Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το θρίλερ της αναμέτρησης Χίλαρι-Ομπάμα
  • [02] Το γάμο ομοφυλοφίλων ενέκρινε η Καλιφόρνια
  • [03] Μπούς: Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ
  • [04] Συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών κατά κονδυλίων για πολέμους
  • [05] Κίνα: Ανησυχίες για εκδήλωση ασθενειών
  • [06] Έκκληση Πενταγώνου προς κυβέρνηση της Βιρμανίας να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια

  • [01] Το θρίλερ της αναμέτρησης Χίλαρι-Ομπάμα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγντον

    16-05-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ για το θρίλερ της αναμέτρησης Χίλαρι-Ομπάμα - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ για το θρίλερ της αναμέτρησης Χίλαρι-Ομπάμα

    - Watch (WM)

    Χίλαρι Κλίντον

    Οι προκριματικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες κοντεύουν να τελειώσουν χωρίς να έχουν δώσει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη εικόνα του ποιος θα πάρει τελικά το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στήθος με στήθος συνεχίζεται η αναμέτρηση των δύο κύριων διεκδικητών του επίζηλου χρίσματος παρά το ότι ο ένας από αυτούς, ο Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα, έχει εξασφαλίσει σημαντικό προβάδισμα έναντι του άλλου, που είναι η Γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον.

    Προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα.

    Το γεγονός κάνει ορισμένους παράγοντες του Δημοκρατικού Κόμματος και αρκετούς ψηφοφόρους να ζητούν από την κυρία Κλίντον να αποσυρθεί από τον αγώνα προκειμένου να διατηρηθεί η κομματική ενότητα που είναι απαραίτητη για να επικρατήσει ο προεδρικός υποψήφιός του τον Νοέμβριο. Όμως οι εκκλήσεις αυτές απορρίπτονται από το στρατόπεδο της κυρίας Κλίντον. Στο όλο θέμα είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΙΛΑΡΙ-ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι προκριματικές εκλογές που απομένουν για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου κι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της διαδικασίας αυτής τόσο φαίνεται να μειώνονται οι πιθανότητες της Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει την ενδοκομματική αναμέτρηση με τον αντίπαλό της Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά η Γερουσιαστής Κλίντον δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

    Χ. Κλίντον: Μένω στον αγώνα έως το κόμμα μου να αναδείξει προεδρικό υποψήφιο κι εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω πως εγώ θα είμαι ο υποψήφιος αυτός.

    Τηλεμαχία Κλίντον-Ομπάμα.

    Γ. Μπίστης: Παρά την πρόσφατη μεγάλη νίκη της στις προκριματικές εκλογές της Δυτικής Βιρτζίνιας, εκτιμάται ότι η κ. Κλίντον είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσει το προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα. Όμως η Γερουσιαστής από την Νέα Υόρκη τονίζει πως η απόσταση που την χωρίζει από τον αντίπαλό της και Γερουσιαστή του Ιλινόϊ είναι μικρή, αν υπολογιστούν οι ψήφοι των εκλεκτόρων από την Φλόριντα και το Μίσιγκαν, που αποκλείστηκαν από την διαδικασία ανάδειξης του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, λόγω παράβασης κομματικών κανονισμών.

    Χ. Κλίντον: Πρέπει να διευθετηθεί το θέμα των εκλεκτόρων της Φλόριντας και του Μίσιγκαν. Η ετυμηγορία των ψηφοφόρων σε αυτές τις πολιτείες πρέπει να γίνει σεβαστή. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε λύση.

    Τζωρτζ Μαγκάβερν

    Γ. Μπίστης: Η Χίλαρι Κλίντον ζητά τώρα από τον Μπαράκ Ομπάμα να αλλάξει στάση και να υποστηρίξει το αίτημά της που είναι το Δημοκρατικό Κόμμα να επιτρέψει στους εκλέκτορες της Φλόριντας και του Μίσιγκαν να πάρουνε μέρος στο κομματικό εκλογικό συνέδριο τον Αύγουστο. Η κυρία Κλίντον κέρδισε τις δύο αυτές πολιτείες με μεγάλη διαφορά ψήφων γι αυτό και διατείνεται ότι της αναλογούν οι περισσότεροι των εκλεκτόρων τους.

    Ο πρώην Γερουσιαστής Τζωρτζ Μαγκάβερν, που το 1972 ήταν ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική καμπή.

    Τζ. Μαγκάβερν: Ήρθε ο καιρός όλοι οι Δημοκρατικοί να ενωθούν πίσω από έναν υποψήφιο. Αυτός πρέπει να είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, με γνώμονα τις μέχρι τώρα εκλογικές επιτυχίες του.

    Πήτερ Φεν

    Γ. Μπίστης: Η Χίλλαρι Κλίντον επιχειρεί να αντιστρέψει το ρεύμα εξασφαλίζοντας την υποστήριξη του εργατικού κόσμου, στις τελευταίες 5 προκριματικές εκλογές. Όμως ειδικοί, όπως ο αναλυτής Πήτερ Φεν, δεν πιστεύουν πως θα το πετύχει.

    Π. Φεν: Αναμφίβολα η κ. Κλίντον κερδίζει το Κεντάκι και την Δυτική Βιρτζίνια, όπου προηγείται κατά 20 - 30 μονάδες. Αλλά στη Βόρεια Ντακότα, την Μοντάνα και το Όρεγκον τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Γ. Μπίστης: Ήδη η πρώτη πρόβλεψη του Πήτερ Φεν βγήκε σωστή. Η κυρία Κλίντον πέτυχε σαρωτική νίκη στην Δυτική Βιρτζίνια όπου επιβλήθηκε στον αντίπαλό της με αναλογία ψήφων 64 έναντι 26 τοις εκατό. Και η δεύτερη πρόβλεψή τους φαίνεται πως θα βγει σωστή μια και όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στην κυρία Κλίντον στο Κεντάκι. Όμως ταυτόχρονα ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC πως ίσως διακηρύξει ότι κατέκτησε το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου, στις 20 Μαΐου, αμέσως μετά τις προκριματικές εκλογές στο Όρεγκον, τις οποίες αναμένεται πως θα κερδίσει. Αναλυτές λένε πως η στρατηγική του είναι να προβληθεί ως ο επικρατέστερος των δημοκρατικών υποψηφίων προκειμένου να αποτρέψει τυχόν ρεύμα υπέρ της κυρίας Κλίντον, την τελευταία στιγμή.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Μ. Ομπάμα: Εάν τότε διαθέτουμε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων θα μπορεί να ειπωθεί πως μια και προηγούμαστε πολύ στην 12η ώρα, έχουμε ουσιαστικά κερδίσει.

    Γ. Μπίστης: Οι πάντες ανυπομονούν να δουν ποιος από τους δύο διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών θα επικρατήσει. Όποιος το πετύχει, είτε είναι η Χίλαρι Κλίντον είτε ο Μπαράκ Ομπάμα, θα έχει να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τον Τζών Μακέην, σε μια ακόμα σκληρότερη αναμέτρηση, από την οποία και θα κριθεί το ποιος θα πάρει τον Νοέμβριο τα κλειδιά του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσαρα χρόνια.

    [02] Το γάμο ομοφυλοφίλων ενέκρινε η Καλιφόρνια

    16-05-2008

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας ενέκρινε το γάμο ομοφυλοφίλων. Με 4 ψήφους υπέρ έναντι 3, το ανώτατο δικαστήριο αντέστρεψε ισχύουσα απαγόρευση και απεφάνθη ότι είναι αντισυνταγματικό να ορίζεται ο γάμος σαν ένωση ενός άντρα και μίας γυναίκας.

    Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είχαν υποβάλει αγωγή σε βάρος νόμου του 2004 που απαγόρευε γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε μετά την απόφαση του Δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο να εκδίδει άδειες γάμου σε γκέι ζευγάρια.

    [03] Μπούς: Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ

    16-05-2008

    Από την ομιλία Μπούς στην Κνεσέτ

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.

    Σε ομιλία του την Πέμπτη στη Κνεσέτ επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη δημιουργία του Εβραϊκού κράτους, ο Πρόεδρος Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συνδέονται με μία 'αδιάρρηκτη' συμμαχία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επίσης άσκησε κριτική στο Ιράν, χαρακτηρίζοντας το μεγαλύτερο υποστηρικτή τρομοκρατίας στον κόσμο και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στο Ιράν να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο.

    Ο πρόεδρος Μπους κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ενθαρρύνει τους διαπραγματευτές των Ισραηλινών κι των Παλαιστίνιων να κινηθούν προς την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Μαύρα μπαλόνια στη διαδήλωση των Παλαιστινίων

    Στο μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη στα πλαίσια της Νάκμπα, δηλαδή της 'Καταστροφής' όπως αποκαλούν την ίδρυση του Ισραήλ πριν από 60 χρόνια. 700 χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1948.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ότι υπάρχουν 2 λαοί που ζουν στην 'αγαπημένη αυτή γή', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ένας γιορτάζει την ανεξαρτησία του, ενώ ο άλλος πενθεί μία καταστροφή.

    Ο κ. Αμπάς τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την ειρήνη με το Ισραήλ, αλλά προειδοποίησε ότι η δημιουργία εβραϊκών οικισμών καταστρέφει τις προοπτικές επίλυσης της διαμάχης.

    [04] Συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών κατά κονδυλίων για πολέμους

    16-05-2008

    Με την συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση για ένα ακόμη χρόνο των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

    Αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή κυρίως συμβολική, μιας και η Γερουσία αναμένεται πως θα επαναφέρει το νομοσχέδιο σύντομα. Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η καταψήφιση της χρηματοδότησης των πολέμων αποτελεί σπάνια ένδειξη συνεργασίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που αντιτίθενται στους πολέμους και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του εν λόγω νομοσχεδίου.

    Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική ηγεσία της Βουλής είχε υποστηρίξει έντονα το εν λόγω νομοσχέδιο που περιλάμβανε επίσης κονδύλια για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιδόματα ανεργίας για βετεράνους που επιστρέφουν από τους πολέμους. Οι Ρεπουμπλικανοί αντιτάχθηκαν και σ' αυτά τα προγράμματα.

    Ο Νούρι Αλ Μαλίκι στη Μοσούλη

    Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, δεσμεύτηκε ότι θα επιβάλει την τάξη στη Μοσούλη, όπου βρίσκεται για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις σε βάρος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Η Ιρακινή κυβέρνηση θέλει να δώσει τέλος στα προβλήματα των πολιτών της Μοσούλης, δήλωσε ο κ. Αλ Μαλίκι. Ιρακινοί στρατιώτες συνέλαβαν και άλλους εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα τη Πέμπτη, ενώ έχουν συλλάβει πάνω από 500 υπόπτους από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν οι επιχειρήσεις.

    Εξάλλου στη Βαγδάτη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν υπάλληλοι της πρεσβείας του Ιράν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Ιρανοί και ο Ιρακινός οδηγός τους. Τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν ευθύνες στον Αμερικανικό στρατό για την επίθεση. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη χαρακτήρισε τις κατηγορίες 'γελοίες'.

    [05] Κίνα: Ανησυχίες για εκδήλωση ασθενειών

    16-05-2008

    Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ανησυχεί πως πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους απ' τον ισχυρό σεισμό στην επαρχία Σιτσουάν. Στρατιώτες και πολίτες εθελοντές συνέχισαν τη Πέμπτη να ανασύρουν επιζώντες απ' τα συντρίμμια, αλλά έχουν αρχίσει να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την διάσωση περίπου 30 χιλιάδων ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

    Καθώς ο επίσημος αριθμός των νεκρών στην επαρχία Σιτσουάν και τις γειτονικές της περιοχές έφτασε τις 20 χιλιάδες, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας μεταδίδουν σήμερα ότι αξιωματούχοι ανησυχούν για την σήψη πτωμάτων που ενδεχομένως να προκαλέσουν επιδημίες.

    Επίσης σήμερα έφτασε στην επαρχία Σιτσουάν και η πρώτη ξένη ομάδα διάσωσης από την Ιαπωνία. Η Κίνα συμφώνησε να δεχτεί διασώστες και απ' τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

    [06] Έκκληση Πενταγώνου προς κυβέρνηση της Βιρμανίας να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια

    16-05-2008

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ζητά απ' τους ηγέτες της Βιρμανίας να επιτρέψουν περισσότερη διεθνή βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 43 χιλιάδες ανθρώπους. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέφ Μορρέλ, δήλωσε τη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στείλουν στρατιώτες με μεγάλη εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών, αλλά επεσήμανε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της ηγεσίας της Βιρμανίας.

    Η Βιρμανία έχει επιτρέψει την προσγείωση 13 Αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών που μετέφεραν 140 τόνους εφοδίων και έχει επίσης επιτρέψει την χορήγηση βοήθειας από γειτονικές της χώρες. Αλλά οι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας, που εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της χώρας τους προς ξένους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 May 2008 - 1:18:33 UTC