Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χάνς Μπλίξ: Οι παγκόσμιες δυνάμεις "προσβάλλουν" το Ιράν
  • [02] Συνάντηση Τσέηνυ-Μουσάραφ
  • [03] Δικαστήριο της Χάγης: Η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία
  • [04] Νέο Ιρακινό νομοσχέδιο
  • [05] Εξετάζεται νέο ψήφισμα κατά του Ιράν
  • [06] Γκρήνσπαν: Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία
  • [07] Άρχισε η απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από τη Ναμπλούς
  • [08] Συνάντηση Χιλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

  • [01] Χάνς Μπλίξ: Οι παγκόσμιες δυνάμεις "προσβάλλουν" το Ιράν

    27-02-2007

    O κ. Μπλίξ

    Ο τέως επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Χάνς Μπλίξ, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις 'προσβάλλουν' το Ιράν, απαιτώντας να σταματήσει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου, πρίν να έχουν απ'ευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη.

    Ο κ. Μπλίξ έκανε τις δηλώσεις αυτές την Δευτέρα σε δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι οι δυτικές δυνάμεις θα έπρεπε να είχαν απ'ευθείας συνομιλίες με το Ιράν, αντί να 'διατάζουν' την Τεχεράνη να διακόψει πρώτα τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Ο κ. Μπλίξ πρόσθεσε ότι τίποτε δεν ειπώθηκε σχετικά με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ιράν, στην περίπτωση που συμφωνήσει να διακόψει το επίμαχο πρόγραμμά του.

    Ο κ. Μπλίξ ήταν επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών των ΗΕ που είχε μεταβεί στο Ιράκ, πρίν την κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολή στη χώρα αυτή τον Μάρτιο του 2003.

    [02] Συνάντηση Τσέηνυ-Μουσάραφ

    27-02-2007

    Ο κ. Τσέηνυ

    Η συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντίκ Τσέηνυ και του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ακυρώθηκε, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Εκπρόσωπος του κ. Καρζάι δήλωσε ότι εξαιτίας της χιονόπτωσης, η διάρκειας 50 λεπτών πτήση με ελικόπτερο από την αμερικανική στρατιωτική βάση Μπαγκράμ στην Καμπούλ, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.

    Αξιωματούχοι από το γραφείο του αντιπροέδρου είπαν ότι η συνάντηση αυτή τελικά αναβλήθηκε για το μέλλον. Την Δευτέρα, ο κ. Τσέηνυ έφθασε στο Αφγανιστάν στα πλαίσια απρογραμμάτιστης επίσκεψής του λίγων ωρών στην χώρα αυτή, μετά από συνάντηση που είχε στο Πακιστάν με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

    Ο κ. Τσέηνυ προειδοποίησε ότι οι αντάρτες Ταλιμπάν αναδιοργανώνονται σε απόμακρες περιοχές της χώρας για νέες επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν. Πακιστανός αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Τσέηνυ εξήρε τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Ισλαμαμπάντ, αλλά παρότρυνε τον πρόεδρο Μουσάραφ να κάνει περισσότερα. Όμως, εκείνος απάντησε ότι η χώρα του κάνει ότι μπορεί για να ασφαλίσει τα σύνορά της και να νικήσει τους αντάρτες.

    [03] Δικαστήριο της Χάγης: Η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία

    27-02-2007

    Μπόρις Τάντιτς

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαιρέτησε απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου την Δευτέρα, που απεφάνθη ότι η χώρα του δεν διέπραξε γενοκτονία κατά τον πόλεμο στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, την δεκαετία του 90.

    Ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης είναι ιδιαίτερα σημαντική και παρότρυνε τον λαό να παραδεχθεί την σφαγή στην Σρεμπρένιτσα το 1995. Η δικαστής της Χάγης είπε ότι οι Σερβικές δυνάμεις όντως ευθύνονται για την ομαδική σφαγή 8,000 ανδρών και αγοριών στην Σρεμπρένιτσα, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η σφαγή αυτή οφείλεται σε διαταγές του Βελιγραδίου.

    Μουσουλμάνοι Βόσνιοι και Κροάτες εξέφρασαν απογοήτευση για την εν λόγω δικαστική απόφαση.

    [04] Νέο Ιρακινό νομοσχέδιο

    27-02-2007

    Νούρι αλ Μαλίκι

    Το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε καίριο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται ο καταμερισμός των εσόδων από τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας μεταξύ των διάφορων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων της χώρας. Την Δευτέρα, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι εξήρε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα αποτελέσει κλειδί για την συμφιλίωση του λαού της χώρας. Το εν λόγω νομοσχέδιο στοχεύει στον δίκαιο καταμερισμό των κερδών από την παραγωγή και εξαγωγές πετρελαίου και για τις 18 επαρχίες της χώρας. Οι ΗΠΑ προωθούσαν εδώ και καιρό ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στην διευθέτηση ενδεχόμενων σοβαρών διενέξεων μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων του Ιράκ, αφού η χώρα εξαρτάται σχεδόν εξ΄ολοκλήρου από τις πωλήσεις πετρελαίου για τα έσοδά της. Ομως, τα περισσότερα κοιτάσματα βρίσκονται είτε στον κυρίως Σιιτικό νότο, είτε στον κυρίως κουρδικό βορρά.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η έγκριση από το ιρακινό κοινοβούλιο του εν λόγω νομοσχεδίου αποτελεί καλά νέα. Το νομοσχέδιο στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψηφοφορία στο ιρακινό κοινοβούλιο.

    Σε άλλες ειδήσεις, βομβιστής αυτοκτονίας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως στόχο του αστυνομικό τμήμα, σκότωσε τουλάχιστον 13 άτομα στη Ραμάντι.

    Εξάλλου, ο Σιίτης αντιπρόεδρος της χώρας Αντέλ Αμπντέλ Μαχντί διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, όταν βόμβα εξερράγη κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άτομα. Ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Δημοσίων Έργων τραυματίστηκαν πολύ ελαφρά.

    [05] Εξετάζεται νέο ψήφισμα κατά του Ιράν

    27-02-2007

    Πυρηνικό συγκρότημα στο Μπουσέρ

    Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Γερμανία, συμφώνησαν να αρχίσουν την σύνταξη σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εκπρόσωποι παραμένουν προσηλωμένοι στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

    Οι ΗΠΑ λένε ότι επιθυμούν την επιβολή κλιμακούμενων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ είπε ότι οι εκπρόσωποι των έξι δυνάμεων αναμένεται ότι θα μιλήσουν τηλεφωνικά την Πέμπτη για να θέσουν τις βάσεις του νέου ψηφίσματος.

    Η Τεχεράνη αγνόησε διορία του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 21 Φεβρουαρίου, για τον τερματισμό του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου, παρά την απειλή επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της. Ήδη το συμβούλιο επέβαλε κάποιες κυρώσεις στη χώρα από τον Δεκέμβριο.

    Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, είναι πολύ ανησυχητικές, όπως είπε. Ο κ. Λαβρώφ αναφερόταν σε δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέηνυ, που προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα για την επίλυση της πυρηνικής διένεξης με το Ιράν. Η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αποκλείσει την λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράν, όμως τονίζει ότι προτιμά να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας.

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ επανέλαβε την Κυριακή την άρνησή του να διακοπεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Τεχεράνης για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων μοιάζει με τραίνο, που δεν έχει ούτε φρένα, ούτε όπισθεν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις δήλωσε ότι το Ιράν χρειάζεται 'διακόπτη για το σταμάτημα του πυρηνικού του προγράμματος'.

    [06] Γκρήνσπαν: Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία

    27-02-2007

    O πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν, λέει ότι η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Μιλώντας σε συνέδριο επιχειρηματιών στο Χονγκ Κονγκ, τη Δευτέρα, ο κ. Γρήνσπαν δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ διευρύνονταν από το 2001, αλλά τώρα αυτός ο οικονομικός κύκλος φαίνεται να κλείνει. Η οικονομία θεωρείται ότι μπαίνει σε ύφεση όταν σε δύο τετράμηνα δεν σημειωθεί ανάπτυξη στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Ο κ Γκρήσπαν προειδοποίησε ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού παραμένει ανησυχητικό σημείο.

    [07] Άρχισε η απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από τη Ναμπλούς

    27-02-2007

    Ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται σταδιακά από τη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης μετά από 2 μέρες εντατικών ερευνών από σπίτι σε σπίτι για τον εντοπισμό Παλαιστινίων εξτρεμιστών και εργαστηρίων κατασκευής βομβών. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ισραηλινά τζιπ απομακρύνονται από την Ναμπλούς. Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε το πέρας της αποστολής του. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι στρατιώτες εντόπισαν τρία εργαστήρια κατασκευής εκρηκτικών, καθώς έψαχναν για επτά καταζητούμενους για σχεδιαζόμενη επίθεση αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, 30 άτομα συνελήφθησαν από τη Κυριακή, που άρχισε η ισραηλινή επιδρομή. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι περίπου 50.000 κάτοικοι της Ναμπλούς βρίσκονται καθηλωμένοι στα σπίτια τους. Παλαιστινιακές πηγές είπαν ότι από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκαν ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ο γιός του, μέσα στο σπίτι τους στη Ναμπλούς.

    Το Ισραήλ λέει ότι η επιχείρησή του είναι αντιτρομοκρατική, όμως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι θα δημιουργήσει νέο κύκλο βίας και θα υποσκάψει τις προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    [08] Συνάντηση Χιλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

    27-02-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    O εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ Σων Μακόρμακ δήλωσε ότι ο ανώτερος διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας Κιμ Κιέ Κουάν και ο αμερικανός ομόλογός του Κρίστοφερ Χιλ αναμένεται να συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μακορμακ είπε ότι οι δύο πλευρές ακόμα εξετάζουν τις λεπτομέρειες και πιθανές ημερομηνίες για την συνάντηση.

    Η Βόρειος Κορέας συμφώνησε πριν από μερικές εβδομάδες να κλείσει το κύριο πυρηνικό εργοστάσιο στη Γιονμπιόν και να επιτρέψει σε επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ να εισέλθουν στη χώρα, με αντάλλαγμα βοήθεια σε θέματα ενέργειας. Η Πιονγιάνγκ απομάκρυνε επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού το 2002 και αποσύρθηκε από τη συνθήκη για τον περιορισμό της εξάπλωση πυρηνικών όπλων το 2003.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 February 2007 - 2:18:18 UTC