Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίγο καλύτερα τα προγνωστικά του ΔΝΤ
  • [02] Γκόρ: Ηλεκτρισμός αποκλειστικά από εναλλακτικές πηγές ενέργειας μέσα στην επόμενη 10ετία
  • [03] Την άλλη εβδομάδα η πρώτη δίκη κρατουμένου στο Γκουαντάναμο
  • [04] Ράις: Η Ουάσιγκτον υπέρ εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στη διαμάχη με το Ιράν
  • [05] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αντιδρά στην επιστολή Γκρούεφσκι

  • [01] Λίγο καλύτερα τα προγνωστικά του ΔΝΤ

    18-07-2008

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ότι παρόλο που η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων δεν θα βλάψει την διεθνή οικονομία τόσο όσο πίστευαν διεθνείς παράγοντες, ο πληθωρισμός αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για πολλές χώρες. Την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα νέα προγνωστικά του για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη, που προβλέπουν λίγο μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης απ' αυτά που είχαν δημοσιευτεί τον Απρίλιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Σάιμον Τζόνσον, δήλωσε ότι η διεθνής οικονομία θα επιβραδυνθεί, αλλά θα παραμείνει σε ποσοστό ανάπτυξης 4% για το υπόλοιπο της χρονιάς. Αλλά προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κινδυνεύουν με πληθωρισμό περίπου 9% και προέβλεψε ότι τα ποσοστά πληθωρισμού θα παραμείνουν υψηλά και καθ' όλη τη διάρκεια του 2009. Επίσης ο κ. Τζόνσον επεσήμανε ότι η Αμερικανική οικονομία έχει σχεδόν σταματήσει να αναπτύσσεται.

    [02] Γκόρ: Ηλεκτρισμός αποκλειστικά από εναλλακτικές πηγές ενέργειας μέσα στην επόμενη 10ετία

    18-07-2008

    Ο τιμημένος με βραβείο Νόμπελ πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, πρότεινε την κάλυψη όλων των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια με την αποκλειστική χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

    Σε ομιλία του σε διάσκεψη για το περιβάλλον, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γκόρ προκάλεσε τη χώρα να επιδιώξει την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας με τον ίδιο ζήλο που ο πρόεδρος Κέννεντυ επιδίωξε να τοποθετήσει άνθρωπο στη Σελήνη. Η μετάβαση προς την γενιά της εναλλακτικής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα λύσει τα ενεργειακά και οικονομικά προβλήματα της χώρας και θα βελτιώσει θέματα εθνικής ασφάλειας, μειώνοντας την εξάρτηση των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο. Η σημαντικότερη αλλαγή πολιτικής που, κατά τον κ. Γκόρ είναι απολύτως απαραίτητη, είναι η επιβολή φόρων για εκπομπές βλαβερών αερίων.

    [03] Την άλλη εβδομάδα η πρώτη δίκη κρατουμένου στο Γκουαντάναμο

    18-07-2008

    Με εντολή ομοσπονδιακού δικαστηρίου μπορεί να αρχίσει την άλλη εβδομάδα η πρώτη δίκη, για εγκλήματα πολέμου, κρατούμενου στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Ο ομοσπονδιακός δικαστής, Τζέιμς Ρόμπερτσον, απέρριψε τη Πέμπτη έφεση του πρώην οδηγού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαλίμ Χαμντάν, για αναβολή της δίκης.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Χαμντάν ζήτησαν την αναβολή της δίκης για να δοθεί η ευκαιρία στον κατηγορούμενο να εφεσιβάλει την νομιμότητα της διαδικασίας στρατοδικείων στο Γκουαντάναμο, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίνει στους ξένους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο το δικαίωμα να εφεσιβάλουν την κράτηση τους σε πολιτικά δικαστήρια. Η έναρξη της δίκης του Σαλίμ Χαμντάν έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα.

    [04] Ράις: Η Ουάσιγκτον υπέρ εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στη διαμάχη με το Ιράν

    18-07-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ανώτερος Αμερικανός εκπρόσωπος θα συμμετάσχει σε συνάντηση με το Ιράν το Σάββατο, για να δείξει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην διαμάχη για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

    Η κ. Ράις επεσήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις συνομιλίες στη Γενεύη δείχνει ότι η Ουάσιγκτον σοβαρολογεί όταν δηλώνει πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια και διάλογο, αν το Ιράν τερματίσει τις επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Υφυπουργός, Γουίλλιαμ Μπέρνς, θα συμμετάσχει στη συνάντηση με το Ιράν για να δείξει ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις συνεργάζονται στις προσπάθειες τερματισμού της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια επίσκεψης του στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοττάκι, δήλωσε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ θα προσθέσει ένα 'θετικό' στοιχείο στις συνομιλίες.

    [05] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αντιδρά στην επιστολή Γκρούεφσκι

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    18-07-2008

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Μια νέα εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα στις σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, που κάνει ορισμένους αναλυτές να σκέφτονται πως θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαδικασία στην οποία συμμετέχουν τα δύο γειτονικά κράτη της Βαλκανικής καθώς επιδιώκουν την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού επίσημου ονόματος για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Πληροφορίες από τα Σκόπια επιβεβαιώνουν ότι ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι απέστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Καραμανλή, με την οποία ζητά την αναγνώριση της, όπως την αποκαλεί, 'Μακεδονικής μειονότητας' στην Ελλάδα και την χορήγηση διπλής υπηκοότητας και άλλων προνομίων, περιλαμβανομένων περιουσιακών δικαιωμάτων, στους συμπατριώτες του εκείνους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά την εγκατέλειψαν κατά την διάρκεια του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου, στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας 1940.

    Ο κύριος Γκρούεφσκι διατείνεται ότι αυτά τα άτομα, που είναι τώρα πολίτες της χώρας του, παρά το ότι γεννήθηκαν στην Ελλάδα, 'αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε τρεις τομείς: Πρώτον, δεν μπορούν να επαναδιεκδικήσουν κτηματικές περιουσίες τους, δεύτερον, συναντούν σοβαρές δυσκολίες για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και τρίτον, δεν μπορούν, όπως όλοι οι άλλοι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, να έχουν διπλή υπηκοότητα'.

    Νίκολα Γκρούεφσκι

    Ο κύριος Γκρούεφσκι λέει πως πιστεύει ότι 'αυτά είναι δύο σημαντικά θέματα, τα οποία εάν επιλυθούν θα επανορθώσουν πολλές ιστορικές αδικίες', κατά την έκφρασή του. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε δήλωσή του στην Φωνή της Αμερικής (Ελληνική Υπηρεσία) χαρακτήρισε την επιστολή του κ. Γκρούεφσκι 'αναχρονιστική και ασυμβίβαστη προς τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον 21ο αιώνα.'. Θεωρεί ότι 'τόσο ο τόνος όσο και το περιεχόμενο της επιστολής δείχνουν ότι οι ηγέτες των Σκοπίων εγείρουν εμπόδια και δεν επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος'. Κατά την εκτίμηση του Πρέσβη, η επιστολή Γκρούεφσκι 'δείχνει ακόμα ότι η πολιτική τους αποβλέπει στην προώθηση σχέσεων κακής γειτονίας με την Ελλάδα, μία χώρα που είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και που επί ένα τέταρτο του αιώνα και πλέον είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο οργανισμούς στους οποίους η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας φιλοδοξεί να ενταχθεί'.

    Ο κ. Μαλλιάς επισήμανε ότι η επιστολή από τα Σκόπια έρχεται δύο μήνες μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, 'όπου όλοι οι ηγέτες της συμμαχίας, μηδενός εξαιρουμένου, ζήτησαν, υπέδειξαν κι ενεθάρρυναν την πολιτική ηγεσία στα Σκόπια να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να καταλήξει σε ένα αμοιβαίως αποδεκτό όνομα για την ΠΓΔΜ, το οποίο και έθεσαν ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στον ΝΑΤΟ'.

    Ο Έλληνας Πρέσβης είπε ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι 'επέλεξε να χρησιμοποιήσει επιθετική γλώσσα, εχθρική προπαγάνδα και θα έλεγα και έναν υποβόσκοντα παράγοντα αλυτρωτισμού στην επιστολή του'. Ο κύριος Μαλλιάς υπογράμμισε τέλος ότι 'το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Γκρούεφσκι καταδεικνύει πόσο σημαντικά και πόσο σχετικά είναι τα μη δεσμευτικά ψηφίσματα Αριθμός 300 της Γερουσίας και Αριθμός 356 της Βουλής, τα οποία εκφράζουν την άποψη του Αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να σταματήσει την εχθρική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας και να επιχειρήσει να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος'.

    Σων Μακόρμακ

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, ρωτήθηκε για την νέα εξέλιξη κατά την τακτική συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Ο κύριος Μακόρμακ απάντησε: 'Όπως αντιλαμβάνομαι η αλληλογραφία ήταν μεταξύ των δύο αυτών πλευρών προς τις οποίες σας παραπέμπω αν θέλετε κάποιο σχόλιο. Από δικής μας πλευράς (των Ηνωμένων Πολιτειών) θα θέλαμε να δούμε την Μακεδονία και την Ελλάδα να επιλύουν το θέμα του ονόματος, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Ξέρω ότι πολλά άτομα αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια πάνω στο θέμα του ονόματος. Οπωσδήποτε θα θέλαμε να δούμε τις διαπραγματεύσεις αυτές να ολοκληρωθούν επιτυχώς γρήγορα'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 July 2008 - 1:18:20 UTC