Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Τζίπι Λίβνι νέα ηγέτης του Καντίμα
  • [02] 10 νεκροί από βομβιστική επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη
  • [03] Προς πώληση και άλλη Αμερικανική τράπεζα
  • [04] Κατακόρυφη πτώση και του Ρωσικού χρηματιστηρίου
  • [05] Οι προεδρικοί υποψήφιοι σχολιάζουν την εξαγορά της AIG
  • [06] Ισραήλ: Νέα καταμέτρηση των ψήφων ζητά ο Σαούλ Μοφάζ

  • [01] Η Τζίπι Λίβνι νέα ηγέτης του Καντίμα

    18-09-2008

    Η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, διακήρυξε την νίκη της στις εκλογές για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα. Σύμφωνα με τα exit poll η κ. Λίβνι παίρνει ποσοστό 48% της ψήφου, δηλαδή άνω του 40% που χρειαζόταν για να αποφύγει επαναληπτική ψηφοφορία. Επίσης ο κύριος αντίπαλος της, ο Υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, ήρθε δεύτερος με ποσοστό 37%.

    Η κ. Λίβνι ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι 'κέρδισαν οι καλοί', ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίς σήμερα το πρωί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, τηλεφώνησε στην κ. Λίβνι για να την συγχαρεί.

    Αναμένεται ότι μέσα στις ερχόμενες μέρες ο κ. Ολμέρτ θα παραιτηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, για να αγωνιστεί σε βάρος κατηγοριών που του προσάπτονται για διαφθορά. Πάντως ο κ. Ολμέρτ θα παραμείνει στο αξίωμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού έως ότου η νέα ηγέτιδα του κόμματος Καντίμα σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

    [02] 10 νεκροί από βομβιστική επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη

    18-09-2008

    Οι ΗΠΑ και τα ΗΕ καταδίκασαν την επίθεση Ισλαμιστών εξτρεμιστών κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη που κόστισε τη ζωή σε 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός Αμερικανού. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν παγιδευμένα αυτοκίνητα, χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα κατά την επίθεση της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

    Υεμένιοι φρουροί ανταπέδωσαν τα πυρά, αποτρέποντας την διείσδυση των επιτιθεμένων στο τείχος ασφάλειας που περιβάλει την πρεσβεία. Απ' την επίθεση σκοτώθηκαν 6 Υεμένιοι φρουροί και 4 περαστικοί, συμπεριλαμβανομένης και 18χρονης Αμερικανίδας και του Υεμένιου συζύγου της. Επίσης σκοτώθηκαν 6 απ' τους επιτιθέμενους.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί υπενθύμιση ότι η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον ιδεολογικών εξτρεμιστών και επεσήμανε ότι τέτοια επεισόδια βίας δεν πρόκειται να αναγκάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από τον κόσμο.

    Επίσης το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ και ο γ.γ. Μπαν Κι Μούν, καταδίκασαν την επίθεση σε βάρος της Αμερικανικής πρεσβείας και ζήτησαν την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σόν Μακόρμακ, δήλωσε ότι το επεισόδιο είχε χαρακτηριστικά επιθέσεων της Αλ Κάϊντα, αλλά τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση στην Σαναά. Οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμική Τζιχάντ στην Υεμένη, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    [03] Προς πώληση και άλλη Αμερικανική τράπεζα

    18-09-2008

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλη μια Αμερικανική χρηματοεπενδυτική εταιρεία που πλήττεται απ' την κρίση στον τομέα, η Washington Mutual, ψάχνει για αγοραστή επαυξάνοντας έτσι την ανασφάλεια στις Αμερικανικές χρηματαγορές.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχόμενοι αγοραστές της Washington Mutual φέρονται οι Citigroup και η WellsFargo. Αναλυτές προβλέπουν ότι η πιστωτική κρίση θα αναγκάσει ασθενέστερους φορείς να εξαγοραστούν από ισχυρότερους ανταγωνιστές τους.

    Πάντως η εξαγορά από το Αμερικανικό δημόσιο της μεγαλύτερης στο κόσμο χρηματοασφαλιστικής εταιρείας AIG δεν ήταν αρκετή για να σταθεροποιήσει τις χρηματαγορές. Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 4%, 452 μονάδες, για να κλείσει στις 10 χιλιάδες 607. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 4,7%, 57 μονάδες, κλείνοντας στις χίλιες 156 και ο δείκτης Νάσντακ κατέγραψε έλλειμμα 5%, 109 μονάδες για να κλείσει στις 2 χιλιάδες 99. Σήμερα το πρωί σημαντικά ελλείμματα καταγράφουν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ασίας.

    Επίσης συνεχίζονται οι ανησυχίες για την σταθερότητα μεγάλων πιστωτικών εταιρειών. Συγκεκριμένα η μετοχή της εταιρείας Goldman Sachs υποχώρησε κατά 17% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Τετάρτη, ενώ 26% ήταν το έλλειμμα της μετοχής της εταιρείας Morgan Stanley.

    [04] Κατακόρυφη πτώση και του Ρωσικού χρηματιστηρίου

    18-09-2008

    Το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται πως θα χορηγήσει περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια για την σταθεροποίηση των χρηματαγορών της χώρας, μετά την αναγκαστική διακοπή των συναλλαγών τη Τετάρτη για δεύτερη κατά σειρά μέρα, ενώ αναλυτές ανησυχούν για κατάρρευση του Ρωσικού χρηματιστηρίου αντίστοιχη με αυτήν του 1998.

    Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί μετά τις εξελίξεις στη Γεωργία, ενώ η Ρωσική χρηματαγορά έχει και αυτή επηρεαστεί απ' την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, καθώς και την πτώση των τιμών πετρελαίου. Οι συναλλαγές διακόπηκαν όταν οι κύριοι δείκτες της Ρωσικής χρηματαγοράς κατέγραφαν πτώση άνω του 10%.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλλιαμ Μπέρνς, δήλωσε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας έχει κοστίσει στις χρηματαγορές το ένα-τρίτο της αξίας τους και ότι το Ρούβλι έχει χάσει το 10% της αξίας του.

    [05] Οι προεδρικοί υποψήφιοι σχολιάζουν την εξαγορά της AIG

    18-09-2008

    Τζον Μακέιν

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν, αναφέρθηκαν τη Τετάρτη στην απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης να επέμβει για την διάσωση της χρηματοασφαλιστικής γιγάντιας εταιρείας AIG, χαρακτηρίζοντας την παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αμερικανική οικονομία.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ανακοινωθέν του κ. Μακέιν αναφέρει ότι η έλλειψη ρυθμιστικών οργάνων και η απερίσκεπτη διοίκηση της επιχείρησης προκάλεσαν την κατάρρευση της AIG και ζήτησε να διερευνηθεί το αν τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας είχαν παραπλανήσει τους μετόχους. Πάντως την Τρίτη ο κ. Μακέιν είχε αντιταχθεί στην διάσωση της AIG από το Αμερικανικό δημόσιο, αλλά τη Τετάρτη δήλωσε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης στόχευε στο να προστατέψει εκατομμύρια Αμερικανούς που ήταν ασφαλισμένοι στην AIG.

    Από τη πλευρά του ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε το κ. Μακέιν για μακροχρόνια υποστήριξη μια πολιτικής που αποθαρρύνει επιχειρηματικούς ελέγχους. Σε ομιλία του στη Νεβάδα ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι οικονομικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας αποτελούν την τελική ετυμηγορία στην πολιτική Μακέιν.

    [06] Ισραήλ: Νέα καταμέτρηση των ψήφων ζητά ο Σαούλ Μοφάζ

    18-09-2008

    Σαούλ Μοφάζ

    Ο Υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, ζητά εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων των κομματικών εκλογών της Τετάρτης για την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα. Η προεκλογική εκστρατεία Μοφάζ ζήτησε την νέα καταμέτρηση νωρίς σήμερα το πρωί, όταν τα μερικά αποτελέσματα διέψευσαν τα exit poll της Τετάρτης και δίνουν τελικά στην Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, πρωτιά μόνο 2 εκατοστιαίων μονάδων. Τα exit poll έφεραν την κ. Λίβνι να προηγείται με 10%.

    Τζίπι Λίβνι

    Αργά τη Τετάρτη το βράδυ η κ. Λίβνι διακήρυξε την νίκη της λέγοντας χαρακτηριστικά στους υποστηρικτές της ότι 'κέρδισαν οι καλοί'. Επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, τηλεφώνησε στην κ. Λίβνι για να την συγχαρεί. Αναμένεται ότι μέσα στις ερχόμενες μέρες ο κ. Ολμέρτ θα παραιτηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, για να αγωνιστεί σε βάρος κατηγοριών που του προσάπτονται για διαφθορά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 19 September 2008 - 1:18:32 UTC