Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ
  • [02] Διαβουλεύσεις Μπους για τη στρατηγική στο Ιράκ
  • [03] Ισραήλ: Επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στα πλαίσια της εκεχειρίας
  • [04] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν
  • [05] Ρωσία: Η Γκαζπρόμ απειλεί και πάλι τη Λευκορωσία
  • [06] Νταρφούρ: To Σουδάν θα επιτρέψει την είσοδο 100 συμβούλων των ΗΕ
  • [07] Αίγυπτος: Και άλλος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών
  • [08] Σομαλία: Πλησιάζουν την πρωτεύουσα οι κυβερνητικές δυνάμεις
  • [09] Σαουδική Αραβία: Εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Μέκκα
  • [10] Νιγηρία: Κηδεύτηκαν 269 θύματα

  • [01] Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ

    28-12-2006

    Τζέραλντ Φορντ

    Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να κηδεύσει τον τέως πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, που πέθανε την Τρίτη στην κατοικία του στην Καλιφόρνια, όπου ζούσε με την σύζυγό του Μπέττυ. Αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Καλιφόρνια, την Ουάσινγκτον και το Μίσιγκαν, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου θα κηδευτεί την Τετάρτη. Ήταν 93 ετών.

    Ο Τζέραλντ Φόρντ έπασχε από πνευμονία και είχε υποβληθεί σε δύο εγχειρήσεις καρδιάς φέτος. Είναι ο μόνος Αμερικανός που υπηρέτησε ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος χωρίς να έχει εκλεγεί σε κανένα από τα δύο αξιώματα. Ο πρόεδρος Νίξον είχε διορίσει τον Τζέραλντ Φόρντ αντιπρόεδρο των ΗΠΑ το 1973, όταν ο τότε αντιπρόεδρος Σπύρο Αγκνιου παραιτήθηκε, μετά από καταγγελίες εναντίον του για διαφθορά. Τον Αύγουστο του 1974, ο Φόρντ έγινε ο 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, εξαιτίας του σκανδάλου Ουώτεργκεητ.

    Ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία, ο Τζέραλντ Φόρντ έδωσε χάρη στον Ρίτσαρντ Νίξον για τυχόν εγκληματικές ενέργειες που ενδεχομένως είχε διαπράξει κατά την προεδρία του.

    O θάνατος του Τζέραλντ Φορντ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο πολιτικό χώρο εντός και εκτός ΗΠΑ.

    Ο Πρόεδρος Μπους από το ράντσο του στο Τέξας χαρακτήρισε τον Τζέραλντ Φορντ εξέχοντα Αμερικανό, ο χαρακτήρας του οποίου αντιπροσώπευε το καλύτερο που έχει να δώσει η Αμερική. Επεσήμανε επίσης ότι ο Φορντ διέθετε μεγάλη ακεραιότητα και ότι βοήθησε τη χώρα να αντεπεξέλθει σε δύσκολες στιγμές και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη του κοινού στο προεδρικό αξίωμα.

    Ο πρώην Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι ο Τζέραλντ Φορντ ένωσε τους Αμερικανούς σε μία πολύ δύσκολη ιστορική στιγμή μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ και το σκάνδαλο Ουώτεργκεητ.

    Ο πρώην Πρόεδρος Τζιμμυ Κάρτερ τον χαρακτήρισε τον πιο αξιοθαύμαστο άνθρωπο που είχε γνωρίσει ποτέ. Ο κύριος Κάρτερ υπερίσχυσε του Τζέραλντ Φορντ στις εκλογές του 1976.

    Επίσης ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τζέραλντ Φόρντ το 1976, Μπομπ Ντόλ, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, πραγματικά καλό άνθρωπο που ο καθένας μας θα ήθελε για β¦γείτονα.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τώρα, η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σήμερα στα ανάκτορα του Μπάκιγκχαμ προς τιμή του Τζέραλντ Φορντ. Εκπρόσωπος των ανακτόρων δήλωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε προσωπική συλλυπητήρια επιστολή στην Μπέττυ Φόρντ.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επαίνεσε τον εκλιπόντα πρώην αμερικανό πρόεδρο για την σημαντική του συνεισφορά στην ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αλλά και ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, χαρακτήρισε τον Τζέραλντ Φορντ υποστηρικτή των ΗΕ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [02] Διαβουλεύσεις Μπους για τη στρατηγική στο Ιράκ

    28-12-2006

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους θα συζητήσει σήμερα με τους συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφάλειας εναλλακτικές λύσεις για την κατάσταση στο Ιράκ. Εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου δήλωσε ότι ο κ. Μπους θα έχει διαβουλεύσεις στο ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας με την υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τον υπουργό άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ και τον αρχηγό του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Πήτερ Πέις. Η κυβέρνηση Μπούς επανεξετάζει το τελευταίο καιρό τη στρατηγική της για τον περιορισμό των βιαιοτήτων στο Ιράκ και συζητά το κατά πόσο θα πρέπει να στείλει περισσότερους στρατιώτες στο Ιράκ. Αναμένεται ότι τον άλλο μήνα ο κ. Μπους θα ανακοινώσει τα νέα σχέδια του για το Ιράκ.

    Πάντως τη Τετάρτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει άλλους τρεισήμισι χιλιάδες στρατιώτες στο Κουβέιτ όπου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για ανάληψη καθηκόντων στο Ιράκ, ή οπουδήποτε αλλού στη περιοχή.

    Στο μεταξύ, ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μουκτάντα αλ Σάντρ κατηγόρησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν ανώτερο στέλεχος της ομάδας του και ζήτησε την διενέργεια κυβερνητικής έρευνας. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι έγινε τέτοια επιδρομή, αλλά είπε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στόχευσαν έναν άνδρα που θεωρείτο ύποπτος για βομβιστικές επιθέσεις.

    Σαντάμ Χουσείν

    Σε άλλες εξελίξεις, ο έκπτωτος ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, σε επιστολή του προς τον ιρακινό λαό, αναφέρει ότι θα προσφέρει τον εαυτό του σαν μάρτυρα όταν θα αντιμετωπίσει την αγχόνη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι η επιστολή, που δόθηκε στην δημοσιότητα, είναι γνήσια και ότι καλεί τους ιρακινούς να σταθούν ενωμένοι. Την Τρίτη ιρακινό εφετείο επικύρωσε την θανατική ποινή του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είπε ότι θα οδηγηθεί στην αγχόνη μέσα στις επόμενες 30 μέρες. Πολλοί Σιίτες πανηγύρισαν την απόφαση του εφετείου, όμως μέλη του κόμματος Μπαάθ, πολλά από τα οποία διαμένουν στο εξωτερικό, είπαν ότι θα επιτεθούν κατά αμερικανικών συμφερόντων, σε περίπτωση που ο Σαντάμ θανατωθεί.

    [03] Ισραήλ: Επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στα πλαίσια της εκεχειρίας

    28-12-2006

    Παλαιστηνιακές ρουκέτες

    Οι ΗΠΑ επέκριναν τα σχέδια των Ισραηλινών για την κατασκευή νέου οικισμού στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Γκονζάλο Γκαλέγκος, δήλωσε ότι η ίδρυση νέου οικισμού ή η επέκταση άλλων υπαρχόντων οικισμών, αποτελούν παραβίαση των υποχρεώσεων που ανέλαβε το Ισραήλ έναντι του οδικού χάρτη για την ειρήνη. Ο κ. Γκαλέγκος κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και να αποφύγει να πάρει μέτρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προσπαθούν να προκαθορίσουν το αποτέλεσμα μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Eπίσης είπε ότι οι ΗΠΑ ζητούν από την Ισραηλινή κυβέρνηση μία εξήγηση για τα σχέδια κατασκευής νέων οικισμών

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ αποφάσισε να ξαναρχίσει τις επιθέσεις του εναντίον Παλαιστινίων, που εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά, όπως είπε, θα συνεχίσει να τηρεί την ανακωχή που ισχύει εδώ και ένα μήνα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αναλάβουν δράση κατά συγκεκριμένων ομάδων που εκτοξεύουν ρουκέτες. Η Παλαιστινιακή πλευρά πάντως προειδοποίησε ότι η απόφαση του Ισραήλ θα οδηγήσει σε έξαρση της βίας.

    [04] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν

    28-12-2006

    Ιρανική βουλή

    Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν να μην ακολουθήσει πορεία μη συνεργασίας με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Την Τετάρτη, το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την συνεργασία της με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και να επισπεύσει τις πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Γκονζάλο Γκαλέγκος, δήλωσε ότι η περαιτέρω μείωση της συνεργασίας του Ιράν με την διεθνή υπηρεσία θα οδηγήσει σε αρνητικές εκθέσεις για την χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

    [05] Ρωσία: Η Γκαζπρόμ απειλεί και πάλι τη Λευκορωσία

    28-12-2006

    Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκαζπρόμ, απειλεί και πάλι ότι θα διακόψει την τροφοδοσία της Λευκορωσίας, αν αυτή δεν συμφωνήσει σε νέες τιμές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Γκαζπρόμ, Αλεξέι Μίλλερ, δήλωσε ότι αν δεν υπογραφεί συμφωνία θα διακοπεί η τροφοδοσία φυσικού αερίου στις 10 το πρωί την Πρωτοχρονιά, ώρα Μόσχας.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του δεν είναι ο Αι Βασίλης και δεν μπορεί να δίνει δώρα στη Λευκορωσία. Επίσης προειδοποίησε ότι η Λευκορωσία μπορεί να προσπαθήσει να κλέψει φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη. Ο αντιπρόεδρος της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Σεμάσκο, δήλωσε ότι η διακοπή παροχής φυσικού αερίου θα θέσει σε κίνδυνο την υπόλοιπη Ευρώπη, μιας και θα περιοριστεί κατά 20% η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    [06] Νταρφούρ: To Σουδάν θα επιτρέψει την είσοδο 100 συμβούλων των ΗΕ

    28-12-2006

    Το Σουδάν συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο στο Νταρφούρ 100 στρατιωτικών και αστυνομικών συμβούλων του ΟΗΕ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σε από κοινού ανακοίνωση τα ΗΕ και η Αφρικανική Ένωση δήλωσαν ότι οι 100 σύμβουλοι θα φορούν την στολή των κυανόκρανων και ένα περιβραχιόνιο της Αφρικανικής Ένωσης. Επίσης τα ΗΕ θα δώσουν στρατιωτικό υλικό ύψους 21 εκατομμυρίων δολαρίων στους ειρηνοφρουρούς της Αφρικανικής Ένωσης. Το πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Χαρτούμ θα επιτρέψει την ανάπτυξη μικρής ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ, αλλά παραμένει αβέβαιο το αν θα επιτραπεί η ανάπτυξη μεγαλύτερης δύναμης στη περιοχή.

    [07] Αίγυπτος: Και άλλος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών

    28-12-2006

    Οι αρχές του Καΐρου είπαν ότι ένας Αιγύπτιος 26 ετών πέθανε από την γρίπη των πτηνών. Πρόκειται για το τρίτο θύμα της νόσου στην Αίγυπτο μέσα σε λίγες μέρες και το δέκατο, από τον Φεβρουάριο, που οι αρχές πρωτοεντόπισαν το θανατηφόρο στέλεχος του ιού σε πουλερικά. Οι αρχές είπαν επίσης ότι ο άνδρας δεν είχε καμία σχέση με μία γυναίκα και την κόρη της που πέθαναν από τη νόσο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    [08] Σομαλία: Πλησιάζουν την πρωτεύουσα οι κυβερνητικές δυνάμεις

    28-12-2006

    Κυβερνητικές δυνάμεις της Σομαλίας, υποστηριζόμενες από δυνάμεις της Αιθιοπίας βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων απ' την ελεγχόμενη απ' τους Ισλαμιστές πρωτεύουσα Μογκαντίσου, αλλά δηλώνουν ότι δεν θα επιτεθούν στην πόλη. Ο υπουργός πληροφόρησης της Αιθιοπίας δήλωσε στη ΦτΑ ότι τα στρατεύματα δεν σκοπεύουν να εισβάλουν στο Μογκαντίσου. Επίσης ο πρέσβης της Σομαλίας στην Αιθιοπία δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα περικυκλώσουν την Σομαλική πρωτεύουσα έως ότου παραδοθούν οι Ισλαμιστές.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κινήματος των Ισλαμιστών ζητά απ' τους κατοίκους του Μογκαντίσου να συνεργαστούν με τους Ισλαμιστές για την ασφάλεια τους. Πάντως πολλά πρακτορεία ειδήσεων της Σομαλίας μεταδίδουν ότι τοπικές πολιτοφυλακές ανέλαβαν τον έλεγχο τμημάτων της πόλης από τους Ισλαμιστές.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ απέτυχε για δεύτερη μέρα τη Τετάρτη να συμφωνήσει σε διακήρυξη για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Σομαλία.

    [09] Σαουδική Αραβία: Εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Μέκκα

    28-12-2006

    Περίπου δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι αναμένεται ότι θα συγκεντρωθούν στην Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας για το ετήσιο προσκύνημά τους το Χάτζ, που αρχίζει σήμερα. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας μετέδωσε ότι πάνω από ένα κόμμα έξι εκατομμύρια μουσουλμάνοι είχαν ήδη φθάσει στη Μέκκα από την Τρίτη. Έκτακτα μέτρα ασφάλειας έχουν τεθεί σε ισχύ για να αποτραπούν ποδοπατήματα, εξαιτίας των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί προσκυνητές τα τελευταία χρόνια. Ο επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά.

    [10] Νιγηρία: Κηδεύτηκαν 269 θύματα

    28-12-2006

    Αξιωματούχοι της Νιγηριανής κυβέρνησης είπαν ότι τα περισσότερα θύματα της φωτιάς που ξέσπασε σε αγωγό βενζίνης στην πόλη Λάγος, κηδεύτηκαν σε ομαδικό τάφο. Ο Ερυθρός Σταυρός υπολογίζει ότι 269 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη. Την Τετάρτη, οι αρχές είπαν ότι όλα τα πτώματα των θυμάτων είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή με στόχο της αποφυγή ασθενειών και ότι είχε αρχίσει η απολύμανση του σημείου του ατυχήματος.

    Στο μεταξύ, μέλη των οικογενειών ατόμων που αγνοείται η τύχη τους, συνεχίζουν την αναζήτηση των δικών τους σε νοσοκομεία της πόλης. Αξιωματούχοι λένε ότι ορισμένοι τραυματίες μπορεί να κρύβονται, για να αποφύγουν την σύλληψή τους από την αστυνομία. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι πολλά από τα θύματα μάζευαν βενζίνη σε δοχεία από αγωγό που είχε υποστεί βανδαλισμό, όταν το εύφλεκτο υγρό άρπαξε φωτιά σε πυκνοκατοικημένη συνοικία του Λάγος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 29 December 2006 - 2:18:19 UTC