Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήθηκε η τουριστική κίνηση στη Νέα Υόρκη
  • [02] Προετοιμασίες για την κηδεία Φορντ
  • [03] Μια εβδομάδα στη ζωή του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου
  • [04] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Μπους για το Ιράκ
  • [05] Κομφετί αντί για χιόνι
  • [06] Πριν την Κυριακή η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με πληροφορίες
  • [07] Φορτίο όπλων από Ισραήλ προς Παλαιστινιακή Αρχή
  • [08] Μπακογιάννη: Προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας απ' την ΠΓΔΜ
  • [09] Για τελευταία φορά στο Απόλλο ο Τζέιμς Μπράουν
  • [10] Και νέα χιονοθύελλα αναμένεται στο Ντένβερ
  • [11] Σομαλία: Στην πρωτεύουσα τα κυβερνητικά στρατεύματα
  • [12] Ο Εντουάρντς για το προεδρικό χρίσμα των δημοκρατικών
  • [13] Αρχισαν οι επιμνημόσυνες εκδηλώσεις για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φόρντ
  • [14] Ισραήλ: Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
  • [15] Συνάντηση Μπούς-Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα
  • [16] Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας πλήττει το Κολοράντο
  • [17] Η ΑΧΕΠΑ πενθεί τον Τζέραλντ Φόρντ
  • [18] Νέα περιστατικά βίας στο Ιράκ
  • [19] Συνάντηση Περβέζ Μουσάραφ και του Αμερικανού στρατηγού Σκουμέηκερ
  • [20] Επίκειται η θανατική εκτέλεση του Σαντάμ Χουσείν
  • [21] Η ΑΧΕΠΑ πενθεί τον Τζέραλντ Φόρντ

  • [01] Αυξήθηκε η τουριστική κίνηση στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    29-12-2006

    H πόλη πανέτοιμη για την μεγάλη γιορτή στην Πλατεία Τάιμς και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ δηλώνει πανευτυχής μια και για πρώτη φορά μέσα στο 2006 την πόλη επισκέφθηκαν 44 εκατομμύρια τουρίστες. Σημαντικός αριθμός αν σκεφτεί κανείς πως το 2005 η προσέλευση ήταν κατά 3 εκατομμύρια μικρότερη. Η επιλογή αυτή των επισκεπτών από όλο τον κόσμο αλλά και από την υπόλοιπη Αμερική μεταφράζεται σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια που ενίσχυσαν την οικονομία της πόλης αλλά και διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

    Η αυξημένη προσέλευση οφείλεται στην έντονη τουριστική καμπάνια που κάνει η πολιτεία στο εξωτερικό προωθώντας την πόλη της Νέας Υόρκης ως 'Η Πόλη: Ανοιχτό βιβλίο' ένα πρόγραμμα που προσφέρει εκπτωτικά κουπόνια σε ταξιδιώτες που επιλέγουν να έρθουν μέσα σε μια συγκεκριμένη περίοδο 70 ημερών το χρόνο.

    Η Νέα Υόρκη σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες πόλεις, κατά την διάρκεια των εορτών δεν 'κλείνει', είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, σύμφωνα με τον Φράνκ Σινάτρα αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου της Μπλούμπεργκ, ο οποίος φιλοδοξεί μέχρι το 2015, να επισκέπτονται ετησίως την πόλη περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τουρίστες.

    [02] Προετοιμασίες για την κηδεία Φορντ

    29-12-2006

    Τζέραλντ Φορντ

    Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου ημέρα πένθους προς τιμήν του πρώην προέδρου Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος πέθανε στις αρχές αυτής της εβδομάδας σε ηλικία 93 ετών. Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες των ΗΠΑ και ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του 38ου προέδρου της χώρας.

    Η χρηματαγορά Νάσντακ πρόκειται να κλείσει την Τρίτη και μπορεί επίσης να κλείσει και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Εξάλλου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξουν 5 ημέρες επικήδειων τελετών για τον τέως πρόεδρο, αρχίζοντας με ιδιωτική δέηση κοντά στην κατοικία του στην Καλιφόρνια την Παρασκευή. Στη συνέχεια το φέρετρο που Τζέραλντ Φόρντ θα μεταφερθεί αεροπορικά στην Ουάσινγκτον όπου στην Ροτόντα του Καπιτωλίου θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η επίσημη κηδεία του Τζέραλντ Φόρντ θα πραγματοποιηθεί στον εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον την Τρίτη.

    Κατόπιν, η σορός του τέως προέδρου θα μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην πολιτεία Μίσιγκαν, όπου θα ταφεί στην προεδρική Βιβλιοθήκη Φόρντ την Τετάρτη. Ο Τζέραλντ Φόρντ υπήρξε ο μόνος Αμερικανός που είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χωρίς να έχει εκλεγεί σε κανένα από τα δύο αξιώματα. Είχε διοριστεί αντιπρόεδρος από τον τέως πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1973 και έγινε ο 38ος πρόεδρος της χώρας το 1974, όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε από την προεδρία.

    Τζέραλντ Φορντ

    Την Πέμπτη επίσης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε το 2004, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, όπου είχε χαρακτηρίσει το πόλεμο στο Ιράκ αδικαιολόγητο και είχε διαφωνήσει με την απόφαση του Προέδρου Μπους να εισβάλει στη χώρα.

    Στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο βετεράνο δημοσιογράφο της εφημερίδας, Μπομπ Γουντουόρντ, ο Τζεραντ Φορντ είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ. Ο πρώην πρόεδρος είχε επισημάνει ότι με βάση τα τότε δεδομένα ο ίδιος θα προσπαθούσε να εντείνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του Σαντάμ Χουσεΐν με την επιβολή κυρώσεων και άλλων περιορισμών.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Τζέραλντ Φορντ είχε επίσης επικρίνει τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέυνη και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Και οι δύο είχαν συμμετάσχει στην κυβέρνηση Φορντ τη δεκαετία του β70.

    Ο Τζέραλντ Φορντ είχε επίσης διαφωνήσει με την ιδέα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από μέρους των ΗΠΑ για την διάδοση της δημοκρατίας και είχε τονίσει ότι η Αμερική θα πρέπει να πολεμά μόνο όταν απειλείται άμεσα η εθνική της ασφάλεια.

    [03] Μια εβδομάδα στη ζωή του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    29-12-2006

    Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος

    Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος θα εκπροσωπήσει την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής στην επίσημη επικήδειο τελετή που θα γίνει για τον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ στον Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον, την Τρίτη. Μια μέρα νωρίτερα, την Πρωτοχρονιά, ο σεβασμιότατος θα τελέσει την εορταστική λειτουργία του Αγίου Βασιλείου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν ενώ την τελευταία ημέρα του 2006 θα γευματίσει με ομογενείς που διαμένουν στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης.

    Ο Τζέραλντ Φόρντ είχε διατελέσει Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην ίδια περίοδο κατά την οποία Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής ήταν ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήτανε και ένας από τους πνευματικούς ηγέτες με τους οποίους είχε τακτική επικοινωνία ο Τζέρλαντ Φορντ κατά τα χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

    Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είναι ένας από τους εκκλησιαστικούς ηγέτες στους οποίους στράφηκαν περιοδικά για πνευματική καθοδήγηση ο νυν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους και ο τέως Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον. Οι δύο τελευταίοι Πρόεδροι έχουν αρκετές φορές εκφράσει εκτίμηση και ευχαριστήσει δημοσίως τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για έργο του.

    Από την κηδεία του Τζέραλντ Φόρντ ο κ. Δημήτριος θα μεταβεί στη Φλόριντα για τις εκδηλώσεις των Θεοφανίων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Τάρπον Σπρίνγκς, της Φλόριντα, που ήταν η καρδιά της Αμερικανικής βιομηχανίας σφουγγαριού στις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν μετανάστευσαν εκεί από την Ελλάδα Καλυμιώτες και Συριανοί δύτες. Μετά την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Νικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα κάνει τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων στον κολπίσκο του Τάρπον Σπρίνγκς. Στα πλαίσια της τελετής, εγγόνια και δισέγγονα των σφουγγαράδων μεταναστών θα βουτήξουνε στη θάλασσα για να βγάλουνε από το νερό τον Σταυρό που θα ρίξει ο σεβασμιότατος, τηρώντας έτσι μια ακόμα όμορφη ελληνοχριστιανική παράδοση.

    Την τελετή στο Τάρπον Σπρίνγκς αναμένεται πως θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο νεοεκλεγμένος Κυβερνήτης της Φλόριντα, Charlie Crist, που είναι ελληνικής καταγωγής και ο καινούργιος βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας που περιλαμβάνει τo Τάρπον Σπρίνγκς, επίσης Ελληνοαμερικανός, Gus (Κωνσταντίνος) Bilirakis.

    [04] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Μπους για το Ιράκ

    29-12-2006

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι επιτελείς του για θέματα εθνικής ασφάλειας σημειώνουν πρόοδο στην χάραξη νέας πολιτικής για το Ιράκ. Μετά από συνάντησή στο προεδρικό ράντσο στο Κρώφορντ του Τέξας, ο κ. Μπους είπε ότι τόσο εκείνος όσο και τα μέλη της ομάδας θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με το αμερικανικό κογκρέσο και την ιρακινή ηγεσία, καθώς μελετούν τρόπους για την μείωση της βίας στο Ιράκ.

    Ο κ. Μπους δεν δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους και δεν έδωσε λεπτομέρειες για την νέα στρατηγική που αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Μία από τις επιλογές που μελετά η κυβέρνηση Μπους είναι η αποστολή περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Την Τετάρτη, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει περίπου 3,500 στρατιώτες στο Κουβέιτ, όπου θα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για την μεταφορά τους στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού χρειάζονται στην περιοχή εκείνη. Τα μέλη της ομάδας για θέματα εθνικής ασφάλειας είναι ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέητς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Στήβεν Χάντλευ και ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πήτερ Πέης.

    Σε άλλες εξελίξεις τώρα στο Ιράκ, τουλάχιστον 27 Ιρακινοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στη Βαγδάτη όπου τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 60 τραυματίστηκαν από έκρηξη βομβών κοντά σε στάδιο. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες του σκοτώθηκαν από βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Ο Δεκέμβριος αποδείχτηκε μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ με τουλάχιστον 100 νεκρούς.

    [05] Κομφετί αντί για χιόνι

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    29-12-2006

    Oι μέρες πλησιάζουν για την μεγάλη γιορτή της αλλαγής του χρόνου στην πιο φημισμένη πλατεία της Νέας Υόρκης την Ταίμς. Η μοναδικότητα της φετινής χρονιάς είναι η απόφαση των αρμοδίων β αφού δεν έχει χιονίσει ακόμα στην πόλη να ρίξουν την στιγμή της αλλαγής του χρόνου 3.181 κιλά πολύχρωμου χιονιού - δηλαδή κομφετί σε ένα τεράστιο πάρτι με περίπου ένα εκατομμύριο καλεσμένους. Το κομφετί β που είναι τρεις φορές περισσότερο από ότι χρησιμοποιούσαν τις προηγούμενες χρονιές, θα πέσει από 11 κτίρια που περιστοιχίζουν την πλατεία.

    Σύμφωνα με τους οργανωτές το κομφετί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους θα έχουν ακόμα δυνάμεις μετά την σαμπάνια και το γλέντι για να σχηματίσουν μηνύματα όπως 'ειρήνη', 'γιορτή χορός' και ότι άλλο συλλάβει η φαντασία τους εκείνη την στιγμή.

    Η παγκόσμιας φήμης φωτεινή μπάλα ξεσκονίστηκε και ετοιμάστηκε για την Κυριακή το βράδυ. Με 70 επιπλέον κρυστάλλινα τρίγωνα τοποθετημένα έτσι ώστε για μια ακόμα φορά να λάμψει στην πιο φημισμένη κάθοδο για να υποδεχθεί το 2007. Τα νέα τρίγωνα που προστέθηκαν φέτος είναι αφιερωμένα στην ελπίδα για ειρήνη.

    [06] Πριν την Κυριακή η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με πληροφορίες

    29-12-2006

    Αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιρακινές αρχές ίσως εκτελέσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν πριν την έναρξη της μουσουλμανικής εορτής τη Κυριακή και ότι ενδεχομένως ο αμερικανικός στρατός να τον παραδώσει στις Ιρακινές αρχές σύντομα.

    Πάντως εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε στη ΦτΑ ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Μετά από απόφαση Ιρακινού εφετείου τη Τρίτη ο Σαντάμ Χουσεΐν θα εκτελεστεί μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

    [07] Φορτίο όπλων από Ισραήλ προς Παλαιστινιακή Αρχή

    29-12-2006

    Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης είπαν ότι οι δυνάμεις ασφάλειας του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, στη Γάζα, παρέλαβαν φορτίο όπλων, με την βοήθεια του Ισραήλ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης, περίπου 2,000 πυροβόλα όπλα και σφαίρες μεταφέρθηκαν από την Αίγυπτο και παραδόθηκαν στις δυνάμεις του κ. Αμπάς.

    Το Ισραήλ επιθυμεί να ενισχύσει τον κ. Αμπάς στην μάχη ισχύος με το κυβερνών κόμμα της Χαμάς. Εκπρόσωπος της Χαμάς καταδίκασε την μεταφορά των όπλων, τονίζοντας ότι το μόνο που θα επιτύχει θα είναι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Παλαιστινιακών φατριών.

    Σε διαφορετική εξέλιξη, ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 660 Παλαιστινίους το 2006. Η οργάνωση είπε επίσης ότι Παλαιστίνιοι σκότωσαν 23 ισραηλινούς φέτος, μεταξύ των οποίων και 17 αμάχους.

    [08] Μπακογιάννη: Προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας απ' την ΠΓΔΜ

    29-12-2006

    Η Ελλάδα κατηγορεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μετονομάζοντας το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων σε αεροδρόμιο 'Μέγας Αλέξανδρος'.

    Η υπουργός εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων, επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] Για τελευταία φορά στο Απόλλο ο Τζέιμς Μπράουν

    29-12-2006

    Η σορός του Τζειμς Μπράουν μεταφέρεται στο θεατρο Απόλλο

    Χιλιάδες θαυμαστές του Τζέημς Μπράουν συγκεντρώθηκαν έξω από το ιστορικό θέατρο Απόλλο, στη Νέα Υόρκη, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον θρυλικό τραγουδιστή και ακτιβιστή της ισοπολιτείας λευκών και μαύρων. Γνωστός ως 'Νονός της σόουλ', ο Τζέημς Μπράουν πέθανε την Δευτέρα στην Ατλάντα, σε ηλικία 73 ετών. Η σορός του θα μεταφερθεί στην Ατλάντα για να κηδευτεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ωγκώστα, το Σάββατο.

    [10] Και νέα χιονοθύελλα αναμένεται στο Ντένβερ

    29-12-2006

    Νέα χιονοθύελλα απειλεί την πόλη του Ντένβερ στο Κολοράντο και μετεωρολόγοι προβλέπουν ύψος χιονιού που θα φτάσει και πάλι τα 60 εκατοστά. Επιβάτες αεροπορικών πτήσεων κατέκλυσαν την Πέμπτη το αεροδρόμιο του Ντένβερ για να προλάβουν να αναχωρήσουν για τον προορισμό τους πριν φτάσει η καταιγίδα, αλλά πολλές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις, ενώ ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Μπιλ Όουενς, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της επικείμενης χιονοθύελλας.

    Παρόμοια χιονοθύελλα στο Κολοράντο την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει επί τρεις μέρες το αεροδρόμιο του Ντένβερ, που θεωρείται σημαντικός κόμβος για πολλές αεροπορικές εταιρείες.

    [11] Σομαλία: Στην πρωτεύουσα τα κυβερνητικά στρατεύματα

    29-12-2006

    Στη Σομαλία, κυβερνητικά στρατεύματα σε συνεργασία με στρατεύματα της Αιθιοπίας μπήκαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όταν οι δυνάμεις των Ισλαμιστών εγκατέλειψαν την πόλη. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μερικοί κάτοικοι επευφημούσαν την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων, παρολα αυτά η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σημειώθηκαν λεηλασίες και ανταλλαγές πυρών ενώ αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας. Ισλαμιστές μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προέλαυναν στο Μογκαντίσου την Πέμπτη μετά από μία εβδομάδα μαχών.

    Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι, ανακοίνωσε ότι ο στρατός σκότωσε 2 με 3 χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο κ. Ζενάουι δήλωσε επίσης ότι τα Αιθιοπικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Σομαλία μερικές ακόμη εβδομάδες για να συντείνουν στη σταθεροποίηση της χώρας.

    [12] Ο Εντουάρντς για το προεδρικό χρίσμα των δημοκρατικών

    29-12-2006

    Τζον Έντουαρντς

    Ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος για την αντιπροεδρία, Τζον Έντουαρντς, ανακοίνωσε την Πέμπτη σε γειτονιά της Νέας Ορλεάνης ότι θα επιδιώξει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Ο κ. Έντουαρντς τόνισε ότι διάλεξε την συγκεκριμένη γειτονιά για να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του γιατί αυτή αποτελεί παράδειγμα των θεμάτων που σκοπεύει να τονίσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία, δηλαδή τον αγώνα κατά της φτώχιας και της οικονομικής ανισότητας και ζήτησε απ' τους αμερικανούς να δραστηριοποιηθούν αν θέλουν την βελτίωση της χώρας.

    Επίσης ο κ. Έντουαρντς χαρακτήρισε τις επιλογές των ΗΠΑ στο Ιράκ 'κακές και ακόμη χειρότερες' και ζήτησε απ' τον πρόεδρο Μπούς να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του στο Ιράκ. Ο κ. Έντουαρντς τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ και της μεταβίβασης της ευθύνης για θέματα ασφάλειας στις Ιρακινές δυνάμεις.

    [13] Αρχισαν οι επιμνημόσυνες εκδηλώσεις για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φόρντ

    29-12-2006

    Ο τέως πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ

    Σήμερα Παρασκευή, αρχίζουν οι επιμνημόσυνες εκδηλώσεις για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φόρντ, που απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 93 ετών.

    Η σορός του τέως προέδρου θα εκτεθεί σε προσκύνημα, αρχικά για τα μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια για το κοινό, σε εκκλησία κοντά στην κατοικία του στην Καλιφόρνια. Το Σάββατο, η σορός θα μεταφερθεί αεροπορικά στην Ουάσινγκτον, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο κτίριο του Καπιτωλίου. Η επίσημη επικήδεια ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της πρωτεύουσας, ενώ ο ενταφιασμός του θα γίνει την Τετάρτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μίσιγκαν.

    Ο πρόεδρος Μπούς κήρυξε την Τρίτη επίσημη μέρα πένθους, προς τιμήν του Τζέραλντ Φόρντ, που υπήρξε ο 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Φόρντ βοήθησε το έθνος να συνέλθει μετά την τραυματική εμπειρία του πολέμου στο Βιετνάμ και το πολιτικό σκάνδαλο Ουώτεργκέητ, εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον.

    [14] Ισραήλ: Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

    29-12-2006

    O κ. Ολμέρτ

    Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, εν όψει της μουσουλμανικής γιορτής Είντ αλ Αντχα.

    Κατά την συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο κ. Ολμέρτ υπαινίχθηκε ότι ενδεχομένως να απελευθερώνονταν ορισμένοι κρατούμενοι. Όμως σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ολμέρτ δεν θα απελευθερώσει κανένα Παλαιστίνιο, αν δεν απελευθερωθεί πρώτα ο Ισραηλινός στρατιώτες που είχε συλληφθεί το καλοκαίρι από Παλαιστινίους.

    Η Παλαιστινιακή πλευρά, αλλά και αρκετοί ισραηλινοί αξιωματούχοι επέκριναν την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η απελευθέρωση μερικών Παλαιστίνιων κρατουμένων θα ενίσχυε την θέση του μετριοπαθούς κ. Αμπάς, έναντι της σκληροπυρηνικής Χαμάς.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές στη Γάζα εκτόξευσαν οκτώ ρουκέτες κατά του Ισραήλ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ είπε ότι θα ξανάρχιζε τις επιθέσεις του εναντίον Παλαιστινίων που εκτοξεύουν ρουκέτες, αλλά συγχρόνως θα διατηρούσε την ανακωχή που τέθηκε σε ισχύ πρίν από ένα μήνα.

    [15] Συνάντηση Μπούς-Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα

    29-12-2006

    Oι δύο ηγέτες, σε παλαιότερη φωτογραφία.

    Ο πρόεδρος Μπούς σχεδιάζει να έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελλάριο Αγγελα Μέρκελ την επόμενη Τετάρτη στο Λευκό Οίκο. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν παγκόσμια θέματα, όπως την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και την βία στο Νταρφούρ.

    Το πρόβλημα της ογκούμενης βίας στο Ιράκ δεν αναφέρθηκε κάν, αφού ο πόλεμος του Ιράκ, στον οποίο είχε αντιταχθεί η Γερμανία, είχε δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Πάντως, η διμερής σχέση έχει βελτιωθεί από τότε που ανέλαβε την καγκελλαρία η Κα Μέρκελ.

    [16] Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας πλήττει το Κολοράντο

    29-12-2006

    Aυτοκινητόδρομος στο Κολοράντο.

    Η δυτική πολιτεία Κολοράντο αντιμετωπίζει την δεύτερη μεγάλη χιονοθύελλα που την έπληξε μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

    Εκατοντάδες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Ντένβερ ακυρώθηκαν την Παρασκευή, καθώς η πυκνή χιονόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι έκαναν τις συνθήκες στην περιοχή επικίνδυνες για οποιεσδήποτε μετακινήσεις. Ορισμένα τμήματα κύριων οδικών αρτηριών περέμειναν κλειστά, ενώ σε άλλους δρόμους σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα.

    Στην περιοχή του Ντένβερ, το χιόνι έφθασε τα 60 εκατοστά και σε ορεινότερες περιοχές, το επίπεδό του είναι ακόμα υψηλότερο. Ο κυβερνήτης της πολιτείας κήρυξε το Κολοράντο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε την Εθνοφρουρά να βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

    [17] Η ΑΧΕΠΑ πενθεί τον Τζέραλντ Φόρντ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    29-12-2006

    Ο Γκας Τζέημς, πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, η οποία είναι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ενάμισι περίπου εκατομμυρίου Αμερικανών ελληνικής καταγωγής, δήλωσε ότι ο άλλοτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέραλντ Φόρντ, που πέθανε την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, 'υπηρέτησε με αξιοπρέπεια' και κράτησε το πηδάλιο του έθνους 'με ακεραιότητα χαρακτήρα σε μια ζωτική περίοδο της ιστορίας της χώρας μας'.

    Ο κ. Τζέημς πρόσθεσε ότι η ΑΧΕΠΑ πενθεί για τον θάνατο του Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος την είχε τιμήσει, γινόμενος μέλος της. Είμαστε υπερήφανοι που 'ο αείμνηστος πρόεδρος ήτανε μέλος της οργάνωσής μας', είπε ο ανώτατος αξιωματούχος της ΑΧΕΠΑ, αλλά και για το ότι 'ο Τζέραλντ Φορντ ήτανε συνδεδεμένος, σε αρκετά σημαντικό βαθμό, με την ελληνοαμερικανική κοινότητα'.

    Κατά τον Γκας Τζέημς, ο πρόεδρος Φόρντ είχε υιοθετήσει τα ιδεώδη και τις αρχές που προωθεί η οργάνωση της ΑΧΕΠΑ και γνώριζε καλά τι θα πει να είναι κανείς μέλος της.

    [18] Νέα περιστατικά βίας στο Ιράκ

    29-12-2006

    Η ιρακινή αστυνομία είπε ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 9 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 10, κοντά σε Σιιτικό τέμενος στην πόλη Χαλίς, βόρεια της Βαγδάτης.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 6 τρομοκράτες, σε δύο διαφορετικές επιδρομές την Παρασκευή, μία στην πόλη Θαρθάρ και άλλη μία στη Βαγδάτη, όπου μάλιστα ανακαλύφθηκε και σημαντικό οπλοστάσιο.

    Στο μεταξύ, η Βρετανία είπε ότι δύο στρατιώτες της σκοτώθηκαν την Πέμπτη από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα, στη Βασόρα.

    [19] Συνάντηση Περβέζ Μουσάραφ και του Αμερικανού στρατηγού Σκουμέηκερ

    29-12-2006

    O κ. Μουσάραφ

    Ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ συναντήθηκε την Παρασκευή στην Ισλαμαμπάντ με τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγό Πήτερ Σκουμέηκερ, για να συζητήσουν την συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Πακιστάν-ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ λένε ότι η παρουσία μελών της αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν και άλλων φανατικών θρησκευτικών μειονοτήτων στο Πακιστάν αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο, ειδικά κατά μήκος της παραμεθόριας περιοχής με το Αφγανιστάν. Ο Πακιστάν είναι ένας από τους κύριους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [20] Επίκειται η θανατική εκτέλεση του Σαντάμ Χουσείν

    29-12-2006

    O Σαντάμ Χουσείν

    Iρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι υπέγραψε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εκτέλεση του έκπτωτου ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσείν. Πάντως, δεν έγινε γνωστό πότε ακριβώς θα γίνει η εκτέλεση.

    Νωρίτερα την Παρασκευή, δικηγόροι του Σαντάμ Χουσείν είπαν ότι μεταφέρθηκε από την αμερικανική φυλακή σε ιρακινή, για να προετοιμαστεί για εκτέλεση. Όμως εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ διέψευσε την είδηση αυτή.

    Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εφέσεις ή καθυστερήσεις αναφορικά με την επιβολή της θανατικής ποινής στον Σαντάμ Χουσείν και ότι εκείνοι που αντιτίθενται στην εκτέλεσή του, προσβάλλουν την μνήμη των θυμάτων του.

    [21] Η ΑΧΕΠΑ πενθεί τον Τζέραλντ Φόρντ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    29-12-2006

    Ο Tζέραλντ Φόρντ, με τον πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Λούη Μανεσιώτη και τον Σπύρο Αγκνιου, σε δείπνο της οργάνωσης, το 1970.

    Ο Γκας Τζέημς, πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, η οποία είναι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ενάμισι περίπου εκατομμυρίου Αμερικανών ελληνικής καταγωγής, δήλωσε ότι ο άλλοτε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέραλντ Φόρντ, που πέθανε την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, 'υπηρέτησε με αξιοπρέπεια' και κράτησε το πηδάλιο του έθνους 'με ακεραιότητα χαρακτήρα σε μια ζωτική περίοδο της ιστορίας της χώρας μας'.

    Ο κ. Τζέημς πρόσθεσε ότι η ΑΧΕΠΑ πενθεί για τον θάνατο του Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος την είχε τιμήσει γινόμενος μέλος της. Είμαστε υπερήφανοι που 'ο αείμνηστος πρόεδρος ήτανε μέλος της οργάνωσής μας', είπε ο ανώτατος αξιωματούχος της ΑΧΕΠΑ, αλλά και για το ότι 'ο Τζέραλντ Φορντ ήτανε συνδεδεμένος, σε αρκετά σημαντικό βαθμό, με την ελληνοαμερικανική κοινότητα'.

    Κατά τον Γκας Τζέημς ο πρόεδρος Φόρντ είχε υιοθετήσει τα ιδεώδη και τις αρχές που προωθεί η οργάνωση της ΑΧΕΠΑ και γνώριζε καλά τι θα πει να είναι κανείς μέλος της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 30 December 2006 - 2:18:26 UTC