν για την ανακούφιση του λαού της Αϊτής. Η Ελλάδα προωθεί σημαντική πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας απ' ευθείας στην Αϊτή', επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.

    Επίσης τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για να βοηθήσουν στην κοινή προσπάθεια αποστολής άμεσης και αποτελεσματικής βοήθειας στην Αϊτή, επισημαίνει η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [06] Aπάντηση Αθήνας στην προσφυγή των Σκοπίων στο ΔΔΧ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    20-01-2010

    Πρέσβης Γιώργος Σαβαΐδης

    Ύστερα από 14 μήνες αφότου η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 λόγω της Ελληνικής αντίρρησης για την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, κατατέθηκε την Τρίτη στην Χάγη το απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδος, μέσα στα πλαίσια της καθορισμένης προθεσμίας από το Δικαστήριο.

    Το Ελληνικό Μνημόνιο, που το επεξεργάστηκαν Έλληνες και ξένοι διεθνολόγοι, είναι εμπιστευτικό μέχρι την έναρξη της προφορικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου, αλλά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι απορρίπτει στο σύνολό τους τα επιχειρήματα των Σκοπίων και αναπτύσσει τα νομικά, πολιτικά, αλλά και ιστορικά επιχειρήματα της Ελληνικής πλευράς.

    Την πορεία της υπόθεσης θα καθορίσει στην συνέχεια το Δικαστήριο και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η προφορική ανάπτυξη των επιχειρημάτων και των δύο πλευρών ενώπιον του Δικαστηρίου.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κατάθεση έγινε από τους εκπροσώπους της Ελλάδας στελέχη του Υπουργείου, τον Πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη και την νομική σύμβουλο και προϊσταμένη του τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Μαρία Τελαλιάν.

    [07] Οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν την έδρα του Τέντ Κέννεντυ

    20-01-2010

    Μεγάλη έκπληξη επιφύλαξαν οι ψηφοφόροι της Μασαχουσέτης εκλέγοντας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Σκοτ Μπράουν, στην έδρα που ο εκλιπών Γερουσιαστής Έντουαρντ Κέννεντυ διατηρούσε επί περίπου μισό αιώνα.

    Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων ο κ. Μπράουν υπερισχύει ξεκάθαρα της αντιπάλου του υποψήφιας του Δημοκρατικού κόμματος, Μάρθα Κόουκλι. Τόσο η κ. Κόουκλι όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησαν στον κ. Μπράουν για να τον συγχαρούν για την νίκη του.

    Στην νικητήρια ομιλία του ο Σκότ Μπράουν επεσήμανε ότι ήχησε η ανεξάρτητη φωνή της Μασαχουσέτης και αναφερόμενος στον εκλιπόντα Τέντ Κέννεντυ υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να αποδειχτεί αντάξιος του προκατόχου του. Αλλά τόνισε ότι η Γερουσιαστική έδρα ανήκει στο λαό και όχι σε κάποιο πρόσωπο ή κάποιο κόμμα.

    Η ήττα της Μάρθα Κόουκλι ενδέχεται να σηματοδοτήσει σοβαρά προβλήματα για τον Πρόεδρο Ομπάμα και το Δημοκρατικό Κόμμα αργότερα φέτος, στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

    Αλλά το ποιο άμεσο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο κ. Ομπάμα είναι το χάσιμο της απόλυτης πλειοψηφίας των 60 εδρών στη Γερουσία, όπου με την βοήθεια του 41ου Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή η αντιπολίτευση θα μπορέσει να μπλοκάρει την έγκριση πρωτοβουλιών του Λευκού Οίκου όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ.

    [08] Νέα έκθεση για την οικονομική ελευθερία διεθνώς

    20-01-2010

    Νέα έκθεση αναφέρει ότι υποχώρησε πέρυσι η οικονομική ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να παρέμβουν με στόχο τον τερματισμό της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Ο ετήσιος δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας που εκδίδει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Heritage σε συνεργασία με την εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι κατά μέσο όρο η βαθμολογία όλων των χωρών υποχώρησε πέρυσι κατά 0,1% στις 59,4 μονάδες με άριστα το 100.

    Οι ΗΠΑ, που αναγκάστηκαν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια το 2009 για να στηρίξουν την οικονομία τους, βρίσκονται φέτος στην 8η θέση του καταλόγου, από την 6η θέση που κατείχαν πέρυσι.

    Η χώρα με την μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία είναι το Χόνγκ Κόνγκ ακολουθούμενο από τη Σιγκαπούρη. Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην τελευταία θέση του καταλόγου, σαν η λιγότερο ελεύθερη οικονομία.

    Πάντως πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, της Λευκορωσίας, της Βοσνίας και της Πολωνίας έχουν βελτιώσει τις αποδόσεις τους φέτος στον τομέα της οικονομικής ελευθερίας.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση του πίνακα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μετρίως ελεύθερων οικονομιών, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 24η θέση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 21 January 2010 - 2:18:30 UTC