Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρές επιθέσεις στην Βαγδάτη
  • [02] Πλησιάζει η θύελλα Μπιλ
  • [03] Άνοιξαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν
  • [04] 51% των αμερικανών πιστεύει ότι δεν αξίζει οι ΗΠΑ να μάχονται στο Αφγανιστάν
  • [05] Αποφυλακίστηκε ο Μεγκράχι για ανθρωπιστικούς λόγους
  • [06] Ανάμικτα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ
  • [07] Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Αφγανιστάν
  • [08] Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό
  • [09] Ο Πρόεδρος Ομπάμα επιμένει στο θέμα της κρατικής ασφάλισης

  • [01] Αιματηρές επιθέσεις στην Βαγδάτη

    20-08-2009

    Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι λέει ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αξιολογήσει ξανά την προσέγγισή της σε θέματα ασφάλειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο ιρακινός πρωθυπουργός μετά από επιθέσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 95 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 500.

    Ο κ. Μαλίκι συναντήθηκε με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και υπευθύνων για θέματα ασφάλειας αργά την Τετάρτη το βράδυ.

    Οι επιθέσεις της Τετάρτης ήταν οι χειρότερες στην ιρακινή πρωτεύουσα από τις 30 Ιουνίου που αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα από τα αστικά κέντρα.

    Παγιδευμένα φορτηγά εξεράγησαν έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών του Ιράκ σε αστική περιοχή της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την αστυνομία ρουκέτες και χειροβομβίδες στόχευσαν άλλα δημόσια κτίρια και εμπορικές περιοχές της πρωτεύουσας.

    Σε συνέντευξη με την Κουρδική υπηρεσία της ΦτΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Αλί Καμάλ επέρριψε την ευθύνη σε μέλη της Αλ Κάιντα και άτομα από το κόμμα Μπαάθ του πρώην προέδρου της χώρας Σάντα Χουσεΐν.

    Οι ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας λένε ότι συνέλαβαν 2 μέλη της Αλ Κάιντα αφού αναχαίτισαν παγιδευμένο όχημα με εκρηκτικά.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόπμερτ Γκιμπς δήλωσε ότι οι επιθέσεις δείχνουν σε τι σημεία μπορεί να φτάσουν οι εξτρεμιστές για να προκαλέσουν χάος. Το συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε και αυτό τις βομβιστικές επιθέσεις.

    [02] Πλησιάζει η θύελλα Μπιλ

    20-08-2009

    Αμερικανοί μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θύελλα Μπιλ αναβαθμίστηκε σε καταιγίδα καθώς ταξιδεύει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και πιθανώς να απειλήσει τον ανατολικό Καναδά την ερχόμενη εβδομάδα.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι της Φλόριντα αναφέρει ότι οι άνεμοι εντάθηκαν στα 215 χιλιόμετρα την ώρα. Ο Μπιλ βρίσκεται περίπου 1.565 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Βερμούδων και κινείται βορειοδυτικά.

    Μέσα στις επόμενες μία με δύο μέρες αναμένεται να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη της θάλασσας στις Βερμούδες και την Παρασκευή και το Σάββατο σε περιοχές της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

    [03] Άνοιξαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν

    20-08-2009

    Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές και τοπικές εκλογές του Αφγανιστάν παρά τις απειλές των Ταλιμπάν ότι σκοπεύουν να διαταράξουν την ψηφοφορία.Ομως, παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας σ' ολόκληρη τη χώρα ήδη υπάρχουν πληροφορίες για επιθέσεις με βλήματα όλμων στην Κανταχάρ.

    Ο νυν Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ψήφισε ήδη μόλις άνοιξαν οι κάλπες και προέτρεψε τον αφγανικό λαό να μην αφήσει τη βία να σταθεί εμπόδιο στις εκλογές.

    Ο κ. Καρζάι αντιμετωπίζει 30 αντιπάλους για το προεδρικό αξίωμα. Ανάμεσα στους επικρατέστερους είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλά Αμπντουλά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ασράφ Γκανί, και ο γνωστός στη Καμπούλ δικηγόρος Ραμαζάν Μπασαρντόστ. Οι αφγανικός λαός καλείται επίσης να ψηφίσει αντιπροσώπους για τα τοπικά συμβούλια.

    Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δίνουν σημαντικό προβάδισμα στο κ. Καρζάι αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετόγια να αποφευχθεί και δεύτερος γύρος εκλογών. Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 50% των ψήφων για να αποκτήσει το προεδρικό αξίωμα.

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Πακιστάν και Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν τέλειες εκλογές. Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε 48 ώρες.

    Την Τετάρτη 3 ένοπλοι βομβιστές αυτοκτονίας εισέβαλλαν σε τράπεζα της Καμπούλ και επακολούθησε παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών με την αφγανική αστυνομία. Οι δράστες σκοτώθηκαν και εντοπίστηκαν τα εκρηκτικά. Οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και υποσχέθηκαν ότι την ημέρα των εκλογώνθα επακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις.

    Αφγανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η βία θα επηρεάσει την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες και την Τετάρτη ζήτησαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην καλύψουν τυχόν επιθέσεις όσο τα εκλογικά κέντρα είναι ανοικτά. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Αφγανώνδημοσιογράφων και μερικοί είπανότι θα την αγνοήσουν.

    [04] 51% των αμερικανών πιστεύει ότι δεν αξίζει οι ΗΠΑ να μάχονται στο Αφγανιστάν

    20-08-2009

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την παραμονή των εκλογών στο Αφγανιστάν, δείχνει ότι ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών πιστεύουν ότι δεν αξίζει να διεξάγεται ο τωρινός πόλεμος στο Αφγανιστάν.

    Την δημοσκόπηση πραγματοποίησαν από κοινού η εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόουστ και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Σύμφωνα με αυτήν το 51% των ερωτηθέντων είναι της γνώμης ότι δεν αξίζει οι Ηνωμένες Πολιτείες να μάχονται στο Αφγανιστάν. Το ποσοστό είναι κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του περασμένου μήνα. Ειδικότερα, με την άποψη αυτή συμφωνούσε το 45% των πολιτών κατά τον Ιούλιο και το 35% τον Μάρτιο.

    Από την άλλη πλευρά ένα ποσοστό 47% φρονεί ότι αξίζουν οι θυσίες για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αλλά μόνον ένας στους τέσσαρες συμμετέχοντες στην έρευνα ευνοεί την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και δύο στους τρείς αμφιβάλουν ότι οι σημερινές εκλογές στο Αφγανιστάν θα αναδείξουν αποτελεσματική κυβέρνηση.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, το Στέητ Ντηπάρτμεντ προέβλεψε ότι οι προσπάθειες που καταβάλουν εξτρεμιστές Ταλιμπάν για να εκφοβίσουν τους Αφγανούς ψηφοφόρους δεν θα καρποφορήσουν. Όπως είπε εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ανανεωμένη δράση των βομβιστών αυτοκτονίας και τις νέες επιθέσεις με ρουκέτες στην Καμπούλ αλλά προέβλεψε ότι τελικά θα κυριαρχήσει η βούληση των ψηφοφόρων.

    [05] Αποφυλακίστηκε ο Μεγκράχι για ανθρωπιστικούς λόγους

    20-08-2009

    Ένας τέως πράκτορας της Λιβύης που εξέτιε ποινή ισοβίων δεσμών για την ανατίναξη αεροσκάφους πάνω από την περιοχή Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 και για τον θάνατο των 270 ατόμων που επέβαιναν σε αυτό, επιστράφηκε στην γενέτειρα του την Λιβύη μετά από απόφαση των αρχών της Σκωτίας να τον αποφυλακίσουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Μεγάλα πλήθη υποδέχτηκαν τον Αμπντέλ Μπασέτ Αλ-Μεγκράχι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, με Λιβυκές σημαίες και πανό με την φωτογραφία του.

    Στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την απόφαση της Σκωτίας λανθασμένη. Όπως είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του η Λιβύη θα πρέπει τώρα να κρατήσει τον Μεγκράχι σε κατ' οίκον περιορισμό.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η αποφυλάκιση του Μεγκράχι έχει εξαγριώσει οικογένειες των θυμάτων της τραγικής πτήσης, πολλά από τα οποία ήταν αμερικανοί φοιτητές που επέστρεφαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ύστερα από σπουδές στην Ευρώπη.

    Ο υπουργός δικαιοσύνης της Σκωτίας Κέννι Μακάσκιλ ανακοίνωσε την αποφυλάκιση του Μεγκράχι την Πέμπτη στο Εδιμβούργο, λέγοντας ότι ο άλλοτε πράκτορας της Λιβύης και κατάδικος για την ανατίναξη του αεροσκάφους της Παν-Αμ που εκτελούσε την υπερατλαντική πτήση 103 πριν 21 χρόνια, πάσχει από καρκίνο του προστάτη και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής του.

    Ο Μεγκράχι καταδικάστηκε σε ισόβια το 2001.

    [06] Ανάμικτα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ

    20-08-2009

    Θετικές και αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ολοένα και περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους και παράλληλα η κατάσταση στον εργασιακό τομέα επιδεινώνεται με αύξηση των ανέργων. Από την άλλη πλευρά εκθέσεις δείχνουν βελτίωση της Αμερικανικής οικονομίας.

    Έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Αμερικανών Τραπεζιτών αναφέρει ότι εκδηλώνονται προβλήματα αποπληρωμής σε αριθμό ρεκόρ στεγαστικών δανείων. Ειδικότερα πάνω από το 9 τοις εκατό των πολιτών με στεγαστικά δάνειαέχουν καθυστερήσει κατά τουλάχιστον ένα μήνα την καταβολή της μηνιαίας δόσης σταδιακής αποπληρωμής των χρεών τους αυτών. Επίσης και άλλοι τομείς στον τομέα της στέγασης εμφανίζουν πρωτοφανή προβλήματα.

    Ανεξάρτητη έκθεση δείχνει ότι και άλλοι αμερικανοί εργάτες υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τις δουλειές τους αυξήθηκε κατά 15 χιλιάδες και έφθασε στις 576 χιλιάδες.

    Όμως μια ιδιωτική ομάδα ερευνών λέει πως η Αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να βελτιώνεται στους επόμενους 6 με 9 μήνες. Η πρόβλεψη στηρίζεται σε αύξηση, κατά έξι δέκατα του ενός τοις εκατό, την οποία σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης που αντικατοπτρίζει τις δραστηριότητες στους διάφορους τομείς της οικονομίας. Ο Ιούλιος ήταν ο τέταρτος κατά σειρά μήνας που ο δείκτης αυτός σημείωσε βελτίωση.

    [07] Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Αφγανιστάν

    20-08-2009

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι εκλογές του Αφγανιστάν φαίνεται να ήταν επιτυχείς, παρά τις προσπάθειες των Ταλεμπάν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία με επεισόδια βίας.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο αμερικανός Πρόεδρος στα πλαίσια ραδιοφωνικής του συνέντευξης. Ο κ. Ομπάμα επίσης υποσχέθηκε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους αντάρτες στο Αφγανιστάνγια να τους εκτοπίσουν από τα κρησφύγετά τους.

    Την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Αφγανιστάν και Αφγανοί αξιωματούχοι τις χαρακτήρισαν επιτυχείς. Από τα διάφορα επεισόδια βίας, όμως, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άτομα σ ολόκληρη τη χώρα. Επίσης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσοι ψήφισαν και υπάρχουν επίσης αναφορές για εκλογικές ατασθαλίες. Τα θύματα είναι 9 άμαχοι, 9 αστυνομικοί και 8 Αφγανοί στρατιώτες. Επιθέσεις σημειώθηκαν στην Καμπούλ, την Κανταχάρ και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Όμως αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι από άποψη ασφάλειας οι εκλογές ήταν επιτυχείς.

    Εργαζόμενοι στα εκλογικά κέντρα τώρα μετρούν τις ψήφους και η διαδικασία θα πάρει μερικές μέρες για να ολοκληρωθεί και για να ανακοινωθούν τα αρχικά αποτελέσματα.

    Στην Καμπούλ και το βόρειο Αφγανιστάν η προσέλευση στις κάλπες ήταν σταθερή κατά την διάρκεια της ημέρας. Στο νότο όμως, όπου υπήρχαν φόβοι για επιθέσεις Ταλιμπάν η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πολύ περιορισμένη.

    Να σημειωθεί ότι ο νικητής χρειάζεται πάνω από 50% της ψήφου, αλλιώς θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές.

    Ο νυν Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν επιτυχείς παρά τις επιθέσεις σε 15 επαρχίες.

    [08] Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό

    20-08-2009

    O Πρόεδρος Ομπάμα ζητά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή και ζητά επίσης από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τα Αραβικά κράτη να κάνουν τα βήματα που χρειάζονται για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι ο αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Ο κ. Γκιμπς δήλωσε ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα συμφώνησε με τοn Πρόεδρο Ομπάμα για την ανάγκη προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ εργάζεται για την ολοκλήρωση των σχεδίων των διαπραγματεύσεων.

    [09] Ο Πρόεδρος Ομπάμα επιμένει στο θέμα της κρατικής ασφάλισης

    20-08-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές να εγκρίνει το Κογκρέσο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την ασφάλιση υγείας στις ΗΠΑ, παρά τις έντονες διαφωνίες που έχει προκαλέσει. Ο κ Ομπάμα μίλησε για το θέμα την Πέμπτη στα πλαίσια συνέντευξης στο Λευκό Οίκο με παρουσιαστή συντηρητικής ραδιοφωνικής εκπομπής.

    Ο κ Ομπάμα επεσήμανε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ένα είδος κρατικής ασφάλισης υγείας πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων.

    Πολλοί Ρεπουμπλικανοί αντιτίθεται στη εν λόγω μεταρρύθμιση λέγοντας ότι θα στοιχίσει πολύ και θα αποτελέσει κρατικοποίηση του συστήματος υγείας.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που θα υπογράψει πρέπει να μπορεί να μειώσει τα αυξανόμενα έξοδα στο τομέα της υγείας, να προστατεύει τους καταναλωτές από ατασθαλίες ασφαλιστικών φορέων και να παρέχει οικονομικά προσιτές λύσεις στους ανασφάλιστους.

    Ο κ. Ομπάμα είπε επίσης ότι θέλει οι αμερικανοί να έχουν εναλλακτική πρόσβαση σε κρατική ασφάλιση που να μπορεί να ανταγωνιστεί κάλυψη που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες. Επικριτές της πρότασης επιμένουν ότι αν υιοθετηθεί θα οδηγήσει στο κλείσιμο ιδιωτικών ασφαλιστικών οργανισμών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 21 August 2009 - 1:18:39 UTC