Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαραντέι: "Σημαντική επιβράδυνση" του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν
  • [02] Επίκειται αποστολή της ΔΥΑΕ στη Βόρεια Κορέα
  • [03] Συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτείνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [04] Κύκλωμα διακίνησης και εκμετάλλευσης γυναικών εξάρθρωσαν οι Ελληνικές αρχές
  • [05] Δεύτερο γύρο συνομιλιών με ΗΠΑ ζητά το Ιράν
  • [06] Λονδίνο: Καταδικαστική απόφαση σε βάρος 4 βομβιστών του Ιουλίου 2005
  • [07] Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ προειδοποιεί κατά της γρήγορης απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων
  • [08] Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ ζητά απόφαση για το Κόσοβο σε μια εβδομάδα
  • [09] Πακιστάν: Έφοδος των αρχών στο Κόκκινο Τζαμί

  • [01] Μπαραντέι: "Σημαντική επιβράδυνση" του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν

    10-07-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπραντέι, δήλωσε ότι παρατηρείται 'σημαντική επιβράδυνση' του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Ο κ. Ελ Μπαραντέι επεσήμανε ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας έχουν δει επιβράδυνση των εγκαταστάσεων φυγοκεντρωτών στο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ.

    Ο κ. Ελ Μπαραντέι έχει στο παρελθόν ζητήσει 'διάλειμμα' της αντιπαράθεσης με το Ιράν στα πλαίσια του οποίου η Τεχεράνη θα διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την διακοπή των κυρώσεων των ΗΕ σε βάρος του Ιράν.

    Η αμερικανική εφημερίδα Γουάσιγκτον Ποστ γράφει ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανησυχεί σχετικά με δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν κατασκευαστική δραστηριότητα σε πλαγιά δίπλα στο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ.

    [02] Επίκειται αποστολή της ΔΥΑΕ στη Βόρεια Κορέα

    10-07-2007

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε την αποστολή εμπειρογνωμόνων στη Βόρεια Κορέα για να επιστατήσουν του κλεισίματος του κύριου πυρηνικού αντιδραστήρα της Πιονγιάνγκ. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι επιθεωρητές θα αρχίσουν την αποστολή τους σε δύο εβδομάδες, αφού πρώτα η Βόρεια Κορέα δεχτεί μέρος των 50 χιλιάδων τόνων καυσίμων από τη Νότια Κορέα. Η Σεούλ δήλωσε ότι το πρώτο φορτίο καυσίμων θα παραδοθεί τη Πέμπτη, ενώ τα υπόλοιπα καύσιμα θα σταλούν τον άλλο μήνα.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δούν την επανέναρξη των συνομιλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, αφότου η Πιονγιάνγκ λάβει μέτρα για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

    [03] Συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτείνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    10-07-2007

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, πρότεινε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μια νέα προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η προσπάθεια που στοχεύει στο να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε την σχετική πρόταση σε επιστολή του προς τον κ. Ταλάτ πριν λίγες ημέρες. Οι ηγέτες των δύο Κυπριακών κοινοτήτων είχαν συμφωνήσει πριν ένα χρόνο να συγκροτήσουν τεχνικές επιτροπές για την εξέταση καθημερινών θεμάτων και ομάδες εμπειρογνωμόνων που θα επιλαμβάνονταν τα πιο ουσιαστικά προβλήματα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή.

    Εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων δήλωσε ότι η δική του πλευρά θα εξετάσει την πρόταση και θα απαντήσει εντός μιας εβδομάδος.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-Μουν παρότρυνε και πάλι τις δύο πλευρές του Κυπριακού να επιδείξουν φαντασία και πολιτικό σθένος για να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    [04] Κύκλωμα διακίνησης και εκμετάλλευσης γυναικών εξάρθρωσαν οι Ελληνικές αρχές

    10-07-2007

    Η Ελληνική αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο παράνομης διακίνησης ανθρώπων το οποίο προωθούσε γυναίκες από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης να επιδίδονται στην πορνεία.

    Αρμόδιες αρχές στην Αθήνα δήλωσαν ότι συνέλαβαν 11 άτομα, περιλαμβανομένων Ελλήνων και πολιτών του Καζακστάν, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας που λέγεται ότι συμμετείχαν στο δίκτυο. Δύο άλλοι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Ουκρανία με την βοήθεια της Ίντερπολ.

    Η Ελληνική αστυνομία απελευθέρωσε επίσης τρεις κοπέλες από την Ουκρανία οι οποίοι κρατούνταν δέσμιες σε διαμέρισμα των Αθηνών.

    Αξιωματούχοι στην Αθήνα λένε επίσης ότι διενεργήθηκαν έφοδοι σε διάφορα μπορ και κέντρα στριπ-τιζ κατά την πολύμηνη παρακολούθηση της υπόθεσης και ότι αποτέλεσμα των εφόδων αυτών ήταν να συλληφθούν 62 άλλα άτομα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι επιδίδονταν σε πορνεία.

    [05] Δεύτερο γύρο συνομιλιών με ΗΠΑ ζητά το Ιράν

    10-07-2007

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει και δεύτερο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την σταθεροποίηση του Ιράκ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν φέρει τον κ. Αχμαντινετζάντ να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στο Ιράκ.

    Το Μάιο οι πρέσβης των ΗΠΑ και του Ιράν στο Ιράκ είχαν συνομιλίες για το θέμα του Ιράκ. Επρόκειτο για τις υψηλότερου επιπέδου συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 30 χρόνια.

    [06] Λονδίνο: Καταδικαστική απόφαση σε βάρος 4 βομβιστών του Ιουλίου 2005

    10-07-2007

    Δικαστήριο ενόρκων στο Λονδίνο καταδίκασε 4 άνδρες για την σχεδίαση βομβιστικών επιθέσεων στο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς τον Ιούλιο του 2005, δύο εβδομάδες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βρετανική πρωτεύουσα που κόστισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους.

    Πρόκειται για 4 μουσουλμάνους Αφρικανικής καταγωγής που καταδικάστηκαν για δολοφονία εκ προμελέτης με την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τρία τραίνα του μετρό του Λονδίνου και σε ένα λεωφορείο. Οι ένορκοι συνεχίζουν να εξετάζουν τις υποθέσεις άλλων δύο κατηγορουμένων. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι δεν επρόκειτο για τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά για φάρσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Επίσης τη Δευτέρα δικαστήριο της Αυστραλίας έδωσε στην αστυνομία χρονικό περιθώριο άλλων 48 ωρών για ανακρίσεις Ινδού γιατρού που συνελήφθη και κρατείται στο Μπρισμπέιν για τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στη Βρετανία στις αρχές του μήνα.

    [07] Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ προειδοποιεί κατά της γρήγορης απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων

    10-07-2007

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, προειδοποίησε ότι μια γρήγορη απομάκρυνση των Αμερικανικών δυνάμεων από την χώρα του θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, σε σειρά περιφερειακών συγκρούσεων και στην κατάρρευση της Ιρακινής κυβέρνησης.

    Κατά τον κύριο Ζεμπαρί αξιωματούχοι της χώρας του εξέτασαν με μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών τον κίνδυνο που συνεπάγεται μια γρήγορη απαγκίστρωση των Αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα προκαλούσε ένα 'κενό ασφαλείας' το οποίο μόνον κινδύνους θα μπορούσε να δημιουργήσει. Αλλά ο Ιρακινός υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις αυξανόμενες πιέσεις που εκδηλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη μεγαλύτερης προόδου στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ.

    Από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί πάνω από 250 άτομα. Έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή σε φορτηγό αυτοκίνητο στα βόρεια διαμερίσματα του Ιράκ άφησε 150 νεκρούς. Από επιθέσεις που έγιναν την Δευτέρα σκοτώθηκαν 22 άτομα, περιλαμβανομένων και 9 Ιρακινών στρατιών.

    [08] Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ ζητά απόφαση για το Κόσοβο σε μια εβδομάδα

    10-07-2007

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για το Κόσοβο μέσα σε μια εβδομάδα. Μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας τη Δευτέρα, ο κ. Χαλιλζάντ επεσήμανε ότι η παρούσα κατάσταση στο Κόσοβο δεν μπορεί να συνεχιστεί και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους με στόχο την υποβολή ψηφίσματος για το θέμα αυτή την εβδομάδα. Επίσης ο κ. Χαλιλζάντ ζήτησε απ' τη Ρωσία να προβεί σε βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, όπως είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μη αντιμετώπιση του θέματος θα μπορούσε να επιδεινώσει τη κατάσταση.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να δεχτεί καθυστέρηση μερικών μηνών στην λήψη απόφασης, αν αυτό θα διευρύνει την υποστήριξη για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Ρωσία απειλεί ότι θα ασκήσει βέτο σε βάρος οποιουδήποτε ψηφίσματος που δεν θα ικανοποιεί τόσο τους Αλβανόφωνους, όσο και τους Σέρβους. Ο πρέσβης της Κίνας στα ΗΕ, Γουάνγκ Γκουανγκία, δήλωσε τη Δευτέρα ότι παραμένουν διαφωνίες μεταξύ μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την γεφύρωση αυτών των διαφορών.

    [09] Πακιστάν: Έφοδος των αρχών στο Κόκκινο Τζαμί

    10-07-2007

    Ο Πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 20 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφάλειας στο 'Κόκκινο Τέμενος' της Ισλαμαμπάντ. Επίσης οι αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 3 στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 7 τραυματίστηκαν στις μάχες.

    Μετά από αποτυχημένες συνομιλίες για την λήξη της πολιορκίας του Τζαμιού με ειρηνικά μέσα, οι Πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους εξτρεμιστές που το έχουν καταλάβει εδώ και μια εβδομάδα. Ισχυρές εκρήξεις, ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στον χώρο του τζαμιού ενώ άσπρος καπνός αναδύεται απ' το κτιριακό συγκρότημα. Ο Πακιστανικός στρατός δήλωσε ότι 20 παιδιά που βρίσκονταν στο συγκρότημα του Κόκκινου Τζαμιού διέφυγαν από εκεί ασφαλώς. Οι αρχές είχαν πει ότι οι εξτρεμιστές κρατούσαν ομήρους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ των εξτρεμιστών στο Κόκκινο Τέμενος και των στρατευμάτων που το πολιορκούν είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άτομα την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ των όσων σκοτώθηκαν είναι και ένας αξιωματικός του Πακιστανικού στρατού.

    Ο Αμπντούλ Ρασίντ Γκάζι έχει διακηρύξει ότι ο ίδιος αι οι οπαδοί του στο τζαμί προτιμούν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν στις αρχές. Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, έχει δηλώσει ότι οι εξτρεμιστές θα εξοντωθούν εάν δεν παραδοθούν. Ο Αμπντούλ Ρασίντ Γκάζι λέει πως ελπίζει ο θάνατός του να προκαλέσει Ισλαμική επανάσταση στο Πακιστάν. Οι οπαδοί του φιλοδοξούν να καταστήσουν το Πακιστάν Ισλαμική χώρα κατά το πρότυπο που είχαν εφαρμόσει οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση στην Ισλαμαμπάντ λέει πως ορισμένοι από τους εξτρεμιστές στο Κόκκινο τζαμί συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάϊντα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 11 July 2007 - 1:18:24 UTC