Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επισκέψεις ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων σε Αφγανιστάν και Πακιστάν
  • [02] Μακέιν: Ασυνείδητη και άπληστη η Γουώλ Στρήτ - Ομπάμα: Ξέρουμε ποιος ευθύνεται για τη κρίση
  • [03] Ο Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και τα σχέδια του για την ομογένεια
  • [04] Πληροφορίες για νέες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν
  • [05] Επέμβαση Φεντ στην AIG
  • [06] Εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρικό

  • [01] Επισκέψεις ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων σε Αφγανιστάν και Πακιστάν

    17-09-2008

    Στρατηγός Μακίρναν

    Ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών και των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέηβιντ Μακίρναν, δήλωσε ότι χρειάζεται άλλους 10 χιλιάδες στρατιώτες για να αντιμετωπίσει τους Ταλεμπάν. Ο στρατηγός Μακίρναν έκανε αυτή τη δήλωση πριν τις συνομιλίες τους με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη έκπληξη στη Καμπούλ.

    Ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε με Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, για να αξιολογήσει τις ανάγκες του αγώνα κατά των Ταλεμπάν, και να συζητήσει ανησυχίες για τον αριθμό θανάτων αμάχων κατά τον

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, βρίσκεται στο Πακιστάν για συνομιλίες με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους με θέμα τις προσπάθειες για την εξουδετέρωση εξτρεμιστών κατά μήκος της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν. Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο κ. Μάλλεν θα συναντηθεί με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ασάφ Καγιανί.

    Η απρογραμμάτιστη αυτή επίσκεψη του κ. Μάλλεν πραγματοποιείται καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν για τον τρόπο αντιμετώπισης των προπυργίων εξτρεμιστών στις απομονωμένες επαρχίες του Πακιστάν.

    [02] Μακέιν: Ασυνείδητη και άπληστη η Γουώλ Στρήτ - Ομπάμα: Ξέρουμε ποιος ευθύνεται για τη κρίση

    17-09-2008

    Τζον Μακέιν

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν προωθούν την οικονομική τους πολιτική και τα σχέδια τους για την εξουδετέρωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Σε προεκλογική του εμφάνιση στη Φλόριντα ο κ. Μακέιν επέρριψε ευθύνες για την κρίση στην ασυνειδησία και την απληστία της Γουώλ Στρήτ και της Ουάσιγκτον, όπως είπε και επεσήμανε ότι θα συστήσει επιτροπή που θα μελετήσει τα αίτια της κρίσης και θα προτείνει λύσεις.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Από τη πλευρά του σε ομιλία του στο Κολοράντο, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι είναι γνωστό τι προκάλεσε την χρηματοπιστωτική κρίση και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται έναν πραγματικό ηγέτη για να λυθεί το πρόβλημα.

    Επίσης στο Οχάιο ο κ. Μακέιν επέκρινε τον Δημοκρατικό αντίπαλο του για πολυτελές δείπνο για την συγκέντρωση χρημάτων με διασημότητες του Χόλυγουντ, συμπεριλαμβανομένης και της Μπάρμπαρα Στρέισαντ.

    [03] Ο Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και τα σχέδια του για την ομογένεια

    17-09-2008

    Ακούστε τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη - Download

    Ευριπίδης Στυλιανίδης

    Η σχολική χρονιά άρχισε φέτος ομαλά στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Κοντόπουλος και η Ντινα Λαζαρίδου από τον συνεργαζόμενο ραδιοσταθμό City International στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος αναμεταδίδει καθημερινά τα προγράμματα της Ελληνικής Υπηρεσίας της 'Φωνής της Αμερικής', είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο για το ξεκίνημα της καινούργιας σχολικής χρονιάς. Παράλληλα έθεσαν στον κ. Στυλιανίδη και ένα ερώτημα από μέρους της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Κείμενο συνέντευξης:

    Γ. Κοντόπουλος: Έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Κατ' αρχήν να εκφράσουμε το θαυμασμό μας επειδή έγιναν όλα τόσο εύρυθμα αυτή τη σχολική χρονιά. Πως τα καταφέρατε;

    Υπ. Παιδείας Ε. Στυλιανίδης: Οκτώ μήνες δουλεύουν συστηματικά και οι εκπαιδευτικοί και τα διοικητικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και έχουμε πετύχει το αυτονόητο, το οποίο όμως δυστυχώς για 20 χρόνια ήταν ζητούμενο. Τα βιβλία είναι στα σχολεία ενώ κάθε φορά γίνονταν το αντίθετο, τα οργανικά προβλέψιμα κενά έχουν καλυφτεί με νεοδιόριστους και με αναπληρωτές με πληρότητα. Η εισαγωγική επιμόρφωση για πρώτη φορά δεν γίνεται στη μέση της χρονιάς αλλά πριν τον σχολικό αγιασμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη πρόσθετη διδακτική στήριξη, δηλαδή για το φροντιστήριο μέσα στο σχολείο που θα βοηθήσει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα να αποφύγουν την παραπαιδεία.

    Την ίδια ώρα 1.233 σχολεία κατασκευάζονται σ' ολόκληρη την Ελλάδα και έχουμε την ετοιμότητα να τραβήξουμε όλα τα παιδιά στο δημόσιο νηπιαγωγείο και να λειτουργήσει εύρυθμα, περισσότερο εύρυθμα από κάθε άλλη φορά και το ολοήμερο σχολείο. Εκτιμώ ότι αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια θα έχουμε βάλει τις βάσεις για ένα σωστά δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα που θα βελτιώνει την εκπαιδευτική του καθημερινότητα κάθε χρόνο.

    Ντ. Λαζαρίδου: Κύριε Υπουργέ, σχετικά με τη αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια έχει αρχίσει ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ποια είναι η εκτίμησή σας;

    Υπ. Παιδείας Ε. Στυλιανίδης: Έχουμε δεσμευτεί ότι πριν το τέλος του έτους θα ανοίξει ένας εξαντλητικός διάλογος όπου θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, γονείς, ειδικοί επιστήμονες, μαθητές, παρατάξεις, κόμματα. Θα κοιτάξουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και η θεσμική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί στην επόμενη κυβερνητική περίοδο. Ο στόχος είναι ένα πιο ανοικτό πανεπιστήμιο, πιο εύκολα προσβάσιμο, με μία διαδικασία φιλτραρίσματος της ικανότητας και της αποδοτικότητας του κάθε μαθητή, είτε πριν, είτε μετά.

    Ντ. Λαζαρίδου: Η ελληνική πολιτεία συνεισφέρει στη μόρφωση των ελληνόπουλων της ομογένειας. Πρόκειται να εμβαθύνετε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια;

    Υπ. Παιδείας Ε. Στυλιανίδης: Όπως θα γνωρίζουν οι ομογενείς μας είχαμε κάνει ένα πολύ καλά οργανωμένο ταξίδι τον προηγούμενο Φλεβάρη στις περιοχές του Σικάγου, της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον και στο έξυπνο σχολείο, το Σχολείο του Μέλλοντος στη Φιλαδέλφεια, που οργάνωσε ο Μπιλ Γκέιτς ως ένα πρότυπο σύγχρονης εκπαίδευσης ανά τον κόσμο.

    Πολλά στοιχεία τεχνογνωσίας από εκεί τα μεταφέρουμε σε ελληνικά σχολεία. Η πολιτική του έξυπνου σχολείου περιλαμβάνει το σχολείο που συναντήσαμε στη Φιλαδέλφεια. Παράλληλα, εκεί προγραμματίσαμε μαζί και με την ελληνική παροικία αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής την βοήθεια, τη μορφή και την ποσότητα της βοήθειας που θα αποστείλει η Ελλάδα προς τα σχολεία, είτε τα σχολεία τα εκκλησιαστικά, είτε τα charter schools (πρότυπα σχολεία). Και στην συνεχεία ακολούθησε μία επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου μαζί με όλο το εκπαιδευτικό επιτελείο στο Υπουργείο Παιδείας και κάναμε το νέο προγραμματισμό για τον οικουμενικό ελληνισμό.

    Το επόμενο μας ταξίδι θα συμπεριλάβανει άλλους σταθμούς, θα αφορά τον ελληνισμό της Τάμπας (στην πολιτεία της Φλόριντα), πιθανότητα να φτάσουμε και έως την δυτική ακτή και στη Βοστόνη βεβαίως που είναι το κέντρο της πανεπιστημιακής δραστηριότητας των ομογενών και των αμερικανών. Μέχρι τώρα ενισχύουμε με εκπαιδευτικούς, έχουμε ξεκινήσει διαδικασία καταγραφής του ομογενειακού δυναμικού που διδάσκει στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και συμμετέχει και σε ερευνητικά έργα. Είναι πάνω από 3.000 οι Έλληνες διακεκριμένοι επιστήμονες, οι ελληνοαμερικανοί και αυτό το δυναμικό είναι ένα πολύτιμο δυναμικό για τη ίδια την Ελλάδα, διότι μπορεί να αξιοποιηθεί εδώ με τις γνώσεις που φέρνει τις φρέσκιες και να βοηθήσει τα δεδομένα και στη ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας.

    [04] Πληροφορίες για νέες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν

    17-09-2008

    Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας παρουσίασε σε συνεδρίαση των μελών της στη Βιέννη αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν το Ιράν να προσπαθεί να μετατρέψει τον πύραυλο του μακρού βεληνεκούς Σαχάμπ-3 για να μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Γκρέγκορυ Σούλτι, χαρακτήρισε τα στοιχεία 'πολύ αξιόπιστα'. Επίσης και άλλοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν τις πληροφορίες εξαιρετικά πειστικές, αλλά δήλωσαν ότι η Διεθνής Υπηρεσία επεσήμανε πως δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας, Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, χαρακτήρισε τις πληροφορίες μυθεύματα.

    Επίσης και η Γαλλία, εκτός απ' τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε τη Τρίτη στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, αλλά η Κίνα δήλωσε ότι τέτοιες κυρώσεις κατά του Ιράν δεν πρόκειται να επιλύσουν το αδιέξοδο με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    [05] Επέμβαση Φεντ στην AIG

    17-09-2008

    H έδρα της AIG στη Νέα Υόρκη

    Η Αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να χορηγήσει έκτακτο δάνειο ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποφευχθεί η πτώχευση της μεγαλύτερης χρηματοασφαλιστικής εταιρείας στο κόσμο, AIG. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε το δάνειο αργά τη Τρίτη το βράδυ με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας. Η Φέντ ανακοίνωσε ότι μια 'άτακτη κατάρρευση' της AIG θα προστίθετο στα 'ήδη σημαντικά' επίπεδα αστάθειας στις χρηματαγορές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η Φέντ αναλαμβάνει το 79,9% των μετοχών της εταιρείας. Η AIG είναι μια ακόμη σειράς μεγάλων χρηματοεπενδυτικών εταιρειών που επηρεάστηκαν από την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.

    Τη Τρίτη, κεντρικές τράπεζες της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ έριξαν δισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματαγορές τους με στόχο την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών ορισμένοι οικονομολόγοι πίστευαν πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μείωνε το κύριο επιτόκιο της, αλλά αντ' αυτού η Φέντ άφησε το επιτόκιο στα ίδια επίπεδα. Η απόφαση αυτή της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας είχε σαν αποτέλεσμα την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της Αμερικανικής χρηματαγοράς με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί μέρος του χαμένου εδάφους της Δευτέρας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα ο δείκτης Ντάου Τζόουνς ενισχύθηκε κατά 1,3%, 139 μονάδες, για να κλείσει στις 11 χιλιάδες 56. Ο δείκτης S&P κέρδισε 1,8%, 21 μονάδες, κλείνοντας στις χίλιες 214 και ο δείκτης Νάσντακ κατέγραψε κέρδη 1%, 22 μονάδες, για να κλείσει στις 2 χιλιάδες 202. Επίσης ενισχυμένη ήταν και η απόδοση της τιμής του δολαρίου έναντι του Ευρώ και του Γιέν.

    Από την άλλη όμως, οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν και πάλι τη Τρίτη, λόγω ανησυχιών ότι η διεθνής οικονομική κρίση θα περιορίσει και τη ζήτηση του μαύρου χρυσού. Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε μέχρι και 5 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για να ανακάμψει αργότερα και να κλείσει τελικά στα 91,49 δολάρια το βαρέλι.

    [06] Εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρικό

    17-09-2008

    Εκατομμύρια κάτοικοι των νότιων ΗΠΑ παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεις μέρες μετά το πλήγμα του τυφώνα Άικ με πανίσχυρους ανέμους που προκάλεσαν πλημμύρες και κατέστρεψαν ολόκληρες συνοικίες. Χιλιάδες κάτοικοι του Τέξας παραμένουν σε προσωρινά καταλύματα και πολλοί διαμαρτύρονται για έλλειψη εφοδίων. Επίσης οι αρχές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεταδοτικών ασθενειών στην περιοχή της πόλης Γκάλβεστον του Τέξας.

    Ο πρόεδρος Μπους επισκέφτηκε την γενέτειρα του πολιτεία τη Τρίτη και επιθεώρησε τις καταστροφές στο Γκάλβεστον και το Χιούστον και επαίνεσε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση του τυφώνα και υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας χειρισμού κρίσεων, Ντέηβιντ Πώλισον, δήλωσε ότι το Γκάλβεστον θα αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα ανοικοδόμησης, καθώς υπέστη τις σοβαρότερες ζημιές, ενώ μεγάλο μέρος της πόλης κατέστη ακατοίκητο απ' τον τυφώνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 18 September 2008 - 1:18:29 UTC