Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σολάνα 'Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μια χώρα σαν όλες τις άλλες'
  • [02] Ορκίστηκε η Χίλαρυ Κλίντον
  • [03] Η πρώτη μέρα στο Οβάλ γραφείο
  • [04] Οι Ρεπουμπλικανοί καθυστερούν τον διορισμό του Έρικ Χόλντερ
  • [05] Επικοινωνία Ομπάμα με Ισραηλινή και Παλαιστινιακή ηγεσία
  • [06] Αυστηρή η Γερουσία για τον διορισμό νέου Υπουργού Οικονομικών

  • [01] Σολάνα 'Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μια χώρα σαν όλες τις άλλες'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    22-01-2009

    Ιδιαίτερη υψηλή τηλεθέαση σημείωσε η μετάδοση της Ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τόσο από το κρατικό κανάλι αλλά όσο και από όλα τα άλλα που διέκοψαν δέκα λεπτά πριν τον όρκο τα προγράμματά τους για να μεταδώσουν την τελετή.

    .Οι εφημερίδες της Τετάρτης είχαν πρωτοσέλιδους τίτλους όπως 'Προσδοκία νέας εποχής', 'Οι ΗΠΑ με τον Ομπάμα αλλάζουν σελίδα', 'Νέα σελίδα στο Λευκό Οίκο', 'Νέο όνειρο βλέπουν από χθες οι Αμερικανοί', ' Νέος Αέρας στην Αμερική και ' Οι Αμερικανοί επέλεξαν την ελπίδα από το φόβο'.

    Στα γραφεία, τα καφενεία, τα μπαρ, στα στέκια των νέων, οι συζητήσεις που είχαν κυρίως σαν αντικείμενο όχι πια την εκλογή αυτή καθ' αυτή, αλλά κυρίως την σημαντική ομιλία του αφροαμερικανού Προέδρου, άναψαν μέχρι αργά το βράδυ καθώς τα κανάλια αναμετέδιδαν ξανά και ξανά αποσπάσματα από τον λόγο του και τις μετά την ορκωμοσία εμφανίσεις του ζεύγους Ομπάμα.

    Η ικανοποίηση, χωρίς υπερβολή, ήταν ζωγραφισμένη σχεδόν σε όλα τα πρόσωπα. Εκδηλώσεις θαυμασμού για την Πρώτη Κυρία, το χορευτικό στυλ του Προέδρου, την υπομονή των εκατομμυρίων ασπρόμαυρων αμερικανών στο ύπαιθρο με θερμοκρασία -7 και με σχόλια όπως 'τους ζέστανε ο λόγος του στην παγωνιά'.

    Οι ελληνοαμερικανοί μαζεμένοι στην Ένωση τους στην Αθήνα παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την ορκωμοσία και δήλωσαν περήφανοι μετά την προεδρική ομιλία.

    'Πρώτη φορά', σχολίαζαν, τόσο αυτοί αλλά και οι καλεσμένοι σε όλα τα κανάλια που ανέλυαν τις συνέπειες της εκλογής - 'δεν ακούστηκε από το στόμα του αρχηγού του κράτους η λέξη τρομοκρατία. Δεν υπήρξε πουθενά στο λόγο του έστω και κρυφή απειλή'.

    ' Εγχειρίδιο ρητορικής' χαρακτηρίστηκε από κάποιους ο λόγος του Μπαράκ Ομπάμα με τον σχολιασμό ότι τα κείμενα του είναι τόσο δόκιμα ώστε να χρησιμοποιούνται σαν πρότυπα πολιτικού λόγου.

    Στα βιβλιοπωλεία οι βιτρίνες από σήμερα είχαν στο κέντρο τους το βιβλίο του Προέδρου με τίτλο ' Τολμώ- Ελπίζω' που περιέχει και τις τρεις βασικές προεκλογικές ομιλίες-εξαγγελίες του

    Την ελπίδα να υπάρξει κατανόηση για τις ελληνικές ευαισθησίες και στοιχειοθετημένες θέσεις στην εξωτερική μας πολιτική, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών όταν της ζητήθηκε από το κρατικό κανάλι να σχολιάσει την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    'Νομίζω' είπε ότι ο κ. Ομπάμα προσπάθησε με το λόγο του να δώσει ξανά ένα αίσθημα αισιοδοξίας αυτοπεποίθησης και ελπίδας στην χώρα του αλλά κι ένα όραμα για ολόκληρο τον κόσμο', είπε η κ. Μπακογιάννη. Και ευχήθηκε να υπάρξει μια καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση 'μια συνεργασία σε μία ισότιμη σχέση κατανόησης συμπληρωματική η μία προς την άλλη σεβασμού προς όλες τις χώρες και προς όλους τους λαούς'.

    Οι ηγέτες εξ άλλου όλων των ευρωπαϊκών χωρών έστειλαν συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο, από τον πρόεδρο της Κομισσιόν Μανουέλ Μπαρόσο έως και τον κ. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ' Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μια χώρα σαν όλες τις άλλες και ο νέος Πρόεδρός της δεν είναι καθόλου ένας πολιτικός άνδρας σαν όλους τους άλλους'.

    [02] Ορκίστηκε η Χίλαρυ Κλίντον

    22-01-2009

    Η Γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον, ορκίστηκε νέα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και παραιτήθηκε από την έδρα της στη Γερουσία. Είχε προηγηθεί επικύρωση του διορισμού της απ' τη Γερουσία με 94 ψήφους έναντι 2.

    Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από το Τέξας, Τζον Κόρνιν, είχε απειλήσει ότι θα καθυστερούσε την επικύρωση του διορισμού, με το αιτιολογικό ότι η κ. Κλίντον δεν είχε δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με ξένους χρηματοδότες του Ιδρύματος του συζύγου της, πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

    [03] Η πρώτη μέρα στο Οβάλ γραφείο

    22-01-2009

    Ο νέος Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία υποδέχονται το κοινό στο Μπλε Δωμάτιο

    Κατά την πρώτη μέρα του στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος Ομπάμα ασχολήθηκε με τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα: την οικονομική κρίση και τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο κ. Ομπάμα είχε διαβουλεύσεις με τους οικονομικούς του συμβούλους και με τον Υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, καθώς και με άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους.Επίσης ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κυκλοφόρησε σχέδιο προεδρικού διατάγματος που ζητά το οριστικό κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο σε ένα χρόνο από τώρα. Σύμβουλοι του κ. Ομπάμα δηλώνουν ότι αναμένεται πως θα υπογράψει το εν λόγω διάταγμα σήμερα. Στο θέμα της οικονομίας ο πρόεδρος Ομπάμα προωθεί σχέδιο 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναθέρμανση της οικονομίας και την δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.Επίσης ο κ. Ομπάμα έχει δεσμευτεί για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέσα σε 16 μήνες και υποστηρίζει σχέδιο για τον διπλασιασμό των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.

    Παράλληλα στην τελετή ορκωμοσίας των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε πάγωμα των μισθών των ανώτερων υπαλλήλων της κυβέρνησης του, λέγοντας ότι αυτή τη περίοδο που οι Αμερικανικές οικογένειες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με το εισόδημα τους, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ουάσιγκτον και επεσήμανε ότι 'η διαφάνεια και η νομιμότητα' θα αποτελέσουν την βάση της κυβέρνησης του.

    Σε άλλες εξελίξεις, η διεθνής κοινότητα καλωσόρισε την νέα Αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.Σε συγχαρητήριο μήνυμα του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε εξαιρετική αισιοδοξία για την προεδρία Ομπάμα, ιδιαίτερα λόγω των στόχων του νέου Αμερικανού προέδρου για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε από τον κ. Ομπάμα να δώσει 'άμεση προτεραιότητα' στο θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να αλλάξει την Αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή για να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στην περιοχή.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ομπάμα, 'καλό άνθρωπο' και του ευχήθηκε καλή τύχη.Ο κ. Ομπάμα έχει δεσμευτεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα ταξίδια που οι Κουβανο-Αμερικανοί μπορούν να κάνουν στη χώρα τους και να αυξήσει το όριο στα χρηματικά ποσά που μπορούν να στείλουν στους συγγενείς τους στη Κούβα.

    [04] Οι Ρεπουμπλικανοί καθυστερούν τον διορισμό του Έρικ Χόλντερ

    22-01-2009

    Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές ανάγκασαν καθυστέρηση μιας εβδομάδας στην ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του Έρικ Χολντερ, στο αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.Αναμενόταν ότι η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα ψήφιζε τη Τετάρτη επί του διορισμού, αλλά ομάδα Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών δήλωσαν ότι ο κ. Χόλντερ δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά σε όλες τους τις ερωτήσεις.

    Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Κόρνιν, εξέφρασε ανησυχία για τις θέσεις του κ. Χόλντερ σε θέματα βασανιστηρίων.Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χόλντερ δήλωσε ότι σκοπεύει να ακολουθήσει τελείως διαφορετική πολιτική απ' αυτήν της κυβέρνησης Μπούς.Ανεξάρτητα απ' τις διαμαρτυρίες ομάδας Ρεπουμπλικανών αναμένεται ότι υπάρχουν αρκετές ψήφοι για την επικύρωση του διορισμού του κ. Χόλντερ.

    [05] Επικοινωνία Ομπάμα με Ισραηλινή και Παλαιστινιακή ηγεσία

    22-01-2009

    Σε τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις τη Τετάρτη με τους ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Μέση Ανατολή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Ομπάμα είπε στον πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ότι προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του για την ειρήνη.

    Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης εξέφρασε στον πρόεδρο Ομπάμα την ευχή ότι οι προσπάθειες της χώρας του μαζί με την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα αποτρέψουν την συνέχιση της παράνομης διακίνησης όπλων προς τη Γάζα. Επίσης ο κ. Ολμέρτ δεσμεύτηκε ότι θα βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και τον βασιλιά Αμπντάλλα της Ιορδανίας.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Ομπάμα θα διορίσει τον πρώην Αμερικανό Γερουσιαστή, Τζώρτζ Μίτσελ, ειδικό απεσταλμένο του στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μίτσελ είχε διατελέσει διαμεσολαβητής για την επίτευξη ειρήνης στη βόρεια Ιρλανδία.

    [06] Αυστηρή η Γερουσία για τον διορισμό νέου Υπουργού Οικονομικών

    22-01-2009

    Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο υποψήφιος για το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, ζήτησε συγνώμη για την παράληψη του να πληρώσει φορολογική του υποχρέωση ύψους 30 χιλιάδων δολαρίων.

    Αντιμετωπίζοντας αυστηρότατες ερωτήσεις απ' τους Γερουσιαστές, ο κ. Γκάιτνερ χαρακτήρισε την παράληψη του 'μη εσκεμμένη αμέλεια' και 'απροσεξία' και επί της ουσίας επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση Ομπάμα θα ανακοινώσει στρατηγική για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων.Επίσης τόνισε ότι η νέα Αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει θεσμικές μεταρρυθμίσεις του πακέτου στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο την βελτίωση της διαφάνειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 January 2009 - 2:18:31 UTC