Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η απελευθέρωση των 15 Βρετανών
  • [02] Ιράκ: 10 ύποπτοι τρομοκράτες συνελήφθησαν στη Βαγδάτη
  • [03] ΣΑ: Διερευνητική αποστολή σε Κόσοβο και Σερβία
  • [04] ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος επικρίνει την πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής
  • [05] Ουκρανία: Διαδηλώσεις στο Κίεβο κατά του Γιούσενκο
  • [06] Τάφος Ρωμαϊκής περιόδου στην Κεφαλονιά
  • [07] Ο Θόδωρος πάει στο διάστημα

  • [01] Σήμερα η απελευθέρωση των 15 Βρετανών

    05-04-2007

    Οι Βρετανοί κρατούμενοι με τον πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Το Βρετανικό υπουργείο Eξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα 15 μέλη του Βρετανικού ναυτικού που για τις τελευταίες 2 εβδομάδες κρατούνται στο Ιράν, συναντήθηκαν με τον πρέσβη της Βρετανίας στο Ιράν, Τζέφρυ Άνταμς, αλλά δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στις Βρετανικές αρχές. Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ανακοίνωσε την απελευθέρωση τους χαρακτηρίζοντας την δώρο προς τον Βρετανικό λαό. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μετέδωσε ότι οι Βρετανοί θα αναχωρήσουν απ' το Ιράν αεροπορικώς σήμερα στις 8 το πρωί, τοπική ώρα.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, χαιρέτησε την ανακοίνωση του Ιράν επισημαίνοντας ότι η Βρετανία δεν τρέφει αρνητικά αισθήματα για τον Ιρανικό λαό. Επίσης ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε την απόφαση του Ιράν, αλλά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί οι 15 Βρετανοί.

    [02] Ιράκ: 10 ύποπτοι τρομοκράτες συνελήφθησαν στη Βαγδάτη

    05-04-2007

    Τραυματίας σε νοσοκομείο του Κιρκούκ

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ δήλωσε ότι ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν 10 υπόπτους τρομοκράτες. Σύμφωνα με ανακοινωθέν, ιρακινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια στην συνοικία Ανταμίγια της Βαγδάτης και συνέλαβαν τους υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ηγέτης σημαντικού τρομοκρατικού θύλακα. Οι συμμαχικές και ιρακινές δυνάμεις δέχθηκαν εχθρικά πυρά καθώς εισέρχονταν στα σπίτια με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εξτρεμιστής και να τραυματιστεί ένας άλλος. Ο αμερικανικός στρατός είπε επίσης ότι άνδρας του σκοτώθηκε στη Βαγδάτη.

    Επίσης την Τετάρτη στο Ιράκ ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους ηλεκτρικής εταιρίας κοντά στο Κιρκούκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 από αυτούς. Η ιρακινή αστυνομία είπε επίσης ότι ένοπλοι απήγαγαν 22 βοσκούς, κοντά στην Καρμπάλα. Πάντως, ο αμερικανικός στρατός λέει ότι ανησυχεί για τις σημαντικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, που διεξάγονται παρά την επιχείρηση ασφαλείας και την μείωση των εμφύλιων βιαιοτήτων στη Βαγδάτη.

    [03] ΣΑ: Διερευνητική αποστολή σε Κόσοβο και Σερβία

    05-04-2007

    Εμίρ Τζόουνς-Πάρρυ

    Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ, πρέσβης της Βρετανίας Εμίρ Τζόουνς-Πάρρυ, δήλωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα το Συμβούλιο θα διεξάγει διερευνητική αποστολή στο Κόσοβο και τη Σερβία πριν ψηφίσει πρόταση για το μέλλον της Σερβικής επαρχίας. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Κοσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισάαρι, προτείνει ανεξαρτησία υπό επιτήρηση για το Κόσοβο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει υποστήριξη για την εν λόγω πρόταση, αλλά το Βελιγράδι αντιτίθεται έντονα στο σχέδιο, ενώ η Ρωσία έχει ταχθεί στο πλευρό της Σερβίας. Σε δηλώσεις του στο Συμβούλιο Ασφάλειας, ο κ. Τζόουνς-Πάρρυ επεσήμανε ότι τα ΗΕ ανησυχούν για τον ακρωτηριασμό, όπως είπε, μιας χώρας, αλλά σημείωσε ότι το σχέδιο Αχτισάαρι αποτελεί λογική λύση.

    [04] ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος επικρίνει την πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής

    05-04-2007

    Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσυ Πελόσι με τον Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ.

    O Λευκός Οίκος επέκρινε και πάλι την πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, για την επίσκεψη της στη Συρία. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, δήλωσε ότι το ταξίδι της κ. Πελόσι στη Δαμασκό υπέσκαψε τις Αμερικανικές προσπάθειες απομόνωσης του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασσάντ, και επιβραβεύει την 'κακή του συμπεριφορά', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ασσάντ υποστήριξε την Χεζμπολλά κατά τον πόλεμο με το Ισραήλ πέρυσι, δήλωσε ο κ. Τσέινυ και σημείωσε ότι τρομοκράτες από τη Συρία συμμετέχουν στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η κ. Πελόσι συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Σύρο πρόεδρο στη Δαμασκό, ο οποίος και την διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Η κ. Πελόσι δήλωσε επίσης ότι επέδωσε στον κ. Άσσαντ μήνυμα του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, το οποίο ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ισραηλινοί αξιωματούχοι όμως διευκρίνισαν ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να έχει συνομιλίες με την Συρία, αν αυτή σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία.

    [05] Ουκρανία: Διαδηλώσεις στο Κίεβο κατά του Γιούσενκο

    05-04-2007

    Στην Ουκρανία, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν την Τετάρτη στους δρόμους του Κιέβου, διαμαρτυρόμενοι κατά του διατάγματος του προέδρου Βίκτωρ Γιούσενκο για την διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας. Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα για την διενέργεια πρόωρων εκλογών δημιουργεί πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του κ. Γιούσενκο.

    Ο πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Γιούσενκο, ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αγνοήσει το διάταγμα του κ. Γιούσενκο, μέχρις ότου το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αποφασίσει για την νομιμότητά του. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου. Πάντως, την Τετάρτη, ο πρόεδρος Γιούσενκο διέψευσε πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

    [06] Τάφος Ρωμαϊκής περιόδου στην Κεφαλονιά

    05-04-2007

    Τάφος της Ρωμαϊκής περιόδου που περιείχε χρυσά, χάλκινα και πήλινα ευρήματα βρέθηκε στην Κεφαλονιά. Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε τη Τετάρτη ότι ο τάφος διαστάσεων 8 επί 6 μέτρων, κοντά στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, περιείχε πληθώρα αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων και χάλκινων νομισμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρή πέτρινη πόρτα του τάφου λειτουργούσε ακόμη κανονικά. Επίσης σε διπλανό οικόπεδο βρέθηκε μικρό θέατρο. Και προηγούμενες αρχαιολογικές ανασκαφές στη περιοχή έχουν φέρει στο φως υπολείμματα σπιτιών, λουτρών και ένα νεκροταφείο της Ρωμαϊκής περιόδου.

    [07] Ο Θόδωρος πάει στο διάστημα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-04-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ «Ο Θόδωρος πάει στο διάστημα» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Ο Θόδωρος πάει στο διάστημα»

    Θόδωρος Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος. Φωτ. ΝΑΣΑ

    Συνεχίζονται μεθοδικά οι προετοιμασίες για μια νέα διαστημική αποστολή που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει σε λίγες μόνον ώρες, το Σάββατο, 7 Απριλίου, γύρω στις εννέα το βράδυ, ώρα Ελλάδος. Στην καινούργια αποστολή, της οποίας μια τουλάχιστον πτυχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ομογένεια, είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Έτοιμο για εκτόξευση το ρωσικό διαστημόπλοιο.

    Γ. Μπίστης: Το Σάββατο το βράδυ, λίγο πριν χτυπήσουνε οι καμπάνες της Ανάστασης, ένα ρωσικό διαστημόπλοιο, τύπου Σογιούζ, θα σπάσει τα δεσμά του με τη γη και θα πάει να συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Η εκτόξευση θα γίνει από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

    Ο ομογενής κοσμοναύτης.

    Το Σογιούζ-10 θα μεταφέρει δύο ρώσους κοσμοναύτες και έναν αμερικανό σχεδιαστή προγραμμάτων κομπιούτερ. Αρχηγός της αποστολής είναι ο γεννημένος στο Μπατούνι της Γεωργίας βετεράνος διαστημοπόρος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, ή Θόδωρος Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος, όπως τον αποκαλούνε πολλοί ομογενείς που μένουνε στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

    Συγκυβερνήτης της πτήσης θα είναι ο Όλεγκ Κοτόφ, με τον οποίο ο Θόδωρος έκανε την απαιτούμενη προετοιμασία για την νέα αποστολή στο Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης Γιούρι Γκαγκάριν, στην λεγόμενη Πολιτεία των Άστρων, κάπου 30 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

    Κέντρο Γκαγκάριν

    Στο Κέντρο Γκαγκάριν εκπαιδεύτηκε και ο 58χρονος Αμερικανός Τσάρλς Σιμονέη, που θα ταξιδέψει σαν τουρίστας στον διαστημικό σταθμό για ένα οκταήμερο πειραμάτων. Ο Σιμονέη είναι συνιδρυτής, με τον Μπιλ Γκέητς, της πασίγνωστης εταιρείας Λογισμικών Μάϊκροσοφτ.

    Τ. Σιμονέη: Έχω ένα πρόγραμμα που έφτιαξα το 1964 για ρωσικό κομπιούτερ. Θα το πάρω μαζί μου στο διάστημα για να μου θυμίζει πως ξεκίνησα.

    Τσάρλς Σιμονέη

    Γ. Μπίστης: Ο Σιμονέη επιχειρεί να σχεδιάσει πρόγραμμα κομπιούτερ που θα λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο άνθρωπος. Εάν το πετύχει θα επιφέρει νέα επανάσταση στον χώρο των λογισμικών.

    Σαν επισκέπτης ο Σιμονέη θα έχει ανεξάρτητο πρόγραμμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τα καθήκοντα του πληρώματος θα τα επωμιστούν ο Θόδωρος, ο Όλεγκ και η Αμερικανίδα αστροναύτης Σουνίτα Γουίλιαμς, η οποία βρίσκεται ήδη στον τροχιακό σταθμό και θα παραμείνει εκεί μαζί τους μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

    Κέντρο Εκτοξεύσεων Κέννεντυ στη Φλόριντα.

    Ο Θόδωρος είναι καλά εξοικειωμένος με το Διαστημικό Σταθμό. Τον Οκτώβρη 2002 είχε πάει ξανά εκεί στα πλαίσια αποστολής της ΝΑΣΑ από το Κέντρο Εκτοξεύσεων Κέννεντυ, στη Φλόριντα. Στις ένδεκα μέρες που κράτησε η αποστολή εκείνη ο Θόδωρος συνέβαλλε στη σύνδεση του τρίτου από τα ένδεκα τμήματα του διαστημικού σταθμού. Το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ύστερα από 170 περιστροφές γύρω από τη γη και χάρις σε τρεις εξόδους από τη διαστημική άκατο κατά τις οποίες οι αστροναύτες εργάστηκαν αιωρούμενοι στο κενό.

    O Θόδωρος με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Στα λίγα πράγματα που είχε πάρει τότε μαζί του ο Θόδωρος ήτανε μια Ελληνική σημαία την οποία και δώρισε ένα χρόνο αργότερα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Την φορά αυτή ο Θόδωρος θα παραμείνει στον Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες. Ήδη αποχαιρέτισε τη γυναίκα του, την Λαρίσα Ανατόλιεβνα και τις δύο κόρες του, την 13χρονη Ντάσα και την 5χρονη Ελενίτσα που του έδωσαν, η μεγάλη ένα χνουδωτό αρκουδάκι και η μικρή ένα χνουδωτό γουρουνάκι για να του κρατούν παρέα τις ώρες της μοναξιάς.

    Η Λαρίσα και ο Θόδωρος με την 13χρονη Ντάσα και την 5χρονη Ελενίτσα. Φωτ. Ν. Σιδηρόπουλος

    Ο αποχωρισμός έγινε στο Σταρ Σίτυ, την Πολιτεία των Άστρων, έξω από την Μόσχα, λίγο πριν αρχίσει το ταξίδι για το Μπαϊκονούρ, από όπου θα εκτοξευτεί το διαστημόπλοιό του. Τη συγκινητική τελετή στο Σταρ Σίτυ παρακολούθησε ο Ελληνορώσος δημοσιογράφος και φίλος Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος πρόθυμα μοιράστηκε μαζί μου σχετικές λεπτομέρειες και μερικές από τις οικογενειακές φωτογραφίες του Θόδωρου, που χρησιμοποίησα στο τηλεοπτικό αυτό ρεπορτάζ.

    Ανάμεσα στους επίσημους που θα παρακολουθήσουν την εκτόξευση είναι ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Καζακστάν, Χρήστος Κοντοβουνίσιος.

    Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

    Σαν καλός γιος, ο Θόδωρος τηλεφώνησε επίσης και χαιρέτισε τον πατέρα του, τον Νικολάϊ, και την μητέρα του, την κυρία Μικρούλα, που ζούνε μαζί με τον αδελφό του, τον Παναγιώτη, στην Ελλάδα, στο προάστιο Σίνδος της Θεσσαλονίκης.

    Μαζί με αυτούς ευχόμαστε κι εμείς στο Θόδωρο καλό ταξίδι και με το καλό να γυρίσει ξανά στη γη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 April 2007 - 1:19:36 UTC