Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο αεροσκάφος της Μπόινγκ
  • [02] Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου
  • [03] Έρευνα: Άνδρες και γυναίκες μιλούν περίπου το ίδιο!
  • [04] Μπράουν: Απαραίτητη μια τράπεζα δεδομένων για υπόπτους τρομοκράτες
  • [05] Η Πακιστανική κυβέρνηση εξετάζει επίθεση στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ
  • [06] 24 νεκροί από βιαιότητες στη Βαγδάτη
  • [07] Οι πρώτες συνομιλίες του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού με την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ
  • [08] Φρήντ: Οι ΗΠΑ επιθυμούν συνεργασία με τη Μόσχα
  • [09] Ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται να χορηγήσει ομαδική αμνηστία
  • [10] Για ανάμειξη σε υπόθεση ναρκωτικών κατηγορείται σύμβουλος του προέδρου της Πολωνίας

  • [01] Το νέο αεροσκάφος της Μπόινγκ

    09-07-2007

    Ενώπιον πλήθους περίπου 15 χιλιάδων προσκεκλημένων, η Μπόινγκ παρουσίασε στην δυτική πολιτεία Γουάσιγκτον, το νέο της αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας, το λεγόμενο 787 Dreamliner, το πρώτο επιβατικό τζετ που θα κατασκευάζεται κυρίως από ελαφρά υλικά. Το νέο αυτό αεροσκάφος θα ξοδεύει 20% λιγότερα καύσιμα, θα είναι δηλαδή οικονομικότερο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του.

    Το νέο αεροσκάφος δεν έχει κάνει ακόμη το παρθενικό του ταξίδι, το οποίο αναμένεται κάποια στιγμή αργότερα φέτος. Πάντως ήδη η Μπόινγκ έχει πάρει 677 παραγγελίες, από τουλάχιστον 46 αεροπορικές εταιρείες. Ο αριθμός αυτός παραγγελιών καθιστούν το 787 το πλέον επιτυχημένο νέο μοντέλο αεροσκάφους στην ιστορία.

    [02] Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

    09-07-2007

    Κάπου 100 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων και επισκέπτες του διαδικτύου επέλεξαν το Σινικό Τείχος της Κίνας, το ανάκτορο Ταζ Μαχάλ της Ινδίας και τα μνημεία του πολιτισμού των Ίνκας στο Μάτσου-Πίτσου του Περού ως τα τρία κυριότερα από τα επτά νέα θαύματα του κόσμου. Το Κολοσσαίο της Ρώμης, η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, το άγαλμα του Ιησού που δεσπόζει στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας και η αρχαία πόλη Τσίτσεν Ίτζα στο Μεξικό ήταν οι τέσσαρες άλλες προτιμήσεις των εκατομμυρίων που ψήφισαν στον σχετικό διαγωνισμό για τα 7 καινούργια θαύματα του κόσμου.

    Τα αποτελέσματα ανακοίνωσαν από κοινού ο Βρετανός ηθοποιός Μπέν Κίνγκσλευ και η Αμερικανίδα συνάδελφός του Χίλλαρυ Σουάνκ σε ειδική τελετή που έγινε στην Πορτογαλική πρωτεύουσα παρουσία πολλών προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι οργανωτές της εκδήλωσης ανακοίνωσαν ότι υπολογίζουν πως την παρακολούθησαν ένα δισεκατομμύριο εξακόσια εκατομμύρια τηλεθεατές σε πάνω από 170 χώρες.

    Η επιλογή των 7 νέων θαυμάτων του κόσμου έγινε μεταξύ 21 αξιοθέατων που είχε διαλέξει ομάδα διακεκριμένων αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων. Στα 21 αξιοθέατα από τα οποία είχαν να επιλέξουν οι χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο περιλαμβάνονταν και η Ακρόπολης των Αθηνών. Αλλά τόσο η Ακρόπολη όσο ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, το συγκρότημα του Κρεμλίνου στη Μόσχα, το Τέμενος Άνγκορ στην Καμπότζη και η περίφημη Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη δεν επελέγησαν από τους 100 εκατομμύρια κριτές.

    [03] Έρευνα: Άνδρες και γυναίκες μιλούν περίπου το ίδιο!

    09-07-2007

    Ομάδα Αμερικανών ερευνητών αντικρούει τις μέχρι σήμερα κοινότυπες αντιλήψεις, λέγοντας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μιλούν περίπου το ίδιο. Η ομάδα των επιστημόνων απ' το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα παρακολούθησε τις καθημερινές συνομιλίες 396 φοιτητών απ' τις ΗΠΑ και το Μεξικό επί 10 περίπου μέρες και μέτρησε πόσες λέξεις χρησιμοποιούσε ο κάθε ένας απ' αυτούς.

    Οι μετρήσεις έδειξαν λοιπόν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν, κατά μέσο όρο, 16 χιλιάδες 215 λέξεις την ημέρα και οι άνδρες 15 χιλιάδες 669 λέξεις, διαφορά στατιστικά ασήμαντη, επισημαίνουν οι ερευνητές.

    [04] Μπράουν: Απαραίτητη μια τράπεζα δεδομένων για υπόπτους τρομοκράτες

    09-07-2007

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι θέλει τη δημιουργία ευρωπαϊκής τράπεζας δεδομένων με τα ονόματα γνωστών και υπόπτων τρομοκρατών έτσι ώστε οι πληροφορίες αυτές να μπορούν να διανεμηθούν διεθνώς. Οι πληροφορίες για στρατολόγηση τρομοκρατών σε μια χώρα θα πρέπει να τίθενται στη διάθεση και άλλων κυβερνήσεων, επεσήμανε ο κ. Μπράουν.

    Επίσης ο νέος υπουργός ασφαλείας της Βρετανίας, Άλαν Γουέστ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα έχει να αντιμετωπίσει 15ετή αγώνα με Ισλαμιστές εξτρεμιστές και ζήτησε απ' τους Βρετανούς να πληροφορούν τις αρχές για ύποπτες δραστηριότητες.

    [05] Η Πακιστανική κυβέρνηση εξετάζει επίθεση στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ

    09-07-2007

    Πακιστανοί στρατιώτες έξω από το τέμενος

    Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ και το υπουργικό του συμβούλιο εξετάζουν σχέδια για επίθεση στο 'Κόκκινο Τέμενος' της Ισλαμαμπάντ, όπου ακραίοι Ισλαμιστές και ένοπλοι εξτρεμιστές βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές δυνάμεις, επί μια εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συμφωνήθηκε ότι μια στρατιωτική επίθεση είναι απαραίτητη για τον τερματισμό της πολιορκίας του τεμένους, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα γίνει αυτή η επίθεση, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια πολλών γυναικών και παιδιών που βρίσκονται μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους.

    Πάνω από 20 άτομα έχουν σκοτωθεί την τελευταία εβδομάδα σε συγκρούσεις μεταξύ Πακιστανών στρατιωτών και εξτρεμιστών στο Τέμενος. Μεταξύ των νεκρών είναι και διοικητής του Πακιστανικού στρατού. Οι αρχές δηλώνουν ότι εκατοντάδες άτομα βρίσκονται μέσα στο τέμενος, πολλά απ' τα οποία κρατούνται ενάντια στη θέληση τους απ' τον ακραίο κληρικό, Αμπντούλ Ρασίντ Γκάζι, ο οποίος όμως δηλώνει ότι προτιμά να πεθάνει μαζί με τους υποστηρικτές του, παρά να παραδοθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις που τον έχουν περικυκλώσει.

    [06] 24 νεκροί από βιαιότητες στη Βαγδάτη

    09-07-2007

    Τουλάχιστον 24 άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη την Κυριακή, ενώ 220 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κύμα βιαιοτήτων τις τελευταίες μέρες στο Ιράκ. Τα 15 από τα σημερινά θύματα ήταν νεοσύλλεκτοι αξιωματικοί ασφάλειας που σκοτώθηκαν συνεπεία επιτυχημένης επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας.

    Το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν επίσης και δύο αμερικανοί στρατιώτες. Ο ένας συνεπεία επίθεσης που έκανε βομβιστής αυτοκτονίας δυτικά της Βαγδάτης την Κυριακή και ο άλλος συνεπεία έκρηξης σε δρόμο της επαρχίας Σαλαχαντίν.

    [07] Οι πρώτες συνομιλίες του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού με την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ

    09-07-2007

    Σαλάμ Φαγιάντ

    Η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, διεξήγαγε την Κυριακή συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ. Ήταν η πρώτη συνάντησή τους από τότε που αναδείχτηκε η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

    Το γραφείο το Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα της Παλαιστινιακής Αρχής και σε τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στην Δυτική Όχθη παράλληλα με την διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από την άλλη λένε ότι ο Πρωθυπουργός Φαγιάντ επεδίωξε επίσης να εξασφαλίσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση που πήρε την Κυριακή η Ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους 250 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει ποιους ακριβώς κρατούμενους θα αφήσει ελεύθερους ούτε και πότε. Αλλά λέει πως η απόφασή του αποτελεί χειρονομία προς υποστήριξη του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Φαγιάντ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση τον περασμένο μήνα μετά από τις δριμύτατες συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της υποστηριζόμενης από τον κ. Αμπάς οργάνωσης Φατάχ και της αντιπάλου της φατρίας Χαμάς.

    [08] Φρήντ: Οι ΗΠΑ επιθυμούν συνεργασία με τη Μόσχα

    09-07-2007

    Ο κ. Φρήντ με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, ζήτησε από τη Ρωσία να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ στο θέμα του μέλλοντος του Κοσυφοπεδίου.

    Σε δηλώσεις του στο Μαυροβούνιο τη Κυριακή, ο κ. Φρήντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με τη Μόσχα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφάλειας για την επίτευξη συμφωνίας για το πολιτικό μέλλον του Κοσυφοπεδίου. Παρά την απειλή της Ρωσίας ότι θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφάλειας, ο κ. Φρήντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς έχει ξεκαθαρίσει πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα είναι το αποτέλεσμα της τρέχουσας διπλωματικής διαδικασίας στα ΗΕ.

    Οι διαβουλεύσεις για το Κοσυφοπέδιο ξαναρχίζουν στη Νέα Υόρκη σήμερα.

    [09] Ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται να χορηγήσει ομαδική αμνηστία

    09-07-2007

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έσπασε μια πολύχρονη παράδοση της χώρας του αρνούμενος να χορηγήσει ομαδική αμνηστία σε κρατούμενους φυλακών με την ευκαιρία της εφετινής Ημέρας της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου.

    Σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα των Παρισίων, ο Πρόεδρος Σαρκοζί είπε ότι θα δώσει αμνηστία μόνο σε ορισμένους κρατουμένους για ανθρωπιστικούς λόγους και για ειδικές περιπτώσεις καταδίκων που έχουνε επίσης στο μητρώο τους εξαίρετες πράξεις, όπως λόγου χάριν η διάσωση παιδιών που κινδύνευαν να πνιγούν.

    Παραδοσιακά οι εκάστοτε πρόεδροι της Γαλλίας χορηγούσαν ομαδικές αμνηστίες κατά την Ημέρα της Βαστίλης σαν μέσο για την επίλυση του προβλήματος υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας.

    Η Ημέρα της Βαστίλης είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές στη Γαλλία. Συμβολίζει την εισβολή στη φυλακή των Παρισίων το 1789 που σήμανε την απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης.

    [10] Για ανάμειξη σε υπόθεση ναρκωτικών κατηγορείται σύμβουλος του προέδρου της Πολωνίας

    09-07-2007

    Λεχ Καζίνσκι

    Η Πολωνική αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή έναν από τους εννέα συμβούλους του Προέδρου Λεχ Καζίνσκι με την κατηγορία της συμμετοχής σε υπόθεση ναρκωτικών. Ο Αρτούρ Πιούκα είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Το γραφείο του Προέδρου Καζίνσκι ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνεργάζονταν με αστυνομικές ανακριτικές αρχές επί ένα περίπου μήνα σε σχέση με την υπόθεση αυτή και ότι ο Πιούκα απελύθη από κάθε αξίωμα αμέσως μετά την σύλληψή του.

    Κατά την αστυνομία ο Πιούκα πιστεύεται ότι αγόρασε μέχρι ένα κιλό κοκαΐνης στο διάστημα από το 2004 μέχρι σήμερα. Παράγοντες που σχετίζονται με την διερεύνηση της υπόθεσης υποψιάζονται ότι ο Πιούκα μεταπώλησε στην συνέχεια τα ναρκωτικά που προμηθεύτηκε σε άλλα άτομα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να του απαγγελθούν και άλλες σοβαρότερες κατηγορίες.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας, ο Πιούκα παραδέχτηκε ότι αγόρασε κοκαΐνη αλλά διατείνεται ότι ήταν για προσωπική χρήση και αρνείται ότι είναι λαθρέμπορος ναρκωτικών.

    Ο 35χρονος Πιούκα εκπροσωπεί από το 1995 την Πολωνία στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολουθεί τις προσπάθειες των αθλητικών ομοσπονδιών κατά του ντόπινγκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 10 July 2007 - 1:18:29 UTC