Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξόρυξη πετρελαίου στη Μεσόγειο
  • [02] Aνησυχητική συγκέντρωση πολιτοφυλάκων στο Νταρφούρ
  • [03] Το ΝΑΤΟ προβλέπει διεύρυνση των βιαιοτήτων στο Αφγανιστάν
  • [04] Θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο στο Μενίδι
  • [05] Κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου στο Ιράκ
  • [06] Νέα έκθεση ΔΥΑΕ για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν
  • [07] Η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ, δηλώνει το Κουαρτέτο
  • [08] Ιταλία: Πολιτικές ζυμώσεις μετά την παραίτηση Πρόντι
  • [09] Ράις: "Ατυχές" το Ρωσικό σχόλιο για το Νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα
  • [10] Ο Ήλιος της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον
  • [11] John Sarbanes ένας από τους ηγέτες της επόμενης γενιάς

  • [01] Η Κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξόρυξη πετρελαίου στη Μεσόγειο

    22-02-2007

    Η Κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του έχει κάθε δικαίωμα να εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις εξορύξεις που σχεδιάζει.

    Μιλώντας μετά από συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα εμπλέξει την Ελλάδα στην ενεργειακή της πολιτική.

    Πάντως, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε υποστήριξη προς το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διενεργήσει εξορύξεις οφσόρ.

    [02] Aνησυχητική συγκέντρωση πολιτοφυλάκων στο Νταρφούρ

    22-02-2007

    Τα ΗΕ προειδοποίησαν ότι μεγάλος αριθμός Αράβων πολιτοφυλάκων έχουν συγκεντρωθεί στην εμπόλεμη δυτική περιοχή του Σουδάν, Νταρφούρ, για άγνωστους λόγους.

    Η αποστολή των ΗΕ στο Σουδάν λέει ότι οι συγκεντρωμένοι πολιτοφύλακες ανήκουν μάλλον στους Τζαντζαγουήντ, που ευθύνονται για πολλούς βιασμούς, εμπρησμούς και δολοφονίες κατά την διάρκεια του τετραετούς πολέμου στην επαρχία αυτή. Τα ΗΕ είπαν επίσης ότι οι πολιτοφύλακες συγκεντρώνονται βόρεια της ελ Τζενέιρα, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Νταρφούρ, αν και δεν γνωρίζουν τους λόγους της συγκέντρωσής τους. Δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένοι αριθμοί των πολιτοφυλάκων.

    Τα ΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση του Σουδάν ότι εξοπλίζει τους Τζαντζαγουήντ για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του Νταρφούρ, κάτι που διαψεύδει η κυβέρνηση του Χαρτούμ.

    [03] Το ΝΑΤΟ προβλέπει διεύρυνση των βιαιοτήτων στο Αφγανιστάν

    22-02-2007

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν λένε ότι περιμένουν εντατικοποίηση των βιαιοτήτων κατά τους προσεχείς μήνες, καθώς οι εξτρεμιστές Ταλιμπάν ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις στα νότια της χώρας. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμμαχία ετοιμάζεται για σκληρές μάχες καθώς πλησιάζει η άνοιξη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι νατοϊκές και αφγανικές δυνάμεις θα αρχίσουν σύντομα τις δικές τους επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, δύο νατοϊκοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια στο Αφγανιστάν. Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ένας από αυτούς, που ήταν Ισπανός, σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Σιντάντ. Το υπουργείο είπε ότι οι Ισπανοί στρατιώτες υποστήριζαν Ιταλούς, που εκπαίδευαν Αφγανούς στρατιώτες. Η εθνικότητα του δεύτερου στρατιώτη που σκοτώθηκε δεν έγινε γνωστή.

    [04] Θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο στο Μενίδι

    22-02-2007

    Ο υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ανακάλυψη αρχαίου θεάτρου στο Μενίδι αποτελεί σημαντικότατο εύρημα. Αρχαιολόγοι διερευνούν το αν το 2.500 ετών αρχαίο αμφιθέατρο είναι το γνωστό θέατρο των Αχαρνών, στο οποίο αναφέρεται ο Αριστοφάνης.

    Ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε την απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο οποίο βρέθηκε κατά τύχη το θέατρο, καθώς και των γύρω οικοπέδων έτσι ώστε οι αρχαιολόγοι να συνεχίσουν τις ανασκαφές.

    [05] Κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου στο Ιράκ

    22-02-2007

    O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ελικόπτερό του κατερρίφθη την Τετάρτη στο Ιράκ. Πρόκειται για την όγδοη συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου αυτό το μήνα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι απ' τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται πως το ελικόπτερο, τύπου Μπλάκ Χώκ, δέχτηκε πυρά από το έδαφος, βόρεια της Βαγδάτης. Ο αμερικανικός στρατός είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν θύματα.

    Την Τετάρτη, έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας στην ιερή πόλη Νατζάφ, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 1,600 Βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ μέσα στους επόμενους μήνες. Ο κ. Μπλαίρ δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι οι Βρετανικές δυνάμεις θα μεταβιβάσουν στις ιρακινές δυνάμεις τον έλεγχο θεμάτων ασφάλειας στη νότια πόλη Βασόρα και πρόσθεσε ότι με την σχεδιαζόμενη απόσυρση, ο αριθμός των Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ θα μειωθεί σε περίπου 5,500.

    [06] Νέα έκθεση ΔΥΑΕ για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν

    22-02-2007

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιώνει ότι το Ιράν έχει διευρύνει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου, αντί να τις τερματίσει.

    Η έκθεση της Υπηρεσίας θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, το οποίο είχε θέσει προθεσμία μέχρι χθες 21 Φεβρουαρίου για τον τερματισμό του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η μη συμμόρφωση της Τεχεράνης με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος της.

    Την Τετάρτη , ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δεσμεύτηκε και πάλι ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του θα συνεχιστεί και τόνισε ότι η πυρηνική τεχνολογία είναι σημαντική για την 'ανάπτυξη και τιμή της χώρας', όπως είπε.

    [07] Η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ, δηλώνει το Κουαρτέτο

    22-02-2007

    Το Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή ζητά απ' την Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει την βία, αλλά δεν αναφέρει αν θα μποϋκοτάρει την νέα κυβέρνηση. Ανώτεροι αξιωματούχοι απ' την ΕΕ, τη Ρωσία, τα ΗΕ και τις ΗΠΑ, που απαρτίζουν το Κουαρτέτο, είχαν συνομιλίες τη Τετάρτη στο Βερολίνο. Επρόκειτο για την πρώτη συνεδρίαση του Κουαρτέτου μετά την Παλαιστινιακή συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ Φατάχ και Χαμάς.

    Από τη πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις αναρωτήθηκε πως μπορούν να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες όταν το ένα απ' τα εμπλεκόμενα μέρη δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του άλλου. Αλλά ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο μποϋκοτάζ της νέας κυβέρνησης από μέρους του Κουαρτέτου και ζήτησε την επανέναρξη της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Το Κουαρτέτο συμφώνησε σε νέα συνεδρίαση στην Μέση Ανατολή.

    Στο μεταξύ, ο εξόριστος ηγέτης της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ, βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους με θέμα την Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η νέα συμφωνία Χαμάς-Φατάχ δεν προβλέπει αναγνώριση του Ισραήλ απ' την Χαμάς και δεν αποκηρύσσει τη βία, δύο βασικά αιτήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Αίγυπτος έχει και στο παρελθόν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στις προσπάθειες για την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη που απήχθη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

    [08] Ιταλία: Πολιτικές ζυμώσεις μετά την παραίτηση Πρόντι

    22-02-2007

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζώρτζιο Ναπολιτάνο, αρχίζει σήμερα συνομιλίες με ηγέτες κομμάτων με θέμα την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά την παραίτηση χθες του Ιταλού πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι. Ο κ. Ναπολιτάνο θα μπορούσε να ζητήσει απ' τον κ. Πρόντι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, θα μπορούσε να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε κάποιον άλλο αρχηγό κόμματος, ή θα μπορούσε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.

    Ο κ. Πρόντι υπέβαλε παραίτηση μετά από ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλική Γερουσία σε ψηφοφορία επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένης και της παραμονής Ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Ο κεντρο-αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Πρόντι είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία μίας μόνο έδρας.

    [09] Ράις: "Ατυχές" το Ρωσικό σχόλιο για το Νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα

    22-02-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε λύπη αναφορικά με απειλή της Ρωσίας να θέσει στο στόχαστρό της την Πολωνία και την Τσεχία, σε περίπτωση που δεχθούν στο έδαφός τους σχεδιαζόμενο Αμερικανικό και Νατοϊκό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στο Βερολίνο, η κ. Ράις χαρακτήρισε τις Ρωσικές απειλές ατυχείς και τόνισε ότι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ενημερώσει λεπτομερώς τις Ρωσικές αρχές για το γεγονός ότι το σχεδιαζόμενο σύστημα είναι καθαρά αμυντικό για περιπτώσεις πυραυλικής επίθεσης κατά συμμάχων των ΗΠΑ, από χώρες όπως το Ιράν.

    Την Τετάρτη, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Μισέλ Αλλιό-Μαρί από την Μόσχα την οποία επισκέπτεται, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος για να διαλυθούν οι ανησυχίες της Ρωσίας και σημείωσε ότι στον διάλογο αυτό θα πρέπει να συμμετάσχουν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, καθώς και Ρώσοι και Αμερικανοί παράγοντες.

    [10] Ο Ήλιος της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    22-02-2007

    Φωτογραφία: Sharon Stewart

    Μια μέρα του Φλεβάρη πλάκωσε απρόσμενη χιονιά που οδήγησε στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών, των σχολείων και πολλών καταστημάτων στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Το απόγευμα ο ήλιος, που είχε χλωμιάσει από νωρίς, αποσύρθηκε για τα καλά πίσω από τη συνεφιά με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία αρκετά κάτω από το μηδέν και τα χιόνια σε πολλούς δρόμους της πόλης να μετατραπούνε σε πάγο.

    Το ίδιο βράδυ στο κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον έγιναν τα προγραμματισμένα εγκαίνια μιας έκθεσης φωτογραφίας δύο καταξιωμένων φιλελλήνων καλλιτεχνών, της Beatrice Hamblett και της Sharon Stewart. Λόγω των καιρικών συνθηκών πολλοί από αυτούς που σκόπευαν να παραστούν άλλαξαν την τελευταία στιγμή σχέδια και μείνανε στο σπίτι.

    Όμως όσοι αψηφίσαμε την παγωνιά και πήγαμε στα εγκαίνια αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω γιατί ο κόσμος στον οποίο μας εισήγαγαν μέσω των ασπρόμαυρων έργων τους οι δύο Αμερικανίδες εκθέτριες ήτανε ζεστός κι ελκυστικός.

    Οι φωτογραφίες της Sharon Stewart μας μετέφεραν στην κλασσική εποχή, δείχνοντάς μας την ομορφιά και το αγέρωχο μεγαλείο μνημείων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού ενώ η Beatrice Hamblett, με τα δικά της έργα, μας ξενάγησε σε παλιά εγκατατελειμένα σπίτια κι άλλα μισοκαταστρεμμένα κτίσματα της Ελληνικής υπαίθρου, που άσκησαν στην ίδια αλλά και σε μας μια ακατανίκητη γοητεία.

    Αν και θεματολογικά τα έργα των δύο αυτών καλλιτεχνών διαφέρουν, εν τούτοις δένονται αρμονικά μεταξύ τους στην έκθεση που επιμελήθηκε η πολιτιστική ακόλουθος Ζωή Κοσμίδου. Τα έργα της Hamblett και της Stewart αντικατοπτρίζουνε έναν προφανή σεβασμό για τα αντικείμενα που επέλεξαν να φωτογραφίσουν και μια έκδηλη αγάπη για την Ελλάδα, στην οποία και οι δύο τους περνάνε κάθε χρόνο αρκετούς μήνες.

    Πάνω από όλα όμως εκείνο που δένει τα έργα των δύο καλλιτεχνών είναι ο Ήλιος της Ελλάδας, ο λαμπρός. Η επιβλητική παρουσία του στις φωτογραφίες τους με έκανε να πιστέψω πως σε αυτό το κομμάτι της γης στο οποίο καθημερινά πλανιέται, ακόμα και τα άψυχα ζουν.

    [11] John Sarbanes ένας από τους ηγέτες της επόμενης γενιάς

    22-02-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το Γιάννη Σαρμπάνη

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το Γιάννη Σαρμπάνη

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Το μέλλον του Ελληνισμού της Διασποράς απασχολεί από καιρό το Ελληνικό κράτος και ομογενειακούς φορείς στην Αμερική και αλλού. Μερικές σκέψεις για το πώς να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους τα 2ης και 3ης γενιάς βλαστάρια των Ελλήνων μεταναστών, ανέπτυξε ένας νέος ομογενής νομοθέτης σε συνέντευξή που μας παραχώρησε στα πλαίσια της σειράς τηλεοπτικών ρεπορτάζ Ηγέτες της Επόμενης Γενιάς.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΙΡΑΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ β ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ JOHN SARBANES

    Κείμενο Ρεπορτάζ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο αιώνας που ξεκίνησε με τον ερχομό της νέας χιλιετίας είναι γεμάτος προκλήσεις για την ομογένεια. Για την επιτυχημένη αντιμετώπισή τους χρειάζονται νέοι με σθένος και διορατικότητα που θα ηγηθούν της επόμενης γενιάς. Ένας από τους νέους αυτούς ηγέτες είναι ο Βουλευτής John Sarbanes, που εκπροσωπεί τη Βαλτιμόρη κι άλλες περιοχές της Πολιτείας Μαίρυλαντ στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Ο John, ή Γιάννης Σαρμπάνης κατά το Ελληνικοτερο, είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών και γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, που αποσύρθηκε φέτος από τη Γερουσία ύστερα από επιτυχημένη θητεία 30 και πλέον χρόνων.

    Ο Γιάννης ήτανε 4ων χρονών όταν ο πατέρας του μπήκε στην πολιτική. Έτσι από μικρός έμαθε να εκτιμά τη συμμετοχή στα κοινά και την ιδιαίτερη σύνδεσή του με τις αρχές του Ελληνισμού.

    Τζον και Πολ Σαρμπάνης

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Ο πατέρας μου ήταν περήφανος για τις ρίζες του και μας έκανε και εμάς. Η γιαγιά μου στο Σάλσμπουρι, του Μαίρυλαντ με έμαθε να μιλάω λίγα Ελληνικά. Θυμάμαι πόσο μ' άρεσαν οι Ελληνικές λιχουδιές που μας έφτιαχνε. Δεν θα την ξεχάσω. Τα χρόνια που πέρασα μαζί της ήτανε μια πολύ σημαντική εμπειρία.

    Γ. Μπίστης: Ποια από τις αρχές που πήρε ο Γιάννης Σαρμπάνης από την οικογένειά του τον βοήθησε περισσότερο στην επαγγελματική του ζωή;

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Ο παππούς μου μας δίδαξε το Αμερικανικό ιδεώδες, ότι κάθε οικογένεια στη χώρα αυτή έχει την ευκαιρία να προοδεύσει όλο και πιο πολύ από γενιά σε γενιά. Η εκπαίδευση είχε σημαντική θέση τόσο στην οικογένειά μου όσο και σε όλη την ομογένεια.

    Γ. Μπίστης: Η δίψα για μάθηση μπορεί να συνέβαλε στην πρόοδο του Γιάννη Σαρμπάνη αλλά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του βοήθησαν αποφασιστικά και δύο ακόμη αρχές που του έδωσε το σπίτι του.

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Η οικογένεια και η ομογένεια είναι θεσμοί ριζωμένοι στη παροικία μας. Έχουνς αξία για την οικογένειά μου. Επίσης η προσφορά στα κοινά, μέσω αιρετού αξιώματος ή με εθελοντική εργασία είναι έργο σημαντικό, όπως δίδαξε με το παράδειγμά του ο πατέρας μου.

    Γ. Μπίστης: Ο Γιάννης Σαρμπάνης θεωρεί τους Έλληνες της Αμερικής σαν μια από τις πιο δυναμικές κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Που όμως στηρίζει την άποψή του αυτή;

    Εγκαίνια της Ερμής Εξπο στο Ατλάντικ Σίτυ

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Οι Έλληνες είναι επιχειρηματικά μυαλά, δημιουργικοί κι εργατικοί. Είναι καινοτόμοι σε κάθε τομέα επίδοσης. Στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο οι ομογενείς ξεχωρίζουν για τον δυναμισμό τους. Χάρις στην επιχειρηματικότητα και την ευφυΐα τους πετυχαίνουνε όπου πάνε.

    Γ. Μπίστης: Οι ομογενείς της Αμερικής δεν είναι μεταξύ τους ίδιοι. Αυτοί που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ διαφέρουν σημαντικά από εκείνους που ήρθανε σαν μετανάστες από την Ελλάδα τον περασμένο αιώνα. Αλλά και η Ελλάδα έχει επίσης αλλάξει δραστικά από τότε που ο παππούς κι η γιαγιά του Γιάννη Σαρμπάνη πήρανε τον δρόμο του ξενιτεμού. Πόσο κοντά στη σημερινή Ελλάδα βρίσκονται οι νέες γενιές των Ελληνομερικανών;

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Το βασικό είναι η περηφάνια της κληρονομιάς μας. Τα γεννημένα στην Αμερική παιδιά κι εγγόνια των Ελλήνων μεταναστών είναι περήφανα για τη καταγωγή τους τους και νοιώθουνε ένα δυνατό αίσθημα σύνδεσης με την Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Η προσέγγιση των νέων αποτελεί μεγάλη πρόκληση τόσο για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα όσο και για όλα τα άλλα κοινωνικά σύνολα. Τι πρέπει να κάνει ο Ελληνισμός της Αμερικής για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πρόκληση αυτή;

    Παρέλαση στη Βαλτιμόρη

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Αρχικά πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας την νέα Ελλάδα, που έχει εξελιχτεί σε δραστήριο παράγοντα της διεθνούς σκηνής. Οι στατιστικές δείχνουν καθαρά τα υπέροχα έργα που επιτελεί. Οι Ολυμπιακοί αγώνες της είχαν τεράστια επιτυχία. Έγιναν σημείο αναφοράς από το οποίο μπορεί ο καθένας να αρχίσει να κατανοεί κι όλες τις άλλες συναρπαστικές ενέργειες της σημερινής Ελλάδας.

    Γ. Μπίστης: Η Ολυμπιάδα της Αθήνας σφυρηλάτησε έναν από τους πιο ισχυρούς κρίκους που συνδέουν σήμερα τις νέες γενιές των ομογενών στην Αμερική με την Ελλάδα. Αλλά η σχέση ανάμεσα στις δύο αυτές πλευρές περικλείει τουλάχιστον δύο καλές προϋποθέσεις για να γίνει ακόμα βαθύτερη.

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Το κοινό χαρακτηριστικό της επιχειρηματικότητας και η έμφαση στην παιδεία μπορούν να ενώσουν τους ομογενείς όλων των ηλικιών. Εάν αξιοποιήσουμε σωστά τα δύο αυτά στοιχεία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολύ ενθουσιασμό στη νέα γενιά, που θα γεφυρωθεί με τον ενθουσιασμό των προηγούμενων γενεών Ελλήνων της Αμερικής.

    Γιάννης Σαρμπάνης και Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Γ. Μπίστης: Στις διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί περιλαμβάνεται ένας διάλογος ανάμεσα σε πρώην ηγέτες της ομογένειας, όπως ο πατέρας του Γιάννη Σαρμπάνη, με παράγοντες της νέας γενιάς. Στόχος είναι να μεταβιβαστεί η υπερηφάνεια για την εθνική κληρονομιά από τη μια γενεά στην άλλη.

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Υπάρχει επίσης και η σύγχρονη τεχνολογία. Πολλές ομογενειακές οργανώσεις χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για την επικοινωνία τους με την νέα γενιά, που είναι απόλυτα εξοικειωμένη με αυτό κι επίσης το προτιμά σαν μέσο επικοινωνίας.

    Γ. Μπίστης: Το ότι η συνέντευξη με το Γιάννη Σαρμπάνη έγινε στα Αγγλικά δεν σημαίνει πως ο συνομιλητής μας ξέχασε τα Ελληνικά που του έμαθε η μετανάστης γιαγιά του.

    Βουλευτής κ. Σαρμπάνης: Θέλω να πω ότι μου λείπει η Ελλάδα. Επειδή έχω χρόνια να πάω εκεί. Αλλά θέλω να πάω, ελπίζω σε λίγο να πάω.

    Γ. Μπίστης: Η επιθυμία του Γιάννη Σαρμπάνη να επισκεφθεί την Ελλάδα δεν αρκεί για να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι. Θα χρειαστεί πρώτα να βρεθεί κάποιο άνοιγμα στο πρόγραμμα των βουλευτικών υποχρεώσεών του, που την περίοδο αυτή φαίνεται βαριά φορτωμένο.

    Ένα πάντως είναι βέβαιο. Ότι αργά ή γρήγορα ο John Sarbanes θα συνδεθεί ξανά με τις Ελληνικές ρίζες του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 February 2007 - 2:18:27 UTC