Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαβρώφ: Η Μόσχα δεν θα αρχίσει νέα κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ
  • [02] Οικονομική βοήθεια ΕΕ για έκτακτες ανάγκες στη Βόρεια Ελλάδα
  • [03] Συνομιλίες υπουργών εξωτερικών Ινδίας και Πακιστάν, παρά την βομβιστική επίθεση της Κυριακής
  • [04] Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ συμφώνησαν σε σημαντική μείωση βλαβερών αερίων
  • [05] Επίσκεψη Τσέινι στην Ιαπωνία
  • [06] Απόσυρση Βρετανών από Ιράκ
  • [07] Η Κοντολίζα Ράις ενημερώνει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή
  • [08] Ανένδοτο το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

  • [01] Λαβρώφ: Η Μόσχα δεν θα αρχίσει νέα κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ

    21-02-2007

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι η Μόσχα 'ανησυχεί σοβαρά' για την πρόταση περί εγκατάστασης αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να ξεκινήσει νέα κούρσα εξοπλισμών.

    Ο κ. Λαβρώφ πάντως δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα αντιδράσει στις 'νέες απειλές προς την εθνική της ασφάλεια', όπως είπε. Μαζί με την δημιουργία αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, ο κ. Λαβρώφ ανέφερε και την πρόσφατη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξή του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής στρατηγικής δύναμης δήλωσε την Δευτέρα ότι η χώρα του έχει την δυνατότητα να στοχεύσει οποιοδήποτε αμερικανικής κατασκευής νατοϊκό σύστημα ασφαλείας, στην Τσεχία και την Πολωνία.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμ Κέησυ, χαρακτήρισε την ρωσική αντίδραση αξιοπερίεργη, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ουάσινγκτον είχε επανειλημμένα διαβουλεύσεις με την Μόσχα για το εν λόγω σχέδιο. Όπως τόνισε, το σύστημα είναι αμυντικό και δεν μπορεί να απειλήσει την Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    [02] Οικονομική βοήθεια ΕΕ για έκτακτες ανάγκες στη Βόρεια Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    21-02-2007

    Βοήθεια ύψους 9,3 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγηθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των δαπανών που προέκυψαν από τις πλημμύρες που έπληξαν το Νομό Έβρου πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2006.

    Η αρμόδια επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική και το Ταμείο Αλληλεγγύης, Ντανούτα Χούμπνερ, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ότι 'η βοήθεια θα συμβάλει στην κάλυψη δαπανών για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών και στην λήψη και άλλων μέτρων έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή δείχνει έτσι την αλληλεγγύη της προς τους πολίτες της περιοχής που επλήγησαν σοβαρά από τις πλημμύρες τόσο του 2005 όσο και του 2006'.

    Στην σχετική έκθεση της Κομισσιόν αναφέρεται ότι στο Νομό Έβρου το 2006 πλημμύρισαν 250.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, προκαλώντας καταστροφές στην γεωργία, στα δίκτυα μεταφορών και ύδρευσης, με συνολικό ποσό ζημιών να εκτιμάται στα 372 εκατ ευρώ. Οι πλημμύρες που ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 50 ετών, προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και στην οικονομία ολόκληρης της περιφέρειας.

    Βέβαια η οικονομική αυτή βοήθεια θα διατεθεί σε ένα διάστημα περίπου δύο, ή τριών μηνών καθώς πρέπει να εγκριθεί από την αρχή επί του προϋπολογισμού που είναι το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένας διορθωτικός προϋπολογισμός και στην συνέχεια να υπογραφεί χρηματοδοτική συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της Ελληνικής κυβέρνησης.

    [03] Συνομιλίες υπουργών εξωτερικών Ινδίας και Πακιστάν, παρά την βομβιστική επίθεση της Κυριακής

    21-02-2007

    Χουρσίντ Καζούρι

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν, Χουρσίντ Καζούρι και της Ινδίας, Πρανάμπ Μουκερτζή, θα συναντηθούν σήμερα στο Νέο Δελχί, καθώς οι δύο πλευρές υπόσχονται να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές τους συνομιλίες, παρά την φονική επίθεση σε επιβατικό τραίνο την Κυριακή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

    Την Τρίτη, ο κ. Καζούρι επισκέφθηκε Πακιστανούς τραυματίες από την έκρηξη σε νοσοκομείο της ινδικής πρωτεύουσας. Τα 68 θύματα της επίθεσης ήταν κυρίως Πακιστανοί. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πακιστανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ινδία και το Πακιστάν πρέπει να συνεργαστούν κατά της τρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για δύο υπόπτους που καταζητούνται σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις. Την Τρίτη η ινδική αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα σκίτσα των δύο υπόπτων, ενώ είπε ότι ανακρίνεται και ένας άλλος Πακιστανός.

    [04] Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ συμφώνησαν σε σημαντική μείωση βλαβερών αερίων

    21-02-2007

    Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχήν στην μείωση των βλαβερών αερίων από αυτοκίνητα και βιομηχανίες που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά 30% έως το έτος 2020.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι το ποσοστό αυτό μείωσης εξαρτάται από αντίστοιχες προσπάθειες άλλων βιομηχανικών χωρών. Πάντως τόνισε ότι η κοινότητα των 27 θα στοχεύσει ποσοστό μείωσης τουλάχιστον 20%.

    Η σχετική στρατηγική των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της Ένωσης στις 8 και 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με στόχο την χάραξη νέας στρατηγικής για το περιβάλλον ενόψει της εκπνοής του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012.

    [05] Επίσκεψη Τσέινι στην Ιαπωνία

    21-02-2007

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στα θέματα της Βόρειας Κορέας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και άλλα διμερή θέματα.

    Σήμερα ο κ. Τσέινι θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Γιασουχίσα Σιοζάκι και τον Αυτοκράτορα Ακιχίτο. Επίσης ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με Αμερικανούς και Ιάπωνες στρατιωτικούς αξιωματούχους και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

    Ο κ. Τσέινι δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό άμυνας της Ιαπωνίας, Φούμιο Κιούμα, που πρόσφατα επέκρινε την απόφαση της Ουάσιγκτον να εισβάλλει στο Ιράκ.

    [06] Απόσυρση Βρετανών από Ιράκ

    21-02-2007

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ, θα ανακοινώσει σήμερα ότι 3,000 Βρετανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν απ' το Ιράκ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τα Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο κ. Μπλέαρ θα ανακοινώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι 1.500 στρατιώτες θα αποσυρθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι άλλοι 1.500 θα αποσυρθούν αργότερα φέτος. Πάντως η Ντάουνινγκ Στρήτ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Μπλέαρ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μπούς την Τρίτη και τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να αρχίσει να αποσύρει Βρετανούς στρατιώτες απ' το Ιράκ. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί την απόσυρση των στρατευμάτων ένδειξη επιτυχίας. 7 χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ.

    [07] Η Κοντολίζα Ράις ενημερώνει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή

    21-02-2007

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στο Βερολίνο για να ενημερώσει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή αναφορικά με τις επαφές της στη περιοχή και τις προσπάθειες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η κ. Ράις συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ.

    Ο κ. Αμπάς δήλωσε τη Τρίτη ότι οι συνομιλίες του με την κ. Ράις και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ήταν τεταμένες, αλλά όχι αποτυχημένες. Από τη πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας παρότρυνε τη Τρίτη την κ. Ράις να εντείνει τις προσπάθειες της για αναθέρμανση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

    Μετά τις συνομιλίες με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών στο Αμμάν, ο Ιορδανός μονάρχης ανέφερε ότι οι λαοί της περιοχής προσβλέπουν στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την επανέναρξη των Ισραηλο-Παλαιστινιακών συνομιλιών.

    [08] Ανένδοτο το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    21-02-2007

    Αλί Λαριτζανί

    Το Ιράν αρνείται να διακόψει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου, παρά την σημερινή προθεσμία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας προς την Τεχεράνη να τερματίσει τις επίμαχες πυρηνικές της δραστηριότητες αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο περισσότερων κυρώσεων.

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε τη Τρίτη ότι η χώρα του θα τερματίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου αν κάνουν το ίδιο και οι χώρες της δύσης. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσο επρόκειτο για σοβαρή πρόταση του Ιράν.

    Στη Βιέννη, ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι η διαμάχη μπορεί να επιλυθεί μόνο με διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι το Ιράν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την σημερινή προθεσμία των ΗΕ.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμ Κέισι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει αρχίσει διαβουλεύσεις για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας που θα επιβάλλει και νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αν δεν σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο κ. Κέισι επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ ζητούν απ' την κυβέρνηση του Ιράν να καταλάβει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα της αντίστασης της προς την βούληση της διεθνούς κοινότητας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 February 2007 - 2:18:20 UTC