Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπιλ Κλίντον στην Αϊτή
  • [02] Πολύνεκρη επίθεση των Ταλεμπάν στο κέντρο της Καμπούλ
  • [03] Ο πρόεδρος Ομπάμα τίμησε τη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
  • [04] Ιράν: Προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για νέες διαδηλώσεις
  • [05] Επίσκεψη Γκέιτς στην Ινδία
  • [06] ΕΣΥ: Το 20% των Ελλήνων σε επίπεδα φτώχειας
  • [07] Κρίσιμες εκλογές στη Μασαχουσέτη

  • [01] Ο Μπιλ Κλίντον στην Αϊτή

    19-01-2010

    Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή, Μπιλ Κλίντον, επισκέπτεται την σεισμόπληκτη χώρα όπου και εντείνονται συνεχώς οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες.

    Ο κύριος Κλίντον, που συνοδεύεται από την κόρη του Τσέλσι, μετέβη στο Πορτ-ο-Πρενς την Δευτέρα για να κάνει εκτίμηση των επιχειρήσεων παροχής βοήθειας και για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ.Το ίδρυμα του κυρίου Κλίντον ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Αϊτή θα διανείμει εφόδια, όπως νερό, τρόφιμα, ιατρικό υλικό, φακούς που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, φορητά ραδιόφωνα και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ηγέτες από όλο τον κόσμο υποσχέθηκαν να παράσχουν τεράστια ποσά βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Aϊτινής πρωτεύουσας η οποία μαζί με άλλες περιοχές της χώρας έχει ισοπεδωθεί από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Τρίτης, που ήταν έντασης 7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, και που έσπειρε τον θάνατο σε χιλιάδες άτομα, τραυμάτισε αμέτρητα άλλα και άφησε ακόμα περισσότερους ανθρώπους άστεγους.

    Οι επιζήσαντες ζούνε τώρα σε πρόχειρα στημένα αντίσκηνα δίπλα σε δρόμους που είναι γεμάτοι από ερείπια, σκουπίδια και αποσυντιθέμενα πτώματα.Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών εντείνονται καθώς εκατοντάδες διαρρήκτες εισβάλουν σε καταστήματα για να κλέψουν οτιδήποτε το χρήσιμο και εμπλέκονται σε συγκρούσεις μεταξύ τους.

    Αλλά, ο διοικητής του κλιμακίου του Αμερικανικού στρατού που έχει σταλεί στην Αϊτή, υποστράτηγος Κεν Κην, δήλωσε πως τα κρούσματα βίας έχουν μειωθεί στο Πόρτ-Ο-Πρένς σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό.Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου και αναπτύσσουν χιλιάδες στρατιώτες οι οποίοι παρέχουν ασφάλεια στα μέλη των συνεργείων διανομής βοηθείας.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αναλάβουν ευρύτερο αστυνομικό ρόλο στην Αϊτή, αλλά επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιούν βία για την άμυνα τους ή για την άμυνα άλλων, αν χρειαστεί.

    Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αϊτή την Κυριακή, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει την αποστολή άλλων 3,500 στρατιωτών και αστυνομικών στην σεισμόπληκτη χώρα το συντομότερο δυνατόν.Τα ΗΕ υπολογίζουν ότι ένας στους τρεις Αϊτινούς χρειάζεται βοήθεια.Η αποστολή περισσότερων ειρηνοφρουρών του ΟΗΕ θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί σήμερα.

    Πάντως καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων στο Πορτ-ο-Πρενς, ορισμένοι κάτοικοί του άρχισαν να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με προορισμό άλλες περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται ότι ο σεισμός της περασμένης Τρίτης έχει επηρεάσει τρία εκατομμύρια άτομα, που αποτελούν και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αϊτής.

    [02] Πολύνεκρη επίθεση των Ταλεμπάν στο κέντρο της Καμπούλ

    19-01-2010

    Σημαντική επίθεση των Ταλεμπάν σε βάρος κυβερνητικών κτηρίων στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 5 άτομα και τον τραυματισμό άνω των 70 άλλων.

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας απόρρητων πληροφοριών του Αφγανιστάν, Αμρουλλά Σαλέχ, δήλωσε ότι 7 άτομα οπλισμένα με αυτόματα όπλα και φορώντας γιλέκα βομβιστών αυτοκτονίας επιτέθηκαν το πρωί της Δευτέρας προκαλώντας σφοδρές ανταλλαγές πυρών με την αστυνομία. Και οι 7 δράστες σκοτώθηκαν. Πάντως ο κ. Σαλέχ δεν σχολίασε πληροφορίες ότι οι δράστες προέρχονταν από το Πακιστάν.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος των δραστών ήταν να καταλάβουν υπουργεία και να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο. Ανακοίνωση του Προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, μετά το επεισόδιο ανέφερε ότι η Καμπούλ βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

    [03] Ο πρόεδρος Ομπάμα τίμησε τη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

    19-01-2010

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ηγέτη του κινήματος ισοπολιτείας λευκών και μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα με ειδικό κοντσέρτο που διοργάνωσαν από κοινού, εδώ στην Ουάσιγκτον, το Κέντρο Παραστασιακών Τεχνών Κέννεντυ και το Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν. Στην εκδήλωση μίλησε και ο Πρόεδρος Ομπάμα.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ και οι κόρες τους επισκέφτηκαν οργάνωση σίτισης φτωχών όπου μοίρασαν μεσημβρινά γεύματα. Επίσης ο κ. Ομπάμα πραγματοποίησε απροειδοποίητη επίσκεψη σε κέντρο χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους στην Αϊτή.

    Η εορτή προς τιμήν του ηγέτη του κινήματος ισοπολιτείας λευκών και μαύρων στις ΗΠΑ, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, έχει οριστεί για την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και παραδοσιακά οι περισσότεροι Αμερικανοί την γιορτάζουν με πράξεις εθελοντισμού και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

    [04] Ιράν: Προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για νέες διαδηλώσεις

    19-01-2010

    Οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Ιράν προειδοποιούν για νέες μαζικές διαδηλώσεις τον άλλο μήνα επ' ευκαιρία της επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης στη χώρα.

    Μηνύματα και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο παροτρύνουν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης στις 11 Φεβρουαρίου. Μάλιστα ένα απ' τα βίντεο δίνει έμφαση στην ικανότητα της αντιπολίτευσης να συνεχίσει τις πορείες διαμαρτυρίας παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων ασφάλειας να καταπνίξουν τις φωνές των αντιφρονούντων.

    Οι διαθέσεις αυτές της αντιπολίτευσης στο Ιράν εκφράζονται παρά τις απειλές της κυβέρνησης ότι θα τιμωρήσει αυστηρά οποιονδήποτε διαταράξει την ποιο σημαντική μέρα για τη χώρα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δίκη 5 ατόμων που κατηγορούνται για το ρόλο τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου.

    [05] Επίσκεψη Γκέιτς στην Ινδία

    19-01-2010

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, βρίσκεται καθοδόν προς την Ινδία για σειρά επαφών που θα επικεντρωθούν σε θέματα όπως το εμπόριο, το Αφγανιστάν και η περιφερειακή ασφάλεια.Κατά την διήμερη επίσκεψη του ο κ Γκέιτς θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας.

    Καθοδόν προς την Ινδία ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον θα πετύχει το στόχο της αποστολής του 92% των επιπρόσθετων δυνάμεων στο Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

    Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ, βρίσκεται ήδη στο Νέο Δελχί για συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    [06] ΕΣΥ: Το 20% των Ελλήνων σε επίπεδα φτώχειας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    19-01-2010

    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία του 2008 σχετικά με τα ποσοστά που ο πληθυσμός ορισμένων κρατών μελών βρίσκεται εκτεθειμένος στο κίνδυνο της 'φτώχειας'.

    Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό, το 2008 πριν δηλαδή και την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έφτανε το 20%, αλλά με τον μέσο κοινοτικό όρο να μη απέχει πολύ και να κυμαίνεται στο 17% .

    Κι αυτό γιατί χώρες όπως η Λετονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία με υψηλότερα ποσοστά βρίσκονται κοντύτερα στον κίνδυνο της φτώχειας σε αντίθεση με τους πολίτες της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας που το ποσοστό τους είναι 9 και 11% αντίστοιχα.

    Ο ορισμός του 'κινδύνου της φτώχειας' πρέπει να είναι σαφής και κατανοητός για την συγκεκριμένη μέτρηση. Είναι το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου κατά κεφαλή εθνικού εισοδήματος. Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα π.χ. είναι 10.000 ευρώ το χρόνο, αυτός που έχει εισόδημα κάτω από 6.000 ανήκει στο ποσοστό αυτό.

    Για την Ελλάδα τα επιπλέον στοιχεία που δίνει η Γιούροστατ είναι ενδιαφέροντα.

    Το 23% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από φτώχεια, ενώ στο 22% φθάνει και ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Υψηλότερο, 14%, είναι το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που έχει κάποια απασχόληση και κινδυνεύει από φτώχεια, σε σχέση με το μέσο κοινοτικό που είναι 8%.

    Τέλος σύμφωνα πάντα με την Γιούροστατ, το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα να κάνει διακοπές μια εβδομάδα το χρόνο, το 15% δηλώνει ότι δεν έχει την δυνατότητα να έχει αρκετή θέρμανση στην οικία του, αντίθετα μόνο το 9% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει αυτοκίνητο.

    [07] Κρίσιμες εκλογές στη Μασαχουσέτη

    19-01-2010

    Ο πρόεδρος Ομπάμα με την Μ. Κόουκλι

    Οι ψηφοφόροι της Μασαχουσέτης προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον αντικαταστάτη του εκλιπόντα Γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ.

    Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος, Μάρθα Κόουκλι, αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο της Σκότ Μπράουν. Ενδεχόμενη νίκη του κ. Μπράουν θα κοστίσει στους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία 60 εδρών που διατηρούν στη Γερουσία και θα περιορίσει την ικανότητα του Προέδρου Ομπάμα να περνά επίμαχα νομοσχέδια όπως αυτό της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

    Δύο μέρες πριν τις εκλογές και οι δύο υποψήφιοι κυκλοφόρησαν νέα διαφημιστικά τους μηνύματα. Η διαφήμιση της κ. Κόουκλι παρουσιάζει τον κ. Ομπάμα να δηλώνει ότι η ατζέντα των Δημοκρατικών κινδυνεύει αν χάσει η υποψήφια του κόμματος στη Μασαχουσέτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 20 January 2010 - 2:19:15 UTC