Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: Ανώτερος διοικητής των Ταλεμπάν νεκρός από Νατοϊκή επίθεση
  • [02] Κονδύλια από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από το Φθινόπωρο στην Ελλάδα
  • [03] Αλλάζει τακτική ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ
  • [04] Ινδονησία: Μεγάλες πλημμύρες στη Τζακάρτα
  • [05] Παλαιστίνιοι: Προσπάθεια διατήρησης εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ
  • [06] Ναμπάρο: Και άλλα κρούσματα της γρίπης των πτηνών θα παρουσιαστούν στη Ευρώπη

  • [01] Αφγανιστάν: Ανώτερος διοικητής των Ταλεμπάν νεκρός από Νατοϊκή επίθεση

    05-02-2007

    Ανώτερος διοικητής των Ταλεμπάν σκοτώθηκε από αεροεπιδρομή στο νότιο Αφγανιστάν, τη Κυριακή. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι πρόκειται για τον διοικητή Μουλά Γκαφούρ και άγνωστο αριθμό μαχητών Ταλεμπάν που σκοτώθηκαν έξω απ' την πόλη Μούσα Κάλα της επαρχίας Χελμάντ.

    Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η επίθεση έγινε στα πλαίσια επιχείρησης που αποσκοπούσε στην ανάκτηση του ελέγχου της εν λόγω πόλης από αντάρτες που την είχαν καταλάβει την Πέμπτη το βράδυ, είχαν συλλάβει τοπικούς ηγέτες και είχαν αναρτήσει την σημαία τους. Επίσης στην πόλη Κανταχάρ ένοπλοι πάνω σε μοτοσικλέτες πυροβόλησαν και σκότωσαν μέλος τοπικού θρησκευτικού συμβουλίου και έναν άλλο θρησκευτικό διανοούμενο.

    Σε άλλες εξελίξεις ο αμερικανός στρατηγός, Νταν Mακνήλ, ανέλαβε την διοίκηση των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, που ανέρχονται σε 35 χιλιάδες στρατιώτες.

    [02] Κονδύλια από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από το Φθινόπωρο στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    05-02-2007

    κ. Φώλιας

    Ενώ τα κονδύλια από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα συνεχίσουν να εισρέουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2008 και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 υπολογίζεται ότι θα έχουν ήδη απορροφηθεί τα 2/3 του συνολικού ποσού που αναλογεί στο τρέχον έτος, από το Φθινόπωρο ήδη αναμένονται και οι πρώτες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που αφορά την περίοδο 2007-2013 και που συνολικά θα φθάσουν τα 24 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας κ. Φώλιας εισέπραξε με τη σειρά του ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια τις τρεις προηγούμενες μέρες κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για την άρτια υποδομή και διατύπωση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) που σέβεται όλες τις κοινοτικές προτεραιότητες με βάση την στρατηγική της Λισσαβόνας και που το 80% θα κατευθυνθεί στην ελληνική περιφέρεια.

    Ο κ. Φώλιας μας διευκρίνισε ότι στις αρχές Μαρτίου θα υποβληθούν τα επιμέρους προγράμματα του ΕΣΠΑ, θα αξιολογηθούν αυτά μέχρι το τέλος Ιουλίου και μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα δημοσιοποιηθούν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στις 5 μεγάλες περιφερειακές χωρικές ενότητες, δηλαδή την Αττική, τα Νησιά Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτη, την Θεσσαλία-Ήπειρο-Στερεά, την Ανατολική-Δυτική-Κεντρική Μακεδονία και Θράκη και τη Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησο και Νησιά του Ιουνίου. Επίσης υπάρχουν και 8 τομεακά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το 4ο ΚΠΣ μεταξύ των οποίων είναι και έργα προσπελασιμότητας και περιβάλλοντος.

    Ο Έλληνας υπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίηση του ότι σε όλες τις συναντήσεις του με τους επιτρόπους και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίσθηκε σε όλα τα επίπεδα η καλή διαχείριση των κοινοτικών πόρων από την ελληνική κυβέρνηση και η βελτίωση των συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης που συνετέλεσαν στην καλύτερη αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για να βοηθηθεί αυτή η πανεθνική προσπάθεια να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι.

    Χαρακτηριστική απόδειξη που δόθηκε από τις Βρυξέλλες είναι ότι οι απώλειες που είχε η Ελλάδα λόγω εξάντλησης προθεσμιών εκταμίευσης χρημάτων, ανέρχονται σε μόλις 130.000 Ευρώ.

    [03] Αλλάζει τακτική ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ

    05-02-2007

    Μπιλ Κάλντουελ

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τροποποίησαν τις εναέριες επιχειρήσεις τους στο Ιράκ μετά την κατάρριψη 4 ελικοπτέρων τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Ο υποστράτηγος, Μπιλ Κάλντουελ, δήλωσε ότι ο στρατός προσαρμόζει τις τακτικές του και τον τρόπο ανάπτυξης ελικοπτέρων. Πρόσθεσε επίσης ότι συνεχίζεται η διερεύνηση της συντριβής ελικοπτέρων από τις οποίες σκοτώθηκαν 21ας αμερικανοί στρατιωτικοί και υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας. Οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την τελευταία πτώση ελικοπτέρου την Παρασκευή.

    Στο μεταξύ, η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι από βομβιστικές επιθέσεις και πυροβολισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άτομα στη Βαγδάτη την Κυριακή. Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανός συνταγματάρχης, Ντάγκλας Χέκμαν ανέφερε ότι μέσα σε λίγες μέρες θ' αρχίσει νέα επιχείρηση ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα. Από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Βαγδάτη σκοτώθηκαν το Σάββατο πάνω από 130 άτομα.

    Στην Ουάσιγκτον, υποστηρικτές και πολέμιοι του σχεδίου του προέδρου Μπους για την αποστολή περισσότερων αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ εκφράζουν τις απόψεις τους για το θέμα αυτή την εβδομάδα, ενόψει ψηφοφορίας στη γερουσία επί του σχεδίου.

    Τζον Μακέην

    Σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις τη Κυριακή οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, Τζον Μακέην και Λίντσυ Γκράμ, αντιτάχθηκαν σε προτεινόμενο διακομματικό, μη δεσμευτικό ψήφισμα που εκφράζει αντίθεση στην αποστολή περισσότερων στρατιωτών στο Ιράκ. Ο κ. Μακέην χαρακτήρισε το ψήφισμα αποθαρρυντική ψήφο μομφής σε βάρος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και επεσήμανε ότι το τίμημα μιας αποτυχίας στο Ιράκ θα είναι αιματοχυσία στη Βαγδάτη πολύ χειρότερη απ' τις σφαγές στη Βοσνία στη δεκαετία του 1990.

    Πάντως άλλο σημαίνων μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο γερουσιαστής Τσακ Χέϊγκελ, εξέφρασε την άποψη ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο εν μέσω εμφυλίων συγκρούσεων στο Ιράκ.

    [04] Ινδονησία: Μεγάλες πλημμύρες στη Τζακάρτα

    05-02-2007

    Καταρρακτώδεις βροχές στην Τζακάρτα της Ινδονησίας προκάλεσαν τις μεγαλύτερες εδώ και χρόνια πλημμύρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και 300.000 να παραμείνουν άστεγα, καθώς η στάθμη των υδάτων έφτασε τα 4 μέτρα σε μερικά σημεία. Το μετεωρολογικό δελτίο για την περιοχή προβλέπει περισσότερες βροχές τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ οι αρχές έχουν θέσει την πόλη της Τζακάρτα, με πληθυσμό 9 εκατομμύρια, σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

    Σωστικά συνεργεία με ελικόπτερα και φουσκωτές βάρκες προσπαθούν να βοηθήσουν τους πληγέντες. Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Οι υγειονομικές αρχές δηλώνουν ότι έχει μολυνθεί το πόσιμο νερό της πόλης και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νόσων από παθογόνα μικρόβια.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδονησίας επέρριψε τις ευθύνες για τις πλημμύρες σε κακό σχεδιασμό αστικών περιοχών και οικοδόμηση περιοχών που λειτουργούν σαν φυσικές λεκάνες απορροής.

    [05] Παλαιστίνιοι: Προσπάθεια διατήρησης εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ

    05-02-2007

    Ένοπλοι αντίπαλων παλαιστινιακών φατριών αποσύρθηκαν από τους δρόμους της Γάζας σε προσπάθεια διατήρησης της εκεχειρίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Λωρίδα της Γάζας μαχητές της Χαμάς και της Φατάχ επίσης έχουν αρχίσει να απελευθερώνουν ομήρους. Την Κυριακή το πρωί σποραδικές μάχες σημειώθηκαν μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στη πόλη της Γάζας, ενώ ορισμένα βλήματα όλμων εξερράγησαν κοντά στο γραφείο του Προέδρου των Παλαιστινίων και ηγέτη της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο κ. Αμπας και οι ηγέτες της Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ και ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε θα έχουν συνομιλίες την Τρίτη στη Μέκκα με το Βασιλιά Αμπντουλά της Σαουδικής Αραβίας.

    [06] Ναμπάρο: Και άλλα κρούσματα της γρίπης των πτηνών θα παρουσιαστούν στη Ευρώπη

    05-02-2007

    To αγρόκτημα στην πόλη Χόλτον όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα

    O ανώτερος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων ΅Εθνών για το θέμα της γρίπης των πτηνών, Ντέιβιντ Ναμπάρο, δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν στην Ευρώπη και άλλα κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της νόσου, μετά το κρούσμα στην ανατολική Βρετανία.

    Ο κ. Ναμπάρο επεσήμανε ότι τα μεταναστευτικά πτηνά, που έχουν μολυνθεί με τον ιό, μπορεί να έρθουν σε επαφή με οικόσιτα πουλερικά στη Ευρώπη, όμως συμπλήρωσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο είναι πολύ μικρός. Ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε επίσης ότι ο ιός μάλλον δεν θα μεταδοθεί σε άλλες περιοχές της Βρετανίας γιατί οι αρχές αντέδρασαν γρήγορα.

    Η Βρετανία θανάτωσε δεκάδες χιλιάδες γαλοπούλες τη Κυριακή και επέβαλε νέους περιορισμούς στην μετακίνηση πουλερικών όταν το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε 2.500 γαλοπούλες αγροκτήματος στην πόλη Χόλτον της ανατολικής Αγγλίας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καταστροφή των πουλερικών που ξεκίνησε το Σάββατο θα διαρκούσε δύο μέρες, ενώ δημιούργησαν ζώνη παρακολούθησης διαμέτρου 2 χιλιομέτρων γύρω απ' το εν λόγω αγρόκτημα και απαγόρευσαν αγώνες πτηνών σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα εστία της νόσου στη Βρετανία προκλήθηκε από την ίδια μορφή του ιού που βρέθηκε στην Ουγγαρία την περασμένη εβδομάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 February 2007 - 2:18:13 UTC