Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 50 νεκροί από επιθέσεις της Αλ Κάιντα στο Ιράκ
  • [02] Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • [03] Ο Πάπας Βενέδικτος στην Ουάσιγκτον
  • [04] Συνεδρίαση στη Σαγκάη για Ιράν
  • [05] Επιστήμονες: Χρειάζεται δραστική αλλαγή των μεθόδων γεωργίας
  • [06] Η Ελλάδα ευχαριστεί μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου για την συμπαράστασή τους

  • [01] 50 νεκροί από επιθέσεις της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    16-04-2008

    Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στην Αλ Κάιντα στο Ιράκ για σειρά βομβιστικών επιθέσεων τη Τρίτη που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 50 άτομα και τον τραυματισμό 94, σε συνοικίες Σουνιτών του Ιράκ.

    Στη Μπακούπα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη το μεσημέρι μπροστά σε εστιατόριο και κοντά σε κυβερνητικά γραφεία. Ανάμεσα στους 40 νεκρούς περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, ενώ 80 άτομα τραυματίστηκαν.

    Εξάλλου 13 άτομα σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης.

    [02] Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-04-2008

    Ακούστε το ρεπορτάζ Κυπριακό στο ΣΑ των ΗΕ - Download

    Lynn Pascoe

    Στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Lynn Pascoe, ενημέρωσε την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στα πλαίσια της πρόσφατης περιοδείας του σε σχέση με το Κυπριακό. Η ενημέρωση έγινε κεκλεισμένων των θυρών αλλά μετά την μυστική συνεδρίαση ο κύριος Pascoe μίλησε στην αίθουσα τύπου του διεθνούς οργανισμού.

    Σε ερώτηση κατά πόσον τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να διορίσουν τώρα ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας είπε ότι στις επόμενες λίγες ημέρες προβλέπεται να γίνουν συσκέψεις των ομάδων εργασίας των δύο Κυπριακών κοινοτήτων και εάν η όλη διαδικασία αποδεχθεί θετική, όπως όντως τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι θα είναι, τότε ο Γενικός Γραμματέας θα εξετάσει την δυνατότητα διορισμού ειδικού απεσταλμένου κατά την δεύτερη φάση, στην οποία οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να επιδοθούν σε πιο ουσιαστικές συνομιλίες μετά τις επαφές των ομάδων εργασίας.

    Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον πιστεύει πως το 2008 θα είναι το έτος της Κύπρου, δηλαδή η χρονιά στην οποία θα επιτευχθεί συμπεφωνημένος διακανονισμός του πολύχρονου προβλήματος του νησιού, ο κύριος Pascoe απάντησε λέγοντας: 'Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θα χαίρονταν να δει να σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να επιτυγχάνεται διακανονισμός το συντομότερο δυνατόν. Ανέκαθεν πίστευα ότι πρέπει να δίνουμε χρόνο σε τέτοιες διαδικασίες για να αποφέρουν αποτελέσματα. Οπωσδήποτε όμως προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να δω το πρόβλημα της Κύπρου να λύνεται όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν να επιλυθεί'.

    [03] Ο Πάπας Βενέδικτος στην Ουάσιγκτον

    16-04-2008

    Η οικογένεια Μπούς υποδέχεται τον Ποντίφικα

    Ο Πάπας Βενέδικτος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον στα πλαίσια της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τα πρόσφατα σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχουν αμαυρώσει την εικόνα του Καθολικισμού και έχουν κάνει τον Πάπα 'να ντρέπεται βαθύτατα', όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Πάπας έφτασε την Τρίτη στην αεροπορική βάση Άντριους έξω απ' την Ουάσιγκτον, όπου τον καλωσόρισε ο πρόεδρος Μπούς και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, μαζί με την κόρη τους Τζένα. Επίσης στο αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί ιεράρχες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Αμερικής και μεγάλο πλήθος κόσμου που ζητωκραύγαζε 'χρόνια πολλά' στον Ποντίφικα που σήμερα γιορτάζει τα 81α του γενέθλια.

    Η επίσημη τελετή υποδοχής του Πάπα Βενέδικτου στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο. Κατά την 6ήμερη επίσκεψη του θα παρακαθίσει σε δύο υπαίθριες Θείες Λειτουργίες σε μεγάλα στάδια εδώ στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη, θα μιλήσει σε πρυτάνεις Καθολικών πανεπιστημίων, θα συναντηθεί με εκπροσώπους άλλων δογμάτων και θρησκειών και θα προσευχηθεί στο σημείο μηδέν όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

    [04] Συνεδρίαση στη Σαγκάη για Ιράν

    16-04-2008

    Το Ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και η Γερμανία, συνεδριάζουν σήμερα στην Σαγκάι για να συζητήσουν προσπάθειες επίλυσης της αντιπαράθεσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Συγκεκριμένα αναμένεται να εξετάσουν πακέτο κινήτρων που δόθηκαν στο Ιράν το 2006.

    Το πακέτο περιλάβανε οικονομικά και άλλα κίνητρα για να σταματήσει η Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου, μία διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας έχει ήδη εγκρίνει τρία ψηφίσματα που προβλέπουν κυρώσεις κατά του Ιράν, επειδή η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου.

    [05] Επιστήμονες: Χρειάζεται δραστική αλλαγή των μεθόδων γεωργίας

    16-04-2008

    Έκθεση της διεθνούς Οργάνωσης Αξιολόγησης της Αγροτικής Επιστήμης και Αναπτυξιακής Τεχνολογίας που αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε θέματα γεωργίας αναφέρει ότι οι μέθοδοι καλλιέργειας της γης σ' ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να αλλάξουν ριζικά για να βοηθήσουν τις φτωχιές χώρες και να αποφευχθεί η καταστροφή του περιβάλλοντος. Περίπου 400 επιστήμονες συμμετείχαν στην εν λόγω έκθεση της Διεθνούς οργάνωσης.

    Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι σύγχρονοι μέθοδοι καλλιέργειας επέφεραν αύξηση στην παραγωγή τροφής, αλλά η πρόσβαση σε αυτή δεν είναι η ίδια για όλους. Υπολογίζεται ότι περίπου 850 εκατομμύρια άτομα σ' ολόκληρο τον κόσμο υποσιτίζονται, και ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 4 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μέθοδοι καλλιέργειας μπορούν να βελτιωθούν με τον συνδυασμό μεγαλύτερης παραγωγικότητας με την προστασία των φυσικών πόρων όπως το έδαφος, τα δάση και το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

    Η έκθεση έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    [06] Η Ελλάδα ευχαριστεί μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου για την συμπαράστασή τους

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-04-2008

    Ο Βουλευτής John Sarbanes με τον Πρέσβη της Ελλάδας, Αλέξανδρο Μαλλιά

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, επισκέφθηκε την Τρίτη τον Λόφο του Καπιτωλίου όπου και είχε συναντήσεις με τρία Ελληνικής καταγωγής μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, με αποκλειστικό σκοπό να τα ευχαριστήσει επίσημα εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας για κάθε βοήθεια που έχουν προσφέρει προς αυτήν.

    Οι επαφές ξεκίνησαν από το γραφείο του βουλευτή Zack Space, Δημοκρατικού της Πολιτείας Οχάιο, συνεχίστηκαν σε ένα μικρό σαλόνι δίπλα σε αίθουσα ακροάσεων που διεξήγαγε επιτροπή του Βουλευτή John Sarbanes, Δημοκρατικού από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρέσβη στον χώρο εκείνο κατά την διάρκεια σύντομου διαλείμματος των ακροάσεων, και ολοκληρώθηκαν στο γραφείο του Βουλευτή Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανού από την Πολιτεία Φλόριντα.

    Ο Βουλευτής Zack Space

    Ο Πρέσβης κύριος Μαλλιάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους τρεις Ελληνοαμερικανούς νομοθέτες για την σθεναρή υποστήριξη την οποίαν έδωσαν στο Ψήφισμα 356 της Αμερικανικής Βουλής, το οποίο κατατέθηκε στην πρώτη περίοδο των εργασιών του 110ου Κογκρέσου. Ανάμεσα στα 115 μέλη του Κογκρέσου που συνολικά υπέγραψαν το ψήφισμα αυτό περιλαμβάνονται επίσης η Δημοκρατική Βουλευτής από την Μασσαχουσέτη, Niki Tsongas, χήρα του αείμνηστου Γερουσιαστή και άλλοτε υποψήφιου για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Paul Tsongas, η επίσης Δημοκρατική Βουλευτής Shelley Berkley από την Πολιτεία Νεβάδα, που είναι και αυτή Ελληνικής καταγωγής, καθώς και η συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο, Βουλευτής Carolyn Maloney, από την Αστόρια της Νέας Υόρκης, την οποία ο Έλληνας πρέσβης είχε ευχαριστήσει σε άλλη πρόσφατη επίσκεψή του στο Καπιτώλιο.

    Ο Βουλευτής Gus Bilirakis με τον Πρέσβη της Ελλάδας, Αλέξανδρο Μαλλιά

    Το νομοθετικό τούτο μέτρο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: 'Δια του Ψηφίσματος αυτού εκφράζεται η άποψη της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί οτιδήποτε παραβιάζει πρόνοιες της προσωρινής συμφωνίας, που έχει επιτευχθεί με την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αναφορικά με εχθρικές δραστηριότητες ή προπαγάνδα, και θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελλάδα για την επίτευξη του κοινού στόχου των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, που είναι η εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού επισήμου ονόματος για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'.

    Επίσημοι κηδεμόνες του ψηφίσματος είναι ο Δημοκρατικός Βουλευτής από την Φλόριντα και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για θέματα Ευρώπης, Robert Wexler, τον οποίο ο Πρέσβης της Ελλάδας θα ευχαριστήσει επισήμως σε άλλη επίσκεψη που είναι προγραμματισμένη για αργά την Τετάρτη το απόγευμα, και ο Ρεπουμπλικανός Βουλευτής από την Καλιφόρνια, Elton Gallegly, που ηγείται του κόμματός του στην ίδια υποεπιτροπή.

    Στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε την Τρίτη με τους Βουλευτές Space, Sarbanes και Bilirakis, ο Πρέσβης επέδωσε στον καθένα τους από ένα φιλοτεχνημένο αντίγραφο του Ψηφίσματος 356 με ιδιόχειρη αφιέρωση και ευχαριστίες. Κατά την επίδοση επισήμανε ότι το Ψήφισμα 356 αποτέλεσε έναν από τους πιο ισχυρούς διπλωματικούς μοχλούς της Ελλάδας στα πλαίσια της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με την έκφραση του κυρίου Μαλλιά, η Ελλάδα όχι μόνον εκτιμά βαθύτατα την υποστήριξη της οποίας έτυχε αλλά και είναι ευγνώμων στα μέλη του Κογκρέσου που την στήριξαν στο θέμα αυτό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 17 April 2008 - 1:18:40 UTC