Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαρυχειμωνιά πλήττει κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ
  • [02] Συνάντηση επτά ΥΠΕΞ μουσουλμανικών χωρών στο Πακιστάν
  • [03] Κατάληψη φορτηγού πλοίου απο πειρατές, έξω από τις ακτές της Σομαλίας
  • [04] Σεργκέι Λαβρώφ: Η Δύση παρεμνηνεύει τις προθέσεις της Ρωσίας
  • [05] Συνάντηση στο Λονδίνο για το θέμα του Ιράν
  • [06] Αλ Σαντρ: Να μη συνεργαστούν οι ιρακινές δυνάμεις με τα αμερικανικά στρατεύματα
  • [07] Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στη Δυτική Όχθη
  • [08] To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίζει για τη Σερβία
  • [09] Υποτροφίες στη μνήμη του Τζόνυ Οικόνομη

  • [01] Βαρυχειμωνιά πλήττει κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ

    26-02-2007

    Κύμα ισχυρής κακοκαιρίας πλήττει τις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

    Στην πολιτεία Ουισκόνσιν το χιόνι υπερβαίνει τα 60 εκατοστά και 8 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Σε ορισμένες πολιτείες, οι αρχές έκλεισαν δρόμους και προειδοποιούν τους εποχούμενους για τον παγετό που θα σημειωθεί τις νυκτερινές ώρες.

    Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν σε αρκετά αεροδρόμια της περιοχής, ενώ χιλιάδες σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Κατάσταση έκτατης ανάγκης κηρύχθηκε και στην Ουάσινγκτον, εξαιτίας της βαριάς χιονόπτωσης.

    [02] Συνάντηση επτά ΥΠΕΞ μουσουλμανικών χωρών στο Πακιστάν

    26-02-2007

    Ο κ. Καζούρι

    Οι υπουργοί Εξωτερικών 7 ισλαμικών χωρών που συναντώνται στο Πακιστάν, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο ζητούν να τερματιστεί η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με ειρηνικά μέσα.

    Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Χουρσίντ Καζούρι, ανέφερε ότι η ένταση με τα πυρηνικά του Ιράν έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο σημείο και ότι δεν πρέπει να υπάρξει βία στην επίλυσή της. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ινδονησίας, της Ιορδανίας, της Μαλαισίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας συναντώνται στην Ισλαμαμπάντ για να προετοιμάσουν το έδαφος για την σύνοδο κορυφής Μουσουλμάνων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στη Μέκκα, υπό την αιγίδα του Σαουδάραβα μονάρχη, Αμπντουλάχ. Η ημερομηνία της συνόδου δεν έχει ακόμα οριστεί.

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σουακάτ Αζίζ δήλωσε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στις συνομιλίες ότι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος, που πρέπει να είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες του Παλαιστινιακού λαού.

    [03] Κατάληψη φορτηγού πλοίου απο πειρατές, έξω από τις ακτές της Σομαλίας

    26-02-2007

    Πειρατές κατέλαβαν πλοίο που μετέφερε επισιτιστική βοήθεια έξω από τις ακτές της Σομαλίας. Αξιωματούχοι είπαν ότι το σκάφος Ρόζεν κατελήφθη από πειρατές το πρωί της Κυριακής, αφού είχε ξεφορτώσει την βοήθεια που μετέφερε στο λιμάνι του Μποσάσο, της βορειοανατολικής Σομαλίας.

    Το πλοίο ανήκει σε Κενυατική ναυτιλιακή εταιρία και είχε 12μελές πλήρωμα, που αποτελείτο από 6 Κενυάτες και 6 Σριλανκέζους. Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχει υπάρξει επαφή με το πλήρωμα, από την στιγμή που οι πειρατές κατέλαβαν το σκάφος.

    Το Πρόγραμμα Τροφίμων των ΗΕ δήλωσε ότι πράξεις πειρατείας με στόχο την ανθρωπιστική βοήθεια ή τα πλοία την μεταφέρουν, θα καταστήσουν την κατάσταση στην Σομαλία ακόμα χειρότερη.

    Η Υπηρεσία Διεθνής Ναυτιλίας λέει ότι οι ακτές της Σομαλίας είναι πολύ επικίνδυνες για επιθέσεις από πειρατές και καταλήψεις πλοίων.

    [04] Σεργκέι Λαβρώφ: Η Δύση παρεμνηνεύει τις προθέσεις της Ρωσίας

    26-02-2007

    O κ. Λαβρώφ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ δήλωσε ότι η Δύση σφάλλει που ερμηνεύει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σαν προσπάθειες δημιουργίας αντιαμερικανικού κλίματος ή της δημιουργίας ενός νέου Ψυχρού πολέμου.

    Με επιστολή του στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ της Κυριακής, ο κ. Λαβρώφ επισημαίνει ότι τα σχόλια του κ. Πούτιν δεν είναι καινούργια και ότι έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του προς την κυβέρνηση Μπούς.

    Σε πρόσφατη ομιλία του στο Μόναχο, ο κ. Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργούν μία νέα κούρσα εξοπλισμών με την χρήση της πολεμικής τους ισχύος, κάνοντας άλλες χώρες να νοιώθουν ανασφαλείς. Ο κ. Λαβρώφ στην επιστολή του αναφέρει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη και έτοιμη να παίξει θετικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και τονίζει ότι κάνει πιο κακό παρά καλό, να φέρεται εχθρικά προς την Ρωσία η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, όταν η Μόσχα διαφωνεί μαζί της. Στην επιστολή του καταλήγει ότι ο πρόεδρος Πούτιν, όπως και πολλοί άλλοι ηγέτες, πιστεύει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κυριαρχείται από μία και μοναδική δύναμη.

    [05] Συνάντηση στο Λονδίνο για το θέμα του Ιράν

    26-02-2007

    Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ

    Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Κίνα αναμένεται ότι θα έχουν συνάντηση σήμερα στο Λονδίνο, για να συζητήσουν τρόπους άσκησης πιέσεων κατά του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι θα συνεχίσει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Το Ιράν αγνόησε διορία των Ηνωμένων Εθνών για να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου έως τις 21 Φεβρουαρίου, ειδάλλως θα είχε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Την Κυριακή, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κ. Αχμεντινετζάντ είπε ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας εκ μέρους της Τεχεράνης για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων είναι κάπως σαν ένα τραίνο, όπως είπε, που δεν έχει φρένα ούτε οπισθοδρόμηση.

    Στα πλαίσια συνέντευξής της προς το τηλεοπτικό δίκτυο Φόξ Νιούς, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και επανέλαβε την πρόσκλησή της προς την ιρανική ηγεσία για διαπραγματεύσεις, εφόσον διακόψει τις επίμαχες δραστηριότητές του.

    [06] Αλ Σαντρ: Να μη συνεργαστούν οι ιρακινές δυνάμεις με τα αμερικανικά στρατεύματα

    26-02-2007

    Στήλη καπνού πανω απο τη Βαγδάτη

    Ο ακραίος σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ ζητά από τις ιρακινές δυνάμεις να μη συνεργαστούν με τα αμερικανικά στρατεύματα, στα πλαίσια της επιχείρησης για την επικράτησης ασφάλειας στη Βαγδάτη, λίγες μόλις ώρες μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτιική γειτονία της πρωτεύουσας. Ο αλ Σαντρ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η επιχείρηση ασφάλειας δεν θα πετύχει γιατί τον έλεγχο έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, τις οποίες χαρακτήρισε 'δυνάμεις κατοχής'.

    Ο αλ Σαντρ είναι κύριος υποστηρικτής του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρι αλ Μαλίκι και ηγείται της πιο ισχυρής σιιτικής πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη, που αποκαλείται Στρατός Μαχντί. Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο αλ Σαντρ βρίσκεται στο Ιράν, αλλά σύμβουλοι του κληρικού επιμένουν ότι παραμένει στο Ιράκ.

    Σε άλλες εξελίξεις, σύμφωνα με την Ιρακινή αστυνομία βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 40 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 30, έξω από την είσοδο κολεγίου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών στη Βαγδάτη. Η αστυνομία ανέφερε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν φοιτητές. Το κολέγιο βρίσκεται σε κυρίως σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης και αποτελεί παράτημα του Πανεπιστημίου Μουστασιρίγια, στο οποίο, τον περασμένο μήνα, 70 άτομα σκοτώθηκαν από εκρήξεις δύο βομβών. Η Ιρακινή αστυνομία αναφέρει επίσης ότι ρουκέτες στόχευσαν συνοικία στη νότια Βαγδάτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άτομα.

    [07] Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στη Δυτική Όχθη

    26-02-2007

    Παλαιστίνιοι ρίχνουν πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, οι ισραηλινοί άρχισαν να ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι, για Παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στην Ναμπλούς νωρίς την Κυριακή, αποκλείοντας δρόμους και περικυκλώνοντας ορισμένα κτίρια. Σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν, ενώ τρία τραυματίστηκαν από λαστιχένιες σφαίρες των ισραηλινών. Το Ισραήλ είπε ότι δύο στρατιώτες του τραυματίστηκαν σε μάχη με Παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η επιχείρησή του θα διαρκέσει αρκετές μέρες και ότι στόχος της ήταν ο εντοπισμός σημείων κατασκευής βομβών, καθώς και η σύλληψη εξτρεμιστών.

    Εκπρόσωπος του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα εντοπίσουν τρομοκρατικούς πυρήνες στη Δυτική Οχθη, που προσπαθούν να διενεργούν επιθέσεις. Ο Παλαιστίνιος νομοθέτης Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε την εισβολή, λέγοντας ότι ξεκινάει έτσι ένας νέος κύκλος βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [08] To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίζει για τη Σερβία

    26-02-2007

    To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται σήμερα να αποφασίσει αν η Σερβία θεωρείται υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου κατά των μουσουλμάνων της Βοσνίας τη δεκαετία του 90. Η απόφαση του δικαστηρίου κατά του Βελιγραδίου θα απολέσει την πρώτη φορά στην ιστορία του διεθνούς δικαστηρίου των ΗΕ που ένα ολόκληρο έθνος, και όχι μόνο η κυβέρνηση του ή οι ένοπλες δυνάμεις του, θεωρούνται υπεύθυνες για γενοκτονία.

    Η Βοσνία βΕρζεγοβίνη κατηγόρησε τη Σερβία για εκτενή εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων και των Κροατών κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1992-1995. Αναλυτές πιστεύουν ότι αν απαγγελθούν κατηγορίες θα ανοίξει ο δρόμος για δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις από μέρους της Σερβίας.

    [09] Υποτροφίες στη μνήμη του Τζόνυ Οικόνομη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-02-2007

    Τζόνυ Οικόνομη

    Πριν από λίγα χρόνια είχα την χαρά να φιλοξενήσω στο στούντιό μας τον αξέχαστο Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Τζόνυ Οικόνομη. Θυμάμαι μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η περηφάνια που ένοιωθε για την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά του και ο ενθουσιασμός με τον οποίο σχεδίαζε να εφαρμόσει προγράμματα για την προώθηση του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το νήμα της ζωής του Τζόνι Οικόνομη κόπηκε πρόωρα πριν προλάβει να υλοποιήσει όλα τα μεγαλόπνοα σχέδιά του. Αλλά η φιλανθρωπική δράση που σιωπηρά ανέπτυσσε όσο ζούσε ο εκλεκτός ομογενής από την Ατλάντα της Τζώρτζια συνεχίζεται τώρα στο όνομά του από την οργάνωση που αφιλοκερδώς υπηρέτησε.

    Για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, η ΑΧΕΠΑ χορηγεί φέτος υποτροφίες για ταλαντούχους τελειόφοιτους ή απόφοιτους λυκείου που έχουνε γίνει δεκτοί ή έχουνε ήδη εγγραφεί σε αναγνωρισμένα κολέγια ή πανεπιστήμια κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος καθώς επίσης και για φοιτητές που έχουνε αρχίσει σπουδές σε αναγνωρισμένα ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

    Τζόνυ Οικόνομη και Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Τις υποτροφίες Johnny N. Economy για το 2007 ανήγγειλε στη Ουάσιγκτον ο Tom Kantsios, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ταμείου της ΑΧΕΠΑ ο οποίος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και θα στείλουνε αιτήσεις για τις υποτροφίες αυτές νέοι του ίδιου υψηλού ποιοτικού επιπέδου με τα Ελλανοαμερικανόπαιδα στα οποία δόθηκαν οι περυσινές. Κατά τον κύριος Κάντσιο ο Τζόνυ ήταν πάντα ένας υποδειγματικός ηγέτης για τους νέους και των δύο φύλλων, οι οποίοι τον θαύμαζαν.

    Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις υποτροφίες Τζόνυ Εκόνομη είναι η 31η Μαρτίου. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΧΕΠΑ σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις επιλογές του και να απαντήσει στους ταλαντούχους μαθητές μέχρι την 15η Μαίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούνε να πάρουν περισσότερες πληροφορίες από την διεύθυνση του ταμείου των υποτροφιών της ΑΧΕΠΑ (Dr. Lee Durbetatki). Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ταμείου είναι: pd317@windstream.net

    Οι υποτροφίες που καθιέρωσε η ΑΧΕΠΑ είναι το καλύτερο μνημείο που μπορούσε να χτιστεί για τον Τζόνυ και η πιο κατάλληλη αναγνώριση της αγάπης που είχε ο αλησμόνητος φίλος μας για τους νέους.

    Όλοι οι νέοι των ηλικιών που προαναφέραμε, εάν είναι και περήφανοι για την Ελληνική κληρονομιά τους, ενθαρρύνονται να βάλουν υποψηφιότητα για τις υποτροφίες Οικόνομη. Όσο πιο καλές επιδόσεις στα μαθήματά τους έχουνε τόσο περισσότερες θα είναι και οι πιθανότητές τους να κερδίσουνε μια από αυτές. Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής εύχεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους νέους μας καλή επιτυχία και σχεδιάζει να παρουσιάσει τους επιτυχόντες σε μελλοντικό ρεπορτάζ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 27 February 2007 - 2:18:19 UTC