Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και άλλα μέτρα για την σταθεροποίηση της οικονομίας
  • [02] Ο Μπαράκ Ομπάμα διακόπτει για λίγο τις προεκλογικές εμφανίσεις λόγω οικογενειακής ανάγκης
  • [03] Σύνοδος για τη διεθνή ανάπτυξη στην Ουάσιγκτον
  • [04] Η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Βελιγράδι
  • [05] 24ωρη γενική απεργία στην Ελλάδα
  • [06] Αντιδράσεις στην διεύρυνση του προγράμματος Visa Waiver δίχως την ένταξη της Ελλάδας
  • [07] Προσηλωμένες οι ΗΠΑ στην καταπολέμηση της φτώχειας

  • [01] Και άλλα μέτρα για την σταθεροποίηση της οικονομίας

    21-10-2008

    Μπεν Μπερνάνκι

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο δεύτερης προσπάθειας προώθησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Αμερικανικής Βουλής ότι η οικονομία βρίσκεται ενώπιον 'μακροχρόνιας' επιβράδυνσης και γι' αυτό 'στοχευμένα' μέτρα, θα μπορούσαν να απαλύνουν τις συνέπειες αυτής της ύφεσης. Ο κ. Μπερνάνκι πρότεινε ότι ενδεχόμενα μέτρα θα πρέπει να στοιχειοθετηθούν με τρόπο που να προωθεί την δραστηριοποίηση των πιστωτικών αγορών, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Από τη πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς δέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο και νέου πακέτου προώθησης της οικονομίας, αλλά επεσήμανε ότι θέλει πρώτα να δει τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου. Αμερικανικές, Ευρωπαϊκές και Ασιατικές αγορές αντέδρασαν θετικά στην ιδέα και νέου πακέτου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    [02] Ο Μπαράκ Ομπάμα διακόπτει για λίγο τις προεκλογικές εμφανίσεις λόγω οικογενειακής ανάγκης

    21-10-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέην διεξάγουν προεκλογικές εμφανίσεις σε πολιτείες κλειδιά, δύο εβδομάδες πριν τις Αμερικανικές εκλογές.

    Πάντως αργά την Δευτέρα το βράδυ ο Γερουσιαστής Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις προεκλογικές του εμφανίσεις για δύο μέρες την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή για να μεταβεί στη Χαβάη και στο πλευρό της 86χρονης γιαγιάς του, που είναι βαριά άρρωστη. Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας Ομπάμα δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας της Μάντελιν Ντάνχαμ επιδεινώθηκε ξαφνικά. Να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Ντάνχαμ είναι αυτή που μεγάλωσε τον Γερουσιαστή Ομπάμα και στην οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη διάρκεια της μακροσκελούς προεκλογικής του εκστρατείας.

    Πριν την ανακοίνωση αυτή ο κ. Ομπάμα συμμετείχε σε σειρά προεκλογικών εμφανίσεων στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Φλόριντα, όπου στο Ορλάντο εμφανίστηκε μαζί με την πρώην αντίπαλο του Γερουσιαστή, Χίλαρυ Κλίντον. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κ. Ομπάμα να προηγείται του αντιπάλου του κατά τουλάχιστον 5 μονάδες.

    Από τη πλευρά του ο Γερουσιαστής Μακέην ήταν στην πολιτεία του Μισούρι και η εταίρος του υποψήφια για την αντιπροεδρία, Σάρα Πέηλιν, εμφανίστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κολοράντο. Ο κ. Μακέην και η κ. Πέηλιν τόνισαν ότι στόχος τους είναι η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και επεσήμαναν ότι θα προσπαθήσουν να μην χάσουν και άλλοι Αμερικανοί τα σπίτια τους και θα βοηθήσουν τους συνταξιούχους να προστατέψουν τις επενδύσεις τους. Σήμερα ο κ. Μακέιν μεταβαίνει πάλι στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Πενσυλβάνια.

    [03] Σύνοδος για τη διεθνή ανάπτυξη στην Ουάσιγκτον

    21-10-2008

    O Λευκός Οίκος φιλοξενεί σήμερα στην Ουάσιγκτον σύνοδο για την διεθνή ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος Μπους και η Πρόεδρος της Λιβερίας, Έλλεν Τζόνσον Σέρλιφ, αναμένεται να μιλήσουν κατά την έναρξη της συνόδου.

    Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο στη σύνοδο θα παραστούν η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο μουσικός και ακτιβιστής Μπομπ Γκέλντοφ, ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στήβεν Χάντλεϊ και άλλα ηγετικά στελέχη του πολιτικού χωρου αλλά και των επιχειρήσεων. Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η καλή διακυβέρνηση και η μείωση της φτώχειας.

    Η σύνοδος αυτή γίνεται μέσα σε κλίμα ανησυχίων ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα επηρεάσει την δυνατότητα των πλούσιων χωρών να προσφέρουν βοήθεια σε φτωχότερες χώρες.

    [04] Η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Βελιγράδι

    21-10-2008

    Ναύαρχος Μάικλ Μάλλεν

    Ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μάλλεν και ο Σέρβος ομόλογος του στρατηγός, Ζντράβκο Πόνος, συμφώνησαν στην ανάγκη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, παρά τις διαφωνίες για θέματα όπως το Κοσυφοπέδιο.

    Οι δύο στρατηγοί είχαν συνομιλίες στο Βελιγράδι που περιεστράφησαν σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής σταθερότητας. Είναι η πρώτη φορά απο το 1951 που ο αρχηγός των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων επισκέπτεται το Βελιγράδι.

    [05] 24ωρη γενική απεργία στην Ελλάδα

    21-10-2008

    24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αναμένεται ότι η απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα δυσχεράνει τις μετακινήσεις και θα δημιουργήσει προβλήματα σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

    Οι Ελληνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τις εξεταζόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, για φορολογικές ρυθμίσεις και για την ιδιωτικοποίηση εταιρειών του δημοσίου. Εκπρόσωποι των εργαζομένων δηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά θα διευρύνουν τα ποσοστά ανεργίας και θα ρίξουν περισσότερους πολίτες στη φτώχια.

    Λόγω της απεργίας ακυρώθηκαν και πολλές πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, οι τράπεζες, τα δικαστήρια και τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    [06] Αντιδράσεις στην διεύρυνση του προγράμματος Visa Waiver δίχως την ένταξη της Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    21-10-2008

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την τακτική ενημερωτική συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τους διαπιστευμένους στη Ουάσιγκτον ανταποκριτές Αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ επιβεβαίωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση διεξάγει διαβουλεύσεις με την Αμερικανική για να ικανοποιηθούν οι απαιτούμενες προυποθέσεις προς ένταξη στο πρόγραμμα Visa Waiver.

    Κατά τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και όλοι εργάζονται ενταντικά για να συμπερηληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε πότε πιστεύει ότι θα επιτευχθεί αυτό, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Νωρίτερα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς και η ηγεσία της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν την τελετή της υπογραφής των εγγράφων για την ένταξη επτά ακόμη χωρών στο πρόγραμμα Visa Waiver, εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στην διεύρυνση αυτή.

    Οι πολίτες των χωρών που έχουν γίνει δεκτές στο πρόγραμμα Visa Waiver, απαλλάσονται της υποχρέωσης να εξασφαλίζουν βίζα για σύντομες επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην συνάντηση στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, στην οποία παρέστησαν επίσης η Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράης, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλοι επίσημοι, ο κύριος Μαλλιάς είπε ότι η ημέρα της τελετής αυτής 'είναι δυσάρεστη για την Ελλάδα και για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα' διότι η Ελλάδα 'θα έπρεπε να είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των όσων προστίθενται τώρα στο πρόγραμμα Visa Waiver'.

    ¶ϊκ Γκούλας

    Παρόμοια δήλωση έκανε αργότερα και ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, ¶ϊκ Γκούλας ο οποίος είπε πως το ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην τωρινή διευρυνηση του προγράμματος είναι όχι μόνον απογοητευτικό αλλά και δυσάρεστο διότι, κατά την άποψή του, αξιοκρατικά η Ελλάδα ήταν η καλύτερη υποψήφια για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό.

    Πάντως η οργάνωση χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την είδηση που προήλθε από Αμερικανικής πλευράς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεχίζουν τις συνομιλίες τους που αποβλέπουν στην επίτευξη συμφωνίας για ένταξη στο πρόγραμμα Visa Waiver, αμέσως μετά την εκπλήρωση των τυπικών απαιτήσεων και την ικανοποίηση των σχετικών κανονισμών.

    Ο ¶ϊκ Γκούλας εξέφρασε επίσης την άποψη η ευρύτερη διεύρυνση του πρόγραμματος θα αποβεί σε όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή θα βελτιώσει το γόητρο της Αμερικής σε παγκόσμια κλίμακα και θα προωθήσει τις εμπορικές συναλλαγές και τον τουρισμό. Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ πρόσθεσε ότι η επιδιωκόμενη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων αυτών και θα αποτελέσει παράλληλα πηγή υπερηφάνειας για τα τρία εκατομμύρια Ελληνοαμερικανούς.

    [07] Προσηλωμένες οι ΗΠΑ στην καταπολέμηση της φτώχειας

    21-10-2008

    Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Αμερικανικό Κογκρέσο, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ομάδα των 8 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της φτώχιας διεθνώς, παρά την οικονομική κρίση.Σε σύνοδο κορυφής για την διεθνή ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μην υπαναχωρήσουν των δεσμεύσεων τους λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και επεσήμανε ότι η ανάπτυξη αποτελεί οικονομικό και ηθικό συμφέρον της χώρας. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα χορηγήσουν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πείνας διεθνώς και πρόσθεσε ότι η Αμερική έχει επενδύσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 35 χώρες μέσω της λεγόμενης Πρωτοβουλίας της Χιλιετίας, που συνδέει την οικονομική βοήθεια με βελτιώσεις σε θέματα διακυβέρνησης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 22 October 2008 - 1:18:23 UTC