Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ορκωμοσία Ομπάμα β Μέρος 1ο
  • [02] Η Ορκωμοσία Ομπάμα - Μέρος 2ο
  • [03] Ο Μπαράκ Ομπάμα κλείνει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο
  • [04] Ειδικοί απεσταλμένοι ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν-Πακιστάν
  • [05] Γκέιτς: Η απόσυρση των δυνάμεων απ' το Ιράκ μια απ' τις επιλογές που εξετάζονται
  • [06] Διερεύνηση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα ζητά ο ΟΗΕ

  • [01] Η Ορκωμοσία Ομπάμα β Μέρος 1ο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    23-01-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Η Ορκωμοσία Ομπάμα β Μέρος 1" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Η Ορκωμοσία Ομπάμα β Μέρος 1"

    - Δείτε (WM)

    Ορκίζεται ο νέος Πρόεδρος

    Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι τώρα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Κάπου ενάμιση εκατομμύριο άτομα, από άκρου σε άκρο της Αμερικής, συγκεντρώθηκαν μια από τις πιο παγερές μέρες του Γενάρη σε υπαίθριο χώρο της Ουάσιγκτον, όπου η θερμοκρασία ήταν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν Κελσίου για να παρακολουθήσουν από κοντά την ιστορική ορκωμοσία του. Μεταξύ τους είδαμε και πολλούς Ελληνοαμερικανούς.

    Η τελετή ήταν εμποτισμένη από παράδοση. Αλλά έγινε σε ατμόσφαιρα που ηλέκτριζε από ενθουσιασμό και στην οποία επικρατούσε έντονα το στοιχείο της αλλαγής. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στο άκουσμα τούτων των λέξεων: 'Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεήν Ομπάμα ορκίζομαιβ¦.'

    Στεκούμενος μπροστά στα σκαλιά του Καπιτωλίου το οποίο χτίστηκε στα χρόνια που οι μαύροι στην Αμερική ήτανε δούλοι, ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε στην ιστορία σαν ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος της χώρας. Έκδηλα συγκινημένος είπε: 'Ο Θεός να με βοηθά'.

    Μέσα σε λιγότερο χρόνο από ένα λεπτό ολοκληρώθηκε ειρηνικά η μεταβίβαση της εξουσίας και ένα καινούργιο κεφάλαιο άρχισε στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπαράκ Ομπάμα στράφηκε προς το τεράστιο πλήθος που τον επευφημούσε και απηύθυνε το πρώτο μήνυμα του προς το έθνος ως πρόεδρος.

    Η ορκωμοσία Ομπάμα

    Πρόεδρος Ομπάμα: 'Στέκομαι εδώ ατενίζοντας με δέος το μέλλον και με ταπεινότητα εκφράζω ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, αναγνωρίζοντας πλήρως τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοί μας'.

    Το κοινό του ήτανε πολύμορφο κι απόλυτα αντιπροσωπευτικό του μωσαϊκού της Αμερικανικής κοινωνίας. Ο νέος Πρόεδρος παρότρυνε εθνική ενότητα.

    Πρόεδρος Ομπάμα: 'Βρισκόμαστε εδώ γιατί επιλέξαμε την ελπίδα αντί τον φόβο και την ομοφωνία αντί την διαμάχη και την διχόνοια'.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα κληρονομά μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και μια εθνική οικονομία σε κρίση. Τα προβλήματά της Αμερικής είναι πραγματικά και σοβαρά. Παραδέχτηκε πως η αντιμετώπισή τους δεν θα είναι έργο εύκολο. Αλλά τόνισε ότι όλες οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.

    Πρόεδρος Ομπάμα: 'Εκείνο που χρειάζεται είναι μια νέα περίοδος υπευθυνότητας. Να αναγνωριστεί από κάθε πολίτη ότι έχουμε καθήκοντα προς τους εαυτούς μας, προς το έθνος μας και προς τον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία δεν επωμιζόμαστε με δυσφορία αλλά με προθυμία και με πλήρη επίγνωση ότι τίποτα άλλο δεν ικανοποιεί το πνεύμα περισσότερο και τίποτα άλλο δεν προσδιορίζει καλύτερα την ποιότητα του χαρακτήρα μας από το να δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας σε κάθε δύσκολο έργο που αναλαμβάνουμε'.

    Όταν τελείωσε η τελετή ο τέως Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έκανε χειραψία με τον διάδοχό του στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία και αποχώρησε από την σκηνή. Πήγε πεζή σε διπλανό χώρο όπου τον περίμενε ένα ελικόπτερο από το οποίο αποχαιρέτισε την Ουάσιγκτον και τον 44ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [02] Η Ορκωμοσία Ομπάμα - Μέρος 2ο

    23-01-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Η Ορκωμοσία Ομπάμα - Μέρος 2ο" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Η Ορκωμοσία Ομπάμα - Μέρος 2ο"

    - Δείτε (WM)

    Ορκίζεται ο νέος Πρόεδρος

    Όταν τελείωσε η τελετή, ο τέως Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έκανε χειραψία με τον διάδοχό του στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία και αποχώρησε από την σκηνή.Πήγε πεζή σε διπλανό χώρο όπου τον περίμενε ένα ελικόπτερο από το οποίο αποχαιρέτισε την Ουάσιγκτον και τον 44ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων του Λευκού Οίκου στην τελετή ήταν και ο πνευματικός ηγέτης της ομογένειας στην Αμερική, Αρχιεπίσκοπος κύριος Δημήτριος.

    Σεβασμιότατος κ.Δημήτριος: "Είναι όντως μια μεγάλη στιγμή για την Αμερική διότι έχουμε νέο πρόεδρο που εξελέγη με ένα τρόπο άψογα δημοκρατικό και που απέβη ένα σύμβολο επιτυχίας την οποία προσφέρει η Αμερικανική κοινωνία σε κάθε άνθρωπο που προσπαθεί και ο οποίος έχει τα προσόντα να αναδειχτεί'.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

    Με άλλη πρόσκληση ο Σεβασμιότατος Αμερικής είχε κάνει προσευχή στο εκλογικό συνέδριο που ανέδειξε τον Μπαράκ Ομπάμα προεδρικό υποψήφιο τον Αύγουστο 2008.Στο διάστημα από τότε μέχρι τώρα μελέτησε το φαινόμενο Ομπάμα προσεκτικά.

    Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος: 'Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δείξει ήδη με πολύ σαφήνεια τα αισθήματά του τα φιλελληνικά και επομένως έχουμε ελπίδες ότι με την έλευση και την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο πρόεδρο μπορούμε να ελπίζουμε και σε λύσεις για τα μεγάλα θέματα τα δικά μας αλλά γενικότερα και του κόσμου'.

    Alexi Giannoulias

    Μετά την ορκωμοσία έγινε πολύωρη παρέλαση με άρματα και μπάντες στην Λεωφόρο Πενσυλβανίας, που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο. Και το βράδυ δόθηκαν επίσημοι χοροί σε μεγάλες αίθουσες δεξιώσεων, όπου μαζί με το προεδρικό ζεύγος πήρανε μέρος και ομογενείς όπως ο πολιτειακός υπουργός Αλέξης Γιαννούλιας, από το Σικάγο, που ήτανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαμερικανοί για τον Ομπάμα.

    Α. Giannoulias: 'Είμαι πολύ συνεπαρμένος από την υπόσχεση που περικλείει η προεδρία Ομπάμα.Πιστεύω ότι o Μπαράκ θα περάσει στην ιστορία ως ένας από τους πιο αξιόλογους προέδρους που είχε ποτέ αυτή η χώρα. Είναι ο κατάλληλος ηγέτης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είμαι κατενθουσιασμένος μαζί του'.

    Eleni Tsakopoulos

    Ένα ερώτημα που μετά την ορκωμοσία απασχολεί ομογενείς είναι τι σκοπεύει να κάνει ο κύριος Ομπάμα γι αυτούς τώρα που είναι πρόεδρος. Το έθεσα στον Αλέξη Γιαννούλια.

    Α. Giannoulias: 'Θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου να δώσω υποσχέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Αλλά μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν και η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχουν καταδείξει ότι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να κατανοήσουν τα θέματά μας. Αισιοδοξώ ότι θα τα δούνε θετικά. Αλλά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε ακόμα πολλά'.

    Η συμπρόεδρος των Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα κυρία Ελένη Τσακοπούλου εξέφρασε υπερηφάνεια για την συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου.

    Ε. Tsakopoulos: 'Η σημερινή μέρα είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του έθνους μας. Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό και έχει στραμμένα τα μάτια σε εμάς σήμερα. Είμαι περήφανη που βρίσκομαι εδώ και παίζω ένα μικρό ρόλο στις εκδηλώσεις'.

    Zack Space

    Η Ελένη Τσακοπούλου υποστήριζε αρχικά την κυρία Κλίντον για την προεδρία αλλά όταν ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών η ομογενής επιχειρηματίας προσχώρησε στην εκστρατεία του. Είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που ο Πρόεδρος Ομπάμα πήρε την κυρία Κλίντον στο επιτελείο του.

    Ε. Tsakopoulos: 'Η απόφαση του Πρόεδρου Ομπάμα να διορίσει την Χίλαρι Υπουργό Εξωτερικών ήταν τιμή για μας τους υποστηρικτές της κι αυτό γιατί δεν αναμένονταν ούτε και είχε καμιά υποχρέωση να το κάνει. Κάνοντας το όμως ο Πρόεδρος έδειξε ότι επιλέγει τους συνεργάτες του με γνώμονα την ικανότητά τους να εργαστούν για το καλό του Αμερικανικού λαού και για να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα'.

    Aλέξανδρος Μαλλιάς

    Ένας από τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές που υποστήριξαν με θέρμη τον Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία είναι ο Zack Space με τον οποίο μιλήσαμε σε μια από τις εκδηλώσεις της 20ης Ιανουαρίου.

    Z. Space: 'Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε ως ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και η ορκωμοσία του έφερε την υπόσχεση της αλλαγής. Είμαι συγκινημένος και ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον και συμμετέχω στους σχετικούς εορτασμούς. Νομίζω ότι είναι σημαντικό γεγονός όχι μόνον για την χώρα μου αλλά και για όλο τον κόσμο. Οπωσδήποτε είναι σημαντικό για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής και προσβλέπω σε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα υπό την ηγεσία του νέου μας Προέδρου'.

    Nick Larigakis

    Στις εκδηλώσεις πήρε επίσης μέρος ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Πρέσβης κ. Μαλλιάς: 'Η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου Ομπάμα δεν δημιουργεί αυτό που λέμε ελπίδες, δίνει στην λέξη ελπίδα την πραγματική της σημασία. Ποτέ στο παρελθόν μια εκλογή Αμερικανού προέδρου δεν δημιούργησε τόσο μεγάλες προσδοκίες, τόσο μέσα στα Αμερικανικά σύνορα όσο και σε όλο τον κόσμο, σε όλη την οικουμένη. Είμαι πολύ τυχερός που εκπροσωπώ την Ελλάδα αυτή την περίοδο στην Ουάσιγκτον'.

    Ike Gulas

    Παρόμοια αισθήματα εξέφρασαν και οι ηγέτες ομογενειακών οργανώσεων. Ο Νίκος Λαριγκάκης, είναι διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

    N. Larigakis: 'Ζούμε ένα ιστορικό γεγονός, πολύ σπουδαίο, που καθρεφτίζει και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία επίσης αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις αλλά είχε τελικά επιτυχία. Παράλληλα το γεγονός αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προωθούμε τους στόχους μας μέσα στην ευρύτερη Αμερικανική κοινωνία'.

    Ο Ike Gulas είναι ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης Ελληνικής κληρονομιάς στην Αμερική.

    I. Gulas: 'Νοιώθω αισιοδοξία για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, για τους Έλληνες και για τον κόσμο όλο γιατί ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί αλλαγή. Η κυβέρνησή του φαίνεται πως δίνει πρόσβαση σε πολίτες όπως οι ομογενείς μας οι οποίοι θα μπορούν να παρουσιάζουν τις απόψεις τους με την ελπίδα να πετύχουμε την διευθέτηση θεμάτων, όπως η ανάγκη για ελευθερία του Πατριαρχείου, η επανένωση της Κύπρου, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και άλλων προβλημάτων που μας επηρεάζουν καθημερινά'.

    Philip Christopher

    Ο Φίλιπ Κρίστοφερ είναι Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

    Ph. Christopher: 'Υποστηρίξαμε τον κ. Ομπάμα από την αρχή διότι πιστέψαμε στην αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, της Αμερικής. Οπωσδήποτε αυτό που πιστέψαμε είναι ότι ο κ. Ομπάμα θα έχει μια εξισορροπημένη πολιτική η οποία μπορεί να βασίζεται πάνω στα συμφέροντα, οικονομικά και στρατιωτικά, των ΗΠΑ αλλά δίχως να ξεπουλάει τις δημοκρατικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών'.

    Andrew Manatos

    Ο Ανδρέας Μάνατος είναι πρόεδρος της λεγόμενης Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού, που είχε προβλέψει ότι από τους 19 διεκδικητές της προεδρίας τελικά οι ψηφοφόροι θα υποστήριζαν τους Ομπάμα, Μπάιντεν και Κλίντον. Τι προβλέπει όμως από εδώ και στο εξής το Μαντείο Μανάτου;

    A. Manatos: 'Ποτέ δεν είναι εύκολο να προωθηθεί κάτι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που έχει διαστάσεις αντίστοιχες της ΕΕ. Αλλά προβλέπω ότι μέσα σε 4 χρόνια θα δείτε δείγματα και βήματα θετικά για τα θέματα που αφορούν τους Έλληνες και την Ορθοδοξία. Αυτό δεν θα γίνει αμέσως, αλλά θα γίνει'.

    Απόστολος Ζουπανιώτης

    Στις εκδηλώσεις της ορκωμοσίας είδαμε και πολλούς συναδέλφους από τα Ελληνικά και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Αποστόλης Ζουπανιώτης, εκδότης της εφημερίδας Greek News της Νέας Υόρκης και ο Λάμπρος Παπαντωνίου, ανταποκριτής του Ελεύθερου Τύπου στη Ουάσιγκτον.

    Α. Ζουπανιώτης: 'Όλη η κοινότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό αγωνίστηκε για τον Μπαράκ Ομπάμα.Η εφημερίδα μου τον υποστήριξε.Από εδώ και πέρα βεβαίως περιμένουμε όλοι ναδούμε να επιτυγχάνει, πρώτα από όλα σαν Αμερικανοί να δούμε να φεύγει η χώρα μας από την κρίση και σαν Ελληνοαμερικανός να δω να εκπληρώνονται οι υποσχέσεις του.

    Λάμπρος Παπαντωνίου

    Λ. Παπαντωνίου: 'Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο καλύτερος και ο εκλεκτότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έλεγα σε ολόκληρο το διάβα της σύγχρονης ιστορίας. Καλύπτω τους προέδρους από τον πρόεδρο Νίξον μέχρι τον σημερινό πρόεδρο Ομπάμα και νομίζω είναι ότι το καλύτερο έχει να δείξει η Αμερική'.

    Ενθουσιασμό για την ορκωμοσία Ομπάμα δεν εκδήλωσαν μόνον Ελληνοαμερικανοί που διάκεινται φιλικά προς το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και διακεκριμένοι ομογενείς που έχουν υπηρετήσει σε ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις, όπως ο JohnNegroponte που διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας GeorgeBush.

    John Negroponte

    J. Negroponte: 'Περνάμε μέρες μεγάλου ενθουσιασμού στην Ουάσιγκτον και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταβιβάστηκε η εξουσία από μια ρεπουμπλικανική σε μια δημοκρατική κυβέρνηση με πολύ ομαλό τρόπο.Είμαστε συγκινημένοι που Πρόεδρος της χώρας μας αναλαμβάνει Αφροαμερικανός.Είναι μια περίοδος λαμπρής ελπίδας για την Αμερική'.

    Δηλώσεις σαν κι αυτές δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πως η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι περήφανη που βοήθησε στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και περιμένει να δει τι θα μπορέσει αυτός να κάνει για την ομογένεια τώρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

    [03] Ο Μπαράκ Ομπάμα κλείνει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο

    23-01-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε το κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής στο Γκουαντάναμο της Κούβας μέσα σε ένα χρόνο.

    Ο κ. Ομπάμα υπέγραψε την Πέμπτη το σχετικό διάταγμα. Επίσης υπέγραψε διατάγματα για την επανεξέταση των υποθέσεων των κρατούμενων για τρομοκρατία και εξέδωσε εντολή για την κατάργηση σκληρών μεθόδων ανάκρισης. Επίσης ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε ομάδα εργασίας που θα υποβάλει προτάσεις για την τύχη των 245 κρατούμενων όταν κλείσουν οι φυλακές.

    Θετική ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να κλείσει τις στρατιωτικές φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Η Ύπατη Αρμοστής των ΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ναβί Πιλέι, χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Ομπάμα 'καλή ημέρα για την διεθνή νομιμότητα'.Η κ. Πιλέι δήλωσε ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δικαιούνται μιας ξεκάθαρης νομικής διαδικασίας και όσοι κριθούν μη ένοχοι θα πρέπει να αποζημιωθούν για τα χρόνια που πέρασαν στις φυλακές.Πολλές χώρες της Ευρώπης, που ζητούν επί χρόνια το κλείσιμο των φυλακών, εξετάζουν τώρα αν θα δεχτούν κρατούμενους από το Γκουαντάναμο μετά την απελευθέρωση τους, ενέργεια που μπορεί να έχει σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο.

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι το κλείσιμο των φυλακών θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη στο αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή του νέου αμερικανού προέδρου 'στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι ΗΠΑ κλείνουν ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας τους'.

    [04] Ειδικοί απεσταλμένοι ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν-Πακιστάν

    23-01-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε τους διορισμούς ειδικών απεσταλμένων του για τη Μέση Ανατολή και την περιοχή Αφγανιστάν-Πακιστάν. Με την νέα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, στο πλάι του ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο πρώην Γερουσιαστής, Τζώρτζ Μίτσελ, διορίζεται ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ότι θα μεταβεί στη περιοχή αμέσως για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της ισχύουσας εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς.Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης σοβαρή ανησυχία για τους θανάτους αμάχων και τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος ο κ. Μίτσελ είπε ότι κατανοεί την δυσκολία της αποστολής του, αλλά δήλωσε αισιόδοξος.

    Επίσης ο κ. Ομπάμα διόρισε τον πρώην πρέσβη και αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βοσνία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικό απεσταλμένο του στην περιοχή Αφγανιστάν-Πακιστάν, χαρακτηρίζοντας την περιοχή 'κεντρικό μέτωπο' του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [05] Γκέιτς: Η απόσυρση των δυνάμεων απ' το Ιράκ μια απ' τις επιλογές που εξετάζονται

    23-01-2009

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ σε 16 μήνες είναι μια μόνο απ' τις επιλογές που εξετάζονται απ' την Αμερικανική κυβέρνηση.Η συνάντηση του κ. Ομπάμα με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και ανώτερους διπλωμάτες ήταν μόνο η αρχή της διαδικασίας καθορισμού της επόμενης κίνησης στο Ιράκ.

    Ο κ. Ομπάμα είχε διαβουλεύσεις με τον κ. Γκέιτς, τον αρχηγό του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μάικ Μάλλεν, και τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ.Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους στρατιωτικούς διοικητές να εξετάσουν επιπρόσθετα σχέδια που πιστεύουν πως θα συνεισφέρουν σε μια υπεύθυνη στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ απ' το Ιράκ.

    Πάντως στη Βαγδάτη ο πρέσβης Κρόκερ προειδοποίησε ότι μια 'ασυλλόγιστη', όπως είπε, απόσυρση από το Ιράκ ενέχει σοβαρούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης και ενδεχόμενης ενίσχυσης της Αλ Κάιντα.

    [06] Διερεύνηση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα ζητά ο ΟΗΕ

    23-01-2009

    Ο ειδικός εμπειρογνώμονας των ΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φόλκ, ζήτησε ανεξάρτητη διερεύνηση των δραστηριοτήτων του Ισραήλ στη διάρκεια των τελευταίων στρατιωτικών επιχειρήσεων του στη Λωρίδα της Γάζας για να καθοριστεί αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου.

    Ο κ. Φόλκ δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως το Ισραήλ παραβίασε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με την πραγματοποίηση ευρύτατων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος ενός 'ανυπεράσπιστου λαού', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν επέτρεψε στους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν απ' τη περιοχή, εγκλωβίζοντας έτσι τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και αρρώστων, σε μια ζώνη πολέμου.

    Από τη πλευρά του το Ισραήλ δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις αποτελούσαν αυτοάμυνα με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες της Χαμάς.1300 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν απ' τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και 13 Ισραηλινοί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 24 January 2009 - 2:18:20 UTC