Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόνοιες του νέου Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και αντιδράσεις σε αυτόν
  • [02] Ρεπουμπλικανοί μπλοκάρουν ψήφισμα κατά της στρατηγικής Μπους
  • [03] Η ασφάλεια του Διαδικτύου απασχολεί την ΕΕ
  • [04] Νέο θύμα της γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο
  • [05] Ιράν: Διεύρυνση πυρηνικών δραστηριοτήτων στο εργοστάσιο της Νατάνζ
  • [06] Βυθισμένο παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της Τζακάρτα
  • [07] Βόμβες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου
  • [08] Επίσκεψη Μουσάραφ στη Τουρκία
  • [09] Νατοϊκές προειδοποιήσεις προς Ταλεμπάν

  • [01] Πρόνοιες του νέου Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και αντιδράσεις σε αυτόν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-02-2007

    O Πρόεδρος Μπους ανακοινώνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2008

    Ο Πρόεδρος George W. Bush υπέβαλε στο Κογκρέσο τον κρατικό προϋπολογισμό που προτείνει για το οικονομικό έτος 2008 και στον οποίο περιλαμβάνονται για πρώτη φορά τα ζητούμενα από την κυβέρνησή του κονδύλια για την κάλυψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν κατά το δωδεκάμηνο που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2007.

    Ο νέος προϋπολογισμός, ύψους 2.9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και περικοπή των κονδυλίων για διάφορα κοινωνικά προγράμματα, περιλαμβανομένων της παιδείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Ο Πρόεδρος Bush δήλωσε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με το Κογκρέσο για την έγκριση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Η δέσμη των προτάσεών του, πρόσθεσε, αποβλέπει στο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό στα επόμενα 5 χρόνια χωρίς να χρειαστεί να επιβληθούν φορολογικές αυξήσεις.

    Kεντ Κόνραντ

    Ο κύριος Bush ζητά, μεταξύ άλλων, επιπρόσθετο κονδύλι εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος οικονομικού έτους, καθώς επίσης και 145 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις στις ίδιες δύο χώρες μέσα στο 2008. Αλλά ο Λευκός Οίκος λέει ότι πέραν αυτών μπορεί να ζητήσει και άλλα έκτακτα κονδύλια για τον πόλεμο στο Ιράκ εάν κρίνει ότι χρειάζεται να δαπανηθούν.

    Ο Πρόεδρος της αρμόδιας για θέματα ομοσπονδιακού προϋπολογισμού Επιτροπής της Γερουσίας, Kent Conrad, είπε ότι οι προεδρικές προτάσεις είναι γεμάτες 'ελλείμματα και απατηλά στοιχεία' και συνεχίζουν να οδηγούν τη χώρα προς λάθος κατεύθυνση.

    Tζον Σαρμπέϊνς

    Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής John Sarbanes, από την πολιτεία Maryland, που ανήκει επίσης στο Δημοκρατικό Κόμμα, εξέφρασε κι αυτός ανησυχία για τις πρόνοιες του νέου προϋπολογισμού, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι θέτουν σαν προτεραιότητα τη μονιμοποίηση των περικοπών στη φορολογία των ευπόρων πολιτών. Ο βουλευτής Sarbanes πάντως εκδήλωσε αισιοδοξία ότι με λίγη βοήθεια από την νέα πλειοψηφία στο Κογκρέσο οι Αμερικανοί πολίτες θα πετύχουν να αντιστρέψουν την πορεία των πραγμάτων.

    Με γνώμονα το ότι από τον περασμένο μήνα τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας έχουν αναλάβει παράγοντες του Δημοκρατικού Κόμματος προβλέπεται ότι θα γίνουν μεγάλες μάχες στο Κογκρέσο γύρω από το πακέτο προϋπολογισμού που υπέβαλε o Λευκός Οίκος. Οι δημοκρατικοί αναμένεται ότι θα έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να αποδεχτούν τις προτάσεις του Λευκού Οίκου για περικοπή προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής προς αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους που συνεπάγεται ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Άικ Σκέλτον

    Ο Πρόεδρος της βουλευτικής Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, Ike Skelton, είπε ότι το ύψος των ζητουμένων κονδυλίων για τις στρατιωτικές δαπάνες είναι εκπληκτικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουνε ήδη δαπανήσει σχεδόν 350 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ιράκ από τότε που εισέβαλαν εκεί το 2003.

    Το Κογκρέσο αναμένεται ότι θα αρχίσει να εξετάζει τον νέο προϋπολογισμό στις επόμενες λίγες ώρες. Οι πρώτες ακροάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Τρίτη το απόγευμα στην Γερουσιαστική Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σε σχέση με την 'Φωνή της Αμερικής' ο προτεινόμενος για το 2008 προϋπολογισμός δεν προβλέπει κονδύλια για τα περισσότερα ραδιοφωνικά προγράμματα στην Αγγλική και σε άλλες 12 γλώσσες, περιλαμβανομένης της Ελληνικής. Παρόμοια πρόταση είχε γίνει και πέρσι στο Κογκρέσο αλλά δεν ενεκρίθη. Προκειμένου να ισχύσει η οποιαδήποτε προτεινόμενη από το Λευκό Οίκο περικοπή, χρειάζεται προηγουμένως να υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο.

    [02] Ρεπουμπλικανοί μπλοκάρουν ψήφισμα κατά της στρατηγικής Μπους

    06-02-2007

    Χάρρυ Ρήντ

    Η μειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία κατάφερε να μπλοκάρει ψηφοφορία για μέτρο που εκφράζει αντίθεση στο σχέδιο του προέδρου Μπους για την αποστολή επιπρόσθετων αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. 49 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του μέτρου, δηλαδή 11 λιγότεροι απ' τους απαιτούμενους 60, για την έναρξη διαβουλεύσεων επί του θέματος. Επρόκειτο για μη δεσμευτικό ψήφισμα, αλλά πολλοί Δημοκρατικοί το θεώρησαν ευκαιρία για να εξαναγκάσουν τους Ρεπουμπλικανούς να πάρουν θέση στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι παρεμποδίζοντας την εξέταση του μέτρου οι Ρεπουμπλικανοί επιτρέπουν στον πρόεδρο Μπους να κλιμακώσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Από τη πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι καταψήφισε το μέτρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ηγεσίας των Δημοκρατικών να αποκλείσουν την εξέταση δύο άλλων Ρεπουμπλικανικών μέτρων για την πολιτική στο Ιράκ. Επίσης κατά του μέτρου των Δημοκρατικών ψήφισε και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής, Τζόσεφ Λήμπερμαν, που συνήθως πρόσκειται με τους Δημοκρατικούς.

    Eπιθέσεις στη Βαγδάτη

    Σε άλλες εξελίξεις, από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι την Δευτέρα στη Βαγδάτη, καθώς αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζουν νέα επιχείρηση ασφάλειας στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Οι εκρήξεις έπληξαν πρατήριο πώλησης βενζίνης, έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και σημείο κοντά σε νοσοκομείο για παιδιά.

    Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις άνοιξαν νέο κέντρο διοίκησης στη Βαγδάτη για την επικείμενη επιχείρηση ασφαλείας που θα ξεκινήσει μέσα σε λίγες μέρες. Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν 90.000 αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα που θα σαρώσουν την Βαγδάτη. Όμως κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας λένε ότι ο αργός ρυθμός εφαρμογής του σχεδίου ασφάλειας, άφησε απροστάτευτες ορισμένες γειτονιές της Βαγδάτης σε επιθέσεις ανταρτών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης λένε ότι ήρθε η ώρα εφαρμογής του σχεδίου. Ο κ. Μπους επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί καλό σημάδι, αφού δείχνει ότι η ιρακινή ηγεσία κατανοεί τις ευθύνες που έχει προς τον λαό της.

    [03] Η ασφάλεια του Διαδικτύου απασχολεί την ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-02-2007

    Σήμερα, 6 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει την 'Ημέρα για ένα πιο ασφαλές IΝΤΕΡΝΕΤ' με συμμετοχή περισσότερων από 40 χώρες απ' όλο τον κόσμο. Φέτος, ο εορτασμός τελεί υπό την αιγίδα της αρμοδίας επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και των media, Βίβιαν Ρέντινγκ και το κεντρικό του θέμα είναι 'Η προστασία των παιδιών και τα κινητά τηλέφωνα'.

    Το δίκτυο 'In safe' σε συνεργασία με το 'e-twinning' οργάνωσαν διαγωνισμό συνδυάζοντας τις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας για σκοπούς εκπαιδευτικούς, με την ευαισθητοποίηση στις δυνατότητες και τις απειλές που συνδέονται με την χρήση του Ιντερνετ και των κινητών τηλεφώνων.

    Περισσότερα από 200 σχολεία σε 29 χώρες, εργάσθηκαν ανά δύο σε διεθνές επίπεδο, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά σύνορα χάρις στην τεχνολογία, για να δημιουργήσουν πληροφοριακό υλικό σε θέματα όπως 'η ιδιωτική ζωή στο Ιντερνετ' και 'η δύναμη των εικόνων στο Ιντερνετ'.

    Τα σχέδια τους θα παρουσιασθούν στο λεγόμενο 'Μπλόγκαθον 2007' που γίνεται κάθε χρόνο ακριβώς με την ευκαιρία της ημέρας 'για ένα Ιντερνετ πιο ασφαλές'.

    15 προμηθευτές και ευρωπαϊκές εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα υπογράψουν το 'Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για μια χρήση πιο ασφαλή των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά και τους ανηλίκους', που διατυπώθηκε με την βοήθεια της Κομισσιόν και που θα το παρουσιάσει σήμερα στις Βρυξέλλες σε ειδική συνέντευξη στον διεθνή τύπο η επίτροπος κ. Βίβιαν Ρέντινγκ.

    [04] Νέο θύμα της γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο

    06-02-2007

    Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι νεαρή κοπέλα πέθανε από το στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών. Πρόκειται για το 12ο θύμα της νόσου στην Αίγυπτο, τον τελευταίο χρόνο.

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για δεκαεπτάχρονη κάτοικο του Φαγιούμ, νότια του Καΐρου. Οι αρχές πιστεύουν ότι η κοπέλα ήλθε σε επαφή με άρρωστα πουλιά, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε πέθανε.

    Στο μεταξύ, η Ρωσία και η Ιαπωνία επέβαλαν απαγόρευση στις εισαγωγές πουλερικών από την Βρετανία μετά τα κρούσματα σε αγρόκτημα στην ανατολική Βρετανία.

    Οι αρχές θανάτωσαν 160 χιλιάδες γαλοπούλες σαν προληπτικό μέτρο και επέβαλαν απαγορευτική ζώνη γύρω από την πτηνοτροφική μονάδα.

    [05] Ιράν: Διεύρυνση πυρηνικών δραστηριοτήτων στο εργοστάσιο της Νατάνζ

    06-02-2007

    Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δηλώνουν ότι το Ιράν συνέδεσε δύο ακόμα σειρές υπόγειων φυγοκεντρωτών στο πυρηνικό του εργοστάσιο της Νατάνζ. Οι ειδικοί είπαν ότι το Ιράν σχεδιάζει να κάνει σχετικές δοκιμές σύντομα, αρχικά χωρίς την χρήση ουρανίου. Το Ιράν διαθέτει ήδη δύο σειρές 164 επιφανειακών φυγοκεντρωτών στη Νατάνζ. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εγκαταστήσει 3,000 υπόγειους φυγοκεντρωτές μέσα στους επόμενους μήνες, πράγμα που θα επέτρεπε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ευρύτερη και ταχύτερη κλίμακα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε την Δευτέρα ότι η Τεχεράνη παραμένει σε πορεία αυτοαπομόνωσης. Ο κ. Μακόρμακ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν τις σταδιακές κυρώσεις του συμβουλίου ασφαλείας, εφόσον το Ιράν δεν συμμορφώνεται με το αίτημα των ΗΕ να σταματήσει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [06] Βυθισμένο παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της Τζακάρτα

    06-02-2007

    Για 5η συνεχή μέρα, τα δύο τρίτα της Τζακάρτα παραμένουν βυθισμένα στα νερά της πλημμύρας, το ύψος των οποίων σε μερικά σημεία υπερβαίνει τα 4 μέτρα. Από την θεομηνία, τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 340.000 άλλοι έμειναν άστεγοι. Σωστικά συνεργεία κάνοντας χρήση ελικοπτέρων ή λαστιχένιων λέμβων περιπολούν τους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης για να περισώσουν ανθρώπους που έχουν καταφύγει σε δένδρα ή σκεπές σπιτιών.

    Όμως πολλοί κάτοικοι επικρίνουν την κυβέρνηση της Ινδονησίας, λέγοντας ότι δεν κάνει αρκετά για τους πλημμυροπαθείς. Οι υγειονομικές αρχές δηλώνουν ότι το νερό των πηγαδιών της Τζακάρτα έχει μολυνθεί και προειδοποιούν τον κόσμο για ασθένειες που μεταδίδονται με την πόση ακάθαρτου νερού. Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που διαρκούν εδώ και μέρες, ενώ οι μετεωρολόγοι λένε ότι οι βροχές θα συνεχιστούν για δύο ακόμα εβδομάδες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδονησίας επέρριψε ευθύνες για την καταστροφή στην έλλειψη ρυμοτομικού σχεδιασμού της πόλης και στην κατασκευή κατοικιών σε ρέματα.

    [07] Βόμβες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

    06-02-2007

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε τουλάχιστον 4 βόμβες στην περιοχή των συνόρων με το Λίβανο. Ανώτερος αξιωματούχος του Ισραηλινού στρατού στα βόρεια της χώρας δήλωσε την Δευτέρα ότι υπάρχουν υποψίες πως οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί από την λιβανική Χεζμπολλάχ, κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, όπου επικρατούσε ομίχλη και βροχερές καιρικές συνθήκες. Οι βόμβες εντοπίστηκαν την Δευτέρα κοντά στην πόλη Αβιβίμ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι βόμβες είχαν μάλλον για στόχο τους συνοριακές περιπόλους του ισραηλινού στρατού. Ισραηλινοί στρατιώτες αποσύνδεσαν τα εκρηκτικά και συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό επιπλέον βομβών.

    [08] Επίσκεψη Μουσάραφ στη Τουρκία

    06-02-2007

    Περβέζ Μουσάραφ

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, βρίσκεται στην Τουρκία στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης εργασίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η πρωτοβουλία του για την επίλυση διενέξεων στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μουσάραφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ και τον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Την Δευτέρα ο κ. Μουσάραφ είχε συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το Μεσανατολικό και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν προς την Ινδία μέσω Πακιστάν, του λεγόμενου Αγωγού Ειρήνης, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

    [09] Νατοϊκές προειδοποιήσεις προς Ταλεμπάν

    06-02-2007

    Νατοϊκές δυνάμεις και Αφγανικές αρχές έριξαν φυλλάδια στην πόλη Μούσα Κάλα του νότιου Αφγανιστάν προειδοποιώντας τους Ταλεμπάν να αποσυρθούν οικειοθελώς, αλλιώς θα εξαναγκαστούν να φύγουν.

    Την περασμένη Πέμπτη μαχητές Ταλεμπάν εισέβαλαν στη πόλη, εξουδετερώνοντας την τοπική αστυνομία και συλλαμβάνοντας προσωρινά προεστούς. Απαντώντας με βομβαρδισμό ακριβείας το ΝΑΤΟ κατάφερε να σκοτώσει τον διοικητή των Ταλεμπάν, Μουλά Γκαφούρ, που ηγήθηκε της κατάληψης. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο θάνατος του Γκαφούρ δυσκολεύει την σχεδίαση της επόμενης κίνησης των ανταρτών.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκαθάρισε βάση των Ταλεμπάν στην περιοχή Καζακί στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κοντά σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με στόχο την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 February 2007 - 2:18:25 UTC