Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κουνούπια φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου στη Νέα Υόρκη
  • [02] Απόσυρση ορισμένων στρατιωτών απ' το Ιράκ θα προτείνει ο πρόεδρος Μπούς
  • [03] Και νέος σεισμός στην Ινδονησία
  • [04] Άρχισε το Ραμαζάνι
  • [05] Το Ιράν προειδοποιεί το ΣΑ να μην επιβάλει νέες κυρώσεις
  • [06] Ο Τζον Νεγκροπόντε στο Πακιστάν
  • [07] Βρετανία: Καινούργια εστία αφθώδους πυρετού
  • [08] 9/11 Έξη Χρόνια Αργότερα

  • [01] Κουνούπια φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    13-09-2007

    Για μια ακόμα χρονιά η Νέα Υόρκη βρίσκεται αντιμέτωπη με τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό του δυτικού Νείλου. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας αυτού του ιού τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης φροντίζουν και φέτος να ψεκάσουν διάφορες περιοχές προσπαθώντας έτσι να μειώσουν την παρουσία των παθογόνων κουνουπιών στην περιοχή. Γειτονιές του Μπρόνξ και του Στάτεν Άϊλαντ, είναι ο επόμενος στόχος των ψεκαστικών οχημάτων με προληπτκό σκοπό και για την εξάλειψη ενδεχόμενης παρουσίας του ιού.

    Τα συμπτώματα αυτού του ιού μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Πάντως είναι εφησυχαστικό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή φέτος μόνον ένας άνθρωπος έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    [02] Απόσυρση ορισμένων στρατιωτών απ' το Ιράκ θα προτείνει ο πρόεδρος Μπούς

    13-09-2007

    Στρατηγός Πετρέους - Πρόεδρος Μπούς

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σήμερα Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπούς θα ανακοινώσει την πρόθεση του να αποσύρει 30 χιλιάδες στρατιώτες απ' το Ιράκ, παρά τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για την απόσυρση περισσότερων στρατιωτών και συντομότερα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι την Τετάρτη ο κ. Μπούς έκανε εκτεταμένες πρόβες στην ομιλία του, η οποία έχει υποστεί μέχρι τώρα πάνω από 20 μετατροπές.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ευθυγραμμιστεί με κύρια πρόταση του ανώτατου διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Ντέηβιντ Πετρέους, ο οποίος τάσσεται υπέρ της σταδιακής απόσυρσης ορισμένων στρατιωτών μέχρι τα μέσα του 2008, αφήνοντας στο Ιράκ περίπου 130 χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι οι επιπρόσθετοι 30 χιλιάδες στρατιώτες που εστάλησαν στο Ιράκ φέτος έχουν επιτρέψει στους Αμερικανούς διοικητές να μεταβιβάσουν στις Ιρακινές δυνάμεις περισσότερες ευθύνες για επιχειρήσεις πρώτης γραμμής.

    Αλλά ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι η μείωση του αριθμού των μάχιμων δυνάμεων στο Ιράκ δεν αποτελεί 'αλλαγή στρατηγικής', όπως είπε και επεσήμανε ότι οι επιπρόσθετες δυνάμεις δεν έχουν επιτύχει τον κύριο στόχο της αποστολής του, όπως είχε τεθεί απ' τον πρόεδρο Μπούς, δηλαδή να δώσουν στην Ιρακινή ηγεσία πίστωση χρόνου για να επιλύσει εσωτερικές διαφορές και να δρομολογήσει καίριας σημασίας νομοθεσία.

    [03] Και νέος σεισμός στην Ινδονησία

    13-09-2007

    Οι αρχές της Ινδονησίας εξέδωσαν την τρίτη, το τελευταίο 24ωρο, προειδοποίηση για τσουνάμι, μετά από νέο ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Σουμάτρα σήμερα το πρωί. Αλλά αργότερα ήραν την προειδοποίηση. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο σεισμός, 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την Κεντρική Σουμάτρα και έγινε αισθητός και στην γειτονική Σιγκαπούρη.

    Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν υπήρξαν θύματα απ' αυτόν τον σεισμό, αλλά από τον προηγούμενο, 8,4 βαθμών σεισμό, που έπληξε χθες τις δυτικές ακτές της Σουμάτρας, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 5 άτομα και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 21 άλλα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό είχε αρχικά δηλώσει ότι ο χθεσινός σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο παλιρροϊκό κύμα, αλλά αργότερα ήρε την προειδοποίηση.

    [04] Άρχισε το Ραμαζάνι

    13-09-2007

    Μουσουλμάνοι σ' ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν την έναρξη του ιερού για το Ισλάμ μήνα του Ραμαζανιού. Ορισμένες χώρες άρχισαν τις τελετές απ' την Τετάρτη, αλλά στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του πλανήτη, καθώς και στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής οι τελετές του Ραμαζανιού αρχίζουν σήμερα.

    Ο πρόεδρος Μπούς απηύθυνε χαιρετισμό στους Μουσουλμάνους ευχόμενος ότι οι ιερές μέρες του Ραμαζανιού θα υπενθυμίσουν σε όλους την αξία της συμπόνιας και της φιλανθρωπίας προς τον πλησίον.

    [05] Το Ιράν προειδοποιεί το ΣΑ να μην επιβάλει νέες κυρώσεις

    13-09-2007

    Αλί Λαριτζανί

    Το Ιράν επανέλαβε ότι δεν θα σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν για πυρηνικά θέματα, Αλί Λαριτζανί, έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τετάρτη στη Τεχεράνη.

    Στο μεταξύ, το Ιράν προειδοποίησε ότι αν το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ επιβάλει περισσότερες κυρώσεις, θα θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία της Τεχεράνης με το διεθνή οργανισμό.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα φιλοξενήσουν συνάντηση των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας στις 21 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο τρίτου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης λόγω της άρνησης της να τερματίσει τις επίμαχες πυρηνικές της δραστηριότητες.

    [06] Ο Τζον Νεγκροπόντε στο Πακιστάν

    13-09-2007

    O Τζον Νεγκροπόντε και ο Πακιστανός ομόλογος του, Ριάζ Μοχάμεντ Καν

    Κατά την διήμερη επίσκεψη του στο Πακιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, αλλά απέφυγε να σχολιάσει την πρόσφατη επίμαχη απόφαση του να απελάσει πολιτικό του αντίπαλο. Ο κ. Νεγκροπόντε χαρακτήρισε τον κ. Μουσάραφ κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Δήλωσε επίσης ότι η απέλαση του πρώην πρωθυπουργού, Ναβάζ Σαρίφ, αποτελεί εσωτερικό θέμα του Πακιστάν.

    Στο μεταξύ ο στρατός του Πακιστάν δήλωσε τη Τετάρτη ότι από βομβαρδισμούς εναντίον κρησφύγετων εξτρεμιστών στο βόρειο Βαζιριστάν, σκοτώθηκαν 40 μαχητές. Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι συνεχίζουν να προσπαθούν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση άνω των 200 άλλων στρατιωτών που συνελήφθησαν από εξτρεμιστές το περασμένο μήνα στο νότιο Βαζιριστάν.

    [07] Βρετανία: Καινούργια εστία αφθώδους πυρετού

    13-09-2007

    Οι Βρετανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκε νέα εστία αφθώδους πυρετού κοντά στο Λονδίνο. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Γεωργίας δήλωσαν ότι η εν λόγω κτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται στο Σέρρυ, νοτιοδυτικά της Βρετανικής πρωτεύουσας και περίπου 48 χιλιόμετρα απ' την περιοχή όπου είχε εντοπιστεί η προηγούμενη εστία της νόσου τον Αύγουστο. Ζώνη Ελέγχου περιμέτρου τριών χιλιομέτρων έχει τεθεί σε ισχύ γύρω απ' τη περιοχή και έχει εφαρμοστεί προληπτική θανάτωση αγελάδων.

    Μετά από έκτακτη συνεδρίαση τη Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι η νέα εστία βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέστρεψε απόφαση της Τρίτης για άρση των περιορισμών στις Βρετανικές εξαγωγές κρέατος.

    [08] 9/11 Έξη Χρόνια Αργότερα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    13-09-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ «9/11 Έξη Χρόνια Αργότερα» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «9/11 Έξη Χρόνια Αργότερα»

    9/11 Six Years Later (English Text)

    Νέα Υόρκη 11 Σεπτεμβρίου 2007

    Την εβδομάδα αυτή τηλεοπτικά συνεργεία από κάθε γωνιά της γης, μετέδωσαν από τη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον σειρά ρεπορτάζ με εντυπώσεις και σχόλια από τις εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν για την 6η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των μίντια που κάλυψαν την θλιβερή επέτειο ήταν και η Φωνή της Αμερικής. Το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής περιγράφει πως βλέπουνε την 11η Σεπτεμβρίου οι ίδιοι οι Αμερικανοί και μαζί με αυτούς οι ομογενείς Ελληνοαμερικανοί.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β 9/11 ΕΞΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Έξη χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πενθούν για τα θύματα της φοβερής τρομοκρατικής επίθεσης. Το πένθος επεκτείνεται και στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία έχασε 33 επίλεκτα στελέχη της στα ερείπια των δίδυμων πύργων του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

    Στις 8:46 το πρωί της Τρίτης, το χτύπημα μιας καμπάνας ξανάφερε στη θύμηση τη στιγμή κατά την οποία το πρώτο αεροπλάνο έπληξε το συγκρότημα των δίδυμων πύργων. Την ίδια ώρα στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Μπους τήρησε ενός λεπτού σιγή κι αμέσως μετά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, μίλησε στους πονεμένους συμπολίτες του.

    Μάικλ Μπλούμπεργκ

    Μ. Μπλούμπεργκ: Προς στιγμήν αποκοπήκαμε από τον κόσμο αλλά όχι ο ένας απ τον άλλον. Πολλοί ήρθανε στο σημείο αυτό για να βοηθήσουν χωρίς να ξέρουν αν ήταν ασφαλές. Για τα πάντα ήτανε αβέβαιοι. Ήξεραν μόνο ότι έπρεπε οπωσδήποτε να σπεύσουν και να έρθουν εδώ για να προσφέρουν ότι μπορούσε ο καθένας τους. Η πόλη παραμένει στο πλευρό σας.

    Γ. Μπίστης: Ανάμεσα στα πρόσωπα που έζησαν από κοντά την τραγωδία της μαύρης εκείνης μέρας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος που κήδεψε αναρίθμητα θύματα, στήριξε ηθικά και υλικά τις οικογένειες τους, ιδιαίτερα τα ορφανά παιδιά, και κάθε χρόνο από τότε τελεί μνημόσυνα για τους αδικοχαμένους ομογενείς. Ύστερα από ένα των μνημοσύνων αυτών ο Σεβασμιότατος μας εξομολογήθηκε τα αισθήματά του κι ανέλυσε το νόημα του τραγικού συμβάντος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στο Σημείο Μηδέν λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις

    Σεβ. κ. Δημήτριος: Τα αισθήματα είναι πολλαπλά, είναι ανάμικτα και είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούν. Αλλά θα λέγαμε ότι κατά βάση είναι αισθήματα οδύνης για ένα γεγονός το οποίο παρουσίασε το ανθρώπινο πρόσωπο στην χειρότερη μορφή του. Μας έδειξε το πρόσωπο του τρομοκράτη, ο οποίος εν ονόματι της θρησκείας εκτελεί εν ψυχρώ ανθρώπους που είναι αθώοι. Αυτό ήταν η 11η Σεπτεμβρίου και αυτό είναι ένα από τα χειρότερα που θα μπορούσαν να δείξουν οι άνθρωποι ως άνθρωποι. Το ζήσαμε έντονα, όχι μόνον βλέποντας αυτά τα πρόσωπα αλλά εν συνεχεία βλέποντας και τα πρόσωπα τα γεμάτα πόνο, θλίψη και δάκρυ των ανθρώπων που θρηνούσαν αδελφούς, αδελφές, συζύγους, παιδιά.

    Υπάρχουν γεγονότα που συμβαίνουν κάποτε, περνούν στη μνήμη μας και περιπτωτικά και περιστασιακά τα θυμόμαστε. Η 11η Σεπτεμβρίου είναι το είδος του γεγονότος που έμεινε έκτοτε τελείως στην επιφάνεια και το προσκήνιο όλων των ανθρώπων εδώ και ζούμε με τις συνέπειες και το φάσμα αυτού του γεγονότος συνεχώς, ιδιαιτέρως εμείς στην Νέα Υόρκη. Το ζούμε γιατί η απειλή είναι πάντοτε ανοιχτή και δεδομένη. Από αυτή την άποψη, τα αισθήματα δεν είναι απλώς αισθήματα συμμετοχής σε ένα θλιβερό γεγονός του παρελθόντος αλλά είναι αισθήματα μιας υπαρξιακής αγωνίας για το που πάει ο κόσμος.

    Ανθούλα Κατσιματίδη

    Γ. Μπίστης: Άλλο πρόσωπο που ένοιωσε βαθιά τον πόνο της 11ης Σεπτεμβρίου είναι η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε εκείνη την μέρα τον αγαπημένο της αδελφό Γιάννη, που εργάζονταν στον 104ο όροφο του πρώτου πύργου. Η Ανθούλα και οι γονείς της δεν τον ξεχνούν.

    Α. Κατασιματίδη: Ο Γιάννης ήτανε το καμάρι της οικογένειας μόνον και μόνο από τις χαρές του, τα χαμόγελά του και τις πλάκες του. Μας έδινε πολύ κουράγιο στη ζωή γιατί είχαμε περάσει και κάποια άλλα γεγονότα. Είχε συμπαρασταθεί στην οικογένεια γενικώς. Ήτανε πολύ χαμογελαστός και πολύ αγαπητός άνθρωπος. Αγαπούσε πάρα πολύ τη ζωή, αγαπούσε πάρα πολύ την οικογένεια του, αγαπούσε τους φίλους του. Είχε τόσους πολλούς φίλους.

    Ο Γιάννης που χάθηκε

    Αγαπούσε επίσης και την Ελλάδα τρομερά, ιδιαίτερα την όμορφη τη Νίσυρο. Ήτανε πολύ καλός μου φίλος. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, ότι πρέπει να συνεχιστεί η ζωή. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Αν το πάρουμε το θέμα πολύ φιλοσοφικά και ο Γιάννης οπωσδήποτε θα ήθελε να ζήσουμε τη ζωή μας με χαρά κι ελπίδα γιατί ήτανε τέτοιος άνθρωπος, είχε τέτοιο χαρακτήρα.

    Γ. Μπίστης: Στο Πεντάγωνο, στο σημείο όπου είχε πέσει το ένα από τα 4 αεροπλάνα με τα οποία έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέητς τίμησε τη μνήμη των 184 που σκοτώθηκαν εκεί δίνοντας μια σημαντική υπόσχεση.

    Ρόμπερτ Γκέητς

    Ρ. Γκέητζ: Οι εχθροί της ελευθερίας και των αξιών μας δεν θα μπορούν ποτέ να ησυχάσουν. Θα τους κυνηγούμε παντού, αλύπητα κι ανεπιφύλακτα.

    Γ. Μπίστης: Ο σχεδιαστής των τρομοκρατικών επιθέσεων, ηγέτης της Αλ Κάϊντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εξέδωσε, εκθειάζει έναν απ τους 19 αεροπειρατές που θυσίασαν τη ζωή τους για να διενεργήσουν τις επιθέσεις. Αλλά σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό κανάλι ΑΒC ο Διευθυντής Ασφάλειας Μάηκλ Μακόνελ διαβεβαίωσε ότι το Αμερικανικό κράτος δεν επαναπαύεται.

    Μ. Μακόνελ

    Μ. Μακόνελ: Η ασφάλειά μας έχει βελτιωθεί αλλά εξακολουθούμε να μην είμαστε απόλυτα ασφαλείς. Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε.

    Γ. Μπίστης: Φέτος ήτανε η πρώτη φορά που η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου τηρήθηκε σε μέρα Τρίτη. Ήτανε την ίδια Τρίτη πριν από 6 χρόνια που παίχτηκε εκ του φυσικού η τραγωδία αυτή η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν τρεις χιλιάδες άτομα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 14 September 2007 - 1:19:22 UTC